Dodaj do ulubionych

EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 10:25
Pozwolicie wszyscy, że przeniosę, bo się niewygodnie czyta.
Obserwuj wątek
    • bloum Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory 17.09.04, 10:59
      Ty jesteś może prawnikiem-lingwistą? Jeśli tak, to rzeczywiście rekrutacja
      zakończyła się już wcześniej i mogli Cię zatrudnić. Ale jeśli jesteś prawnikiem-
      administratorem, to nie rozumiem... z tego co słyszałam, nie ma jeszcze
      zielonego światła??
      Pozdrowienia.
      • aurora1 Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory 17.09.04, 14:01
        Czesc, jestem prawnikiem-administratorem. Pisalam we wczesniejszych postach ze
        bylam wczesniej na stazu w PE i dlatego nie przechodzilam okresu lobbowania. W
        PE chcieli zebym przyszla jak najszybciej bo maja duzo pracy i potrzebuja ludzi
        z tzw nowych krajow. Nie ma zadnej zasady "zielonego swiatla". Te unity ktore
        dawno przewidzialy ze chca kogos zatrudnic maja juz przydzielone etaty,
        pozostale, byc moze, musza jeszcze o to walczyc.
        Listy lauretow zosataly rozeslane po instytucjach ok miesiaca przed tym jak
        dostalismy wyniki na skrzynke EPSO. Skoro instytucje i my mamy juz oficjalne
        wyniki, publikacja w JO to tylko formalnosc. BTW, przypuszczam ze to sie tak
        przeciaga poniewaz mieli problem z lista z jednego kraju (nie Pl) co opoznia
        pozostale. Tyle wiem jesli chodzi o prawnikow.
        A.
        PS Jesli chodzi o Lux to jest tu troche instytucji: wiekszosc administracji PE,
        czesc Komisji m.in Urzad statystyczny(ok4000), ETS, ETO, OPOCE, EIB (choc oni
        nie zatrudniaja z konkursow tylko po swojemu)
        PS2 co do godzin pracy to w Lux jest spoko pod tym wzgledem. Mowili mi ze w Bxl
        pracuje sie dluzej i wiecej. np jesli chodzi o PE to moge wam powiedziec ze
        pracuje sie w godz. 8.30- 17.30 z godzinna przerwa& na lunch a w piatki (oprocz
        piatkow poprzedzajacych sesje , raz w miesiacu) pracuje sie tylko do lunchu a
        pozniej jest wolne i weekend trwa prawie 3 dni :-))))). W ETS pracuje sie
        normalnie w piatki ale za to od czasu do czasu niektore piatki sa zupelnie
        wolne. (tydzien pracy wynosci ok 37, 5 godz, stad te dostosowania)
        • Gość: Vera Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:38
          A czy wiesz może jak wyglądają godziny pracy w Komisji?
          • aurora1 Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory 17.09.04, 15:54
            w komisji - nie wiem dokladnie. przypuszczam ze podobnie jak w ETS ale
            szczegolow nie znam.
        • Gość: sim Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory IP: *.ergo-communications.com 17.09.04, 15:57
          Czy to znaczy ze w EP wszystkie miejsca dla prawnikow sa juz rozparcelowane?
          • aurora1 Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory 17.09.04, 17:44
            Gwoli scislosci -zostaly rozparcelowane jedynie miejsca w Legal Service. Oprocz
            LS w EP jest jeszcze 7 innych DG w tym 3 ktore moga byc interesujace: DG
            Prezydencja, DG polityki wewn. DG polityki zewn. plus stanowiska przy komisjach
            paelamentarnych.
            A.
            • Gość: sim Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory IP: *.ergo-communications.com 17.09.04, 21:34
              dzieki, szczerze mowiac nie zalezy mi na tym by pracowac jako prawnik

W takim razie sprobuje w innych dzialach - kto wie, moze maja jakies ciekawe
              wakaty...
        • szymbi Re: EPSO lobbing - pytanie do Aurory 17.09.04, 21:44
          a powiedz proszę, co to znaczy, jak przy jednym nazwisku w spisie pracowników EP są trzy numery telefonów - po jednym dla Bxl, Lux i Stg - czy to znaczy że oni pracują w trzech miejscach? Myślałem że biura EP są głównie w Lux. Jeśli nie, to jakie są w Lux?
    • Gość: Carlos Re: EPSO lobbing cd. - work load IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 11:00
      popieram wniosek...

chciałbym abyście podzielili się swoja wiedza i dokonali pogrupowania
      instytucji lub DG na takie w których sie siedzi w robocie wieczorami i w
      weekendy i takie w których po max.8 h dziennie nie ma zywej duszy.
      Taki podział pomoże nam dokonć właściwego wyboru, w mysl zasady każdemu według
      potrzeb :)

pozdro
    • Gość: hk Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 83.16.144.* 18.09.04, 15:32
      Moim zdaniem nie ma sensu zadne lobbowanie, przynajmniej w przypadku C5/C4,
      gdyz oferty które do mnie tez dotarly w wyniku lobbowania wymagały dobrej
      znajomosci róznego typu programow, ktore sa uzywane tylko w Instytucjach
      np.Eurolook, Adonis, Cis-net itp.
      Napisalem wiec do Epso czy mamy lobbowac czy też nie i oto ich odpowiedz:

Dear candidate,
      Thank you for your e-mail. Further to your request, I would like to inform
      you that you will be contacted by the institution you have been assigned to.
      Assignments for the EPSO/C/8/03 have not been carried out yet.
      Please do not hesitate to contact me if you require any further information.

Kind regards,

• Gość: Adam Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 18.09.04, 16:41
        Drogi/a HK

Czy mozesz sie podzielic do ilu instytucji wysylales swoje CV oraz czy jestes w
        1 merit class ? Prawdopodobnie czekaja moze na sekcje druga, co jest bardzo
        fair, dlatego tez moze jezcze nie maja konkretnych wakatow na stanowiska c5/c4.
        Ale z drugiej strony tresc email-a ktora dostales od EPSO brzmi jak by
        potrzebowali duzo osob i jak by tam czekala na ciebie pewna praca ( you will be
        contacted by the institution you have been assigned to ) Congratulations !
        Pozdrowienia Adam / moj email: adamsera@yahoo.co.uk
        Sekretarki Sekretarze lobujecie sie czy czekacie ?
        • Gość: hk Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 12:49
          Jestem w 1 merit class.Wysłalem do kilkunastu instytucji na chybił
          trafił.Odpowiedz dostalem od kilku,że moje CV zostanie przekazane do Heads of
          Unit, a jedno zawierało załącznik z wakatami.Na pewno nie czekaja na druga
          sekcje(tak wynika z Official Journal).Jak pisalem nie ma sensu na razie
          lobbowac bo nasze stanowiska mają chyba dopiero powstać , stąd tez nie wymagali
          od nas doświadczenia zawodowego, a głównym zadaniem ma być np. pisanie listów
          itp. w języku ojczystym a oferty ,które dostałem były skierowane do wszystkich
          tzn. pracowników już zatrudnionych i competition winners. Nie sądze abyśmy
          mogli konkurować z kimś już zatrudniomnym kto ma doświadczenie. Mysle, ze tak
          jak napisali 1 merit class zostanie przydzielona do danej instytucji bo inaczej
          by to trwało nie wiadomio jak długo, a kontrakty dla pracowników kontraktowych
          konczą się 31 października. Pzdr HK.
          • Gość: student Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 18:29
            Witam,
            czy moze ktos wie juz kiedy to "przydzielenie" ma nastapic?
            Pozdrawiam tych cierpliwych jak i tych niecierpliwych.
    • Gość: 1979 Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.04, 18:50
      Poszukuje osob lobbujacych do DG RELEX. Ponoc w calej DG nie przewiduje sie
      wolnych etatow. Czy Wam tez tak odpowiedzieli?
      • Gość: eo Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 212.35.106.* 20.09.04, 14:36
        w Relexie powiedzieli ze nie bedzie etatow?
        • Gość: mczapl Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:42
          Ja mam nieco inne informacje. Dowiedzialem sie, ze do konca roku nie bedzie
          wakatow, poniewaz obecnie wracaja pracownicy z placowek dyplomatycznych. Wakaty
          pojawia sie dopiero w przyszlym roku.
          Pozdrawiam wszystkich, ktorzy mysla o DG Relex.
          • Gość: Gosc z DG Relex Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.wol.be.prserv.net 20.09.04, 16:11
            To jest BARDZO niedobra Dyrekcja zeby pracowac. Tak samo DG Agri. Godz. pracy
            sa po 12 do 15 goz./dzien. A normalnie tylko trzeba pracowac 37.5
            godz/tydogniu. Uwaga...uwaga !!
            • Gość: eo Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 212.35.106.* 20.09.04, 16:18
              hej Gosciu z Relexu, dla pracocholika to prawdziwa zacheta ;)) moze tez cos
              slyszales o wakatach?
              • Gość: xxx Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 212.35.106.* 20.09.04, 16:19
                ... a tu czlowiek myslal, ze to taki DG RELAX
                • Gość: sim Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.ergo-communications.com 20.09.04, 17:24
                  Dodaje wiadomosci, ktore ostatnio obily mi sie o uszy:

Na caly ECOSOC przygotowali ponoc jedynie 10 miejsc dla ludzi z nowych krajow -
                  wszystkie sa juz zreszta obsadzone.

Na cala DG SANCO (kilkaset osob) jest jedynie kolo 30 miejsc dla 'nowych', wiec
                  generalnie nie rzucaja sie z otwartymi ramionami...
                  • Gość: Sofi Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 17:56
                    A ja mam prośbe do wszystkich przedmówców o rozszyfrowanie skrótów, bo mam
                    niejakie wrażenie że wszystkie skróty DGsów które powyżej podajecie pochądzą z
                    języka mi nie znanego czy FR (myślę jednak, że praca w Komisjii szybko zmusi
                    mnie do nauczenia się go).
                    Wiem, że SANCO to Health and Consumer Protection, a reszta ?
                  • Gość: adm Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.cec.eu.int 21.09.04, 11:00
                    na 2004 rok, tylko, sim! czyli na nastepne 3 miesiace...spoko.....
                    • jelena_tomek RELEX 25.09.04, 15:16
                      Z moich info z relexu wynika, ze do konca roku nic na pewnbo nie bedzie, potem
                      jesli cos bedzie to najpierw dostana etaty ludzie z bylych delegations a jak
                      cos zosstanie to nowi. Bedzie reoreganizacja, ktora nie wiadomo do konca jak
                      przebiegnie - nie wiadomo czy przeniosa wszystkie unity z western balkans do
                      enlargement, czy tylko czesc.
                      Jak zdecydowalem sie na nudniejsza ale pewna oferte z parlamentu a do relelexu
                      bede sie przebijal pozniej. Pozdrawiam
              • Gość: Gosc z Relaxu Re : eo - odpow. IP: *.wol.be.prserv.net 20.09.04, 18:23
                Otrzywiscie ze mamy informacje. Ale zabroniono nam mowic. Powodzenia.
                • mandy21 Pyt. do Gosc z RELEX 21.09.04, 19:24
                  Mam pytanie do osoby podpisujacej sie pseudo Gosc z RELEX.
                  Czy moglbys napisac na forum badz na priva adres do RELEX VACANCES D'EMPLOI
                  mailbox? Obszukalam stone RELEX ale tam nie ma zadnego linku (w ogole nie ma
                  zadnego linku zeby napisac do tej Dyrekcji !!!), podejrzewam ze wiele opcji
                  jest tylko dostepnych w intranecie. Lobbujac do jedego z Unit'ow otrzymalam
                  zirytowana odpowiedz jednej z sekretarek ze tam wlasnie powinnam skierowac
                  swoja aplikacje ale juz informacji jaki jest ten e-mail gdzie mam napisac juz
                  nie dostalam. Bede bardzo wdzieczna za podpowiedz.
                  adres do mnie na priv mandy21@gazeta.pl
          • Gość: 1979 Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 158.66.131.* 21.09.04, 08:21
            Do mczapl.
            A co bedzie, jezeli tak jak ktos tu juz mowil waznosc blue book'a potrwa przez
            pol roku?
            • Gość: Sofi Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:12
              I jeszcze jedno:
              czytam od czasu do czasu na tym forum o jakichs informacjach, ktore dostajecie
              z EPSO piszac na adres EPSO-Laureate np. o bazie danych CV, ktora ma zostac
              stworzona dowiedzialam sie wlasnie na forum GW.
              Czy oni wam w ogole odpowieadaja na pytania ? A jesli tak, to p jakim czasie ?
              Ja na razie napisalam tam dwa maile i nikt nie raczyl mi opowiedziec. Mylse, ze
              odpowiedzi juz nie dostane, bo od tego czau minely 2 miesiace.
              • Gość: gugu Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.euv / 193.174.122.* 21.09.04, 10:57
                Ja wlasnie wczoraj dostalam odpowiedz na mojego maila do EPSO sprzed okolo 2
                miesiecy, wiec nie trac nadziei, Sofi! Do tej pory odpowiedzieli mi na kazdy
                list, tylko po bardzo roznym czasie.
                • Gość: adelphi Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.04, 14:01
                  nie ma sie co fatygowac z klepaniem maili (bo nie odpowiedza), lepiej
                  telefonowac. jesli sie kogos zlapie, to mozna zamienic pare slow, dowiedziec
                  sie czegos ciekawego. pozdrawiam,
                  p
            • Gość: mczapl Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 19:41
              Wartosc blue book bedzie z pewnoscia dluzsza niz pol roku. Unia to nie jest
              organizm zdolny do wchloniecia takiej ilosci ludzi w tak krotkim czasie.
              Przypuszczam, ze blue book bedzie mial waznosc 2-3 lata. Glowa do gory!
              • Gość: 1979 Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 158.66.131.* 22.09.04, 09:27
                Najgorsze Michale, ze w jednym masz racje. "Unia to nie jest
                organizm zdolny do wchloniecia takiej ilosci ludzi w tak krotkim czasie".
                To nie jest moja spiskowa teoria dziejow. Spojrz na walke Min. Pietrasa o
                polskie tłumaczenia dokumentów, na znaczną obniżkę pensji dla nowych
                pracowników i obawy przed "szokiem kulturowym" (patrz wczesniejsze posty).
                Nowa "10" jest dyskryminowana, a konkurs byl pokazowka. Potem bedzie wielki
                zal, ale czy ktos sie zobowiazal, ze beda zatrudnieni wszyscy z blue book'a.
                :-( Pozdrawiam.
                • Gość: Mirek Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.bphpbk.pl 22.09.04, 09:52
                  Ohoho, widzę że pesymizm w sprawie szybkiego zatrudnienia zaczyna się udzielać
                  większej ilości uczestników forum. Jak kilka tygodni temu wyraziłem swoją
                  opinię że pracę dostanie najwyżej kilkadziesiąt osób z wszystkich konkursów to
                  mi nikt nie wierzył. Zobaczycie że tak będzie. Ja już się pogodziłem, że raczej
                  nie jesteśmy tam mile widziani i nie mam zamiaru czekać parę lat, aż się do
                  mnie ktoś łaskawie odezwie. Szkoda mojego czasu i kariery. Pozdrawiam
                  wszystkich.
                  • Gość: l. Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 212.244.180.* 22.09.04, 11:32
                    no nie, to jednak przesada. zatrudnią znacznie więcej, jestem tego pewien.
                    jednak lista ważna będzie trochę ponad rok - do końca 2005 roku (tak mi
                    napisało EPSO). a sam słyszałem od eurokratów zrzędzenie na DG Admin, że są
                    opieszali. są opieszali naszym kosztem.
                    • Gość: 1979 Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 158.66.131.* 22.09.04, 13:15
                      Hej l. mowisz ze do konca roku 2005. O jaki konkurs Ci chodzi? Moze A8? To
                      byloby milo.
                      Mirek - nie przejmuj sie. Wydaje mi sie, ze za szybko rezydnujesz. Glowa do
                      gory.
                      Pozdrówka!
                      • Gość: 1979 c.d. Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 158.66.131.* 22.09.04, 13:17
                        A8? EPA? Do konca 2005?
                        • Gość: l. Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: 212.244.180.* 22.09.04, 13:22
                          mówię o A8. ja wiem, czy tak miło...?
    • an_bu Re: skad ten poslizg 22.09.04, 11:57
      Dla podniesienia na duchu wszystkich watpiacych, cytat z emaila, ktory wlasnie
      przyszedl z jednego z moich "upatrzonych" DG:
      "The lists and CVs of all the lauréats have been made available to all the
      institutions who, on this basis, identify the lauréats in which they are
      most interested. These interests are then discussed between the institutions
      in order to achieve an equitable share of the results and the lauréats will
      then be contacted individually by the institution concerned. This process
      inevitably takes some time."
      Wyglada na to, ze rzeczywiscie wystapil tu pewien niedobor, w zwiazku z czym
      podzial lupow sie przeciaga...
      Pozdrowienia dla wszystkich cierpliwych i niecierpliwych!
      • Gość: K. Do: An_Bu IP: *.econ.uni-hamburg.de 23.09.04, 13:31
        Dzieki za uspokajajace info.
        Czy moge zapytac wg jakich kryteriow wybralas/les ulubiony departament?
        Byles/las na stazu?

Pozdrawiam
        K.
        • an_bu Re: Do: An_Bu 23.09.04, 13:37
          Nie, ale wybralam wedlug tego, czym sie obecnie zajmuje. Mam nadzieje, ze
          szukanie wedlug dosc waskiej specjalizacji okaze sie owocne, bo chcialabym to
          troche jeszcze "pociagnac", nawet z nieco innej, "urzedniczej" perspektywy... No
          nic, kazali cierpliwie czekac, wiec nic innego mi na razie nie pozostaje.
          • Gość: K. Re: Do An_Bu IP: *.econ.uni-hamburg.de 23.09.04, 13:49
            Dzieki! I powodzenia :)
            W przeciwienstwie do niektorych "forumowiczow" jestem optymistka: jestem pewna,
            ze uda nam sie zrealizowac plany. Sama nie mam tzw. doswiadczenia zawodowego;
            dla celow akademickich zajmuje sie roznymi rzeczami, wiec jestem "otwarta" na
            rozne propozycje (no, moze z wyjatkiem matrymonialnych octi'ego, bo moja
            zdolnosc do zawarcia zwiazku malzenskiego jest juz, ze tak powiem,
            nieaktualna ;o).

K.
    • sparkling Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku 24.09.04, 22:51
      Oto co niejaka Blanca Claramunt Albert odpisała mi na maila z zapytaniem czy
      rozsyłanie CV na własną rękę jest właściwym sposobem postępowania dla
      kandydatów z 1 merit class:

"We inform you that the distribution of candidates per Institution for your
      competition will take place next October. Afterwards the Institution concerned
      may contact you for an interview."

Brzmi raczej optymistycznie...
      • sparkling Startuję w konkursie C 24.09.04, 22:52
        Zapomniałam dopisać.
      • Gość: octi Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.fbx.proxad.net 24.09.04, 23:04
        zobaczcie w The Economist z tego piatku,
        jest nowy konkurs na wysokich urzednikow
        ciekawe czy tez ich tak bede za nos wodzic jak nas haha
        pozdrawiam przyszlych kolegow i kolezanki z pracy ;)
        • Gość: * Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 10:02
          ile lat doswiadczena na ten nowy konkurs?
          • Gość: octi Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.fbx.proxad.net 25.09.04, 11:14
            12scie lat :-/ sa dwa : Director General (grade A15) i Principal Adviser (gradeA14) deadline na skladanie
            papierkow 22 oct i 15 nov
            JO C 234 A z 21 wrzesien 2004
            • Gość: * Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 11:23
              potwornie duzo. ale dzieki.
              • Gość: Jah CZY KTOS Z WAS PAMIĘTA ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 16:28
                CZY KTOS Z WAS JESZCZE PAMIĘTA O CO CHODZIŁO W TYM KONKURSIE????
      • Gość: marek Re: EPSO lobbing cd. - przeniesienie wątku IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 27.09.04, 08:54
        optymistyczny jest zwłaszcza ten "may". Dobrze, ze nie odbiera sie instytucjom
        takiej mozliwosci...
    • Gość: sim pytanie dla tych, co juz skompletowali dokumenty IP: *.ergo-communications.com 27.09.04, 14:13
      Hej,

mam pytanie dla ludzi, ktorzy juz pracuja ew. maja za soba ostatnie interview
      przed podjeciem pracy w instytucjach.

chodzi mi o 2 wymagane dokumenty:

1. W jaki sposob uzyskuje sie potwierdzenie niekaralnosci?
      2. Co do sluzby wojskowej - kopia ks. wojskowej wystarczy?

Dzieki za rade
      • Gość: dede Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: 195.207.126.* 27.09.04, 14:18
        Zaświadczenie o niekaralności zalatwia sie w sadzie- zajmuje to jeden dzien
        wypelniasz formularz, kupujesz znaczek skarbowy (chyba za 50 zl) i nastepnego
        dnia jest :-)
      • kot00 Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume 27.09.04, 15:42
        Poniżej link gdzie będziesz miał(a) wykaz sądów, druk do wypełnienia - dot.
        zapytanie o niekaralność. Koszt 50 zł - znaczki sądowe, można kupic na miejscu.
        Gdy pójdziesz osobiście to od ręki dostaniesz zaświadczenie (nieosobiście to
        tylko i wyłącznie na podstawie pełnomocnictwa) i z moich obserwacji wynika, że
        najlepiej to zrobić po południu bo mniejsze kolejki. Czas: 30 min. - 40 min. -
        dotyczy Warszawy.

www.ms.gov.pl/krk/krk.shtml
      • an_bu Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume 27.09.04, 15:50
        Dla tych, co juz w Belgii - ze strony konsulatu
        www.konsulat.be/home.asp?lang=1
        Zaświadczenie o niekaralności.

Konsulat Generalny RP w Brukseli może pośredniczyć w uzyskaniu z Polski
        zaświadczenia o niekaralności

* osoba zainteresowana powinna zgłosić się osobiście do Konsulatu, wypełnić
        i podpisać formularz wniosku, który zostanie przesłany do Krajowego Rejestru
        Karnego Ministerstwa Sprawiedliwości w Warszawie,
        * okres oczekiwania na odpowiedź trwa około 3-4 tygodni,
        * zaświadczenie może być wydane we francuskiej lub niderlandzkiej wersji
        językowej,
        * opłata konsularna wynosi 72 EUR i jest pobierana z góry, przy przyjmowaniu
        wniosku.
        • Gość: urzedniczka Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 27.09.04, 16:07
          To wstyd ze za wydanie takiego dokumentu zycza sobie 72 euro !
          • an_bu Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume 27.09.04, 16:10
            Fakt, ze to niemalo - ale za to mozna sobie ten papier zazyczyc od razu po
            francusku, wiec odpadaja koszty tlumaczenia przysieglego.
            Nie ma tego zlego... ;)
            • Gość: A. Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.cec.eu.int 27.09.04, 16:17
              Dla tych, ktorzy mieszkaja w Brukseli od dluzszego czasu (chyba wiecej niz 6
              mies., ale trzeba to strawdzic). "Certificat de bonne vie et moers" mozna sobie
              zalatwic szybko (czeka sie jeden do 2ch dni) i tanio (cos kolo 10 eurosow)
              w "Commune".

Nie dajmy sie wyzyskiwac Konsulatowi!!!!

A.
            • Gość: sim Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.ergo-communications.com 27.09.04, 16:17
              Dzieki za rady - co do tlumaczenia, to nie trzeba - w koncu jestesmy juz w UE,
              wiec niby czemu mialbym tlumaczyc z jednego jezyka unijnego na inny?

Do facetow - a z zaswiadczeniem z wojska jak to wyglada?

Dzieki z gory, przykro mi ze mecze pytaniami ale musze rodzicom wyjasnic co i
              jak bo sam w Polsce nie jestem...
              • an_bu Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume 27.09.04, 16:58
                Co do tlumaczenia, to do tej pory cala procedura odbywala sie w jednym z trzech
                jezykow roboczych; rowniez kopie dyplomow itp. trzeba bylo tlumaczyc. I jakos
                nie chce mi sie wierzyc, ze nagle instytucje z tego zrezygnuja. I co, ci
                nieliczni z takim trudem wylonieni laureaci konkursow na tlumaczy zostana od
                razu oddelegowani do tlumaczenia zaswiadczen o niekaralnosci na jezyki
                zrozumiale dla "organow decyzyjnych"?
                Ale moze zbyt czarno to widze :)
                • Gość: Epsiaczka Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: 193.111.166.* 27.09.04, 17:37
                  Raczej nie, bo w Instytucjach tłumacze tłumaczą na język ojczysty, więc to nie
                  ci z trudem wyłonieni by tłumaczyli na francuski, angielski itp.
                • Gość: sim Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.ergo-communications.com 27.09.04, 17:41
                  powiedziano mi ze tlumaczenia nie sa konieczne ale mile widziane, moge sobie
                  nawet przetlumaczyc sam

A co do tlumaczy-laureatow to musza tlumaczyc co im dadza, nawet najwieksze
                  glupoty, nieprawdaz?
                  • Gość: octi Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.fbx.proxad.net 27.09.04, 21:26
                    Co tam slychaw w wielkim swiecie ?
                    Jest ktos kogo juz zatrudnili a nie byl auxi ani tempo ?
                    Ale z tymi papierami to balagan ? Ja musze dac cos z wojska ? Nie bylem w wojsku i juz mam 29 lat.
                    Nareszcie nasz watek sie rozrosl hehe
                    Pozdrawiam
                    ah uwazajcie na ulicach bruxeli, co za pomieszanie, nie wiadomo gdzie ulica a gdzie chodnik haha
                    malo mnie nie przejechali pare razy :D
                    • Gość: xxx Mam rozumieć ze wy już jedziecie ? Od kiedy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 08:19
                      • Gość: sim Re: Mam rozumieć ze wy już jedziecie ? Od kiedy ? IP: *.ergo-communications.com 28.09.04, 09:28
                        chwila, chwila - na razie jade tylko na interview i badania.

Czy cos z tego ostatecznie bedzie - kto to wie?

Jedno jest pewne, jak sie uda to wezme sobie co najmniej miesiac relaksujacych
                        wakacji!
                        • Gość: hej sim Re: Mam rozumieć ze wy już jedziecie ? Od kiedy ? IP: *.fbx.proxad.net 28.09.04, 23:38
                          czy zwracaja ci za podroz ? czy jedziesz "dans le cadre de la commission" jak oni to mowia po
                          swojemu? mi nie chcieli jeszcze nic zwrocic, moze za wczesnie, chyba jeszcze nie bylo zielonego
                          swiatla na rozmowy
                          pozdrawiam
                          • Gość: sim Re: Mam rozumieć ze wy już jedziecie ? Od kiedy ? IP: *.ergo-communications.com 29.09.04, 08:26
                            Tak, zwracaja

Administracja przeslala mi wszystkie formularze do wypelnienia. Maja tez byc
                            badania medyczne.

Wiec wsiadam w samolot i lece.
                • Gość: ruda Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: 62.148.79.* 28.09.04, 09:25
                  an_bu napisała:

> Co do tlumaczenia, to do tej pory cala procedura odbywala sie w jednym z
                  trzech
                  > jezykow roboczych; rowniez kopie dyplomow itp. trzeba bylo tlumaczyc.

bez przesady - trzeba bylo jedynie wyjaśnić w języku roboczym, co to za
                  dokument, nikt nie wymagał tłumaczenia przez jakiegokolwiek tłumacza, tym
                  bardziej przysięgłego

ale dotąd to były tylko informacje, takie "uwiarygodnienie CV", a przy
                  zatrudnianiu dokumenty muszą już być "twarde", na pewno oryginały, a czy z
                  tłumaczeniem? dyplomy i swiadectwa pracy pewnie tak

świadectw niekaralności nie ma sensu tłumaczyć, one różnią się tylko imieniem i
                  nazwiskiem "klienta", wystarczy dać wzór - "jeśli tak wygląda, to jest OK"...
                • Gość: ala Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.04, 18:57
                  Oddawałam już zaświadczenie o niekaralności i nie chcieli tłumaczenia. Mała
                  uwaga: może w Warszawie czeka się na nie 1 dzień w Poznaniu....1 tydzień.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: daktyl Re: pytanie dla tych, co juz skompletowali dokume IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:41
                    A jak to jest z badaniami? Sami wyznaczaja termin czy mozna sobie wybrac? Jak
                    wyglada tresc takiego listu? Dzieki :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka