Dodaj do ulubionych

tlumacze lobbujecie?

IP: 62.233.236.* 08.10.04, 14:00
do tlumaczy: czy uwazacie ze w naszym przypadku lobbowanie ma sens i jest
potrzebne? czy ktos juz lobbuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 14:21
      Ja jeszcze nie, i jakoś nie mogę się zabrać.
      Ale myślę, że ma to sens, jeśli ktoś wie, gdzie chce.
    • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 14:22
      A ty?
      • Gość: annabr Re: tlumacze lobbujecie? IP: 62.233.236.* 08.10.04, 14:42
        ja nie, i szczerze mówiąc nie chce mi się, pomyślałam sobie, że jeśli to
        prawda, że tłumacze są bardzo potrzebni, to lobbowanie z naszej strony nie jest
        konieczne. i w ten sposob czuję się rozgrzeszona z nielobbowania:)
    • Gość: Lat Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:01
      Ja - jak to już pisałam w jakimś wcześniejszym wątku - nie lobbuję, ponieważ
      nie mam preferencji co do jakiejś konkretnej instytucji. No i mam nadzieję, że
      jednak - skoro jest takie zapotrzebowanie na tłumaczy - w końcu instytucje się
      nami podzielą i zaczną nas zapraszać.
      Zresztą nie narzekam na moją obecną pracę, więc nie mam noża na gardle.
    • Gość: hk Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 16:15
      Okazuje sie ze tłumacze z Węgier juz dostają etaty. Oto co wyłowilem z sieci:
      Dear Ms SZABO,

As a successful candidate in the above-mentioned competition, the General
      Secretariat of the Council is interested in recruiting you as a Translator for
      its Linguistic Division. We would like to recruit you as soon as possible
      pending the results of a medical examination you would have to undergo in
      Brussels over a two day period before taking up duties. Kindly advise us if
      you are interested in accepting this offer of employment and state when you
      would be available to do your medical tests.

The offer is for a permanent post as a Translator classed at grade A*5, basic
      salary 3.810,69 Euros. There is a nine month probationary period after which
      you will be made permanent.

In case you are interested and you come to Brussels for your medical tests you
      will have the opportunity to meet a colleague from our Personnel Service who
      will inform you of the conditions of employment in the General Secretariat of
      the Council. He will also advise you of the documents you need to furnish
      before taking up duty.

The formal offer of employment will be made once we receive the results of your
      medical tests. These results are normally available 10 days after the tests
      are carried out.

A contribution towards travel and subsistence expenses is granted under the
      current rules. The Council will reimburse you by bank transfer the cost of an
      economy air fare (on presentation of the ticket and boarding card) as well as a
      daily subsistence allowance of 50 EUROS if you live more than 150 kms away from
      Brussels for the days necessary for the tests. Alternatively the Council will
      reimburse the cost of a lower price return air fare and pay an allowance of 50
      EUROS per day (per 24-hour period) up to a maximum of four days if you are
      required to stay in Brussels in order to qualify for the cheaper air fare,
      provided that the total costs do not exceed those indicated in the previous
      sentence. Please complete the attached form providing us with your banking
      details.

Looking forward to hearing from you.

Yours sincerely,
      Selection and Recruitment Service
      • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 16:22
        Ale Węgrowie (czy Węgrzy? - mam zaćmienie) mieli wcześniej wyniki ustnych
        ogłoszone. Czy ktoś pamięta kiedy? Nie mogę wejść na stronę EPSO. I z kiedy
        jest ten list?
      • Gość: Lat Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:02
        to bardzo dobra wiadomość, że Węgrzy już są zatrudniani! może wkrótce i na nas
        przyjdzie pora!

hk, czy możesz napisać, skąd to wyłowiłeś?
        • Gość: hk Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 17:30
          Jest to węgierska wersja naszego forum Unia Europejska
          forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=61731&page=4&order=&hiview=0
          • Gość: Lat do hk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 18:09
            Dzięki :-)
            Czy też jesteś z LA8?
            Czy znasz węgierski i możesz zrozumieć, o czym piszą na tym forum?
            • Gość: hk Re: do hk IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 18:33
              Niestety nie znam węgierskiego. Natrafiłem na tę stronę przy pomocy Googla i jego zaawansowanego wyszukiwania.Pozdr.
              hk
              • Gość: Lat do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:46
                Ruudaaaaaaa!
                chyba Ty znasz węgierski? możesz sprawdzić co w trawie piszczy?
                • Gość: anna br Re: do Rudej IP: 62.233.236.* 11.10.04, 09:02
                  słuchajcie, to tak wygląda, jakby tłumaczom od razu proponowali prace, bez
                  kolejnego interview, myślicie, że to możliwe???!!!
                • Gość: ruda Re: do Rudej IP: 62.148.79.* 11.10.04, 10:29
                  tłumacze wegierscy skończyli egzaminy w lipcu, dostali wyniki 4-go sierpnia,
                  niektórzy z nich mają pracować od 15-go listopada...

zaczynam żałować, że nie startowałam z Węgier...

• Gość: Lat Re: do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:21
                    a czy jest coś na tym węgierskim forum napisane o lobbingu i ewentualnych
                    rozmowach z HoU?
                    dzięki
                    • Gość: ruda Re: do Rudej IP: 62.148.79.* 12.10.04, 10:26
                      nikt nie pisze, żeby lobbował...
                      przeważają spekulacje na temat: które kombinacje językowe lepsze (duży język -
                      duży język czy duży język - mały język)

tak wygląda, jakby zapraszali na rozmowę raczej formalną (jeden kandydat na
                      jedno miejsce), gdzie zaraz ustalają datę rozpoczęcia, przedstawiają kolegów
                      itp.
                      • Gość: Lat Re: do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:07
                        Wielkie dzięki!
                        To brzmi super. Potwierdzałoby to tezę o przypisywaniu nas do poszczególnych
                        instytucji...
                        • ama5 Re: do Rudej 15.10.04, 14:33
                          to fajnie ze nikt nie lobbuje, bo ja tez nie, hihi
    • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 20.10.04, 13:47
      Cześć,
      ja nadal nie lobbuję, chociaż zaczynam się nad tym poważniej zastanawiać.
      Na początek chciałam napisać do EPSO z kilkoma pytaniami, ale po wysłaniu maila
      na adres EPSO-INFO-LAUREATE i EPSO-LA/11/03-EN maile wróciły do mnie z jakimś
      błędem. Czyżby te dwa adresy były już nieaktualne? To byłoby dziwne.
      Natomiast udało mi się wysłać do p. VERLINDE, która swojego czasu odpowiedziała
      mi na kilka maili. Nie wiem czy tym razem też tak będzie... Może już zajmuje
      się jakimś zupełnie innym konkursem...
      Wiecie coś na ten temat?
      • Gość: Pablos Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 18:04
        Ja swego czasu napisałem na EPSO-INFO-LAUREATE i EPSO-LA/11/03-EN z naiwną
        prośbą o podanie uzyskanych wyników. Odpowiedź dostałem błyskawicznie (w ciągu
        tygodnia) z tego drugiego.
    • Gość: fijolka Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.pool82104.interbusiness.it 21.10.04, 12:39
      zadam skandalicznie naiwne pytanie, ale wole sie upewnic, czy przez lobbowanie
      w konkretnym przypadku rozumiecie zawracanie glowy tym z bxli, wysylanie cv,
      szukanie ewentualnych znajomosci itd? ja to chyba leniwa jestem, szczegolnie w
      tych sprawach takich z lekka sliskich i dlatego chyba wlasnie nie zamierzam
      palcem ruszyc, tlumaczac sobie, ze to nic nie da. mam jakies niejasne wrazenie,
      ze oni tam okrutnie fiskalni sa (mowi sie po polsku fiskalny?... no w kazdym
      razie upierdliwie, biurokratycznie precyzyjni) i ze jak maja wezwac na rozmowe
      to wezwa, a jak nie, to nie i mozna sobie lobbowac i lobbowac. to takie moje
      osobiste odczucie. moze jest inaczej, a mi tylko wygodnie tak myslec.
      pozdrawiam i zycze wytrwalosci w oczekiwaniu
      • Gość: Gosc z Brukseli Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wol.be.prserv.net 26.10.04, 09:01
        Moj maz jest w Brukseli. I dlatego lobboje i juz prawie jest OK w Radzie.
        • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 26.10.04, 09:03
          Ja taką dostałam wczoraj odpowiedź na mojego maila do EPSO (by the way nie
          odpowiedzieli na wszystkie moje pytania, ale coś niecoś tu jest konkretnego):

Dear candidate,

The reserve list has been drawn up by the Selection Board and has been
          transmitted to the different European Institutions. It will be published in the
          Official Journal at a later stage but this does not have any effect on the
          recruitment process; you can be offered a post before its publication in the
          Official Journal. EPSO cannot precise when you could be hired, but you should
          not be worried if you have not yet been contacted by any institution.

We might be able to tell you to which institution you have been allocated in
          Mid-November. Please note that it is not always possible to take into account
          the candidates' choice of institutions.
          • Gość: ruda Re: tlumacze lobbujecie? IP: 62.148.79.* 26.10.04, 09:42
            najważniejsze: don't worry, be happy! :o/

ten mid-november nie jest jakoś szczególnie optymistyczne...
            • Gość: Pola Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:21
              Wlasnie dzisiaj otrzymalam wiadomosc z Brukseli, ze chca mnie przyjac do sekcji
              tlumaczeniowej w Radzie Europy. Jestem zaskoczona, myslalam, ze to potrwa
              jeszcze pare miesiecy!!!! Czy ktos z Was dostal podobne informacje?????
              • Gość: Agrest Do Poli: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:16
                A w której merit group jesteś, jeśli wolno spytać?

PS.
                Ja nic nie dostałam, ale staram się być cierpliwa.
                • Gość: Pola Re: Do Poli: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:19
                  Czesc! Jestem w 2-giej grupie.
              • Gość: szymbi Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.icpnet.pl 26.10.04, 19:31
                a nie przypadkiem do Rady Unii Europejskiej? Szybciutko powtórz sobie instytucje UE, żeby nie było potem poruty na miejscu... To tak po przyjacielsku, a może po belfrowsku trochę, bo pytanie o Radę Europy, Radę Europejską i Radę UE daję prawie na każdym teście z podstaw integracji...
              • wojtasn Re: tlumacze lobbujecie? 26.10.04, 22:28
                a jaka masz pare jezykow?
                • wojtasn Re: tlumacze lobbujecie? 26.10.04, 22:29
                  to bylo oczywiscie do Poli
                  • Gość: Pola Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:33
                    Angielski i włoski
    • Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.aster.pl 26.10.04, 23:13
      Ja tak samo. Mi odpisał pan Gillis (przy okazji odpowiadania na moje inne
      pytania), że zostałam przydzielona do Rady (ja też jestem pewna, ze chodzi o
      Radę Unii Europejskiej). Kombinacja - tak jak Pola - angielski i włoski, merit
      group 2.
      Ale bez żadnych konkretów, tylko, że jestem przydzielona tam i mam czekać na
      kontakt (nie wiadomo kiedy). Albo skontaktować się z p. Ellis z Rady (najpierw
      mi się te dwa nazwiska pokręciły i pomyślałam, że mój informator i ta pani to
      małżeństwo, hihihi!), ale właściwie nie wiem po co.I jeszcze, że nie mogli brać
      pod uwagę naszych preferencji, bo "nasz" rozkład był "not workable".
      pozdr
      • Gość: ktosik Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.consilium.eu.int 27.10.04, 11:59
        Zadziwia mnie, ze Wy, szczesliwcy, ktorzy przeszli przez unijne konkursy,
        mowicie o RADZIE EUROPY. BOZE. Tez radzilabym sie nauczyc rozrozniania Rad, i
        jeszcze Komisji i Parlamentu, bo to podstawa. A tak z ciekawosci - od kiedy
        zamierzacie pracowac w Radzie, bo nas auxiliarow wtedy wyrzuca wlasnie.
        • Gość: Bruksela Re: tlumacze lobbujecie? IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 27.10.04, 12:08
          Kazdy juz wie ze niestety kontrakty auxiliarow beda do konca grudnia 2004. A
          potem, wybieraja z list. konk. To normalne ze zaczynamy juz wysylac listy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka