Gość: annabr IP: 62.233.236.* 08.10.04, 14:00 do tlumaczy: czy uwazacie ze w naszym przypadku lobbowanie ma sens i jest potrzebne? czy ktos juz lobbuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 14:21 Ja jeszcze nie, i jakoś nie mogę się zabrać. Ale myślę, że ma to sens, jeśli ktoś wie, gdzie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 14:22 A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annabr Re: tlumacze lobbujecie? IP: 62.233.236.* 08.10.04, 14:42 ja nie, i szczerze mówiąc nie chce mi się, pomyślałam sobie, że jeśli to prawda, że tłumacze są bardzo potrzebni, to lobbowanie z naszej strony nie jest konieczne. i w ten sposob czuję się rozgrzeszona z nielobbowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:01 Ja - jak to już pisałam w jakimś wcześniejszym wątku - nie lobbuję, ponieważ nie mam preferencji co do jakiejś konkretnej instytucji. No i mam nadzieję, że jednak - skoro jest takie zapotrzebowanie na tłumaczy - w końcu instytucje się nami podzielą i zaczną nas zapraszać. Zresztą nie narzekam na moją obecną pracę, więc nie mam noża na gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 16:15 Okazuje sie ze tłumacze z Węgier juz dostają etaty. Oto co wyłowilem z sieci: Dear Ms SZABO, As a successful candidate in the above-mentioned competition, the General Secretariat of the Council is interested in recruiting you as a Translator for its Linguistic Division. We would like to recruit you as soon as possible pending the results of a medical examination you would have to undergo in Brussels over a two day period before taking up duties. Kindly advise us if you are interested in accepting this offer of employment and state when you would be available to do your medical tests. The offer is for a permanent post as a Translator classed at grade A*5, basic salary 3.810,69 Euros. There is a nine month probationary period after which you will be made permanent. In case you are interested and you come to Brussels for your medical tests you will have the opportunity to meet a colleague from our Personnel Service who will inform you of the conditions of employment in the General Secretariat of the Council. He will also advise you of the documents you need to furnish before taking up duty. The formal offer of employment will be made once we receive the results of your medical tests. These results are normally available 10 days after the tests are carried out. A contribution towards travel and subsistence expenses is granted under the current rules. The Council will reimburse you by bank transfer the cost of an economy air fare (on presentation of the ticket and boarding card) as well as a daily subsistence allowance of 50 EUROS if you live more than 150 kms away from Brussels for the days necessary for the tests. Alternatively the Council will reimburse the cost of a lower price return air fare and pay an allowance of 50 EUROS per day (per 24-hour period) up to a maximum of four days if you are required to stay in Brussels in order to qualify for the cheaper air fare, provided that the total costs do not exceed those indicated in the previous sentence. Please complete the attached form providing us with your banking details. Looking forward to hearing from you. Yours sincerely, Selection and Recruitment Service Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 08.10.04, 16:22 Ale Węgrowie (czy Węgrzy? - mam zaćmienie) mieli wcześniej wyniki ustnych ogłoszone. Czy ktoś pamięta kiedy? Nie mogę wejść na stronę EPSO. I z kiedy jest ten list? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:02 to bardzo dobra wiadomość, że Węgrzy już są zatrudniani! może wkrótce i na nas przyjdzie pora! hk, czy możesz napisać, skąd to wyłowiłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 17:30 Jest to węgierska wersja naszego forum Unia Europejska forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=61731&page=4&order=&hiview=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat do hk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 18:09 Dzięki :-) Czy też jesteś z LA8? Czy znasz węgierski i możesz zrozumieć, o czym piszą na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: do hk IP: *.wroclaw.mm.pl 08.10.04, 18:33 Niestety nie znam węgierskiego. Natrafiłem na tę stronę przy pomocy Googla i jego zaawansowanego wyszukiwania.Pozdr. hk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:46 Ruudaaaaaaa! chyba Ty znasz węgierski? możesz sprawdzić co w trawie piszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna br Re: do Rudej IP: 62.233.236.* 11.10.04, 09:02 słuchajcie, to tak wygląda, jakby tłumaczom od razu proponowali prace, bez kolejnego interview, myślicie, że to możliwe???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: do Rudej IP: 62.148.79.* 11.10.04, 10:29 tłumacze wegierscy skończyli egzaminy w lipcu, dostali wyniki 4-go sierpnia, niektórzy z nich mają pracować od 15-go listopada... zaczynam żałować, że nie startowałam z Węgier... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:21 a czy jest coś na tym węgierskim forum napisane o lobbingu i ewentualnych rozmowach z HoU? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: do Rudej IP: 62.148.79.* 12.10.04, 10:26 nikt nie pisze, żeby lobbował... przeważają spekulacje na temat: które kombinacje językowe lepsze (duży język - duży język czy duży język - mały język) tak wygląda, jakby zapraszali na rozmowę raczej formalną (jeden kandydat na jedno miejsce), gdzie zaraz ustalają datę rozpoczęcia, przedstawiają kolegów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: do Rudej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 13:07 Wielkie dzięki! To brzmi super. Potwierdzałoby to tezę o przypisywaniu nas do poszczególnych instytucji... Odpowiedz Link Zgłoś
ama5 Re: do Rudej 15.10.04, 14:33 to fajnie ze nikt nie lobbuje, bo ja tez nie, hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 20.10.04, 13:47 Cześć, ja nadal nie lobbuję, chociaż zaczynam się nad tym poważniej zastanawiać. Na początek chciałam napisać do EPSO z kilkoma pytaniami, ale po wysłaniu maila na adres EPSO-INFO-LAUREATE i EPSO-LA/11/03-EN maile wróciły do mnie z jakimś błędem. Czyżby te dwa adresy były już nieaktualne? To byłoby dziwne. Natomiast udało mi się wysłać do p. VERLINDE, która swojego czasu odpowiedziała mi na kilka maili. Nie wiem czy tym razem też tak będzie... Może już zajmuje się jakimś zupełnie innym konkursem... Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablos Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.04, 18:04 Ja swego czasu napisałem na EPSO-INFO-LAUREATE i EPSO-LA/11/03-EN z naiwną prośbą o podanie uzyskanych wyników. Odpowiedź dostałem błyskawicznie (w ciągu tygodnia) z tego drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fijolka Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.pool82104.interbusiness.it 21.10.04, 12:39 zadam skandalicznie naiwne pytanie, ale wole sie upewnic, czy przez lobbowanie w konkretnym przypadku rozumiecie zawracanie glowy tym z bxli, wysylanie cv, szukanie ewentualnych znajomosci itd? ja to chyba leniwa jestem, szczegolnie w tych sprawach takich z lekka sliskich i dlatego chyba wlasnie nie zamierzam palcem ruszyc, tlumaczac sobie, ze to nic nie da. mam jakies niejasne wrazenie, ze oni tam okrutnie fiskalni sa (mowi sie po polsku fiskalny?... no w kazdym razie upierdliwie, biurokratycznie precyzyjni) i ze jak maja wezwac na rozmowe to wezwa, a jak nie, to nie i mozna sobie lobbowac i lobbowac. to takie moje osobiste odczucie. moze jest inaczej, a mi tylko wygodnie tak myslec. pozdrawiam i zycze wytrwalosci w oczekiwaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc z Brukseli Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.wol.be.prserv.net 26.10.04, 09:01 Moj maz jest w Brukseli. I dlatego lobboje i juz prawie jest OK w Radzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: 193.111.166.* 26.10.04, 09:03 Ja taką dostałam wczoraj odpowiedź na mojego maila do EPSO (by the way nie odpowiedzieli na wszystkie moje pytania, ale coś niecoś tu jest konkretnego): Dear candidate, The reserve list has been drawn up by the Selection Board and has been transmitted to the different European Institutions. It will be published in the Official Journal at a later stage but this does not have any effect on the recruitment process; you can be offered a post before its publication in the Official Journal. EPSO cannot precise when you could be hired, but you should not be worried if you have not yet been contacted by any institution. We might be able to tell you to which institution you have been allocated in Mid-November. Please note that it is not always possible to take into account the candidates' choice of institutions. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: tlumacze lobbujecie? IP: 62.148.79.* 26.10.04, 09:42 najważniejsze: don't worry, be happy! :o/ ten mid-november nie jest jakoś szczególnie optymistyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:21 Wlasnie dzisiaj otrzymalam wiadomosc z Brukseli, ze chca mnie przyjac do sekcji tlumaczeniowej w Radzie Europy. Jestem zaskoczona, myslalam, ze to potrwa jeszcze pare miesiecy!!!! Czy ktos z Was dostal podobne informacje????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Do Poli: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:16 A w której merit group jesteś, jeśli wolno spytać? PS. Ja nic nie dostałam, ale staram się być cierpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Do Poli: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:19 Czesc! Jestem w 2-giej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymbi Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.icpnet.pl 26.10.04, 19:31 a nie przypadkiem do Rady Unii Europejskiej? Szybciutko powtórz sobie instytucje UE, żeby nie było potem poruty na miejscu... To tak po przyjacielsku, a może po belfrowsku trochę, bo pytanie o Radę Europy, Radę Europejską i Radę UE daję prawie na każdym teście z podstaw integracji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 22:33 Angielski i włoski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epsiaczka Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.aster.pl 26.10.04, 23:13 Ja tak samo. Mi odpisał pan Gillis (przy okazji odpowiadania na moje inne pytania), że zostałam przydzielona do Rady (ja też jestem pewna, ze chodzi o Radę Unii Europejskiej). Kombinacja - tak jak Pola - angielski i włoski, merit group 2. Ale bez żadnych konkretów, tylko, że jestem przydzielona tam i mam czekać na kontakt (nie wiadomo kiedy). Albo skontaktować się z p. Ellis z Rady (najpierw mi się te dwa nazwiska pokręciły i pomyślałam, że mój informator i ta pani to małżeństwo, hihihi!), ale właściwie nie wiem po co.I jeszcze, że nie mogli brać pod uwagę naszych preferencji, bo "nasz" rozkład był "not workable". pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: tlumacze lobbujecie? IP: *.consilium.eu.int 27.10.04, 11:59 Zadziwia mnie, ze Wy, szczesliwcy, ktorzy przeszli przez unijne konkursy, mowicie o RADZIE EUROPY. BOZE. Tez radzilabym sie nauczyc rozrozniania Rad, i jeszcze Komisji i Parlamentu, bo to podstawa. A tak z ciekawosci - od kiedy zamierzacie pracowac w Radzie, bo nas auxiliarow wtedy wyrzuca wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruksela Re: tlumacze lobbujecie? IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 27.10.04, 12:08 Kazdy juz wie ze niestety kontrakty auxiliarow beda do konca grudnia 2004. A potem, wybieraja z list. konk. To normalne ze zaczynamy juz wysylac listy. Odpowiedz Link Zgłoś