IP: 80.48.147.* 23.10.04, 16:13
Witam :)
Mam pytanko, czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć, ile mniej więcej potrzeba
pieniążków na przeżycie pierwszego miesiąca w Anglii, biorąc pod uwagę
wynajem mieszkania, jedzenie, itp.??? Zanim człowiek sobie poukłada wszystkie
sprawy, pewnie warto byłoby mieć coś w portfelu, tylko jakiego rzędu jest to
koszt. Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i ewentualne porady.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: ANGLIA IP: *.friaco.onetel.net.uk 23.10.04, 20:27
      a masz zalatwiona prace w uk ?wiesz kiedy dostaniesz pierwsza wyplate?jezeli
      znajdziesz prace gdzie wyplata jest raz na miesiac,i za pierwszy miesiac
      dostaniesz pieniadze po drugim miesiacu (scenariusz drastyczny jesli sie nie ma
      za duzo kasy,ale mozliwy)...to razem dwa miesiace na ktore musisz miec kase.no
      i sprawa platnosci czyli konto w banku.a wynajac mozesz pokoj,jedzenie wez ze
      soba (puchy,instant itp).ceny za pokoj to juz sprawa lokalna.ja placilem
      tygodniowo 50 na wsi,teraz place 60 w malym miasteczku,ale mozesz znalezc pokoj
      za 100 funtow.jezeli jedziesz do atrakcyjnego pod wzgledem turystycznym regionu
      badz pewna ze bedzie drooozej.a jezeli myslisz o wynajeciu mieszkania czy
      domu,to minimum 400 + 400 (depozyt i pierwszy miesiac z gory).
      • Gość: MEG Re: ANGLIA IP: 80.48.147.* 24.10.04, 13:22
        Wyjeżdżam z mężem, on ma załatwioną pracę, ale pensja dopiero po miesiącu. Ze
        mną jest trochę gorzej, bo narazie nic nie znalazłam, dlatego obawiam się czy
        warto jest pojść na taki strzał, bo nie wiem czy z jego pensji utrzymamy się na
        początku. A praca dokładnie jest w Edynburgu, mam nadzieję, że ewentualnie
        znajdę coś już na miejscu. Jednak liczę się z faktem, że musimy mieć jakieś
        finansowe zabezpieczenie. Praca jest od lutego, także mamy jeszcze trochę czasu
        na uzbieranie konkretniejszej kwoty.
        Pozdrawiam :)))
        • xiv Re: ANGLIA 24.10.04, 15:27

mieszkanie dwupokojowe (tzw. one bedroom) to okolo 700-800 funtow miesiecznie;
          wymagany jest takze (w duzej wiekszosci przypadkow) jednomiesieczny depozyt;
          wiec 1600 na miejscu

na miejscu meza poprosilbym o pozyczke-zaliczke; wiele firm pojdzie na to (moja
          poszla) - aby miec po prostu od czego zaczac

(i oczywiscie zapraszam do strony ze stopki)
          • ex-rak Re: ANGLIA 24.10.04, 19:35
            xiv napisał:

>
            > mieszkanie dwupokojowe (tzw. one bedroom) to okolo 700-800 funtow
            miesiecznie;
            > wymagany jest takze (w duzej wiekszosci przypadkow) jednomiesieczny depozyt;
            > wiec 1600 na miejscu
            >

xiv,
            700-800 za one bedroom poza Londynem? Duzo.
            Wydalo mi sie, ze w naszej okolicy ceny zaczynaja sie od 450, no moze 500, w
            gore....
            • xiv Re: ANGLIA 25.10.04, 11:29

z tego co ja wiem, to Edynburg akurat jest drogi (tak mi powiedzieli ludzie),
              ale dobra powiedzmy 600 :)
            • Gość: G-rave Re: ANGLIA IP: 195.78.48.* 27.10.04, 10:18
              W mojej okolicy - Walthamstow/East London - za one badroom flat w typowym
              angielskim szeregowcu tygodniowo 150Ł, jesli jestes sam to sporo, jeśli zaś 2-3
              osoby to zaczyna być przyzwoicie. Żarcie najlepiej sporą ilość bo ichnie nie
              nadaje się do niczego /chyba że dla psów/, jak pisał ktoś wcześniej, puchy, i
              zupki to podstawa twojej diety napoczątku pobytu :)
              Życzę powodzenia
          • Gość: www.ell-s.com Re: ANGLIA - praca w cateringu IP: *.pl 01.11.04, 13:58
            a moze ktos szuka pracy w cateringu
            www.ell-s.com/catering.php
        • Gość: all Re: ANGLIA IP: *.cable.ubr01.hari.blueyonder.co.uk 24.10.04, 21:20
          ja wyjezdzalem do zalatwionej pracy i zabralem 500 funtow. starczylo ledwie,
          ledwie: na pokoj i zycie przed pierwsza wyplata. w londynie wynajecie
          dwuosobowego pokoju to minimum 100 funtow.
          • sportif Re: ANGLIA 27.10.04, 20:24
            "w londynie wynajecie
            dwuosobowego pokoju to minimum 100 funtow"

z autopsji wiem, że minimum zaczyna się od 110L
        • marti-78 edynburg 30.10.04, 14:42
          CZESC!! jesli chcecie cos dokladnego wiedziec o tym regionie to mejlujcie..ja
          mieszkam od 2 miesiecy w hamilton pod glasgow. lonely Martin marti-78@o2.pl
    • xiv Re: ANGLIA 24.10.04, 15:28

btw. Edynburg to nie jest Anglia :) - nam to wszystko jedno, ale Szkotom nie :))
      • Gość: kkk Re: ANGLIA IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.10.04, 21:28
        150 na tydzien spoko starczy na jedzenie ok 20 fujtów tyg a za chata to mozecie
        sie pomeczyc gdzies i wynajjac cos taniego. pozdro
    • Gość: Carnivore Re: ANGLIA IP: 213.78.100.* 24.10.04, 23:57
      2000 na rozruch powinno wystarczyc (pisze o dosc oszczednym gospodarowaniu w
      warunkach juz nie do konca spartanskich, pamietajac o tym, ze czynsz + depozyt
      platne sa z gory).

Pzdr.
      • Gość: pola Re: ANGLIA IP: 217.11.141.* 25.10.04, 18:02
        2000 czego? funtow?
        • Gość: Carnivore Re: ANGLIA IP: 213.78.117.* 26.10.04, 00:01
          Tak.
      • Gość: monia Re: ANGLIA IP: *.proxy.aol.com 29.10.04, 16:05
        chyba Cie glowa boli-2000£ za miesiac pobytu w Anglii+jedzenie.Chyba
        zwariowales?Ja mam na wlasnosc dom 3-pokojowy,w ktorym mieszkaja jeszcze 3
        osoby i placimy w sumie za czynsz tylko 900£+jedzenie na osobe(na tydzien)z 50£-
        w sumie wszyscy razem placimy miesiecznie-1700£ ale za swoje,nie wynajem.Za
        wynajem kiedys placilam tylko 37£+jedzenie z 30£ na tydzien-w sumie na jedna
        osobe przypadalo tylko 67£,a na miesiac ok.500£.Moze Ty placisz 2000£ nie ja i
        zaznaczam ze mam zajeb...luksus
        • carnivore69 Re: ANGLIA 29.10.04, 16:51
          Relax... a teraz przeczytaj moj poprzedni wpis jeszcze raz.

Pzdr.
        • Gość: Monika Re: ANGLIA IP: 213.52.200.* 03.11.04, 14:18
          A ja wynajmuje 3 sypialniowy dom w Greenwich w Londynie i place 1200 GBP za
          miesiac. Do tego dochodzi council tax (obowiazkowy i zalezny od wartosci domu)
          137 GBP , plus energia 60 GBP na miesiac, plus woda 20GBP/miesiac (co pol roku
          sprawdzaja liczniki), + telewizja (panstowoa i Pelny Sky) 70 GBP, + Telefon
          23GBP (abonament BT) i rozmowy (srednio 30GBP)+ komorki 50GBP. Do tego jedzenie
          (3 osobowa rodzina, bez specjanych oszczednosci - 100GBP na tydzien. Warto
          jeszcze wpomniec o kosztach transportu: miesieczny bilet na 1 i 2 strefe: 67
          GBP. I wychodzi 2000 GBP. Ale przyznaje,ze gdzies tam moge zaoszczedzic, tylko
          mi sie nie chce.

Chcialabym widzeciec gdzie ten twoj 3 sypialniowy dom znalazlas, w 6-tej
          sterfie? I wybacz ale luksusowy to on na penwo nie jest. A 37 BGP za jedzenie
          to chyba baaaaardzo dawno temu bylo.
      • Gość: Carmilla Re: ANGLIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 00:20
        jasne.
        2000 to trochę ponad 12 tys zlotych - jakbym tyle miała, nie musiałabym
        wyjeżdżać do UK do pracy ;P
        • stiopa11 Re: ANGLIA 30.10.04, 00:39
          Chyba mi nie powiecie że wszyscy Polacy którzy pracują w UK znają angielski???
    • londyniaczek Re: ANGLIA - jedzonko z pl 25.10.04, 17:24
      > Mam pytanko, czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć, ile mniej więcej potrzeba
      > pieniążków na przeżycie pierwszego miesiąca w Anglii, biorąc pod uwagę
      > wynajem mieszkania, jedzenie, itp.??? Zanim człowiek sobie poukłada wszystkie

spróbujcie wziąć maksymalnie dużo jedzenia z Polski, brzmi to trochę brutalnie
      ale w ten sposób zaoszczędzicie sporo kasy: konserwy, suche jedzenie, soki itp.
      • deadeasy Re: ANGLIA - jedzonko z pl 26.10.04, 10:00
        Taaa... Problem tylko w tym, ze jak sie leci samlotem to mozna wziac tylko
        20kg. W lecie to nie problem bo zabiera sie lekkie ciuchy ale w
        zimie...swetry, buciory i barchanowe pantalony waza troche... ;)
        • xiv Re: ANGLIA - jedzonko z pl 26.10.04, 10:49

nie mowiac juz o puchowej pierzynie :)
      • xiv Re: ANGLIA - jedzonko z pl 26.10.04, 10:53
        londyniaczek napisał(a):

> spróbujcie wziąć maksymalnie dużo jedzenia z Polski, brzmi to trochę brutalnie
        > ale w ten sposób zaoszczędzicie sporo kasy: konserwy, suche jedzenie, soki
        > itp.

soki - nie (ciezkie, a tutaj niewiele drozsze)
        zupy koreanki - moze (tu tez je mozna tanio kupic)
        konserwy - tak
        ser zolty - pakowany prozniowo i tylko ten najtanszy w PL (25 PLN = 4 funty i
        za tyle ser sie juz kupi w UK)
        wedliny - suche i pakowane prozniowo

do tego obowiazkowa butelka wodki of coz
        • ex-rak Re: ANGLIA - jedzonko z pl 27.10.04, 11:23
          xiv napisał:

> londyniaczek napisał(a):
          >
          > > spróbujcie wziąć maksymalnie dużo jedzenia z Polski, brzmi to trochę brut
          > alnie
          > > ale w ten sposób zaoszczędzicie sporo kasy: konserwy, suche jedzenie, sok
          > i
          > > itp.
          >
          > soki - nie (ciezkie, a tutaj niewiele drozsze)
          > zupy koreanki - moze (tu tez je mozna tanio kupic)
          > konserwy - tak
          > ser zolty - pakowany prozniowo i tylko ten najtanszy w PL (25 PLN = 4 funty i
          > za tyle ser sie juz kupi w UK)
          > wedliny - suche i pakowane prozniowo
          >
          > do tego obowiazkowa butelka wodki of coz
          >

Suchary tez obowiazkowo.
          Tanie, lekkie, zdrowe i dobre na warunki ektremy finansowej.
          • xiv Re: ANGLIA - jedzonko z pl 27.10.04, 11:51

> Suchary tez obowiazkowo.
            > Tanie, lekkie, zdrowe i dobre na warunki ektremy finansowej.

fajne sa Bieszczadzkie z kminkiem...
        • stiopa11 Re: ANGLIA - jedzonko z pl 27.10.04, 12:34
          Pytanie ; czy technik elektronik, elektryk nie znający j. angielskiego może
          znależć pracę w W.B a najlepiej w Skocji??????
          • ex-rak Re: ANGLIA - jedzonko z pl 27.10.04, 15:14
            stiopa11 napisał:

> Pytanie ; czy technik elektronik, elektryk nie znający j. angielskiego może
            > znależć pracę w W.B a najlepiej w Skocji??????

W zawodzie i dziedzinach pokrewnych? Delikatnie mowiac, nie ocenialbym szans
            jako wysokie.
            • ex-rak Re: ANGLIA - jedzonko z pl 27.10.04, 15:19
              Zapomnialem dodac, ze z powodow jezykowych.
          • Gość: MAREK Re: ANGLIA - jedzonko z pl IP: *.server.ntli.net 29.10.04, 23:06
            ZALEZY W JAKIEJ PROFESJI BEDZIESZ SZUKAC. APROPO PROFESJI ELEKTRYCZNEJ
            POTRZEBUJESZ ZDAC TUTUJSZE CITY AND GUILDS , BEZ ZNAJOMOSCI JEZYKA CIEKO CIE
            WIDZE NARKA
    • Gość: MAREK Re: ANGLIA IP: *.server.ntli.net 29.10.04, 22:53
      POTRZEBA OKOLO 1000 FUNTOW NA POCZATKU , PO ZNALEZIENIU PRACY I USTABILIZOWANIU
      SIE WYDAJE SIE PRZZECIETNIE OKOLO 800 NA MIESIAC , JAK MASZ WIECEJ PYTAN
      ZADZWON POD NUYMER : 0044 2380275615 LUB 0044 7939098325
      • newfie Re: ANGLIA 29.10.04, 23:12
        Te 1000 funtów na miesiąc to obejmuje co ? Mieszkanie, rachunki, jedzenie i
        inne wydatki, czy tylko mieszkanie, czy tylko jedzenie ?
      • Gość: MEG DO MARKA IP: 80.48.147.* 31.10.04, 00:48
        Dzięki za informację, masz może GG czy coś w tym rodzaju??
        Jeśli możesz to podaj, mam jeszcze kilka pytań
        Pozdrawiam :))
      • Gość: irulka Re: ANGLIA IP: *.238.75.202.adsl.inetia.pl 04.11.04, 22:41
        czy orientujecie sie jak jest z praca dla rzeznikow - kiepski angielski???
    • Gość: wiola Re: ANGLIA IP: *.ols.vectranet.pl 02.11.04, 12:23
      moj facet wyjechal 1,5 miesiaca temu do anglii i wzial ze soba 200 funtow
      wystarczylo mu na poczatek
    • Gość: chrisus Re: ANGLIA IP: 195.8.166.* 03.11.04, 13:21
      kaucja za pok to ok 100, co miesiac 200 funtow za wynajem. To tzreba zapacic na
      dziendobry. Zywiac sie w supermarkietach to trzeba przeznaczyc 20 funtow na
      osobe na tydzien bez alkocholu i papierosow. Bilet miesieczny na autobus w
      jednej linni to 34 funtow. To pokecam kupic bo mozesz jezdzic po calym miescie
      za praca bez limitow. Aha i pamietaj zeby nikomu nie placic za szukanie pracy.
      Na ogloszenia z gazet dzwonisz z jobcentre, w jobcentre mozesz cos znalezc ale
      szukaj tez w agencjach. Aha! Nie daj sie zbywac bo ani tym w jobcentre ani w
      agencjach nie chce sie pracowac. Oni sami symuluja swoja prace! Zreszta sama
      roznie trafisz i zobaczysz. (podane ceny sa z Manchesteru)
      • Gość: chrisus Re: ANGLIA IP: 195.8.166.* 03.11.04, 13:27
        Ogolnie polecam przyjechac jak najdalej od Londynu. Manchester np nie jest
        ladny ale ludzie ze swiata ktorych spotykam mowia ze Manchester do pracy jest
        wlasnie dobry. Najtaniej przyjechac tutaj czeskimi liniami albo wizz do
        liverpoolu. Ogolnie jestem za tym zeby przyjechalo do angli jak najwiecej
        polakow zeby nas ubylo w kraju i zeby tym samym pracownicy byli rozchwytywani w
        Polsce :) hi hi utopia ale pomazyc mozna
        Piszcie do mnie chrisus81@yahoo.co.uk
        • Gość: www.ell-s.com Re: ANGLIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:19
          a tutaj jedzonko i zakwaterowanie gwarantowane
          www.ell-s.com/catering.php
          • Gość: zzz Re: ANGLIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 17:26
            ciekawy temat, może ktoą chciałby coś dodać, np. jaka jest mentalność Szkotów,
            jakie jest ich podejście do emigrantów, czy duże mają tam bezrobocie i jakie
            zawody są tam poszukiwane?? Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka