IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 17:03
Spedzilem na Cyprze trzy miesiace i moge z cala odpowiedzialnoscia powiedziec
jakich pracodawcow unikac. wszyscy znajduja sie w Limasolu i tak: tawerna na
Lady's Mail Beach o nazwie "capitan Cabin". Pracowala tam pewna Polka jako
kelnerka, wlasciciel jest kompletnym wariatem, knajpa dziala jedynie w
sezonie czyli okolo 4 czy 5 mieisecy. Ale to nie istotne, bardzo niskie
zarobki okolo 200 funtow cypryjskich, 6 dni w tygodniu po znacznie wiecej niz
8 godzin dziennie. Facet (wlasciciel cypryjczy) pobil pobil mnie bez
wyraznego powodu. Prawdopodobnie byl to wynik mojego oburzenia na wrunki
pracy w jego knajpie. Jest to o tyle ciekawe, ze nigdy z facetem nie
rozmawialem osobiscie. Prawdziwa zgoroza. Z opresji wyratowal mnie jakis byly
polocjant cypryjski. Zajscie mialo miejsce w poblizu jego tawerny na pocztku
pazdziernika. Losow dziewczyny nie znam. Prawdopodobnie pracowala do onca
sezonu. Niestety nalezala do osob raczej potulnych niz potrafiaych sie
sprzeciwic.
drugie miejsce. Sklep spozywczy o nazwie "Pick & Pay". Pracuje tam Polak (
dane z 08.12.04) Jego relacje, ktore znam bezposrednio od niego wskazuja na
ordynarny mobing. Chlopak pracuje 6 dni w tygodniu za 300 untow cypryjskich.
Wlasciciel sklepu zabronil obcinac mu wlosow. Chlopak ma zwyczaj scinania
wlosow maszynka tzw. jedynka. Jego sytuacja z powodu jgo dziewczyny jest
nieco skomplikowana i w jego odczuciu nie pozwala mu na porzucenie pracy.
trzecie miejsce to fima drukarska "Printways", w ktorej ja pracowale. Moim
bezposrednim powodem porzucenia pracy bylo utrzymanie pensji na najnizszym
poziomie (300 funtow) wbrew tresci umowy.
Przestrzegam przed tymi miejscami. Na pewno ci pracodawcy beda szukali
pracownikow w Polsce wiec radze byc uwaznym.
Obserwuj wątek
    • piotr003 Re: Cypr 12.12.04, 16:44
      co wiesz o pracy na budowach w zawodzie hydraulik
    • Gość: ja Re: Cypr IP: *.mtm-info.pl 14.12.04, 12:30
      krzysiek bardzo prosze odezwij sie do mnie. tak sie sklada ze ja pracowalam w
      tej restauracji w ktorej cie ktos pobil. i poszukuje tej polki o ktorej
      pisales.prosze napisz moj mail jarenka1@wp.pl
    • Gość: qauto Re: Cypr to szajs IP: 212.244.168.* 14.12.04, 13:06
      kulwa tak dalekko za grosze robic bez sensu to juz blizej do
      anglii na poniewiere jechac
    • Gość: Polka z Kanady Re: Cypr IP: 207.134.82.* 31.12.04, 11:15
      Przeczytalam i smiac mi sie chcialo. Typowa polska glupota wylazi z tego
      waszego pisania. Nie znacie zycia. Ja mieszkalam 7lat w Atenach i 2 lata na
      Cyprze. Zawsze pracowalam i dostawalam godziwe wynagrodzenie ale ... zaczelam
      od nauki jezyka greckiego, ktorym posluguje sie obecnie jak rodowita Greczynka.
      Jesli sie jedzie gdzies i prosi o prace to lepiej byc ugodowym i szybko sie
      uczyc miejscowego jezyka i obyczajow. Jesli Grecy wyczuja, ze sie nimi pogardza
      to dadza wam bobu. Grecy sa narodem bardzo dumnym i podstepnym, ktory trzeba
      zjednac sobie, a wtedy ma sie u nich wszystko. Pomoga czlowiekowi, nie pozwola
      zginac i nie oszukaja. Chyba, ze zobacza, ze maja do czynienia z ludzkim
      smieciem. Wtedy szybko sie takiego czlowieka pozbywaja. A Grecy sa wyjatkowo
      dobrym psychologami i w bardzo krotkim czasie was rozszyfruja. Ja spedzilam
      swoja mlodosc wsrod Grekow i nauczylam sie od nich zycia, te nauki duzo
      bardziej mi pomogly w zyciu niz 25 lat spedzonych w Polsce. Dobrze by tez bylo
      abyscie nie tylko mieli podstawowe zasady kultury( w tym osobistej). Grecy moga
      wygladac i zachowywac sie prymitywnie ale wierzcie mi 8000lat cywilizacji
      pozostawilo w nich slady. Sa duzo bardziej subtelni niz narody polnocy do
      ktorych zaliczaja sie Polacy. Nie ma co sie obruszac, ze wlasciciel sklepu nie
      chcial aby jego pracownik swiecil lysa pala bez powodu odstraszajac ludzi
      dookola i wywolujac komantarze. Oj Polacy, Polacy, zastanowcie sie nad swoja
      glupota, braku zrozumienia innych i ich obyczajow. Skoro nie jestescie w stanie
      zrozumiec innych i przystosowac sie siedzcie w domu. Dla mnie pobyt wsrod
      Grekow byl najpiekniejszym czasem mojego zycia i ciesze sie, ze w
      najtrudniejszych czasach los pozwolil mi zyc wsrod Grekow
      • Gość: Polak Re: Cypr IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 31.12.04, 11:42
        A co ten rzewny patetyczny stek "argumentów"
        ma wspólnego z faktem, że Polak został oszukany
        na godzinach, płacy, umowie ?
        Bo Polak to śmieć, którego należy się pozbyć takimi sposobami
        bo jako śmieć nie chce się dać wykorzystywać ?
        Jeżeli to jest ta duma i 8 tysięcy lat cywilizacji
        subtelność
        to nakopać do d... takim wartościom.
        • Gość: Polka z Kanady Re: Cypr IP: 207.134.74.* 31.12.04, 13:58
          Staralam sie wyjasnic dlatego to mialo miejsce. Jestescie glupi, nie znacie
          jezyka, zachwujecie sie pewnie ponizej krytyki i uwazacie, ze wszyscy musza to
          tolerowac. Otoz nie i sa takie jak opisujecie rezultaty. Nikt tam was nie
          zapraszal, sami pojechaliscie i jeszcze winnicie Cypryjczykow. Puknijcie sie w
          te puste makowki, nauczcie sie dobrze przynajmniej jednego jezyka i dopiero
          wtedy wyjezdzajcie z kraju na skasy. A najlepiej nie wyjezdzajcie nigdzie, bo
          jeszcze nigdy Polacy z Polski nie byli tacy pieniedzy pazerni i glupi zarazem
          jak teraz. Jak pisze glupota i pazernosc to mieszanka wybuchowa i do tego wy
          sami sie wysadzacie....
        • Gość: Polka z Kanady Re: Cypr IP: 207.134.74.* 31.12.04, 14:04
          Szanowny Polaku dokopuj sobie komu chcesz ale mozesz byc pewny,ze cie miejscowi
          w kazdym kraju wykopia predzej czy pozniej... jezd zierac na sile pieniadze
          gdzies gdzie cie beda chcieli a nie beda cie chcieli nigdzie, bos prymityw
          pierwszej klasy i pewnie widac to z daleka. Na Cyprze pewnie juz sie nie
          pojawisz, nie bedziesz tam robil Polakom zlej opinii. Mam nadzieje tez,ze nie
          dotrzesz do Kanady, siedz sobie w kraju, bo wstyd, zeby jakikolwiek kulturalny
          narod mial z toba cokolwiek do czynienia.
          • Gość: Polak z Polski Re: Cypr IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 31.12.04, 15:20
            "Jestescie glupi, nie znacie
            jezyka, zachwujecie sie pewnie ponizej krytyki i uwazacie,"

Otóż to, droga Pani. Żadnego dowodu, że te osoby
            są głupie, zachowują się poniżej krytyki.
            Jedyne, co droga Pani ma, to "pewnie".
            W Grecji się Pani uczyła logiki i dobrych manier?
            Co do języka : Cypryjczyk zatrudniając Polaka bez języka
            wie, co robi, i jeżeli łamie prawo, bo Polak nie mówi,
            to jest przestępcą.
            "Nikt tam was nie zapraszal"
            Otóż prawo zezwala Polakom na pracę tam.
            Wygonić Polaka to złamać prawo, uważać za nieproszonych -
            brak wychowania.
            "Polacy z Polski nie byli tacy pieniedzy pazerni i glupi zarazem"
            Polacy w Polsce mają oraz mniej możliwości i pieniędzy
            nikt w przeciwnym przypadku nie brałby się za emigrację.
            Mówiąc o Polaku głupi, samą siebie uważa Pani za głupią.
            "> Szanowny Polaku dokopuj sobie komu chcesz ale mozesz byc pewny,ze cie
            miejscowi
            > w kazdym kraju wykopia predzej czy pozniej... "
            He he :) A moge byc pewny tego, co jest ?
            Byłem za granicą, znam dwa języki biegle
            mam wyższe wykształcenie i nigdy nie miałem problemu
            z obcokrajowcami. A, raz miałem, Holender chciał mnie oszukać
            na kursie marki, a wcześniej wmawiał mi, że Polacy lubią
            Niemców pomimo wojny dla ich pieniędzy :)
            Na cyprze nie byłem i się nie wybieram.
            Grecy to oszuści. Na międzynarodową skalę -
            sfabrykowali mecze na mistrzostwach Europy w piłce nożnej,
            żeby zrobić reklamę Olimpiadzie Grecji.
            Niestety, na co bardziej cywilizowanych
            i subtelnych twarzach w Europie znikł uśmiech.
            Gdy nie mamy umiejętności,pozostaje nam oszukiwać i być
            dumnym z mitów greckich :)
            "Mam nadzieje tez,ze nie
            > dotrzesz do Kanady, siedz sobie w kraju, bo wstyd, zeby jakikolwiek
            kulturalny
            > narod mial z toba cokolwiek do czynienia."

Nie zna mnie Pani, a furiacki ton Pani postu źle świadczy
            o mnie, że w ogóle się odzywam.
            • Gość: laleczka Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 01.01.05, 18:19
              I dobrze jej Pan powiedzial. Chyba od dawna nie byla ta Pani w Polsce i moze lepiej, zeby tu nie przyjezdzala....:(( z przykroscia dodam ). Niestety w naszym kraju zyje i mieszka wielu wysoce wyksztalconych, znajocych jezyki i kulturalnych ludzi:) Niestety moja droga Pani z Kanady, ale czasy sie zmieniaja i ustroje tez, a co za tym idzie mentalnosc narodow oraz poziom intelektualny mlodych. A ze ludzie u nas potrafia przeliczac zarobki na wydatki przeznaczone na przezycie to do tego moja mila Pani nie powinnas miec pretensji. Tak samo bys postapila, gdyby ktos chcial Ciebie " oszwabic " z premedytacja i prosze mi nie mowic, ze pracowalaby Pani za stawke, za ktora nawet pies z kolawa lapa nie chcialy szczekac.. A co do pani form wypowiedzi i kultury, to wole nie poruszac tego watku bo tylko WSTYD..... bardzo mi przykro, ze ktos mieszkajacy za granicami naszego kraju ma w sobie tak malo kultury osobistej.
              • Gość: Polka z Kanady Re: Cypr IP: 207.134.81.* 02.01.05, 07:50
                W Polsce bylam kilka miesiecy temu i jedyne o czym myslalam jak najszybciej
                wyjechac. Podtrzymuje, to co napisalam wczesniej: ludzie schamieli do stopnia
                niemozliwego. Inteligencja zasciankowa i nie rozumie podstawowych spraw,
                zadowolona, ze udalo sie kupic mieszkanie lub samochod(stad ten bajzel
                polityczno gospodarczy). Mlodziez glupia i interesowna, jedyne co robia to
                siedza w kawiarenkach internetowych i graja w gry komputerowe. Kompletna
                beznadzieja, wstecznictwo i glupota. Nikt was nie zaprasza do pracy za granica.
                Caly szkopul w tym ,ze nie wiecie nawet jak sie zachowywac, zeby wyjsc na
                swoje, kompletna dzicz. To mnie wstyd za was ludzie......
                • Gość: laleczka Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.05, 12:49
                  Cale szczescie, ze Panie w polsce nie mieszka, ciesze sie z tego niezmiernie. Jezeli sie Pani wstydzi, to zcala zyczliwoscia do Pani, prosze o nie przyjezdzanie do tego kraju:)bo nikt tu Pani nie zaprasza. Nie mozna poznac spoleczenstwa jezeli sie wybiera tylko turystycznie do " jakiegos kraju" mila Pani, a przyjazdy typu odwiedziny nie pokaza Pani prawdy o spoleczenstwie danego kraju, Jezeli jeszcze tego Pani nie wie to polecam ksiazki pana Ryszarda Kapuscinskiego. Bardzo dobra lektura dla takich ludzi jak Pani. moze sie Pani po przeczytaniu jego ksiazek czegos o kulturach w rzeczy ogolnej nauczy, daje to wiele do myslenia. a jezeli na panimanie wyzszosci i to nie pomoze, to watpie na efektywnosc jakiejkolwiek terapii nawet u psychologa i to z dobrymi referencjami. Bo na glupote jeszcze nie znaleziono lekarstwa, przynajmniej na taka:(
                  • Gość: Polka z Kanady Re: Cypr IP: 207.134.92.* 02.01.05, 14:42
                    Widze,ze jest pani bardzo mloda i bardzo malo doswiadczona pania, ktora malo o
                    zyciu wie ale madrzy sie. Typowa polska cecha. Pozyje pani i zobaczy...zycze
                    tez, zeby pani zajrzala do ksiazek Kapuscinskiego, jak bedzie pani zupelnie
                    samodzielna, na wlasnym utrzymaniu i nie czekajaca na prezenty piniezne od
                    rodzicow. Nawiasem ja nie tylko czytalam ksiazki Kapuscinskiego(dosc dawno) ale
                    ja go osobiscie znam... to tyle tych madrosci. Wiecej nic nie na pisze, bo
                    szkoda czasu i nie jest tez pani odpowiednim partnerem. Ja o zyciu wiem prawie
                    wszystko a pani nic. Zegnam.
                    • Gość: laleczka Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.05, 17:59
                      tak, ciekawe gdzie pani poznala Kapucinskiego? Napewno nie w Afryce, podejzewam ,ze nawet tam pani nie dojechala.watpie wogole, ze go Pani na oczy wlasne widziala chociaz raz w zyciu. O zyciu to wiem bardzo duzo, i myli sie pani co do mnie, ze jestem mloda i na utrzymaniu rodzicow. A poziom moj, nie zadzieraj ze mna bo Ci pozim dopiero moge pokazac.
                • aniadob13 Re: Cypr 07.01.05, 05:12
                  Zgadzam sie w 90% procentach. 10% procent zachowuje dla tych, ktorzy jednak nie
                  schamieli...
                  Strasznie jest teraz w Polsce! Tez nie chcialabym tam wrocic!
              • aniadob13 Re: Cypr 07.01.05, 05:09
                W Polsce moze sa wyksztalceni Polacy, ale do pracy zagranice jezdza bardzo
                czesto "buraki'. I prosze mi wierzyc, bo sama jezdzilam, bardzo czesto Polacy
                nie reprezentuja wysokiego poziomu kultury. Najczesciej wyjezdza prymityw....
          • anulka271 Re: Cypr do polka z kanady 09.01.05, 18:09
            sorry polka z kanady ale to ty jestes prymitywna,jak mozesz tak na swoich
            rodakow mowic.Fakt nie znam cie ale z tego co przeczytalam to uwazam ze teraz
            jak sie dorobilas i nie mieszkasz w polsce drwisz ze swego narodu i nie
            pamietasz jak to bylo z toba na poczatku.Zastanow sie zeby mowiono ci na pani
            musisz sobie zasluzyc,a teraz okazujesz swa prymitywna wewnetrzna pustke.Moze i
            masz roche z tym racji ale czuje sie obrazona ze tak piszesz na polakow.Chyba
            teraz to masz wszystko w d.... i wywyzszasz sie i kto tu jest pazerny???Sama
            odkrylas wlasne ja.
    • Gość: laleczka Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.05, 20:42
      tak a propos, to dobrze ze wiecej Panie nic nie napisze, bo to co Pani pisze jest zalosne
      • Gość: Magdalena Re: Cypr IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.01.05, 10:27
        jakie biura w takim razie polecacie (z Krakowa) na prace na Cyprze?
        • Gość: laleczka Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.05, 17:42
          nie wiem, bo nie korzystalam z ich uslug:( mam inny sposob niekonwencjonalny, moj osobisty na podroze i prace:) ale to inna bajka...:)
          jak chcesz troszke wiecej sie dowiedziec o cyprze to wejdz na www.cypr.pl i kliknij na forum i na prace we forum. tam masz wypowiedzi i pytania o prace i warunki na cyprze:)
          pozdro
          ps powodzenia, najlepiej zrobisz jak sama zadzwonisz do pracodawcy sie i z nim dogadasz, TYLKO UWAZAJ!!!!!!:)
    • corrina Re: Cypr 09.01.05, 17:44
      jadac do innego kraju warto przyswoic sobie pare informacji o mentalnosci i
      zwyczajach tam panujacych,w kazdym kraju kultura pracy jest tez inna,jezeli
      chodzi o ten wygolony leb to normalka ze wlasciciel nie chcial,w koncu jak tam
      pracujesz to reprezentujesz ten sklep,a ta potulna polka co o niej tak
      piszesz ,moze po prostu szybko zrozumiala ze przyjechala do pracy i robi to za
      co jest placona bez wymadrzania sie a tak ciekawe za co cie pobil ten facet,na
      pewno nie za nic
    • misio13 Re: Cypr 09.01.05, 18:46
      polka z kanady ma calkowita racje,to wy jedziecie na cypr i to wy musicie sie
      dostosowac do nich a nie ze cyprjczycy do was
      • Gość: hmbb Re: Cypr IP: *.gdynia.mm.pl 10.01.05, 11:46
        tak, tylko ta cala Polka z Kanady nie musi przy tym wszystkim ublizac, jezeli chce sie wypowiedziec to niech to zrobi z wieksza kultura. to bedzie wszystko ok. uwagi ja tez potrafie zwracac, ale nie zachowuje sie jak furiat,
        pozdro:)
        • myduke Re: Cypr 11.01.05, 01:05
          Przyznam ze po przeczytaniu wypowiedzi Pani z Kanady jestem naprawde w wielkim
          szoku!!! Dlatego pewnie, ze na co dzien nie spotykam tak beszczelnych ludzi!
          Pani z Kanady. Mysle ze powinna pani wiedziec, ze tak w Polsce jak i we
          WSZYSTKICH krajach (rowniez,co zabrzmi pewnie dla Pani przykro - tak w Grecji
          jak i w Kanadzie) ludzie reprezentuja przerozne poziomy kultury osobistej. I
          teraz to juz tylko i wylacznie od Pani zalezy z jakimi ludzmi przestaje i
          tymsamym jaki swiat wokol siebie tworzy! Zaskakuje mnie ze ujrzala pani w
          Polsce tylko hamstwo i prymityw, ktore nie przecze, istnieje, ale to tak jak i
          w roznym owszem stopniu,ale i w innych krajach rowniez, a nie dostrzega ludzi
          wartosciowych!
          Czyzby swoj trafial na swego...? Ups...:) Moze sie nieco zagalopowalam, nie
          chce nikogo obrazac.
          Ale tez zastanawia mnie, coz to za satysfakcje daje Pani rzucanie tych obelg,
          na ludzi ktorych wogole pani nie zna? Bo z Pani slow az tryska ta wlasnie
          satysfakcja "TAK! Przywalic glupim Polaczkom!" Zastanawia mnie, skad u Pani
          takie poczucie prawa do oceniania innych.
          "Tak, tak, ja jestem THE BEST! Prawde mowiac, najlepszy z najlepszych!" :)
          [Myslowiz "Johny Best"?]
          Pozdrawiam wszystkich!
          • Gość: Ilke Zamiast sie wydzierac naucz sie ortografii IP: 207.134.85.* 11.01.05, 19:58
            ojczystej, to uwierzymy, ze jestes na jako takim poziomie, bo teraz co jedynie
            widzimy, to, ze robisz podstawowe bledy ortograficzne. Z tym poziomem to raczej
            dosc zle. CHAMSTWO pisze sie przez"CH"
            • myduke Re: Zamiast sie wydzierac naucz sie ortografii 12.01.05, 10:55
              masz racje, wlasnie to jest najwazniejsze. Gratuleuje spostrzegawczosci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka