Dodaj do ulubionych

zameldowanie w UK

IP: *.server.ntli.net 23.06.05, 20:18
ktos mnie na urlopie w Polsce zapytal czy jestem zameldowany na stale w
Anglii i powiem szczerze ze nie wiedzialem co odpowiedziec. czy ktos moze mi
to wyjasnic? chodzi oczywiscie o staly pobyt z legalna praca. dzieki
Obserwuj wątek
    • tw52 Re: zameldowanie w UK 23.06.05, 21:20
      co to znaczy "zameldowany"?
      jako obywatel Unii masz prawo mieszkac na terenie Unii, jesli podjales decyzje
      by mieszkac w UK to jestes rezydentem UK
      • Gość: Pawel Re: zameldowanie w UK IP: *.server.ntli.net 23.06.05, 22:26
        Rezydentem jestes po roku pobytu i po wybelnienu kilku stron formularzy.
        • Gość: emsi Re: zameldowanie w UK IP: *.server.ntli.net 23.06.05, 23:19
          czy mozesz powiedziec jaki urzad wydaje mi te formularze?
          • Gość: bagarmosen Re: zameldowanie w UK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 12:05
            tu pobierzesz
            www.workingintheuk.gov.uk/ind/en/home/applying/general_caseworking/eea_eu
            _nationals.html oraz tu;
            www.workingintheuk.gov.uk/ind/en/home/applying/application_form.html?
            druk EEC1
    • Gość: knower Re: zameldowanie w UK IP: *.clubnet.pl 24.06.05, 00:47
      w UK nie ma czegos takiego jak meldunek... wiec zameldowany na pewno nie jestes
    • Gość: myszka Re: zameldowanie w UK IP: *.190-130-66.mc.videotron.ca 24.06.05, 03:07
      melowac sie musisz tylko w komunistycznym kraju,polsza juz nie jest ale stare
      prawo pozostalo
      • Gość: gk Re: zameldowanie w UK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 13:33
        syn mieszka w Anglii tez powiedział,że nie musi się meldować, tylko zgłasza na
        pocztę, gdzie ma przychodzić korespodencja, jak oczywiście zmieni miejsce
        zamieszkania
        • jasiubleep IDENTITY FRAUD 18.07.05, 13:08
          To sie nazywa redirection. I trzeba zrobic koniecznie po wyprowadzeniu sie,
          chociaz nie jest za darmo. W DUZYM skrocie, jesli ktos sie po nas wprowadzi i
          bedzie dostawal nasza korespondence (np. utility bills, bank statements itp.)
          to (zakladajac, ze zna pare innych szczegolow na nasz temat, np. data urodzenia
          lub nazwisko panienskie matki), moze sobie na przyklad wziac kredyt na nasze
          nazwisko. A moze zadzwoni do naszego banku informujac,ze zginela nam (czyli mu)
          karta kredytowa? A moze jeszcze zadzwoni do DVLA i zglosi zaginiecie prawa
          jazdy. I poprosi o odeslanie na STARY adres. Wniosek, rediraction to dobry tip.
          Poza tym, trzeba unikac wyrzucania dokumentow z naszym nazwiskiem do kosza.
          Lepiej zniszczyc.
      • Gość: Ralph Re: zameldowanie w UK IP: *.server.ntli.net 24.06.05, 20:32
        Meldunek w UK bardzo by się przydał dla rozpoczynających pracę i chcących
        założyć konto w banku. Kto przez to przeszedł ten wie o co chodzi.
        • Gość: dudeek Re: zameldowanie w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:18
          wystarczy zapisac sie do GP, oni odsylaja karte i to wystarcza do banku ;) sprawdzone
          • Gość: pytanie Re: zameldowanie w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:33
            co to jest GP?, myślałem że WRS rejestruje się w HO
            • Gość: dudeek Re: zameldowanie w UK IP: 80.51.219.* 25.06.05, 14:31
              GP to lekarz. idz do nhs-u i po klopocie
          • Gość: Ralph Z bankami nie tak prosto IP: *.server.ntli.net 25.06.05, 19:31
            Gościu dudeek napisał:

> wystarczy zapisac sie do GP, oni odsylaja karte i to wystarcza do banku ;) spra
            > wdzone

Hmmm... szkoda że wcześniej nie wiedziałem. A sprawdzone w którym banku? Bo
            papier od GP nie jest na oficjalnej liście akceptowanych dokumentów.
            Ja zaliczyłem 5 banków w moim miasteczku, w których nic co przyniosłem nie
            zaakceptowali, dopiero w HSBC założyli Basic Account, ale po tygodniu przyszło
            pisemko że mam niewystarczające dowody adresu i musi to być koniecznie dokument
            z listy i bez tego zamkną konto. Co ciekawe gdzieś na którymś forum znalazłem
            człowkieka, który założył Basic Account w HSBC na podstawie payslipów i listu od
            pracodawcy. Nie wiem jak tego dokonał.
            W końcu założyłem w Lloyds (7 bank), zaakceptowali JEDYNIE pismo od mojego
            landlorda, który ma u nich swoje konto (i to dość zasobne), nie zaakceptowali
            nawet dwóch pism z Home Office potwierdzających przyjęcie dokumentów,
            rozpoczęcie procesu rejestracji. Muszą być dokumenty z listy i koniec. Dziś
            rano listonosz przyniósł kartę i papiery od Lloyds, więc chyba koniec mojej udręki.
    • Gość: emigrant Re: zameldowanie w UK IP: *.autocom.pl 25.06.05, 07:27
      Zameldowania jako takiego nie ma ale po 4 latach udokumentowanego pobytu
      dostajesz stały pobyt. I proszę nie ściemniać, że Unia, że można i tak mieszkać
      gdzie się chce. Unia unią, a ograniczenia moga wprowadzić w każdej chwili.
      DOpiero stały pobyt, a po roku (w sumie 5 lat) obywatelstwo daja gwarancję że
      nie trzeba będzie grzebać po śmietnikach albo czyścic butów w Polsce. Dlatego
      warto mieć "stały" adres i rozliczyć podatek.
      • Gość: ??? Re: zameldowanie w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:12
        Nie mogą wprowadzić ograniczeń bo w UE jest swoboda podróżowania i
        osiedlania,także pracy, jedyne co mogą na mieszać to ograniczenie do rynku
        pracy dla Polaków i 7 innych nowych krajów UE do 1 maja 2012 ze względu na tzw.
        okres przejsciowy. Stały pobyt jest po to żeby uzyskać obywatelstwo brytyjskie
        w przyszłości, ponieważ dotyczy także obywateli z poza UE (przede wszystkim
        ich), bądź można go uzyskać na wypadek rozpadu UE. Poczytaj sobie traktaty, a
        potem się wypowiadaj
        • Gość: emigrant Re: zameldowanie w UK IP: *.autocom.pl 25.06.05, 16:56
          Dokładnie chodziło o to o czym piszesz, czyli o ograniczenie w prawie do pracy
          do 2012 roku. Z przyczyn "obiektywnych" mogą uniemożliwić swobodne zatrudnianie
          się i tyle. A Unia też może się rozpaść lub ulec ograniczeniu do strefy wolnego
          handlu bez wolności do pracy (a la NAFTA). Jelenie wierzą że będzie coraz
          łatwiej. Niektóre zawody, np. pielęgniarki i lekarze po specjalizacji moga mieć
          przywileje, ale ci to zawsze choćby do Emiratów Arabskich moga wyjechać.
          Generalnie jednak lepiej miec brytyjskie papiery niż polskie. Inny powód:
          podwójne opodatkowanie (kwestia wyrównania progu), o którym w innych wątkach.
      • Gość: Auriane Re: zameldowanie w UK IP: *.server.ntli.net 25.06.05, 17:47
        Emigrancie, to wcale nie jest tak, ze po 4 latach udokumentowanego pobytu
        dostajesz jakis staly pobyt, jak to napisales. Po roku nieprzerwanej pracy w
        Anglii (czas, w ktorym nie pracujesz moze wyniesc maksymalnie 30 dni)mozna sie
        ubiegac o status rezydenta. Daje ci to miedzy innymi tyle, ze nie musisz sie za
        kazdym razem rejestrowac w HO gdy zmieniasz prace. Po 4 latach mozesz wystapic
        o przyznanie obywatelstwa, ktorego nikt nie ma obowiazku ci przyznac jesli nie
        spelniasz danych warunkow. To nie jest tak, ze po 4 latach po prostu DOSTAJESZ
        staly pobyt.
        • Gość: emigrant Re: zameldowanie w UK IP: *.autocom.pl 25.06.05, 18:15
          Chodzi o indefinite leave to remain. Wydaje mi się że po 4 latach pobytu
          (najlepiej udokumentowanego pracą, ale można także żyć z oszczędności tylko
          trzeba to udokumentować :) uzyskuje się ten status. Potem tylko 1 rok i
          obywatelstwo.
        • Gość: bagarmosen Re: zameldowanie w UK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 12:07
          nie wprowadzaj ludzi w bląd!!!!!!!!!
    • Gość: fdg Re: zameldowanie w UK IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 04.07.05, 15:02
      Nie ma w Wielkiej Brytanii obowiązku meldunkowego. To jedyny taki kraj na
      świecie. Wszędzie indziej w UE musisz się rejestrować(meldować) i tam gdzie nie
      można jeszcze legalnie pracować, są z tym problemy, bo trzeba udowodnić, że sie
      ma wystarczajace srodki na utrzymanie. A liczone jest to po wysokich dietach.
      Po roku pracy w UK otrzymasz prawo rezydenta i bedziesz mogl mieszkac i pracowac
      w calej UE.
      • Gość: powiezial co wiedz tere fere kuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 11:28
        ???
    • Gość: tadi Re: zameldowanie w UK IP: *.ksiazat.v.pl 18.07.05, 11:26
      wystarczy ze zaniesiesz im wyciagi z kata ktore ci przysylaja i na ktorym jest
      twoje nazwisko i adres to wystarczy glupie bo powiedzialem jej ze mogla se
      skserowac przed wyslaniem
      • Gość: bagarmosen Re: zameldowanie w UK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 12:08
        oprocz wyciągow ( z ostatnich trzech miesięcy) 3 zdjęcia! oraz pismo od
        pracodawcy i NIN
        • Gość: emsi Re: zameldowanie w UK IP: *.server.ntli.net 18.07.05, 16:32
          czy moze ktos powiedziec w jakim urzedzie moge sie ubiegac o status rezydenta w
          UK? dzieki
          • Gość: zzzz Re: zameldowanie w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 16:33
            home office
          • bagarmosen Re: zameldowanie w UK 18.07.05, 17:04
            popatrz w gore topiku - wkleilam!
          • jasiubleep Re: zameldowanie w UK 18.07.05, 17:12
            Rozne brednie ludzie tu wypisuje. Zakladajac, ze masz Polski paszport i wlasnie
            przyjechalas do UK, nic nie musisz robic i jestes tu rezydentem. Nie masz
            dostepu do swiadczen spolecznych i musisz sie sama utrzymac. Jesli chcesz
            pracowac, patrz WRS. Po roku pracy (szczegoly na stronie HO), uzyskujesz takie
            sama prawa, jak obywatele 'starych' krajow czlonkowskich Unii. Dalej nie musisz
            nic robic. Jesli chcesz zostac w UK na stale albo chcesz sprowadzic partnera,
            ktory nie ma prawa pobytu w UK, to na tym etapie mozesz wystapic o Residence
            Permit, ale nie jest to obowiazek.
            Po 4 latach pobytu mozesz ubiegac sie o prawo stalego pobytu. Nie jest to
            nigdzie napisane, ale to jest intepretowane (ZMIENNIE), ze jesli podczas tych
            czterech lat wyjezdzalas z UK, to czas pobytu poza UK jest odliczany. Czyli
            jesli bylas co roku miesiac w Polsce, to muisisz tu byc 4 lata i 4 miesiace,
            zeby sie ubiegac. Po kolejnym roku (w sumie 5 lat), mozesz ubiegac sie o
            obywatelstwo. Troche to kosztuje, dlatego dobrze o tym pomyslec przed swietami.
            Poza kwitami, trzeba miec Residence Permit i poswiadczenie, ze sie zna
            angielski (szczegoly, na stronie HO). Niekiedy HO moze zazyczyc sobie innych
            dokumentow, aby udekomentowac, ze 'UK to Twoj Dom'. Do tego czasu juz bedziesz
            miala na przyklad dom, a to dobry argument i mozesz im mortgage statement na
            przyklad wyslac. Na tym etapie sprawdza, czy placilas podatki, nie popelnialas
            przestepstw itp. Oni nie maja obowiaku dac ci obywatelstwa. Moga ci je zreszta
            odebrac! Ale, jesli grzeczna z Ciebie dziewczynka, to zrobia to z usmiechem i
            otwartymi rekami. To niezapomniana chwila, jak ci bedzie Krolowa (albo ktos
            inny z rodziny krolewskiej) wreczac paszport.
            • Gość: emigrant Re: zameldowanie w UK IP: *.autocom.pl 18.07.05, 17:37
              Wszystko sie zgadza. Tylko jak udokumentować, że się przebywa w UK? Pieczątki w
              paszporcie czy wierzą na słowo? Czytałem że umowa o pracę na pełnym etacie
              stanowi dowód pobytu, ale mozna przecież pracować na odległość z Polski (tele-
              praca) - znam jednego co tak pracuje i płaci podatki w UK mieszkając w Polsce.
              Ale jeśli nie wynajmuje mieszkania to nie może chyba nic udokumentować, no
              chyba że mieszka u ciotkim która napisze oświadczenie :)
              • jasiubleep Re: zameldowanie w UK 18.07.05, 17:54
                Nie wiem, jak sprawdzaja. Wypelniasz podanie, wysylasz papiery i czekasz.
                Trzeba wyslac na przyklad wszystkie P60 z 4 lat (albo zaswiadczenie z Inland
                Revenue), co dowodzi, ze placisz podatki w UK. Jesli chca cos wiecej to sie
                odezwa.
                • Gość: Tosiek Re: zameldowanie w UK IP: *.block.alestra.net.mx 19.07.05, 10:51
                  Ja wymeldowalem sie ze stalego w Polsce i teraz czekam w UK pracujac na statut
                  rezydenta ktory osiaga sie po 183 dniach. Jestem zarejestrowany w IR, HO i NHS.
                  Place podatki tutaj w UK. W Polsce rozliczylem sie tylko z dochodu osiagnietego
                  tam za dany rok podatkowy. Nic nie skladalem do polskiego US. Nastepny brak
                  rozliczenia bedzie sygnalem dla polskiego US ze nie mialem dochodow (nie trzeba
                  skladac) i juz nie mieszkam w Polsce. To gdzie mieszkam to tylko sprawa
                  lokalnego prawa i polskim urzedom nic do tego. Uwazam ze w pelni postapilem
                  slusznie. Pracowalem w Polsce placilem w niej podatki, teraz pracuje tu i tu
                  place podatki. Proste i klarowne , mam gdzies umowy z czasow komuny ktorych
                  nasz rzad nie ma zamiaru zmienic bo ktos musi placic na pensyjki poslow. Moze w
                  koncu powinnismy my Polacy tu pracujacy zaskarzyc polskie MF do Strasburga ze
                  nie robi nic w kierunku zmainy prawa zgodnie z klauzulami UE do ktorych sie
                  zobowiazal po wejsciu do niej! Zlozmy sie po 5 funtow kazdy wynajmijmy
                  prawnikow i zrobmy porzadek z polskim MF. Albo przepisy UE albo powiew CCCP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka