Dodaj do ulubionych

pytanie o książki o unii europejskiej

24.11.05, 12:31
Czy ktoś może polecić jakieś kompedium wiedzy o Unii Europejskiej,
instytucjach, etc, (po polsku lub angielsku), takie, aby człowiek się nie
pogubił, a żeby mógł się jako tako przygotować do nowych testów z epso z
wiedzy o Unii. Wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • lucjan_m Re: pytanie o książki o unii europejskiej 24.11.05, 16:23
      musze Cie rozczarowac ale podobne pytanie zadalem kilka dni temu, rozszerzajac
      spektrum jezykow na niemiecki, i niestety nie otrzymalem zadnej odpowiedzi.
      Prawdopodobnie wszyscy obecnie zatrudnieni to urodzeni geniusze i nie musieli
      sie z niczego przygotowywac-po prostu wiedzieli!!!
      trzeba bedzie samemu poszperac i polegac na wlasnej intuicji, niz na
      doswiadczeniu innych.szkoda
      • tomi_22 bylo bylo i 24.11.05, 16:28
        jeszcze raz bylo. Jest taka ksiazka 250 pytan o EU. Po ang jest, po fra jest i
        po niem tez pewnie. Trzeba poszperac zeby znalezc i tyle.

A nie krzyczec jak opentany i zaraz wyzywac innych...
        • lucjan_m Re: bylo bylo i 24.11.05, 18:16
          to ksiazke to juz mam.chodzi mi o normalne opracowania, systematyczne, logiczne
          opisujace caly schemat rozwoju UE i jej dzialania.bede wdzieczny za wszelkie
          rady.w szczegolnosci dotyczace wiedzy obowiazujacej prawnikow.dzieki
          • stuzia Re: bylo bylo i 24.11.05, 19:57
            Ok, ja wiedze o Unii czerpalam z europa.eu.int/comm/index_en.htm

Mysle, ze nikt Ci nie odpowiedzial bo zwyczajnie nie wiedzial co Ci polecic. Na
            tych www jest WSZYSTKO co o Unii mozna sie dowiedziec. Ksiazki na ten temat sa
            zazwyczaj nieaktualne albo niezgodne z prawda.

Jesli chodzi o konkretny profil to zacznij od DG ktore obejmuja interesujacy
            Cie temat.

Dodam, ze dobrym pomyslem jest "nauczenie" sie poprawnych odowiedzi z 250MCQ
            lub starych testow epso, poniewaz bardzo czesto te pytania sie powtarzaja. Na
            serio.

Powodzenia
            • Gość: anbxl Re: bylo bylo i IP: *.240.81.adsl.skynet.be 24.11.05, 20:05
              No wlasnie tak jak poprzedniczka napisala-polecam strony UE chyba sa
              najbardziej na czasie,stare testy i 250 QCM
            • Gość: Bruksela Librairie européenne IP: 32.106.94.* 24.11.05, 20:35
              www.libeurop.be/home.php?lang=en
            • rpj4 Re: bylo bylo i 24.11.05, 21:15
              Zapewniam, że na stronach Komisji nie ma wszystkiego, choć i tak jest b. dużo.
              Oczywiście w tych podstawowych linkach nie może zabraknąć Eur-Lexa, oraz stron
              ETS i SPI.
              europa.eu.int/eur-lex/de/
              curia.eu.int
              Natomiast jeśli chodzi literaturę prawniczą dotyczącą prawa europejskiego w
              języku niemieckim, to jest ona ogromna - od podstawowych podręczników, poprzez
              małe , większe i olbrzymie komentarze do traktatów, po tony artykułów i
              specjalizacyjnych monografii.
              Popatrz sobie do katalogów bibliotek np:
              www.ub.uni-heidelberg.de/
              www.thulb.uni-jena.de/
              Jeśli chodzi o podstawowe podręczniki, to o ile się orientuje, to korzysta się
              dość często ze Streinza (R. Streinz, Europarecht, 6. Auflage, C.F. Müller
              2003), dobrym jednotomowym komentarzem jest EU-Kommentar pod red. Schwarze
              (Jürgen Schwarze (Hrsg.) EU-Kommentar Schriftleitung: Ulrich Becker, Armin
              Hatje, Johann Schoo, 2000, 2660 S., 187,– EURO).
              www.nomos.de/nomos/d/recherche/sys_rech/sys_sys08euro.lasso
              Pozdrowienia,
              rpj4
              • epsotek Re: bylo bylo i 25.11.05, 13:50
                Ja poszedłem do dwóch bibliotek i wyporzyczyłem stos książek (dziś już nie
                pamiętam tytułów).

Pierwsza to biblioteka UW (mają sporo pozycji po Polsku)

Druga to Biblioteka w Instytucie Francuskim (to dla francuskojęzycznych). Mają
                cały regał na ten temat.

Warto czytać w języku w którym się będzie zdawać egzamin. Tylko trzeba patrzec
                na datę wydania (bo słownictwo to jedno a aktualność tez jest ważna).

A co do dobrego kompedium wiedzy to trudno wskazać jedną książkę. Trzeba się
                przejść do Empiku, stanąć przed regałem z literaturą o UE i wybrać najnowsze z
                gryubych tomisk na ten temat, które jeszcze się będzie podobać. Ja kupiłem przed
                egzaminami jedną albo dwie aktualne popzycje i na ich podstawie weryfikowałem
                informacje z francuskojęzycznej literatury.

• jakubsky Re: pytanie o książki o unii europejskiej 24.11.05, 21:39
      beautiful1 napisała:

> Czy ktoś może polecić jakieś kompedium wiedzy o Unii Europejskiej,
      > instytucjach, etc, (po polsku lub angielsku), takie, aby człowiek się nie
      > pogubił, a żeby mógł się jako tako przygotować do nowych testów z epso z
      > wiedzy o Unii. Wielkie dzięki.
      punkt Informacyjny Parlamentu, dojscie od placu Luxemburg, a jak nie masz dostepu (bo nie miejscowy) to pogrzeb tutaj

europa.eu.int/comm/relays/index_en.htm
      co znajdziesz to twoje

• lucjan_m Re: pytanie o książki o unii europejskiej 25.11.05, 13:55
        dzieki wielkie za info.chyba rzeczywiscie trzeba bedzie posiedziec przed kompem
        i poczytac na stronkach UE, bo przynajmniej ma sie pewnosc ze wszystko jest
        aktualne.
        mam zamiar sie wybrac do punktu informacyjnego Komisji i zobacze co mi powiedza.
        dzieki za wszystkie rady.
        pozdrowienia dla obecnych, niedoszlych i przyszlych eurokratow
        • rpj4 Re: pytanie o książki o unii europejskiej 25.11.05, 15:18
          Jedna jeszcze uwaga - jeśli wybierasz się na konkurs dla prawników, to bądź
          przygotowany na to, że na etapie pisemnym (a potem na ustnym) nie da się
          uprawiać wodolejstwa okołotematowego - z naszego (dawno przykrytego kurzem i
          pajęczyną konkursu) z pisemnego pamiętam dwa tematy (są trzy, pisało się na
          jeden wybrany): Locus Standi of Private Applicants under article 230 (4) EC
          oraz Limitations of the Freedom of Establishment (tzn. nie pamiętam czy
          literalnie takie były, ale w każdym razie tego dotyczyły.
          A jeśli chodzi o podstawowy podręcznik w języku angielskim to chyba najlepszy
          P. Craig, G. de Búrca "EU Law. Text, Cases, and Materials", OUP 2002, 3rd Ed.
          tylko nawet najnowsze wydania są już nieco nieaktualne, - więc trzeba je
          weryfikować.
          Oczywiście lit. angielskiej jest jeszcze więcej niż niemieckiej.

Pozdr.
          rpj4

• Gość: ktosi@ Re: pytanie o książki o unii europejskiej IP: 195.205.34.* 28.11.05, 13:36
            www.libeurop.be/eu_exams.php?index=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka