Gość: epsik IP: *.taunet.biz / 62.29.142.* 12.06.06, 22:04 na dostwę prądu, jak to jest, jeżeli chcę wynająć mieszkanie, czy nie ma zadnych komplikacji, czy długo trzeba czekać na podłączenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Emilia2006 Re: czy ktoś podpisywał umowę z zakładem energety IP: *.28.102.228.coditel.net 12.06.06, 22:10 Zalezy chyba od tego kto ci wynajmuje. U nas bylo tak ze wlasciciel mial to na siebie i tylko spisalismy licznik a na koniec zrobilo sie rozlicznie i to co nie doplacilismy to na koniec doplacilismy. Ale jak przepiszesz elektrycznosc na siebie to sa jakis procedury gdzie wypelnia sie formularze do zakladu energetycznego razem chyba z umowa o najem i stanem licznika i nie ma przerwy w dostawie wtedy. Ale to powinien najemca ci wytlumaczyc i pomoc z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_ameryka Re: czy ktoś podpisywał umowę z zakładem energety 12.06.06, 23:04 Nie slyszalem, ani nie widzialem takiej sytuacji, zeby w mieszkaniu nie bylo pradu, ale kto wie, w koncu everything is possible :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: czy ktoś podpisywał umowę z zakładem energety IP: *.50-201-80.adsl.skynet.be 12.06.06, 23:31 Tak obecnie i electrabel i inne konkurencyjne firmy (najlepsza po stronie VL citypower)nie zamykaja calkowicie pradu,a w twoim interesie jest zeby przy twoim nazwisku byly naprawde rzetelne cyferki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paffff znaczy z dystrybutorem IP: *.135-200-80.adsl.skynet.be 13.06.06, 12:43 bo sieci majom tych co produkujom i sprzedjaom. kupujesz od tych co sprzedjaom ;) np. tu sajcik dystrybutora (jednego z ilus tam) np www.iverlek.be/content/homepage/index_nl.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi nie podpisywal, ale chetnie cie znajde IP: *.cec.eu.int 13.06.06, 15:04 za jakis czas i skorzystam z Twoich doswiadczen, jak bede musiala na wlasna chate podpisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia2004 Re: nie podpisywal, ale chetnie cie znajde IP: *.cec.eu.int 13.06.06, 16:00 Sofi na wlasna chate sprawa jest bardzo prosta. Po podpisaniu juz ostatecznej umowy u notariusza i zaplaceniu za chate sprzedajacy przychodzi ze specjalnymi formularzami. Obie strony to podpisuja, spisujecie liczniki i wysyla sie do energii, gazu , wody. No chyba ze chcesz providera zmienic od razu to wtedy nie wiem. Ciekawe to jest jak oni ci potem szacuja spozycie. Nam niedoszacowali a potem oszacowali za duzo takze najpierw okolo 1000 doplaty za 6 miesiecy a teraz oszacowali kolo 200 miesiecznie a tyle to napewno nie konsumujemy w skali roku na miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Do Emilii IP: *.cec.eu.int 13.06.06, 16:42 No niekoniecznie sprawa jest taka prosta, droga Emilio, gdyz: - moja chata jest w stanie surowym i to ja jestem odpowiedzialna za doprowadzenie jej do stanu 'pod klucz', a co za tym idzie rozprowadzenie po chacie odpowiednich instalacji i podlaczenie ich do odpowiednich mediow. - energetyka podobno przychodzi jedynie przystawic pieczatke ze zrobione zgodnie ze sztuka i wlaczyc liczniki, ale providera moge sopbie wybrac sama Takze dzieki za dobre checi, ale na razie nie mam nawet czego spisywac, bo licznikow tam po prostu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Do Emilii IP: *.cec.eu.int 13.06.06, 17:12 >Takze dzieki za dobre checi, ale na razie nie mam nawet czego spisywac, bo >licznikow tam po prostu nie ma. To po co robisz szum na caly watek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi Nie robie szumu, tylko sie pytam, w jaki sposob IP: *.cec.eu.int 13.06.06, 17:27 podejsc do tego tematu. Za mnie te umowe ostatnio tez podpisywal wlasciciel, ale teraz to ja bede wlascicielem, wiec moze jus ktos ma orientacje, z czym to sie je i gdzie sa korzystne ceny oraz nie trzeba sie klocic o cyferki pokazane na fakturze? Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Do Sofi i innych 13.06.06, 18:13 Sofi dobra rada -jezeli chata w BXL to nie spiesz sie,bo od pazdziernika lub najpozniej stycznia i w BXL bedzie mozna sobie wybrac dostawce pradu i gazu tak jak obecnie juz we VL-ja choc sama kiedys pracowalam w Electrabel (Sibelgaz) uwazam ze to zlodzieje,bo placilam za elektryke po 150 euro mies i jeszcze musialam doplacic,a obecnie u city power place 40/mies i bez zadnych doplat.We VL jest juz 12 roznych dostawcow,ale to city power jest polecany przez test- achat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sofi dzieki, an za info IP: *.242.81.adsl.skynet.be 14.06.06, 07:39 planowana przeprowadzka - koniec pazdz/pocz listopada wiec chyba akurat sie wpasowalam. jak bede potrzebowala info na temat dstrybutorow, to sie pewnie do Ciebie zglosze. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: nie podpisywal, ale chetnie cie znajde 19.06.06, 18:06 Gość portalu: Emilia2004 napisał(a): > Sofi na wlasna chate sprawa jest bardzo prosta. > > Po podpisaniu juz ostatecznej umowy u notariusza i zaplaceniu za chate > sprzedajacy przychodzi ze specjalnymi formularzami. Obie strony to podpisuja, > spisujecie liczniki i wysyla sie do energii, gazu , wody. Do wodociągów wysłałem pocztą, a do Electrabela (prąd i gaz) sie dzwoni. Trochę się z tym musiałem wozić, bo Belg przy telefonie jeszcze wytrzymał, jak mu literowałem imię, ale przy nazwisku wymiękł i napisał, jak usłyszał, potem jeszcze 3 razy interweniowałem w sprawie korekty, w końcu się udało, ale ciągle mają tam moje imię jako nazwisko i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paff do zochy zocha IP: *.14-136-217.adsl.skynet.be 14.06.06, 09:14 www.vreg.be/vreg/particulieren/part.htm www.vreg.be/vreg/particulieren/distrilijstgem.asp www.vreg.be/vreg/particulieren/lev.htm umowe masz na energie dostwcy ale przez dystrybutora (ja electrable-via iverlek) Liczniej o ile mi wiadomo montuja oni i kalibruja - sama nie mozesz tego zrobic. Oczywiscie zwykly tel do call center powinien wystarczyc ;) A dzwonisz do dystrybutora, oni zwykle zadaja ci pare pytanko typu uzycie roczne, ilosc ludzi w stadle domowym, powierzchnia i takie tam. Potem proponuja taryfe i sposob sciagania naleznosci. Potem tylko placic Zreszta w linku powyzej wszystko opisane ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: czy ktoś podpisywał umowę z zakładem energety 13.06.06, 17:37 Najczesciej wynajmowane mieszkanie ktos wczesniej uzywal,wiec Ty powinienes jedynie spisac liczniki na specjalnym formularzu (jest dostepny w wersji elektro na www.sibelga.be, o ile Sibelga to Twoj provider) i odeslac je do providera. Wlasciciel na pewno Ci pomoze, chyba ze jest wyjatkowym gburem;-). Jesli liczniki sa zamkniete, wowczas provider musi je fizycznie otworzyc, tzn. zdjac plombe. Na spotkanie nie czeka sie dluzej niz 1-2 dni,chyba ze pechowo trafisz na weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Re: czy ktoś podpisywał umowę z zakładem energety IP: 212.190.72.* 15.06.06, 15:53 ja mam pozytywne doswiadczenia z Sibelga - podpisalam na siebie umowe, placillam 37e miesiecznie i chociaz piore czesto, kuchnia na prad, gazu nie mam wogole, komp caly dzien wlaczony, a tv pol dnia to mi zwrocili ostatnio 80E i obnizyli stawke do 30E za miesiac ..; nie narzekam!! Odpowiedz Link Zgłoś