Dodaj do ulubionych

Parental leave

IP: 136.173.62.* 14.05.07, 18:00
Juz o to kiedys pytalam, ale nie bylo zbyt duzego odzewu wiec czynie to
jeszcze raz. Czy ktos z was bral moze parental leave i moglby cos wiecej na
ten temat napisac? Jakie sa formalnosci do zalatwienie, jak dlugo przed tym
urlopem trzeba sie tym zajac, jak wyglada to finansowo i inne ciekawostki.
Ja chcialabym wziac takie urlop na okres wakacji letnich w szkole, ale nie
wiem czy finansowo damy rade (moja druga polowka narazie jeszcze nie pracuje)
Z gory dziekuje za merytoryczne wypowiedzi:-))
Obserwuj wątek
    • cannella Re: Parental leave 15.05.07, 00:22
      Wyczytane w statucie i różnych wyjaśnieniach do statutu, więc nie będzie odnośników:

6 miesięcy na każde dziecko do 12 roku życia, można wziąć całość na raz lub
      częściami(minimalnie 1 miesiąc), w pełnym wymiarze lub na pół etatu. W czasie PL
      nie dostajesz pensji tylko jakiś zasiłek (coś ok. 1000 euro) i wszystkie
      dodatki. Oczywiście jeśli PL ma być na pół etatu to dostajesz połowę pensji plus
      połowę zasiłku plus swoje dodatki. Zachowujesz prawo do awansu, ale liczba dni
      urlopu na dany rok jest proporcjonalnie zmniejszana.

Tyle mi się udało pozbierać na Intracommie, ale nie wiem, jak wygląda
      przyznawanie PL w praktyce, bo nie testowałam.
      • Gość: aga Re: Parental leave IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:49
        pl nie moga odmowic, moga tylko negocjowac z toba termin, ja bralam bezposrednio po macierzynskim i obylo sie bez zadnych problemow. dodatki dostajesz tylko te na dzieci, czyli nie ma household czy exp.

• Gość: mama soon Re: Parental leave IP: *.access.telenet.be 15.05.07, 12:48
      Musisz o to wystapic co najmniej 2 miesiace przed planowanym rozpoczeciem
      parentala.
      Natomiast ja tez mam pytanie - ile dokladnie dostaje sie (tzn. jak wyliczyc)
      zasilek w czasie parentala (100% - tzn. jesli nie pracuje na pol etatu tylko
      zostane na full time z dzieckiem), jesli biore go bezposrednio po macierzynskim
      (wiem, ze jest wtedy wyzszy, niz gdy brany po jakiejs przerwie po zakonczeniu
      macierzynskiego)?
      • Gość: al Re: Parental leave IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.07, 21:42
        To już kiedyś było. Wklejam poniżej

Jesli chodzi o kase na parental leave to sprawa wyglada nastepujaco:
        - jezeli wezmiesz parental leave bezposrednio po maternity, wowczas przez
        pierwsze 3 miesiace dostaniesz 1121,28 € (art. 42a staff reg.). Zaoszczedzone
        wakacje mozesz wziac po tych 3 miesiacach wychowawczego i potem na kolejne 3
        miesiace parental leave, w ciagu ktorych bedziesz dostawac 840.97 € (sa to
        stawki na 2007). Dla singli wyzsza kwota wyplacana jest przez caly czas
        przebywania na wychowawczym, a poza tym maja prawo do 12 miesiecy na kazde
        dziecko, ktore nie ukonczylo 12 lat.
        - ponadto w trakcie parental leave otrzymuje sie tez dependent child allowance:
        316.11 € (2007) i pre-school allowance: 50.36 do konca sierpnia 2007, 67.16 €
        od wrzesnia oraz school allowances (jezeli ktos ma dzieci w wieku szkolnym)
        - podczas parental leave, instytucja placi tez skladki ubezpieczeniowe za
        urzednika. W trakcie CCP (leave on personal grounds), jezeli chcesz byc
        ubezpieczona musisz sama placic, ale przynajmniej jest taka mozliwosc.
        • Gość: Kasia Re: Parental leave IP: 136.173.62.* 14.06.07, 14:52
          Dziekuje za wszystkie wypowiedzi, niestety nie udalo mi sie z tym urlopem.
          Nie dalibysmy rady finansowo. Ale obiecalismy sobie przycisnac troche pasa,
          zeby pozwolic sobie na ten luksus w przyszlym roku :-))))
        • Gość: asja Re: Parental leave IP: 83.222.37.* 14.06.07, 23:38
          Mam pytanie apropos maternity, parental i annual leave. Gdy wezme 3 miesiace
          parental zaraz po maternity to koniec parentala przypadnie juz na 2008. Oznacza
          to ze zwykly urlop z 2007 (na dzien dzisiejszy ok. 30 dni) nie zostanie
          wykorzystany. Czy ktos sie orientuje jak wyglada sprawa przeniesienia takiej
          ilosci dni na rok nastepny? Czy trzeba negocjowac z HR (slyne 12 dni)? czy tez
          HR dopuszcza cos takiego biorac pod uwage fakt, ze dana osoba przebywala na
          macierzynskim i wychowawczym.
          Z gory dzieki
          • Gość: pracujaca mama Re: Parental leave IP: *.cor.europa.eu 15.06.07, 13:56
            a nie da sie wykorzystac tego urlopu zaraz po macierzynskim a potem wezmiesz
            parental leave, tak jednym ciagiem ?
            • Gość: asja Re: Parental leave IP: 83.222.37.* 15.06.07, 14:43
              owszem, z tym nie byloby problemu, tylko czy wtedy ten parental wziety po
              urlopie rocznym poprzedzonym macierzynskim bedzie liczony jako wziety zaraz po
              macierzynskim??? Chodzi mi o to aby isc na ten lepiej platny parental.
              Troche namieszalam :)
          • Gość: Juz przerobione Re: Parental leave IP: *.access.telenet.be 15.06.07, 15:13
            Mam identyczna sytuacje. Na nastepny rok mozesz przeniesc max. 12 dni i nie ma
            od tego odstepstwa (dowiadywalam sie 3 razy). W praktyce oznacza to, ze to
            mozesz wykorzystac swoj urlop wypocz. za dany rok do 15 stycznia nastepnego
            roku (czyli jeszcze kolo 10 dni "upchniesz" w styczniu). Nikogo nie interesuje
            (przynajmniej w mojej instytucji - nie Komisja), ze jestes na macierzynskim,
            nie pomoze nawet wstawiennictwo szefa.
            Ja na przyklad z tego powodu biore po macierzynskim tylko 2 mies. lepiej
            platnego wychowawczego, potem wypoczynkowy za ten rok, potem jeszcze
            wychowawczy nizej platny i czesc wypoczynkowego za nastepny rok.
            pozdro
            • asiunia.vie Re: Parental leave 15.06.07, 15:31
              Dzieki. Obawiam sie ze u mnie bedzie podobnie. Ale podrecze HR, moze uslysze od
              nich cos innego.
              A tak swoja droga to powinnam byla planowac dziecko z kalkulatorkiem w reku :))
              O ja gupia!!
            • cannella Re: Parental leave 15.06.07, 17:38
              A czy ktoś, kto już temat przerobił, może powiedzieć jak jest z odejmowaniem
              urlopu wypoczynkowego, jeśli bierze się parental? Bo może ten "lepiej płatny"
              wcale się nie opłaca i nie ma co kombinować?
              • Gość: Info Re: Parental leave IP: *.access.telenet.be 15.06.07, 19:54
                Odejmuja ci dwa dni wypoczynkowego za kazdy wziety miesiac wychowawczego 100%,
                lub 1 dzien jesli pracujesz na pol etatu na wychowawczym.
                • Gość: :) Re: Parental leave IP: *.cec.eu.int 03.07.07, 09:27
                • cannella Re: Parental leave 05.07.07, 21:57
                  Mam jeszcze jedno pytanie: czy parental leave liczy się w miesiącach
                  kalendarzowych, tzn. czy rozpoczyna się zawsze od pierwszego, czy można
                  rozpocząć np. 15? Jak to wyglądało u was w praktyce?
                  • asiunia.lux Re: Parental leave 05.07.07, 22:10
                    Mozesz rozpoczac kiedy chcesz. Ja na przyklad wzielam sobie od 6 sierpnia bo
                    tak mi najbardziej pasowalo.
                    • cannella Re: Parental leave 10.07.07, 11:10
                      Dzięki. Nie jest to takie proste, jak się okazuje. Moja pani w adminie twierdzi,
                      że tylko i wyłącznie od pierwszego.
                      • asiunia.lux Re: Parental leave 10.07.07, 12:01
                        cannella napisała:

> Moja pani w adminie twierdzi że tylko i wyłącznie od pierwszego.

To powiedz tej pani, ze glupoty gada i niepotrzebnie wprowadza Cie w blad.
                        Oczywiscie, ze mozna i juz.

"Le congé parental doit être d'une durée minimale d'un mois mais peut être
                        prolongé de quelques jours puisqu'il est fractionnel. De même, il ne doit pas
                        obligatoirement débuter le 1er d'un mois." I tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka