chicarica 09.12.23, 17:40 Ematka oglądała już, planuje, czy też może nie planuje? Jak wrażenia? U mnie z jednej strony niedosyt, z drugiej - tak, wiem, oni też się nie dowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abacab.81 Re: Leave the World Behind 09.12.23, 19:13 Brak pomysłu na zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 09.12.23, 20:32 Czy też raczej: zakończenie i tak będzie nieciekawe dla wszystkich, ale w filmie nie chodzi o zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:28 O to jak reagują ludzie w obliczu kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Leave the World Behind 09.12.23, 23:27 Odebrałam to inaczej. Reakcję niewiele miały tu do rzeczy. Były różnymi drogami do podobnego zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 11.12.23, 11:08 No właśnie moim zdaniem nie. Zauważ że podczas gdy reszta miota się w te czy we wte, ta mała dziewczynka reaguje inaczej i w sumie wychodzi że ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Leave the World Behind 11.12.23, 22:16 No, ok. Wydaje się najbardziej oderwana od reala, ale ma potrzebę działać, nie siedzi bezczynnie. Ale czy to ochroni ją przed końcem takim jaki czeka wszystkich? Pomoże jej zrozumieć cokolwiek? Czy tylko oddali na chwilę katastrofę? Zresztą oni z dużym prawdopodobieństwem ją za chwilę znajdą i się dołączą. Są blisko. A z właścicielami stało się to samo co z resztą. I co pewnie stanie się z nimi. Bo jak żyć wśród zgliszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:24 Myślę że oni wszyscy tam zdążają. I tak właśnie skończą. Wyszli ze swojej banki ( internetowej) na początku filmu i w bańce skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 04:09 Jak inaczej? Każdy z nich reagował kierując się tym co go obchodzi. Dziewczynkę obchodził serial i w sumie nic poza nim. Do tego bunkra i tak wszyscy za chwilę dojdą, niezależnie od tego gdzie i po co poszli, ale długo w nim raczej nie pożyją bo to co upierdoliło Archiego to nie jest żaden znany stwór z tamtych stron tylko coś z tego samego źródła co ten hałas, więc w tym bunkrze to będą sobie ucztować i czekać na koniec świata jak w Don’t look up. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Leave the World Behind 26.12.23, 15:12 Bunkier z zalozenia jest dzwiekoszczelny Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 15:17 No ale kiedyś będą musieli z niego wyjść, nie? Czy jak w „Underground”, będą siedzieć przez kilka dekad, nie wiedząc, ze wojna już dawno się skończyła? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Leave the World Behind 26.12.23, 16:17 No wiadomo ale ci co dzwiekiem.terroryzowali tez przestana w koncu. No i takie bunkry przetrwania to maja zapasow na rok dwa...czasem wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 16:24 Tylko pytanie co będzie pierwsze, ktoś z bohaterów wyjdzie na zewnątrz czy skończą się ataki? Na razie niby mają te komunikaty na ekranie ale jak atak walnie w miejsce z którego są nadawane to będą wychodzić na zewnątrz żeby sprawdzić. Poza tym jeśli ta dziewczynka weszła tam bez żadnego problemu to i inni mogą wejść i nie mam na myśli tylko tych z rodziny. I wtedy zapasów nie będzie na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Leave the World Behind 23.12.23, 01:00 Nie rozumiem. Dziewczynka juz trafila do tego bezpiecznego domu/bunkra. Faceci sie dowiedzieli o tym i jada tam. A kobiety po odegnaniu jeleni i popatrzeniu jak w NYC sa wybuchy tam sie kieruja ... Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:02 Dzięki, nie miałam planu na wieczór, i niezawodna ematka przyszła z odsieczą Oglądam! Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:06 Jak wyżej napisano, dość nudne. Lepiej już Czas krwawego Księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:50 Nie psuj, 30 min i miło mi się drzemie… Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:10 Też tak to odebrałam - oni się też nie dowiedzą i są bezradni wobec zdarzeń. Mogą tylko walczyć o przetrwanie i zbudować jakąś grupę wsparcia. Natomiast muzyka mnie irytowała. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:29 Dźwięk tam miał być jak drzazga w dupie, tak to ja zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:36 Wczoraj oglądałam, ogólnie na plus, wolałabym jednak inne zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 09.12.23, 21:43 Ja też. Bohaterowie na pewno też. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Leave the World Behind 09.12.23, 22:11 majenkirr napisała: wolałabym jednak inne zakończenie. > Film bylby zupelnie bez sensu z innym zakonczeniem. Zakonczenie trafione w 10. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Leave the World Behind 09.12.23, 22:39 Ja to rozumiem, ale mam niedosyt. Jestem gotowa na part 2 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Leave the World Behind 09.12.23, 23:06 Czesc 2 nie jest potrzebna. Wszystko juz zostalo powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Leave the World Behind 10.12.23, 01:34 Ale mam prawo do mojego subiektywnego odczucia? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Leave the World Behind 10.12.23, 02:06 No pewnie, ze masz prawo. Druga czesc Titanica tez moznaby wyprodukowac, co to komu szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:29 malgosiagosia napisała: > majenkirr napisała: > > wolałabym jednak inne zakończenie. > > > > Film bylby zupelnie bez sensu z innym zakonczeniem. Zakonczenie trafione w 10. Zakończenie świetne! Ścieżka dźwiękowa do d. Poza tym druga połowa filmu zbyt ślamazarna. I zupełnie nie rozumiałam o co chodziło ze zwierzętami. Zwłaszcza flemingi. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Leave the World Behind 23.12.23, 19:26 Flemingi to te, które wytwarzają penicylinę? Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 04:13 O to samo co ze statkiem i wszystkim innym: co robisz jak ci nagle wyciągają dywanik spod nóg i nie wiesz, komu ufać, przed kim uciekać a do kogo strzelać. Odpowiedz Link Zgłoś
zarin Re: Leave the World Behind 10.12.23, 09:26 Nie warto, dawno nie widziałam tak złego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Leave the World Behind 10.12.23, 10:34 Mam nadzieję, że film jest lepszy od książki. Ta nie mogła się zdecydować, o czym chce być: czy o rasizmie, toksycznej rodzinie, czy reakcji na kryzys. W związku była o wszystkim i o niczym i w dodatku nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Leave the World Behind 10.12.23, 21:18 Ja wczoraj obejrzałam, i jestem pod całkiem dobrym wrazeniem. Takie wolniejsze tempo akcji, co mi się podobało, super zdjęcia, dobra obsada i klimat. Dla osob co potrafia się wczuc. I jestem chyba jedna z nielicznych osób, którym sie podobalo zakonczenie. W sumie nie wyobrazam sobie innego, bo inne byłyby chyba albo na siłe, albo by mus9iało sie to skończyc jakos tragicznie. Może to jednak pozostawiac pewnien niedosyt. Film moglby byc pilotem serialu. Nawiązuje mocno do obecnych czasów i zagrozen, wiec taki na czasie Odpowiedz Link Zgłoś
luna.elsol Re: Leave the World Behind 10.12.23, 22:49 Mnie się nieprzesadnie podobało. Minusy: Julia Roberts, która zazazwycxaj gra fatalnie, tym razem zagrała nawet gorzej. Dialog koszmarnie szkolny, sztuczny, szeleści papierem od początku do końca. Ale plan zniszczenia Ameryki wiarygodny, realistyczny i nie dający się wykluczyć, mimo mistycznych jeleni Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 11.12.23, 11:10 Moim zdaniem ona zagrała nie najgorzej, tyle że jej postać jest wyjątkowo niesympatyczna i widz jakoś nie ma ochoty trzymać za nią kciuków. Odpowiedz Link Zgłoś
czere-mcha Re: Leave the World Behind 11.12.23, 11:37 Ja się identyfikowałam z Julią Roberts... również nie cierpię ludzi. Film świetny jak dla mnie. Czułam rozczarowanie że to już koniec i nie dowiem się co się stanie później z bohaterami... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 24.12.23, 00:34 czere-mcha napisała: > Ja się identyfikowałam z Julią Roberts... Zachowywała się jak typowa ematka 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
luna.elsol Re: Leave the World Behind 11.12.23, 12:00 @chicarica - tez brałam pod uwagę taka opcje, ze ona właśnie taki znalazła klucz do zagrania tej postaci, niesympatycznej w gestach ruchach i słowach. No i do niesympatycznosci owszem mnie przekonała, ale do realizmu tej postaci juz mniej. Mam nadzieje ze nie zabrzmi to małostkowo, ale mialam tez pewien dysonans oglądając Julię w tym filmie - widzę ją, gdy o niej myśle, zawsze jako piękna młodą kobietę, a tu jej rysy twarzy wydawaly mi sie jakby zasuszone, skóra cienka jak to u starszych kobiet, ta jej niezwykła szczupłość odbiła sie na rysach twarzy w niezbyt pozytywny sposób. Chciałabym, zeby grala jak najdłużej, ale… w 2000 roku jako erin brockovich grala matkę maluchów, a w 2023 pojawia sie na ekranie jako matka 13-łatki? Ja wiem ze Julia roberts sprzeda każdy film i jeszcze do tego dostanie nominacje do Oscara, ale…. Nie podeszła mi w tej roli w ogóle, jak dla mnie pomyłka obsadowa. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Leave the World Behind 11.12.23, 14:08 Ma 56 lat teraz, czyli powiedzmy że jeśli gra postać będącą w jej wieku, to urodziła 13-latkę mając 43 a syna mając 40. Dość późno, ale nie niemożliwie późno. Co do jej wyglądu, nie odniosę się. Myślę że na tle napompowanych plastikowych lal fajnie, że wygląda dość naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Leave the World Behind 23.12.23, 01:03 Czesc, tu 51 letnia matka 11 latka. I sobie wyobraz ze jest kilka moich rowiesniczek i starszych w klasie dziecka. Tak ze tego... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Leave the World Behind 23.12.23, 19:28 Ale Ty jako ematka nie możesz wyglądać na 51. Inaczej dostałabyś już bana z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Leave the World Behind 24.12.23, 00:57 I nie wygladam. Ale tez nie na 18 czy 27 lol Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:33 Przez cały film zastanawiałam się co nie tak jest z Julią. Nawet w pewnym momencie wywiązała się dyskusja ( oglądaliśmy grupowo w 5 osób). Doszliśmy do wniosku że ona ma usta palacza. Układają się w charakterystyczny grymas osoby palącej długie lata. I faktycznie - wyguglalam i ona pali od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:57 Nie, już nie pali od jakiegoś czasu. I nawet gdyby paliła, to nie są usta palacza. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Leave the World Behind 10.12.23, 23:31 Pierwsza połowa może być, potem zamienia się w społeczno-polityczny komentarz, a to trochę za dużo jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 04:20 Dla mnie ta druga polowa to był realizm, nie odebrałam jako komentarz polityczny choć możliwe ze trochę tak miało być skoro Obamowie byli producentami. U nas na fejsie jak idzie huragan czy inna powódź to zawsze jest wysyp takich Dannych, którzy wszystkich informują że będą strzelać do każdego kto się zbliży do ich domu i zapasów które zgromadzili dla swojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Leave the World Behind 11.12.23, 07:56 Obejrzałam, bardzo, bardzo mi się podobał- wszystko- klimat, muzyka, zdjęcia ( fenomenalne). Zakończenie nie ma tu większego znaczenia, każdy myślący chyba się domyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Leave the World Behind 11.12.23, 08:08 Oczywiście, że ma znaczenie. A film tak oderwany od realiów, że aż przekomiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:35 Jak oderwany? Zawsze gdy ma nadejść koniec świata, wynajmuję luksusowy dom za miliony monet i pije drinki z palemką przy basenie pełnym flamingów. Normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Leave the World Behind 11.12.23, 09:01 Obejrzałam i ja, dzięki ematce Bardzo mi się podobał, zwłaszcza muzyka, trzymająca w napięciu przez cały film, niepokojąca. Moim zdaniem to bardzo dobry film, tylko bez zakończenia... Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Leave the World Behind 11.12.23, 21:02 Zastanawiam się kiedy ta ich sielanka w bezpiecznej izolacji się skończy. Bo zawsze się kończy. No i o co chodziło tym jeleniom? Zupełnie nie klei mi się wątek zatroskanych o los ludzi zwierzątek 🤔 No i dlataczego oni w tym domu mieli prąd, skoro był blackout. Takie niby drobiazgi, ale mnie wkurzały. Odpowiedz Link Zgłoś
takaosoba1 Re: Leave the World Behind 11.12.23, 21:28 Dobry film. Zakończenie mnie wkurzyło, jednak potem po przemyśleniu, rozumiem dlaczego jest właśnie takie i co nam chce przekazać. W dzisiejszych czasach, nie umiemy się odnaleźć bez neta,telefonu, elektroniki. A młoda jedynie co miala w glowie to serial,nie zdając sobie sprawy co sie dzieje tak naprawdę. Taką mam refleksję na zakończenie. Ale nadal nie rozumiem tych sarenek ???o co chodzi? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Leave the World Behind 23.12.23, 00:40 Ona wcześniej wyjaśniła dlaczego chcę znać zakończenie serialu. Serialu który opowiada o czasach nieistniejących ( czytaj przed wszechobecnym internetem) którego to dziecko w ogóle nie znalo. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Leave the World Behind 11.12.23, 21:28 Jak dla mnie nawet, nawet, wciągnął mnie. Ładne zdjęcia. Dzieciaki fajnie zagrały, dorośli troszku gorzej niestety. Zakończenie mi się podobało. Zgrabne Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Leave the World Behind 23.12.23, 20:53 Jak ktos lubi takie niepokojące filmy, to mi się przypomniał b dobry Speak No Evil, polecam dl aosób co lubia powoli zawiązująca się, mroczną akcję Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Leave the World Behind 24.12.23, 00:23 Beznadziejny. Przykład na to, że znane nazwiska nie wystarczą. Zmarnowane 2 godz życia , nie polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Leave the World Behind 24.12.23, 00:53 Strasznie słaby film. Oglądałam go z miną typu "WTF???". Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Leave the World Behind 24.12.23, 02:17 Bardzo dobry film. Świetna gra aktorska. Koniec daje do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Leave the World Behind 26.12.23, 16:49 Nie moglam sie oderwac od tego filmu. Wlaczylam go do prasowania i z rozpedu uprasowalam wszystkie bluzki I spodnie, choc z zasady nie prasuje. Koncowki bym sie nie czepiala, przeciez nie zapowiadalo sie na wielki film katastroficzny. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Leave the World Behind 26.12.23, 17:11 Końcówka jest genialna, w pierwszej chwili to trochę jak w „Niemcach” Kruczkowskiego gdzie chyba każdy przewracał stronę zdziwiony ze to koniec, w drugiej - no przecież jest zakończenie, mianowicie to z Friends. Tyle że we Friends oni opuszczaja apartament a tu właśnie zmierzają do bunkra, i to sobie mozna rozumieć jak się chce, autorzy filmu mówili ze całość miała być jak sen i ty sama sobie musisz dopowiedzieć co on znaczy no i sny rzadko mają konkretne zakończenia. W sumie jak na amerykański film to to jest dość europejskie podejście. Odpowiedz Link Zgłoś