dyzurna 11.07.07, 21:27 Witam Wiem ze ten temat byl wielokrotnie walkowany ale niesmialo zapytuje co u was slychac? jak sobie radzicie? :) Ja sie dopiero otrzasnelam i w koncu biore za siebie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mz Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.brutele.be 11.07.07, 22:07 A co dokladnie robisz ze soba, jesli mozna sie zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 11.07.07, 22:53 hmm no coz zrobilam sobie pare postanowien i mam zamiar sie ich trzymac. puki co mam zamiar zapisac sie na intensywny francuski i dac dziecko do żlobka. moze to i niewiele ale zawsze krok do przodu. nie mam zamiaru sie zalamywac ( a nie raz do glowy mi to przychodzilo) a Ty jak sobie radzisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 11.07.07, 22:54 i nie mam zamiaru miec wiecej zamiarow hihi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.186-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.07.07, 08:39 zle sobie radzimy, tutaj mowie za siebie. Chyba bede musial wrocic do PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.brutele.be 12.07.07, 09:15 Dolaczam sie do zdania poprzednika. Niestety dobry francuski to podstawa, czyli intensywne kursy to b. dobry pomysl. Ale zeby tak od razu wracac do Polski? Holandia i Anglia blizej niz Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.110-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.07.07, 09:28 Tak sobie. Po intensywnym kursie francuskiego, teraz czas na szukanie pracy, gdzie nie wymaga sie holenderskiego i pracodawca gotowy bedzie wystapic o pozwolenie na prace :( Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 12.07.07, 09:48 Chciałabym tylko poradzić, żeby się łatwo nie zniechęcać, zwłasza pod wpływem przeważających wypowiedzi o wydźwięku depresyjnym (w tym wątku, cz w ogóle na forum). Znam wielu małżonków płci obojga, którzy bardzo dobrze sobie poradzili, tylko oni się pewnie tutaj nie wypowiedzą, bo są zajęci i nie bywają na forum. I jeszcze tylko mała uwaga - pracę da się znaleźć także bez francuskiego, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.186-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.07.07, 09:54 a gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 12.07.07, 09:58 W instytucjach (dojechały i "doznalazły" pracę jako TA i kontraktowi), NGOs, w międzynarodowych firmach consultingowych i jedna osoba (nie Polak, niestety) w firmie prawniczej. Znam też chyba dwie osoby, które prowadzą własną działalność, ale nie wiem dokładnie, na jakich zasadach i jedną, która świadczy pracę na odległość. Oprócz tego wiem o jednej osobie robiącej tu doktorat oraz co najmniej kilku, które po prostu się szkolą, uprawiają sporty, czytają i miło spędzają czas. Nie wspominając o tych (płci obojga), którzy zajmują się dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 12.07.07, 10:42 Kiniox a co u ciebie, uczysz sie ? czy inaczej spedzasz czas? Do Polski chyba sie nie wybierasz? A do reszty: moze dajcie sobie troche wiecej czasu? ja jestem tu rok i jeszcze sie nie poddalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 12.07.07, 12:49 Ja pracuję, to mój mąż dojechał do mnie później, ale pracę znalazł po miesiącu. Nawet był chyba trochę zawiedziony, że sobie dłużej nie poleniuchuje ;-) Nie poddawaj się, to naprawdę może działać. Jest takie powiedzonko - ten, kto czegoś chce, szuka sposobów, a ten, kto nie chce, szuka usprawiedliwień :-) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-DrugaPolowa Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.cec.eu.int 12.07.07, 15:59 wydaje mi sie, ze mimo wszystko instytucje sa najbardziej popularnym miejscem, gdzie zatrudnia sie malzonkow/partnerow Eurokratow. Odpowiedz Link Zgłoś
sil.bi Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 12.07.07, 16:02 Oczywiscie jesli drugie polowy tego chca:-). Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady kinioxik ;) 17.07.07, 23:24 kiniox napisała: > forum). Znam wielu małżonków płci obojga, którzy bardzo dobrze sobie poradzili, > no widzisz tylko jak ktos ma jednoplciowego malzonka to ten sobie moze nie poradzic ;D Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: kinioxik ;) 18.07.07, 08:35 A bo trzeba wiedzieć, kogo sobie na żonomężą (lub mężożonę) wybierać. Najlepiej, żeby to nie były jakieś troki od kaleson :-) Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: kinioxik ;) IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.07.07, 11:48 no nie przesadzaj, w Trokach to Radziwillowie sobie mieszkali ;) Serdecznosci PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aasia Re: kinioxik ;) IP: *.cust.tele2.be 18.07.07, 22:32 Nie Radziwillowie, tylko Tyszkiewiczowie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domino Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.cec.eu.int 13.07.07, 13:37 Jestem przed slubem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wona Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.235-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.07.07, 09:59 ja sobie swietnie radze, maz pracuje, jak mam przyjaciol facetow i milo spedzam z nim czas:) Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 11:10 Jakoś sobie trzeba radzić,chociaż bywa różnie. Po kursach francuskiego mogę przynajmniej sama wybrać się "na miasto". Czasem dobija mnie to,że z 7,5 godzin, jakie Mąż ma przepracować, de facto robi się cały dzień. Najgorsza jest jednak pogoda-w całej Europie upały,sloneczko świeci etc.a tu co- deszcz! Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 12:09 teraz masz slonce do odwolania... Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 12:17 Mam nadzieję,że chociaz pranie na balkonie zdąży wyschnąć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 12:54 kabja a gdzie uczylas sie francuskiego, stoje przed nowym wyborem szkoly... Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 13:13 poranny intensywny kurs w Aliance Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 13:32 jakubsky ten 3 dniowy czy 5 dniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 14:22 Jeśli chcesz zacząć szybko mówić,polecam kurs w Amirze www.amira.be Chodziłam tam prawie rok i efekt jest taki,że dość swobodnie mówię po francusku,natomiat gramatyka jest tam zrobiona tak sobie,więc pochodziłam trochę do AF,ale mi się tam nie podoba. Podobno dobre są kursy na ULB,ale to trochę daleko. A może by się tak zorganizować w kilka osób i wynająć prywatnego nauczyciela? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 15:12 pomysl calkiem fajny ale moj poziom francuskiego obawiam sie ze jest za slaby. moze jakubsky bedzie zaintersowany? a czy amira jest drozsza od alliance? gdzie maja siedzibe? Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 16.07.07, 16:08 Niestety,droższa. Siedzibę mają przy Avenue Louise . Wszytskie informacje znajdziesz na stronie www.amira.be Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Canard75 Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.customer.be.colt.net 16.07.07, 20:34 www.vub.ac.be/khnb Kursy na VUB. Na ULB mieli kiedys klasy w dosyc obskurnych budynkach (m.in. jedna ze szkol srednich, gdzie zdarzaly sie np. oberwane zaslony, wyrwany zlew czy sterta mebli pod sciana; albo okienko wielkosci metr na pol metra, juz po kilkunastu minutach lekcji cale zaparowane...). Na VUB kursy sa na kampusie, czyste i jasne pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 17.07.07, 11:30 jakubsky napisał: > teraz masz slonce > do odwolania... Szybko je "odwołali" :-( A pranie nie zdążyło wyschnąć. Dzisiaj też się chmurzy,a Mama mówi,że nie mogą znieść upałów. Chcę do domu!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cold man Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.178-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.07.07, 11:33 ja tam wole brukselskie chlody, nie ma nic gorszego od upalu Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 17.07.07, 14:43 Nie,no upałów też nie lubię,ale uważam,że 19 stopni w środku lipca to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
dominobxl Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 25.07.07, 11:56 Ech, z uwagi na fakt, iz dostaje wszelakie gratulacje od kolegow, winienem sprostowac moja informacje: - tak "jestem przed slubem" ale mojego kuzyna - wiec zdanie jest prawdziwe - tak "jestem przed slubem" bo jestem kawalerem i pewnie kiedys przed oltarzem stane - wiec zdanie jest prawdziwe - Bog jeno wie, ile bym dal, zeby osoba, do ktorej uczuciem palam, zechciala takiego niedorajde jak ja. Sadze, ze sprawa jest klarowna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.cec.eu.int 17.07.07, 14:58 trzy lata temu przez 5 lat paracowalam w banku amerykanskim ktory juz jest teraz belgijski. Nazywa sie Euroclear (dawny JP MOrgan). Przyjmuja non stop na rozne stanowiska, placa dobrze, jedyny warunek to angielski :-) powodzenia (Google Euroclear) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 17.07.07, 23:22 Gość portalu: dorota napisał(a): > Nazywa sie Euroclear (dawny JP MOrgan). + paribas o ile sie nie myle > Przyjmuja non stop na rozne stanowiska, placa dobrze, jedyny warunek to angielski :-) > hmm po co odeszlas do EU skoro tak dobrze placa tego nie rozumiem. > powodzenia (Google Euroclear) to trzeba znac na A9 wiec w EU sa tez niezli achowcy Serdecznosci Pd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.mclink.it 17.07.07, 23:31 > > Nazywa sie Euroclear (dawny JP MOrgan). > + paribas o ile sie nie myle Mylisz się. JPMorgan stworzył i zarządzał systemem clearingowym, udziałowcami są uczestnicy rynku, w tym pewnie BNP/Paribas - ale na tym wkład BNP/Paribas się kończy. > hmm po co odeszlas do EU skoro tak dobrze placa tego nie rozumiem. Wiadomo, że do pewnego poziomu, płace unijne są bezkonkurencyjne. Po co te niekończące sie pytania i płytkie prowokacje? Pozdrowienia dla Doroty. M Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 18.07.07, 00:06 a ty to tu nowa jestes, ze nie wiesz, ze Paw podkrecone pilki puszczac lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw precz z prowokacjami ! IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.07.07, 11:53 > > hmm po co odeszlas do EU skoro tak dobrze placa tego nie rozumiem. > > Wiadomo, że do pewnego poziomu, płace unijne są bezkonkurencyjne. wiadomo, ze od pewnego poziomu nie sa konkurencyjne, to tak jak w cyrku monty pytona - bestia jest w polowie grozna a w polowie zagrozona. > Po co te niekończące sie pytania i płytkie prowokacje? koncze z powokowaniem do myslenia bo jak widze sa ludzie, ktorych ten proces boli Serdecznosci PD Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady sobie nie radzom 17.07.07, 23:23 bo ci poza uniom sobie nie radzom ot cala prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: sobie nie radzom IP: *.mclink.it 17.07.07, 23:41 czyz "nic nie robienie" malzonkow nie zostało uwzględnione w wyliczeniu pensji eurokratów ?-:). Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: sobie nie radzom 18.07.07, 00:07 komentarz swoj do twojej wypowiedzi zostawie sobie, bo nie ma nic w nim, czego po opublikowaniu nie wycieto by Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: sobie nie radzom 18.07.07, 10:46 Gość portalu: M napisał(a): > czyz "nic nie robienie" malzonkow nie zostało uwzględnione w wyliczeniu pensji > eurokratów ?-:). No, zagalopował się kolega! Wielu z nas wychowuje dzieci i wykonuje wszystkie obowiązki domowe oraz pozadomowe. Poza tym dodatek na "połówkę" często nie wystarcza na przysłowiowe waciki o opłaceniu np.kursu francuskiego w porządnej szkole,nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojej Re: sobie nie radzom IP: *.186-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.07.07, 11:06 dodatek tzw "household allowance" to ok 250 euro do reki wiec na waciki z pewnoscia starczy. A kurs w EPFC kosztuje 80-100 euro na 3 miesiace... Odpowiedz Link Zgłoś
aniat2007 ZalacznikXII do Traktatu Akcesyjnego a malzonkowie 18.07.07, 11:59 Przeszukalam forum, ale nigdzie nie znalazlam informacji, czy ktos probowal uzasadnic prawo do pracy malzonka pracownika instytucji ponizszym przepisem? W moim rozumieniu (ostatnie zdanie) od 1 maja 2007 jest prawo do pracy. Jedyny wymog to "legally resident", wiec moze byc konieczny meldunek w gminie. (zaznaczam ze wg orzecznictwa ETS pracownik instytucji ma status "worker") ANNEX XII List referred to in Article 24 of the Act of Accession: Poland (...)2.FREEDOM OF MOVEMENT FOR PERSONS (...) 8. As long as the application of Articles 1 to 6 of Regulation (EEC) No 1612/68 is suspended by virtue of paragraphs 2 to 5 and 7 above, Article 11 of the Regulation shall apply in Poland with regard to nationals of the present Member States, and in the present Member States with regard to Polish nationals under the following conditions: (...) — the members of a worker's family referred to in Article 10(1)(a) of the Regulation, legally residing with the worker in the territory of a Member State from a date later than the date of accession, but during the period of application of the transitional provisions laid down above, shall have access to the labour market of the Member State concerned once they have been resident in the Member State concerned for at least eighteen months or from the third year following the date of accession, whichever is the earlier. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: ZalacznikXII do Traktatu Akcesyjnego a malzon IP: *.winn.cable.ntl.com 20.07.07, 23:41 a co z malzonkami, ktorzy nie maja obywatelstwa krajow unijnych? czy oni zawsze beda sie musieli starac o jakies extra pozwolenia na prace nie mowiac juz o prawie pobytu (skoro UE rzadzi sie swoimi prawami to na podstawie jakiego prawa nalezaloby sie o to starac)? bo chyba nie belgii.. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubsky Re: ZalacznikXII do Traktatu Akcesyjnego a malzon 21.07.07, 01:15 na moje oko - patrz polityka unijna laczenia rodzin potem kolezka zaklada swoja wlasna dzialnosc i ma wszystko w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
adm-adm do emma 21.07.07, 08:14 Nie nie musi, wrecz odwrotnie ma lepsza sytuacje niz malzonek z PL..... prawo UE daje mu te samo prawa jak obywatelom UE, jezeli oboje znajduja sie w kraju innym niz kraj pochodzenia malzonka UE... jest to Dyerktywa wiec musza byc pzrepisy belgijskie ktore ja wdrazaja do prawa krajowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: do emma IP: *.winn.cable.ntl.com 22.07.07, 15:03 no tak, ale instytucje unii maja charakter sui generis i obowiazuje tu zasada ekstraterytorialnosci, wiec nie mozna pracy w nich traktowac jak korzystania z zasady swobody przeplywu pracownikow (nawet gdyby w belgii juz weszla), bo ona obowiazuje w krajach czlonkowskich (po okresach przejsciowych). czy nie jest to troche tak, jak z terytorium ambasady? gdyby bylo tak jak piszesz, to dlaczego polacy - malzonkowie polakow pracujacych w organach UE do tej pory nie moga legalnie pracowac na tej zasadzie? w koncu belgia to nie kraj mojego pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do emma 22.07.07, 15:37 zgadzam sie z Toba Emma, ze instytucje unijne sa podmiotami sui generis i ze dlatego nie mozna - moim zdaniem - stosowac do nich automatycznie przepisow o swobodnym przeplywie ludnosci, ale aniat napisala w swoim poscie "zaznaczam ze wg orzecznictwa ETS pracownik instytucji ma status "worker")" Jelsi tak rzeczywiscie jest (moze szczegoly dot. tego orzecznictwa) to sytuacja wygladalaby rzeczywiscie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniat2007 Re: do emma 22.07.07, 20:09 tutaj przyklad z orzecznictwa: Case C-293/03. 37. It is established case-law that an official of the European Communities has the status of a migrant worker. Uwazam, ze warto by sprobowac oprzec sie na tym przepisie + orzecznictwie. (poza tym traktowanie w tym przypadku malzonkow pracownikow instytucji gorzej niz malzonkow innych Polakow pracujacych w Belgii moznaby uznac za dyskryminacje). Dlatego podsuwam zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
aniat2007 Re: do emma - malzonkowie spoza UE 22.07.07, 20:17 To troche inny watek ale, jesli: 1. pracownik ma obywatelstwo UE 2. skorzystal ze swobody przeplywu, tj. pracuje poza krajem pochodzenia to nie ma znaczenia obywatelstwo malzonka (tj. czy UE czy nie). Mam znajoma, ktorej maz jest spoza UE i opierajac sie na tym przepisie (ale na pierwszej czesci "once they have been resident in the Member State concerned for at least eighteen months" wywalczyl prawo do pracy (nie w Belgii)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: do emma - malzonkowie spoza UE IP: *.winn.cable.ntl.com 24.07.07, 00:34 no tak, ale urzednik unijny nie korzysta ze swobody przeplywu pracownikow, bo okres przejsciowy w belgii jeszcze nie minal, zreszta jak juz byla mowa organy unii to panstwo w panstwie. moj maz tez jest spoza UE i o nic walczyc nie musial. pracujemy w UK - ja na zasadzie tej swobody, on jako malzonek ma tez prawo bez ograniczen. nie wiem, skad ten okres 18 miesiecy. tutaj nic takiego nie ma. on mogl od razu pracowac. zadalam to pytanie, bo zastanawiam sie, czy jest sens ubiegania sie o prace w organach unii, jesli w konsekwencji moj maz mialby siedziec w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: do emma - malzonkowie spoza UE IP: *.upc.chello.be 24.07.07, 07:43 okres 18 miesiecy z Traktatu, przepis jak wyzej, a jesli chodzi o kwestie urzednik - pracownik przeczytaj dwie wypowiedzi wyzej zacytowane orzecznictwo. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: do emma - malzonkowie spoza UE 24.07.07, 09:11 uwaga Emy nie jest taka glupia. W przedmiotowym orzecznictwie chodzi o sprawy emerytalne, ale ok. niewazne. Jest tam mowa, ze obywatel panstwa czlonkowskiego pracujacy w innym panstwie czlonkowskkim nie traci praw jak "worker within the meaning of Article 39(1) EC through occupying a post withing an international organization. ALE, to byl case z roku 2003, kiedy w zadnym panstwie nie obowiazywaly okresy przejsciowe. Jako laik ja rozumiem sytuacje Polakow tak: obywatel polski nie ma PELNYCH praw w mysl ww. artyklu 39(1), a jedynie prawo ograniczone, a mianowicie, ograniczone do pracy tylko i wylacznie w instytucjach, w przeciwienstwie do Wlocha czy Francuza, ktory moze rzucic prace w instytucjach, wyjsc na ulice´i szukac sobie tam dowolnej pracy. W zwiazku z tym malzonek obywatela polskiego posiadajacego ograniczone, a nie pelne prawa do pracy, nie moze moim zdaniem powolywac sie na te przepisy, ale to juz jakis prawnik by musial dokladniej przeanalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: sobie nie radzom 18.07.07, 15:09 Gość portalu: ojej napisał(a): > dodatek tzw "household allowance" to ok 250 euro do reki wiec na waciki z > pewnoscia starczy. A kurs w EPFC kosztuje 80-100 euro na 3 miesiace... Waciki są przysłowiowe,a jesli chodzi o francuski,mam na mysli DOBRĄ,prywatną szkołę,w której za jeden poziom trwający 3 tygodnie płaciłam 290 euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bruxa1 Re: sobie nie radzom IP: *.cec.eu.int 23.07.07, 10:49 Sprawdzilam - 208,31 € :-((( nawet na miesiąc nauki nie starcza, a co dopiero jeszcze waciki... Odpowiedz Link Zgłoś
aniarog Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 23.07.07, 10:59 Witam wszystkich, Chcialam tylko powiedziec, zeby osoby, ktore jeszcze nie znalazly pracy w Belgii nie zalalamywaly sie. Wiem, ze bardzo trudno tutaj o prace z brakiem znajomosci fr. i flam., ale mozna ja dostac. Ja pracuje w 3M, jezykiem oficjalnym jest angielski i tylko takiego uzywamy. Mam znajomych, ktorzy pracuja, takze tylko po ang w Toyota i Accenture - takze powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kabja Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? 25.07.07, 09:30 no to gratuluję! W tutejszym rejestrze gminnym figuruję tylko jako żona urzędnika bez zawodu,więc szanse są raczej marne. I po co człowiek studia kończył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebra Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.07.07, 09:33 zeby zabawic gosci miłą rozmową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: 192.28.65.* 26.07.07, 11:20 hejka, ja tez tak figurowalam ;))) glowa do gory, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracuj w Belgii Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.161-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.08.07, 21:52 www.pracuj.pl/kariera-praca-za-granica_belgia.htm#top Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakubsky Re: Małżonkowie Eurokratów jak sobie radzicie? IP: *.cable.ubr02.shef.blueyonder.co.uk 06.08.07, 15:48 szanowny wklejaczu owego linka mysle, ze wszyscy zainteresowani praca w belgii jako takiej maja lokalne ID o ktorym pisalem nie raz i nie dwa i owe linki znaja jak i wiele innych albo pojechali do londynu ;) Odpowiedz Link Zgłoś