Dodaj do ulubionych

Staz w DGT

16.11.07, 14:41
Witajcie, poszukuje opinii o stazu w DGT. Na czym polega praca
stazysty? Czy po zakonczeniu stazu sa szanse na zatrudnienie?
Prosze bylych lub obecnych stazystow o opinie. Bede wdzieczna za
wszelkie uwagi. Wiem ze moge na was liczyc. Dziekuje i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.cec.eu.int 16.11.07, 15:16
      hej
      po stażu w Komisji NIGDY nie ma gwarancji na zatrudnienie
      staż to staż - przybywasz na kilka miesięcy, poznajesz pracę ludzi,
      zbierasz doświadczenie, dostajesz marne pieniądze na życie i to
      wszystko
      A na czym polega praca stażysty? To zależy jaka jest twoja
      specjalizacja, bo jeśli języki, to pewnie trafisz do jakiegos
      departamentu językowego i lizniesz troche profesjonalnych
      tłumaczeń....
      • kinga-z Re: Staz w DGT 16.11.07, 17:18
        Dzieki za odzew.
        No wlasnie te marne pieniadze, czy z tego wogle da sie wyzyc w Luxie?
        Faktycznie moja specjalizacja to jezyki ale zastnanawiam sie czy
        jest szansa na profesjonalne tlumaczenia czy moze stazysta jest od
        zadan typu "przynies podaj pozamiataj"...
        • epsotek Re: Staz w DGT 16.11.07, 18:59
          Ja stażystą nigdy nie byłem ale od znajomych stażystów wiem, że wyżyć za te
          marne pieniądze się da. Ba. Da się nawet poszaleć w stylu studenckim (czyli
          wesoło acz oszczędnie). Zaoszczędzić albo utrzymać rodziny już się raczej nie da.

W Luksemburgu mieszkania są droższe niż w Brukseli ale słyszałem, że komitet
          stażystów dysponuje kontaktami do właścicieli, którzy wynajmują
          mieszkania/pokoje i byli sprawdzeni przez wcześniejszych stażystów, więc warto
          się z nimi skontaktować.

Pozdr

Epsotek
        • Gość: d Re: Staz w DGT IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 16.11.07, 19:10
          stazysci (a raczej stazystki) w polskim departamencie rzeczywiscie zajmuja sie tlumaczeniami :)

powodzenia!
          • kinga-z Re: Staz w DGT 17.11.07, 12:17
            Dzieki.Powialo optymizmem :-) Czytalam watek o utrzymaniu na stazu i
            za rozowo to nie wygladalo. Dlatego desperacko szukam pozytywnych
            aspektow.
            Jak wyglada zycie codzienne takiego stazysty? Czy po stazu wiekszosc
            wraca do Polski czy jednak decyduje sie szukac stalej posady?
            • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.217.134.143.coditel.net 17.11.07, 12:37
            • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.217.134.143.coditel.net 17.11.07, 12:38
              www.luxsol.info/
              to jest strona stażystów komisyjnych w Lux - popatrz, poczytaj, przejzyj historie..
              ja lubie chodzic na imprezy organizowane przez stazystow :-D
              • kinga-z Re: Staz w DGT 17.11.07, 20:00
                Dzieki. Zaczelam tez przegladac polska.lu , wyglada na to ze tam
                jest wiecej informacji.
                • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.217.134.143.coditel.net 18.11.07, 10:45
                  to prawda - ale podałam ci stronę luksemburskich stażystów; polska.lu to forum
                  wszystkich Polaków mieszkających i pracujących w Lux
                  • kinga-z Re: Staz w DGT 18.11.07, 14:08
                    ja chyba nie wiem jak to forum na luxsol przegladac, ostatni wpis
                    jest z wrzesnia ...?
            • alex_koz Re: Staz w DGT 17.11.07, 16:31
              kinga-z napisała:

> Dzieki.Powialo optymizmem :-) Czytalam watek o utrzymaniu na stazu
              i
              > za rozowo to nie wygladalo.

no bez przesady! nie wiem jakie masz warunki placowe w Polsce,
              pewnie z uwagi na twoje kwalifikacje calkiem niezle, ale z pieniedzy
              na stazu naprawde mozna spokojnie sie utrzymac i na imprezy
              wystarczy. a nie ukrywajmy, ze staz to doskonala mozliwosc na
              poznanie ludzi, wyrobienie kontaktow tym bardziej Ci potrzebnych
              skoro jestes na liscie!
              • kinga-z Re: Staz w DGT 17.11.07, 20:12
                Wiesz w porownaniu do pensji stalego tlumacza w DGT to niestety sa
                marne grosze, a praca podobno taka sama.w Polsce mam dokladnie tyle
                co grant po przeliczeniu na pln czyli jakies 3500,tyle ze zycie w
                Polsce jest duzo tansze...czy mozna przyjac ze te 963 eur w lux to
                tyle co 963 pln np w toruniu?
                A co do kontaktow to masz racje, te akurat moga byc bezcenne :-)
                • byly_eurokrata Re: Staz w DGT 17.11.07, 20:33
                  obawiam sie, ze 963 euro w Luksemburgu to tyle co 963 zlotych w Warszawie a nie w Toruniu.
                  Szczegolnie ceny mieszkan w Luksie sa horrendalne, bedzie cie stac co najwyzej na pokoj u kogos
    • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 13:21
      jezeli interesuje Cie staz tlumaczeniowy to proponuje uderzyc do
      Parlamentu - tez w Lux-ie, ale warunki nieco lepsze (okolo 300 euro
      wiecej)+ w polskim dziale jesli sie sprawdzisz mily Pan szef prawie
      zawsze staz przedluzy, a wiec mozna tam posiedziec 6 miesiecy i
      naprawde czegos sie nauczyc.Jezeli jestes zainteresowana, to sluze
      pomoca
      • kinga-z Re: Staz w DGT 17.11.07, 14:01
        dzieki. brzmi zachecajaco ale czy to sie wiaze z ponownym zlozeniem
        aplikacji? dwa lata temu zdalam egzaminy EPSO i bylam na liscie
        rezerwowej tlumaczy. teraz mam oferte na staz od 1 marca. czy
        lobbowac bezposrednio do parlamentu?
        • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 14:37
          no to troche zmienia postac rzeczy. a swoja droga to dziwne, ze
          zdalas 2 lata temu egzamin na tlumacza i nikt do tej pory nie
          zaproponowal Ci pracy....
          ale skoro juz dostalas oferte stazu w KE to parlament mozesz sobie
          odpuscic, ewentulanie jak bedziesz juz na miejscu w Lux-ie radze Ci
          pojsc do biura stazy w PE (w budynku TOB) i poszukac pana Vacharisa
          (opiekuna stazystow) i z nim porozmawiac, polobbowac tez w polskim
          unicie w PE w sprawie pracy na stale (skoro jestes na listach epso)
          albo udac sie do Trybunalu Obrachunkowego do dzialu tlumaczen
          polskich (tez czasami szukaja ludzie i tez oferuja staze). zawsze
          osobisty kontakt jest znacznie lepszy niz przez maila. powodzenia
        • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 14:44
          aha, jeszcze a propos tego, co robi stazysta - to przynajmniej w PE
          robi to samo co inni zatrudnieni na stale tlumacze, z wlasnego
          doswiadczenia moge powiedziec, ze bardzo duzo sie nauczylam i
          ogolnie uwazam, ze bylo to super doswiadczenie pod kazdym wzgledem
          • kinga-z Re: Staz w DGT 19.11.07, 09:55
            no to mnie pocieszylas :-)
            a dawno robilas ten staz? gdzie mieszkalas? ile trzeba miec na
            zycie, po oplaceniu jakiegos lokum?
            • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:58
              hej,
              staz robilam 2 lata temu, pamietam ze za pokoj placilam ok 350 euro
              i bylo to calkiem przyzwoite lokum, poza tym jedzenie w stolowkach
              instytucji jest bardzo tanie + jeszcze jako stazysta dostajesz
              dodatkowa znizke wiec zaoszczedzic sie w sumie nie da, ale przezyc
              jak najbardziej. co do mieszkania to tutaj znajdziesz namiary;
              maisonetudiant.mysite.lu/Common/ViewWebSpace.aspx?WebSpaceID=1653&Visibility=2&Offline=1
              jezeli sie zdecydujesz to szybko rezerwuj, bo zawsze maja oblozenie
              na pare miesiecy do przodu, ale atmosfera swietna + bardzo mili
              gospodarze, co nie jest powszechne w luksmeburgu.
              • kinga-z Re: Staz w DGT 23.11.07, 08:27
                dzieki za info, a w ktorym mieszkalas Rose czy Elephant? na razie
                odpisali ze jest za wczesnie zeby rezerwowac na marzec, wiec musze
                uderzyc pozniej jeszcze raz.

moge jeszcze spytac czy znalazlas stala prace w luxie czy wrocilas
                do polski?
                • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 16:13
                  Ja mieszkalam w Elephancie, jest chyba fajniejszy bo prawie nowy (my
                  bylismy pierwszymi lokatorami)
                  Co do pracy to nawet sie za czyms rozgladalam, ale wtedy rynek dla
                  Polakow nie byl jeszcze otwary (pierwsze pytanie w agencji
                  posrednictwa pracy- czy ma pani tutaj meza, albo chociaz
                  narzeczonego)wiec musialam wrocic do Polski, zdac konkurs i dopiero
                  teraz czekam, az mnie ktos laskawie zatrudni. ale z perspektywy
                  czasu nie chcialabym utkwic w Luxie na stale, bylo fajnie na stazu,
                  skonczylo sie i tyle. na stale zdecydowanie wole Bruksele
                  • kinga-z Re: Staz w DGT 23.11.07, 17:23
                    Z zewnatrz tez mi sie bardziej podoba Elephant, a jak w srodku? Ile
                    ludzi tam mieszka? Jakie warunki? byl internet?
                    No tak Bruksela pewnie bardziej swiatowa. Ja bylam w Luxie 2 dni
                    przy okazji interview, samo miasto mi sie b. podobalo, ale nie wiem
                    jak tam sie zyje na co dzien.
                    • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 14:49
                      z tego, co widzialam w Luxie i jak mieszkali inni moi znajomi to
                      Elephant byl zdecydowanie najlepszy, glownie dlatego, ze to nowy dom
                      i nie ma problemow typu zardzewiala wanna czy stare, nieszczelne
                      okna. za moich czasow bylo nas ok. 15 osob, atmosfera byla naprawde
                      swietna ( zycie jak w akademiku), robilismy sobie wspolne imprezy
                      albo razem gdzie wychodzilismy w weekendy. ma to tez ten plus, ze na
                      samym wejsciu zyskujesz znajomych i nie musisz czekac, az kogos
                      poznasz w pracy czy gdzie indziej, jednym slowem nie doskwiera Ci
                      samotnosc, co jest wazne szczegolnie na poczatku.
                      no a sam Lux jak to Lux - 3 kluby na krzyz, jeden wiekszy sklep,
                      reszta czynna do 18 (co jest dosc upierdliwe), po paru tygodniach
                      znasz dokladnie wszystkie katy i zaczyna wiac nudą.... ale niektórym
                      się podoba więc to pewnie kwestia gustu
                      • kinga-z Re: Staz w DGT 26.11.07, 10:08
                        To mialas szczescie ze trafilas wlasnie do Elephanta. Podejrzewam ze
                        tam jest sporo chetnych. Ja pisalam do p. Berns ale odpisala ze
                        jeszcze za wczesnie bo nie wie czy cos sie zwolni w marcu.
                        A jak to jest z kursami jezykowymi dla stazystow, bo widzialam ze
                        cos takiego jest. Chodzilas na jakis? Czy za to sie placi?
                        • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.07, 15:19
                          wiem, ze generalnie stazysci nie moga chodzic na kursy jezykowe dla
                          urzednikow, ale moje kolezanki i tak jakos sie tam wkrecily wiec
                          jednak jest to mozliwe. poza tym jest tez centrum nauki jezykow
                          calkiem niezle wyposazone i tam na pewno mozesz chodzic.

a co do mieszkania to znalazlam jeszcze namiary na moje pierwsze
                          lokum, co prawda facet chyba podniosl cene ( bo robil generalny
                          remont) ale zawsze mozesz zadzwonic i zapytac sie (szczegolnie ze
                          jest to super lokalizacja)

Marco di Lauro: 352-48-96-90
                          • kinga-z Re: Staz w DGT 27.11.07, 11:31
                            A ja wlasnie na stronie stazystow luxsol.info znalazlam informacje o
                            tych kursach jezykowych, tylko nie wiem czy sa one platne czy nie.

Dzieki za namiary na lokum.

Powiedz mi jeszcze czy ty jechalas tam duzo wczesniej niz poczatek
                            stazu?
                            • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 12:25
                              bylam tam 2 dni przed ale mieszkanie mialam juz zaklepane duzo
                              wczesniej, no i w odole chyba nie ma potrzeby przyjezdzac tam z
                              jakims wiekszym wyprzedzeniem
                              • kinga-z Re: Staz w DGT 29.11.07, 09:20
                                A to mieszkanie ogladalas wczesniej osobiscie czy zalatwialas
                                wszystko na odleglsc?
                                Z Bureau d'Accueil parlamentu dostalam cala liste kwater ale
                                aktualna na pazdziernik 2007. Sprobuje, moze sie cos znajdzie.
                              • kinga-z Re: Staz w DGT 06.12.07, 10:43
                                Udalo mi sie zarezerwowac pokoj w elephancie za 400 eur hurra:)))
                                A jak tam jest z odwiedzinami, mozna przenocowac gosci?
                                • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 14:52
                                  z tym tez nie ma problemu, co jest dodatkowym plusem. jak przyjechał
                                  do mnie kolega, to pani berns sama przytaszczyła dla niego
                                  materac ;))) no i nie było zadnych jazd z dopłacaniem dodatkowych 5
                                  euro za wode zużytš przez go?cia.
                                  jak już dotrzesz na miejsce to koniecznie daj znać jak Ci się
                                  poodoba i jak się mieszka
                                  • kinga-z Re: Staz w DGT 07.12.07, 10:28
                                    No to super, widac kobieta jest w porzadku.
                                    Nie ma sprawy, na pewno sie odezwe jak juz sie ulokuje.
                                    Tylko nie wiem co z internetem, czy w elephancie jest jakies łącze?
                                    • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 19:47
                                      Łącze jest na pewno, a jak wyjeżdżałam to gospodarze właśnie
                                      instalowali laptopa do Użytku ogólnego. naprawdę dom jest spoko. mam
                                      nadzieję, że będziesz zadowolona. No i koniecznie pozdrów ode
                                      mniepaństwa Berns, może jeszcze pamiętają polską stażystkę z
                                      pierwszego "rzutu" w elephancie na jesieni 2005 r.
                                      • kinga-z Re: Staz w DGT 10.12.07, 13:09
                                        No to jestem mile zaskoczona :) pozdrowie ich, nie ma sprawy, powiem
                                        ze ich bardzo dobrze wspominasz.
                                        A oni mieszkaja w elephancie czy gdzies obok?
                                        Wyczytalam ze posciel i reczniki trzeba zabrac, ale kuchnia to chyba
                                        jest wyposazona co?
        • Gość: elena Re: Staz w DGT IP: *.dsl.club-internet.fr 17.11.07, 17:11
          Naprawde masz juz propozycje stazu w KE? Przeciez bluebook ukazal
          sie dopiero wczoraj...
          • kinga-z Re: Staz w DGT 17.11.07, 20:33
            Jesli telefon z DGT i e-mail mozna nazwac propozycja to tak!
            dzwonili do mnie kilka dni temu,a po dwoch dniach dostalam maila.ale
            oficjalne papiery maja przyslac dopiero pod koniec grudnia/ poczatek
            stycznia i dopoki tego nie zobacze to nie uwierze:-)
            • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.217.134.143.coditel.net 18.11.07, 10:47
              ej, to może nie na staż tylko mówili o okresie próbnym? bo to zmienia postać
              rzeczy....
              • kinga-z Re: Staz w DGT 18.11.07, 13:59
                raczej nie bo wyraznie napisali ze zostalam wybrana na in-training
                period od 1 marca do 31 lipca, no i okreslili grant w wysokosci 963
                eur.
                • kinga-z Re: Staz w DGT 18.11.07, 14:26
                  poza tym, jak podaja na stronie komisji, DGT ma swoje wlasne
                  kryteria podczas preselekcji i kontaktuje sie z kandydatami
                  osobiscie (nie publikuje nazwisk na zadnej liscie)
                  • Gość: kaja Re: Staz w DGT IP: *.217.134.143.coditel.net 18.11.07, 16:13
                    jeżeli chodzi o tłumaczy, to może rzeczywiście tak jest...
                    aczkolwiek nadal mnie dziwi, że po zdanym konkursie masz propozycję stażu a nie
                    pracy...
                    no chyba że był to konkurs na stażystów a nie EPSOdla tłumaczy...
                    • Gość: a Re: Staz w DGT IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 18.11.07, 17:10
                      po poprzednim konkursie kilka osób nie zostało zatrudnionych.
                      • Gość: kilka? Re: Staz w DGT IP: *.upc.chello.be 18.11.07, 20:53
                        wedlug moich obliczen na liscie jest jeszcze okolo 60 osob bez
                        stalej pracy w instytucjach
                        • epsotek Re: Staz w DGT 18.11.07, 22:02
                          Jeżeli masz zdany konkurs na tłumacza to staż na pewno może pomóc nawiązać
                          kontakty i znaleźć zatrudnienie. W końcu nikogo nie zatrudnia się do roboty tak
                          chętnie jak sprawdzonych pracowników :)

A swoją drogą jeżeli opublikowano już bluebook to pozostałym kandydatom na staż
                          warto już dziś rozejrzeć się za ciekawymi Unitami i przygotować listy
                          motywacyjne i CV do lobbowania. W Bluebooku jest jakieś cztery razy więcej
                          kandydatów niż miejsc na staże.

Pozdrawiam

Epsotek
                          • kinga-z Re: Staz w DGT 19.11.07, 08:10
                            Racja! no i po co placic tym nowicjuszom normalna pensje jak mozna
                            ich wziac na staz i sprawdzic czy sie nadaja.
                            Zeby juz rozwiac wszelkie watpliwosci to ze mna byla tak: dwa lata
                            temu zdalam konkurs na tlumaczy, jestem na liscie rezerwowej merit
                            group 2, bylam na 1 interview w luxie ale w koncu przyjeli kogos
                            innego. Od tamtej pory nie lobbowalam bo myslalam ze lista stracila
                            waznosc, no i pewnego dnia wyslalam aplikacje na staz...
                        • Gość: a Re: Staz w DGT IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 19.11.07, 21:25
                          mialam na mysli pierwszy konkurs :)
      • sarna777 Re: Staz w DGT 03.12.07, 22:01
        Czesc,
        tez czekam na telefon w sprawie stazu jako tlumacz, najchetniej w PE w Lux, oby
        sie udalo. Moglabys powiedziec cos wiecej, jak skontaktowac sie z tajemniczym
        panem - opiekunem stazystow, albo jaka obrac strategie, jezeli bardzo zalezy mi
        wlasnie na PE?
        Dziekuje i pozdrawiam!
        • sarna777 Re: Staz w DGT 03.12.07, 22:03
          Oczywiscie post byl do Kasi, ktora pare postow wczesniej zaoferowala pomoc :-)
          • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 01:19
            Oczywiscie mozesz sie skontaktowac z p. Vacharisem ale tak naprawde
            to oni robia tylko wstepna selekcje dokumentow (sprawdzaja papiery
            pod wzgledem formalnym) i potem przekazuja je do polskiego unitu,
            gdzie nastepuje wybór konkretnych kandydtaow. radze wiec polobbowac
            u Head of Unit, a Vacharisa podpytac sie ewentualnie, co dobrze jest
            zlozyc. Od razu powiem Ci, ze wymagane sa minimum dwa jezyki i
            najlepiej jesli jest to angielski i francuski. znajomosc np.
            litewskiego raczej nie bedzie atutem
            Jezeli masz jeszcze jakies pytania, to pisz, postaram sie pomoc
          • Gość: kasia Re: Staz w DGT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 01:23
            aha, ja od Vacharisa dostawalam maile z adresu :
            TranslationTraineeships@europarl.eu.int

(teraz pewnie z koncowka europral.europa.eu)
            • Gość: sarna Re: Staz w DGT IP: 88.207.177.* 11.12.07, 21:30
              Kasia, dziekuje! Bede sie kontaktowac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka