wielbicielnaruto dorbne porady 17.10.09, 19:07 1. ŻYROWANIE KREDYTU - nigdy, przenigdy nie żyrujemy kredytów. Po pierwsze do ok 20 patoli nie potrzeba żyranta. No więc jak mnie nawiedzi rodzina to mnie mogą pocałować w 4 litery. Plazma może poczekać, a za 20 koła można kupić 5-letnią Vectrę. Za 10 koła też można kupić samochód. 2. Kredyt - liczymy tak. Mieszkanie 400, prąd 50, telefony 100, żarcie 200-400 - wychodzi 800-1000 zł. Chcesz kretyt. Zobacz na wysokość raty. Np. mam 1200 zł, czyli maksymalnie rata to 200 zł. Dla mądrych mówiących, że emeryci to za 600 muszą wyżyć. O kredytów. Sprzedajemy lub zamieniamy mieszkanie na bezczynszowe. Kupujemy tańsze żarcie do max 250 zł. I tak wychodzi mieszkanie bezczynszowe 100 dla wspólnoty, prąd tak samo, żarło max 250, telefon prepaid 50 no i zostaje ponad stówa na leki. Drobne do puszeczki. Po roku będzie tam 200 zł. 3. Pożyczka - nigdy, przenigdy... vide pkt. 1 Odpowiedz Link Zgłoś
willx Re: Komornik u emeryta 17.10.09, 19:10 Obym się mylił. Ale podejrzewam, że to będzie przyczyną takiego kryzysu jak w Stanach. Tam dawali każdemu kredyt hipoteczny. Tutaj każdy dostaje kredyt na plazmę. Tutaj też banki zaczną się walić, jak tam. Pamiętajmy, że przyczyna jest zawsze ta sama - pracownik banku ma do wyrobienia miesięczną normę sprzedaży, a komu on to wciśnie to już problem działu windykacji, który jest w innym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Komornik u emeryta 17.10.09, 20:08 Piszę o tym zdarzeniu już któryś raz z rzędu na forum internetowym. Poszedłem do dużego banku, wcześniej w necie przeczytałem ofertę usługi, która mnie interesowała. W banku mało kto umiał mi tą usługę przygotować, nie było druków umowy ani opisanej procedury, za to pracownik banku mnie namawiał dość namolnie a to na założenie czegoś tam a to może jakaś tam karta. Niestety z banku, instytucji zaufania publicznego, pozostał supermarket z kredytami, które wciska się każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jaac-p Cóż... 17.10.09, 20:37 Cóż... Młodzi "inteligentni" schowali dziadkom dowody by Ci nie głosowali. Młodzi "inteligetni" uwierzyli w obietnice jak to będzie fajnie, gdy tylko wybiorą złotoustego premiera... Wybrali go więc i zaczęli a konto tejh prosperity brać kredyty :) No ,a teraz... Afery, kryzys , bezrobocie.. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Cóż... 17.10.09, 21:08 Banki maja jeszcze inne chwyty.Jak taki emeryt zejdzie z tego swiata to siedza tak dlugo cicho, az spadek sie uprawomocni. Niektorzy nawet nie wiedza, ze trzeba sie pisemnie zrzec takiej schedy Potem sciaga sie to dalej..... Odpowiedz Link Zgłoś
fackir znowu podwójne dno 17.10.09, 21:24 w sprawie udzielania kredytów potrzebne jest nowe prawo i to nie tylko w Polsce ale na świecie. obowiązkowe sprawdzenie zdolności kredytowej - jak dajesz takie osobie kredyt to twój problem. zakazanie lichwiarskich pożyczek - ale tak poważnie. no sorry wierzyciel w takim wypadki do paki dłużnik uwolniony od długu. druga sprawa babcia wzięła niech płaci - ludzie muszą myśleć co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Komornik u emeryta 17.10.09, 21:42 Jak widac, na starszych ludziach zeruje nie tylko kryminalista rydzyk, ale tez banki no i ... najsmutniejsze - wnuki. A moze to sami emeryci sa winni przez swoja naiwnosc/dobrodusznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
ufffaa Re: Komornik u emeryta 18.10.09, 23:50 Masz racje - emeryci czesto musza sobie kupowac przychylnosc rodziny. Dam przyklad. Pare lat temu babcia mojej siostrzenicy zaciagnela 5 tys. pozyczki w banku, zeby owe pieniadze podarowac jako prezent slubny. Dodam, ze "mlodzi" (oboje bez mala trzydziestoletni) mieli juz wtedy calkowicie urzadzone mieszkanie, auta i inne potrzebne w zyciu drobiazgi. Ode mnie oczekiwano, ze przelicytuje te sume, tym bardziej, ze zyje od trzydziestu lat za granica. Kiedy oznajmilam, ze sama okresle rodzaj i wartosc upominku, wszyscy byli oburzeni. Przeciez "dzieciom" sie "nalezy". Jak potoczyly sie losy babci-emerytki (wowczas 800 zl miesiecznego dochodu) nie wiem. Rodzina zerwala ze mna kontakt. Wiem tylko, ze nie zostala zaproszona na wesele, gdyz byloby to dla niej "zbyt meczace". Odpowiedz Link Zgłoś
waran_z_komody Komornik u emeryta 17.10.09, 21:53 leszczom z 1000 wypłaty +500 pod stołem zachciało sie budowanie domu lub nowoczesne umeblowanie domu i plazmy 45 calowe no to teraz biedne dziadki muszą płacić Odpowiedz Link Zgłoś
a-z2005 banki - wiecznie cwane gapy 17.10.09, 22:10 Bo nie widziały, że emeryta nie będzie stać na spłatę. Oczywiście, że wiedziały. Ale dzisiejsze banki są zwykłymi lichwiarzami. Chodzi tylko o wyniki i premie. Ale nosił wilk ....Przyjdzie chwila gdy nadużyte zaufanie obróci się przeciwko nim. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Komornik u emeryta 17.10.09, 23:37 Nie żałuję tych ludzi. Są matki, które wezmą kredyt, nie dojedzą, kupią dziecku, niech ma, nich inni widzą. Kształtują bachora-potwora. Babcia sama nie zje, czekoladę kupi. To też element wychowania. To nie miłość, to kupowanie dzieciaka i brak odpowiedzialności. Potem już coraz częściej dziecko "musi mieć", bo jak się pokaże? Bo bez samochodu nie ma dziewczyny. Babcia i mama kupią. Jak kupowały dzieciaka, tak teraz myślą że i towarzystwo mu dokupią. "Lepsze" towarzystwo. I tak się toczy, aż rentki zabraknie. I wtedy społeczeństwo złe. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Pokolenie "schowaj babci dowód" zmieniło się w 18.10.09, 00:46 pokolenie "żyj z babci emerytury". Ot, wynik głosowania na socjalistów z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs55 Komornik u emeryta 18.10.09, 04:38 Dziwię się, że nikt z posłów RP, ani - tym bardziej Rzecznik Praw Obywatelskich do chwili obecnej nie podniósł kwestii ewidentnego naruszania art. 32 Konstytucji RP w zakresie egzekucji komorniczej u emerytów i rencistów.Zgodnie z obowiązującym prawem w tej chwili są to obywatele już nawet nie II, a najniższej kategorii. Pomijam sytuacje, na podstawie których powstają tytuły wykonawcze w stosunku do tej grupy społecznej, nie mniej jednak w tejże grupie komornik ( poborca skarbowy ) ma prawo dokonywać egzekucji w wysokości do 50 %( lub 60 % - alimenty ) najniższej renty bądź emerytury. Zakładając ( a znam takie przypadki ), że emeryt otrzymuje 500 zł emerytury, to świadczenie a raczej resztka po egzekucji nie pozwala nawet na skromne dzienne wyżywienie ( nie mówiąc nawet o kosztach czynszu, energii elektrycznej, wody, gazu itp. czy - przede wszystkim o lekach ). Natomiast osoba tej I kategorii, zdrowa, pracująca, otrzymująca na podstawie umowy o pracę najniższe uposażenie ( tej chwili ca 1270,- zł brutto ) jest wyłączona spod egzekucji z mocy prawa. Czyli osoba zdrowa, mogąca sobie jeszcze dorobić ( nie wnikam czy legalnie czy nie w każdym razie zdrowa, sprawna, w pełni sił )ma prawie 1000 zł "na rękę" wolne całkowicie od zajęć egzekucyjnych, podczas gdy rencista, emeryt osoba w podeszłym wieku bądź chora, bez możliwości "dorabiania" jest kolejny raz "kopana" przez życie i prawo - bo nie dosyć, że renty i emerytury są na żenująco niskim poziomie, to jeszcze ci świadczeniobiorcy są dyskryminowani i w tej materii. A należy przecież brać pod uwagę fakt, iż nie zawsze byli oni kredytobiorcami, nierzadko dali się namówić jako poręczyciele przez znajomych, czy przez kogoś z rodziny i odpowiadają jako dłużnicy solidarni a ich ufność została po prostu nadużyta. Rozumiem, że długi należy spłacać, ale czemu w imieniu prawa pozwala się na bezprawie?? A może po prostu chodzi o to, aby i z tej okazji skorzystać ( już "obcięto" różne inne świadczenia rencistom i emerytom, nie mówiąc już o inwalidach wojennych czy osobach represjonowanych ), "wykańczając" niewygodnych świadczeniobiorców i jest to po prostu jedna z"metod" ZUS-u ( żenująco niskie świadczenia ) przy milczącej akceptacji władzy ustawodawczej ( dyskryminacja )???????? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka111 Winny jest pazerny bank 18.10.09, 07:22 Banki w sklepach dawały na "0" % nawet 60% wartości emerytury... Więc wystarczy policzyć... jak emerytura 1000, kredyt 600 zostaje 400 zł na miesiąc. Nie ma w tym sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Komornik u emeryta 18.10.09, 11:16 i słusznie! najlepiej zabierać im całą emeryturę by zbyt długo nie obciążali systemu. to co? myśleli qrwa że może ja mam spłacać ich długi? nóż się w kieszeni otwiera - złodzieje, wydrwigrosze, chamy bez godności. liczyli pewnie że im nikt nic nie zrobi, bo niby co mogą im zabrac? pewnie sądzili że im emerytury nie ruszą. a ilu jest takich cwanych emerytów którzy zaciągali potężne pożyczki od głupawych pracowników banków wiedząc że spokojnie umrą nie spłaciwszy ani 1%? Odpowiedz Link Zgłoś
taja11 Re: Komornik u emeryta 18.10.09, 12:03 W zeszłym tygodniu w rękaw płakała mi sąsiadka emerytka-żyrowała co prawda nie wnukom ale jakimś młodym z rodziny.Oczywiście nie spłacają i komornik najprawdopodobniej wejdzie jej na emeryturę... Nie spytała się przedtem własnym dzieciom to jej powiedzieli że teraz niech się im nie pyta jak spłacić. Ma 78 lat i skopane życie.Na własne życzenie rzecz jasna,ale i tak bezwzględność ludzi mnie poraża.Ze swojej strony wiem jedno-nie żyrowałabym nawet najbliższym-bratu,siostrze-obojętnie komu-czy się obrażą czy nie,ja wiem że nawet chcieliby zwrócić dług,ale bywają wypadki losowe-utrata pracy albo zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-kosa Re: Komornik u emeryta 18.10.09, 13:13 pożyczasz cudze pieniądze na chwilę- oddajesz własne na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
helmuth1975 Komornik u emeryta 18.10.09, 13:10 ja sam wziąłem na babcię różnych gratów w różnych miejscach na ponad 30 tysięcy...i było łatwo, bo szybko jedno po drugim i co? komornik zabiera babci 237 pln, ja jej daję 300...tak wychodzi taniej;-)nigdy ni spłaci wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
bolko_49 Dobry zwyczaj nie pożyczaj 18.10.09, 21:54 Mam i trzymam się zasady. Nie pożyczam ludziom którzy nie będą mi w stanie oddać pieniędzy. Taka pożyczka to wyrządzanie im krzywdy. Oni później w większości chcieli by oddać, ale z czego. Nie pożyczam - gniewają się przez tydzień, tym co kiedyś pożyczyłem - unikają mnie cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
anesta79-zibi Komornik u emeryta 08.11.09, 18:50 Piszecie, że tylko u emeryta? to się zgadza. Ja jestem emerytem od 1991 r.Dodatkowo mam jeszcze 4-zawody bo jako człowiek bezpartyjny za "komuny" musiałem nadrabiać wszechstronną znajomością zawodów, a co za tym idzie , móc wykonywać te prace, które dostawałem za karę, że "mam nieskrystalizowany światopogląd" jak mi pisano w opiniach okresowych. To, że komornicy masowo czatują na emerytów to nie jest nowość. Jak wiem z nieoficjalnych "przecieków" komornicy coraz bardziej "płaczą" w sądach, że nie mają za co wykończyć budowę dla już trzeciego dziecka nowego domu i jest jemu bardzo ciężko.Dlatego masowo współpracują z Policją (moje stwierdzenie jest poparte przykładami z życia i z konkretnych źródeł danych z mojego środowiska), aby Ci znaleźli rodzinę dobrze sytuowaną najlepiej aby mieli własny dom lub mieszkanie , aby było z czego wyegzekwować jakąś "forsę, najlepiej jak by to była żona "trochę, jak mówią popijająca, znudzona zarabianiem pieniędzy przez męża, a która da się namówić do tego, że mąż ją zdradza, znęca się nad nią psychicznie i fizycznie i powinna go podać do sądu to dostanie wszystko czego dorobili się "wspólnie" w okresie małżeństwa. I taka kobieta jest kupiona .Rusza machina sądowa jak wiem z zainteresowań takimi przypadkami, tak się dzieje w Sądzie w Tarnowie sp. Z.O.O.dlatego tak piszę, że wiem z opowiadań, że ojciec jest prokuratorem, matka-sędziną a syn - adwokatem inne słowa się tu nie cisną na usta, o tej spółce to są moje =przypuszczenia, to jest na wypadek aby i mnie nie dorwała ta "spółka".Dostali na tacy z Policji gdzie można zawalczyć aby na nich można długo "żerować" tak jak i Sądy tak komornicy. Efektem tego jest -samobójstwo trzech ludzi , którym zamieszano w Zyciu, byli tylko Taksówkarzami.Do mnie człowieka mieszkającego na drugim końcu Polski, podobnie się "przyssano" Bo moja -była już żona też popijała mimo, iż jestem terapeutą z zawodu, a którego już nie wykonuję bo nie wierzę w naprawę społeczeństwa a tym bardziej jednostki.W czasach wszech panującego PIS-u spodziewajcie się emeryci, że komornik nie pójdzie do takiego co ma "NIC" tylko do takiego co się czegoś dorobił. A szczególnie pójdzie do emeryta bo ma "STAŁY DOCHÓD"a to jest stały dochód dla komornika.Mojemu znajomemu przytrafiło się coś takiego: obecnie rozwodzi się z żoną, której powiedzieli to samo , o czym wspomniałem na wstępie, jest więc typową ofiarą systemu "wzbogacania się przez komorników i przez sąd Sp. Z.O.O.)"On jest abstynentem ona - osobą nadrabiającą za dwoje. Ich sprawa toczy się już od 4-ch lat. Mało tego sąd zasądził od niego tzw. "zabezpieczenie na poczet rodziny" w wysokości 300 zł /m-c, z którego to on się wywiązywał, ale sąd sp.z.o.o i tak mu nasłał komornika , bo może nie wywiązywałby się z tego i za nim się wytłumaczy, komornik zarobi troszkę kasy aby mógł dokończyć budowę tego trzeciego domu.Dlatego nie dziwcie się, cisną mi się na usta tylko jedne słowa, kiedy prawnicy dorwali się do rządów, wszyscy jesteście ludźmi, których trzeba zamknąć aby prawnikom wiodło się lepiej a emeryt jest najlepszym "mięsem armatnim", z którego można coś zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
anesta79-zibi Komornik u emeryta 08.11.09, 20:00 Dokładnie obserwujcie swoich sąsiadów, znajomych, to oni zostali wytypowani przez system sprawiedliwości jako materiał do odstrzelenia.To im zamieszano w rodzinach, aby zabrać im to wszystko czego się dorobili. Dzielnicowy rozmawiając z wami na temat jakie macie problemy tak naprawdę nie chce wam pomóc ale zakwalifikować was do materiału do dalszej obróbki, aby reszta mogła żyć a on mógł napisać w swoim sprawozdaniu , że jest skuteczny i "Niebieskie karty" zostały należycie wykorzystane. To oni mają napędzać tą machinę do osiągnięcia przez nich dobrobytu. Nie wspomniałem tego w poprzednim komentarzu, bo bałem się, że zabraknie mi miejsca na pisanie albo poprzez moje pisanie znowu będę musiał wymieniać twardy dysk, jak mi się to już zdarzyło w Państwie gdzie jest "wolność słowa i wyznania". Trzy razy musiałem wpisywać Windows'a i raz wymienić twardziela.Ale żyję już trochę na tym świecie i nie dam się zastraszyć, przerabiałem to za czasów "komuny". Jako emeryt, nie dam sobie zabrać tego co się dorobiłem. A ten Pan co pierdzieli, że "to trzeba było nie brać kredytów dla dzieci lub innych członków rodziny Pan Barbich lub jakoś tak niech się puknie w głowę i życzę mu aby teraz wysłali go na emeryturę dopiero miałby obraz i temat do narzekań.Dopóki ktoś bierze od 12 tys-120 tys pensji nie rozumie tego co mu państwo zgotowało na stare lata - 870 zł emerytury.I niech nie pieprzy , że po co emeryci brali dla dzieci pożyczki. To system stworzył takie warunki dla młodych ludzi , żeby musieli się opierać na swoich "dziadkach". Bo inaczej nigdy nie założyliby rodziny, bo nie mogą dostać jakiegokolwiek zatrudnienia aby uzyskać kredyt.Ponadto reszta "sępów" w postaci sądów, komorników wybitnie żeruje na tych ludziach aby zabrać im jeszcze to co zostało im na "sól do kwaśnego mleka" czyli NIC.Pytacie się skąd we mnie tyle goryczy? bo to wszystko przerobiłem i teraz sąd nie chce przyznać się do błedu a policja udaje, że jestem niewidzialny.Kosztowało to mnie 5 lat procesów obecnie jestem czysty i "czysty" straciłem wszystko oprócz godności i jestem niewinny.Ale komornik dalej pławi się moją emeryturą bo za nim zatrzymacie tą machinę mafii komorniczej musicie czytać między wierszami kodeks cywilny a to nie każdy potrafi. Pamiętajcie , Sąd nigdy nie przyzna się do popełnionego przez siebie błedu zawsze będzie szukał żywca albo tak wam zamiesza w swoich postanowieniach abyście rozgryzali to przez następne 5-10 lat - a komornik KĄSA. Odpowiedz Link Zgłoś