marter7 05.02.10, 07:55 To na pewno skutek efektu cieplarnianego! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mreck Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 07:58 "Orbitalny teleskop Hubble wykrył, że powierzchnia jednego z najbardziej odległych od Słońca ciał Układu Słonecznego - Plutona zmienia kolor, a znajdujące się na powierzchni pola azotowego lodu zmieniają kształt." a może tak: "Teleskop orbitalny Hubble wykrył, że powierzchnia jednego z najbardziej odległych od Słońca ciał Układu Słonecznego - Plutona zmienia kolor, a pola lodu azotowego znajdujące się na jego powierzchni zmieniają kształt." Odpowiedz Link Zgłoś
ondskan Re: oczywiście to skutki ocieplenia na Ziemi... 05.02.10, 09:19 Pluton nie jest dobrze poznany, więc wszelkie zaskakujące odkrycie dotyczące tego obiektu mogą jeszcze nieraz się pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Co ty mowisz?...Co my znamy? 05.02.10, 10:06 O samej Ziemii my wiele jeszcze nie wiemy,A CO TU MOWIC O PLUTONIE! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz2000 Ci Amerykanie to mają łeb. 05.02.10, 11:22 Wysłali czerwonych na Pluton i mają spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r On się zwyczajnie rumieni 05.02.10, 11:41 "Zdaniem astronomów powierzchnia Plutona, który w 2006 r. stracił status "pełnoprawnej" planety ze względu na jego niewielkie rozmiary i został uznany za "planetę-karła"," ****************************** Pluton się rumieni. Chyba każdy by się zarumienił, gdyby go nagle zdegradowano do roli karła. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: On się zwyczajnie rumieni 05.02.10, 13:16 Powinien się cieszyć, że nie został KURDUPLEM :-d Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: On się zwyczajnie rumieni 05.02.10, 14:38 dzioucha_z_lasu napisała: > Powinien się cieszyć, że nie został KURDUPLEM :-d > albo ze PO-ZOMO nie spalowalo Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Prosze o wyjasnienia!! 05.02.10, 13:18 ...Bardzo długi okres obiegu Plutona wokół Słońca powoduje, że naukowcy nie wiedzą jakie panują na nim warunki gdy znajduje się najdalej od Słońca. Ostatni taki okres nastąpił w 1870 r., czyli na kilkadziesiąt lat przed odkryciem Plutona.... CZY MOGE PROSIC O WYJASNIENIE TYCH SENTENCJI??? SA NIEZWYKLE SKOMPLIKOWANE. Odpowiedz Link Zgłoś
acer0 Re: oczywiście to skutki ocieplenia na Ziemi... 05.02.10, 09:25 Tak To winien PIS i panowie Kaczyńscy. to również wina Ziobry i Kamińskiego. Bo po kontroli Tuska ABW stwierdzono przecieki w CBA I dlatego na tej planecie dzieją się cuda Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: oczywiście to skutki ocieplenia na Ziemi... 05.02.10, 10:23 Na razie Kaczyński przyznał się, że pozwolił Totalizatorowi sklecić ustawę hazardową za wybudowanie obiektów sportowych, które nie powstały do teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
rob3-331 musimy zredykować CO2 aby pluton się nie zmieniał 05.02.10, 10:44 musimy zredykować CO2 aby pluton się nie zmieniał i wprowadzić nowy podatek 10% "akcyze plutonową" który pomoże zapobiegać zmianom plutona, i jeszcze trzeba zwołać szczyt "plutonowy" na który przyjedzie kilka tysięcy urzędasów zjeść kanapki Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: oczywiście to skutki ocieplenia na Ziemi... 05.02.10, 13:05 > Tak To winien PIS i panowie Kaczyńscy. to również wina Ziobry > i Kamińskiego. No cóż, doborowe towarzystwo dla Plutona, który też jest karłem. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Pluton nic sobie z tego nie robi. 05.02.10, 09:58 Ocieplenie ZIEMII MU ZWYCZAJNIE WISI I POWIEWA. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_zdzislaw na środkowym zdjęciu 05.02.10, 21:30 widzę twarz. lecz nie jest to twarz pospolita. to jedna z tych Twarzy, które ukazują się babom po 60' w mocherowych beretach.. drżyjcie! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:00 Są dwie możliwości: 1.) Pluton obraził się, że odebrano mu status planety i nazwano karłem, więc po prostu czerwienieje ze złości. 2.) To skutek efektu cieplarnianego, bo Plutonianie nie czytają Wajraka, a Al Gore z wykładami miał tam dolecieć dopiero za kilka lat - i w związku z tym nie ograniczyli emisji dwutlenku węgla. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mreck po bandzie,normalnie. 05.02.10, 08:03 "Astronom powiedział, że można podać prawdopodobną przyczynę zmian, ale nie ich szybkość." Odpowiedz Link Zgłoś
erich1 Słońce nie świeci ostatnio tak jak powinno. 05.02.10, 08:03 Od kilku lat Słońce bardzo słabo świeci ( z 1366W/m2 spadło do 1364 W/m2 stała słoneczna), wiec Ziemia się ochłodziła ( stąd zdziwienie dla propagandystów - ocieplaczy klimatu ) a i Pluton również - przecież tylko Słońce go grzeje, a jak słabiej świeci , to musi się Pluton wychłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Słońce nie świeci ostatnio tak jak powinno. 05.02.10, 10:06 > Od kilku lat Słońce bardzo słabo świeci Też stawiam na przyczynę leżącą w Słońcu i jego zmniejszonej aktywności. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ja tego nie zauwazylem... 05.02.10, 10:15 zeby Slonce sie OPIEPRZALO.Kazdego dnia jest przeciez dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: Słońce nie świeci ostatnio tak jak powinno. 05.02.10, 12:31 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > > > Od kilku lat Słońce bardzo słabo świeci > > Też stawiam na przyczynę leżącą w Słońcu i jego zmniejszonej aktywności. > Ale plamy sie jednak pojawily, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wie 05.02.10, 08:04 marter7 napisał: > To na pewno skutek efektu cieplarnianego! Właśnie miałem to napisać;) Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Re: Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wie 05.02.10, 08:04 marter7 napisał: > To na pewno skutek efektu cieplarnianego! Właśnie miałem to napisać;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarsa1 Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:14 To przygotowania Plutona do zemsty na Ziemianach za wykluczenie go z grupy planet Układu Słonecznego. A swoją drogą to Skawiński razem z Kombi śpiewali przed laty coś takiego: ,,inwazja śmierci z Plutona wzięła planetę zieloną na cel..." Odpowiedz Link Zgłoś
soulshunter Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:18 ja wiem, ja wiem...trzeba spytac Ala Gore co to moze byc! Ale najpierw trzeba przelac na jego konto $1mld zeby w ogole chlopina chcial sie zwlec z wyra i otworzyc wiki co to jest ten caly Pluton (czy jakis nie daj Boze nie egzekucyjny przypadkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Pluton od kogos dostal po mordzie. 05.02.10, 08:21 To sie od czasu do czasu zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ricalone Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:28 kolejna zasługa naszego rządu! dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:37 Pozbawiono go "planectwa" to czerwienieje... ze wstydu? z wściekłości? Jeszcze przyleci z awanturą... Odpowiedz Link Zgłoś
surogat Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:44 wygląda na to, że wkurzył się po utracie statusu "pełnoprawnej" planety, też bym poczerwieniał gdyby ktoś nazwał mnie "karłem". Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wie 05.02.10, 10:12 Gdyby ciebie podglądali ponad 50 lat, też byś się zdenerwował i poczerwieniał ze złości... :) Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Co to za podgladanie?... 05.02.10, 10:24 Pluton pokazuje sie nam tylko z tej strony, z ktorej moze i chce. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 zmienia się? posłać ekipę ekologów 05.02.10, 08:48 niech się w proteście przykują łańcuchami Odpowiedz Link Zgłoś
tetratec Trzeba czym prędzej wprowadzić podatek od CO2 na 05.02.10, 08:54 Plutonie. Odpowiedz Link Zgłoś
mckwack Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 08:57 a nie pojawiają się na nim przypadkiem czarne prostopadłościany ;) "All These Planets Are Yours Except Europa, Attempt No Landing There" Odpowiedz Link Zgłoś
kgsz ...pełne gwiazd 05.02.10, 09:57 ATSD chętnie bym obejrzał remake. W 3D, rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
pies_fafik Re: Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wie 05.02.10, 10:12 O tym samym pomyślałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
dawid12399 Jak to ? Co się stało? Obraził się 05.02.10, 08:58 Jak to ? Co się stało? Obraził się i już. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 09:06 Na dworze mróz, Pluton marznie a ci oszuści z nieudacznikiem Al Gore na czele umilkli od Kopenhagi ;-) Teraz pewnie wyślą statki kosmiczne by podgrzały Plutona. Za nasze pieniądze budowane w ich fabrykach. Pogonić to szemrane towarzystwo nago po Krakowie lub Suwałkach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 09:19 giuseppe53 napisał: > Na dworze mróz, Pluton marznie a ci oszuści z nieudacznikiem Al Gore na czele > umilkli od Kopenhagi ;-) > Teraz pewnie wyślą statki kosmiczne by podgrzały Plutona. > Za nasze pieniądze budowane w ich fabrykach. > Pogonić to szemrane towarzystwo nago po Krakowie lub Suwałkach ;-) to się nazywa mania prześladowcza, i całkiem nieźle leczy się farmakologicznie, polecam najblizszy gabinet psychiatryczny Odpowiedz Link Zgłoś
totuus Re: gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 09:36 Manię to mają fanboje globalnego ocieplenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kinio101 Re: gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 09:43 No właśnie. Gdzie Wajrak? Zasypało go śniegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 10:16 Ratowanie Rospudy przed debilnymi urzędnikami (którzy wcześniej wykupili działki, tam gdzie wyznaczyli trasę autostrady) było słuszne. Nie wiem co masz do Adama. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: gdzie są oszołomy od globalnego ocieplenia? 05.02.10, 13:24 janci0 napisał: > Nie wiem co masz > do Adama. Ano Adam poszedł za ciosem i wziął się za ratowanie czegoś cokolwiek przerastającego go, znaczy się Ziemi, obrażając przy okazji kilku profesorów zwyczajnych za pomocą wiedzy zdobytej przez google, czy też inne wyszukiwarki. Odpowiedz Link Zgłoś
cinekn Pluton szybko zmienia kolor. Naukowcy nie wiedz... 05.02.10, 09:06 To oczywiście wina narastającego uprzemysłowienia i zwiększonej emisji CO2. Na kolejnym szczycie NATO zapadną decyzje o pomocy-rekompensacie dla mieszkańców najbiedniejszych krajów Plutona. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A moze cos sie tam konczy?... 05.02.10, 10:40 Zachod ma kolor czerwony.Tylko na Ziemii bylo inaczej, ALE NA CALE SZCZESCIE TO JUZ SIE SKONCZYLO. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Każdy wie że ... 05.02.10, 09:35 Wszyscy to wiedzą że jest to wina efektu cieplarnianego. Powinno jeszcze bardziej się ograniczyć emisję gazów cieplarnianych. Bez tego nie da się osiągnąć szczęścia. Dopiero to zwalczy wszelkie choroby i zrobi z nas prawdziwych europejczyków, takich światowych, pierwsza klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
konikoni 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 09:38 w tekstach naukowych zazwyczaj było tak że z masy motłochu kilka osób sensownymi wypowiedziami ratowało dyskusję, niestety teraz opanowali go sami głupcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 09:56 konikoni napisał: > w tekstach naukowych zazwyczaj było tak że z masy motłochu kilka osób > sensownymi wypowiedziami ratowało dyskusję, niestety teraz opanowali go sami > głupcy. A czego ty oczekujesz po komentarzach na jakims forum na jakiejs gazeta.pl skoro... naukowcy nie wiedza co sie z Plutonem dzieje??? Wyjasnienia?!? Masz racje, 100% idiotycznych komentarzy, twoj tez sie wpisuje, bo nic sensownego nie wnosi. Moj zreszta tez, toz to wszystko, co napisalem, to... oczywista oczywistosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
konikoni Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 10:51 Nie zaprzeczam masz racje mój post jest równie beznadziejny jak większość. Niestety do tej pory na 60 wpisów nie pojawił się żaden choć w miarę sensowny, zazwyczaj jednak było tak że ktoś zabłysnął i przekazał coś nowego i w miarę odkrywczego. ps. przepraszam za nadmierny znak w tytule postu (%) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 11:24 A może te tutejsze wpisy to jest po prostu kpina i szyderstwo z medialnej hucpy pod nazwą "globalne ocieplenie". Są coraz powszechniejsze wątpliwości, czy tego typu zjawisko wogóle ma miejsce i jaki jest tu wpływ człowieka. Wątpliwości mają nie tylko zwykli szaraczkowie, ale również naukowcy: www.kngeol.pan.pl/images/stories/pliki/2.Stanowisko%20KNG%20w%20sprawie%20zmian%20klimatu.pdf Bo w całej tej sprawie (jak się wydaje) chodzi tylko o to, aby gartska cwaniaków zrobiła na tym wielką kasę. Podobnie jak w przypadku sztucznie nadmuchanego, a niestniejącego w rzeczywistości zagrożenia świńską grypą. Odpowiedz Link Zgłoś
boncza Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 11:53 To ja tylko mogę powiedzieć, że już za kilka lat będziemy mogli się przekonać co było przyczyną tych zmian. Zdaje się, że w 2015 dotrze do Plutona sonda New Horizons. Po raz pierwszy zobaczymy Plutona z bliska. Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 10:11 A co, chciałeś sympozjum naukowego na forum gazety? Poza tym może najmądrzejsze nie są, ale za to z humorem. A lepiej ponarzekać, jaki inni są be... :) Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Re: 100% procent = 100 procent procent ?:) 05.02.10, 10:15 Aaaa poczepiam się z rana, w końcu jak twierdzi konikoni od procentów wszystkie dyskusje są głupie więc co ja się będę wysilał..;) Odpowiedz Link Zgłoś
janci0 Re: 100% procent = 100 procentów kawdratowych? 05.02.10, 10:18 Lepiej brzmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
majkelx Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 13:37 Jak inni pod Twoim postem... po co? Komentarze w gazecie to nie forum wymiany jakichkolwiek poglądów tylko dawania upustu frustracjom przez frustratów, widocznie takie miejsca są potrzebne to nich będą. Odpowiedz Link Zgłoś
danz Re: 100% procent idiotycznych komentarzy 05.02.10, 17:24 zgadzam się z tobą, takiego głupka ja ty co naprawdę trudno znaleźć, chyba że się parzycie w tych czworakach to za kilka lat będzie więcej imbecylków jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
hno3 Gdyby to dotyczyło IO (księżyca Jowisza) to sprawa 05.02.10, 09:41 byłaby prosta-wysłać radziecki statek "Alieksiey Leonov" w kierunku krążącego nieopoadal wraku "Discovery" i Heyahh.... Odpowiedz Link Zgłoś