Dodaj do ulubionych

Most musi cieszyć

• al-kochol-8 fajnie 25.02.10, 23:22
      bedzie gdzie zamieszkac
    • konik71 Brawo GW 25.02.10, 23:25
      Najwyższy,najwspanialszy, najdłuższy itp.
      A z lewej strony pod video :Zobacz także"słynne katastrofy mostów":)))

• safom Most musi cieszyć 25.02.10, 23:54
      Też mi coś .Most. A u nas we Włocławku po 15 latach będą m.rodową jedynkę naprawiać. Już kupili taczki, 6 łopat i zaczęli od zamykania trasy "na dzień", bo mogą pracować ale tylko w godzinach szczytu.Przy dużej publicznosći.
      • cojonero Re: Most musi cieszyć 26.02.10, 00:26
        Pisałem o tym chorym moście sto razy, to i napiszę sto pierwszy.
        Ten most to NAJWIĘKSZA GŁUPOTA jaką widziałem w życiu!!!!
        Golden Gate przecina Zatokę San Francisco w najwęższym miejscu a to coś we
        Wrocławiu (którego, na własne nieszczęście mieszkańcem jestem) przecina Odrę w
        miejscu NAJSZERSZYM (nurt rzeki spiętrzony jazem+ wyspa+ dwie równoległe
        śluzy)!!!! Siedemset metrów w dół rzeki koryto ma szerokość 80 metrów!!!!
        To jest kryminał! Ludzie zdychają na korytarzach w szpitalach a z tych samych
        pieniędzy, Bóg jeden po co, ktoś buduje najdłuższy most w kraju. I sku...syńsko
        drogi!
        Niemcy wybudowali w moim mieście mostów sto. Wszystkie od wału do wału. Pan
        "profesor" zaprojektował potwora DZIESIĘĆ razy za długiego.
        A durne pismaki się cieszą.
        Przestańcie się dziwić, że w Polsce są najwyższe podatki, najdroższa benzyna,
        żarcie droższe niż w San Francisco... Przecież trzeba nas obłupić, żeby ktoś
        mógł uprawiać gigantomanię.
        Rzygać się chce!
        • naiwny_debilek Re: Most musi cieszyć 26.02.10, 01:01
          Dobrze ci tak.
        • puszczam_baki Re: Most musi cieszyć 26.02.10, 01:04
          ...
          Ten most to NAJWIĘKSZA GŁUPOTA jaką widziałem w życiu!!!!
          Golden Gate przecina Zatokę San Francisco w najwęższym miejscu a to coś we Wrocławiu (którego, na własne nieszczęście mieszkańcem jestem) przecina Odrę w miejscu NAJSZERSZYM (nurt rzeki spiętrzony jazem+ wyspa+ dwie równoległe śluzy)!!!!

No to popatrz na mapę mądralo i powiedz którędy miała by iść wtedy trasa tak by nie wyburzać Rędzina?

Rozumiem, że widziałbyś to w ten sposób:
          Po stronie maślic ulicą Rędzińska potem wzdłuż lasu Rędzińskiego do ulicy Wędkarzy. Tak ? Most byłby wtedy dłuższy bo musiłby dochodzić aż do ulicy Wędkarzy. No Ale zapominasz o tym jeszcze że trasa była by dłuższa bo obwodnica zataczała by wieksze koło. Druga sprawa jest taka że cała trasa nad polami irygacyjnymi była by też jeszcze dłuża a nie wiem czy wiesz też musi być na estakadzie jako że to tereny podmokłe. PATRZYSZ TYLKO NA DŁUGOŚĆ PRZEPRAWY NAD KORYTEM RZEKI A KOMPLETNIE NIE ZWRACASZ UWAGI NA RESZTĘ. NIE MOST JEST NAJWIEKSZĄ GŁUPOTĄ A TEGO TYPU POSTY. EOT
        • kretek_bladzi Re: Most musi cieszyć 27.02.10, 18:39
          cojonero napisała:

> Pisałem o tym chorym moście sto razy, to i napiszę sto pierwszy.
          > Ten most to NAJWIĘKSZA GŁUPOTA jaką widziałem w życiu!!!!
          > Golden Gate przecina Zatokę San Francisco w najwęższym miejscu a to coś we
          > Wrocławiu (którego, na własne nieszczęście mieszkańcem jestem) przecina Odrę w
          > miejscu NAJSZERSZYM (nurt rzeki spiętrzony jazem+ wyspa+ dwie równoległe
          > śluzy)!!!! Siedemset metrów w dół rzeki koryto ma szerokość 80 metrów!!!!

Pod Brzegiem Dolnym ma jeszcze mniej i co z tego?

> To jest kryminał! Ludzie zdychają na korytarzach w szpitalach a z tych samych
          > pieniędzy, Bóg jeden po co, ktoś buduje najdłuższy most w kraju. I sku...syńsko
          > drogi!

W ramach pracy domowej zapoznaj się z zasadami projektowania autostrad - w szczegolności jakie musza mieć łuki poziome, potem zerknij na wroclaw.pl albo geoportal.gov.pl żeby zobaczyć ile działek geodezyjnych i o jakiej strukturze wlasnościowej przecina istniejący, rzeczywiście najdłuższy, wariant. Jeśli już tę prace odrobisz, to zapoznaj się ile kosztuje wywłaszczenie przeciętnego Kowalskiego i z obliczeń wyjdzie ci, że za różnice w cenie między twoim najkrótszym mostkiem, a budowanym obecnie wywłaszczyłbyś 20% działek.

> Niemcy wybudowali w moim mieście mostów sto. Wszystkie od wału do wału.

Jestem gorącym zwolennikiem myśli inżynierskiej naszych sasiadów, ale jak sprawowały się mosty "od wału do wału" poznaliśmy w 1997 roku, kiedy najbliższą czynną przeprawą były Cigacice.

> Pan
          > "profesor" zaprojektował potwora DZIESIĘĆ razy za długiego.

Z całym szacunkiem, ale czytając takie wypotki nasuwa się klasyk ze swoim: "Co ty k...a wiesz o konstruowaniu?"
        • ludendorf co to za prowokacja?? 28.02.10, 05:01
          Kpisz sobie? A czytałeś w ogóle artykuł czy tylko oglądałeś obrazki przez chwilę
          i udajesz że wiesz wszystko o budowie mostów?? Gdybyś umiał czytać ze
          zrozumieniem i był na tyle cierpliwy aby przeczytać tekst do końca wiedziałbyś
          dlaczego most jest taki jaki jest i przebiega w tym miejscu a nie innym. Żal
          czytać takich net "specjalistów"
    • adam81w Most musi cieszyć 26.02.10, 00:31
      No i niech mi ktoś powie, że nie buduje się w Polsce ekstra mostów.
    • woparachgazu Most jaki jest kazdy widzi, mecyje... 26.02.10, 00:32
      czym tu sie zachwycac? most jak most, czy ladny to juz kwestia gustu, tylko
      nie wiadomo jaka metoda robiony (mam nadzieje ze nie polska bo na otwarcie
      trzeba bedzie rozpoczynac remont).
    • 2romki Re: Most musi cieszyć 26.02.10, 00:38
      Most ładnie wygląda, ale powiedzcie mi, czy rokład sił na linach nie
      będzie rozrywał tego mostu (mam na myśli najdalej położone odcinki).
      • grundol1 Re: Most musi cieszyć 28.02.10, 08:48
        > Most ładnie wygląda,

Nie

> ale powiedzcie mi, czy rokład sił na linach nie
        > będzie rozrywał tego mostu (mam na myśli najdalej położone odcinki).

Nie
    • emeryt21 Most musi cieszyć 26.02.10, 01:13
      Piekny most,gratuluje Wroclawianom....Mnie jednak jest zal,bo na A1
      kolo Grudziadza tez mial byc taki,ale Warszawiacy go skreslili.No
      coz,oni tamtedy nie beda jezdzic wiec po co prowincjuszom
      taki "prezent"....a przez Wroclaw napewno beda.
    • donek.com "ekran chroniący przed ptakami" 26.02.10, 01:30
      czyli widoków zbyt ciekawych kierowcy nie zobaczą z tego mostu -
      tylko ufajdane, brudne plastikowe płyty...
      • puszczam_baki Re: "ekran chroniący przed ptakami" 26.02.10, 01:47
        donek.com napisał:

> czyli widoków zbyt ciekawych kierowcy nie zobaczą z tego mostu -
        > tylko ufajdane, brudne plastikowe płyty...

Ano dlatego że okoliczne tereny zamieszkuje albo czasowo przebywa około 250 z 450 gatunków ptaków zamieszkujących w Polsce. Więcej jest chyba tylko w Biebrzańskim Parku Narodowym.
    • efedra Most jest piękny! 26.02.10, 01:36
      Ale "długi na 1742 metrÓW"???
    • kafka777 Re: Most musi cieszyć 26.02.10, 02:07
      Proszę ustawcie ten most nisko, na małych pylonach wyglądajacych jak
      zielone drzewa, mogą być dęby. Ten istniejący projekt to koszmar. Co
      za brak wyobraźni.
    • heraldek Panie Biliszczuk, nie opowiadaj Pan piedol jak Pan 26.02.10, 03:57
      ......na dzikich stepach mieszkal a nie w Breslau....
      Moj krewny, ktory wtedy mieszkal w Breslau, gdy most oddawano
      przekazal, ze z mostu skoczyl nie zaden projektant, tylko
      wykonawca....i nie z powodu bledow obliczen, tylko z powodow
      finansowych.....kilkakrotnie podwyzszal budzet mostu, miasto placilo
      niechetnie i firma i tak splajtowala.....zarowno akcjonariusze jego
      firmy jak i miasto oskarzalo go o rozrzutnosc i niegospodarnosc....
    • bopiotrowski Most musi cieszyć 26.02.10, 04:38
      Delikatnie mowiąc, lekka przesada. Oczywiście wspaniały wyczyn
      inzyniersko-architektoniczny tylko po co? Aby wydac znacznie więcej kasy niż w
      rzeczywistości, w tej kinkretnej lokalizacji, byłoby potrzeba? Takie
      konstrukcje (bardzo drogie, bo przenoszace bez podpór setki metrow) są
      przedewszystkim wykorzystywane nad cieśninami lub przełeczami górskimi. Tutaj,
      przez rzekę Odrę? Gdzie istnieje realna możliwośc podparcia konstrukcji mostu
      w wielu miejscach jest to tylko i wyłącznie "akademickim" rozwiazaniem o
      horendalnych kosztach, niewspołmiernych w stosynku do osiągnietego rezultatu!
      Architektoniczno-inżynierska megalomania, aby sie pokazać za "unijne"
      pieniądze, o które kiedyś ktoś na pewno sie upomni (...)
    • bopiotrowski Most musi cieszyć 26.02.10, 05:02
      I na dodatek poprzedniego komentarza, aby Wrocław nigdy nie chciał urosnąć do
      rangi "polskiego Dubai-u". Oto cytat z NY Times co sie dzieje w z "nowościami
      i cudami architektonicznymi" właśnie w Dubai-u:

So how long do you think it's going to be until they can't afford to keep
      up all this ridiculous shit they've built and the entire thing turns into a
      post-apocalyptic wasteland with lawless bandits scavenging for all of the
      luxury items no one is around to pay for? Should be exciting! [NY Times]
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany Brawo Wrocław !!! 26.02.10, 05:06
      b/k
    • sselrats Most musi cieszyć 26.02.10, 05:12
      A co to jest ten Golden Gate? Cos w Polsce? Nie jestesmy
      zakompleksieni, prawda?

Fajny ten domek na obszarze powodziowym.
    • manfred211 Gratuluję Jankowi Biliszcukowi mądrych wypowiedzi! 26.02.10, 06:16
      To miło, jak Kolega ze studiów wypowiada się mądrze i kompetentnie.
      Jest to na tym Forum coś nowego, gdyż na ogół w kółko bluzga się na PiS,
      pisiorów i ... Kaczyńskich, a tutaj całkiem kulturalna rozmowa z wybitnym
      specjalistą od konstrukcji mostowych.

Janka Biliszczuka znam se studiów w Politechnice Wrocławskiej. Zawsze był
      inżynierem-humanistą, miłośnikiem przyrody i milośnikiem historii (zwłaszcza
      historii Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej). I to mu już zostało na całe życie.
      Przestrzegałbym jedynie przed nadmiernymi nadziejami na działalność w Rosji,
      na Ukrainie i na Bialorusi. Polecam mu do przestudiowania doświadczenia
      biznesowe pewnej Polki, która założyła w Kijowie firmę informatyczną. Po
      trzech miesiącach okazało się, że komputery zostały ukradzione przez
      ukraiśkiego wspólnika a firma przejęta sądownie ... bez jej wiedzy (ukradziono
      jej własną firmę w majestacie prawa!). Tak skończyły się interesy tej miłej
      pani na Ukrainie. Dobrze wziąć takie negatywne doświadczenia pod uwagę.
      Na poradzieckim Wschodzie ciągle obowiązują inna mentalność i inna etyka
      biznesowa.

Na marginesie pragnę zaznaczyć, że zespół profesora Janka Biliszczuka
      zaprojektował największy most w Polsce, który miał zostać pezerzucony nad
      Doliną Rospudy (w ramach budowy obwodnicy Augustowa). Niestety z powodu
      nieprzemyślanej akcji Pana Wajraka i innych "obrońców przyrody" został
      schowany do szuflady (chyba na zawsze). A bardzo szkoda. Gdyż byłaby to
      znakomita konstrukcja mostowa, nie szkodząca przyrodzie a wręcz wymuszająca
      jej ochronę. Niestety projekt został utrącony i teraz próbuje sie prowadzić
      obwodnicę Augustowa przez gęsto zabudowane tereny wiejskie, rujnując domostwa
      i gospodarstwa ludności.
      Jeżeli popatrzymy przez jakie tereny przyrodnicze i krajobrazowae poprowadzone
      są autostrady w Niemczech a zwłaszcza w Bawarii, to przyjmując doktrtynę Pana
      Wajraka, żadna autostrada w Niemczech nie powinna powstać i żadna konstrukcja
      mostowa, które tam "przerzuca się" właśnie nad terenami chronionymi przyrodniczo.
      Ale, jeżeli sami wpisujemy tereny, przez które mają przebiegać trasy
      komunikacyjne do programów "natura 2000" to sami "zakładamy sobie petlę na
      szyję". Gdyż urzędnik unijny w Brukseli nie ma innego wyjścia niz zakazać nam
      budowy czegokolwiek i tak to jest.
      Mostu nad Doliną Rospudy zaprojektowanego przez profesora Janka Biliszcz7uka i
      jego Zespół jest autentycznie szkoda. Byłby to najdłuższy i najwyższy most
      wiszący w Polsce o dwóch najwyższych pylonach. Byłaby to wizytówka Augustowa i
      okolic w niczym nie szkodzaca przyrodzie i środowisku naturalnemu.

Dobrze, że nie znalazł się we Wrocławiu jakić "milośnik przyrody inaczej" i
      nie zablokował postawienia pylonu na Wyspie Rędzińskiej, gdyż wtedy most by w
      ogóle nie powstał.
      Obok mostu znajduje sie znakomity, dziwiczy las parkowy i bedzie to znakomite
      miejsce wycieczkowe dla miłośników ogładania konstrukcji mostowych.
      Gratuluję znakomitemu Koledzo Jankowi Biliszcukowi, że wybuduje we Wrocławiu
      tak wspaniały most.
      Powodzenia.
      • welarg Re: Zgadzam się z tą oceną prof. Biliszczuka i 27.02.10, 22:34
        z jego wypowiedziami. Prof. Biliszczuk nie jest profesorem-bufonem,
        jak wielu innych ze starszego pokolenia. Jego prace dowodzą, że jest
        nie tylko dobrym praktykiem (chociaż zaliczył kilka wpadek), ale i
        teoretykiem. Nie jestem z Wrocławia, ale bardzo go lubię i cenię.
    • oldbruno Most . . . 26.02.10, 08:09
      Wielkie brawa dla profesora Jana Biliszczuka, ale i Mirosława Maciorowskiego za opisanie tego przedsięwzięcia. Chyba po raz pierwszy widzę w Gazecie prawidłowo dobrane i opisane zdjęcia. Dzięki temu artykułowi poznałem lepiej oglądane w przeszłości podobne budowy. Serdecznie gratuluję. Także napowietrzne konstrukcje nad A4 na odcinku Wrocław - Opole zasługują na pochwałę. Łączę wyrazy szacunku.
    • foruman Wrocław rządzi!! 26.02.10, 11:31
      Mówię to ja.. Warszawiak
    • prtk A rowerem? 27.02.10, 12:36
      Nigdzie nie widzę informacji, czy bedzie można przez most przejechać
      na rowerze (nie widzę wydzielonej ścieżki) lub per pedes (jest
      chodnik, ale może to być tylko przejście techniczne). Czy ktoś wie?
      • januszz4 Re: A rowerem? 27.02.10, 18:48
        prtk napisał:

> Nigdzie nie widzę informacji, czy bedzie można przez most przejechać
        > na rowerze (nie widzę wydzielonej ścieżki) lub per pedes (jest
        > chodnik, ale może to być tylko przejście techniczne). Czy ktoś wie?

Właśnie. To samo pytanie zadałem na Forum dwa miesiące temu przy okazji
        dyskusji na temat tego mostu. Nie doczekałem sie odpowiedzi. Żeby jeździć
        rowerem po tym chodniku, to musiałby on zaczynać się na najbliższym węźle
        przy ul. Kosmonautów. Chyba, że zbudowane zostaną schody tak, ja na moście
        Milenijnym. Logika wsazywałaby, że tak właśnie powinno być. Przecież ze
        względów praktycznych powinno dać się możliwość np. mieszkańcom Rędzina
        przejechania rowerem, czy nawet przejścia pieszo Odry w tym miejscu.
        Jednak nie wiem, czy w przypadku autostrady jest to możliwe (chyba
        przepisy jakoś to regulują). Gdyby nie było na tym moście ciągu pieszo-
        rowerowego, byłaby to wielka strata dla miłośników podmiejskich wycieczek
        rowerowych.
      • holyfido Re: A rowerem? 27.02.10, 20:54
        Ten most stoi w ciągu obwodnicy autostradowej, zatem będzie to autostrada. Nie
        spodziewałbym się możliwości przejechania autostradą na rowerze. A z drugiej
        strony nic nie szkodziło wydzielić pasa dla pieszych i rowerzystów za jezdnią
        autostrady.
      • prtk Re: A rowerem? 28.02.10, 17:16
        Re: janusz4
        "Żeby jeździć rowerem po tym chodniku, to musiałby on zaczynać się
        na najbliższym węźle przy ul. Kosmonautów"
        Są chyba węzły bliższe: Maślicka i Wędkarzy.

Re: holyfido
        "A z drugiej strony nic nie szkodziło wydzielić pasa dla pieszych i
        rowerzystów za jezdnią autostrady."
        O właśnie.
    • archipromo2 Most musi cieszyć, ale ten jest poprostu brzydki 27.02.10, 13:32
      Jeden z brzydszych mostów jakie widziałem. Jak ktoś zauważył , most podobny do Siekierkowskiego w Warszawie , który do pięknych nie należy. Wielka szkoda, że w projektowaniu tego obiektu nie bierze się pod uwagę estetyki, architektury. Piękne mosty polecam obejrzeć na skyscrapercity.com
    • bling.bling Most musi cieszyć 27.02.10, 14:18
      Most Vasco da Gama Portugalia
      images.google.ie/images?num=20&hl=en&safe=off&client=opera&hs=1vM&rls=en&q=vasco%20da%20gama%20bridge%20portugal&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
      No to ponazekajmy. Otoz takie konstrukcje sa powszechne na swiecie. W tej konkretnej nie ma nic innowacyjnego na skale szersza niz przestrzen pomiedzy Odra a Bugiem zwana Bulbonia
      Pan profesor jest profesorem PW i jednoczesnie wspolwalscicielem firmy projektowej. Typowy przyklad zamulenia przestrzeni publicznej z prywatna niczym woda w Odrze. Charakterystyka postkomunistycznej rzeczywistosci biznesowej
      Wartosc obiektu wielokrotnie przewyzsza chalupnicza pracownie pana profesora. Stad ogromne ryzyko jakie na siebie bierze zamawiajacy w takiej formie zamowien publicznych.

A poza tym pytania w artykule na poziomie szkoly podstawowej.
      • manfred211 Co ty bredzisz chłopie? 27.02.10, 17:25
        Janek Biliszczuk był najzdolniejszym studentem na roku. Dyplom, doktorat i
        habilitację zrobił "w cuglach".
        Trochę szacunku dobry człowieku dla talentu i pracowitości profesora Jana
        Biliszczuka.

To, że profesor Biliszczuk jest pracowity (haruje jak wół!) i oprócz posady
        profesorskiej chce mu się jeszcze zakładać i prowadzić firmę projektową, to
        zaleta a nie zarzut. Tylko lekarze w tym kraju pracują na kilku etatach.
        Profesorowie na ogół oprócz etatu podstawowego zadowalają się "wykładaniem" z
        pożółkłych notatek na prywatnych słabych uczelniach.
        Profesor Biliszczuk wybrał ciężką pracę konstrukcyjno-projektową. Robi to z
        czystej pasji, gdyż pieniędzy już nie potrzebuje (ma ich pod dostatkiem).
        Pan Profesor Biliszczuk tworzy podwójnie PKB, po to, by taki agent jak ty miał z
        czego żyć (to z jego dodatkowych podatków masz opiekę zdrowotną i nowe ulice!).

O jakim zamulaniu przestrzeni publicznej ty mówisz (czy znasz to pojęcie z
        wykopalisk czy może z Samoobrony?) - kompletne brednie.
        Pracownia Janka Biliszcuka jest podmiotem na rynku firm projektowych,
        działających na takich samych prawach jak każdy inny podmiot gospodarczy!!!.
        O jakiej postkomunistycznej rzeczywistości biznesowej bredzisz chłopie?!
        Zamawiający nie bierze żadnego ryzyka, gdyż w tej chwili tak działają każde
        biura projektowe. To co kiedyś robiło ogromne biuro projektowe z setką
        pracowników robi teraz 2 konstruktorów mając do dyspozycji komputer. Zamiast
        kreślarzy i Kulnana, są autokady i plotery. Szybkość projektowania zwiększyła
        się 1000 krotnie. Czasy wykonywania obliczeń na suwaku logarytmicznym minęły
        bezpowrotnie!

Oprócz tego, uczciwy biznesowo profesor Biliszczuk wyraźnie powiedział, że dla
        pewności zasięgał opinii i porad podobnych biur z Gdańska i Warszawy.

Jak czytam taki wpis, jak twój, to ręce i szczęka opadają. Albo zazdrościsz
        profesorowi Biliszcukowi? (nie wiem tylko czego? - talentu - ten został mu dane
        przez Boga, pracowitości czy może zapracowywania się ponad miarę?). Albo oblałeś
        u niego egzamin na Politechnice i teraz jako frustrat wyżywasz się na Profesorze
        albo nie wiesz co stukasz w klawiaturę?.

Opanuj się dobry człowieku!
    • flyer Most musi cieszyć 27.02.10, 15:47
      Poprawka do rys. z artykułu. Stopniem wodnym jest cały zespół śluz i jazu. Sam
      jaz, per analogia do jazów na Kanale Augustowskim, powinien nosić nazwę jazu
      ulgowego.

Pozdrawiam
    • loberod Most musi cieszyć 27.02.10, 19:01
      Piękny jest ten most. Uwielbiam takie klimaty.
    • awitold Most musi cieszyć 27.02.10, 19:11
      Najdłuższy most w Polsce to jest w Wąchocku, bo go wzdłuż rzeki
      budowali. Chociaż, w okresie rządów PO, to kto wie, skoro mamy w
      Stolicy już tunel równolegle do Wisły..
      • grundol1 Re: Most musi cieszyć 28.02.10, 08:57
        > skoro mamy w Stolicy już tunel równolegle do Wisły..

I co w tym bucu jest dziwnego? Dziwić to może kogoś kto w życiu po za Polską nie
        był.
        • awitold Re: Most musi cieszyć 28.02.10, 15:54
          @grundol:
          Stary, życia Ci nie starczy, zeby zobaczyc w Polsce wszysce ładne
          miejsca...
    • dobbiaco Most musi cieszyć 28.02.10, 19:53
      Z ta pwowierzchnią-to chyba dane tylko w porównaniu z polskimi mostami??Bo nieopodal Szanghaju Chińczycy zbudowali wyspę jako port przeładunkowy i wiedzie doń most dł przeszło 1088 kilometrowy!Prawdziwe cudo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka