Dodaj do ulubionych

Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p...

• wawa177 Puste Koscioly za 10 lat? 23.10.10, 23:41
      Jesli za 10 lat Biskupi beda sie zastanawiac co sie stalo z wiernymi - dlaczego koscioly opustoszaly i tak sie postarzaly - to ten artykul podsuwa podpowiedz!!!
    • off-ice Przeczytać w kościołach, którzy księża 23.10.10, 23:44
      współpracowali za czasów komuny z SB.
      To jest bardzo ważna sprawa, aby każdy kto chodzi do kościoła w danej parafii wiedział, który ksiądz obecny czy były, był konfidentem, zdrajcą i sprzedał się za parę srebrników.
      Ksiądz - to INSTYTUCJA zaufania publicznego, zatem rzeczą pierwszorzędnej wagi dla całego kościoła jest, aby oczyścił się z elementów niegodnych tej instytucji.
    • dyrektor.internetu Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 23.10.10, 23:50
      Nie rozumiem, dlaczego czarne pedofile tak protestują przeciw in vitro.

Przecież to będą kolejne dzieci, które będzie można molestować.
    • k1-1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:04
      To sie nazywa purpurowy terroryzm !!!
    • drakaina Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:13
      "Trzeba wyciągnąć wniosek?" Ależ to bardzo proste: jedyny wniosek, jaki się nasuwa, to skończyć z dyktatem kościoła...

--
      Scribere necesse est
      O sztuce u dawnych
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:15
      Oczywiście każdy ma prawo do swoich przekonań.
      I ma prawo je wyrażać. Lecz nikt nie ma prawa na tej podstawie wyciągać z tego powodu takich wnioskow, wniosków, która na wskroś biją nieprzyjemnymi zamiarami wysyłanymi przez zupelnie zacofane, nieprzyjazne środowisko, niepomagające ludziom, odwracające się od biedy, pazerne i wogóle oderwane od rzeczywistości/
      I nie chodzi tu o to, że mają swoją opinię w sprwie in-vitr ale o sposób, iście z czasow inkwizycji, oceniania społeczeństwa.
      A też uczęszczam na msze co niedziela i będę chodzil bo zawsze to robilem dla siebie,nie dla tych, którzy tak naprawde są maluczcy i ich psim obowiązkiem jes życ dla innych, bo wlasnie tak Bóg każe a Oni Go nie sluchają.

Nie bede głosował na PiS lecz na PO też nie bo Rudy mnie ..............................
    • ochm Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:15
      Zdecydowanie popieram pomysl z upublicznieniem ktory posel jak glsowal, zeby juz wiecej nie glsowac na tych co byli posluszni ksiezom, a nie spoleczenstwu. Ksieza, biskupi i pozostali z wladz koscielnych niech zrobia porzadek wsrod swoich dostojnikow, ktorzy maja kochanki (a powinni miec legalnie zony), gwalca lub molestuja dzieci lub utrzymuja stosunki sexualne z zakonnicami. Bo poki co to bardziej ciagnie ich do wladzy w panstwie niz do dawania przykladu wiernym. Sa pazerni i dwulicowi. Jeszcze im panstwo ziemie zwraca i odszkodowania wyplaca, pytam po co im ta ziemia i pieniadze? Za malo dostaja z tacy, za sluby, pogrzeby i chrzty? Nie znaja komunikacji miejskiej, za to przybytki innej uzytecznosci i owszem. Jesli wsrod kleru ujawnia sie homoseksualisci, pedofile, alkoholicy i inne przypadlosci sprzeczne z naukami kosciola to wtedy dopiero niech rzucaja kamien w tych co poddali sie in vitro wsadzajac ich do wiezien. Na razie wtykaja ludziom ciemnote i glupie gatki o etyce.

Moze niech wyjda z wnioskiem zeby tych wiernych co sa za in vitro nie wpuszczac do koscila na msze? Niech ich od razu czeka exkomunika.
    • tess.1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:16
      Kompletne plemie zlodziei i pedofili !! na stos z nimi! Chore stare pomarszczone chamy!! rygac sie chce jak to czytam!
    • tleonek Re: Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi 24.10.10, 00:18
      zgadzam się, tylko to należy udowodnić. Powtarzasz z zawiścią kłamstwa, w myśl zasady: kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą. Sam ostatnio byłem świadkiem w przychodni narzekania prostej baby, że ksiądz pieniądze z ofiary kwartalnej gdzieś wydaje. Baba w ogóle nie interesowała się budową nowego kościoła, na którą te pieniądze idą.
      A co do samego artykułu, to jest czyste chamstwo i obłuda. Jeżeli ktoś chodzi do kościoła, uznaje się za katolika, a nie przestrzega zasad, które nie są do dyskusji, bezwzględnie obowiązują, to jest kłamcą i oszustem. Jeśli ktoś nie przestrzega tych zasad, to nie rozumiem, w czym jest problem, boi się przyznać? Uczciwy i dorosły człowiek zachowuje się konsekwentnie: chce być uznany za katolika, stara się przestrzegać reguł, nie przestrzega, nie próbuje oszukać nikogo i przecież nie musi się wstydzić, że myśli inaczej!!
      • kolombo7 Brawo brawo brawo 24.10.10, 00:25
        Brawo brawo brawo
    • kolombo7 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:24
      I oto ujadanie niewiernych się rozległo na forum...
      Bardzo dobrze Kościół robi. Podatki wiernych idą na posłów i nie ma powodu, aby to byli posłowie postępujący niezgodnie z nauką Kościoła.
      • sittingbull1 a co z moimi podatkami? 24.10.10, 01:11
        i przekonaniami? Nie jestem katolikiem, nie uważam metody in-vitro za nieetyczna. Dlaczego czesc moich podatkow (niemalych zaznaczam) bez pytania mnie o zgode przeznacza sie na instytucje, z ktora nie mam nic wspolnego? Ba, dlaczego ta instytucja usiluje narzucic mi swoje normy? Zrozumialbym, gdyby prawo zabraniajace metody in- vitro mialo obowiazywac jedynie katolikow. Godza sie na to- ich problem. Niestety, w tym kraju katolicy marza o kontrolowaniu zycia wszystkich, od kolyski po grob. Mam propozycje: moze niech "gleboko wierzacy" (nie wiem, czy nie dostane zajadow ze smiechu) poslowie majstruja prawo dla katolikow, cala reszta poslow dla innych opcji.
        • kolombo7 Re: a co z moimi podatkami? 24.10.10, 02:43
          Kościół nic nie kontroluje. Kościół jedynie upomina i informuje wiernych, jak głosowali posłowie. Dzięki temu wierni będą mogli w przyszłych wyborach zagłosować na ludzi, którzy będą reprezentować ich i ich poglądy. Natomiast osoby nie należące do Kościoła, także dzięki tej informacji, będą głosować na swoich. I na tym polega demokracja.
      • buk-humor-dziczyzna Re: Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi 24.10.10, 07:07
        obciągnij proboszczowi to pójdziesz do nieba
    • idzienowe2010 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:28
      Szanowna redakcjo,
      Nie przypuszcalem, ze kaczka&CO. tak szybko wprowadzi cenzure.
      GDZIE JEST MOJ KOMENTARZ?
      Watykanczykow trzeba pilnowac bo kradna, oszukuja i sa dobrze rozwydzrzonymi zboczencami.

Prosze nie usowac komentarzy nie milych dla milosciwie nam panujacego, litosciwego kk.
      Tak jak z ich dzialalnosci tak i z cenzury nic dobrego nie bedzie.
    • osika4 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:30
      Szkoda, że księża nie zajęli stanowiska w sprawie krzyża przed Pałacem Prezydenckim lecz mówili, że nie są stroną w tej materii.
      Natomiast odnośnie głosowania o in vitro, kuria bardzo ochoczo zajęła się tą kwestią.
    • marszal78 Kościół Katolicki pełen iluzji... 24.10.10, 00:31
      ... że uda mu się wprowadzić swoje prawo 'kościelne'. Ale żyjemy w globalnej wiosce i jeżeli nawet zakaża in-vitro w Polsce to zagranicą będzie ta metoda dostępna. Nie zarobią na tym niestety nasi medycy, a i pieniądze par chcących skorzystać z tej metody popłyną za granicę. Chciałoby się zapytać komu jest to na rękę - może rządowi bo nie będzie musiał dopłacać do tej metody zapłodnienia. Także życzę władzom kościelnym dalszego życia w 'matriksie', że jeszcze coś można kontrolować albo zakazać.
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:35

kolombo7 I oto ujadanie niewiernych się rozległo na forum...
      Bardzo dobrze Kościół robi. Podatki wiernych idą na posłów i nie ma powodu, aby to byli posłowie postępujący niezgodnie z nauką Kościoła.

Jakich niewiernych.
      Gadasz ja muzułmamin.
      Można być przeciw, lecz księża nie są od straszenia, i już nie chodzi o ten artykuł, umieszczony powyżej, lecz o wcześniejsza opinie, w sprawie in- vitro, ktorą wysmarowali.
      • kolombo7 Re: Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi 24.10.10, 00:44
        Kościół nie straszy,tylko upomina
    • minkat Kolejny gwozdz do trumny KK 24.10.10, 00:38
      Niech pracowicie je wbijaja.

Bardzo sie ciesze, nawet im w samodestrukcji nie trzeba pomagac.
    • old.european Czy wierni maja wjebac wymienionym, czy co? 24.10.10, 00:41

• gtpress Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 00:51
      przy braku reformy obecnego rynku medialnego moze sie okazac, ze "OGLOSZENIA / parafialne, soltysa czy wojta/" stana sie szybsze od Internetu, no i bez cenzury......
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 01:02
      kolombo7 24.10.10, 00:44 Odpowiedz cytującOdpowiedz Kościół nie straszy,tylko upomina

Jeżeli tak, to niech to robią to tak aby nie ranić uczuć innych.
      Ja gdybym byl poslem "wierzącym" a jestem wierzący, powiedziałbym nie, dla siebie nie. Lecz glosowałbym na tak, a dlaczego, dlatego, że posel jest od tego aby pomagac społeczenstwu.
      Oczywiście nie robią tego w żadnej dziedzinie, ale to już inna para kaloszy.
      W naszym kraju bardzo latwo ocenia się innych, nie widzi się czlowieka. Aby zrozumial nalezy mu dać sporą dawkę miłosci. Aby mieć szacunek do innych, szanuj innych. Nie krytykuj, pokaż, staraj się zrozumieć. A wydaje mi się, że słudzy Boga tak naprawdę wiedzą tylko swoje. I szczegolnie myśle o najwyższej wladzy, bo jeszcze w niższych strukturach mają Oni jako taki kontakt z wiernymi
    • tomy.lawson jak w sredniowieczu! 24.10.10, 01:05
      co te barany w czarnych sukienkach znowu pieprza?! gdzie, w jakim kraju, kosciol wpieprza sie w polityke?? (mam na mysli cywilizowane kraje). do czego ta banda jeszcze zdolna sie posunac? czy nie ma kija na tych zboczencow pieprzonych?! in vitro kosciolowi przeszkadza - co ich to ku... interesuje?? precz z kosciolem!
      • razdwatrzy_123 Re: jak w sredniowieczu! 24.10.10, 01:42
        a ja, choć próbuję, nie mogę dopatrzyć się w tym niczego złego. Dane o głosowaniach są jawne, każdy może sobie wejść na sejm.gov.pl i sprawdzić, jak głosował jego poseł. O tym, kto jak głosował, mówią dziennikarze, organizacje społeczne, dlaczego Kościół nie może? Nie zdziwiłbym się, gdyby na następnym Kongresie Kobiet odczytano listę posłów, którzy głosowali przeciw kwotom na listach wyborczych. I co z tego? Przecież żaden poseł nie ma obowiązku słuchać się biskupa ani trochę bardziej niż organizatorek Kongresu Kobiet. Nawet jeśli jest katolikiem, to ma własne sumienie i Konstytucję, i ustawę o wykonywaniu posła. I to nim powinien być wierny. Niech więc biskupi używają argumentów, jakich chcą, niech straszą klątwą i wiecznym potępieniem, a i tak każdy poseł sam podejmuje decyzję.
        • alcabin Re: jak w sredniowieczu! 24.10.10, 01:55
          Jestem przeciwnikiem PiSu, ale też nie widzę niczego złego w rozliczaniu posłów z tego jak głosują. Uważam wręcz, że tak być powinno. Tak samo i lokalne władze powinny rozliczać posłów z regionu jak i całe partie z tego jak głosowały w sprawach istotnych dla regionu.
        • mecenasa jest mnostwo jawnych rzeczy 24.10.10, 02:37
          ktore sa gleboko schowane przed oczyma.
          Na tym polega polityka, ze poslowie ulegaja, podejmuja "wlasciwa" tylko dla niektorych
          decyzje.
          Ksiadz na ambonie nie chwali, tylko pietnuje "przeciwnikow kosciola".
          To ze gdzies na Internecie jest zapisane, to nie znaczy ze Jan albo Maria o tym wie.
          Natomiast jak uslyszy to od wielebnego, nawet bez komentarza, to juz wie co myslec,
          ktory posel jest wrogiem kosciola i ktora partie trzeba popierac.

Nie Pan sie zony spyta.
          • fletniapana Re: jest mnostwo jawnych rzeczy 24.10.10, 07:38
            Kolejny, który wie lepiej i odbiera innym prawo do własnych poglądów?

Przeczytałem treść komunikatu. Jest to czysta informacja. Informacja, która jest jawna i do której prawo mają wszyscy. Także "Jan" i "Maria". Co więcej, obowiązkiem Kościoła jest informowanie wiernych o tym, kto jak głosował. Po co? Choćby po to, by nie dać się zbałamucić posłom, którzy "mają dobre układy z proboszczami" a równocześnie działają w sprzeczności z nauką Kościoła.
          • razdwatrzy_123 Re: jest mnostwo jawnych rzeczy 24.10.10, 21:25
            "Ksiadz na ambonie nie chwali, tylko pietnuje "przeciwnikow kosciola".
            Natomiast jak uslyszy to od wielebnego, nawet bez komentarza, to juz wie co myslec,
            ktory posel jest wrogiem kosciola i ktora partie trzeba popierac."

Nadal nie widzę problemu. W Polsce nie ma zakazu bycia "przeciwnikiem Kościoła". Nie sadza się już ich w więzieniu, nie odbiera się żadnych praw ani majątku, nie wpisuje na indeks ksiąg zakazanych.A wierny, który w kościele usłyszy, kto jak głosował, nawet z komentarzem, że taki poseł to zły człowiek, przedstawiciel cywilizacji śmierci czy jakąś inną bzdurę, to też nie ma obowiązku księdza słuchać. Uczestnictwo w Kościele nie jest obowiązkowe - nawet jeśli biskupi na połowę obywateli rzucą klątwę, to co z tego? Żadna krzywda się nikomu od tego nie stanie.
            Jeśli mnie pamięć nie myli, to kiedyś była taka akcja, że gdzieś jakiś związek cyklistów robił podobną akcję przeciwko radnym, którzy głosowali przeciw ścieżkom rowerowym. I pod tym akurat względem nie widzę jakiejś znaczącej różnicy między Kościołem a związkiem cyklistów - jak ktoś chce, to słucha i uczestniczy, a jak nie chce - to nie. Przymusu nie ma.
    • popieram.normalnosc jako wyborca PO i katolik, nie mam nic przeciwko 24.10.10, 01:11
      temu, aby księża z ambony publikowali prawdziwe informacje, a czy Wyborcza i gazeta.pl są przeciwne?
      • blue911 Re: jako wyborca PO i katolik, nie mam nic przeci 24.10.10, 04:46
        popieram.normalnosc napisał:

> temu, aby księża z ambony publikowali prawdziwe informacje, a czy Wyborcza i ga
        > zeta.pl są przeciwne?

Oni nie publikuja na mszy doopku tylko podaja nazwiska w potepiajacej,negatywnej konotacji!! Jakby byli tacy "bezstronni" we wszystkich sprawach to bym ust nie otworzyl.
        Publikuja wyniki dochodzen pedofilskich przeciw ksiezom tez?? Chcialbym to uslyszec?
        • fletniapana Re: jako wyborca PO i katolik, nie mam nic przeci 24.10.10, 08:12
          Po zwrocie "doopku" poznaję iż jesteś zwolennikiem polityki miłości i tolerancji.

Byłeś na Mszy i słyszałeś? Czy tylko powtarzasz bo przeczytałeś? Kościół ma obowiązek informowania wiernych o tym, co dobre a co złe. Dotyczy to zarówno takich spraw jak głosowanie w sprawie in vitro jak również przestępstw i nadużyć popełnianych przez księży.

Ja również nie mam nic przeciwko temu, by w kościołach podawano tego typy dane. Na tym, również, polega demokracja.
          • misfire01 Re: jako wyborca PO i katolik, nie mam nic przeci 24.10.10, 11:25
            fletniapana napisał:

> Kościół ma obo
            > wiązek informowania wiernych o tym, co dobre a co złe. Dotyczy to zarówno takic
            > h spraw jak głosowanie w sprawie in vitro jak również przestępstw i nadużyć pop
            > ełnianych przez księży.

Widzisz, problem nie w tym, "jaki Kościół ma obowiązek". Problem w tym, że o ile Kościół chętnie poda nazwiska posłów głosujących niezgodnie z jego instrukcjami sejmowymi, to na ujawnienie nazwisk księży-pedofili poczekasz sobie, i to sporo - może Twoje wnuki zobaczą je za 100 lat po odtajnieniu przez Watykan.
            A wtedy to już nie jest "mówienie, co dobre a co złe". Wtedy, to panie szanowny, jest tak zwana propaganda.
        • popieram.normalnosc Re: jako wyborca PO i katolik, nie mam nic przeci 24.10.10, 11:59
          haha, prosty człowiek jesteś, bardzo prosty, rzekłbym - mały internetowy prostaczek :) dajesz sobą manipulować jak dzieciak, a gazeta.pl w jakiej konotacji to podaje jak robi z tego "newsa" halo na połowę strony startowej?:)

co do związku z pedofilią - wśród księży jest pewnie podobna ilość pedofil co w każdej innej grupie społecznej czy zawodowej, nieważne, w każdym razie zacietrzewiony prostaczku nikt nie robi w internecie problemu z ujawniania, że jakiś ksiądz jest pedofilem, a jak ksiądz coś ujawni to od razu wrzask i skowyt ateistów :)

myślenie i posiadanie własnego zdania naprawdę nie boli :) staraj się, staraj :)
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 01:15
      PS do kolombo7

I jeszcze jedno, abyś nie zarzucił mi hipokryzji. Nie, nie zanczy, że tak głosi kościół.
      Po prostu nie wiem jakie są zagrożenia i nie dla wydumanego zarodka, ale dla kobiety, chodzi o sferę psychiczną i fizyczną .Po za tym mam dwujke dzieci, i nie musze o tym myśleć. A nie mógłbym odbierać do tego prawa innym. I proszę, zaraz,nie strzelać karą śmierci lub aborcją, bo to oddzielny temat
    • junk666 Czy u ciebie w okolicy tez jest ksiądz pedofil? 24.10.10, 01:21
      Księża są tylko ludzmi i też potrzebują sexu, szkoda tylko że im go zabroniono i że pod ręką mają nasze dzieci.
      pl.wikipedia.org/wiki/Przest%C4%99pstwa_seksualne_w_Ko%C5%9Bciele_katolickim - kilka spraw którym udało się przedrzeć do mediów
      • koham.mihnika.copyright na wzor licznika Balcerowicza powinny byc 24.10.10, 02:43
        w kazdej diecezji liczniki aktow pedofilskich z udzialem kleru. Zebysmy wiedzieli na kogo glosowac.
      • rodwa Re: Czy u ciebie w okolicy tez jest ksiądz pedofi 24.10.10, 07:28
        smieszy to debilu smieszne bo moje dziecko krzyczy w nocy mieszkaj z ksendzem obok sie smiac bedzies wyprowadzilem sie dziecko leczyc musze , do polski przyjechac nie moge smieszne
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 01:34
      sittingbull1 Nie jestem katolikiem, nie uważam metody in-vitro za nieetyczna. Dlaczego czesc moich podatkow (niemalych zaznaczam) bez pytania mnie o zgode przeznacza sie na instytucje, z ktora nie mam nic wspolnego? Ba, dlaczego ta instytucja usiluje narzucic mi swoje normy? Zrozumialbym, gdyby prawo zabraniajace metody in- vitro mialo obowiazywac jedynie katolikow. Godza sie na to- ich problem. Niestety, w tym kraju katolicy marza o kontrolowaniu zycia wszystkich, od kolyski po grob. Mam propozycje: moze niech "gleboko wierzacy" (nie wiem, czy nie dostane zajadow ze smiechu) poslowie majstruja prawo dla katolikow, cala reszta poslow dla innych opcji.

A bo to polityka, która nie ma nic wspólnego z etyką.
      Dla chorych na raka nie ma pieniędzy, a na to jest. Wystarczyłoby tylko unormowac prawo dotyczące in-vitro. W przyszłości może jakoś pomoc państwa.
    • jacekc1 Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi p... 24.10.10, 01:38
      PS do sittingbull1

Jasny Gwint przepraszam
      zupełnie nie zrozumialem Twojej wypowiedzi/
      Czas iść spac. Dobranoc
    • janeks-dwa Re: Ogłoszenia duszpasterskie: tak głosowali nasi 24.10.10, 01:44
      brawo jezn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka