Dodaj do ulubionych

apostazja z kk

14.06.06, 08:21
dla zainterezowanych:
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=41794&wid=8350218&rfbawp=1150264403.825

s.
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: apostazja z kk 14.06.06, 09:56
      Coraz więcej ludzi się wypisuje, ale to i tak są śladowe ilości. WIększości poprostu wisi czy formalnie są członkami czy nie są. A moim zdaniem to błąd, bo przez takich tumiwisielców KK nadal szermuje maginczą liczbą 95%!!
      • fnoll Re: apostazja z kk 14.06.06, 09:58
        wierni KK powinni być opodatkowani na rzecz swojego Kościoła, tak jak w
        Niemczech, to wtedy wielu "nieprktykującym" przestałby wisieć fakt formalnej
        przynależności smile
        • 0golone_jajka Re: apostazja z kk 14.06.06, 10:04
          popieram, ale taki pomysł w naszym kraju nie przejdzie, lepiej opodatkować wszystkich Polaków na rzecz jedynie słusznego kościółka niż tylko katolików, których liczba drastycznie by spadła do jakichś 30, góra 40 procent
        • kapitan.kirk Re: apostazja z kk 14.06.06, 11:04
          > wierni KK powinni być opodatkowani na rzecz swojego Kościoła, tak jak w
          > Niemczech, to wtedy wielu "nieprktykującym" przestałby wisieć fakt formalnej
          > przynależności smile

Model niemiecki, tj. odprowadzanie podatku kościelnego za pośrednictwem państwa,
          wydawał mi się zawsze trochę dziwaczny, w sytuacji gdy obowiązuje rozdział
          Kościołów od państwa. Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma
          wyznawców i ile pieniędzy? Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu
          pieniędzy Kościołom, ale już nie np. organizacjom skautowskim, stowarzyszeniom
          wędkarzy czy drużynom piłkarskim?
          Pzdr
          • jotkajot49 Re: apostazja z kk 14.06.06, 22:29
            A mnie dziwaczny wydaje się układ, w którym państwo pozostawia ogromną sferę
            działalności gospodarczej bez żadnego nadzoru, ba bez żadnego zainteresowania.
            Kiedy wsadza swą chciwą łapę nawet po podatek od darowanego bezdomnym chleba, to
            kolosalne w skali kraju darowizny, typu taca, kolęda, opłaty okazjonalne
            (ślub, pogrzeb, chrzciny) przelewają się bez odrobiny zainteresowania ze strony,
            pazernego przecież, fiskusa. Według Ciebie to jest w porządku, mamy rozdział
            kościoła od państwa. A tak dokładniej to mamy państwo w państwie i żeby było
            śmieszniej, dzięki kuriozalnemu (sic!) składowi osobowemu owej władzy,
            (wykonawczej i ustawodawczej) to państwo ze środka rządzi tym zewnętrznym.

>Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma
            >wyznawców i ile pieniędzy? <
            Dlatego by pobierać podatki, jak od każdej działalności komercyjnej. Bo od
            każdej fabryki płaci się podatek a Kościół katolicki w Polsce JEST fabryką
            pieniędzy.

>Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu pieniędzy Kościołom,...<
            Państwo w niczym nie pośredniczy, wierni wpłacają dolę plebanowi, miesięcznie,
            tygodniowo, kwartalnie a ów sporządza w odpowiednich okresach PIT, CIT czy
            co tam sobie skarbówka wymyśli i odprowadza należny podatek. Ale tutaj mogłaby
            być mała zagwozdka. Niby parafia ma 10 tysięcy katolików a zadeklarowało
            wpłaty tylko cztery tysiące. I przewróciłby się mit "Każdy Polak to katolik
            khe,khe maryjny...a ja już na pewno"(cytat z Lecha Kaczyńskiego)
          • kirkegor Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:00
            no przeciez to calkowicie logiczne.
            chce wiedziec co dzieje sie z pieniedzmi, które daje państwu.

A prawda jest jedna i tym razem bezwgledna.
            Jesli ktoś czuje się wyznawca jakiegoś Kościoła powinien sponsorwać jego
            funkcjonowanie. Jeśli się nie czuje to nie.
            Rozdział państwa od Kościoła musi być ścisły.
            Wierzący w kościól sponsorują Kościól.
            I żeby nie było: identycznie winno być z partiami politycznymi.
            I jeszcze szkoły (państwowe) winny być bezwyznaniowe. et cetera niestety.
            a tymczasem czuję się okradziony, z pieniędzy przeznaczonych na wizytę głowy
            Kościoła Katolickiego...lekcje religi... budowe swiatyn...
            Mam prawo, bo to moje pieniądze. A demokracja wolności ograniczać nie może.
            Albo nie jest demokracją.
            pozdr.
          • donkichol Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:16
            > Model niemiecki, tj. odprowadzanie podatku kościelnego za pośrednictwem państwa
            > ,
            > wydawał mi się zawsze trochę dziwaczny, w sytuacji gdy obowiązuje rozdział
            > Kościołów od państwa. Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma
            > wyznawców i ile pieniędzy? Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu
            > pieniędzy Kościołom, ale już nie np. organizacjom skautowskim, stowarzyszeniom
            > wędkarzy czy drużynom piłkarskim?

Tu akurat się z Tobą zgodzę. Poza tym dlaczego państwo ma wiedzieć, jaki jest
            mój światopogląd? Jak to się ma do zasady prywatności przekonań religijnych?
            System niemiecki to nie jest najlepszy pomysł.
            • kirkegor Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:24
              państwo wiedzieć nie musi
              wystarczy, ze nie da ani grosza ani jednemu kosciolowi,
              Ty zas potruchtasz co miesiac do swojego Kosciola i zostawisz dziesiecine.

poki co Bogu co Boskie, Cesarzowi co cesarskie - i jestem okradany.
              A wokol gloduja dzieci z patologicznych rodzin.
              Dla nich moga dac moje pieniadze.
              Ciaro??
              czy mam przestac placic podatki, bo sa wydawane na cele nie zwiazane z panstwem
              polskim??
              • kapitan.kirk Re: apostazja z kk 16.06.06, 09:50
                Przecież Kościoły i tak utrzymywane są przez wiernych. O ile mi wiadomo, to
                państwo dokłada się do renowacji zabytków sakralnych (podobnie jak i innych)
                oraz zwalnia od podatku część działalności kultowej (to akurat sprawa
                dyskusyjna). Ja też wolałbym więcej jawności w finansach KK, ale znowuż bez
                przesady - dlaczego państwo ma kontrolować finanse prywatnej i dobrowolnej
                organizacji społecznej?

Dla ścisłości, to trochę nie tak, że Kościół bałby się odpływu "formalnych"
                wiernych, którym i tak musiałby świadczyć posługi religijne. W modelu niemieckim
                jest bowiem tak, że wypisanie się ze struktur Kościoła (w państwowym USC!)
                skutkuje tym wszystkim co każda apostazja, tj. ekskomuniką (przykład:
                www.wsd.tarnow.pl/gazety/gosc/archiwum/!2005/1204/art7.php )

Pzdr
                • kirkegor Re: apostazja z kk 17.06.06, 12:30
                  Prawda niestety jest taka, ze poprzez darowizny panstwa, Kosciol Katolicki w
                  Polsce sponsorują wszyscy. Katolicy, innowiercy, ateści (jeśli to nie
                  innowiercywink). A więc zostaje tu nadwyrężona podstawa fundamentalna, którą
                  Jezus wpajał swoim uczniom. "zanieście te pieniądze temu, którego wizerunek na
                  nich jest" - miał powiedzieć przecież. I co? I nic.
                  Powiem wprost: moim zdaniem, w Judaizmie najważniejsza jest tradycja. w
                  Chrześcijaństwie Miłość. w Islamie: Wolność. W Katolicyzmie: Kasa.
                  Przyjżyj się uważnie Kapitanie. Wszystko w KK kosztuje. Wszystko... I nie mów
                  mi, że taki jest świat... Bo podobno o obliczu świata decyduje Szatan.

Pozdrsmile
                  • kapitan.kirk Re: apostazja z kk 19.06.06, 13:48
                    Wszystko i wszędzie kosztuje - ekonomia nie zna pojęcia darmowej usługi wink A
                    poważniej, to każdy widzi przede wszystkim to co chce zobaczyć...
                    Pzdr
    • adam81w Re: apostazja z kk 14.06.06, 12:04
      no i brawo niech sie nam ludzie wypisuja smile
    • edico apostazja z kk dla zainteresowanych tymi kwitami 14.06.06, 18:08
      z czym mogą się jeszcze spotkać w takim wydawało by się na pozór prostym
      działaniu jednoznacznie uregulowanym zarówno przez prawo kościelne jak i państwowe:
      www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kraj&name=2793
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka