svistak 14.06.06, 08:21 dla zainterezowanych: wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=41794&wid=8350218&rfbawp=1150264403.825 s. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0golone_jajka Re: apostazja z kk 14.06.06, 09:56 Coraz więcej ludzi się wypisuje, ale to i tak są śladowe ilości. WIększości poprostu wisi czy formalnie są członkami czy nie są. A moim zdaniem to błąd, bo przez takich tumiwisielców KK nadal szermuje maginczą liczbą 95%!! Odpowiedz Link
fnoll Re: apostazja z kk 14.06.06, 09:58 wierni KK powinni być opodatkowani na rzecz swojego Kościoła, tak jak w Niemczech, to wtedy wielu "nieprktykującym" przestałby wisieć fakt formalnej przynależności Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: apostazja z kk 14.06.06, 10:04 popieram, ale taki pomysł w naszym kraju nie przejdzie, lepiej opodatkować wszystkich Polaków na rzecz jedynie słusznego kościółka niż tylko katolików, których liczba drastycznie by spadła do jakichś 30, góra 40 procent Odpowiedz Link
kapitan.kirk Re: apostazja z kk 14.06.06, 11:04 > wierni KK powinni być opodatkowani na rzecz swojego Kościoła, tak jak w > Niemczech, to wtedy wielu "nieprktykującym" przestałby wisieć fakt formalnej > przynależności Model niemiecki, tj. odprowadzanie podatku kościelnego za pośrednictwem państwa, wydawał mi się zawsze trochę dziwaczny, w sytuacji gdy obowiązuje rozdział Kościołów od państwa. Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma wyznawców i ile pieniędzy? Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu pieniędzy Kościołom, ale już nie np. organizacjom skautowskim, stowarzyszeniom wędkarzy czy drużynom piłkarskim? Pzdr Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: apostazja z kk 14.06.06, 22:29 A mnie dziwaczny wydaje się układ, w którym państwo pozostawia ogromną sferę działalności gospodarczej bez żadnego nadzoru, ba bez żadnego zainteresowania. Kiedy wsadza swą chciwą łapę nawet po podatek od darowanego bezdomnym chleba, to kolosalne w skali kraju darowizny, typu taca, kolęda, opłaty okazjonalne (ślub, pogrzeb, chrzciny) przelewają się bez odrobiny zainteresowania ze strony, pazernego przecież, fiskusa. Według Ciebie to jest w porządku, mamy rozdział kościoła od państwa. A tak dokładniej to mamy państwo w państwie i żeby było śmieszniej, dzięki kuriozalnemu (sic!) składowi osobowemu owej władzy, (wykonawczej i ustawodawczej) to państwo ze środka rządzi tym zewnętrznym. >Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma >wyznawców i ile pieniędzy? < Dlatego by pobierać podatki, jak od każdej działalności komercyjnej. Bo od każdej fabryki płaci się podatek a Kościół katolicki w Polsce JEST fabryką pieniędzy. >Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu pieniędzy Kościołom,...< Państwo w niczym nie pośredniczy, wierni wpłacają dolę plebanowi, miesięcznie, tygodniowo, kwartalnie a ów sporządza w odpowiednich okresach PIT, CIT czy co tam sobie skarbówka wymyśli i odprowadza należny podatek. Ale tutaj mogłaby być mała zagwozdka. Niby parafia ma 10 tysięcy katolików a zadeklarowało wpłaty tylko cztery tysiące. I przewróciłby się mit "Każdy Polak to katolik khe,khe maryjny...a ja już na pewno"(cytat z Lecha Kaczyńskiego) Odpowiedz Link
kirkegor Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:00 no przeciez to calkowicie logiczne. chce wiedziec co dzieje sie z pieniedzmi, które daje państwu. A prawda jest jedna i tym razem bezwgledna. Jesli ktoś czuje się wyznawca jakiegoś Kościoła powinien sponsorwać jego funkcjonowanie. Jeśli się nie czuje to nie. Rozdział państwa od Kościoła musi być ścisły. Wierzący w kościól sponsorują Kościól. I żeby nie było: identycznie winno być z partiami politycznymi. I jeszcze szkoły (państwowe) winny być bezwyznaniowe. et cetera niestety. a tymczasem czuję się okradziony, z pieniędzy przeznaczonych na wizytę głowy Kościoła Katolickiego...lekcje religi... budowe swiatyn... Mam prawo, bo to moje pieniądze. A demokracja wolności ograniczać nie może. Albo nie jest demokracją. pozdr. Odpowiedz Link
donkichol Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:16 > Model niemiecki, tj. odprowadzanie podatku kościelnego za pośrednictwem państwa > , > wydawał mi się zawsze trochę dziwaczny, w sytuacji gdy obowiązuje rozdział > Kościołów od państwa. Niby dlaczego państwo ma kontrolować ile który Kościół ma > wyznawców i ile pieniędzy? Dlaczego państwo pośredniczy w przekazywaniu > pieniędzy Kościołom, ale już nie np. organizacjom skautowskim, stowarzyszeniom > wędkarzy czy drużynom piłkarskim? Tu akurat się z Tobą zgodzę. Poza tym dlaczego państwo ma wiedzieć, jaki jest mój światopogląd? Jak to się ma do zasady prywatności przekonań religijnych? System niemiecki to nie jest najlepszy pomysł. Odpowiedz Link
kirkegor Re: apostazja z kk 15.06.06, 00:24 państwo wiedzieć nie musi wystarczy, ze nie da ani grosza ani jednemu kosciolowi, Ty zas potruchtasz co miesiac do swojego Kosciola i zostawisz dziesiecine. poki co Bogu co Boskie, Cesarzowi co cesarskie - i jestem okradany. A wokol gloduja dzieci z patologicznych rodzin. Dla nich moga dac moje pieniadze. Ciaro?? czy mam przestac placic podatki, bo sa wydawane na cele nie zwiazane z panstwem polskim?? Odpowiedz Link
kapitan.kirk Re: apostazja z kk 16.06.06, 09:50 Przecież Kościoły i tak utrzymywane są przez wiernych. O ile mi wiadomo, to państwo dokłada się do renowacji zabytków sakralnych (podobnie jak i innych) oraz zwalnia od podatku część działalności kultowej (to akurat sprawa dyskusyjna). Ja też wolałbym więcej jawności w finansach KK, ale znowuż bez przesady - dlaczego państwo ma kontrolować finanse prywatnej i dobrowolnej organizacji społecznej? Dla ścisłości, to trochę nie tak, że Kościół bałby się odpływu "formalnych" wiernych, którym i tak musiałby świadczyć posługi religijne. W modelu niemieckim jest bowiem tak, że wypisanie się ze struktur Kościoła (w państwowym USC!) skutkuje tym wszystkim co każda apostazja, tj. ekskomuniką (przykład: www.wsd.tarnow.pl/gazety/gosc/archiwum/!2005/1204/art7.php ) Pzdr Odpowiedz Link
kirkegor Re: apostazja z kk 17.06.06, 12:30 Prawda niestety jest taka, ze poprzez darowizny panstwa, Kosciol Katolicki w Polsce sponsorują wszyscy. Katolicy, innowiercy, ateści (jeśli to nie innowiercy). A więc zostaje tu nadwyrężona podstawa fundamentalna, którą Jezus wpajał swoim uczniom. "zanieście te pieniądze temu, którego wizerunek na nich jest" - miał powiedzieć przecież. I co? I nic. Powiem wprost: moim zdaniem, w Judaizmie najważniejsza jest tradycja. w Chrześcijaństwie Miłość. w Islamie: Wolność. W Katolicyzmie: Kasa. Przyjżyj się uważnie Kapitanie. Wszystko w KK kosztuje. Wszystko... I nie mów mi, że taki jest świat... Bo podobno o obliczu świata decyduje Szatan. Pozdr Odpowiedz Link
kapitan.kirk Re: apostazja z kk 19.06.06, 13:48 Wszystko i wszędzie kosztuje - ekonomia nie zna pojęcia darmowej usługi A poważniej, to każdy widzi przede wszystkim to co chce zobaczyć... Pzdr Odpowiedz Link
edico apostazja z kk dla zainteresowanych tymi kwitami 14.06.06, 18:08 z czym mogą się jeszcze spotkać w takim wydawało by się na pozór prostym działaniu jednoznacznie uregulowanym zarówno przez prawo kościelne jak i państwowe: www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kraj&name=2793 Odpowiedz Link