Dodaj do ulubionych

Tygodnik Powszechny w obronie księdza Bonieckiego

• nowy-trend ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 15:44
      Niestety tam gdzie kościół katolicki ma znakomitości których wszędzie można zaprezentować i dumnym być z ich postawy przebijają się miernoty i kretyny. Co najgorsze właśnie te miernoty mają od kogoś??????- przyznaną władzę decydowania o postępowaniu osób które dla kościoła wykonują wspaniałą robotę. Widać że decydenci w przeciwieństwie do ks. Bonieckiego daleko odbiegli od spraw nurtujących wiernych. Co do pana Terlikowskiego to można skwitować dwoma słowami "tępy wół".
      • polakonly Dołączy do elitarnego grona "heretyków Kościoła" 03.11.11, 17:27
        Nie od dziś myśliciele uchodzą w tej totalitarnej organizacji za heretyków, czyli odstępców od doktryny. Mają być karnymi przywódcami zastępów, a nie myślącymi indywidualistami. Myśl budzi wątpliwość, prowokuje do poddawania rzeczywistości nieustannej rewizji. Ale "rewizjonizm nie przejdzie!" - (skąd my to znamy...? :-) Mam cichą nadzieję że wyrzucą go z zakonu i będzie mógł spokojnie (i w dostatku) kontynuować swój żywot człowieka myślącego. A pamiętam to skomlenie z ambon sprzed kilkudziesięciu lat o tym że Kosciół bo II Soborze Watykańskim to zupełnie inna formacja, niż ta o którą pamięta historia. Wtedy, jako młody człowiek uwierzyłem, bo światopoglądową alternatywą był w tamtych czasach jedynie marksizm i leninizm.
    • cul-de-sac ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 16:10
      Nie jemu (Tomaszowi Terlikowskiemu) oceniac dzialalnosc i wypowiedzi ks.Bonieckiego. Musialby otworzyc swoj umysl.
      • czyzyk331 Re: ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bon 03.11.11, 19:24
        tak się kończy los księży zajmujących się polityką, a przecież Pan ich powołał do głoszenia słowa Bożego i ewangelii...
    • jurek4491 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 18:04
      Zakaz wypowiedzi, to jest ta sama sekta co PiS, Kurski ,Ziobro i Cymański też mają zakaz wypowiadania się.
      • czyzyk331 Dlaczego nie bronią ks Natanka? 03.11.11, 19:21
        Dlaczego Grupa Trzymająca Media broni ks.Bonieckiego a nie broni ks. Natanka?
        Czyżby GTM i warszawka stosowała podwójną moralność Kalego?
        Czym się naraził GTM i warszawce ks. Natanek, ze kardynalo dziwisz wydał nakaz milczenia i wygłaszania kazań ks.Natankowi.
        Bowiem ks. Boniecki nadal może pisać do "TP" i wygłaszać tezy przeciwstawne dogmatom KRK.
        • india.wr Bo natanek to matołek 04.11.11, 00:51
          ... a Boniecki - mimo, że katolik - to intelektualista. Ot co
    • sphinxpinastri 158 03.11.11, 19:42
      Cholerka! Ależ konsekwentni są ci z TP: protestowali, gdy cenzurowano jakiegoś Natanka, protestują, gdy cenzura dotyka Jakiegoś Bonieckiego.
    • oghana7 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 19:51
      wiadomo,ze obecny kosciol jest sekciarski i rydzykowy ,ale glupi az tak ? wstyd na caly swiat!
      • polakonly Co do aktywisty Terlikowskiego hm...szkoda że nie 03.11.11, 20:37
        urodził się w latach 40-tych ub. stulecia. Wyrósłby na chlubę ZMP. Czy poznał i zaprzyjażnił się już z rówieśnikiem p. Braunem i paroma innymi rówieśnikami z PIS? Myślę że przejawiają podobny rodzaj pozytywnej energii. Naprzód pampersy!!!!
    • qniaczek Terlikowski prawdziwy katolik czy Torqemada? 03.11.11, 20:34
      który nie dorwał się do zapałek. Patrząc na takich "katolików" i słuchając, odechciewa się być częścią TEJ wspólnoty - "z niewolnika nie ma robotnika".
    • wlodek21 Ks. Boniecki to dziwny przypadek. 03.11.11, 21:37
      Mam dla niego ogromny szacunek. To dobry, sympatyczny i mądry człowiek, wysoko rozwinięty duchowo. Kompletnie nie mogę zrozumieć jego zauroczenia Kościołem Katolickim. Za to doskonale rozumiem obrzydzenie KK jego osobą. Nie pasują do siebie.
      • pis_busters Re: On jest zauroczony Bogiem a nie Kościołem 03.11.11, 22:05
        On jest zauroczony Bogiem a nie Kościołem, który w Polsce z nauką Chrystusa ma coraz mniej wspólnego...
      • india.wr Racja 04.11.11, 00:54
        Nie pasuja, intelektualista nie pasuje do "buta hiszpańskiego", łamania kołem, płonących stosów, popierania Hitlera i hunt wojskowych, skrytobójczych mordów i kupczenia tiarą przez papieży
    • pis_busters Wieprz Semka i troglodyta Terlikowski "twarzami" p 03.11.11, 21:53
      Wieprz Semka i troglodyta Terlikowski "twarzami" polskiego Kościoła! A gdzie nauka Chrystusa ? Bo w polskim kościele dawno już jej nie ma...
    • klaus.1.58 Re: Tygodnik Powszechny w obronie księdza Bonieck 03.11.11, 22:06
      Czy pan wie do kogo pan panie ~kirdan~porównuje księdza Bonieckiego ??porównuje pan człowieka z sercem wyciągniętym do ludzi!! świadomego swej wiary rozumnego do bólu!!!
      do człowieka hipokryty zaślepionego mamoną posługującego się wiarą do robienia interesu!!!
    • zawszesilesia ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 22:16
      wypowiedzi ks Bonieckiego odbieram po prostu jako głos rozsądku; rzadko można spotkać duchownego, który komentuje otaczający go świat, nie potępiając i pouczając przy tym wszystkich; jako katolikowi jest mi po prostu przykro;
    • fredfroiss1 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 23:38
      Nie zgadzam się

Księdza Adama Bonieckiego - mojego nauczyciela religii w Grudziądzu - pamiętam doskonale jako człowieka docierającego do uczniów o przekonaniach i zachowaniu stosunkowo odległych od ideału porządnego katolika. Ta rzadka umiejętność z pewnością została później doceniona przez naszego Ojca Świętego Jana Pawła II , który powierzył mu odpowiedzialne funkcje i zadania. Dzisiaj również należy szukać jakiegoś kontaktu z ludźmi zagubionymi, prowokującymi otoczenie drastycznymi zachowaniami. Kapłanem do tych trudnych spraw nurtujących głównie rozbudzoną intelektualnie - krytyczna wobec otaczającego świata - nteligencję jest właśnie Ojciec Adam. Nie jest bowiem sztuką wzajemne utwierdzanie się - na spotkaniach osób o podobnych poglądach - w swoich racjach i w ciepełku przy ciasteczkach narzekanie na tych innych. Ojciec Adam Boniecki został tą decyzją boleśnie skrzywdzony, pewnie nie jako pierwszy ani ostatni. Przykładem jest chociażby św. Ojciec Pio.
      Dr Ferdynand Froissart
    • franneck ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 01:03
      Żałość ściska! Jestem już od dawna daleko od Kościoła i mam poczucie, że sie oddalam, nie tylko ja, ludzie wokół mnie też. ten proces postępuje. Niejestem fanem księży, Bonieckiego cenię za mądrość. Ważny jest człowie, a nie to czy jest księdzem, jezuitą czy innym Rydzykiem. Liczy sięautentyczność i wymiar człowieczeństwa. Tym Boniecki może nakryć Rydzyków, Marianów, Pieronków i innych jedną wialką czapą. Jest to człowiekmądry, elokwentny, dla społeczeństwa wielce potzrzebny z uwagi na rozum a nie sutannę. Jeśli Ojcowie Marianie nie kumają tej zasadniczej sprawy, to dla mnie mog w ogóle nieistnieć. Kim jest ten anonimowy ktoś, bez odwagi cywilnej i bez ludzkiej fantazji kto wpadł na ten pomysł i wcielił go w czyn? Ten jeden koś to cymbał komletny, ktoś kto nie zdaje sobie sprawy z własnych ograniczeń. Drogi Księże Redaktorze Boniecki. Mam jedną do Ciebie prośbę. Bądź w tej sytuacji mądrzejszy niż wszyscy w koło, bądź człowiekiem przede wszystkim, księdzem potem, Marianem na końcu. Nieośmieliłbym się nigdykomukolwiek zabronić wypowiedzi, a co dopiero komuś takiemu jak Ty.
      Pozdrowienia
      Franneck
    • prosatis ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 01:32
      Chór hipokrytów. Ks. Bonieckiego, zakonnika, ukarał jego zakon za wypowiedzi, które uznał za niegodne duchownego. Coś jest na rzeczy. I mamy chór obrońców wolności słowa, chór hipokrytów, który nie miał nic przeciwko temu, że z radia i TV powyrzucano wszystkich, dosłownie wszystkich nieprawomyślnych dziennikarzy. Czyli pełna demokracja i wolność słowa ma miejsce wtedy, kiedy "nasi" mówią co chcą, ale nie dotyczy to tych, którzy mówią rzeczy dla nas niemiłe. Boniecki ma prawo mówić co chce /jak i jego obrońca, medialna gwiazda Ks. Sowa/, ale biskupi nie powinni się w ogóle w sprawach politycznych wypowiadać a Rydzykowi należy wszystko pozamykać. Nie ma wolności dla wrogów /naszej/ wolności ! Prawdziwa Białoruska demokracja.
      • grba Re: ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bon 04.11.11, 07:22
        Udał się nam ksiądz Boniecki...
    • grastep00 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 08:20
      Czy nasze codzienne zycie muszą zaśmiecać takie INDYWIDUA jak T. Terlikowski? Kto tak spaczył psychikę tego człowieka? Kazde niemal jego publiczne wystąpienie ,NORMALNY obywatel nazywa zboczeniem psychicznym,parodią i "śmiesznością". A moze to pierwsze symptomy jakiejś poważnej choroby?!
    • lehoo ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 16:31
      "księżą"
      Księżom, jełopy, KSIĘŻOM !
    • aleksa-ndra58 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 19:39
      To skandal! Takie postępowanie z naprawdę mądrym i racjonalnie myślącym księdzem jest skierowane przeciwko Kościołowi JP II.Ksiądz Adam Boniecki jest autorytem dla myślących katolików. Podziwiam go za jego mądrość i skromność.
    • ariadna-enta Re: Tygodnik Powszechny w obronie księdza Bonieck 04.11.11, 19:52
      kirdan1 napisał:

> Halo, halo - a gdzie teraz redaktorzy "TP" i "GW" którzy nawoływali by "wreszci
      > e coś zrobić" z o. Rydzykiem? To jak - trzymamy równe standardy czy nie?
    • oghana7 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 21:42
      marianie -faryzeusze -groby pobielane ! czy jezus kiedykolwiek kogos potepil ?tylko takich -jak wy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka