nowy-trend ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 15:44 Niestety tam gdzie kościół katolicki ma znakomitości których wszędzie można zaprezentować i dumnym być z ich postawy przebijają się miernoty i kretyny. Co najgorsze właśnie te miernoty mają od kogoś??????- przyznaną władzę decydowania o postępowaniu osób które dla kościoła wykonują wspaniałą robotę. Widać że decydenci w przeciwieństwie do ks. Bonieckiego daleko odbiegli od spraw nurtujących wiernych. Co do pana Terlikowskiego to można skwitować dwoma słowami "tępy wół". Odpowiedz Link Zgłoś
polakonly Dołączy do elitarnego grona "heretyków Kościoła" 03.11.11, 17:27 Nie od dziś myśliciele uchodzą w tej totalitarnej organizacji za heretyków, czyli odstępców od doktryny. Mają być karnymi przywódcami zastępów, a nie myślącymi indywidualistami. Myśl budzi wątpliwość, prowokuje do poddawania rzeczywistości nieustannej rewizji. Ale "rewizjonizm nie przejdzie!" - (skąd my to znamy...? :-) Mam cichą nadzieję że wyrzucą go z zakonu i będzie mógł spokojnie (i w dostatku) kontynuować swój żywot człowieka myślącego. A pamiętam to skomlenie z ambon sprzed kilkudziesięciu lat o tym że Kosciół bo II Soborze Watykańskim to zupełnie inna formacja, niż ta o którą pamięta historia. Wtedy, jako młody człowiek uwierzyłem, bo światopoglądową alternatywą był w tamtych czasach jedynie marksizm i leninizm. Odpowiedz Link Zgłoś
cul-de-sac ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 16:10 Nie jemu (Tomaszowi Terlikowskiemu) oceniac dzialalnosc i wypowiedzi ks.Bonieckiego. Musialby otworzyc swoj umysl. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bon 03.11.11, 19:24 tak się kończy los księży zajmujących się polityką, a przecież Pan ich powołał do głoszenia słowa Bożego i ewangelii... Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 18:04 Zakaz wypowiedzi, to jest ta sama sekta co PiS, Kurski ,Ziobro i Cymański też mają zakaz wypowiadania się. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Dlaczego nie bronią ks Natanka? 03.11.11, 19:21 Dlaczego Grupa Trzymająca Media broni ks.Bonieckiego a nie broni ks. Natanka? Czyżby GTM i warszawka stosowała podwójną moralność Kalego? Czym się naraził GTM i warszawce ks. Natanek, ze kardynalo dziwisz wydał nakaz milczenia i wygłaszania kazań ks.Natankowi. Bowiem ks. Boniecki nadal może pisać do "TP" i wygłaszać tezy przeciwstawne dogmatom KRK. Odpowiedz Link Zgłoś
india.wr Bo natanek to matołek 04.11.11, 00:51 ... a Boniecki - mimo, że katolik - to intelektualista. Ot co Odpowiedz Link Zgłoś
sphinxpinastri 158 03.11.11, 19:42 Cholerka! Ależ konsekwentni są ci z TP: protestowali, gdy cenzurowano jakiegoś Natanka, protestują, gdy cenzura dotyka Jakiegoś Bonieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 19:51 wiadomo,ze obecny kosciol jest sekciarski i rydzykowy ,ale glupi az tak ? wstyd na caly swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
polakonly Co do aktywisty Terlikowskiego hm...szkoda że nie 03.11.11, 20:37 urodził się w latach 40-tych ub. stulecia. Wyrósłby na chlubę ZMP. Czy poznał i zaprzyjażnił się już z rówieśnikiem p. Braunem i paroma innymi rówieśnikami z PIS? Myślę że przejawiają podobny rodzaj pozytywnej energii. Naprzód pampersy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qniaczek Terlikowski prawdziwy katolik czy Torqemada? 03.11.11, 20:34 który nie dorwał się do zapałek. Patrząc na takich "katolików" i słuchając, odechciewa się być częścią TEJ wspólnoty - "z niewolnika nie ma robotnika". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek21 Ks. Boniecki to dziwny przypadek. 03.11.11, 21:37 Mam dla niego ogromny szacunek. To dobry, sympatyczny i mądry człowiek, wysoko rozwinięty duchowo. Kompletnie nie mogę zrozumieć jego zauroczenia Kościołem Katolickim. Za to doskonale rozumiem obrzydzenie KK jego osobą. Nie pasują do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: On jest zauroczony Bogiem a nie Kościołem 03.11.11, 22:05 On jest zauroczony Bogiem a nie Kościołem, który w Polsce z nauką Chrystusa ma coraz mniej wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
india.wr Racja 04.11.11, 00:54 Nie pasuja, intelektualista nie pasuje do "buta hiszpańskiego", łamania kołem, płonących stosów, popierania Hitlera i hunt wojskowych, skrytobójczych mordów i kupczenia tiarą przez papieży Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Wieprz Semka i troglodyta Terlikowski "twarzami" p 03.11.11, 21:53 Wieprz Semka i troglodyta Terlikowski "twarzami" polskiego Kościoła! A gdzie nauka Chrystusa ? Bo w polskim kościele dawno już jej nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
klaus.1.58 Re: Tygodnik Powszechny w obronie księdza Bonieck 03.11.11, 22:06 Czy pan wie do kogo pan panie ~kirdan~porównuje księdza Bonieckiego ??porównuje pan człowieka z sercem wyciągniętym do ludzi!! świadomego swej wiary rozumnego do bólu!!! do człowieka hipokryty zaślepionego mamoną posługującego się wiarą do robienia interesu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zawszesilesia ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 22:16 wypowiedzi ks Bonieckiego odbieram po prostu jako głos rozsądku; rzadko można spotkać duchownego, który komentuje otaczający go świat, nie potępiając i pouczając przy tym wszystkich; jako katolikowi jest mi po prostu przykro; Odpowiedz Link Zgłoś
fredfroiss1 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 03.11.11, 23:38 Nie zgadzam się Księdza Adama Bonieckiego - mojego nauczyciela religii w Grudziądzu - pamiętam doskonale jako człowieka docierającego do uczniów o przekonaniach i zachowaniu stosunkowo odległych od ideału porządnego katolika. Ta rzadka umiejętność z pewnością została później doceniona przez naszego Ojca Świętego Jana Pawła II , który powierzył mu odpowiedzialne funkcje i zadania. Dzisiaj również należy szukać jakiegoś kontaktu z ludźmi zagubionymi, prowokującymi otoczenie drastycznymi zachowaniami. Kapłanem do tych trudnych spraw nurtujących głównie rozbudzoną intelektualnie - krytyczna wobec otaczającego świata - nteligencję jest właśnie Ojciec Adam. Nie jest bowiem sztuką wzajemne utwierdzanie się - na spotkaniach osób o podobnych poglądach - w swoich racjach i w ciepełku przy ciasteczkach narzekanie na tych innych. Ojciec Adam Boniecki został tą decyzją boleśnie skrzywdzony, pewnie nie jako pierwszy ani ostatni. Przykładem jest chociażby św. Ojciec Pio. Dr Ferdynand Froissart Odpowiedz Link Zgłoś
franneck ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 01:03 Żałość ściska! Jestem już od dawna daleko od Kościoła i mam poczucie, że sie oddalam, nie tylko ja, ludzie wokół mnie też. ten proces postępuje. Niejestem fanem księży, Bonieckiego cenię za mądrość. Ważny jest człowie, a nie to czy jest księdzem, jezuitą czy innym Rydzykiem. Liczy sięautentyczność i wymiar człowieczeństwa. Tym Boniecki może nakryć Rydzyków, Marianów, Pieronków i innych jedną wialką czapą. Jest to człowiekmądry, elokwentny, dla społeczeństwa wielce potzrzebny z uwagi na rozum a nie sutannę. Jeśli Ojcowie Marianie nie kumają tej zasadniczej sprawy, to dla mnie mog w ogóle nieistnieć. Kim jest ten anonimowy ktoś, bez odwagi cywilnej i bez ludzkiej fantazji kto wpadł na ten pomysł i wcielił go w czyn? Ten jeden koś to cymbał komletny, ktoś kto nie zdaje sobie sprawy z własnych ograniczeń. Drogi Księże Redaktorze Boniecki. Mam jedną do Ciebie prośbę. Bądź w tej sytuacji mądrzejszy niż wszyscy w koło, bądź człowiekiem przede wszystkim, księdzem potem, Marianem na końcu. Nieośmieliłbym się nigdykomukolwiek zabronić wypowiedzi, a co dopiero komuś takiemu jak Ty. Pozdrowienia Franneck Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 01:32 Chór hipokrytów. Ks. Bonieckiego, zakonnika, ukarał jego zakon za wypowiedzi, które uznał za niegodne duchownego. Coś jest na rzeczy. I mamy chór obrońców wolności słowa, chór hipokrytów, który nie miał nic przeciwko temu, że z radia i TV powyrzucano wszystkich, dosłownie wszystkich nieprawomyślnych dziennikarzy. Czyli pełna demokracja i wolność słowa ma miejsce wtedy, kiedy "nasi" mówią co chcą, ale nie dotyczy to tych, którzy mówią rzeczy dla nas niemiłe. Boniecki ma prawo mówić co chce /jak i jego obrońca, medialna gwiazda Ks. Sowa/, ale biskupi nie powinni się w ogóle w sprawach politycznych wypowiadać a Rydzykowi należy wszystko pozamykać. Nie ma wolności dla wrogów /naszej/ wolności ! Prawdziwa Białoruska demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
grba Re: ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bon 04.11.11, 07:22 Udał się nam ksiądz Boniecki... Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 08:20 Czy nasze codzienne zycie muszą zaśmiecać takie INDYWIDUA jak T. Terlikowski? Kto tak spaczył psychikę tego człowieka? Kazde niemal jego publiczne wystąpienie ,NORMALNY obywatel nazywa zboczeniem psychicznym,parodią i "śmiesznością". A moze to pierwsze symptomy jakiejś poważnej choroby?! Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 16:31 "księżą" Księżom, jełopy, KSIĘŻOM ! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksa-ndra58 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 19:39 To skandal! Takie postępowanie z naprawdę mądrym i racjonalnie myślącym księdzem jest skierowane przeciwko Kościołowi JP II.Ksiądz Adam Boniecki jest autorytem dla myślących katolików. Podziwiam go za jego mądrość i skromność. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Tygodnik Powszechny w obronie księdza Bonieck 04.11.11, 19:52 kirdan1 napisał: > Halo, halo - a gdzie teraz redaktorzy "TP" i "GW" którzy nawoływali by "wreszci > e coś zrobić" z o. Rydzykiem? To jak - trzymamy równe standardy czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 ''Tygodnik Powszechny'' w obronie księdza Bonie... 04.11.11, 21:42 marianie -faryzeusze -groby pobielane ! czy jezus kiedykolwiek kogos potepil ?tylko takich -jak wy! Odpowiedz Link Zgłoś