Dodaj do ulubionych

Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porządku

10.08.12, 22:01
No nie wiem, nie wiem.

Dla mnie jest to raczej oczywiste nawiazanie do przyslowia chinskiego "Zanim zaczniesz poprawiać świat, przejdź się trzy razy przez swój własny dom."? :) (za: pl.wikiquote.org/wiki/Przys%C5%82owia_chi%C5%84skie)

Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • qpaqpy Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porządku 11.08.12, 00:45
      Pan Redaktor zakłada, że wszyscy są aż tak dobrze obeznani z tekstami pieśni z czasów III Rzeszy? Osobiście nie sądzę. W sumie wygląda ta opinia trochę jak awantura z reklamą pewnego produktu browarniczego z dr. Michalskim w roli głównej...
      • qpaqpy Re: Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porzą 11.08.12, 00:46
        qpaqpy napisał(a):
        Przepraszam, dr nazywa się Migalski. Reszta bez zmian
        > Pan Redaktor zakłada, że wszyscy są aż tak dobrze obeznani z tekstami pieśni z
        > czasów III Rzeszy? Osobiście nie sądzę. W sumie wygląda ta opinia trochę jak aw
        > antura z reklamą pewnego produktu browarniczego z dr. Michalskim w roli głównej
        > ...
    • asperamanka NIe przesadzajmy. 11.08.12, 09:04
      Ja znam oczywiście cytowaną przez redaktora piosenkę. Podobnie jak znam też tę z filmu "Kabaret", "Tomorrow belongs to me", z którą ta reklama też się może komuś kojarzyc. Ale ta reklama akurat się wcale nie kojarzy ani z nimi, ani z III Rzeszą w ogóle; trzeba jej posłuchac - to taka reklama kreatywności, dzięki reklamowanym meblom. Lektorem jest kilkunastolatek, i to raczej bliżej 10 lat niż 20, który mówi - mam te meble, więc dziś mogę przemeblowac pokój, a jutro przemebluję cały świat. Każdy młody człowiek marzy, że inaczej urządzi świat.

Niektórym się wszystko kojarzy z doopą, a innym z holokaustem.
      • fedorczyk4 Re: NIe przesadzajmy. 11.08.12, 09:56
        Też mi się wydaje, że jest to nadinterpretacja .
        • sceptyk35 Dewiza 11.08.12, 11:46
          Z artykułu:
          "...zalety przykładnego pożycia małżeńskiego - hasłem "Mój honor nazywa się wierność" (Meine Ehre heisst Treue)"
          -------------------
          Panu redaktorowi coś się pomyliło. A wystarczyło zapytać wujka Google.
          -------------------
          Do rzeczy. Owo zdanie stanowiło dewizę Schutzstaffel - w skrócie SS. Widniało ono na klamrach pasów i białej broni członków tej organizacji. Organizacji zbrodniczej.
          Skąd redaktorowi wzięło się owo "pożycie małżeńskie?
          --------------------
          (Z regulaminu SS: Treue, Ehre, Gehorsam und Tapferkeit bestimmen das Handeln des Staffelmannes. Seine Waffe traegt die vom Fuehrer verliehene Inschrift: "Meine Ehre heisst Treue!").
          • thepixelrat Re: Dewiza 11.08.12, 13:13
            Sceptyku, prosze czytaj ze zrozumieniem.

Red. teoretyzuje czy mozna tym haslem pozycie malzenskie reklamowac, a nie twierdzi, ze oryginalnie ono jego dotyczylo.

Ma sens?

Pozdrawiam

• sceptyk35 @thepixelrat. Dziękuję 11.08.12, 14:32
              Rzeczywiście wpuściłem się w maliny.
      • piggy1 Re: NIe przesadzajmy. 12.08.12, 01:25
        Ja tak samo znam i mam dokładnie takie jak ty odczucia. Nawet przez moment nie miałam skojarzenia takiego jak redaktor, a jestem, tak mi się wydaje, o parę lat od niego starsza. Do tego Kabaret oglądałam i w wersji językowej niemieckiej i angielskiej (znam oba te języki). A reklama - taka sobie.
        • inkwizytorstarszy Re: NIe przesadzajmy. 15.08.12, 19:51
          No, jestem w szoku ! Aktywna emerytka "piggy1" (świetny login) ostrzegła żeby na Nią uważać bo ma świetną pamięć. Zazdroszczę.
          Wyrazy mojego uznania, bo widać że duch młody. Pozdrawiam.
    • skilt a "wyklęty powstań, ludu ziemi" to się też nie 11.08.12, 12:17
      podoba? A "na barykady ludu Warszawy"? A "bolszewika goń, goń, goń" to dobre czy nie?
      Panie Kalicki, zamiast pisać wierszówki, zadbaj pan aby np. zdjęcia w pana "pracach" dziennikarskich miały związek z tym co pan piszesz bo w przeciwnym razie, dajesz pan dowód pisaniny "na zlecenie".
    • aekielski Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porządku 12.08.12, 06:21
      Świat kapitalistyczny jest tak zbudowany, że wybuch wojny jest tylko kwestią czasu. Pazerność kapitału nie zna granic. Przyjdzie taki moment, że już nie da się żyć. Świat zniewolony spłatami odsetek od długów przeciwstawi się swoim ciemiężycielom.
      Po wojnie wszystko zacznie się na nowo i tak na okrętkę.
    • panbuchman Lata lecą ... 12.08.12, 09:37
      Zgadzam się z Redaktorem. Dla mnie inkryminowana reklama też nie jest w porządku.
      Przed kilku laty kupowałem dakron na żagle. Nie kupiłem bo był w pasy biało-niebieskie. Sprzedawczyni była zdziwiona moim skojarzeniem z pasiakiem oświęcimskim. Cóż - lata lecą i pewne skojarzenia odchodzą z takimi tetrykami jak ja.
    • gnom_opluwacz Uwierzę red. Kalickiemu 12.08.12, 10:49
      Gdy z równym zapałem potępi nawiązania, również reklamowo-literackie do komunizmu. Też ludobójczy ustrój, z osiągnięciami większymi niż nazizm.

BTW, jeśli wierzyć Staremu Testamentowi, Izraelici podczas zdobywania Kanaan równali - dosłownie - zdobywane miasta. Jest-li to ludobójstwo warte przypominania, czy nie jest?
      • inkwizytorstarszy Re: Uwierzę red. Kalickiemu 15.08.12, 19:59
        Nie radzę wierzyć S.Testamentowi, bo pisali go żydowscy pasterze dla własnych korzyści, a treść była adresowana do ciemnych i biednych współbraci.
        Czego to ludzie nie wypisują dla własnych korzyści i ze strachu przed tym co będzie "po".
    • inkwizytorstarszy Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porządku 15.08.12, 19:45
      Czy osoby powoli ześlizgujące się w niebyt, nie mają większych zmartwień ?
      Bo na przykład napis na płycie może kamieniarz zrobić "szwabachą" lub "gotykiem" i co wtedy?
      • artjomka Re: Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porzą 15.08.12, 20:02
        Czy w Guberni Nadwislnej sezon ogorkowy jeszcze sie nie skonczyl - lub temat Amber Gold jest za malo antyniemiecki?
        Pozdro!
        Polak Kargulem silny!
      • tymon99 Re: Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porzą 22.08.12, 13:46
        wtedy płyta zostanie pierwszej nocy skradziona, odwrócona na lewą stronę i sprzedana kolejnemu klientowi, tym razem z napisem łacinką.
    • zmiana99 Najpierw pokój, jutro cały świat? Nie w porządku 22.08.12, 13:44
      Witam wszystkich rodaków zwłaszcza młodych, mam dla jedną wiadomości możecie zobaczyć nowe forum i zostawić wasze przemyślenia. Powodzenia

www.dyskusjenagoraco.iq24.pl/default.asp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka