Dodaj do ulubionych

Krajobraz po pierwszej bitwie

10.10.05, 21:10
Zmiana nie na lepsze. Wcześniej nawet nie rozważałem możliwości poparcia.
Ostatnio jednak nie wyobrażam sobie poparcia Tuska. Wiem, że to jego
specjaliści od PR są odpowiedzialni, ale wygląda to koszmarnie, jakby facetowi
puścił rozum i wpadł w ciąg maniakalny. Upośledzone racjonalne myślenie,
powtarzanie nielogicznych argumentów, agresja przechodząca wręcz w chamstwo.
To nie jest Tusk, jakiego znałem. Jeśli kandydat na prezydenta tak sobą daje
kręcić doradcom, to nie jest dobrym kandydatem na prezydenta.
Obserwuj wątek
    • kot.behemot Zjadło kawałek. 10.10.05, 21:11
      Powinno być "wcześniej nie wyobrażałem sobie możliwości poparcia kandydata PiS".
    • 3nyc Rzeczpospolita Obywatelska Tuska!!! 10.10.05, 21:35
      Powyższa wypowiedź z całą pewnością nie należy do kogoś, kto chciał kiedyś poprzeć Donalda Tuska, a
      teraz niby nagle "rozczarowany", poprze Kaczyńskich w wyborach prezydenckich. Doszukiwanie się w
      kampanii Tuska chamstwa kontrastującego z "uprzejmością" kandydata Kaczyńskich jest przejawem
      ślepoty. Tusk nie zmienił się pod żadnym względem, nad czym - z drugiej strony - ubolewam. Jeszcze
      przed I turą powinien był bardziej uderzyć, być bardziej agresywny, ale nie dla samej agresji. Chodzi o
      to, żeby wyraźnie przedstawić kontrast między brunatno-socjalistyczną Polską Obojga Kaczorów, a
      Rzeczpospolitą Obywatelską Tuska. Bo w istocie na tym właśnie polega różnica między tą trójką (trójką,
      ponieważ nie jestem skłonny oddzielać bliźniaków). Niestety, teraz już tylko agresją można ten
      kontrast zaznaczyć, ale to Kaczory zaczęły przecież atak. Poza tym, czy nikt do cholery nie dostrzega w
      tym naszym kraju, że Kaczyńscy ponad interes Polski przekładają interes rodzeństwa? Czym innym jest
      bezczelnie szczera deklaracja Jarosława, że ustąpi z funkcji premiera dla dobra swojego brata?! Nie
      jestem oczywiście wyborcą PIS-u, ale gdybym był, napewno bardzo bym się na Jarka zdenerwował.
      Bardzo bym chciał, żeby Tusk wygral, bo bardzo bym chciał, żeby Polska byla wreszcie normalnym
      krajem.
      • kot.behemot Re: Rzeczpospolita Obywatelska Tuska!!! 10.10.05, 22:19
        3nyc napisał:

> Powyższa wypowiedź z całą pewnością nie należy do kogoś, kto chciał kiedyś popr
        > zeć Donalda Tuska, a
        > teraz niby nagle "rozczarowany", poprze Kaczyńskich w wyborach prezydenckich.

Nie jest. Nie darzyłem PO nadzwyczajną sympatią, więc i nieszczególnie chciałem
        ich popierać. Ale ponieważ programowo byli nie tacy najgorsi, to i nie miałem
        nic przeciwko. Nie CHCIAŁEM więc, a MOGŁEM poprzeć Tuska. Teraz już nie,
        oczywiście.
        • efg No wiesz, nie ogladasz TV, nie czytasz gazet 11.10.05, 20:16
          przeciez cała Polska gada tylko o ostatnim chamstwie PiS-u. To ze wywalą
          Kurskiego a Marcinkiewicz jest premierem na stałe to bluff.
          PO po zwyciestwie Tuska (a tak bedzie) w ogóle nie powinien wchodzic do
          koalicji. Bez tego padną po trzech miesiącach, jak samorzad warszawski.

PS. Co i jak było z dziadkami Tuska - pokazano dokumenty, a ta swinia Kurski
          (dotychczas go szanowałem bo jestem antykomuch) nawet nie potrafi przeprosić.
      • kot.behemot Powinienem dodać 10.10.05, 22:27
        ...że jestem zwolennikiem UPR, a więc skrajnym liberałem. Ponieważ jednak
        Korwin-Mikke nie nadaje się na polityka w demokratycznym państwie, mój głos w
        drugiej turze jest (i wiadomo było, że będzie) do wzięcia przez kogoś innego.

Masz więc świetny przykład wyborcy nie zaangażowanego emocjonalnie w popieranie
        żadnego z dwójki kandydatów Kaczyński-Tusk (choć ideowo bliższego Tuskowi!!!),
        patrzącego bardzo racjonalnie na propozycje i zachowania kandydatów. Mój zwrot w
        stronę Kaczyńskiego (a raczej odwrót od Tuska) powinien dać do myślenia
        specjalistom od PR Platformy, bo, jak widać, ich przekaz trafia do już
        przekonanych i zaangażowanych, a na niezdecydowanych robi zdecydowanie
        niesympatyczne wrażenie.
        • makati Re: Powinienem dodać 11.10.05, 10:32
          Jezeli pan "skrajny liberal" glosuje na socjalistow dlatego ze partia centrowa
          robi na nim "niesympatyczne wrazenie" a liberalny kandydat "nie nadaje sie na
          polityka w demokratycznym panstwie" to on ma chyba zdrowo nafajdane w glowie.
          Lub co bardziej prawdopodobne jest takim "skrajnym liberalem" jak Jerzy Hausner.
          • efg o, o dokładnie tak ! 11.10.05, 20:17
            • a1nd2 ----------------------------skoro glosujesz na UPR 12.10.05, 15:51

to nie rozumiem jak moze cie odstraszac "chamstwo" tuska. przeciez JKM nie
              owija w bawełnę i nie przebiera w słowach ("skopiemy im dupę").
              • kot.behemot Re: ----------------------------skoro glosujesz n 12.10.05, 19:26
                Odstręcza, nie odstrasza. Przestraszyć mnie nie łatwo. Co do UPR, to blisko mi
                do nich światopoglądowo, ale swoją opinię o JKM przedstawiłem: że nie nadaje się
                na polityka w demokratycznym państwie.
        • minimum1 etatyści od Korwina... 11.10.05, 10:50
          podobnych głosów zwolenników J.Korwina-Mikke spotkałem już więcej
          "trochę" dziwne,że skrajnym liberałom od liberała umiarkowanego(Tusk)
          milszy jest socjaldemokrata Kaczyński...
          • kot.behemot Dziwny jest ten świat... 11.10.05, 19:10
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2961657.html
            "Prawo i Sprawiedliwość zapowiadało likwidację tego podatku już w swoim
            programie wyborczym. "Jesteśmy za likwidacją podatku giełdowego i od lokat
            bankowych lub wprowadzeniem takich ulg, które sprowadzą go do minimum. Ich
            wprowadzenie nie miało specjalnego znaczenia dla dochodów budżetu państwa" -
            czytamy w broszurze wyborczej PiS."

A "liberalne" PO jest przeciw...
            • kot.behemot Wiadomość, że PO jest przeciw zniesieniu belkowego 11.10.05, 19:30
              ...była dla mnie całkiem sporą niespodzianką. Miałem dużo lepsze zdanie o tej
              partii, ale, jak widać, przy korycie szybko się zapomina o rozsądku. Nagle
              "potrzeby budżetu" (prawdziwe, sztucznie wytworzone i wyimaginowane) stają się
              ważniejsze niż oszczędności Kowalskiego. Taki to ten "ultraliberalizm" Tuska i
              spółki.

Możemy sobie poteoretyzować i poomawiać Friedmana, ale tymczasem deklaruję: sam
              mam oszczędności w akcjach i za ten numer NIE BĘDĘ na dziada głosować.
            • efg ,,,bo oni pierdziulą od rzeczy, jak Lepper. 11.10.05, 20:19
              moze z nim zrobia koalicje...posmiał bym sie ..
              bo gorzej juz byc w Polsce nie może. Tzn gorzej z władza, bo gospodarka jakoś
              jeszcze dycha i chwała Bogu !
    • nordwest11 Re: Krajobraz po pierwszej bitwie 10.10.05, 22:23
      Tekst Gadomskiego jak zwykle idzie po ideologicznych koleinach neoliberałów:
      - Modernizacja z definicji dobra (a nie zadaje się pytania o to jakim kosztem)
      - Wizje inne niż neoliberalna spycha się do worka z napisem "anachronizm"
      - Ludzie nieufni wobec poglądów neoliberalnych są szufladkowani
      jako "zakompleksieni" itd.
      Jednym słowem: Zeitgeist jak u Hegla i Marksa...
      • makati Re: Krajobraz po pierwszej bitwie 11.10.05, 10:31
        dla mnie 'neoliberalizm' jakos nic nie znaczy. chyba, ze masz tu na mysli
        'zdrowy rozsadek' to wtedy jakos by to pasowalo...
        cieszy, ze pierwsza runde wygral kandydat, ktory nie boi sie mowic bolesnych
        rzeczy i nie wstydzi sie swojego zdrowego rozsadku. mam nadzieje, ze uda sie
        zmobilizowac wszystkich zdrowo myslacych w tym kraju i wygrac z Tuskiem rowniez
        druga ture
        • ginlo Odwolywanie sie do Boskiej Maggie 11.10.05, 11:06
          i wiazanie z nia pogladow gospodarczych i reform proponowanych przez PO jest
          cokolwiek nie na miejscu. Jak ktos nie wierzy to niech spojrzy tu
          www.dartmouth.edu/~blnchflr/papers/Thatcher.pdf
          Ale Gadomski jak zwykle pisze co mu slina na jezyk przyniesie.
          • ginlo i jeszcze suplemencik 11.10.05, 11:18
            www.nationmaster.com/graph-T/lab_une_ben_rep
            To a propos zbytniej rozrzutnosci polskiego systemu zasilkow dla bezrobotnych.
            Dla wyjasnienia dodam, ze Zasilek w Polsce wynosi cos ponad 500 PLN, zaśsrednie
            wynagrodzenie z pracy okolo 2400 PLN i ze w wiekszosci krajow jest to czesc
            ostaniego wynagrodzenia, a nie kwota jak u nas. Skutkow prosze sie samemu
            domyslec. Na pewno sa one dalekie od tego co mozna by sadzic czytajac wypociny
            Gadomskiego.
    • jan_r_k Panie Gadomski - spadaj Pan i to szybko... 11.10.05, 00:31
      Przecież wzywał Pan nie tak dawno do głosowania na kandydatkę Michnika i
      Urbana, agentkę SB Bochniarz. Dostała około 1%, więc lepiej znikaj Pan i
      pozwól się innym pobawić.

Gdybyś był Pan nauczycielem matematyki i głosiłbyś, że 2 + 2 = 3.275, to
      wywalonoby Pana ze szkoły i zajmowałbyś się Pan gracowaniem ścieżek i nie
      kontynuowałby Pan wciskania kitu i udawania wyroczni.

Jan K.
    • ciotka_zenobia Ile dostal Bubel? 11.10.05, 03:09
      A ja mam takie pytanie: ile glosow dostal Leszek Bubel?

Pytam, bo przed wyborami organizacje zydowskie opublikowaly w prasie list
      wzywajacy wszystkich do potepienia Bubla za antysemityzm. Pomyslalam sobie
      wtedy, ze glupole niepotrzebnie robia baranowi reklame: Bubel jest zerem,
      dostanie zupelnie humorystyczna ilosc glosow i nie warto z nim nawet
      polemizowac a tym bardziej tracic czas na potepianie go.

Teraz widze w prasie, ze nawet nie podaje sie jego wyniku. To znaczy, ze pewnie
      dostal zero procent, z dokladnoscia do dwoch lub trzech miejsc po przecinku.

Czy ktos wie dokladnie?

A nawiasem mowiac to chcialabym teraz uslyszec komentarz od autorow tych
      histerycznych listow wzywajacych wszystkich do potepiania Bubla...

Ciotka Zenobia
      • przecinaki Re: Ile dostal Bubel? 11.10.05, 06:01
        a nie zauwazylas, ze _przyzwolenie_ na antysemityzm czy jakakolwiek nienawisc
        sie w spoleczenstwie zakorzenia?

Czyz to nie uwielbiany przez Kaczynskiego przyklad Nowego Jorku uczy, ze zero
        tolerancji wobec wykroczen, wandalizmu i chuliganstwa powoduje obnizenie liczby
        powaznych przestepstw???

Kaczynski za swoja homofobie i zlamanie PRAWA do publicznej manifestacji swoich
        pogladow trafil przed trybunel w Stasburgu - bo tzw. parada rownosci nie byla
        "parada homoseksualistow" tylko manifestacja ludzi ktorzy uwazaja ze
        homoseksualisci w Polsce sa dyskryminowani. A to jest _poglad_ ktory zgodnie z
        prawem wolno w demokratycznym kraju manifestowac (pomijam Twoje manifestowane na
        tym forum obrzydzenie demokracja). W krajach zachodniej Europy Kaczynski bylby
        skonczony jako polityk - w Polsce wywoluje histeryczna ekstaze roznych ciotek
        (przypadkowa zbieznosc) z Radia Maryja.

Wiec przyzwolenie na Bubla dzis to przyzwolenie na nienawisc w przyszlosci.

Dla tych ktorzy nigdy nie wystawili nosa poza Polske, a jesli juz to i tak nie
        mogli pogadac z zadnym obcokrajowcem bo zadnego obcego jezyka sie nie zna - taka
        informacja - w Skandynawii (np w Finlandii ktora niezle znam) Polska jest
        uwazana za kraj barbarzyncow.. Po wygranej Kaczynskiego raczej sie ta opinia nie
        poprawi.. a wrecz przeciwnie.
        • ciotka_zenobia Re: Ile dostal Bubel? 11.10.05, 12:59
          > a nie zauwazylas, ze _przyzwolenie_ na antysemityzm czy jakakolwiek nienawisc
          > sie w spoleczenstwie zakorzenia?
          >
          > Czyz to nie uwielbiany przez Kaczynskiego przyklad Nowego Jorku uczy, ze zero
          > tolerancji wobec wykroczen, wandalizmu i chuliganstwa powoduje obnizenie
          liczby
          > powaznych przestepstw???
          >
          > Kaczynski za swoja homofobie i zlamanie PRAWA do publicznej manifestacji
          swoich
          > pogladow trafil przed trybunel w Stasburgu - bo tzw. parada rownosci nie byla
          > "parada homoseksualistow" tylko manifestacja ludzi ktorzy uwazaja ze
          > homoseksualisci w Polsce sa dyskryminowani. A to jest _poglad_ ktory zgodnie z
          > prawem wolno w demokratycznym kraju manifestowac (pomijam Twoje manifestowane
          n
          > a
          > tym forum obrzydzenie demokracja). W krajach zachodniej Europy Kaczynski bylby
          > skonczony jako polityk - w Polsce wywoluje histeryczna ekstaze roznych ciotek
          > (przypadkowa zbieznosc) z Radia Maryja.
          >
          > Wiec przyzwolenie na Bubla dzis to przyzwolenie na nienawisc w przyszlosci.
          >
          > Dla tych ktorzy nigdy nie wystawili nosa poza Polske, a jesli juz to i tak nie
          > mogli pogadac z zadnym obcokrajowcem bo zadnego obcego jezyka sie nie zna -
          tak
          > a
          > informacja - w Skandynawii (np w Finlandii ktora niezle znam) Polska jest
          > uwazana za kraj barbarzyncow.. Po wygranej Kaczynskiego raczej sie ta opinia
          ni
          > e
          > poprawi.. a wrecz przeciwnie.

Ple ple ple ple ple nie na temat ...

... A ja nadal nie uslyszalam odpowiedzi na moje pytanie: Ile glosow dostal
          Bubel?

Ciotka Zenobia
          • makati Re: Ile dostal Bubel? 11.10.05, 13:14
            18828
            co, bozia nie nauczyla obslugi internetu?
          • przecinaki Re: Ile dostal Bubel? 11.10.05, 15:20
            odpowiedz na jedno pytanie masz ponizej, a moj glos - tak slicznie przez Ciebie
            okreslony jako "ple ple.." byl komentarzem do tego oto Twojego zdania:

"A nawiasem mowiac to chcialabym teraz uslyszec komentarz od autorow tych
            histerycznych listow wzywajacych wszystkich do potepiania Bubla..."

Nie jestem autorem "histerycznych listow", po prostu skomentowalem Twoja
            niefrasobliwosc i przekonanie o "znikomej szkodliwosci" Bubla.
          • efg Finowie uważaja nas za barbarzyńców ? 11.10.05, 20:25
            Pewnie za mało pijemy ich wódy. Acha i mówimy wiecej niż jedno słowo na godzinę.
            • przecinaki Re: Finowie uważaja nas za barbarzyńców ? 12.10.05, 08:25
              stereotypy. byles/las kiedykolwiek w Finlandii?
              jesli alkohol to estonski - bo tanszy, piwo Lapin Kulta jest najpopularniejsze -
              ale nie wiem jak smakuje, bo nie pije.
              a co do rozmownosci, to Finowie sa jednymi z najbardziej serdecznych ludzi
              jakich spotkalem. Moze nie sa gadatliwi ekstremalnie - ale mowia niewiele mniej
              niz Polacy.
              A co najwazniejsze - mowia z sensem :)
    • alterego2 Znowu oddam nieważny głos. 11.10.05, 11:28
      Tak jak w pierwszej turze. Żaden z kandydatów nie odpycha mnie bardziej niż
      drugi.NIe potrafię wybrać większego zła. Wiem, że oddanie nieważnego głosu nic
      nie zmieni, ale przynajmniej uniknę moralnego kaca po wyborach.
      I nie będę musiała pluć sobie potem w brodę, że "a ja na dziada głosowałam".
    • indris Koalicja PiS - PO 11.10.05, 13:45
      Jeżeli PiS przeciwstawienie Polski solidarnej i Polski liberalnej traktuje
      serio, to oczywiście koalicja z PO nie ma żadnego sensu. Ale upieranie się PiSu
      przy koalicji właśnie i wyłącznie z Platformą nasuwa brzydkie podejrzenia, że
      jest to tylko wyborczy teatr dla mas.
      • herr7 Koalicja PiSPO 12.10.05, 07:50
        Programy nie mają w istocie większego znaczenia, poza okresem wyborów gdy
        trzeba się ubiegać o poparcie. Raczej na pewno okaże się że będzie realizowany
        program Platformy, aniżeli PIS. Po prostu łatwiej jest dbać o interesy tzw.
        klasy średniej ca. 20% populacji, aniżeli o biedne 80%.
        Problem leży w tym, że polscy politycy nie potrafią ze sobą współpracować i nie
        są lojalni. To dlatego ta koalicja będzie burzliwa.
    • lfpl Re: Krajobraz po pierwszej bitwie 13.10.05, 07:35
      Bajka o kaczorze sadzącym sie na pierwszego w narodu wyborze

Koziołek Matołek drapie się na stołek,

A tu Trybun Ludowy zwraca nasze głowy

Ku groźbie żyletki i solidarności biednej.

Wprost po szoku premiera in spe

I ostrzeżeniu Prezydenta RP

Na łuku Kurskim wydano brudną bitwę

Pamięci Rodzinnej...

Bo taką jest zasada przyupartej małpy i brzytwy.

Kto chce niech wierzy, a kto nie chce nie,

Że drugi po pierwszym, także in spe,

Coś zrobic może, bez, niech nawet cichego, placet

Pierwszego, według siebie samego, w wyborze.

Z naszej bajki nauka jest taka:

Chcesz być Pierwszym, unikaj syndromu Rydzyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka