rmstemero Pijane dziecko we mgle czy malpa z brzytwa? 17.05.06, 10:00 Nasuwaja sie nastepujace pytania: 1. Jak teraz bedzie wygladala lojalnosc polityczna przedsiebiorcow? 2. Jak beda wygladaly dzialania CBA w stosunku do przedsiebiorstw kierowanych lub posiadanych przez zwolennikow innych opcji politycznych? 3. Co ma sprawic ze schef CBA bedzie bardziej lojalny wobec swej misji, a nie tego kto go powoluje? 4. Co gwarantuje, ze te same mechanizmy ktore CBA ma zwalczac, nie opanuja CBA? 5. Czy obecnie rzadzacy maja obywateli za idiotow? 6. Czy obywatele sie zgodza aby rzadzacy mieli ich za idiotow czy przylacza sie do gawiedzi zadowolonej ze w imie honoru i ojczyzny wszyscy Ci ktorzy sie rzadzacym nie podobaja (czyli prawie wszyscy) zostana puszczani w skarpetach? 7. Czy mam przenies moja firme wraz z miejscami pracy na Litwe jeszcze w tym miesiacu czy tez poczekac do konca roku? Kaczynscy, pod pozorem zwalczania korupcji stworzyli instrument wladzy totalitarnej. Organa wyposazone we wladze nieomal absolutna, mozliwosci nieograniczone i pozbawione kontroli parlamentarnej musza doprowadzic do atmosfery strachu i marazmu. Robi sie dziwnie i straszno, najwidoczniej Kaczynscy byli na wagarach jak w szkole przerabiano "Czarownice z Salem" Millera albo na historii opowiadano o senatorze Joe MacCarthym. Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Pijane dziecko we mgle czy malpa z brzytwa? 17.05.06, 10:38 Na niektóre pytanie znam odpowiedzi: rmstemero napisał: > Nasuwaja sie nastepujace pytania: > 1. Jak teraz bedzie wygladala lojalnosc polityczna przedsiebiorcow? Będzie polem do popisu dla IPN w przyszłości. > 2. Jak beda wygladaly dzialania CBA w stosunku do przedsiebiorstw kierowanych > lub posiadanych przez zwolennikow innych opcji politycznych? Będą. W przeciwieństwie do działań wobec firm ludzi związanych z PiS. Tam nie będzie działań CBA. > 3. Co ma sprawic ze schef CBA bedzie bardziej lojalny wobec swej misji, a nie > tego kto go powoluje? Nic! > 4. Co gwarantuje, ze te same mechanizmy ktore CBA ma zwalczac, nie opanuja CBA? Jest gwarancja, że korupca opanuje wcześniej czy późnieh=j również CBA - jest ono bowiem poza kontrolą, więc można brać łapówki ile dusza zapragnie!! > 5. Czy obecnie rzadzacy maja obywateli za idiotow? Tak! > 6. Czy obywatele sie zgodza aby rzadzacy mieli ich za idiotow czy przylacza sie > do gawiedzi zadowolonej ze w imie honoru i ojczyzny wszyscy Ci ktorzy sie > rzadzacym nie podobaja (czyli prawie wszyscy) zostana puszczani w skarpetach? Mam nadzieję, że nie. W ostateczności ktoś wynajmie snajpera. > 7. Czy mam przenies moja firme wraz z miejscami pracy na Litwe jeszcze w tym > miesiacu czy tez poczekac do konca roku? Tego właśnie nie wiem :-( > Kaczynscy, pod pozorem zwalczania korupcji stworzyli instrument wladzy > totalitarnej. Organa wyposazone we wladze nieomal absolutna, mozliwosci > nieograniczone i pozbawione kontroli parlamentarnej musza doprowadzic do > atmosfery strachu i marazmu. Robi sie dziwnie i straszno, najwidoczniej > Kaczynscy byli na wagarach jak w szkole przerabiano "Czarownice z Salem" Miller > a > albo na historii opowiadano o senatorze Joe MacCarthym. Należy czekać tylko na moment, gdy "rewolucja pożre własne dzieci" (bliźniacze) Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Pijane dziecko we mgle czy malpa z brzytwa? 17.05.06, 11:00 Nie chcialem sugerowac odpowiedzi ale widze ze dochodzimy do takich samych wnioskow. A jesli dwoch widzi dokladnie to samo to szansa ze to tylko fatamorgana jakby mniejsza. Pomysl ze snajperem na dluzsza mete bardzo niedobry, jedyne czego im jeszcze brak do opanowania tego kraju na najblizsze kilkadziesiat lat to meczennicy za sprawe. Moim zdaniem trzeba bedzie wbic zeby w kolek i w najgorszym razie przetrzymac te trzy lata. Ale moze sie wezma za lby i sami wykoncza. Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 10:07 WITAMY W IV KRĘGU! Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek kombinatorstwo jest w charakterze polaków 17.05.06, 10:08 ta zaradność ma podłoże historyczne i dziś również jest przydatne oraz stosowane i nie zmieni tego CBA, to państwo i jego urzędnicy powinni "a tuo lare incipe" i być uczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 9 miesięcy?Wystarczy trzy żeby upadła !!! 17.05.06, 10:10 Jak podpisze lojalke to się utrzyma. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
glaca7 CBA 17.05.06, 10:15 Ustawa od CBA smierdziała od poczatku, teraz jedzie na kilometr Odpowiedz Link Zgłoś
tiales1 układ SB-cko-PISowski, ma policje polityczną 17.05.06, 10:39 nie do ruszenia mają byc Leper,Rydzyk i wszyscyci co popierają Kczyńskich!.....CBA, będzie chroniła interesy nowego układu! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Czy NIK będzie mógł kontrolowac CUA? 17.05.06, 11:02 Niekonstytucyjność ustawy jest porażająca. Nie daje obywatelowi żadnego prawa do obrony, a CUA daje dowolność metod i oskarżeń. Gdyby jakimś cudem ustawa nie została zaskarżona, to przestajemy byc państwem prawa. Zastanawiam się, jak pogodzono ideę bezkarności CUA z konstytucyjnie zagwarantowaną możlwiościa kontroli przez NIK. Brak kontroli stwarza warunki do nieprawdopodobnych przekrętów w CUA. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Pieprzycie towarzyszu Kamiński 17.05.06, 11:06 Kamiński odpowiedział Kotlinowskiemu z trybuny sejmowej, że to "kompletna paranoja", bo CBA będzie działało w interesie uczciwych przedsiębiorców. ********************************* Tak twierdził również trzy lata temu kontroler US, który w trakcie kontroli masarni stwierdził, ze świnia składa się w 100% z szynki i zakwestionował wyliczenie odpadów, przyczyniając się do upadku firmy i zwolnienia kilku półgłówków, którzy pewnie teraz gardłują za PiS-em. Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl słusznie - niech wejdą do tej firmy 17.05.06, 11:12 Uczelnia EWSPiA, której założycielem i kanclerzem jest znany aferzysta sędzia Dariusz Czajka - nr. 1 czarny symbol polskiego sądownictwa jak pisze Gazeta Wyborcza. Uczelnia ta "uczy prawa" w budynku przejętym z jednej z upadłości prowadzonych przez.. tego samego sędziego Dariusza Czajkę. Szczegóły tutaj www.upadloscian.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 11:20 Będą mogli swobodnie poruszać się po tym przedsiębiorstwie. Kontrola to jedna z najlżejszych broni, jaką może zastosować CBA do walki z korupcją. O ile jednak do kontrolowania korespondencji, nagrywania i podsłuchiwania rozmów CBA musi mieć zgodę sądu okręgowego, to do kontroli przedsiębiorstw wystarczy decyzja szefa CBA. Następny etap to zakucie w dyby, pręgierz, włóczenie końmi. Następne rodzaje "broni" w opracowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
k-th Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 11:28 gdy slysze ze CBA ma sluzyc uczciwym przedsiebiorcom to przypominam sobie deklaracje gloszace ze milicja obywtelska ma sluzyc obywatelom porazka, panowie, porazka a uzywanego slownictwa to sekretarze komitetow by sie nie powstydzili Odpowiedz Link Zgłoś
ucl No to mamy nowe SB 17.05.06, 11:49 A ja myslałam, ze prawie bedzie i sprawiedliwie, a nie szukanie trupa w szafie. Czy mozna zrzec sie obywatelstwa, bo wtyd mi przez polityków mówic ze jestem Polką!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: No to mamy nowe SB 17.05.06, 11:56 > Czy mozna zrzec sie obywatelstwa, bo wtyd mi przez polityków mówic ze jestem > Polką!!! Można. Ale gdybyś miała głupiego szwagra, wyrzekłabyś się rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa żegnaj i szerokiej drogi 17.05.06, 12:03 ucl napisała: > A ja myslałam, ze prawie bedzie i sprawiedliwie, a nie szukanie trupa w szafie. > > Czy mozna zrzec sie obywatelstwa, bo wtyd mi przez polityków mówic ze jestem > Polką!!! Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa a wybiórcza jak zwykle broni przestępców 17.05.06, 12:05 Trzęsa się portki redaktorom w wybiórczej. Wreście wyjdą na jaw dokonania ich idolów z III RP. Ale panika. Teraz widać kto chce naprawdę walczyć z korupcją. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Prezydentowi Poznania z PO grozi 10 lat 17.05.06, 12:06 To jest zarządzanie i biznes w wykonaniu PO. Co na to krzycząca Waltz? Odpowiedz Link Zgłoś
momy Strach się bać 17.05.06, 12:07 I niech mi PiS udowodni, że to znaczy, ze mam nieczyste sumienie. Ja po prostu - w przeciwieństwie do PiSu - mam wyobraźnię, a moje oczy nie są przesłonięte bielmem ideologii zemsty na tych, którzy do tej pory nie pozwalali PiSowi dorwać się do władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa ale panika , wreście zrozumieli że jednak może 17.05.06, 12:18 coś się zmieni na lepsze i będą musieli przestać kraść i kombinować. Zajrzał strach w oczy co? Odpowiedz Link Zgłoś
j_mat Re: ale panika , wreście zrozumieli że jednak moż 17.05.06, 12:20 premier.z.krakowa napisała: > coś się zmieni na lepsze i będą musieli przestać kraść i kombinować. > Zajrzał strach w oczy co? Prowokujesz, palancie? Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Re: ale panika , wreście zrozumieli że jednak moż 17.05.06, 12:27 a co już się boisz. j_mat napisał: > premier.z.krakowa napisała: > > > coś się zmieni na lepsze i będą musieli przestać kraść i kombinować. > > Zajrzał strach w oczy co? > > Prowokujesz, palancie? Odpowiedz Link Zgłoś
pethate Re: ale panika , jednak można powiedziec,ze 17.05.06, 13:29 piesek mial szczescie bo sanie pedza w strone wysyPISka. Na oslep. Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: ale panika , wreście zrozumieli że jednak moż 17.05.06, 12:48 > Zajrzał strach w oczy co? Oczywiscie, ze zajrzal, ale nie z tego powodu o ktorym mowisz. Jezeli ci sie wydaje, ze na tym forum rozmawiasz z jakimis kombinatorami, to gratuluje wyobrazni. Kombinatorzy zapisuja sie masowo do PiS i satelitow, spoonsoruja kosciol itd. Szwendaja sie dzis po salonach i przedpokojach PiS-owskich baronow. Zreszta postepuja w ten sposob wobec kazdej wladzy. I poradza sobie doskonale, jak zwykle. Natomiast, tylko slepy nie dostrzega jak PiS buduje policje polityczna, ktora wymierzona jest w przeciwnikow z partii opozycyjnych i potencjalnych konkurentow do wladzy w przyszlosci. A jak okrzepnie - to bedzie w ogole glownym narzedziem sprawowania wladzy Polsce. Ten mechanizm jest niestety nieublagany. Sprawdzal sie wiele razy, sprawdzi sie i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa pomiliło ci się PIS z PO 17.05.06, 12:57 Przecież każdy wie że kombinatorzy i aferzyści prześli z LSD do PO. Jak próbujesz udowodniż żę PIS popierają biznesmeni kombinatorzy i elita, warszawka to życzę powodzenia. A o pilcji politycznej lepiej nie gadaj bo to twoi idole przez 50 lat prześladowali swoje społeczeństwo przy pomocy policji politycznej. Więc jak nie wiesz o czym gadasz to milcz. Bo jesteś niewiarygodny. Ostatnio ujawnia się ślinie tendencja że złodzieje i przestępcy krzyczą o łamaniu praw obywatelskich i prześladowaniu. Te twoje lęki i obawy to tylko projekcje twojej spatrzonej i chorej wyobraźni a korupcja i układy to fakty które żżerają polską gospodarkę. apoplaws napisał: > > Zajrzał strach w oczy co? > Oczywiscie, ze zajrzal, ale nie z tego powodu o ktorym mowisz. > Jezeli ci sie wydaje, ze na tym forum rozmawiasz z jakimis kombinatorami, to > gratuluje wyobrazni. Kombinatorzy zapisuja sie masowo do PiS i satelitow, > spoonsoruja kosciol itd. Szwendaja sie dzis po salonach i przedpokojach > PiS-owskich baronow. Zreszta postepuja w ten sposob wobec kazdej wladzy. I > poradza sobie doskonale, jak zwykle. > Natomiast, tylko slepy nie dostrzega jak PiS buduje policje polityczna, ktora > wymierzona jest w przeciwnikow z partii opozycyjnych i potencjalnych konkurento > w > do wladzy w przyszlosci. A jak okrzepnie - to bedzie w ogole glownym narzedziem > sprawowania wladzy Polsce. Ten mechanizm jest niestety nieublagany. Sprawdzal > sie wiele razy, sprawdzi sie i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
apoplaws Re: pomiliło ci się PIS z PO 17.05.06, 13:11 A to ciekawostka z tymi idolami. Gdzie to wyczytales w moich postach ? Moze po prostu wygodniej ci sie rozmawia jezeli rzucisz blotem ? Wlasnie, do tego jest potrzebne CBA (przynajmniej na poczatku). Rzucic blotem, zeby sobie zapewnic pewien komfort w rozmowach i bezkarnosc w oczach opinii publicznej przy dalszych posunieciach. A dalej, jak bozia da. Ale wladza lubi sie uzalezniac od takich instytucji, a one z koleji lubia sie emancypoowac i stawac rzeczywista wladza. Tyle na razie na ten temat. Nie bede sie silil, na zasadzie wzajemnosci, na jakies szczegolne epitety i insynuacje pod Twoim adresem kolego - ilosc literowek w twoim poscie swiadczy o sporym twym wzburzeniu. Powiem tylko, ze nie jest z Ciebie bardzo madry facet. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: pomiliło ci się PIS z PO 17.05.06, 13:23 > Powiem tylko, ze nie jest z Ciebie bardzo madry facet. Ale gdyby podjął usilną pracę nad sobą, do CBA mógłby trafić. Ktoś musi targać ten przyrząd do rozbijanie drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
azja35 Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 12:08 Ciekawym, czy wejdą do ZUS - u i go skontrolują.... A moze zaproponują nawet jakieś "zalecenia pokontrolne" - jakaś mała reformeczka: indywidualne konta, kwota ubezpieczenia, realna składka,brak "przepadku" pieniędzy, gdy ubezbieczony ( czytaj : emeryt ) umrze p r z e d okresem na jaki ( szacunkowo ) wylicza sie emeryturkę. Ale tam chyba nie będzie aktuariuszy.... A poza tym - teraz ZUS to domena p.Leppera Uciekajcie póki czas, aby kaczyzm nie zniósł nas.... Odpowiedz Link Zgłoś
hugo1981 Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 12:15 PiS powinien przy rejestracji kazdej firmy od razu dawac jej kontrolera co w ogole nie bedzie wychodzil. i jeszcze niech mu ta firma placi wyplate a jak cos na nia znajdzie to tez mu sama da premie :) jak 4RP to na maxa Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 "Postawa patriotyczna", a co to? 17.05.06, 12:15 Co to ma w ogole do rzeczy? Ciekaw jestem, czy jest ktos w stanie mi to wytlumaczyc ... Odpowiedz Link Zgłoś
phun Brawo PIS - zlodzieje szczekaja karawana idzie dal 17.05.06, 12:58 POpulistyczny skowyt Odpowiedz Link Zgłoś
tiales1 phun...ci złodzieje to dawne,PC,ZCHN,AWS...teraz P 17.05.06, 14:06 teraz PISokomuna!.. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: "Postawa patriotyczna", a co to? 17.05.06, 13:20 > Co to ma w ogole do rzeczy? Ciekaw jestem, czy jest ktos w stanie mi to > wytlumaczyc ... Pan Z. Ziobro, którego ostatnio wszystko "raduje". Odpowiedz Link Zgłoś
bigos1970 Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 13:46 Miało być tak pięknie a jest jak zwykle.Kolejny prawny bubel. No i gdzie te zapowiadane ułatwienia dla przedsiębiorców?. 9-miesięczna kontrola może skutecznie wykończyć niejedną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
m15 kolejny "profesor" łże 17.05.06, 14:10 czy tak trudno wam zrozumieć,że układ już nie ma szans i się nie obroni,wysiłki swe skierujcie na lepszą sprawę, wszak szkoda takiej "cennej "energii Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: kolejny "profesor" łże 17.05.06, 14:18 Wpsuszczenie SamooBrony do rządu tylko dowodzi, że układ istenieje, ale tworzy go ktoś zupełnie inny niż się PiSowcom wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
tecra700 Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 14:14 Przedsiębiorca będzie mógł w sądzie dochodzić swoich praw w razie utraty części zysku z tytułu kontroli, a uczciwy przedsiębiorca i obywatel nie ma się czego obawiać. Moje rozmowy telefoniczne i korespondencję można kontrolować - nie mam nic do ukrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero a moje nie 17.05.06, 15:28 tecra700 napisał: > Przedsiębiorca będzie mógł w sądzie dochodzić swoich praw w razie utraty części > zysku z tytułu kontroli, a uczciwy przedsiębiorca i obywatel nie ma się czego > obawiać. Moje rozmowy telefoniczne i korespondencję można kontrolować - nie mam > nic do ukrycia. 1. O ile jeszcze bedzie na rynku. A sad bedzie potrzebowal mniej niz 4 lata (obecna srednia) na wydanie wyroku. 2. Moje rozmowy i korespondencja sa moja sprawa prywatna i nikomu nic do tego. Gwarantuje mi to konstytucja, ktora jakies barany usiluja obejsc rzekomo w moim interesie. Twoja logika jest perwersyjna i sprzeczna z ogolnie przyjetymi standartami - to nie obywatel powinien byc kontrolowany w celu zapobierzeniu korupcji lecz wladza w interesie obywatela. 3. Przebywam wlasnie w kraju w ktorym wladzy nie wolno podsluchiwac ani szykanowac obywateli i przedsiebiorstw. I nie ma tu ani wszechobecnej korupcji ani CBA ale za to proste, zrozumiale i konsekwentnie przestrzegane prawo. Nieskaplikowane przepisy i jawnosc procedur. Takie to proste ale najwidoczniej wyobraznia rzadzacych nie siega tak daleko. Latwiej wyslac silna grupe z w kominiarkach i z lomem i pokazac w telewizji jak sie walczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: CBA może wejść do firmy na 9 miesięcy 17.05.06, 14:28 Dyktatury czas nastał... Odpowiedz Link Zgłoś
robaczku Wracamy do Polski powojennej, bo pamiętam 17.05.06, 16:08 jak mój ojciec, prowadzący piekarnię był nękany przez różne kontrole. Byłam dzieckiem i widziałam po takich kontrolach bez przerwy płacząca mamę i ojca. A nie daj boże jak znaleźli na półkach parę bochenków chleba więcej, niż wynikała z ilości zużytej mąki, to wtedy nakładano bardzo wysokie kary pieniężne. Posądzano ojca o korupcję i kombinacje, próbę oszukiwania państwa i dorabianiu na boku. Nasyłano na niego ubeków, bez przerwy sprawdzano, a ojciec chciał tylko spokojnie żyć i wychować czwórkę swoich dzieci, ciężko i uczciwie pracując nocami wraz z mamą w swojej piekarni. Identyczna sytuacja zaistnieje obecnie, bo zmuszanie kogoś do współpracy to jak można nazwać??? Wraca UB!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal CBA to biuro mogące wymuszać łapówki 17.05.06, 19:51 Jesli to wszystko prawda to pracownicy CBA będą mogli zgodnie z prawem wymuszać łapówki żeby zakończyć kontrolę. W ten sposób bedzie można wykańczać firmy, które trzeba będzie wykończyć. To jest głupota twórców tak korupcjogennego biura. Niema ucziwych ludzi. Prawo musi być tak skonstruowane, żeby nie było możliwości korupcji bez łamania tegoż. Czy trzeba to tłumaczyć dobrym prawnikom ? Odpowiedz Link Zgłoś