Dodaj do ulubionych

Rosja nakłania Rosjan, by wrócili do kraju

05.07.06, 07:23
Putin przypomina coraz bardziej swojego mistrza Stalina.
Nastepnym krokiem bedzie rozbudowa lagrow dla karlow reakcji.
Obserwuj wątek
    • przejrzysty Re: Rosja nakłania Rosjan, by wrócili do kraju 05.07.06, 08:13
      Niby dlaczego Putin przypomina Stalina?
      Każde normalne państwo ma taki czy inny program repatriacji swoich rodaków.
      Patrz Izrael, Niemcy, czy nawet Polska. Dlaczego więc nie może go mieć Rosja?
      Tym bardziej, że rzeczywiście ubywa im ludności (i przybuwa muzułmanów,
      niestety).

A tak trochę z innej bajki to W. Radziwonowicz ma kłopot z matematyką: pisze,
      że w ciągu ostatnich 14 lat ubyło 15% ludności Rosji (ponad 9 mln ludzi) i że
      obecnie w Rosji mieszka ok. 142 mln. Moim zdaniem 9 mln w stosunku do 151 mln
      (stan ludności 14 lat temu) daje jakieś 6%, a nie 15%. Róznica spora.
      • hohlik3 wogole wszystkie liczby zawyza lub zaniza w zale 05.07.06, 10:25
        znosci od swoich propagandowych potrzeb
    • toberson Re:Niech SLD wraca do Rosji,bo tam ich potrzebuja! 05.07.06, 08:23
      Komuchy(Sld) sluzyli moskwie,to beda dalej sluzyc!!Zdrajcoe Polska niechce!!!
      • polonski Re:To jest dobry pomysl... 05.07.06, 08:49
        ale jednoczesnie dobrze byloby sie przyjrzec podobnemu zjawisku ubywajacej
        ludnosci w Polsce aby sie nie obudzic z reka w nocniku.

Ktos juz kiedys powiedzial: ucz sie na cudzych bledach.
        Polonski juz postanowil- wraca ale jescze troche... wiecej kasy..i to cholera
        nie pozwala czlowiekowi na podjecie zdecydowanego kroku.
        • snow21 Adam Michnik niech wraca do ojczyzny proletariatu 05.07.06, 09:32
      • brajew1 Re:Niech SLD wraca do Rosji,bo tam ich potrzebuja 05.07.06, 15:07
        A na jaki cher nam SLDowskie szmaciaze ,to te gnidy psuli stosunki polsko- rosyjskie , a wyniki ich polityki widac i slychac . Won ich do Afryki i Kwacha razem z nimi ,niech tam robią teatrzyk .
    • incipit Putin szykuje nowy Gułag ? 05.07.06, 08:45
      Nowe słoneczko nam rośnie zaraz na wschodzie.
    • presentation1 Tak sie sklada ze...... 05.07.06, 08:51
      Rosjanie dostrzegli mozliwosci repatriacji jako element do walki z
      demografia.Srodki sa a wiec i ludzie sie znajda.Pamietam , swego czasu bardzo
      duzo Rosjan szukalo szczescia na Zachodzie.Pisze o Francji.Fala ta sie
      zatrzymala i zaobserwowalem ze nie tylko ich wiecej nie przyjezdza ale wielu
      powrocilo.Igor mieszkal w Kallingradzie.Chlopak dwudziestokilkuletni.Narzekal
      na brak kasy i pracy.Poczatkowo handlowal w Polsce,pozniej Niemczech i
      Francji.Nie byly to wielkie interesy(troche kawioru,papierosy i wodka).Siedzial
      po kilka miesiecy we Francji.W koncu pojechal do siebie.W ub. roku juz jako
      turysta przyjechal nad srodziemne.Zlapal platna robote(poltora tysiaca dolarow)
      i smieje sie dzisiaj z tych groszy co zarabial na handlu.Mowi ze w zadnym
      wypadku nie chcialby mieszkac na zachodzie.I nie tylko on.Niektorzy pozostali-
      najczesciej Ci co byli na bakier z prawem.Jurij byl w komando w Czeczenii.Po
      wybuchu granatu przeszedl operacje twarzy.Wrocil do Czeczenii
      madrzejszy.Podczas jednej z akcji trafil kilka kilo zlota.Tak zostal
      dezerterem.Kasa sie skonczyla bo na zachodzie nie otrzymal wymarzonych
      milionow.Znalazl zone Francuske.Zyl trzy miesiace a teraz znowu jezdzi po
      Francji i mafiuje.Coz,losy emigrantow i to nie tylko rosyjskich sa podobne.
      • dvoryanin U nas też jest możliwość repatriacji na świecie 05.07.06, 14:26
        żyje poza Polską co najmniej 17 mln Polaków, w pierwszym rzędzie repatriacja
        powinna dotyczyć tych z Azji Środkowo - Wschodniej i Federacji Rosyjskiej.
        • tatek67 Re: U nas też jest możliwość repatriacji na świec 05.07.06, 15:36
          i z Chicago
    • grogreg Wiecej czolgow! Wiecej czolgow! 05.07.06, 09:02
      W Rosji nigdy nie szanowalo sie zycia.
      Wiec zycie z Rosji uchodzi.
      • brajew1 Re: Wiecej czolgow! Wiecej czolgow! 05.07.06, 15:11
        grogreg napisał:

> W Rosji nigdy nie szanowalo sie zycia.
        > Wiec zycie z Rosji uchodzi.

To smutna prawda.Czlowiek w Rosji jest niczym i nikim.
        • nikola_piterski2 Re: Wiecej czolgow! Wiecej czolgow! 05.07.06, 15:39
          brajew1 napisał:

> To smutna prawda.Czlowiek w Rosji jest niczym i nikim.

Powiedz mi kim jestes w Polsce? Co masz czego nie ma Rosjanin?

• eva15 Re: Wiecej czolgow! Wiecej czolgow! 05.07.06, 16:11
            Ma przyjaźń z Hameryką i tyle.
          • brajew1 Re: Wiecej czolgow! Wiecej czolgow! 05.07.06, 16:18
            нет у меня страху .Того самого страху, который сидит в каждом русским .Но не хочу никого здесь обижать ,это только мое сугубо личное мнение . Каждый видит мир своими глазами и у каждого своя правда , но о полном безразличии властей к грожданам России ,знаю не понаслышке .Что бы так не было ,россияне жили бы на совсем другом социальном уровне .А как живут видят все и не надо ля ля . Czesc.
    • jankowski1960 Re: Rosja nakłania Rosjan, by wrócili do kraju 05.07.06, 09:13
      czy rzady RFN prowadzace od ponad 50 lat taka polityke tez przypominaja ci
      rzady Stalina?
    • gekon1979 mam nadzieje, ze kacapstwo ktore zaleglo sie 05.07.06, 09:55
      w Polsce poslucha rady wodza kacapobolszewi
      • snow21 Przywieżli 5 kolumnę na czołgach do Polski,to 05.07.06, 10:23
        • snow21 niech teraz zabiorą sobie ten "prezent" do Rosji . 05.07.06, 10:26
          • gekon1979 i niech zabiora ze soba hohlika3 ;) 05.07.06, 10:41

• hohlik3 Re: mam nadzieje, ze kacapstwo ktore zaleglo sie 05.07.06, 10:29
        głupku
        nikt cie nie szanuje
        • gekon1979 Re: mam nadzieje, ze kacapstwo ktore zaleglo sie 05.07.06, 10:38
          nie zalezy mi na twoim szacunku, bo zwyszajnie toba gardze kacapski slugusie
          • polonski Re:A ja juz dawno.. 05.07.06, 11:05
            mowilem Ci, ze masz w glowie bekon zamiast mozgu.

To ciekawe, ze w bezmozgowcach to przynajmniej dziala instynkt samozachowawczy.

folksdojcziprowokatordoesnotneedtoansweraidodamtezcwaniakzydowski.
          • hohlik3 Re: mam nadzieje, ze kacapstwo ktore zaleglo sie 05.07.06, 13:16
            heh obys sie nie zdziwil jak kacapy, jesli reformy "demograficzne" beda wprowdzone w zycie zaczna po twoim grobie setkami skakac za te 50 lat;)))))))
            na marginesie to sytuacja ta o wiele dramatyczniej w polsce zaczyna sie przedstawiac...
            • dvoryanin W Polsce sytuacja demograficzna jest zła, ale w 05.07.06, 14:28
              Rosji jest tragiczna chyba czytałeś do 1991 r. ubyło 9 mln Rosjan ... A liczba
              Polaków jest na stałym poziomie ... dopiero ostatnio na minus 15 tysięcy
              rocznie ... ale nie 1,5 mln jak w Rosji już teraz ...
      • dvoryanin W kwesti polityki prorodzinnej i faktu iż tylko 05.07.06, 14:15
        Narody mające dzieci co najmniej 2,1 na kobiete mają przyszłość napewno TAK !
    • kacap_z_moskwy Gazetka kreczi 05.07.06, 10:56
      1. Program ogloszony dwa tygodnie temu jest przedewszystkim namerzony na pomoc
      w wyjscia z cienia emigracji z panstw poradzieckich. Jescze raz - EMIGRACJI Z
      PANSTW PORADZIECKICH. Nie chodzi o rosjan. Tylko o WSZYSTKICH, kto zyl na
      territorium b. zsrr'a. Jak ukrainec czy turkmen zechce do nas przyjechac - to
      bedzie mogl to zrobic wedlug ustawy w uprosczonym rezymie. Ale do tego
      wyznaczyli regiony. Inni, beda jak dotychczas czekac na obywatelstwo przez 3-5
      lat. Jescze raz powtazam - to program do wszystkich narodowosci b. zsrr.

2. Gazeta piszac o urodzieniach nie uwzglednia statystyki od ostatnich 3 lat. A
      wlasnie ona pokazuje ze w regionach duzych miast idzie fala urodzien. Nie
      starcza mejsc w szpitalach dla urodzien. W Moskwie to wogule kazdy w tej chwili
      mazy o DRUGIM czy TRZECIM dziecku. Bo zycie mu na to pozwala. Oczywisce w
      depresywnych regionach nie ma mowy o tym. Bo jak i z Polski w tej chwili,
      ludzie jechali jesce nedawno w inne regiony po prace. Ale w tej chwili w kazdym
      wiekszym mesce ma jusz prace. Wiec jest latwej, i nie trzeba zdobywac Moskwy,
      Petersburga czy Rostowa.

3. W wiekszosci panstw "pieknego" Zachodu tez jest minusowa fala urodzen. A usa
      rosna tylko dzieki emigracji do nich. Jest fajnie sluchac tych amerykanow na
      poludniowych stanach. W jakim jezyku mowia??? W Californii to jusz chyba wiecej
      hispanojezycznych tv programmow niz innych. I nie mozna myslec ze jak chinczycy
      z Rosji, wedlog polakow maja byc "przeciw" Rosji, to czi co zyja w USA lub
      Canadzie musza byc "za". A muzulmanska diaspora w EU to wogule fajny temat.

4. W tej chwili fala emigracji do Rosji rosjan z panst Azji Sr. praktyczne
      skaczyla sie. Bo wiekszosc jusz przyjechala. Z Ukrainy nie musza jechac, bo tam
      gdzie zyja - to ziemia rdzenna. I nie oddamy jej. Ale z okolic Lwowa niech
      wracaja. I tak tam nie ma pracy. Z panst jak Lotwa i tak duzo mjusz wyjechalo.
      Zostali tak zwano rosyjskojezyczni. Naprzyklad tez pochodzacy z Ukrainy.

5. No i na temat samej ustawy. Nie tylko bedzie pomagac w kosztach powrotu. Ale
      i beda dawac piendze na zakup domu lub mieszkania, i placic na poczatku zasilek
      dla rodziny i pomagac w znalezeniu pracy.

6. Jak ktos byl w Moskwie ostatnio - to zobaczyl jusz, ze nie znajdzie
      praktyczne moskwiczow prcujacyh w zawodach nieprestizowych. Nie ma ich w
      budownitstwe, transporcze, sluzbach mejskich (robotnicy)... Ale emigranci sa
      zadowoleni z tej pracy. Taki swiat.

No i na koncu o wyludnieniu Rosji - не дождетесь.
      • gekon1979 jeszcze 50 lat 05.07.06, 11:07
        i bedziemy tanczyc na waszym grobie :)
        • tatek67 Re: jeszcze 50 lat 05.07.06, 12:42
          gekon1979 napisał:

> i bedziemy tanczyc na waszym grobie :)
          >
          Gekonie, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za 50 lat stuknie ci 77. Jeśli i
          będziesz wsród żywych, to z tańcami to już przesada. Możesz raczej zaciągnąć
          wartę honorową
          • dvoryanin Gekon będzie ogłądał to w TV, ja chętnie obejrze o 05.07.06, 14:22
            RFN ... 25 % osób powyżej 65 lat, 16 mln obywateli mniej, tak jakby cały b. NRD
            się wyludnił ... a wsród pozostałem ludności masy turków, marokańczyków ...
        • dvoryanin Gekon, będziemy gdy u Nas będzie przyrost 05.07.06, 14:21
          naturlany gwarantujący zastępstwo pokoleń czyli 2,1 na matke a nie 1,2 jak jest
          teraz ... inaczej zarwóno niemcy i rosjanie jak i my będziemy wymierać i nikt
          na niczyim grobie nie zatańczy ... a trzeba wiedziec iż do 2050 r. będzie 16
          mln niemcó mniej, tak jakby całe NRD się wyludniło ... to jest perspektywa ...
          odzyskać stare słowiańskie ziemie ... Polskie Łużyce ... i bardziej mnie to
          interesuje niż ziemnie za kołem polarnym ... ale żeby tak się stało trzeba
          prowadzić mąrdrą polityke prorodzinną i doprowadzić do przyrostu naturalnego
          2,1 dziecka na kobiete ... Jak tak będziemy robić to już w 2050 będziemy mogli
          dozyskać słowiańskie ziemie na Łabą ... bo przecież ok. 60 mln naród w tym 25 %
          osób powyżej 65 l. nam się nie postawi ... a ile w tym będzie turków ... A z
          ruskimi będziemy musieli czekac do 2100 r ... czyli nasze dzieci i wnuki ... bo
          wtedy będzie tylko 50 mln mieszkańców w Federacji Rosyjskiej, starych,
          alkoholików, narkomanów oraz ludy muzłmańskie na Kaukazie i nad Wołgą :)
      • polonski Re: Pewnie zaraz obwolaja... 05.07.06, 11:12
        Polonskiego sowieckim szpiegiem, ale ja mam to w d...

Powiem, ze podoba mi sie ten pierwszy krok rzadu Puftina. Dobrze by bylo aby
        rzad Polski wziel sie za to, aby nie lamentowac za pare lat.

A i nie daj b.. zaczac wpuszczac folksdojczipruskiegnidy na ziemie lubuska.
        • dvoryanin Masz racje, Polsce jest potrzeba polityka prorodzi 05.07.06, 14:36
          nna, kompleksowa nastawiona na wzrost przyrostu naturalnego tka aby gwarantował
          on zastępowalność pokolń czyli z obenych 1,2 dziecka na matke do 2,1 dziecka na
          matke ... to będzie kosztować i to dużo ... Francja wydaje 6 % PKB i ma
          przyrost naturalny 2,0 najwyższy w Europie wraz z Irlandią ... albo Szwecja
          1,7 ... Polsce jest potrzeba polityka prorodzinna, Putin zrobił krok w dobrym
          kierunku w Rosji (tylko nie wiem czy nie zapóźno) my musimy zrobić u siebie i
          nie tylko jeden krok ale cała mase kroków ... bo my jesteśmy w lepszej sytuacji
          demograficznej niż Rosjanie więc będzie Nam łatwiej.

I wtedy owszem Gekon i inni rusofobi będa sobie mogli tańczyć na grobie Rosji
          ale i Niemiec, o Czechach czy Litwie nie wspomiawszy ...
      • eva15 Re: Gazetka kreczi 05.07.06, 16:24
        Jestem przekonana, że polityka zasiedlania ludźmi z byłej ZSRR szybko
        przyniesie efekty,bo już teraz bez żadnej pomocy ludzie masowo wyjeżdżąją do
        Rosji, a co dopiero jeśli państwo da im pomoc na starcie.

Myślę, że większy problem jest ze zmianą nawyków - pijaństwem, chorobami i
        śmertelnością wśród mężczyzn. Oraz z brutalnością tych sfrustrowanych często
        mężczyzn wobec kobiet. Mam znajomych zamożnych, kulturalnych, dobrze
        wykształconych Rosjan w wieku ca 43 - 48 lat, którzy często przyjeżdżają na
        Zachód. Oni właśnie twierdzą, że zachowanie rosyjskich mężczyzn w rodzinach
        biedniejszych i gorzej wykształconych bardzo ujemnie wpływa na rosyjskie
        kobiety i odstrasza je od posiadania dzieci z mężczyzną, który lubi pić i bić.
        • kacap_z_moskwy Re: Gazetka kreczi 05.07.06, 17:06
          Przed przyjeczem uchwaly bylo duzo dyskusji na temat "czy to trzeba..?"
          Policzyli, ze co miesac emigranci legalnie wysylaja do domu z Rosji wiecej niz
          1 mlrd $. Wiec teraz uwazaja, ze jak dadza mozliwosc im zostac normalnymi
          obywatelami - beda miec wiecej mozliwosci do zarabiani, a to wiecej podatkow i
          rozwoj. Poprostu czlowiek bedzie mogl przywiezc do Rosji swoja rodzine i
          pienedzy zostana u nas. Jusz teraz, naprzyklad, wladze Kazachstanu wyrazili
          zanepokojenie ta ustawa. Bo boja sie ze naibardzej dynamiczna i wyksztalcona
          czesc spoleczestwa pojedzie do Rosji. W TV pokazali szpitali w centrach
          rejonowych na Syberii, gdzie jusz pracuja lekaze z Kazachstanu i Kirgizji. I
          jada. Ja nie widze tez nic strasznego w tym, ze jada do nas z innych panstw.
          Daja impuls do rozwoju. Bo naprzyklad budujac fabryki samochodow w Petersburgu
          i okregu Nissan, GM i Toyota maja powazny problem z sila robocza. poprostu jej
          nie starcza. VW dlatego wybral Kaluzskuju oblast, bo tam jest duzo chetnych do
          pracy na jego fabryce. I Ukraina obok z tania sila do pracy. I tak ze wszystkim.

Co do alkogolizmu - jest ani wiekszy ani nizszy niz w katolickej Polsce. A w
          Moskwie mniej jest owele pijacych (pisze o stalych alkogolikow) niz na
          prowincji. A zachowanie w rodzinach bednych jest prawie jednakowe wszedzie na
          swecze, i zalezy raczej na inteligencji i wyksztalcenia ludzi niz od
          narodowosci.
          • eva15 Re: Gazetka kreczi 05.07.06, 18:08
            to NA PEWNO nie zależy od narodowości, źle mnie zrozumiałeś, nie przypisuję
            mężczyznom rosyjskim jakiś gorszych cech. Agresyswne zachowania tsą wynikiem
            splotu okoliczności (zamożność, wykształcenie, pozycja społeczna, szanse
            życiowe etc) a nie narodowości.
            Czym Ty wytłumaczyłbyś fakt, że Rosjanin (mężczyzna, z kobietami jest OK) żyje
            dużo krócej niż w Polsce czy na Zachodzie. Sam Putin podał gdzieś, że zaledwie
            ok. 58 lat. Mnie się wydaje, że wpływ na to musi mieć nadużycie alkoholu, bo
            nie wierzę, że mężczyźni rosyjscy to jakaś genetycznie upośledzona grupa.
            • kacap_z_moskwy Re: Gazetka kreczi 05.07.06, 23:50
              Trudno mi cos powiedzec o zyciu statystycznym. Moj tata odszedl w wieku 68 lat,
              jego ojczec, moj dziadek, zyl troche dluzej. Ale, dziadek i babcia od mamy
              jescze zyja. Maja za 90. I tych co znam, odchodzili napewno nie przez
              alkogolizm. Mi sie naprawde wydaje, ze ta teorija o powszechnym pjanstwie jest
              troche przesadzona. To ze pija - fakt. Ale pija tak wszedzie. Nawet podpalaja
              takie miasta jak NY. Z drugej strony nasz folklor daje wypiwocham (nie
              porownoje ich z nieuleczalnymi alkogolikami) troche luzu. Patrzymy na nich nie
              jak na jakies zlo, ale na jak cos codziennego. Przebaczamy im (i mysle ze to
              niedobrze) wszystko, za co normalnego czlowieka mogli nawet wsadzic do
              wiezenia. Trudno z tym sie bic. Bo taki frajer to uwaza ze moze i do pracy po
              nocy z butelka isc. Ale... Ale w tej chwili sa dwe widoczne linje u mlodziezy.
              1. Ci co bardzo malo pija. W Moskwie takich jest duzo. Praktyczne bywaja pjani
              tylko na urodzinach lub jakis swietach. Pozwalaja na butelke piwa. I ida czagle
              na gore w pracy. 2. Inna czesc - co moze pic, zeby pic. Tych tez nie malo. Ale
              mniej. I, pisze o Moskwe, duzo mniej. W samej Moskwie, jak widzisz w dryzg
              pjanego czlowieka, najczescej to gastarbajter, albo marginal. W prowincji duzo
              pija. Ale znow raczej ci, co zaczei jesce za zsrr. Te kto chce - ma prace i
              normalna rodzine. W Syberji odwrotne, niekedy trzeba przypasc do butelki (ale
              nie zaduzo). Bo walka z mrozem to wymaga. Nieuniknione pjanstwo przy tym
              zwalczaja niektore gubernatory. Tak na Czukotce (Abramowicz) wprowadzili
              sprzedaz alkogolu tylko na karty plastykowe. I pracuja sklepy tylko w
              odpowednie godziny. To dalo pozytywny efekt. Czukcze stali owele wiecej
              pienedzy zostawiac w rodzinach, a w miastach za dwa lata byli tylko 6 zgonow
              przez zamarznecze po-pjanemu. W latach 92 - 00 co roku nachodzili nie mniej niz
              15 czlowiek jusz martwych, i kolo 20 - 30 dostawalo obrazen ciala. Bimber
              trudno robic, bo stajesie drozszy niz przywieziona wodka, przez cene skladnikow.

W tej chwili wiekszym zlem sa narkotyki. Za Uralem, gdzie rosnie w stepach na
              granicy z Kazachstanem i w samym Kazachstanie, na Dalekim Wschodzie (najleprza
              jak mowia jest kolo jeziora Hanka, konopla (jak po-polsku?), narkotyki sa
              dostepne wszystkim. To jest wieksze zlo niz wodka. Otwarta granica z
              Kazachstanem sprawia dosc spokojny tranzyt z Afganistanu i Azji Sr. I to uwazam
              za niebespeczestwo. A nie wodke. Ta nas (i polakow tez) "zniscza" jusz od
              wiekow, ale jakos spokojne zyjemy. A narkotyki jusz dzialaja smertelnie. Mam
              przyjaczola z malego miasta Kopejsk. Lezy gdzies na granicy Uralu i Syberji.
              Opowiadal mi, jak wraca niekedy do domu odwiedzic rodzicow, i widzi swoich
              bylych kolegow, zabitych jusz narkotykami. I jest mu straszne, ze mogl zostac i
              tak samo jak oni spuszczac do kanalizacji swoje zycie. Niestety jest i tak.
              • hohlik3 Re: Gazetka kreczi 07.07.06, 07:49
                oj i tu sie nie zgodze kacapie z toba, u nas to sie nazywa konopia lub marihuana,
                alkohol jest o wiele wiele wieksza trucizna i silnie uzaleznia, co roku masa ludzi umiera od tego...od konopii nikt nie umarl
                poza tym spozywajacy konopie i alkohol jak pokazuja statystyki zadziej siegaja po alkohol, sam pale konopie od wielu wielu lat i co nie co wiem;))))
      • hohlik3 Re: kacapie powiedz 05.07.06, 17:52
        jaka ludnosc sie sprowadza, biala? zolta, slowianska,muzulmanska??
        prosilbym o wiecej szczegolow bo to ciekawy watek..czy w wyniku tych migracji jest prawdopodobne ze bedzie zanikac trzon rosji czyli ludnosc slowianska, ??jest wiele znakow zapytania.....
        • eva15 Re: kacapie powiedz 05.07.06, 18:27
          kacap ma na imię Denis. To dużo ładniej niż kacap.
          • kacap_z_moskwy Re: kacapie powiedz 06.07.06, 00:10
            Przez to, ze nie rozumiem, i jednak mi nikt nie wytlumaczyl, co w tym "kacap"
            jest obrazliwego - nie przejmujesie. U nas polakow zowia "pszek". Bo macie w
            jezyku sz, rz... I jak mowice duzo tych dzwiekow macie. Ale chyba na to sie tez
            sie ne obraza :)
            • eva15 Kacapie powiedz..... 06.07.06, 01:37
              kacap_z_moskwy napisał:

> Przez to, ze nie rozumiem, i jednak mi nikt nie wytlumaczyl, co w tym "kacap"
              > jest obrazliwego - nie przejmujesie.

I słusznie, że się nie przejmujesz. "Kacap" to obraźliwe lwowskie, czyli
              pochodzące z lwowskiego (Лемберг) dialektu, określenie duraka. Skąd się to
              wzięło? Nikt pewnie nie wie, to jest nieracjonalne.
              Czy "kacap" nma po rosyjsku jakieś znaczenie?

>U nas polakow zowia "pszek". Bo macie w jezyku sz, rz... I jak mowice duzo
              >tych dzwiekow macie. Ale chyba na to sie tez sie ne obraza :)

Nie ma powodów do obrazy, ale skąd się to bierze, tego ja z kolei nie rozumiem.
              Przecież w rosyjskim też jest wiele sz, rz, cz, szcz. Np:

Еще,Число, Счет, Счастливо...

Czemu więc Polak to "pszek" a Rosjanin nie??
              • nikola_piterski2 Re: Kacapie powiedz..... 06.07.06, 10:26
                eva15 napisała:

> kacap_z_moskwy napisał:
                >
                > > Przez to, ze nie rozumiem, i jednak mi nikt nie wytlumaczyl, co w tym "ka
                > cap"
                > > jest obrazliwego - nie przejmujesie.
                >
                > I słusznie, że się nie przejmujesz. "Kacap" to obraźliwe lwowskie, czyli
                > pochodzące z lwowskiego (Лемберг) dia
                > lektu, określenie duraka. Skąd się to
                > wzięło? Nikt pewnie nie wie, to jest nieracjonalne.
                > Czy "kacap" nma po rosyjsku jakieś znaczenie?
                ---------------------------

"Chochly" i "kacapy" nia maja zadnego znaczenia ze wzgledu etnografii.
                "Chochly" to byl kierunek mody w srodowisku russkich kazakow Zaporozskiej
                Sieci, ktora nie byla okupowana Rzeczpospolitej, a dlatego nie byla jej
                peryferija (ukraina).
                Zgodnie z tej moda russki kazak zapuszczal na glowie dlugi czub - chochol.
                Moda ta przyszedla z dalekej Mongolii.
                Slowo "Kacap" tez ma stosunek do mody i sie tyczy tych, kto zapuszczal dluga
                brode, ktora, jak bylo mowiono, przypominala kozia brode (як цап, как цап).
                Цап - koziol (bylo i taki wyraz w russkim jezyku tych czasow).
                Te, kto nosil brode, nazywal czubatego "chochol", te kto nosil czub,
                brodatego "kacap".
                Lecz, zeby zaczepic czlowieka czasem russki kazak, ktory w "drabinie
                spolecznej" stal wyzej niz chlop, nazywal czlowieka "kacapem", zeby obrazic
                slowem "chlop", "czern", poniewaz brode czesto nosili chlopy. To sie tyczylo
                zachodnich, wszchodnich, polnocnych, poludniowych brodatych Russkich. "Kacap"
                do ogolnych Russkich, mieskich mieszkancow, intelligencji Zaporozja, jak i
                innej czesci Rusi, nie miel zadnego stosunku.
                Dzis w ogole te slowa nie maja znaczenia i pio prostu sa "pustyszkami".
                Powtarzam, ze slowa te mieli znaczenie tylko w russkim srodowisku i innego
                etnosu sie nie tyczyly.

> mowia "pszek". Bo macie w jezyku sz, rz... I jak mowice duz
                tych dzwiekow macie. Ale chyba na to sie tez sie ne obraza :)
                > Nie ma powodów do obrazy, ale skąd się to bierze, tego ja z kolei nie
                rozumiem.
                > Przecież w rosyjskim też jest wiele sz, rz, cz, szcz. Np:
                >
                > Еще,Число, Счет, Счастливо...
                >
                > Czemu więc Polak to "pszek" a Rosjanin nie??

--------------------------

"Еще,Число, Счет, Счастливо..." maja duzo mniej szycacych dzwiekow i liter niz
                polskie "jeszcze, szczesliwy..." juz nie mowie o "w Szczebrzeszynie chrzanszcz
                brzmi w trzcinie i Szczebrzeszyn z tego slynie..."
                • gekon1979 ale jest jeszcze kacapobolszewik, okreslajacy 06.07.06, 10:37
                  wasza nature, prymitywna i agresywna
                • eva15 Re: Kacapie powiedz..... 06.07.06, 13:30
                  W polskim języku też można powiedzieć na kozła cap. I tak sobie myślę, że
                  bardzo to możliwe, że na głupiego/duraka mówiono głupi jak kozioł, czyli głupi
                  jak/kak cap, czyli w skrócie "ka-cap" i tak zostało. To bardzo możliwe.

Dzięki za wyjaśnienia z chochołem/chochłem. Po polsku chochoł to słomiana
                  ochrona zrobiona dla chronienia drzew, krzewów przed mrozem, ale także duch -
                  dobry albo zły. W Polsce ma on wielkie znaczenie jako postać symboliczna w
                  dramacie S. Wyspiańskiego ""Wesele".

> maja duzo mniej szycacych dzwiekow i liter niz polskie "jeszcze,
                  >szczesliwy..." juz nie mowie o "w Szczebrzeszynie chrzanszcz brzmi w trzcinie
                  >i Szczebrzeszyn z tego slynie..."

Dobry jesteś. Skąd to znasz?

A propos - "chrząszcz" nie "chrzanszcz", bo musi być jeszcze trudniej...
        • kacap_z_moskwy Re: kacapie powiedz 06.07.06, 00:05
          Naprawde martwi, ze ludnosc slowianska pomalu zanika. Nie przez umerane. Lecz
          przez pomeszanie z innymi. Teraz w Moskwie jest pracujacych z Azji Sr. jak
          mrowek. Duzo jest wiec jusz rodzin dwunarodowych. Ja znam kolege co ozenil sie
          na kirgizke rok temu. I to sprawia swoje. Poprostu taki welki kociol co gotuje
          wszystke narodowosci w jakas meszanine. Bo duzo jest rodzin gdzie z jednej
          strony jest muzulmanin, z drugej prawoslawny.

Smutne, ale swiat sie zmienia. Ale twerdzic ze calkowicze zanikne slowianskosc -
          jednak nie mozna. Choc mysle ze sie zmieni cos. Jak jusz pisalem wiekszosc
          przyjezzych przyjmuje obyczaje rosyjskie. Chinczyki, wjetnamczyki, kirgizy czy
          turkmeny zyja bardzo spokojne srod nas. Naiwecej problemow mamy z gruzinami
          (naiwecej przestempstw srod przyjezzych, i wogule). Tak sie stalo ze czagla
          propaganda jesce za stalina o "pieknych i goscinnych" gruzinach zrobila na
          odwrot. Ale i sami sie postarali. Choc, nawet i teraz, jak zawsze, znajduja w
          Rosji prace i dom. W Moskwie bardzo duzo uchodcow z Poludniowego Kaukazu.
          Ormiane, abchazy, gruzini, a 1 mln azerow w Rosji mowi sam za siebe. No, trzeba
          zauwazyc, ze czas za czasem, potrochu assymilacja robi swoje. Zostaja
          muzulmanami, czy chrestjanami, chodza do swych szkol (nie zabrania sie u nas
          nauczania w swoim jezyku jak w EU) - ale przejmoja warunki gry (choc nekedy
          trudno im idzie) rosyjskie. I znow wracam do swego zycia, mam duzo kolegow
          roznych narodowosci - ale wszystcy praktyczne zyjac w Moskwe staja sie raczej
          moskwiczanami, niz zostaja ormianami czy kirgizami.
          • gekon1979 Re: kacapie powiedz 06.07.06, 10:32
            > Naprawde martwi, ze ludnosc slowianska pomalu zanika. Nie przez umerane. Lecz
            > przez pomeszanie z innymi.
            to troche bzdura, bo z tego co wiem, to ludnosc "slowianska" zawsze mocno sie mieszala z innymi - problemem jest zatracanie zdolnosci absorpcji, asymilacji - no ale z drugiej strony trudno zasymilowac chinczyka czy jego dzieci ze slowianami, bo chinska kultura jest bardzo silna, i to jest wasz problem,
            my jako sarmaci tego problemu nie mamy, kto do nas przyjezdza szybko sie polonizuje, i to nie na sile
            • miszka90 Re: kacapie powiedz 06.07.06, 12:53
              Jeżeli chodzi o ten "sarmacki rod" to troszke pogrzebałem w kilku książeczkach
              i dokładnie sie dowiedziałem co i jak.

Polska szlachta nazywała sie(a pozniej była świecie przekonana) sarmatami czyli
              szlachetnym ludem który przybył z dorzecza Wołgi i Donu.
              Mało tego kolejną brednią było że walczyli (na równi) ze starożytnymi
              rzymianami.

A o to wnioski i doinformowanie :-D

1) Jeżeli pochodziliśmy z dorzeca Wołgi i Donu to jesteśmy potomkami Rosjan,
              czyli słowian właśnie, z tego wniosek że szczyciliśmy sie swoimi Rosyjskimi
              korzeniami :D

2)Szczegolnie podkreślano(najbardziejh wsrod tej najbogatrzej szlachty) walki u
              boku starożytnego rzymu, po łacinie wyraz slavio ma 2 naczenia: słowianin i
              NIEWOLNIK, z teg wnioskuje że nasi "szlachetniejsi" potomkowie szczycili się
              niewolniczą służbą u Rzymian.
              • gekon1979 Re: kacapie powiedz 06.07.06, 16:15
                > 1) Jeżeli pochodziliśmy z dorzeca Wołgi i Donu to jesteśmy potomkami Rosjan,
                > czyli słowian właśnie, z tego wniosek że szczyciliśmy sie swoimi Rosyjskimi
                > korzeniami :D
                a slyszales kiedys o czyms takim jak wedrowki ludow?? rosjan w tedy nie bylo, zastanow sie, zreszta badania genetyczne dowodza ze(i cale szczescie) jestesmy bardzo od siebie enetycznie oddaleni :)
                • miszka90 Re: kacapie powiedz 06.07.06, 16:22
                  Nie o to nie o to :D

Chodzi o to że nasa krew była mieszana głównie z krwią germańską i litewską a
                  Rosyjska z Fińską, i Chańską, a przodków mamy tych samych, pochodzimy
                  (słowianie) z karpat, WSZYSCY :D
                  • gekon1979 Re: kacapie powiedz 06.07.06, 22:49
                    Polacy nie sa slowianami, tylko sarmatami :P
                    po drugie kacapobolszewicy, to pol mongoly,
                    jak to juz od sredniowiecza mawiali Polacy, najwieksza dzicz azji, nawet tatarow! wyzej sobie cenili
                    • hohlik3 Re: kacapie powiedz 07.07.06, 07:40
                      ale ty gekon glupi do potegi jestes
                      glupi glupi i jeszcze raz glupi
                      takie pierdoly wypisujesz ze az rece opadaja
                      wszystko co piszesz to juz nie naginanie faktow ale totalne klamstwo
                      "polacy to sarmaci nie slowianie" buhahahaha ale jebniety jestes
    • gllenda Nie podniecalbym sie 05.07.06, 11:16
      Nawet jesli wschod Rosji sie troche wyludni, to i tak bedzie tam mieszkalo
      wiecej ludzi ni na przyklad Kanadyjczykow mieszka na polnocy swojego kraju, czy
      Australijczykow na polnocy swojego. Jednym slowem kolonizacja Syberii i
      Dalekiego wschodu jest w porownaniu z kolonizacja kanadyjskiej czy
      australijskiej polnocy sukcesem. W Rosji na tych terenach mieszkaja miliony, w
      Australii czy Kanadzie ledwie tysiace bialych.
      • hohlik3 Re: Nie podniecalbym sie 05.07.06, 13:12
        dokaldnie masz racje i jakos autor i inni komentujacy tego nie zauwazaja
        P proistu regiony polnocne nie sa w stanie wyzywic wecej ludzi, takze pieprzenie ze chny zajma syberie jest niedozeczne z wielu powodow, co najwyzej isnieje zagrozenie naplywu ubogiej ludnosci chin na terytorium kraju ussuryjskiego
        poza tym chinczycy to ludzie z poludnia(ryzojady;)) i juz harbin to dla nich odlegla polnoc podobnie jak habarowsk czy blagowieszczensk nie mowiac o syberii gdzie tworza diaspory ale nic poza tym...
        chinom bardziej niz na zasiedlaniu zalezy na pozyskaniu bogatych surowcow syberyjskich...
        • polonski Re: I tu prosze pana zaprotestuje... 05.07.06, 13:34
          te maszynki z chin wpieprzaja wszystko co sie rusza a nie daj b..ma kutasa to
          natychmiast go susza i miela do spozycia.

Kolega z sydney napisal mi, ze zezarli prawie wszystkie psy i koty w zachodnim
          sydney.
          Aborygeni zaczynaja protestowac przeciwko gwaltownie rosnacej liczbie
          zarlocznej stonki z chin, poniewaz zaczyna ona (stonka) wyzerac aborygenom
          kokrocie i goany.
          • elephant_tusk Re: I tu prosze pana zaprotestuje... 05.07.06, 15:38
            Co to są kokrocie i goany?
            • polonski Re: I tu prosze pana zaprotestuje... 05.07.06, 16:50
              Tak znajomy Polak z australii napisal w "email". Domyslam sie, ze uzyl
              fonetycznego okreslenia za przeproszeniem rodzaju prusakow i gadow czy plazow.
              Nie znam sie na przyrodzie ale wiem jak skonstruowac bombke atomowa hle..hle...
              • gekon1979 Re: I tu prosze pana zaprotestuje... 06.07.06, 10:58
                to zrob kilka tych atomowek, i rozwal w koncu te Ziemie w pyl i w czarna dziure!!
      • dvoryanin tylko, że te tereny Rosji zalewają Chińczycy ... w 05.07.06, 14:14
        Kanadzie najwyżej misie polarne, pingwiny i foki a w Australi kangury ... i to
        jest ta różnica, dość poważna ...
    • dvoryanin Te fakty mówią wiele, może by wyciągnąć z nich 05.07.06, 14:11
      wnioski.

"Demografowie mówią, że państwom b. ZSRR grozi fenomen znany jako "rosyjski
      krzyż" - krzyż na wykresach demografów powstaje, gdy gwałtownie opadającą
      krzywa urodzeń krzyżuje się z z ostro rosnącą krzywą zgonów. Ten krzyż stoi
      przede wszystkim nad Rosjanami, wcale nie grozi natomiast mieszkającym na
      terytorium Federacji Rosyjskiej narodom muzułmańskim. W kaukaskich republikach
      Dagestanie i Inguszetii liczba urodzin na tysiąc mieszkańców jest o
      kilkadziesiąt procent większa niż liczba zgonów."

Bo tam żyją zgodnie z nakazami prawa naturlanego, tam nie morduje się dzieci
      nienarodzonych, tam szanuje się wiare i moralność. To powinno dać do myślenia,
      szanse na życie i rozwój mają tylko Narody religijne !

"Rosjanie żyją krótko - mężczyźni średnio tylko 58 lat, czyli o dziewięć lat
      krócej niż Polacy."

To styl zycia o tym decyduje alkoholizm, dlatego też na sprzedaż alkoholu
      powinnien być monopol państwowy, ograniczone ilości możlwie do nabycia i zakaz
      sprzedaży od soboty 15:00 do poniedziałku 6:00 (tylko 3,5 % dopuszczone do
      sprzedaży) oraz święta Kościelne i Narodowe (całkowity), możliwośc kupienia
      alkoholu powinna być po ukończeniu 21 lat, to trzeba zrobić w interesie Narodu !

"Dwie na trzy ciąże kończą się aborcją. Tylko nieliczne małżeństwa decydują się
      na drugie dziecko."

Do tego prowadzi lewacko - liberalna ideologia do mordowania tego co
      najważniejsze, do mordowania dzieci. Dzieci które są przyszłości Narodu, bez
      dzieci nawet najbogatszy Naród nie ma NIC ! Aby Naród był silny na każdą
      kobiete powinno przypadać 2,1 dziecka .. wtedy struktura jest zdrowa ale gdy
      jest więcej tym lepiej dla przyszłości Państwa dla jego potęgi i znaczenia w
      świecie !

"Putin, szukając ratunku przed katastrofą demograficzną, obiecał Rosjankom, że
      za urodzenie drugiego potomka będzie płacił 250 tys. rubli (28 tys. zł), czyli
      tyle, ile przeciętny Rosjanin zarabia przez ponad dwa lata."

Polityka prorodzinna, prorozwojowa dla jest pożebna dla przetrwania Narodu i
      Państwa, kążdy więc kto w Polsce i jakimś innym kraju występuje przeciw
      polityce prorodzinnej, jest głupcem lub tez wrogiem swojego Narodu !

W świetle tego widac iz środowiska lewackie, feministycze oraz lobby pedalskie
      prowadzą akcje antynarodową, antyludzką ... akcję mającom na celu zniszczyć
      Naród czy to Niemiecki czy Rosyjski czy tez Polski. Robią to propagując tzw.
      aborcje, antykoncepcje itp. lewackie zboczenia !
      • hohlik3 Re: Te fakty mówią wiele, może by wyciągnąć z nic 05.07.06, 14:37
        oj!!!
        zgadzam sie ze tzw "religijnosc" ma wplyw na dynamike urodzen, z czego zdaje sobie spare rosja odbudowujac wplywy prawoslawia...
        co do spozycia alkoholu to juz sa wprowadzane stopniowe ograniczenia.
        zgadzam sie ze polityka prodzinna to filar trwania narodu co w rosji lepiej rozumieja niz w polsce
        na koniec rada aby nie podpierac i brac na powaznie artykolow zamieszczanych w GW co najwyzej jako egzotyczna ciekawostke;))))
        • bohemian1 Re: Te fakty mówią wiele, może by wyciągnąć z nic 05.07.06, 16:13
          ...Ahoy z Cech. Nejvice ze vsech zemi Evropy se vylidnuje Polsko, za posledni
          tri roky vyemigrovalo mozna 2 miliony obyvatel v "reproduktivnim" veku. "Gadki"
          o Rusku nemaji smysl mily Gekone, etc.,... Pri soucasne politice PL se neda
          ocekavat, ze emigrace do zapadni Evropy se skonci, snad jen, jestlize PL
          zustane vyeliminovana z EU, je fakt, ze na tom PiS, LPR a SO "mocno" pracuje...
          • buj_w_chutach Re: Te fakty mówią wiele, może by wyciągnąć z nic 05.07.06, 19:15
            masz rację Czechu, ja też uważam że Polska się szybciej wyludni niz
            Rosja,granice są otwarte a Kaczystan nie zachęca do posiadania rodziny.Ale i u
            was nie jest najlepiej.Za 50 lat 25% Czechów to będa "Cikani" albo "cikanskeho
            puvodu"
    • douglasmclloyd Kiedy na taki pomysl wpadnie nasz rzad? 05.07.06, 16:03
      Zwolnienia z podatkow zachecilyby niejednego do powrotu.
      • polonski Re: Jeszcze tego brakuje.. 05.07.06, 16:58
        Jak Rosjanie przestana pic i stana sie dobrymi mezami i ojcami. To k..a nie
        bedzie mozna sie ich czepiac wiecej. No na szczescie "folksdojcz" fizycznie i
        moralnie jest "ewig".

Poza tym Polak - mezczyzna leje zone historycznie w mysl zasady "kobieta z
        wozu, koniom lzej".
        Ciekawe, czy ktos prowadzi statystyke w tym temacie.
        A teraz mozecie mnie wyzywac "sowieckim agentem" ale "folksdojcza" nie wybacze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka