Dodaj do ulubionych

Niemcy: ''Polscy nacjonaliści'' chcą usunąć Nie...

• dialektolog I pomylili zdjęcia (chyba) 09.09.06, 14:27
      I wydaje mi się, że na zdjęciu w "Süddeustsche Zeitung" jest prezydent Lech
      Kaczyński.
      Myli mnie wzrok albo Reuter i redaktorzy gazety pomylili zdjęcia.
      Zob.: www.sueddeutsche.de/,tt4m2/ausland/artikel/139/85054/
      • i.litzbarski Re: I pomylili zdjęcia (chyba) 09.09.06, 15:14
        dialektolog napisał:

> I wydaje mi się, że na zdjęciu w "Süddeustsche Zeitung" jest prezydent Lech
        > Kaczyński.
        > Myli mnie wzrok albo Reuter i redaktorzy gazety pomylili zdjęcia.
        > Zob.: www.sueddeutsche.de/,tt4m2/ausland/artikel/139/85054/

cool!
        "süddeutsche zeitung" trzeba teraz zrobic proces w norynberdze :)))
    • johnny_chill1983 Jak Można Nie Doceniać PiSu, LPRu i Samoobrony? 09.09.06, 14:29
      Patrzę, czytam i nie mogę się nadziwić jak "nasi kochani" koalicjanci zdążyli
      "polepszyć" stosunki polsko - niemieckie w tak krótkim czasie, jak "zdumiewająco
      umocnili" rolę Polski w Uni Europejskiej, z jaką "pasją pracują" nad pokazaniem
      Rzeczypospolitej jako kraju toleracji, jako demokratycznego państwa prawa
      urzeczywistniającego zasady sprawiedliwości społecznej.
      Nie mogę nie wspomnieć jeszcze o "bezwzględnie inteligentnym" Jarosławie
      Kaczyńskim, który wręcz roztrzaskał Amerykanów taktycznym szantażem i
      "bezwarunkowo" wymusił spotkanie z prezydentem USA.
      Pytam jak nie doceniać i nie popierać aktualnie rządzących?! Trzeba co najmniej
      wykazywać wątpliwości co do stanu poczytalności.
      • 1stanczyk Czytam i nie moge sie nadziwic jak "szermwanie 09.09.06, 15:00
        idelistycznymi haselkami wyjetymi z podrecznikow dla przedszkolakow
        (<<"zdumiewająco umocnili" rolę Polski w Uni Europejskiej, z jaką "pasją
        pracują" nad pokazaniem Rzeczypospolitej jako kraju toleracji, jako
        demokratycznego państwa prawa urzeczywistniającego zasady sprawiedliwości
        społecznej>>,
        typowe dla polskiej pseudointeligencji" moze jeszcze dzisiaj byc argumentem
        propagandowym ironicznej aczkolwiek zupelnie poronionej i nieudanej probie
        dyskredytacji tego co na swiecie nazywa sie "realpolitic".
        To nie << "bezwzględnie inteligentny" Jarosław Kaczyński >> szukal prestizu dla
        Polski w bandyckim bushowskim napadzie na Irak.
        To nie dzieki dzialaniom << "bezwzględnie inteligentnego"
        Jarosława Kaczyńskigo >> znalezlismy sie w rankingu "demokratycznego panstwa
        prawa urzeczywistniajacego zasady sprawiedliwosci spolecznej" za narkotykowa
        Kolumbia. ( bo jak inaczej "tlumaczyc" nasze miejsce w rankingu korupcji).
        Dzisiejsza rzeczywistosc jest bardziej "dowodem" na stan niepoczytalnosci tych
        co byli przed Kaczynskimi niz mowi cokolwiek o Kaczynskich.
        Wiekszosc dzisiejszej krytyki tak PiS-u jak i Kaczynskich jest motywowana
        wzgledami propagandowymi niz merytorycznymi.
        Dzisiejsza rzeczywistosc bardziej demaskuje ukrywana glupote i niekompetencje
        poprzednikow niz jest rezultatem dzialan Kaczynskich i PiS-u
    • adam81w Akurat tutaj sie zgodze z LPRem . nie wiem czemu 09.09.06, 14:32
      i jakim prawem w polskim sejmie za nic , bez koniecznosci glosowania zasiadaja
      dwaj poslowei mniejszosci niemieckiej , skoro mniejszosc polska w Niemczech
      takich przywilejow nie ma . Jesli chca sie dostac do sejmu to niech dostana sie
      normalnie tak jak wszystkie partie poprzez glosowanie ludzi ( a powinno im sie
      to udac skoro mniejszosc ma 300 tys czlonkow ) . to samo tyczy sie samorzadow .
      • bombay_saphire Re: popis ignorancji ? 09.09.06, 15:01
        poslowie niemieckiej mniejszosci dostaja sie do sejmu w wyniku normalnej
        procedury glosowania ; ich listy nie obowiazuje jedynie 5 % prog w skali kraju,
        ktory musza przekroczyc inne komitety wyborcze.
        wypowiedz przedmowcy jest dobra ilustracja poziomu intelektualnego i stanu
        wiedzy srodowisk popierajcych PiS i LPR ; i to napisal czlowiek umiejacy
        poslugiwac sie klawiatura - co powiedziec o przecietnych moherach ??
        tym krajem rzadzi ciemnota wybrana przez ciemnote
        • helmut.berlin Ciekwa jestem jaki jest "dolny prog"? 09.09.06, 15:23
          Nie znalazlem nigdzie takiej informacji. Nie znalazlem takze w Niemczech w
          przypadku Dunczykow, z tabelki wynika jednak, ze zawsze uzyskiwali ponad 1%, a
          czesto duzo wiecej, czyli takze Niemcy na nich glosowali. Logiczne jest jednak,
          ze musi byc jakis dolny prog.
      • i.litzbarski Re: Akurat tutaj sie zgodze z LPRem . nie wiem cz 09.09.06, 15:19
        adam81w napisał:

> ... skoro mniejszosc polska w Niemczech
        > takich przywilejow nie ma ...

czegos takiego jak polska mniejszosc narodowa w niemczech nie istnieje
        istnieje polska emigracja - a to jest cos innego

poznaj pojecie AUTOCHTON
        • sieminius Autochtoni? 09.09.06, 15:24
          ...a Turcy to według Ciebie autochtonii?
          Myślę, że po obu stronach jest po prostu zła wola. Polacy i Niemcy są do siebie
          uprzedzeni, a te "nasze" tęgie głowy sejmowe jeszcze to podsycają.
          • i.litzbarski Re: Autochtoni? 09.09.06, 15:31
            sieminius napisał:

> ...a Turcy to według Ciebie autochtonii?
            > Myślę, że po obu stronach jest po prostu zła wola. Polacy i Niemcy są do
            siebie
            >
            > uprzedzeni, a te "nasze" tęgie głowy sejmowe jeszcze to podsycają.

turcy tez nie i dlatego tez nie posiadaja specjalnych praw mniejszosciowych
            odnosze wrazenie, ze przewaznie polskiej stronie brakuje tu dobrej woli
    • hiki6 wypedzi sie niemcow z slaska to i 3mln obiecanych 09.09.06, 14:58
      przez faszokatoli mieszkan sie znajdzie jak na zawolanie.
      teraz rozumiem polityke lpru i pisu wobec mniejszosci narodowych:)
      • koczisss Re: wypedzi sie niemcow z slaska to i 3mln obieca 09.09.06, 15:00
        To aż 3 mln Niemców w Polsce jest?
        A to bardzo ciekawa teoria!
        • hiki6 300tys. na dobry poczatek wystarczy:) 09.09.06, 15:05
          300tys lepsze niz nic:)
          • koczisss Re: 300tys. na dobry poczatek wystarczy:) 09.09.06, 15:09
            To co pieprzysz, ze 3 mln?
            A tak w ogóle, kto chce ich wyganiać?
            Chodzi tylko o to, ze tu mniejszość niemiecka ma przywileje, a Polacy po drugiej
            stroni granicy takowych nie posiadają!
            I to, jakby nie patrzeć jest nie sprawiedliwe!
            I dlatego, jeśli Niemcy nie chcą Polaków uznać jako mniejszość i wprowadzić
            podobnych praw w stosunku do niej u siebie, to my musimy zrobić tak jak o ni i tyle!
            • hiki6 jak sie ukraincow i bialorusinow przepedzi to 09.09.06, 15:37
              starczy na 3mln mieszkan i dodatkowo na 10 swiatyn opatrznosci za pare baniek kazda
    • mulla_komar I bardzo dobrze! 09.09.06, 15:00
      Nie moze byc tak ze jednak grupa narodowosciowa (i jakakolwiek inna) bedzie
      miala przywileje w stosunku do wspolobywateli. Tu nie ma o co plakac,
      mniejszosc niemiecka z gwarancjami w parlamncie to jakies nieporozumienie.
    • presentation1 Do forumowiczow... 09.09.06, 15:02
      Wydaje mi sie ze powinnismy byc zgodni co do jednej zasady.Tak Polacy
      przebywajacy w Niemczech jak i Niemcy przebywajacy w Polsce powinni miec
      podobne mozliwosci zwazywszy na to ze zyjemy we wspolnej Europie.
      • caesar_pl Re: Do forumowiczow... 09.09.06, 15:13
        Zrobimy tym razem tak,jak za Hitlera - udowodnienie pochodzenie do 4 pokolen do tylu.Slazacy,ktorzy nie zdali poszli do GGuberni lub do Oswiecimia.
        Polacy w Niemczech nie pojda wprawdzie do KZ ale musza wrocic do Polski.Jak myslicie,ilu sie do polskiego pochodzenia przyzna???Bo po polsku mowic mozna zataic ale nie polskie pochodzenie ktore jest tu obciach.
      • 1stanczyk No comment: Yes, Yes, Yes ! 09.09.06, 15:15
        .
      • t_y_t_u_s Re: Do forumowiczow... 09.09.06, 15:16
        Zgadzam sie z ta wypowiedza.
        Jesli ktos caly czas mowi o tym ze teraz europa a nie tam niemcy, polska lub
        francja, to sam podkresla swoja hipokryzje szukajac detalicznie w histori kto i
        na jakich prawnych podstawach jest mniejszosca albo ja nie jest.
        Jak europa to wspolna definicja mniejszosci.
        Jak europa to wspolne obywatelstwo.
        Jak europa to wspone prawa.
        Poniewaz europejska idea musi pozostac wspolna a nie interessem poszczegolnych
        grup etnicznych zyjacych na jej terenie.
        Pozatym nasuwaja sie wtedy nowe pytania jak: kto jest mniejszoscia w europie?
      • helmut.berlin Re: Do forumowiczow... 09.09.06, 15:26
        Wydaje sie, ze nie zrozumiales o co chodzi;) Nie chodzi napewno o Polakow czy
        Niemcow "przebywajacych".
        • t_y_t_u_s Re: Do forumowiczow... 09.09.06, 15:33
          Dlaczego nie zrozumial?
          Chodzi przeciez o definicje mniejszosci w ramach UE. Inne definicje sa sprawa
          panstwowa. Wszelkie dyskusje poparta na prawach danego kraju prowadza tylko do
          nieporozumien i co z tego wynika do antyeuropejskiego 'klimatu'.
          Jezeli tak to nie tylko polska ma w tym aktywny udzial ale i niemcy. Ta zasada
          'symmetri' powinna obowiazywac tu i tam. Jezeli nie to nie ma sie co oburzac
          planem LPR.
          • helmut.berlin czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 15:41
            Nie zrozumial. Mowimy op mniejszosciachj etnicznych, definicja jest jasna, takze
            ta unijna. Nie mowimy o 800.000 Polakow ("przebywajacych")w Anglii, czy tez
            nalezy zaczac walczyc o ich prawa?
            • t_y_t_u_s Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 15:45
              No to powiedz mi jak wyglada sytuacja miejszoscowa w UE?
              • helmut.berlin wyszukaj pare madrych postow na forum 09.09.06, 15:57
                albo w sieci

pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszo%C5%9B%C4%87_etniczna
                • t_y_t_u_s Re: wyszukaj pare madrych postow na forum 09.09.06, 16:10
                  Wyszukalem jak np. eva15 ktora dochodzi do wniosku ze nie ma takiej KONKRETNEJ
                  definicji. Ta definicja widocznie zostawia prawo do podejmowania decyzji w tej
                  sprawie czlonkom UE.
                  Dlatego ma on racje a wszystkie zdania pro albo kontra konkretnej panstwowej
                  definicji prowadza do sporu interesow i wprowadza antyeuropejski klimat.
                  Ponadto taka definicja moze byc zmieniona i nie ma sie czym oburzac a tym
                  bardziej mianowac kims faszysta albo tym podobnym jezeli chce on z racji
                  interesow panstwa zmienic taka definicje.
                  • helmut.berlin Re: wyszukaj pare madrych postow na forum 09.09.06, 16:34
                    No ale w sumie chodzi o ty czy nalezy uznac 1 milion przypadkowych Polakow w
                    Niemczech jako mniejszosc etniczna, tak czy nie? Nawet jakby nie bylo zadnej
                    definicji to bym ich i tak nie uznal. Zauwaz, ze ja nie mowie o pzabawianiu
                    kogos jakichjs tam praw, te sa zagwarantowane. Jasne jest jednak, ze ktos
                    pracujacy na czarno na budowie w Berlinie, nie znajacy jezyka niemieckiego, nie
                    bedzie uznany za mniejszosc etniczna.
            • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 15:57
              Co to jest mniejszość etniczna we współczesnej europie, gdy wszystkie narody i
              wszyscy obywatele w zjednoczonej europie mają być ponoć równi. Etniczność trąci
              XIX wiecznym zrozumieniem narodu i rasy.
              • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 16:01
                Takie pytania padaja, jak zaczyna sie wykorzystywac mniejszosc do (brudnych)
                celow politycznych, tak jak to wlsanie obserwujemy. Pojecie mniejszosci i cala
                idea ma przede wszyskim na celu ochrone i pielegnacje wartosci kulturowych,
                historycznych i obyczajowych takich jak jezyk, stroje, zwyczaje, literatura itd.
                • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 16:16
                  helmut.berlin napisał:

> Takie pytania padaja, jak zaczyna sie wykorzystywac mniejszosc do (brudnych)
                  > celow politycznych, tak jak to wlsanie obserwujemy. Pojecie mniejszosci i cala
                  > idea ma przede wszyskim na celu ochrone i pielegnacje wartosci kulturowych,
                  > historycznych i obyczajowych takich jak jezyk, stroje, zwyczaje, literatura
                  itd
                  > .

OK, ale przywileje w tym się nie mieszczą, przywileje polityczne.
                  • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 16:36
                    O jakich przywilejach politycznych mowisz? Nie zapominaj, ze w kazymn kraju
                    gdzie sa "mniejszosci etniczne" sa one w pierwszym rzedzie owywatelami danego
                    kraju.
                    • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 16:41
                      helmut.berlin napisał:

> O jakich przywilejach politycznych mowisz? Nie zapominaj, ze w kazymn kraju
                      > gdzie sa "mniejszosci etniczne" sa one w pierwszym rzedzie owywatelami danego
                      > kraju.

Mówię o dostawaniu się do sejmu na innych zasadach niż obowiązujęce w kraju.
                      Mówię o obywatelstwie członków MN, która w większosci ma również obywatelstwo
                      niemieckie.
                      • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 16:46
                        Jak maja obywatelstwo to maja takie prawa. Powiedz mi dlaczego Niemcy mieliby
                        dac parwo wyborcze setkom tysiecy Polakow przebywajacych czasowo w Niemczech, do
                        tego jeszcze na jakichs specjalnych zasadach niz te obowiazujace w Niemczech. Ci
                        Polacy ciesza sie, ze moga tam zarobic i wcale sie o takich praw nie domagaja.
                        Nie zrozumiales, ze specjalne traktowanie "mniejszosci etnicznych" ma inne cele
                        i powody?
                        • mulla_komar Dlaeczgo niemcy maja zagwarantowane miejsca 09.09.06, 16:51
                          w sejmie? NIe zaprzecza to zasadom demokracji? Dlaczego MN nie musi walczyc o
                          glosy jak to robia inni. Cimoszewicz np. musial noralnie walczyc o glowy minmo
                          ze jest z pochodzenia Bialorusinem.
                          Nie widze powodow, dla ktorych jedla mniejszosc powinna miec jakies przywileje
                          wzgledem innych. NIe widze powodow, dla ktorych w demokracji jedni mieli
                          gwarancje miejsc w sejmie podczas gdy inni musza o nie walczyc.
                        • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:05
                          Nie zrozumiałeś, ja mówię o Niemcach polskiego pochodzenia mających niemieckie
                          obywatelstwo. Nie chcę dla nich ekstra praw, ale dlaczego takie ekstra prawa
                          posiadają niemcy mieszkający w Polsce. Wystarczy zagwarantować w unii takie
                          same prawa dla wszystkich: jedno obywatelstwo, jeden głos.

Już ci tłumaczyłem, przypisywanie komuś etniczności kojarzy się z rasą, źle się
                          kojarzy. O jakich powodach mówisz, że uzasadnione jest specjalne traktowanie
                          jakiejś rasy.
                          • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:12
                            > Nie zrozumiałeś, ja mówię o Niemcach polskiego pochodzenia mających niemieckie
                            > obywatelstwo. Nie chcę dla nich ekstra praw, ale dlaczego takie ekstra prawa
                            > posiadają niemcy mieszkający w Polsce.

Wiesz dlaczego? Napisalem tutaj juz o tym nawet wyczerpujaco, oni po prostu "nie
                            chca", albo mowiac po polsku "im to zwisa". Jak rzad polski mowi w ich imieniu
                            to nie ma do tego zadnego upowaznienia. Tak jak juz napisalem, jakby np. Niemcy
                            polskiego pochodzenia w NRW (najwieksza "stara" grupa) tak naprawde chcieli to
                            by prawdopodobnie uzyskali taki status.

• bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:17
                              Omijasz zasadnicze pytanie, dlaczego próba pozbawienia przywilejów mniejszości
                              niemieckiej spotyka się z potępieniem, np twoim.
                              • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:27
                                > Omijasz zasadnicze pytanie, dlaczego próba pozbawienia przywilejów mniejszości
                                > niemieckiej spotyka się z potępieniem, np twoim.

Wiesz co, mi to naprawde zwisa, czy maje te przywileje czy nie, im chyba tez bo
                                tak sami powiedzieli. Nigdy tego nie potepialem pod tym katem. Chodzi po prostu
                                o to, ze "odebranie" i to w tym momencie tylko Polsce zaszkodzi i to bardzo.
                                • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:44
                                  Mnie też to prawdę mówiąc zwisa, ale jestem pewien, że nikt nic nikomu nie
                                  odbierze, że jest to takie info prasowe, zeby głupki po obu stronach wyciągnęli
                                  karty na stół. Natychmiastowa reakcja mniejszości dużo mówi, mówi że ich
                                  konsulat jest niemieckim konsulatem, nie polskim.

A czy to szkodzi Polsce? Nie wiem, pewno w takim samym stopniu jak złe prawo
                                  unijne, które umożliwia uprzywilejowanie niektórych nacji.
                                  • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 17:57
                                    > A czy to szkodzi Polsce? Nie wiem, pewno w takim samym stopniu jak złe prawo
                                    > unijne, które umożliwia uprzywilejowanie niektórych nacji.

Nie zapomniej, skad sie wywodza prawa unijne. Zaszkodzi Polsce, bo beda dalej
                                    pietnowac Polske jako kraj taki i siaki. Kiedys odbije sie to na gospodarce.
                                    • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 20:24
                                      helmut.berlin napisał:

> > A czy to szkodzi Polsce? Nie wiem, pewno w takim samym stopniu jak złe pr
                                      > awo
                                      > > unijne, które umożliwia uprzywilejowanie niektórych nacji.
                                      >
                                      > Nie zapomniej, skad sie wywodza prawa unijne. Zaszkodzi Polsce, bo beda dalej
                                      > pietnowac Polske jako kraj taki i siaki. Kiedys odbije sie to na gospodarce.

Myślę, że kapitał, biznes, nie jest taki głupi żeby mieszać się w sprawy
                                      bieżącej polityki. A Polska będzie dotąd piętnowana, aż prawo unijne stanie się
                                      równe dla wszystkich. Kaczyński otworzył tą puszkę idąc na pewne ryzyko ale w
                                      końcu, jak wielu sławnych b. ministrów muwiło, Polska musi sobie znaleźć
                                      miejsce w unii adekwatne dla jej położenia i znaczenia. A teraz rozpoczyna się
                                      okres pretraktacji i negocjacji o nową konstytucję. lepiej teraz niż później,
                                      niż wcale.
                                      • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 20:34
                                        > Myślę, że kapitał, biznes, nie jest taki głupi żeby mieszać się w sprawy
                                        > bieżącej polityki.

Ja mam troche z tym wspolnego i nie bylbym taki pewny. Ty myslisz pewnie, ze
                                        zagraniczny kapital stoi cierpliwie w kolejce pukajac do polskich drzwi. Decyzje
                                        o wielkich inwestycjach sa czesto emocjonalne. Wiesz dlaczego Bawaria jest
                                        najbogatszym Landem w Niemczech? Dlaczego stracila Polska fabryke Huynidai do
                                        Slowakow?
                                        • bravor Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 21:03
                                          A więc jednak, sugerujesz że biznes w unii jest narodowy i opiera się na
                                          sentymentach. Nie dziwię się eurosceptykom, którzy prorokują, że to wszystko
                                          prędzej czy później się rozleci. To jest smutne, że solidarność unijna może
                                          zakończyć się narodowym festynem. Preludium do tego jest bałtycka rura,
                                          kilkakrotnie droższa od rurociągu naziemnego, finansowana przez kapitał
                                          narodowy rosyjski i niemiecki. Bo gdzie interes biznesu żeby władowywać kilka
                                          miliardów euro ekstra w przedsięwzięcie?

Jestem jednak dobrej myśli, myślę że tego kapitału narodowego nie jest tak dużo
                                          i nie on będzie nadawał ton w UE.

"Dlaczego stracila Polska fabryke Huynidai do Slowakow?" - teraz już żałują
                                          decyzji

ps przyznaję się, zrobiłem błąd, zaraz przyleci ewusia i go wytknie.
                                          • helmut.berlin Re: czas najwyzszy rozpoczac walke w Anglii 09.09.06, 21:18
                                            > A więc jednak, sugerujesz że biznes w unii jest narodowy i opiera się na
                                            > sentymentach. Nie dziwię się eurosceptykom, którzy prorokują, że to wszystko
                                            > prędzej czy później się rozleci.

Niedokladnie o to chodzilo, mowie o wielkich korporacjach, ktore sa
                                            "ponadnarodowe". Wyobraz sobie taki hipotetyczny przyklad, idzie o wielka
                                            fabryke np. amerykanska, 10.000 nowych miejsc pracy. Do wyboru sa 2-3
                                            lokalizacje, min. Polska. Wielki prezes amerykanski musi podjac ostateczna
                                            decyzje razem z zarzadem. Oferty sa bardzo podobne i trudno sie zdecydowac.

Prezes wyczytal wlasnie w prasie, ze Polska ogranicza prawa mniejszosci, a on
                                            jest z pochodzenia (Zydem, Niemcem, Kubanczykiem, Chinczykiem, Amerykaninem)
                                            bardzo czulym na sprawy spoleczne. Jak myslisz kogo wybierze?

Nie smiej sie ale tak wlasnie zapadaja ostateczne decyzje. Prezes nie bedzie
                                            sprawdzal kto mial racje...

• 4bani Cóz z tego. 09.09.06, 16:18
                  Skoro panstwa z jednej strony chcą asymilowac inne nacje, a z drugiej nie radzą
                  sobie z konfliktami na tle religijnym (vide chusty we Francji). Niemcy nie
                  zdają sobie sprawy co ich czeka.Dunczycy, Szwedzi juz mają problem z
                  zamknietymi społecznosciami islamskimi.
                  • helmut.berlin Re: Cóz z tego. 09.09.06, 16:40
                    Nie powinno sie tak mowic, ale powiem prosto z mostu (z perspektywy niemieckiej
                    bo w tym kraju spedzilem wiekszosc zycia). Polska powinna sie cieszyc i Bogu
                    dziekowac, ze nie ma tego problemu.
                    • 4bani Istotnie. 09.09.06, 16:46
                      Ale kazde panstwo musi miec swojego hamulcowego, Holandia Pima Fortuyn, my
                      Giertycha.Mam znajomego Libanczyka ( katolika). Wiele podrózował i osiadł...w
                      Polsce.Jak twierdzi asymilacja muzułmańsko-chrzescijanska jest niemozliwa.Cos w
                      tym jest.
                      • helmut.berlin Re: Istotnie. 09.09.06, 16:52
                        Musi albo nie musi, sa panstwa, ktore sobie z tym jakos radza bez "hamulcowych"
                        np. Szwajcaria, majaca, o czym malo kto wie, najwiekszy procent obcokrajowcow.
                        Mnie specjalnie Gietrych nie przeszkadza, neich sobie bedzie i pojrzyczy,
                        przeszkadza moze to, ze jest w koalicji rzadzacej. To sie raczej rzadkie w
                        demokratycznym swiecie zdarza, bo statystycznie nie ma zadnego uzasadnienia,
                        takze w Polsce.
                        • t_y_t_u_s Re: Istotnie. 09.09.06, 16:54
                          Zdarza sie czesciej poniewaz Erika Steinbach jest takze w koalicji rzadzacej w
                          niemczech.
                          • helmut.berlin Re: Istotnie. 09.09.06, 17:14
                            Erika Steinbach jest w CDU.
                        • 4bani Nie zgadzam się. 09.09.06, 17:08
                          To nie jest incydentalne.Choćby wspomniany wczesniej P. Fortuyn, J.Haider, F.
                          de Winter, R. Pavelka.Śmierc Theo van Gogha była symptomatyczna.
                          • bravor Re: Nie zgadzam się. 09.09.06, 17:14
                            To w Europie jest przyjęte, że partie nacjonalistyczne i populistyczne są przy
                            władzy, są w koalicjach rządzących. Dlaczego taka sytuacja w Polsce wzbudza
                            taką niechęć? i to w dodatku w Niemczech, przede wszystkim w Niemczech.
                          • helmut.berlin Re: Nie zgadzam się. 09.09.06, 17:14
                            Zapomniale o Le Penie
      • bombay_saphire Re: i tak jest. maja podobne mozliwosci. 09.09.06, 15:28
        gole fakty sa takie :

- polacy mieszkajacy w niemczech w wielu przypadkach nie maja niemieckiego
        obywtelstwa i dlatego nie moga glosowac do Bundestagu. To chyba normalne
        prawda ? Steffen Meller tez nie glosuje w polskich wyborach.

- polacy mieszkajacy w niemczech, posiadajacy niemieckie obywatelstwo a JEDNAK
        czujacy sie polakami to znakomita mniejszosc. jak dotychczas nie probowali
        nigdy prowadzic dzialalnosci politycznej - jezeli chca wystawic wlasna liste
        wyborcza do bundestagu , to niech wyraza taka chec - dlaczego organizacje
        polonijne w Niemczech nie zglaszaja takiej potrzeby a robia to Kaczynski i
        Giertych ?

- po trzecie : polscy niemcy sa mniejszoscia narodowa w sensie prawa
        miedzynarodowego zamieszkujaca od lat okreslony obszar kraju bedacy ich
        etniczna ojczyzna. na terenie RFN nie ma obszarow etnicznie polskich. prawo
        europejskie nie przyznaje emigrantom statusu mniejszosci - nie uznaje sie za
        mniejszosc narodowa turkow w niemczech, marokanczykow we francji czy
        pakistanczykow w UK. prawa obywatelskie dla emigrantow a status mniejszosci
        narodowej to 2 rozne rzeczy.

w skrocie : roznice pomiedzy statusem polskich niemcow a niemieckich polakow sa
        fundamentalne z punktu widzenia prawa, ale trudno zrozumienia tego faktu od
        ludzi tak kiepsko wyksztalconych jak poslowie lpr czy przewazajaca czesc poslow
        pis-u. tym bardziej od ich elektoratow. obszary do manipulacji emocjami i
        haslami sa ogromne i zarowno Roman - Matura na Piatke jak i bracia mniejsi
        dobrze o tym wiedza.

• pollack5 Re: Do forumowiczow... 09.09.06, 15:39
        presentation1 napisał:

> Wydaje mi sie ze powinnismy byc zgodni co do jednej zasady.Tak Polacy
        > przebywajacy w Niemczech jak i Niemcy przebywajacy w Polsce powinni miec
        > podobne mozliwosci zwazywszy na to ze zyjemy we wspolnej Europie,
        Czekamy na prawa mniejszości w Polsce dla Rumunów, Mołdawian, Wietnamczyków i
        Arabów. LPR jest za ???????????????????????????????????????????????????????????
        • d.w.o.r.i.a.n.i.n Wyobraź sobie, że mają oni w Polsce prawa 09.09.06, 16:30
          mniejszości narodowych i za takie są uznawani ...
    • jagatee Chwila, chwila, Turcy sa uznani za mniejszosc 09.09.06, 15:14
      w Niemczech mimo ze sa przedstawicielami emigracji z lat 1950/60, Polacy sa
      natomiast w Niemczech co najmniej od czasow zaborow. Nieuznawanie Polakow za
      mniejszosc jest skandalem o ktorym niemiecki i polski rzad milczy a to dlatego
      ze przehandlowano uznanie Polakow za mniejszosc w zamian za uznanie granicy na
      Odrze i Nysie Luzyckiej. Jak wiadomo Kohl wcale sie nie spieszyl z unzaniem
      naszej zachodniej granicy po upadku komuny. Liczyl bowiem na glosy "ziomkow" w
      wyborach. Tak naprawde nalezy nam sie uznanie za mniejszosc i uznanie granicy.
      • helmut.berlin skad takie rewelacyjne informacje? 09.09.06, 15:20
        Wiesz przynajmnie co to jest "mniejszosc"? W Niemczech sa cztery grupy uznane za
        mniejszosc: Dynczycy, Fryzowie, Sorbowie i Roma. Turcy nie sa zadnymi
        emigrantami lecz gasarbeiterami - robotnikami "goscmi" zaproszonymi do Niemiec,
        nie na stale.
        • koczisss Re: skad takie rewelacyjne informacje? 09.09.06, 15:26
          helmut.berlin napisał:

> Wiesz przynajmnie co to jest "mniejszosc"? W Niemczech sa cztery grupy uznane z
          > a
          > mniejszosc: Dynczycy, Fryzowie, Sorbowie i Roma. Turcy nie sa zadnymi
          > emigrantami lecz gasarbeiterami - robotnikami "goscmi" zaproszonymi do Niemiec,
          > nie na stale.

No tak, są gośćmi, zaproszonymi nie na stałe i tak siedzą już 5 albo 6 pokoleń.
          Coś ci goście się zasiedzieli:)
          • helmut.berlin Re: skad takie rewelacyjne informacje? 09.09.06, 15:29
            Martwisz sie? Na razie to niemiecki problem. Jak sie tak dalej utrzymaja w
            Neukeolln albo Weddingu to za 50-100 lat beda uznana mniejszascia.
            • d.w.o.r.i.a.n.i.n Błąd za 50 - 100 lat to za mniejszość będa uznawan 09.09.06, 16:23
              rodowici niemcy ... poprostu już za 50 lat Turcy, Marokańczycy & Co będą
              stanowili ponad 50 % ...
        • pollack5 Re: skad takie rewelacyjne informacje? 09.09.06, 15:28
          Sprawa jest prosta. Szowinistyczna koalicja,żerując na szowinistycznej tłuszczy,
          wszczyna szowinistyczne awantury, żeby zaklajstrować swoją polityczną ignorancję
          i gospodarczą nieudolność.Ciemny lud to kupi, bo to budowanie wizerunku Polski w
          świecie.
        • d.w.o.r.i.a.n.i.n I tu się zgadzam. Chociaż obawiam się iż Turcy 09.09.06, 16:17
          nei tylko zostaną w RFN na stałe ale zajma miejsce wymierających niemców ...
      • koczisss Re: Chwila, chwila, Turcy sa uznani za mniejszosc 09.09.06, 15:20
        Niemcy nas nie lubią, bardziej niż my ich. Dlatego też nie uznają Polaków tam
        mieszkających za mniejszość.
        Ale to już niebawem zmieni się, jak powstanie tam Turcja BIS, a że z Turkami
        mamy dobre stosunki, to i Polaków za mniejszość uznają:)
        • sieminius Re: Chwila, chwila, Turcy sa uznani za mniejszosc 09.09.06, 15:26
          ...masz rację, z turkami się dogadamy, wschodnie landy i tak są już wyludnione,
          więc wkrótce Milsko, Łużyce i Pomorze Lutyckie wrócą do nas.
          • helmut.berlin no i co bedziemy z nimi robic 09.09.06, 15:30
            Placic drogi niemiecki "sozial"?
            • d.w.o.r.i.a.n.i.n Turcy będa w RFN jako większość. Chodzi o to, że 09.09.06, 16:29
              dadzą nam Łużyce, Milsko i Pomorze Przednie wraz z zachodnią częscią ziemi
              Lubuskiej a w zamian te 2 mln Polaków opuści reszte ziem Turcji - bis :-)
              • caesar_pl Re: Turcy będa w RFN jako większość. Chodzi o to, 09.09.06, 16:35
                Daja wam ale Niemcy sie stamtad wyprowadza na Zachod.I bedziemy mieli na tych terenach stan jak 1000 lat temu - polska bieda...
            • poglodzio Rzeczywiście te landy są wyludnione 09.09.06, 17:29
              a że te ziemie były i będą słowiańskie możemy rościć do nich pretensje,
              dogadamy sie z turczynem
          • d.w.o.r.i.a.n.i.n ok. 2050 r. jest to możliwe .... odzyskanie tych 09.09.06, 16:27
            prasłowiańskich ziem :-) ... w końcu i my będziemy zadowoleni i Turcy bo
            ubędzie 2 mln nie - muzułmanów :-)
          • d.w.o.r.i.a.n.i.n Albo powstanie Polska Republika Autonomiczna 09.09.06, 16:28
            Łużycz w ramach Islmskiej Republiki Niemiec ... pl.wikipedia.org/wiki/%
            C5%81u%C5%BCyce
        • d.w.o.r.i.a.n.i.n Właśnie Turcy w Turcji właściwej uznają Polaków z 09.09.06, 16:25
          za mniejszość narodową, nie prześladują ich, szanują to i w Turcji nr. 2
          uznają ... za mniejszość narodową obok niemców ... no chyba że zaproponują nam
          aby wszyscy Polacy osiedlili się na łużycach a wtedy byłaby tam Polska
          Republika Autonomiczna Łużyc w Islamskiej Republice Niemiec :-)
      • d.w.o.r.i.a.n.i.n Turcy NIE są uznawani za mniejszość narodową w 09.09.06, 16:18
        RFN ...
      • caesar_pl Re: Chwila, chwila, Turcy sa uznani za mniejszosc 09.09.06, 16:33
        Noa a 2,5 mln Turkow - mniejszosc??A Grecy,Hiszpanie,Wlosi - kazdego setki tysiecy - tez mniejszosci?A Ukraincy w Polsce - 2 miliony (pracujacy na czarno)tez mniejszosc?
        A Wietnamczycy w Polsce - 200 tys tez mniejszosc?
        • d.w.o.r.i.a.n.i.n Owszem zarówno Ukraińcy jak i Wietnamczycy są 09.09.06, 17:08
          w Polsce uznawani za mniejszość
    • sieminius Przyłączyć Łużyce do Polski 09.09.06, 15:20
      ...będziemy mieli kolejne województwo.
      A tak poważnie to gadanie o tzw późnych prześedleńcach jest śmieszne. Prawa
      wyborcze na równych prawach. Z tych Krolli (Króli) są tacy sami Niemcy jak z
      Podolskiego i Klosego (choć oczywiście rozumiem, że każdy może mieć jakieś
      pochodzenie i z tego powodu nigdy nikogo nie przekreślę).

Niemcy jak zwykle udają niemoty ;-)
      • d.w.o.r.i.a.n.i.n Właśnie w Polsce jest tzw. mniejszość niemiecka a 09.09.06, 16:21
        nie Niemcy ... to są autochtoniczni słowiańscy mieszkańcy ziem zachodnich i
        północnych ...

Łużyce do Polski chciał wlączyć Stalin jako obszar autonomiczny ... chodziło o
        zagwarantowanie praw serbołużyczaną niestety zmarł przed finalizacją sprawy
    • op.1 Re: Niemcy: ''Polscy nacjonaliści'' chcą usunąć N 09.09.06, 15:21
      Steinbach będzie miała 2-ch wypędzonych więcej na wystawę.
      • i.litzbarski Re: Niemcy: ''Polscy nacjonaliści'' chcą usunąć N 09.09.06, 15:36
        op.1 napisał:

> Steinbach będzie miała 2-ch wypędzonych więcej na wystawę.

:)))
        kaczynskich tam lepiej wyslijcie.
    • d.w.o.r.i.a.n.i.n zaczną nazi-germanie szanować u siebie prawa 09.09.06, 16:07
      mniejszości polskiej ... to pogadamy a po pierwsze uznają Polaków w RFN za
      mniejszość narodową ... nawet za ich dizadków (nazistów) Polacy byli uważani za
      mniejszość narodową ...
    • d.w.o.r.i.a.n.i.n A co do Serbołuzyczan, to jest faktem iz cierpią 09.09.06, 16:09
      oni w RFN prześladowania i sa uciskani i to już od średniowiecza niestety
      pomysł aby powstało państwo Łużycie na obszarze 8 tys. Km2 nie zostąło po
      wojnie zrealizowany a szkoda nasza granica z Nazi-Germanią byłaby o połowe
      krótsza :-)
    • d.w.o.r.i.a.n.i.n Ja się jest volksdeustchem lub targowiczaninem 09.09.06, 16:10
      to jasne że nie sposób się nie zgodzić
    • gobi03 kto zadba o nasze interesy, jak nie my sami? 09.09.06, 16:12
      Była to rażąca nierównowaga i uważam, że krok LPR jest w dobrym kierunku. Nic
      nie tracimy, a odzyskujemy równorzędną pozycję. Mam nadzieję, że równorzędną.
      • todundliebe Re:A kto dbal o nasze interesy? 09.09.06, 16:18
        Oczywiscie, to efekty dotychczasowej służalczej polityki w stosunku do Niemiec.
        Odpowiedzialna za te zaniechania nie jest banda „Brunatnych Kaczorow”, lecz
        „nasze” MSZ i pozal się Boze dotychczasowi ministrowie SZ.Jeśli sprawy będą
        dalej toczyć się w tym kierunku, pewnego dnia Polska może nie poznać samej
        siebie w lustrze...(ostatni incydent w Zatoce Szczecińskiej)
    • falen Ale ci Polacy to wredni nacjonalisci :( 09.09.06, 16:17
      > Nie sposób tu się z Niemcami nie zgodzić.

Zgadzam sie. To ze Niemcy nie uznaja mniejszosci polskiej, nie pozwalaja
      dzieciom z mieszanych rodzin uczyc sie polskiego i nie daja miejsca w
      parlamencie nie jest oczywiscie przejawem nacjonalizmu.
      • d.w.o.r.i.a.n.i.n to przejawa otwartości i mulitikulturyzmu i aż 09.09.06, 16:18
        wieje od tego tolerancja kazdy volksdeutsch ci to powie :-)
        • tom357 dzisiaj Niemcy jutro Rosia potem cały świat 09.09.06, 17:15
          Zamiast siedziec na tranzytowych drogach i liczyc pieniadze
          zalewa Polske PARANOJA Kaczynska.
          Jedno wierzę Kaczorom. Biorą przykład z Izraela.Bo lubią żydów.
          ale nawet izraelczycy nie biorą z siebie przykład.
    • rudy_rudolf niech nas wywalą za to z UE 09.09.06, 16:42
      precz z partiami nacjonalistycznymi, nie chcemy w Polsce nietolerancji,
      ksenofobii i społecznego zacofania!!Unia powinna polski rząd ukarać za coś
      takiego-a najlepiej to gdyby nas wyrzucili z UE-nie spełniamy podstawowych
      zasad unijnych i tylko pogarszamy swój wizerunek :-(((

kolorowa strona życia na
      www.asiaq.pl
      wygraj darmowe szkolenie na
      www.grupa-kreatywna.pl
      • kalamata99 Inne mniejszosci 09.09.06, 16:44
        Dlaczego Ukraincy i Bialorusini nie maja gwarantowanych miejsc w Sejmie?
        • d.w.o.r.i.a.n.i.n Mają, tylko w żadnym okręgu wyborczym nie udało 09.09.06, 17:09
          im się przekroczyć progu 5 % aby dostac w nim posła ...
    • meller.pl Polscy nacjonaliście niech sami siebie usuną 09.09.06, 16:50
      I wszyscy będą szczęśliwi... i Niemcy i Polacy i cały świat!
      • tales1 i zrobią miejsce niewinnym "pacyfistom" niemieckim 09.09.06, 16:59
        Drang nach Osten - ciąg dalszy? Oni swoich w polskim Sejmie mają, a w niemieckim
        Bundestagu dla Polaków nie ma miejsca? To się nazywa sprawiedliwośc i równowaga
        - w rozumieniu niemieckim, ha, ha!
    • stix Niemcy - odwieczny i dożywotni wróg Polski. 09.09.06, 16:53
      Nikt na świecie nie ma co do tego wątpliwości.
    • rach_ciach Bezczelna Szwabstwo, Polacy w Reichu nie mają ... 09.09.06, 16:57
      nawet statusu "mnijeszośći narodowej". Czego się boją? Że nie wybiorą ich do Sejmu? Mają Reihstag.
    • renebenay Idiota Dobrosz 09.09.06, 17:19
      Niech ten idiota udowodni ze,mieszka 2 miliony Polakow w Niemczech.
    • baba60 Odebrac folksdojczom polskie paszporty ! 09.09.06, 17:37
      Zasada wzajemnosci jest dobra.

Bulba !
      • nowa.swiecka.tradycja Re: Odebrac folksdojczom polskie paszporty ! 09.09.06, 17:44
        baba60 napisał:

> Zasada wzajemnosci jest dobra.
        >
        > Bulba !
        ZGADZAM SIE W ZUPELNOSCI
        PRZESIEDLIC TE 300 tys ZA ODRE I WTEDY (!) DORZUCIC 300 tys zlotych polskich
        (starych) na centrum wypedzonych w Berlinie. Tylko z tym wizerunkiem klopot.
        Michnik to mowi, ze to bardzo wazna sprawa ten wizerunek.
      • tadeusz_ja Re: Odebrac folksdojczom polskie paszporty ! 09.09.06, 17:46
        Ok, ale z kolei należy wprowadzić wizy Polakom do Europy.
        • t_y_t_u_s Re: Odebrac folksdojczom polskie paszporty ! 09.09.06, 17:49
          Nie do europy tylko do UE, bo w europie to juz od dawna jestesmy.
          • baba60 Ksztalcony na "Bildzeitung" tego nie wie, jak 09.09.06, 18:06
            rowniez:
            Wg. niemieckiego prawa Niemiec moze miec tylko jedno obywatelstwo.
            Chyba, ze jest folksdojczem, wtedy ma tez tylko jedno obywatelstwo - niemieckie,
            ale moze miec dwa paszporty !!! Polskie obywatelstwo folksdojcza dla niemieckiego
            panstwa nie istnieje. Ha, ha, ha !!!
            Polak musi sie wyrzec polskiego obywatelstwa przyjmujac niemieckie.
            Zasada wzajemnosci jest dobra.
            Z panstwami ktore sie o prawa swoich obywateli upomnialy sa oddzielne regulacje,
            jak np. z Niemiec z Belgia...
            Tylko zasada wzajemnosci !

Baubaaa!
    • gosciu_z_niemiec Niech wracaja - stan wojenny minal 09.09.06, 18:07
      Polacy, ktorzy osiedlili sie w Niemczech w czasie stanu wojennego lub otrzymali
      azyl w czasach PRL powinni wracac do Polski. Nie ma juz powodu, aby udzielac im
      zezwolenia na pobyt i prace.
      • helmut.berlin Re: Niech wracaja - stan wojenny minal 09.09.06, 18:10
        Wiekszosc z nich ma obywatelstwo niemieckie, w statystykach nie sa Polakami.
      • marek10004 Re: do goscia z Niemiec 09.09.06, 21:30
        Oni juz sami w duzej wiekszosci wracaja.
        Mam nadzieje, Helmut, ze zastosujesz ta same zasade symetrii w stosunku do
        swoich ziomkow w Polsce. Zgodnie z traktatami powojennymi ich nowa ojczyzna
        jest po zachodniej strony Odry. Zostali przesiedleni. Wiesz, to byla taka kara
        za wymordowanie milionow ludzi w Europie.
        • helmut.berlin Re: do goscia z Niemiec 09.09.06, 22:17
          > Mam nadzieje, Helmut, ze zastosujesz ta same zasade symetrii w stosunku do
          > swoich ziomkow w Polsce.

Nie wiem o co ci chodzi, przeciez to ich sprawa, czy sie spolonizuja czy nie.
          Nie widze nic zlego w tym, ze chca kultywowac swoje tradycje.
    • jola_bzyku Re: Niemcy: ''Polscy nacjonaliści'' chcą usunąć N 09.09.06, 18:13
      Niemiec? ....z takim nochem? eee
      • baba60 Pssssssst ! 09.09.06, 18:14
        Bulba !
    • asze2 Zgadzam się z LPRem.Mimo że ich nie lubię. 09.09.06, 18:18
      Mniejszość polska w niemczech nie ma takioch przywilejów.
    • pw2221 mniejszość niemiecka w polskim sejmie to kuriozum 09.09.06, 18:26
      !!! a co z innymi mniejszościami ? w takim razie też mają prawo ...Ukraińcy
      Rosjanie, Litwini, Żydzi, Cyganie ...jak wszyscy to wszyscy ha, ha ... trzeba
      będzie zwiekszyć liczbę posłów!
    • edi54 Niemcy: ''Polscy nacjonaliści'' chcą usunąć Nie.. 09.09.06, 18:41

A moze by tak przeprowadzic referendum na Ziemiach Odzyskanych dla uzyskania
      miarodajnej opinii o przynaleznosci tych ziem? To jedyna droga do poznania
      Prawdy.Obawiam sie,ze warszawskie wladze byly by niemile rozczarowane.
      Przy tym same sa sobie winne ,bo usilnie chca stworzyc kagancowe spoleczenstwo
      Zreszta, wczesniej czy pozniej, Niemcy bez wojen i podbojow w pierwszej
      kolejnosci zdominuja te obszary.Wszak ludzie chca zyc normalnie , w normalnym
      Panstwie.LPR swymi propozycjami dziala na szkode polskiej Racji Stanu.

• 1zorro Heil Giertych! Mlodziez Wszechpolska moze... 09.09.06, 19:07
        powoli zakladac brunatne mundurki i organizowac marsze narodowe ku czci swojego
        wodza. Czy tym D E B I L O M lata sie nie pomieszaly? A co by te oszolomy tak
        zrobily jakby Polska zostala wykluczona z UE???!
        W glowie sie nie miesci jakie asy kretynizmu zawladnely tym krajem!Bierut,
        Gomulka i Gierek w grobach sie przewracaja wyjac ze smiechu!
        • nowa.swiecka.tradycja Re: Heil Giertych! Mlodziez Wszechpolska moze... 09.09.06, 19:48
          Nie denerwuj sie Zorro! Lepiej sprawdz czy kon pod oknem czeka!
          • bismarkhitesv99 Bo na zlodzieju czapka gorze-chyba tak sie to mowi 09.09.06, 20:20
            To strach przed sprawiedliwoscia,prawem demokratycznym,przed sadami bo EU to
            demokracja to prawo kazdego do walczenia o swoje mienie,to szacunek i
            wolnosc ,to zakaz dyktatur okupacji i to wszystko sprawia ze maja strach bo
            moga latwo oddac zagrabione mienia.Robia szum strasza nasza Steinbach i Niemcy
            a sami niewiedza ze sie osmieszaja i pogarszaja swoja sytuacje.A to bardzo
            proste gdy oddadza to co okupoja to wyjdzie im na dobre ,mniejsze wydatki z
            budrzetu a polaczki ktore na tych ziemiach pozostana beda mialy prace bo te
            dewastacje musi ktos naprawic t.z czysty interes ale jak znamy polaczki to oni
            do interesow maja dwie lewe rece ale wielka gebe do gatki albo do gorzoly. PA
            SIECZKOBRZEKI !!
        • bismarkhitesv99 Chcecie przepis na bigos slaski ??? 09.09.06, 20:29
          Dam wam za darmo----Kapusta z pola i leb z gorola---Smacznego!!
          Pa--Sieczkobrzeki--
          • bismarkhitesv99 Dla ciekawskich sprostowanko !!!!!! 09.09.06, 20:33

Bismarckhütte SV 99-to obecnie zpolszczona nazwa Ruch Chorzow.

PA---Sieczkobrzeki---
            • marek10004 niemieccy nacjonalisci chca 09.09.06, 21:09
              pozbawic przywilejow polska mniejszosc.
              Niemcom nie pasuja jakiekolwiek sluszne zadania symetrii.
              Zadaja od Polski zrozumienia i przestrzegania wspolnej polityki europejskiej.
              I podpisuja z Rosja umowa dotyczaca Gazaciagu polnocnego. Trzeba dodac
              gazaciagu, ktory jest okolo trzykrtnie drozszy od ladowego i z pukntu wiadzenia
              ekonomicznego nie ma absolutnie zadnego uzasadnienia. Kiedy natomiast pytani sa
              o punkt widzenia strategiczny, to natychniast nabieraja wody w usta.
              Podobnie z sprawa mniejszosci niemieckiej w Polsce. Oczywiscie jest to sprawa
              bardziej zlozona, gdyz jest w Niemczech problem z ogromna mniejszoscia turecka.
              Ale to jest ich problem. Jesli nie potrafia sobie z nim poradzic, to tym
              bardziej nie naleza sie zadne przywileje mniejszosci niemieckiej w Polsce.
              Ale o tym juz Niemcy nie potrafia dyskutowac. Najlepiej wyzwac Polakow od
              nacjonalistow, czy okrotnikow rownych Hitlerowi, jak to ostatnio zrobila corka
              niemieckiego agresora, niejaka E. Steinbach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka