jama314 Brawo, tak trzymać... 06.11.06, 09:59 Okazuje się że paru normalnych i myślących jeszcze w tym fachu pozostało... Odpowiedz Link Zgłoś
a4774 "bez konsultacji z młodzieżą i z autorytetami" 06.11.06, 10:03 to jest problem planu Giertycha wg eksperta z Łodzi. Co do młodzieży, to nie trzeba nawet konsultować - wiadomo, co powie. Wypad mi z tym badziewiarstwem, Giertych na drzewo, więcej ziela. Jakoś nie mogę uwierzyć, że nasza konsultowana młodzież zechce ograniczyć swoją kochaną wolność. Co do autorytetów, to jak wyżej. Taki proferor Czapiński na przykład ma sposób na agresję w szkole: więcej integracji! Przez dwa lata łobuzy integrwały się z normalnymi, z niegrzecznych dzieci stali się bandytami, normalni zobojętnieli na zło, dziewczynka się powiesiła, a autorytety mówią: więcej integracji. Mam kontrpropozycję: tylko broń boże nie konsultujcie z młodzieżą i autorytetami. Odpowiedz Link Zgłoś
pcx wszystkim, ktorzy narzekaja na "mundurki"... 06.11.06, 10:04 polecam wypad do UK lub jesli nie moga, obejrzenie kilku filmow fabularnych (np. Stowarzyszenie umarlych poetow). Zobaczycie, ze jednakowy stroj (quasi mundur) to nie kajdany, to raczej identyfikacja z grupa (wsrod "ulicznych subkultur" jest to samo - identyfikacja z grupa poprzez stroj). Odpowiedz Link Zgłoś
kochas11 Dziennikarze - PrZeSaDzAcIe!!! 06.11.06, 10:06 Konczylem 9. L.O. w Lodzi! Konczylem ja w 2000 roku kiedy o Giertychu nikt jeszcze nie slyszal! W statusie szkoly bylo, ze nie wolno sie ekstrawagancko ubierac, farbowac wlosow, nosis wiecej niz po jednym kolczyku w uchu i to tylko dziewczyny, zas telefono nie wolno bylo uzywac na maturze, gdyz wowczas nie byly one tak popularne, ze nawet dzieci w 1 klasie podstawowki je maja i JAKOS NIKT NIE NARZEKAL! Teraz od razu wielkie artykuly w gazetach jakie to niby obostrzenia sie wprowadza! Moim zdaniem to przesada! Przesada jest pisanie o czyms takim, gdyz mlodziez teraz jest coraz gorsza, a piszaco takich rzeczach robicie z nich meczennikow, ktorzy maja tak strasznie! Wprowadzcie jeszcze bardziej bezstresowe wychowanie, a dojdzie do tego, ze ledwo dziecko zacznie mowic bedzie juz klac jak przyslowiowy szewc! Uspokojcie sie! Slepi jestescie? Nie widzicie co sie u diabla dzieje? Juz 14-sto letnie dzieci zabijaja z zina krwia, a Wy jeszcze robicie z nich meczennikow? Chyba calkiem Wam odbilo! Odpowiedz Link Zgłoś
krzys111 a jednak ma zwiazek... 06.11.06, 10:27 tak wynika z doswiadczen nauczyciela akademickiego. Im bardziej ekstrawaganckie stroje, im wiekszy pioropusz zamiast wlosow i dluzsze pazury - tym zwykle mniej w glowie. A to ze na zajecia nie przychodzi sie mini, przezroczystych bluzeczkach, z przetluszczonymi wlosami i zapachem niedomytego ciala- to jest cos co powinno sie wynosic z domu, szkoda ze nie we wszystkich domach tego ucza. Pewna 'kindersztuba' bardzo by sie przydala ale musza przyznac ze w mimo powszechnej opini troche sie to w ostnich latach poprawilo, przynajmniej na uniwerystecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: a jednak ma zwiazek... 06.11.06, 10:31 To raczej od wydziału zależy. Przyszli prawnicy latają wszyscy w gajerkach a na pewno nei wszyscy są geniuszami. A kolor włosów czy fryzura nie wpływają na myślenie.Chyba,ze wedle tej samej teorii, wedle której ludzie żyli wspólnie z dinozaurami:) I nie mieszajmy do tego higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys111 Re: a jednak ma zwiazek... 06.11.06, 11:01 Nie chodzi o to by mlodych ludzi wbic w garnitury i kostiumy ale moze warto uswiadomiac mlodziezy ze - ubrieramy sie stosownie do sytuacji. Pracownik banku w sandalach i podkoszulku nie budzi zaufania, a mlody czlowiek na egzaminie tez moze moglby sobie darowac czarny lakier do paznokci (mnie od niego autentycznie mdli, bo caly czas mam trupie skojarzenie)zielona fryzure czy mini. Nasz ubior cos jednak wyraza. Odpowiedz Link Zgłoś
kyoo Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:12 wg mnie szkola srednia to idealny okres zeby mlody czlowiek mogl sobie poeksperymentowac ze soba i odnalesc sowje prawdziwe 'ja'. W moim ogolniaku, jak zapewne w kazdej szkole, ludzie dzielili sie na prymuskow ktorzy sluchaja sie nauczycieli zawsze i na indywidualistow ktorzy za nic w swiecie nie dali sobie narzucic niektorych zasad (chociazby w kwestii ubrania). I co sie okazalo? Na studiach ci pierwsi (z regoly) przezyli swoj wiek buntu, pozawalali szkoly, weszli w alkohol i imprezki. Ci drudzy za to mieli juz to wszystko za soba, mieli juz pomysl 'na siebie', potrafili pogodzic ze soba nauke i prace. Gdybym mial chodzic do lo teraz, to pewnie zamkneli by mnie w jakims odizolowanym osrodku i uczlowieczali na sile (chociazby za wagary - niecale 50% nieobecnosci). --- Jarek - glowny programista w duzej zachodniej firmie, 6 zagrozen w 3 klasie lo. Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: a jak przyjdzie do szkoły, bez majtek? 06.11.06, 10:13 Najgorzej jak Cię ktoś przyłapie na piciu kawy albo herbaty, to już lepiej obić ryja kumplowi. Odpowiedz Link Zgłoś
nitka401 Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:14 noi bardzo dobrze trzeba cos z tym zrobic zeby ta mlodziez byla inna to co sie dzieje nie miesci sie w glowie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mosina1 Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:15 ja skończyłem liceum 3 lata temu, jestem teraz na IV roku studiów. W mojej szkole punkty obowiązywały już od 2001 roku i jakoś nikt nie narzekał. Tzn. były cyrki jak wychowawczyni kogoś nie lubiła, ale np. wystr\arczyło się udzielać przy jakichś imprezach szkolnych - Pierwszy Dzień Wiosny, Wigilia Szkolna itp. i tym sposobem można było sporo sobie nadbić Odpowiedz Link Zgłoś
mosina1 Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:18 i jeszcze jedno - nie było jakichś nakazów czy zakazów odnośnie ubioru. NIektórzy po prostu rezygnowali z eksperymentów w obawie przed niektórymi starszymi nauczycielami, ale to też sporadycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:19 Abstrahując od sensowności poszczególnych pozycji regulaminu: co to za wstrętny seksizm zabraniający chłopcom farbowania włosów w ogóle? Dlaczego dziewczęta mogą farbować na kolory "zbliżone do naturalnego", a oni już nie? Odpowiedz Link Zgłoś
balum.balum Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:49 masz wysokie wymagania, ale sluszne! :) Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Giertych konsultuje się z młodzieżą... 06.11.06, 10:35 ...za pośrednictwem policji, inaczej nie potrafi wystarczy spojrzeć na młodzież wszechpolską, dzieło jego życia, żeby ocenić kompetencje tego pana Odpowiedz Link Zgłoś
bluestone Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 10:41 Ja wszystko rozumiem prócz jedengo- dlaczego nie wolno im na przerwach posłuchać muzyki z odtwarzacza mp3??? Idiotyzm. Dobrze, że liceum już skończyłam, inaczej po roku miałabym przez to 0 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy-j Łże-gimnazjaistów w kamasze !!!!!!!!!! 06.11.06, 10:56 Toż to się w głowie nie mieści, że oni chcą się edukować, a nie radia myrja słuchać i na pis głosować !!!!!!!!!!!!!!!111 Odpowiedz Link Zgłoś
kevin_michnik prawo i sprawiedliwość hehe 06.11.06, 11:00 już to widzę, nauczycielka podejrzewa, że uczeń wypił przed wyjściem z domu kawę, bo jakoś nie chce mu się spać na pierwszej lekcji a jest 7:10! niechybnie pozostaje pod wpływem używek;). ale osobnego paragrafu dla używania używek i palenia papierosów to już nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
go_to_hell Re: prawo i sprawiedliwość hehe 06.11.06, 11:11 Wg. mnie szkoła (zarówno L.O. jak i gimnazjum ) ma nas przygotować do końcowego egzaminu... I tyle . Skoro rodzice się zgadzają i nie mają nic przeciwko np. kilku kolczykom, tatuażom itp. to co szkole do tego ?? Moi rodzice byli tolerancyjni, wiec nie przeszkadzało im jak co 2 miesiące zmieniała kolor włosów z jasnego blondu na czarny, a nawet niebieski... To że dziecko ubeira się "po swojemu", ma kolczyki itp.. to nie znaczy, że jest złym uczniem;/ U mnie w L.O. najlepsze oceny miałą właśnie taka dziewczyna, ubeirająca się na czarno, nosząca mase kolczyków, duuże ozdoby, kolorowe włosy... Ale była zdolna. Jak ktoś bedzie chciał się uczyć to bedzie robił to bez względu na to jak wygląda i jaks się zachowuje... Uważam, że szkoła nie powinna aż tak ingerować w wygląd i zachowanie uczniwa.. To chore ;/ Ja na sczeście czasy L.O mam za sobą, bo z moim charakterem zakończyłabym je z - 100 punktami :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrlusiek stringi po góralsku -"nici w życi" 06.11.06, 11:04 stringi po góralsku -"nici w życi" Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d popieram w 100:)% 06.11.06, 11:05 Szkola to nie rewia mody i niestety nie kazdy pojal co znaczy demokracja. Szkola ma przygotowac do zycia, potem okazuje sie ze nasze przyzwyczajenia nie odpowiadaja pracodawcy i co wtedy? tez ludzie maja powiedziec: jest demokracja i przychodze do pracy jak chce.. blad. Gdybym byl derektorem, szczerze mowiac byloby mi totalnie obojetnie jak przychodza moi ucznowie do szkoly, pod warunkiem, ze orocz zajebistych ciuchow uczliby si etez zajebiscie:) Ale to chyba marzenia scietej glowy. Wiec popieram decyzje tego dyrektora. :) W mojej szkole byly jeszcze apele:) i bylo fajnie bo przez to odpadala jedna lekcja:) Odpowiedz Link Zgłoś
stemp10 Nareszcie coś w dobrym kierunku 06.11.06, 11:09 Panie dyrektorze gratuluję. Oby się Panu udało. Odpowiedz Link Zgłoś
hoogo ja chce sprawdzać która ma stringi, a która nie ma 06.11.06, 11:11 Proszę o etat w kuratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
go_to_hell Re: Czy nauczyciel może dyscyplinować ucznia? 06.11.06, 11:14 Ae to ejst szkoła, tu są dzieci, jak idą do pracy to maja po 20 pare lat, albo i więcej, wtedy to już są na tyle świadomi i dojzali, że wiedzą jak się zachować, jak się ubrać..ale na lekcji matematyki nie mauczy się Pan "jak się zachowywać na rozmowie kwalifikacyjnej" itp ... Szkoła ma ich przygotować do matury, to jej jej zadanie, jak komuś bedzie zależało to się przyłozy i zda, a jak ktoś ma bogatych rodziców to oleje mature i tak i tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Czy nauczyciel może dyscyplinować ucznia? 06.11.06, 11:35 ty tak serio? szkola ma nauczyc dzieci umiejetnosci dostosowanie sie do roznycxh sytuacji. Jest czas poza szkolo, gdzie sa rodzice i koledzy, jest czas w szkole, gdzie sa inne wymagania. Jezeli rodzicoem nie podoba sie regoulamin szkoly moga dziecko wyslac do prywatnej..choc wlasnie w prywatnych szkolach sa czesem wieksze wymagania co do stroju i zachowania niz w panstwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 a dlaczego chłopcy są dyskryminowani i nie mogą 06.11.06, 11:28 tak jak dziewczynki farbować włosów? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: a dlaczego chłopcy są dyskryminowani i nie mo 06.11.06, 11:35 zapomianel dodac trwalej ondulacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: a dlaczego chłopcy są dyskryminowani i nie mo 06.11.06, 12:20 A dlaczego regulamin nic nie wspomina o depilacji woskiem, goleniu pach i piercingu? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d skoro rodzice nie moga..to ktos musi.. 06.11.06, 11:32 skoro rodzice nie potrafia wychowac swoeje pociechy to ktos musi za nich to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi9930 Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 11:33 a cooo???, nie chce się stać???nózie bolą???, ach ci wstrętni nauczyciele, cóż oni znowu wymyślili, żeby pognębić te biedne maleństwa, które po głodzie narkotykowym nie mogą ustać 5 minut na własnych nogach, no i żeby jeszcze decydować jaką bieliznę mają ubierać te skromne dziewczeta z 5 kolczykami w brudnym uszku... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 12:09 A Ty chyba jeszcze ze szkoły z czasów przedstringowych,a nie wiesz,że ubrac to można siebie a nie bielizne. I garnitur nie pomoże jak ktoś po polsku nie umie się wysłowić Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
amrik Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 11:45 Ciekawe jak oni beda to sprawdzac. Proponuje rewizje osobista na lekcji religii, katecheci sie do tego nadaja :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
gremlinekdance Ja wszystko rozumiem 06.11.06, 11:55 Ale z tymi włosami to delikatna przesada :/:/:/ "Po jednym kolczyku w uchu", bo co, jak mam 2, to...? ;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 11:58 Uważam iż pomysł jest dobry, ale wykonanie mierne. Rada pedagogiczna Bydgoskiej szkoły posuneła sie zadaleko. Tak silna ingerencja w sposób bycia uczniów jest niedopuszczalna i karygodna. Jakim prawem mozna narzucać komuś w jakiej bieliźnie ma chodzić???!!!! Co komu przeszkadzają wystające stringi koleżanki, no chyba tylko zazdrosnym koleżankom a zwłaszcza spruchniałym nauczycielkom które nie maja co pokazać. To tylko wystające stringi, a nie goły tyłek, czy piersi. Co do koloru włosów to niech każdy nosi jaki mu się podoba. Jesli komuś przeszkadzaja pofarbowane, na jakikolwiek kolor włosy to powinien zrobic coś ze swoim brakiem wyobraźni i tolerancji a nie czepiać się. To samo się tyczy fryzury. Co do kolczyków to się zgadzam, niektórzy przesadzaja i robia przedewszystkim sobie krzywdę wiec pochwalam ten punkt. Pułap limitu długości odziezy jest tez błędny, ale tylko błędny, powinno się go troszkę złagodzić, ale bez przesady. Jestem mile zaskoczony, że rada nie narzuciła uczennicom obowiązku uzywania podpasek oraz jednoczesnego zakazu uzywania tamponów ( pewnie bali się konsekwencji za ewentualne próby kontroli przestrzegania przepisu). Ogólnie popieram radę pedagogiczną ale, powinni mysleć jak daleko sie posuwaja, zwłaszcze że wiekszość pedagogów wykazuje tendencje do wywyższania się i poniżania uczniów. Przypominam więc drodzy pedagodzy, uczniowe to ludzie a nie wasi niewolnicy i zabawki. Pozdrawiam grono Pedagogiczne i życzę więcej humanitaryzmu podczas tworzenia regulaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 12:09 A jeżeli twoje wyzywające zachowanie, wyzywający ubiór (tak to oceniają nauczyciele) spowoduje, że twoi kochani koledzy potraktują to jako zachętę do rozebrania cię do naga, albo wręcz zgwałcenia, to oczekujesz, że nauczyciele powinni aktywnie wystąpić w twojej obronie? A niby, dlaczego mieliby cię bronić? Może oni uważają, że rozbieranie rozwydrzonych smarkul to coś normalnego? Może nie mają ochoty narażać się na szarpaninę z twoimi kolegami? Bierzesz całą odpowiedzialność za swoje bezpieczeństwo na siebie? Otóż zrozum, że nie możesz nawet tego zrobić!!! Za twoje bezpieczeństwo w szkole odpowiadają nauczyciele i będzie to się działo na ich warunkach (ogólnie uzgodnionych np. w Statucie Szkoły), a nie na twoich. Dla twojego dobra. Jak się nie podoba, szukaj innej szkoły, załóż własną, siedź w domu, idź do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 12:24 A niby, dlaczego mieliby cię bronić? Może oni uważają, że rozbieranie > rozwydrzonych smarkul to coś normalnego? Może nie mają ochoty narażać się na > szarpaninę z twoimi kolegami? W życiu nie spotkałam się z taka bezczelnością! 1. Nawet jeśli będzie naga kochani koledzy nie mają prawa jej tknąć, a zachętą już nie ma co tłumaczyć łamania prawa, to nie średniowiecze. 2. Jeśli jakiś neandertalczyk jednak dziewczyne tknie, to nauczyciel powinien wystąpić w jej obronie, a jak się boi to niech zmieni pracę, bo jest nieodpowiedzialny i moralnie wątpliwy. ;) Wiesz, wykazałeś małość, tchórzostwo, frustracje seksualne i parę innych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
heart_attack2 popieram 06.11.06, 21:55 to tak jakby ktoś mi ukradł złoty zegarek i to ja będę winnna bo prowokuje złodzieja ... a pozatym mogę nawet przyjść do szkoły w worku na ziemniaki ...przeciez nic nikomu nie robię Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 12:59 Bez przesady. Z powodu wystających stringów nikt nie gwałci. A jeśli kolodze spróbuja zgwałcić kolerzankę to niezależnie od tego jak bedzie ona ubrana, napewno nie będzie mogła liczyc na pomoc nauczycieli. Zrozum że to czy nauczyciele kogoś obronią czy nie niezalezy od ubioru, a jeśli nawet sami twierdzą że tak jest to znaczy tylko że szukają usprawiedliwienia dla swojej bezradności. Zresztą nauczyciel mógłby pomóc gdyby do zajścia doszło na jego oczach, czyli w szkole. Sądzisz że wystające stringi tak rozpalą chłopaków że rozbiorą koleżankę do naga podczas zajęć szkolnych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 13:15 Nie wiem, czy to do mnie jest skierowana ta odpowiedź. Żeby nie było nieporozumień, uważam, że stringi nie są powodem, zachętą ani wytłumaczeniem gwałtu. Nie obwiniam o wszystko nauczycieli, bo szkoła powinna uczyć i rozwijać, a wychowywać powinni rodzice. A jednak, jeśli nauczyciel jest świadkiem napaści jednego ucznia na drugiego, to brak reakcji z jego strony uważam za niedpouszczalny. I to bez względu na to, czy napastowana ofiara nosi stringi czy szkaplerz! Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 14:08 :-) nie ta wypowiedź nie była do Ciebie :-) Nasze opinie są jak widzę zgodne. Również uważam iż nauczyciele powinni reagować, jednak rzeczywistość mocno odbiega od naszych wyobrażeń choć z nielicznymi wyjątkami. Osobiście miałem w szkole kilku takich nauczycieli (niestety było ich może dwóch) którzy napewno by zareagowali i to napewno skutecznie i bez uzycia siły. Ale to byli ludzie naprawde inteligentni, którzy nie problemu z utrzymaniem ani dyscypliny ani dobrych stosunków z uczniami. Szkoda że takich nauczycieli jest naprawde niewielu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 14:23 Chyba nie zrozumieliście mojej odpowiedzi. Uważacie, że możecie się ubierać jak chcecie. I podnosicie, że to wasze prawo i nic nikomu do tego. Nie chcecie zaakceptować, że ktoś trzeci może się na wasz wygląd nie zgodzić. Uważacie, że nie ma żadnych granic i NIKT nie ma prawa się w to wtrącać. (Tak przy okazji to wasi rodzice to akceptują z uśmiechem na ustach i uważacie, że też nie mają się prawa wtrącać? Tyko odpowiedzcie szczerze :)) Jeżeli takie jest wasze stanowisko, to, czemu nie chcecie zaakceptować np. takiego stanowiska nauczyciela, który uważa, że to, co on będzie robił i jak będzie postępował to wyłącznie jego sprawa. On jest wolny człowiek i będzie robił to, co będzie chciał. Bo to JEGO sprawa, jego życie, jego decyzje. Będzie się kierował dokładnie waszą logiką. Robi to, co ON chce! Z czego ma wynikać jego obowiązek bronienia WAS. To oczywiście przykład przejaskrawiony. Ale chwilowo trzymajmy się tego. Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 15:07 Ja osobiście nie pozwalam NIKOMU decydować o tym jak się ubieram. Fakt że akurat w moim przypadku nie jest to konieczne, niewyrózniam sie z tłumu. Nadal jednak nie rozumiem dlaczego średnio 20-30 uczniów ma się podporządkowywać gustom nauczyciela. Niezapominaj że jego zadaniem jest edukować a nie podporządkowywać. Widze jednak iż ty uważasz że jest inaczej i uczeń nie ma prawa być sobą, musi natomiast być takim jak chce nauczyciel. Jedyne czego może wymagać nauczyciel od uczniów to kultura zachowania i języka. Nauczyciel jest w szkole DLA uczniów a nie uczniowie dla niego. Taksamo szkoła jest DLA uczniów anie na odwrót. Jesli natomiast nauczycielowi brak tolerancji i nie życzy sobie oglądać pofarbowanych włosów, modnych ubiorów i ludzi wolnych, będących sobą to przykro mi bardzo, ale powinien zmienić pracę (jesli chce mieć doczynienia z ludźmi pozbawionymi prawa do swobody osobistej to musi wstapic do armii lub zostac straznikiem więziennym). Pozdrawiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 16:40 Napiszę to po raz ostatni. To uczniowie starają się o przyjęcie do szkoły. Jeżeli chcą do niej uczęszczać, muszą zaakceptować przyjęte w niej reguły i Statut Szkoły. Niestety swoimi wypowiedziami dajesz świadectwo niezrozumienia, że jako osoba musisz w pewnych sytuacjach dostosować się do wymogów otoczenia. Nauczyciel nie jest przedmiotem, a już na pewno nie uczniowie będą decydowali o tym, co ma robić i jak. Oczywiście mają prawo wyrażać swoje opinie o nauczycielu, o ile są one odpowiedzialne, co do formy i zgodności z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 17:40 Z twoich wypowiedzi jasno wynika iż sam(a) jestes członkiem społeczności pedagogicznej. Jednak wyraźnie zdradzasz swoje zapendy totalitarne. Podejrzewam iz jesteś jedną(ym) z tych nielubianych nauczycieli, którzy tylko po to pracują w szkołach żeby wyżywać sie na uczniach. Przykro mi z tego powodu gdyż wartoś jako nauczycieli takich osób jest mjniejsza niż zero. Zamiast uczyc zniechęcają młodziez do edukacji. Jesli jestes nauczycielem(ką) zmień zawód dla dobra swoich uczniów. Dlaczego tak bardzo chcesz aby wszyscy Ci się podporządkowywali? Uważasz że jesteś wyrocznią? Powtarzam: jeżeli nauczycielowi przeszkadzaja takie drobiazgi jak: ubiór, fryzura, kolor włosów ucznia to znaczy iż nie powinien on uczyć młodzieży. Nie róbcie młodzieży łaski że ich uczycie, tylko szanujcie swoją pracę i wolną wolę człowieka. A jak nadal nie rozumiesz to zatrudnij się jako straznik więzienny lub zaciągnij do armii. To są miejsca dla takich ludzi jak ty. W wieziu możesz nazucac swoje poglądy, a w armii znajdziej pod soba ludzi pokornych bez własnego sposobu bycia, którzy lubia jak sie wszystko ustala za nich. PA Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 18:48 Totalitarne poglądy? Gdzie? Nie jestem nauczycielem i jestem mężczyzną, szczęśliwym mężem i ojcem dwóch bardzo fajnych chłopaków, a w zasadzie mężczyzn. W szkole często obrywałem za brak pokory, ale również wtedy szanowałem nauczycieli, kolegów i ich poglądy. Zostało mi to do dzisiaj. Żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 19:54 Przeczytaj swoje wypowiedzi to zauważysz w nich totalitaryzm. Dobry rodzić jest przyjacielem swoich dzieci a nie ich władca absolutnym. Kiedys Ci wygarną że żyli tak jak ty chciałes, a nie mogli żyć swoim życiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 20:37 Ależ przekraczasz dopuszczalne granice. Co ty możesz wiedzieć o mnie i mioch dzieciach?! Jedyne co wiesz, to: JA, JA, JA, MOJE, MOJE ,MOJE! Odpowiedz Link Zgłoś
gendziu Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 17:44 Aha i jeszcze jedno. Statut szkołu to dobra rzecz, ale niedopuszczalne jest zawieranie w nim takich zakazów. Nie może byc tak że jesli ktoś chce się edukować to musi się zgodzić na odarcie z godności i pozbawienie prawa do własnej osobowosci i sposobu bycia!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 18:48 No teraz to już pierdoły wypisujesz :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
troll_ona Re: Karne punkty za stringi w szkole 06.11.06, 21:49 Godność, prawo do osobowości... Nie przesadzasz? Jak ktoś ma osobowość, to nawet mnisi habit jej nie zniszczy. Z godnością jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mojboze Re: Karne punkty za stringi w szkole 07.11.06, 10:10 > Uważacie, że możecie się ubierać jak chcecie. No tak, ubieram się jak chcę. I podnosicie, że to wasze prawo i > > nic nikomu do tego. Nie chcecie zaakceptować, że ktoś trzeci może się na wasz > wygląd nie zgodzić. Oczywiście, to moje prawo ubierać sie jak chcę. Uważacie, że nie ma żadnych granic i NIKT nie ma prawa się > w to wtrącać. Dopóki nie łamię prawa, nikt nie ma prawa się wtrącać. Oczywiście granic nie wolno przekraczać, ale trzeba ustalać granice sensownie. (Tak przy okazji to wasi rodzice to akceptują z uśmiechem na > ustach i uważacie, że też nie mają się prawa wtrącać? Liceum i studia są za mną, od dawna mieszkam sama. Moi rodzice absolutnie nie mają prawa się wtrącać jaką spódnicę założe do pracy!!! Tyko odpowiedzcie > szczerze :)) No jak Boga kocham, szczerze! > > Jeżeli takie jest wasze stanowisko, to, czemu nie chcecie zaakceptować np. > takiego stanowiska nauczyciela, który uważa, że to, co on będzie robił i jak > będzie postępował to wyłącznie jego sprawa. On jest wolny człowiek i będzie > robił to, co będzie chciał. Bo to JEGO sprawa, jego życie, jego decyzje. Będzie się kierował dokładnie waszą logiką. Robi to, co ON chce! Z czego ma wynikać jego obowiązek bronienia WAS. Bo to jego praca, za którą otrzymuje wynagrodzenie, bo to on jest dorosły i odpowiedzialny. To wolny człowiek, jeśli nie chce wykonywać swojej pracy to do widzenia. Ty próbujesz zrobić z ucznia dorosłego człowieka. Odpowiedzialny, zdyscyplinowany, nigdy nie popełniający błędów. A to na swoich błędach uczeń się uczy, rolą rodzica jest dbać, aby te błędy nie były zbyt wielkie, nie szkoły. Naprawdę nie pamiętasz jak to jest być młodym? " Wiele osób tu pisało, ze te zakolczykowane "stwory" z dredami okazywali się najlepszymi w przyszłym fachu. Może dlatego, że zawsze byli indywidualistami teraz robia doktoraty! A co Tobie do tego, ze ktoś ma kolczyk w nosie? Dlaczego Cie to obraża? Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Re: Karne punkty za stringi w szkole 07.11.06, 14:07 Kolczyk w nosie mnie akurat nie obraża :)) Doskonale pamiętam swoją młodość i moje kłopoty z nauczycielami! Poruszasz kilka ważnych kwestii. Dzieci są dziećmi. Masz rację. To dorośli ustalają reguły. Dzieci mogą starać się wpłynąć na dorosłych, a dorośli powinni wysłuchiwać ich głosów z uwagą. Nauczyciel ma wywiązywać się ze swoich obowiązków. A obowiązki ustal mu pracodawca i on z nich go rozlicza. Jeżeli do jego obowiązków będzie należało dbanie o przestrzeganie Statutu Szkoły, to pracodawca powinien go z tego rygorystycznie rozliczać. Młodzież chcąc uczęszczać do danej szkoły ma możliwość zapoznać się z jej Statutem. Jak się nie podoba niech szuka innej szkoły. Mylą wam się role!!! Wolność mylicie z samowolą, a odpowiedzialność to pojęcie wam obce :( Wychowanie to coś innego niż opuszczenie bądź porzucenie. Polega ono na wskazywaniu właściwych dróg i czasami w razie konieczności wywieraniu presji. Na pewno nie polega na mówieniu „róbta co chceta” w taki sensie, w jakim prostacy chcą to rozumieć. Sam byłem uczniem niepokornym i uważam, że jestem przyzwoitym członkiem społeczeństwa. Ale z doświadczenia wiem, że z braku właściwego postępowania z młodzieżą biorą się nieprzystosowania części z nich, ich nieumiejętność podjęcia dorosłego i samodzielnego życia. Szkoła ma obowiązek wobec wszystkich uczniów, jej sukces nie jest oceniany po sukcesach paru wyjątkowych "dziwadeł", ale może przede wszystkim po porażkach. Po chłopcach i dziewczętach, którzy popełniają samobójstwa, trafiają do więzień, staczają się na margines. To w młodości trzeba nauczyć się przestrzegania obowiązujących reguł wtedy, kiedy to konieczne i odpowiedzialnego korzystania z wolności, którą nam te reguły dają. Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 O czym właściwie jest ten artykuł ? 06.11.06, 12:00 Przecież regulamin precyzuje tylko to co jest oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś