o90 Metropolita Ubecki 05.01.07, 19:32 i pomyslec ze mozna polaczyc w tworczy sposob bycie gnida i pasterzem taki pastuszek robiacy dla wilka ciekawe czy z resztek przywoitosci zachoruje i zrezygnuje ze wzgledu na stan zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Gdzie się podziała buta arcypasterza wygrażającego 05.01.07, 19:32 dziennikarzowi Gazety Polskiej? Czy go już przeprosił? Kłamał, kłamie i kłamać będzie. Nie potrafi inaczej. Drobny, mały karierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_wozny Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:33 Nie wiem czy B16 jest umoczony, jednak to, że "number one w KK był konfidentem własnych współpracowników już takie fajne nie jest. Dla mnie jest to bez znaczenia, bo nie należę do żadnego kościoła ale dla wierzącego katolika chyba ma znaczenie,że spowiada go i błogosławi POLSKĘ esbek Odpowiedz Link Zgłoś
punter czy TW Bolek był na uroczystości TW Grey ? 05.01.07, 19:33 Wiadomo, że jest to niewygodna prawda, ale 60% księży to byli agenci SB. Kto inny pozwoliłby im w latach 60-tych czy 70-tych na jeżdżenie po świecie, rozbijanie się zachodnimi samochodami "z darów" i budowanie gigantycznych kościołów w czasach gdy cegieł brakowało na komitety PZPR ? czekam jeszcze tylko na prawdę o kapelanie tak zwanej Solidarności i wyznanie prawdy przez prymasa uszatka :) Odpowiedz Link Zgłoś
corruptor24 Protest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 05.01.07, 19:36 W niedziele nie idzmy do Kosciola! Podaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
opt Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:37 Czarni mieli zawsze dwie twarze.Zawsze dla chęci zysku kumali się z rządzącymi,ale z drugiej strony nie odpychali opozycji,która zawsze mogła się przydać,gdy zmienią się role.Taka dwoista ich moralność zawsze na dobre im wychodziła.Za komuny mieli to ,co wielu uczciwym Polakom się nie śniło i teraz im też nie najgorzej.Ktoś pisał o kamieniowaniu.Kamieniuje się maluczkich na rózne sposoby,a nasi święci mężowie czekają na sąd ostateczny -p ciekawa to filozofia.Ten kłamie i kpi z ziem,skiej sprawiedliwości,Rydzyk ukradł pieniądze ludzi dobrej woli i nie poczuwa się do winy,mówi że spawiedliwy dla niego będzie sąd ostateczny.Mnie z tymi panami do raju nie po drodze,ale szerokiemu motłochowi jak widać tak. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 W niedzielę będziemy świadkami, Lecha Kaczyńskiego 05.01.07, 19:39 prezydenta RP, całujacego w rękę byłego tajnego współpracownika służb specjalnych PRL. Gratulujemy pany prezydentowi stanowczego wprowadzania nowych norm moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:40 pewnie że się poddasz Greyu Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Awans UBeka a zamordowanie Popieluszki 05.01.07, 19:42 usiluje jakos dojsc logicznie do tego ze jedno nie jest w sprzecznosci z drugim i ni cholery nie moge tzn ze dobrze jest kapowac na UB ktore morduje Popieluszke bo mozna dojsc do metropolity brawo Jasiu nie badz Pan rura i nie pekaj... czy to jest owo przeslawne oddzielanie ziarna od plew ? Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Awans UBeka a zamordowanie Popieluszki 05.01.07, 20:40 To księża przyczynili się do zabicia Popiełuszki i prześladowania wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
sotw Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:44 Cześć! Czy nie kumacie znaków? Po prostu nadchodzi zwykły koniec swiata. Jeden po ropę najeżdża obcy kraj, morduje jego mieszkanców bełkocząc coś o demokracji. I co Ludzkość na to? Drugi wystepuje z Hitler Juggent (tak to sie pisze?) by zostać głowa Koscioła. I co Świat na to? Trzeci przez 20 lat sprzedaje bliźnich dla awansu i kariery, a teraz honorowany jest stołkiem arcybiskupstwa warszawskiego. I co Wy na to? Zło pleni się wtedy, gdy dobrzy ludzie milczą... Ilu jeszcze trzeba znaków? Grześ Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Pseudo kapłani, pseudo wierni. 05.01.07, 19:46 Naród oblożony ekskomuniką od 600 lat, za podniesienie ręki z mieczem na Kościół, Krzyż, Zakon Najświętszej Maryii Panny. Nic dziwnego że arcybiskup stawiał SB przed Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
prorok_abraham Owieczki pobeczą a potem łykną wszystko:-) 05.01.07, 19:50 W Polsce łykają już 1000lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 przy pomocy IPN-u...SBecja wygrywa !!!! 05.01.07, 20:01 Kto widział oskarżonych, poszkodowanych UB-ków,SB-ków ?.. Oni maja sie dobrze maja firmy, dzieci,wnuki w prywatnych szkołach{Giertych sie kłania}..Kaci góra! katowani sa niszczeni... Nie chodzi mi o Wielgusa, on zrobił to świadomie!...Chodzi mi o KATÓW !..Gdzie oni są w wiezieniu?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Podobno ma być lista SBoli. Zobaczymy... 05.01.07, 20:04 co z nimi będzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 20:00 A może Wielgus skrzywdził nie tylko kościół? Może jego działalność szpiclowska spowodowała śmierć mojego brata w stanie wojennym? Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: Abp ............ 05.01.07, 21:32 sybirak2 napisał: > A może Wielgus skrzywdził nie tylko kościół? Może jego działalność szpiclowska > spowodowała śmierć mojego brata w stanie wojennym? Odpowiedz Link Zgłoś
pipi66 Re: Abp ............ 05.01.07, 22:22 Czy to nie ci wszyscyumazani w blocie chca ochlapac kazdego kto nie jest tak brudny jak oni jedno potkniecie, takie mielismy czsy i trzeba zniszczyc Wielkiego Czlowieka . Jeszcz troche poczekajmy a zaczna sie sypac dowody na Chrystusa. ddziesiejsza technika da rade wszystkiemu. A moze arb, Wieglus za duzy WYKSZTALCIUCH i bedzie komus przeszkadzal najlepiej jakby Leper znalazl kogos na to stanowisko nie nie odstawal by od reszty reprezentantow naszego narodu, Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Oj, kardynałem to on nie zostanie. 05.01.07, 20:02 Zapędził się w tym pędzie do władzy i kariery.... Za późno ta skrucha. To żadna skrucha i żadna spowiedź ... Jeszczerano zaprzeczał. Dziś się nawrócił? Jak mu udowodniono to się łaskawie przyznał... Nie musibyć prymasem, ani kardynałem. A co to mus? Będzie taki biedny i ukarany jak nie zostanie? Wolne żarty. I tak jest biskupem i to arcy. To i tak na wyrost i aż nadto wystarczy. Zostawał nim nie całkiem "legalnie". Wątpię by go JPII awansował gdyby o tym wiedział..... Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Oj, kardynałem to on nie zostanie. 05.01.07, 21:23 Oj wiedział ,wiedział,bo były to czasy,gdzie takie nominacje były jedna uzgadniane. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista Świetne to ostatnie oświadczenie 05.01.07, 20:06 zawiera przyznanie się do winy - współpracy z SB i do kłamstwa w tej sprawie - oraz prośbę do wiernych o wybaczenie. Wszystko, co w takim oświadczeniu znaleźć się powinno. Problem w tym, że pojawiło się ono o 2 tygodnie za późno! Gdyby Wielgus po publikacji GP napisał coś takiego, dziś jego ingres nie budziłby takich kontrowersji. Teraz oczywiście sytuacja jest nieco lepsza, niż przed paroma godzinami. Ale dalej sądzę, że po tym wszystkim jedynym rozsądnym wyjściem dla arcybiskupa jest rezygnacja z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
genocidezionism kiedy judeo-KOMUNA wyrazi skróchę za trzymała 05.01.07, 20:06 paszporty polaków , uniemozliwiała wyjazd na zachód sama zas miała przywilej takiego wyjazdu bez żadnych ograniczeń. kiedy juedo-komun za to odpowie bo narazie dziennikarskie hijeny oskarżają tych którzy chcieli normalnie życ. wielgus za nic nie musi przepraszać robił swoje dostał paszport niech za reszte odpowiada judeo-komuna która sterowała SB a jego niech pocałuja w dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Słusznie, Michnik powinien przeprosić za wszystko! 05.01.07, 21:27 genocidezionism napisała: > wielgus za nic nie musi przepraszać robił swoje To nie Wielgus winny, tylko Adam Michnik. To on powinien przeprosić za wszystkie łajdactwa i błędy: komuny, postkomuny, liberałów, a teraz także Kaczorów, o. Rydzyka i Leppera z Łyżwińskim, Giertychem, Farfałem itd.. I w ogóle za wszystko co w Polsce nie wychodzi winę ponosi Michnik, jak słusznie zauważył już dawno temu Waldemar Łysiak. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Słusznie, Michnik powinien przeprosić za wszy 05.01.07, 21:51 inz.a.spoleczny napisał: > genocidezionism napisała: > > > wielgus za nic nie musi przepraszać robił swoje > > To nie Wielgus winny, tylko Adam Michnik. To on powinien przeprosić za > wszystkie łajdactwa i błędy: komuny, postkomuny, liberałów, a teraz także > Kaczorów, o. Rydzyka i Leppera z Łyżwińskim, Giertychem, Farfałem itd.. I w > ogóle za wszystko co w Polsce nie wychodzi winę ponosi Michnik, jak słusznie > zauważył już dawno temu Waldemar Łysiak. Nie tylko łysiak za te wszystkie aktualne ujawniane łajdactwa jest oczywiście PO - tak twierdzą dwaj ukochani KURDUPLE Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k w kk reka reke myje,wiec hitlerjugend "zrobi" nic 05.01.07, 20:09 wszak sam kiedys sie dobrowolnie zapisal do faszystowskiej organizacji, wiec czemuz mialby miec za zle SB ckiemu kolaborantowi Wielgusowi wspolprace z mordercami z SB brawo kk - wasza "cywilizacja zycia" jest niezwykla Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: w kk ................. 05.01.07, 21:30 malgoska_k napisała: > wszak sam kiedys sie dobrowolnie zapisal do faszystowskiej organizacji, wiec > czemuz mialby miec za zle SB ckiemu kolaborantowi Wielgusowi wspolprace z > mordercami z SB > > brawo kk - wasza "cywilizacja zycia" jest niezwykla Taaa,to wina Wielgusa że w polsce w 44r wprowadzono ustrój "dobrobytu i sprawiedliwości"... i paszporty były własnością państwa.. A Watykan wie swoje...bo to był lojalny pracownik watykańskiego wywiadu osiołki bure Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Klamca ! 05.01.07, 20:11 Klamca jako najwyzszy dostojnik polskiego episkopatu. Juz sam ten fakt swiadczy o "kondycji" polskiego kleru i episkopatu. I ten czlowiek bedzie nam w wieczor wigilijny prawil pogaduszki o moralnym prowadzeniu sie. Zenada..... Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 20:22 SB mogło mieć władzę nad ludźmi zajętymi używaniem życia, bądź też mającymi wybujałe ambicje. Refleksje dla pokornych. Czemu człowiek nie miał by swojej wiedzy rozszerzać? czemu miał by stać pod niebem swojej planety? i patrzeć tępym wzrokiem w górę pełen przesądów, czemu rozstrzygają życiowe problemy na zasadzie oszukańczych bredni jakie ktoś mu wpaja? Upadek starożytnych cywilizacji jest przykładem tego, co czeka potomstwo ludzi którzy działają na zasadzie, ślepego instynktu,bądź uzależniając się od doktryn narzucanych im przez władzę. Pokaż mi! Umysł mam otwarty, ale same słowa mnie nie przekonają, Udowodnij mi swoją wyższość nade mną. Księża zawsze gotowi nas pouczać żebyśmy im dorównali. Pytam się w czym? Nie chodzi o to by wymagać aby księża byli bez skazy, są tylko ludźmi, ze swoimi słabostkami i dobrymi stronami, ale niech nie wymagają od ludzi nad ludzkości Grzmiąc z Ambony. I niech sami żyją skromnie jak ich wierni. Myślę,że w tym wypadku,wkroczyliśmy na obcy teren, i to teren rzeczywiście czyjś, ale żeby chociaż wiedzieli że kościół to naród i że my istniejemy. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
namleik Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 20:23 W każdym razie ab Wielgus załatwił Kaczorom lustrację. Prezydent uczestnicząc jutro w uroczystości tym samym kładzie kamień nagrobny na lustracji. Teraz wystarczy wyrazić "skruchę" i dalej ciągnąc karierę !!! Fajnie. Marnie idzie Kaczorom ...A jeszcze ten uderzający brak wpływu Państwa na nominacje watykańskie. A gdzie protest przeciw oddawaniu części suwerenności Watykanowi ?? Ale UE nie chce sie oddawać... Ach, szkoda słów. Na pohybel ... Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 20:30 Aż mi żal Kościoła. Abp. Wielgus jeszcze dwa dni temu kłamał, że nie był świadomym współpracownikiem, teraz przyznaje, że był. Ciekawe, czy za to kłamstwo ma już rozgrzeszenie i jaką dostał pokutę? Ciekawe też ilu z Was poszłoby do Niego do spowiedzi, albo poprosiło o ostatnie namaszczenie. Jesli możecie, wypowiedzcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 20:49 gugula napisał: > Aż mi żal Kościoła. Abp. Wielgus jeszcze dwa dni temu kłamał, że nie był > świadomym współpracownikiem, teraz przyznaje, że był. Ciekawe, czy za to > kłamstwo ma już rozgrzeszenie i jaką dostał pokutę? Ciekawe też ilu z Was > poszłoby do Niego do spowiedzi, albo poprosiło o ostatnie namaszczenie. Jesli > możecie, wypowiedzcie się. To i tak lepiej niz w przypadku Bolka .Arcykaplan przynajmniej ugial sie w obliczu faktow, trudno go za to cenic ,wypada jednak wybaczyc bo przyznal sie do winy, wykazal skruche i twierdzi ,ze zaluje. Bolek natomiast idzie w zaparte i rznie glupa co mu z wrodzona sklonnoscia latwo przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 21:07 Po pierwsze, jest taka piosenka Kelusa, w której śpiewa, że jeśli rozjuszony tłum będzie gonił kogoś drogą, to choćby to był mój wróg, uchylę mu drzwi. To właśnie czuję teraz. Wielgus nie jest człowiekiem małego formatu ani kimś, który się uchyla tanio od odpowiedzialności. Dreszcz mnie przechodzi na myśl o jego bólu i wstydzie. I obowiązku jakiego się podjął pomimo wszystko. Po drugie, jest też w chrześcijaństwie taka zasada, że więcej pociechy z jednego nawróconego grzesznika, niż z wielu sprawiedliwych (zwłaszcza ziejących nienawiścią). Gdybyż w naszych gazetach, vis-a-vis tych świstków ubeckich, z których wprost nie wynika żaden wielki niegodny czyn, pojawiła się lista jego zasług: dla nauki, dla Polski, dla Kościoła. Może moglibyśmy ocenić człowieka, a nie tylko ulegać złym emocjom złej chwili. Chyba nikt nie kwestionuje zasług arcybiskupa, prawda? Mówimy o braku jego kwalifikacji moralnych, bowiem popełnił fatalny błąd. A co z dobrymi czynami? Były nie jego? Po trzecie, Kościół nie jest instytucją polityczną, a nawet być nie powinien. Dlaczegóż więc zasady stworzone dla funkcji publicznych w państwie (w tym ta koślawa lustracja) miałyby go obligować, skoro np. to, co po pierwsze? I po czwarte. Po tej sprawie tylko utwierdzam się w przekonaniu, że to lustracja jest szkodliwa i niemoralna sama w sobie. Tracimy energię na rzeczy dawno minione i bez znaczenia, zamiast budować to co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 21:26 olcha11 napisała: > Jest też w chrześcijaństwie taka zasada, że więcej pociechy z > jednego nawróconego grzesznika, niż z wielu sprawiedliwych Umknal mojej uwadze moment nawrocenia. Nie sadze, ze jest nim zapieranie sie podjecia swiadomej wspolpracy z sluzbami specjalnymi PRL. To, ze w obliczu faktow przyznal sie w koncu do wspolpracy, trudno uznac jednak za akt nawrocenia, Wielgus padl pod naporem faktow i trudno mi sie tu dopatrzyc dzialania laski uswiecajacej. Odpowiedz Link Zgłoś
olcha11 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 21:41 A są jakieś papiery na współpracę z SB po lecie 80 r.? Na przykład w stanie wojennym? Wtedy by sobie mógł pohulać, gdyby chciał. Choć przyznaję, że nie rozumiem, jak mógł rozmawiać z nimi po czerwcu 1976, kiedy wszystko już było klarownie jasne, po Biuletynie Informacyjnym, który już edukował jak się SBcji sprzeciwiać. Ale nie lubię potępień. Zwłaszcza w sferze moralności. Kto bez winy, niech pierwszy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
tkwarcinski Internet a lustracja 05.01.07, 20:31 Rola sieci w lustracji arcybiskupa Wielgusa: hegemonet.blox.pl/2007/01/INTERNET-A-LUSTRACJA-ABP-WIELGUSA.html Odpowiedz Link Zgłoś
halfliner Nie ukrywam, że dużo złośliwej satysfakcji sprawi 05.01.07, 20:40 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
halfliner mi antyagent prezydent celebrujący agenta prymasa. 05.01.07, 20:42 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Jako sługus KGB to on chyba prawosławny jest 05.01.07, 20:47 Ekumeniczny metropolita, wielki jak pałac kultury, dar ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś