strzelec51 Strach przed Rosja... 20.02.07, 17:58 To nie tylko wspomnienia o ZSRR, ktorego juz nie ma od 15 lat. To rowniez wspomnienia o Rosji carskiej, ktorej imperialne ambicje przejela w 1917 Rosja bolszewicka. A i dzisiejsza Rosja: fakt to juz nie ZSRR. Ale czy wojna w Czeczeni, polityka wobec Ukrainy, Gruzji... retoryka Putina... ba sam ton artykulu w Komsomolskiej Prawdzie, owo zarozumiale... oni cierpia na chorobe psychiczna, my zachowujmy sie cierpliwie, jak psychiatra.... wszystko to nie nasuwa podejrzen o imperialna arogancje dzisiejszej Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:07 To jest artykuł w starym, złym stylu a jednocześnie zawiera elementy prawdy. To do niczego dobrzego nie prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 Błąd !.nie Polska, tylko Kaczyńscy ,Macierewicz.. 20.02.07, 18:11 Rydzyk i paru innych durni... to nie jest Polska! Tak jak Rydzyk i jego sekta RM..to nie Kościół Katolicki ! Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Błąd !.nie Polska, tylko Kaczyńscy ,Macierew 20.02.07, 18:23 pierot6 napisał: > Rydzyk i paru innych durni... to nie jest Polska! > Tak jak Rydzyk i jego sekta RM..to nie Kościół Katolicki ! To prawda. Ale mocodawcy autora artykułu nie mają powodu aby się w takie subtelności bawić. PS. Idąc dalej, kler to urzędnicy a kościół to wierni. Niby rzecz oczywista a z jakim trudem przebija się do świadomości wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Błąd !.nie Polska, tylko Kaczyńscy ,Macierew 20.02.07, 18:23 > Rydzyk i paru innych durni... to nie jest Polska! > Tak jak Rydzyk i jego sekta RM..to nie Kościół Katolicki ! głoopi jesteś. Akurat w tych sprawie kontaktów z Rosją w narodzie panuje konsensus. No może z wyjątkiem SLD (teraz to chyba LiD się nazywa, tak?) Kaczorów nie lubię niemal tak samo jak ruskich gdy się nadymają ale w tym przypadku mają moje pełne poparcie.. Innymi słowy; pieprzyć ruskich Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 zaskoczyłeś mnie tym, szacunek, bo często się 20.02.07, 18:37 nie zgadzamy, ale o to właśnie chodzi. W sprawach najwyzszej wagi musimymówic jednym głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 20:07 panuje konsensus" Trzeba by dorzucic, ze jest to samobojczy konsensus oparty na fobiach i antyrosyjskich schizofreniach, ktory bardziej nam szkodzi niz przeszkadza Rosjanom, co dyskwalifikuje go jako nie tylko strategie ale i dzialanie polityczne. "pieprzyc ruskich" pytanie za ile i z czyjej kasy, bo nikt chyba nie sadzi, ze po okresie ulgowej taryfy z jakiej korzystamy jeszcze w UE jej kosztowna wyrozumialosc wobec nas bedzie trwac wiecznie. Juz dzisiaj daje sie slyszec tu i owdzie ze w UE "nikt nas nie slucha". Nietrudno zgadnac dlaczego. Re: Błąd !.nie Polska, tylko Kaczyńscy ,Macierew Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 wypowiedź Fotygi wyrwano z kontekstu. 20.02.07, 20:39 Miała co innego na mysli. Nic nam nie grozi: Rosja gó.. może i dlatego jest taka nerwowa. Jesteśmy coraz bogatsi mimo ich usilnych starań aby nas zwasalizować. Uważam ze obecne działania Rosji usprawiedliwiają naszą polityke wobec nich. Nie wchodzić z nimi w żadne układy! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:01 cały polski eksport to 102mld USD... Z tego na Rosję przypada 4 mld... Myślisz, że nas na to nie stać by zrezygnować z tego obrotu ? Jeśli tyle ma kosztować nasze bezpieczeństwo to zaręczam Ci, że Kaczyści będą w tym miejscu mieli poparcie narodu.. Zresztą akurat polityka zagraniczna PIS-u jest zdecydowanie lepsza niż to u nas wcześniej bywało. Kwach brylował na międzynarodowych salonach, nie odbył się chyba żaden większy lub mniejszy spęd by go tam nie było bo był wszędzie... I co z tego my mieliśmy? embargo na naszą kaszankę i rurę po dnie Bałtyku. Jak na moje oko to nas po prostu europa wybzykała więc skoro i tak mamy w dalszym ciągu dostawać w dupę to wolę te kopniaki dostawać w pozycji stojącej a nie łokciowo-kolankowej jak za kwacha... Po za tym... O jakiej Ty "taryfie ulgowej" wobec nas piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:32 > cały polski eksport to 102mld USD... > Z tego na Rosję przypada 4 mld... > Myślisz, że nas na to nie stać by zrezygnować z tego obrotu ? Jeśli tyle ma > kosztować nasze bezpieczeństwo to zaręczam Ci, że Kaczyści będą w tym miejscu > mieli poparcie narodu.. Oj niezupelnie. Po pierwsze 4% to bardzo duzo, mozesz sobie przeliczyc np. na miejsca pracy (czyli poparcie narodu). Po drugie zrezygnowanie z tych 4% nie kupi zadnego bezpieczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:36 Przecież wiesz doskonale, że bezpieczeństwo Polski można "kupić" tylko w ścisłym sojuszu z Ameryką. Sprawy handlowe są tylko retorsjami sowietów, Bo na Polskę nie mają już większego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:43 > Sprawy handlowe są tylko retorsjami sowietów, Bo na Polskę > nie mają już większego wpływu. no więc właśnie. Gospodarczo jesteśmy od nich nie zależni. Mogą nam narobić co prawda kłopotów z surowcami energetycznymi ale mam nadzieję, że skoro w tej unii jesteśmy to jakoś przeżyjemy do czasu zdywersyfikowania źródeł ropy czy gazu... Niemcy lub Norwedzy nam sprzedadzą... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:47 > gazu... Niemcy lub Norwedzy nam sprzedadzą... A skad Niemcy wezma rope albo gaz? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:56 > A skad Niemcy wezma rope albo gaz? Niemcy to pewnie od ruskich a norwedzy mają własny. Ja wiem, że to barrrdzo optymistyczne założenie ocierające się wręcz o myślenie życzeniowe ale jakoś musimy przetrwać do czasu aż naftoport będzie w pełni gotowy... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:59 No wlasnie, wezma i tak od ruskich ale nam dolicza. Norweska ropa sie konczy. Naftoport jest gototy od dawna, moze mowisz o gazoporcie? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:16 > moze mowisz o gazoporcie? właśnie :-) Sorki za pomyłkę... > No wlasnie, wezma i tak od ruskich ale nam dolicza. Pewnie tak zrobią. Frajerami by byli gdyby tak nie zrobili :-) Ale wiesz co? Jakoś mniej mi to przeszkadza niż świadomość, że moje pieniądze służą rosjanom ... Najgorsze jest to, że ni potrafię tego rozsądnie uzasadnić :-) Jakoś po prostu - mimo doświadczeń historycznych jestem bardziej skłonny zaufać niemcom niż rosjanom... Może to Bartoszewskiego robota ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:36 Niestety stosunki polsko-niemeickie nei sa najlepsze. Jak probuje na tym forum cos pozytywnego w tym kierunku powiedziec to wielu nadgorliwcow obrzuca tylko epitetami. Nasi fundamentalni hostoryczni politycy nie potrafia reagowac w tak prostych sprawach jak np. Nord Stream. Nawet dzisiaj, kiedy Rosjanie po raz ktorys zaprosili Polske do udzialu. Niewazne czy za droga i czy ma sens, np. 10% udzialu w rurze daloby Polsce dlugoterminowo wiecej niz te cale pomachiwanie szabelkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:42 helmut.berlin napisał: Nasi fundamentalni hostoryczni politycy nie potrafia reagowac w tak p > rostych sprawach jak np. Nord Stream. Nawet dzisiaj, kiedy Rosjanie po raz ktor > ys zaprosili Polske do udzialu. Podaj ten njus, jakieś namiary na papiery rządowe, nie na komsomolską prawdę. Nadmienię, ze Polska podpisała już z Rosją umowę na jamal, którą Rosja bezczelnie złamała. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:03 Oryginal nie jest juz osiagalny, moze jest gdzie indziej ale masz dlugi link do kopii w cache Googla: 72.14.221.104/search?q=cache:25mPxB4tBiMJ:realtimenews.slb.com/news/story.cfm%3Fstoryid%3D640058+nord+stream+poland&hl=pl&ct=clnk&cd=8&gl=pl To nie jest jedyne oswiadczenie, bylo inne bardziej dobitne chyba tez od Warniga zapraszajace Polske do udzialu. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:40 to jest artykuł:) Jakby Szrederowi zależało, przyjechałby do Polski z pakietem propozycji. Nie przyjechał, nie ma o czym mówić. Na artykuły w prasie rząd nie powinien odpowiadać, na zadne artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:47 To jest oficjalne oswiadczenie Warniga, Schroeder nie jest zadnym szefem. Poza tym skad wiesz, ze nie bylo takich podchodow? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:55 Skąd wiesz, że były? Jakby były to by Szreder już coś chlapnął. Ale faktycznie były, po sowiecku, embargo na mięso i renegocjacje na dostawy gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 21.02.07, 00:11 Pamietasz jak za Marcinkiewicza ktos powiedzial, ze Polska powinna sie przylaczyc i wylecial za to z MSZ-u. Powiedzial chyba na zasadzie, ze cos wiedzial. Moze wlasnie mu Schroeder chlapnal, oficjalnie nie mogl Schroeder nic proponowac znajac stanowisko rzadu polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:59 helmut.berlin napisał: > > gazu... Niemcy lub Norwedzy nam sprzedadzą... > > A skad Niemcy wezma rope albo gaz? Przecież już wielokrotnie nam to proponowali. Chyba nie uważasz, że Niemcy kłamią:) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:02 > Przecież już wielokrotnie nam to proponowali. Chyba nie uważasz, że Niemcy kłamią:) Malenki problem w tym, ze wlasnie obecny rzad jak mi sie wydaje skutecznie blokuje, bo kaczory Niemcow tez nie lubia, a gazowe joint-venture PGINGu z Niemcami chyba pada. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:11 helmut.berlin napisał: > > Przecież już wielokrotnie nam to proponowali. Chyba nie uważasz, że Niemc > y kłamią:) > > Malenki problem w tym, ze wlasnie obecny rzad jak mi sie wydaje skutecznie blok > uje, bo kaczory Niemcow tez nie lubia, a gazowe joint-venture PGINGu z Niemcami > chyba pada. Jak to, to Niemcy mieli nam sprzedawać gaz, który uzyskaliby na mocy zrzeczania się Polski ze swoich interesów? Wielokronie już dyskutowaliśmy o tym, że kaczory nie "lubią" Niemców, powiedz mże, czym przejawia się "nielubienie" Rosji, fakty, helmut:) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:28 > Jak to, to Niemcy mieli nam sprzedawać gaz, który uzyskaliby na mocy zrzeczania się Polski ze swoich interesów? O jakich interesach mowisz? Moze o Nord Stream? gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2587543.html > Wielokronie już dyskutowaliśmy o tym, że kaczory nie "lubią" Niemców, powiedz > mże, czym przejawia się "nielubienie" Rosji, fakty, helmut:) Poniewaz to "nielubienie" nie jest racjonalne trudno to krotko opisac. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:38 Z jamalu np. "nielubienie" trudno opisać, ale tak "czujesz". Jesteś więźniem stereotypów z historii, "czujesz" tak bo to pasuje do historii. Ty mówisz nie "lubią", a ja mówię spzreczność interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:05 > "nielubienie" trudno opisać, ale tak "czujesz". Wiem o co chodzi, ja np. staram sie nie "czuc" za bardzo. Moze mialem to w sobie ale nauczylem sie z czasem i jest mi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:45 To uwazasz, ze unia nie jest w "scislym" sojuszu z USA? Przeciez to kompletna bzdura, ale faktem jest, ze takie wrazenie usiluje sie w Polsce stworzyc. Caly czas przypominam slowa Brzezinskiego z zeszlego roku, "droga do USA wiedzie przez Niemcy" czyli unie. Sprawy handlowe sa najwazniejsze w dzisiejszych czasach. Jesli chodzi o Ameryke, to pol moje rodziny to Amerykanie (zadni Amerykanie polskiego pochodzenia), to Ameryke chyba lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:56 Nie ładnie mówić nieprawdę, nie pójdziesz do nieba. helmut.berlin napisał: > To uwazasz, ze unia nie jest w "scislym" sojuszu z USA? Nie unia, ale kilka krajów UE, w tym Polska, jest w ścisłym sojuszu z USA. Przeciez to kompletna b > zdura, ale faktem jest, ze takie wrazenie usiluje sie w Polsce stworzyc. Caly czas przypominam slowa Brzezinskiego z zeszlego roku, "droga do USA wiedzie przez Niemcy" czyli unie. Brzezińskiem dobrze szło, bo mieszkał w Ameryce, której bezpieczeństwo zapewniały wojska amerykańskie, nie unijne. Gdyby to były wojska unijne zapewne wyemigrowałby do USA. Sprawy handlowe sa najwazniejsze w dzisiejszych czasach. Też tak uważam, więc nie wiem o co masz pretesje do Polski, że sowiety wprowadzają jakieś embargo na handel z Polską. Brak w tym logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:18 > Też tak uważam, więc nie wiem o co masz pretesje do Polski, że sowiety > wprowadzają jakieś embargo na handel z Polską. Brak w tym logiki. Ja do nikogo nie mialem pretensji, skomentowalem tylko, ze calkowite embargo (4 mld = 4% polskiego eksportu) bedzie miec negatywny wplyw na Polske. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:24 helmut.berlin napisał: > > Też tak uważam, więc nie wiem o co masz pretesje do Polski, że sowiety > > wprowadzają jakieś embargo na handel z Polską. Brak w tym logiki. > > Ja do nikogo nie mialem pretensji, skomentowalem tylko, ze calkowite embargo (4 > mld = 4% polskiego eksportu) bedzie miec negatywny wplyw na Polske. Nie masz pretensji do kaczorów za taką a nie inną politykę wobec Rosji? No to się zgadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:38 > Nie masz pretensji do kaczorów za taką a nie inną politykę wobec Rosji? No to > się zgadzamy. Oj tego nie powiedzialem, ja jestem zwolennikiem zasady, ze nie trzeba sie kochac azeby zyc w pokoju i robic dobre, wzajemne interesy. Opowiadalem chyba kiedys, ze np. Niemcy i Holendrzy wcale sie tak nie kochaja. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:45 Nie trzeba też się lubić, żeby robić interesy, ale z Rosją trzeba, nie darmo Szreder chodził z Putinem do banii. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:16 > Nie trzeba też się lubić, żeby robić interesy, ale z Rosją trzeba, nie darmo > Szreder chodził z Putinem do banii No chyba Polak potrafi lepiej wypic z Ruskim jak Schroeder, nawet bez wielkiej milosci. Ja sam pilem i w bani bylem z paroma osobami, ktorych nazwisk lepiej glosno nie wspominac, byl tylko biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:29 helmut.berlin napisał: > > Nie trzeba też się lubić, żeby robić interesy, ale z Rosją trzeba, nie da > rmo > > Szreder chodził z Putinem do banii > > No chyba Polak potrafi lepiej wypic z Ruskim jak Schroeder, nawet bez wielkiej > milosci. Ja sam pilem i w bani bylem z paroma osobami, ktorych nazwisk lepiej g > losno nie wspominac, byl tylko biznes. Rosja to azja w gorszym tego słowa rozumieniu, a kaczory nie pójda do banii, ani wypić nie potrafią. Czy to źle? Merkel też nie pójdzie i jest mniej "skuteczna". Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:44 Kaczory nie musza sie wstydzic bo Ruski chodza do bani w gaciach. W sumei chodzi o to, ze nawet wielka polityke robi sie czesto w cztery oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:25 > skomentowalem tylko, ze calkowite embargo (4 > mld = 4% polskiego eksportu) bedzie miec negatywny wplyw na Polske. jasne, że tak - ekonomii się nie oszuka. Padnie w wyniku embarga kilka Polf i zakłądów obuwniczych.. Ale musisz przyznać, że jakiejś większej katastrofy z tego tytułu to u nas nie będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:32 Jeśli to wprowadzą, to będzie katastrofa ale dla Rosji, bo będą musieli uderzyć w prywatny biznes. Prawnicy w USA już zacierają ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:49 No niezupelnie, prywatny biznes ucierpi najbardziej, ale embargo jest panstwowe, z punktu widzenia prawa legalne i jako takie nie podlega zaskarzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:58 helmut.berlin napisał: > No niezupelnie, prywatny biznes ucierpi najbardziej, ale embargo jest panstwowe > , z punktu widzenia prawa legalne i jako takie nie podlega zaskarzaniu. Myślisz, że takie prawo można napisać?. To nie rząd będzie skarżył to prawo, ale prywatne firmy, jeśli z powodu tego "prawa" poniosą straty. Będą włóczyli Rosję po trybunałach, ale ponoć Rosja wszystko płaci od ręki i się nie awanturuje. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:22 > prywatne firmy, jeśli z powodu tego "prawa" poniosą straty. Będą włóczyli Rosję po trybunałach, ale ponoć Rosja wszystko płaci od ręki i się nie awanturuje. Moze i placi ale tutaj nie bedzie zadnej podstawy prawnej azeby skarzyc. Nie zapominaj, ze embargo dotyczy kraju ktory je wywolal. Zakazuje np. rosyjskim firmom kupowania w Polsce. Kogo maja polskie firmy skarzyc? Rosje jako panstwo? Czy moze firmy za "niekupowanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:36 helmut.berlin napisał: > > prywatne firmy, jeśli z powodu tego "prawa" poniosą straty. Będą włóczyli > Rosję po trybunałach, ale ponoć Rosja wszystko płaci od ręki i się nie awantur > uje. > > Moze i placi ale tutaj nie bedzie zadnej podstawy prawnej azeby skarzyc. Nie za > pominaj, ze embargo dotyczy kraju ktory je wywolal. Zakazuje np. rosyjskim firm > om kupowania w Polsce. Kogo maja polskie firmy skarzyc? Rosje jako panstwo? Czy > moze firmy za "niekupowanie"? No i kto uczy nienawiści do Rosji? Sami Rosjanie. Może wiesz więcej, ale ja uważam, że takiego prawa nie da się napisać w sposób zgodny z prawem międzynarodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 23:52 Caly dowcip w tym, ze embargo jest zgodne z prawem miedzynarodowym, albo lepiej powiedziawszy nie ma czegos takiego jak "prawo miedzynarodowe". Jest raczej zbior najprzerozniejszych (dobrowolnych) umow, konwencji itp. Moze sie teoretycznie okazac, ze panstwo x nie moze ustanawiac embarga przeciwko panstwu y bo sa zwiazane umowani, czesto takimi, na ktore nie maja calkowicie wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 21.02.07, 00:01 Ależ Polska ma takie różne umowy handlowe z Rosją, co, Rosja będzie je zrywać? nie będę się wypowiadał jednak, bo się na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 21.02.07, 00:25 Umowy to byly moze za komuny, teraz firmy zawieraja umowy. Rzady zawieraja co najwyzej umowy o "wspolpracy", w ktorych zobowiazuja sie taki handel popierac. W wiekszych przedsiewzieciach rzady pomagaja np. udzielajac gwarancji albo kredytow dla popierania eksport (np. w Niemczech Hermes). Poza tym mysle, ze "force majeure" (sila wyzsza), standart we wszelkich kontraktach pokrywa rowniez embargo tzn. w takim przypadku prawo do roszczen nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:47 > Ale musisz przyznać, że jakiejś większej katastrofy z tego tytułu to u nas nie będzie.. Oj nie wiem.. takie stosunkowo male zmiany moga (ale nie musza) byc poczatkiem "efektu domina". Wyobraz sobie te 4 mld. odpowiada kilkunastu albo nawet kilkudziesiecu tysiacom bezrobotnych. Tych musi panstwo wyzywic, jak budzet bedzie napiety to beda przesuniecia. Jak sie zle gdzies przesunie to powstanie nowe zrodlo problemow... itd... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 US-woman in Berlin 21.02.07, 00:22 helmut.berlin napisał: > Jesli chodzi o Ameryke, to pol moje rodziny to Amerykanie (zadni Amerykanie >polskiego pochodzenia), to Ameryke chyba lubie. Jak się Amerykance podoba w Niemczech? Ci Amis których ja znam na ogół sobie chwalą... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: US-woman in Berlin 21.02.07, 00:34 Amerykanka jest czesto krytyczna, ale taka byla tez w USA;) Ale chyba wiesz sama, ze Niemcy raczej tez lubia Amerykanow i czesto traktuja ich preferencyjnie np. (dziecinna) latwosc dostania pozwolenia na prace czy na pobyt, nie tylko ze wzgledow rodzinnych. Biedny ale kultularnie bardzo atrakcyjny Berlin sprawil, ze w niektorych dzielnicach spotykasz Amerykanow na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: US-woman in Berlin 21.02.07, 01:00 helmut.berlin napisał: > Amerykanka jest czesto krytyczna, ale taka byla tez w USA;) Ale chyba wiesz >sam a, ze Niemcy raczej tez lubia Amerykanow i czesto traktuja ich >preferencyjnie np. (dziecinna) latwosc dostania pozwolenia na prace czy na >pobyt, nie tylko ze wzgledow rodzinnych. Tak ja wiem, ale to forum szcerze wierzy w jakąś genetyczną niechęć Niemców do Amis. Wg. moich obserwacji jest odwrotnie, ale Polacy w PL na ogół lepiej wiedzą,jak jest w Niemczech. >Biedny ale kultularnie bardzo atrakcyjny Berlin sprawil, z e w niektorych >dzielnicach spotykasz Amerykanow na kazdym kroku. W Ffm także choć pewnie w mniejszej ilości. Lubię jazzklub światowej jazz-ikony Mangesldorffa tu przychodzą ca. 50/50 Amis i Niemcy i jest b. fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: US-woman in Berlin 21.02.07, 01:04 USA Cię nie rajcowały? Pytam, bo też mam rodzinne powiązania, żyłam tam jakiś czas, ale wróciłam do Niemiec... Ty chyba do pewnego stopnia podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: US-woman in Berlin 21.02.07, 01:12 Oj racjowaly i zawsze sie tam dobrze "w domu" czuje. Wyszlo inaczej z roznych "biznesowych/karierowych" wzgledow, wcale nie zwiazanych z Polska ani jej bliskoscia, w sumie nie zaluje. Mysle jednak, ze jakbym zostal w USA tez bym nie zalowal;) Poza tym nigdy nie wiadomo co sie jeszcze stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: US-woman in Berlin 21.02.07, 01:13 > Tak ja wiem, ale to forum szcerze wierzy w jakąś genetyczną niechęć Niemców do Amis. Wg. moich obserwacji jest odwrotnie, ale Polacy w PL na ogół lepiej > wiedzą,jak jest w Niemczech Polish urban legends, Polacy sa bardzo podatni no i maja fantazje;) Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk << bezpieczeństwo Polski można "kupić" >> 20.02.07, 23:21 "bezpieczeństwo Polski można "kupić" tylko w ścisłym sojuszu z Ameryką." To jest "myslenie" przedpotopowe. W srodku Europy bezpieczenstwa nie mozna ani kupic ani wymodlic. Mozna je budowac na bazie zrozumienia i kooperacji. "Militarne" podejscie do naszego bezpieczenstwa jest po prostu zawracaniem glowy. Jesli po IIWS Stany sprzedaly nasza racje stanu Stalinowi za darmo i bez targow to "swieta" wiara w ich jutrzejsza gotowosc do tego by ginac milionami (w konflikcie jadrowym) za Polske jest po prostu niczym innym jak idealistycznym urojeniem "polskiego" umyslu. W takim przypadku mozemy co najwyzej stanowic pewnie jeszcze zywe swiadectwo wczesniejszego ostrzegania Amerykanow przed nadchodzaca katastrofa jadrowa. I nic nam nie pomoga ani nasze najnowsze Jastrzebie F-16 ani amerykanskie instalacje w Polsce. Beda co najwyzej pierwszoplanowym celem tego komu beda przeszkadzaly. Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:40 > Oj niezupelnie. Po pierwsze 4% to bardzo duzo, mozesz sobie przeliczyc np. na > miejsca pracy (czyli poparcie narodu). Po drugie zrezygnowanie z tych 4% nie > kupi zadnego bezpieczenstwa. pisząc to myślałem o budowie tarczy... W sumie jedyną reperkusją jaką mogą zaserwować na w rewanżu Rosjanie jest właśnie embrago handlowe... I pewnie to zrobią bo mają jakąś dziwną pewność, że UE na to nie zareaguje. Wręcz przeciwnie - wyślą swoich handlowców by zajeli opuszczone przez nas miejsce :-) Bo to, że straszą nas wycelowaniem w nas swoich rakiet.... Ja nie mam rzadnych złudzeń - te ich rakiety już dawno w nas mierzą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 21:50 > zrobią bo mają jakąś dziwną pewność, że UE na to nie zareaguje. Jest bardzo mozliwe, ze poza wielka gadka nie zareaguje. > Bo to, że straszą nas wycelowaniem w nas swoich rakiet.... Ja nie mam rzadnych złudzeń - te ich rakiety już dawno w nas mierzą :-) No moze i sa ale co z tego;) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 20.02.07, 22:02 > No moze i sa ale co z tego;) ano tylko tyle, że nie nie zależnie od tego jak bardzo pijany ruski generał będzie nam opowiadał czym do nas celuje to my musimy robić swoje. Zadbać w stopniu maksymalnym o swoje bezpieczeństwo. Wszystkie znaki na niebie wskazują, że lojalność wobec USA może nam się najbardziej opłacać. Zresztą czy mamy inne wyjście? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Te nasze dane dzisiaj sa wszystkie zafalszowane 20.02.07, 23:04 bo nie uwzgledniaja faktu, ze Jestesmy na planowanej i dlugookresowej "sztucznej perfuzji" z funduszy UE. Wiec nie ma najmniejszych powodow do dumy w sytuacji kiedy Rosja radzi sobie sama bez zadnej pomocy duzo lepiej. Polityka zagraniczna jest nieomal dokladnie taka sama a sprowadza sie do smiesznej "osi" Warszawa-Watykan-Waszyngton i instrumentalnego traktowania UE. Nie ma w niej zadnej wizji przyszlosci. Jest bezmyslna kopia niemieckiej polityki powojennej, ktora swoim wasalstwem wobec USA miala cos do wygrania i wygrala (aneksje NRD przez NRF). Nasza obecna sytuacja jest zupelnie inna, ale wobec gleboko zakorzenionych roznych fobi w narodzie rozbudzanych celowo i systematycznie by moc realizowac "cos" co bylo moze jeszcze sluszne 20 lat temu, z uporem maniaka trzymamy sie nieomal miedzywojennej strategi politycznej: "sojusznicy" albo daleko albo nic nie warci, w najblizszym sasiedztwie borykamay sie z elementarnymi trudnosciami normalnych relacji miedzynarodowych. A to one glownie swiadcza o wiarygodnosci polityki zagranicznej w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Fundusze unijne to ok 1% wzrostu PKB!! 20.02.07, 23:51 To są nasze pieniądze, które się nam należą!!odebrano nam je po wojnie, gdy za "namową" wielkiego brata odrzucilismy Plan Marshalla! Ten wzrost to przykład tego jakim wspaniałym jesteśmy krajem i przedsiębiorczym narodem. Rosjanie (ci na Kremlu) nie moga tego ścierpieć! Rosja w ogóle sobie nie radzi! ma szczęście że spi na ropie, bo jak to sie skończy znowu bedzie smuta...nic nie zawdzięcza samej sobie (oprócz zacofania). Nasza polityka zagraniczna to jest dokładnie cos co powinnismy obecnie robić. Szanują nas i liczą sie z nami. Trzeba byc konsekwentnym i dbać o swoje interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Fundusze unijne to ok 1% wzrostu PKB!! 21.02.07, 02:13 > To są nasze pieniądze, które się nam należą!!odebrano nam je po wojnie, gdy > za "namową" wielkiego brata odrzucilismy Plan Marshalla! Dlatego, że Sowieci nie pozwolili nam wziąć _amerykańskich_ pieniędzy należą się nam pieniądze _europejskie_? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk To nie kto inny jak nasi obecni najlepsi 21.02.07, 10:35 "sojusznicy" sprzedali za darmo i bez targow po wojnie polska racje stanu "wielkiemu bratu" i zrobia to ponownie jak tylko bedzie to w ich interesie. Kazdy robi bledy ale wiekszosc (za wyjatkiem Polakow) stara sie ich nie powtarzac. Dla Rosjan na Kremlu jestesmy o tyle widoczni o ile dajemy upust naszym antyrosyjskim fobiom i schizofreniom (i niewykluczone, ze wlasnie dlatego to robimy i mamy w tym taka dzika "przyjemnosc"). Nie "gramy" w tej samej lidze. Korzystalismy do tej pory z taryfy ulgowej na okolicznosc pokojowego przeprowadzenia zmian w Polsce i Europie srodkowej, ktore zdumialy i uwolnily Europe i swiat od powaznych obaw o pokoj. To sie zmienia czego dowodem byly slowa naszej MSZ ze UE "nikt nas nie slucha" PS Rosja radzi sobie duzo lepiej od Polski w ochronie wlasnego rynku, wlasnych surowcow i wlasnych wplywow tak w Europie jak i na swiecie. Lepiej od Polski wykorzystuja gospodarke wolnorynkowa na swiecie by umacniac wlasne przedsiebiorstwa poprzez zakup albo udzialy w renomowanych swiatowych firmach. Re: Fundusze unijne to ok 1% wzrostu PKB!! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Chłopie... Przestań bredzić... 21.02.07, 13:44 > Rosja radzi sobie duzo lepiej od Polski w ochronie wlasnego rynku, wlasnych > surowcow i wlasnych wplywow tak w Europie jak i na swiecie. Lepiej od Polski > wykorzystuja gospodarke wolnorynkowa na swiecie by umacniac wlasne > przedsiebiorstwa poprzez zakup albo udzialy w renomowanych swiatowych firmach. Rosjanie, których jest 6X więcej niż Polaków wytwarzają 2X większe PKB niż Polacy. Dodatkowo 70% ich PKB to wpływy ze sprzedaży surowców energetycznych a Ty piszesz, że oni sobie dobrze radzą na wolnym rynku.... To co Ty byś napisał w takim razie o Holandii, których jest z koleji 2X mniej niż Polaków a PKB mają znacznie wyższe niż Rosja... Mocarstwo światowe ? :-) > Dla Rosjan na Kremlu jestesmy o tyle widoczni o ile dajemy upust naszym > antyrosyjskim fobiom i schizofreniom (i niewykluczone, ze wlasnie dlatego to > robimy i mamy w tym taka dzika "przyjemnosc"). nie wiem czy mamy z tego - jak piszesz "przyjemność" - ale wiem, że Polska nie powstała wczoraj. Nasze zachowanie wynika z doświadczeń historycznych z których na szczęście potrafimy wyciągać konsekwencje. Nie wiem jak Ciebie "Europejczyku" ale mmnie wystarczy raz oszukać bym na przyszłość starał się zabezpieczyć przed takim wykorzystywaniem. Mam taką "ostrożność" nawet wtedy gdy oszust przebierze się w inne wdzianko i robi do mnie "słodkie" miny. Po prostu - większość ludzi można tylko raz oszukać. Drugi raz już się nie dadzą. I z tego wynika nasza ostrożność w stosunku do Rosjan. Twoja diagnoza jest natomiast słuszna w przypadku np; francuzów. Ich stosunek do Rosji jest niezmienny od blisko 200 lat.... Przy odrobinie wyobraźni można ich zrozumieć bo nigdy jeszcze nie dostali rachunku od rosjan za swoje zaufanie, który tak de facto płaciliśmy za nich my. A teraz tak trochę na Twój temat... Siedzisz sobie od lat gdzieś w Nieczech i głupoty tu wypisujesz... Ja świeżo w pamięci mam Twoje opinie pochodzące z okresu przed akcesyjnego o naszych szansach w UE.... Pamiętam również to co mówiłęś o naszej najświeższej emigracji zarobkowej..... Moim zdaniem to Ty masz jakiś problem ze swoją tożsamością narodową; Niemcy Cię nie chcą a Polakiem czuć się nie chcesz bo to Cię upokarza? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Chłopie... Przestań bredzić... 21.02.07, 14:34 > Rosjanie, których jest 6X więcej niż Polaków wytwarzają 2X większe PKB Musze troche skorygowac, Rosja ma 140 milionow obywateli, a PKB ok. 3x wiekszy. Oznacza to, ze w PKB na glowe ciagle jeszcze jest Polska lapsza ale ta roznica zmalala. Poza tym w takich porownaniach absolutne wartosci odgrywaja duza role tzn. calkowity PKB. Msz racje jesli chodzi o "surowcowy" charakter gospodarki rosyjskiej ale nawet tutaj czyni Rosja duze postepu azeby te zaleznosc od surowcow zmniejszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Chłopie... Przestań bredzić... 22.02.07, 13:51 > Musze troche skorygowac, Rosja ma 140 milionow obywateli, a PKB ok. 3x > wiekszy. Oznacza to, ze w PKB na glowe ciagle jeszcze jest Polska lapsza ale > ta roznica zmalala. A Ty Helmut musisz tak wszystko sprawdzać? :-) W tym przypadku nie chodziło mi o poglądową lekcję z zakresu ekonomii świata tylko o pokazanie nonsensów które "Europejczyk" tu wypisuje.... Prawdopodbnie on jest częścią tzw. "starej polonii" sfrustrowanej faktem, że Polska się jednak rozwija a nie grzęźnie we włąsnym bagienku. Przedstawicieli takiej Polonii spotkałem kiedyś na plaży w Niceii na początku lat dziewięćdziesiątych. Słysząc język polski (byłem tam ze znajomymi) podeszli do nas i zagaili mniej więcej takim tekstem - "przyjechaliście szukać pracy?"... Trzeba byłow widzieć ich reakcję gdy usłyszeli, że jesteśmy tam po prostu na zwykłym urlopie i że robota nas nie interesuje :-) Dla nich to było coś nieprawdopodobnego, że nie zamierzamy się z nimi ścigać o wywalczenie miejsca pracy na jakiejś budowie czy garkuchni, że zwyczajnie - poopalać się chcieliśmy :-)... To byli ludzie, którzy w latach osiemdziesiątych wyjechali z Polski za chlebem i mimo wieloletniego pobytu jakoś nie potrafili tam odnaleźć swojego miejsca. Po części pewnie dlatego, że przebywając we własnym zamkniętym kręgu nie nauczyli się języka, nie zalegalizowali swoich tam pobytów więc wiecznie stresującym się możliwością deportacji i w konsekwencji tego ostatniego robiący tylko na czarno. Oni byli bardzo nieszczęśliwi z powodu spotkania rodaków na wczasach na które zarobili w Polsce bo oni tak się przecież poświęcają swojej karierze na zach. europy, że wydawało im się to wręcz jakąś niesprawiedliwością; to oni śpią po pięciu w kawalerce, jedzą najtańsze produkty ze sklepów discuontowych, pracują na tych budowach od świtu do nocy i ich na urlopy za bardzo nie stać a tu proszę; Polaków stać mimo, że w Polsce pracują :-) To mocno frustrujące jak się przesra życie stąjąc w turecjiej kuchni na zmywaku i okazuje się, że te talerze to trzeba umyć dla gości z Polski i ja tak włąśnie widzę Europejczyka; jako fragment sfrustrowanego przedstawiciela starej polonii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Chłopie... Przestań bredzić... 21.02.07, 15:08 swan ganz to wlasnie przyklad takiego polaka patrionty hahahah ale spoko, kiedys dostanie kopa od rzeczywistosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Fundusze unijne to ok 1% wzrostu PKB!! 21.02.07, 15:02 tak wspanialy ze musi to akcentowac w postaci obrazania sasiadow?? taki patriotyzm mi nie odpowiada a o rosje sie nie martw oni zaczeli sporo w wysokie technologie inwestowac w Polsce jak narazie oprucz skladania LCD nic sie nie iwestuje, co najwyzej budwonictwo, rolnictwo ale co ja tam porownuje buldoga do ratlerka.... Odpowiedz Link Zgłoś
slowianska_dusza Re: "w sprawie kontaktów z Rosją w narodzie 21.02.07, 00:15 1europejczyk napisał: > panuje konsensus" > > Trzeba by dorzucic, ze jest to samobojczy konsensus oparty na fobiach i > antyrosyjskich schizofreniach, ktory bardziej nam szkodzi niz przeszkadza > Rosjanom, To raczej ty ignorujesz fakty. W III RP w Polsce było silne ugrupowanie prorosyjskie, krytykujące politykę ówczesnych władz w dziedzinie kontaktów ze Wschodem. Oczywiście chodzi o Samoobronę. To ugrupowanie już od 1,5 roku nie jest opozycją, próbuje coś zrobić inaczej niż poprzednicy, a efekt jest taki sam. Więc przestań pisać głupoty o jakichś antyrosyjskich fobiach w Polsce, bo nie to jest przyczyną, że stosunki Polska-Rosja są bardzo złe. Postępowanie polskiej strony nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Tak długo jak w Rosji będzie rządzić Putin i jego koledzy z KGB nic się nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
po_jeby "Czy to już IV RP, czy będzie jeszcze gorzej?" 20.02.07, 18:40 Zaczekaj jak PO(_jeby) dojda do wladzy ... Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a za co ich mamy kochac? za Katyń? za rozbiory? 20.02.07, 18:10 za gwałcenie Polek podczas "wyzwalania"? babcia mi opowiadała jak to "wyzwalanie" wygladało miala szczescie, ze sie ukrywała u partyzantów ta swołocz nawet małym dzieciom nie darowała krowy gwałcili... dziki kraj, od zawsze rządzony przez carów, cesarzy czy innych władców... a szkoda, bo są tam też ludzie wspaniali i genialni szkoda tych ludzi ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 18:27 ale troche wiecej wzajemnego szacunku nie zaszkodziloby Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 18:44 > ale troche wiecej wzajemnego szacunku nie zaszkodziloby chciałbyś ich szanować? Przecież na szacunek trzeba sobie zasłużyć więc za co nasz szacunek im się należy? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 18:48 ja nie mysle w ten sposob bo zycie jest za krotkie, czasem warto wyciagnac reke jako pierwszy... "zasluzenia na szacunek" nie sposob mierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 18:53 > czasem warto wyciagnac reke > jako pierwszy... "zasluzenia na szacunek" nie sposob mierzyc. zgoda. Rzeczywiście czasem warto wyciągnąć rękę. I dlatego nie mam większych pretensji np; do Niemców. Od wieków (chyba od zawsze:-)) z nimi mieliśmy ale również zawsze były te sprawy załatwiane z otwartą przyłbicą. A Rosjanie? Pokazali nam co potrafią w '39r. wbijając nam nóż w plecy. Teraz więc nie ma się co dziwić, że ręki - jako pierwsi - nie chemy wyciągać bo nie mamy żadnych gwarancji, że jej nam nie odgryzą. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Kwestia adresu 20.02.07, 19:05 swan_ganz napisał: > A Rosjanie? Pokazali nam co potrafią w '39r. wbijając nam nóż w plecy. "Noz w plecy" wbil Polsce Stalin, rzad sowiecki, Armia Czerwona... Ale nie Rosjanie. Rosjanie, jako narod, jako ludzie, byli rownie parszywie, jesli nie wrecz gorzej, traktowani przez "wlasne" wladze jak Polacy. Zalecam ostroznosc, uwage i precyzje w identyfikowaniu adresata pretensji. * Aczkolwiek nie sposob nie zauwazyc, ze Rosjanie (wlasnie Rosjanie a nie Rosja...), ktorzy uczestniczyli w "wyzwalaniu" Polski tak w 1939 jak i 1945 roku nie wzbudzali podziwu i szacunku swoja "kultura osobista", ze sie tak wyraze. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 19:07 > A Rosjanie? Pokazali nam co potrafią w '39r. wbijając nam nóż w plecy. Teraz > więc nie ma się co dziwić No tak ale to bylo ponad 60 lat temu. Jak pomysle jaka naprawde "straszna" byla Rosja jeszcze 20-30 lat temu w porownaniu do dzisiejszej to moge ze spokojnym sercem uznac, ze Rosja zrobila wielki krok do przodu. Sam bylem wiele razy w Rosji w ostatnich latach, mam tam wielu przyjaciol i partnerow biznesowych. Wydaje mi sie czasem, ze obraz Rosji malowany w Polsce, szczegolnie tej na codzien, nie zawsze zgadza sie rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 19:08 zgadzam sie pzoa tym calkowicie z tym, co strzelec powyzej napisal Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 19:10 Cóż - trzeba próbować żyć w zgodzie, ale i uważnie patrzeć Rosji na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 19:13 > Cóż - trzeba próbować żyć w zgodzie, ale i uważnie patrzeć Rosji na ręce. w sumie zasada "patrzenia uwaznie na rece" jest dzisiaj niemalze biblia wszelkich takich stosunkow Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 19:23 I chyba zawsze było. Jeśli naród jest roztropny i nie chce być zaskakiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oczyma 20.02.07, 19:22 helmut.berlin napisał: > > A Rosjanie? Pokazali nam co potrafią w '39r. wbijając nam nóż w plecy. Te > raz więc nie ma się co dziwić > No tak ale to bylo ponad 60 lat temu. Poza tym łatwo zapomina się, że ZSRR szukała tak we Francji jaki w GB sprzymierzeńców czując co szykuje Hitler. Ale nikt ani myślał sprzymierzać się z Moskwą. Przeciwnie, Hitler dlatego dostał od Zachodu tyle swobody, że obiecywał rozprawić się z radzieckim komunizmem. Bogaty, wywłaszczony przez radzieckich towarzyszy Zachód czekał na okazję do zemsty i powrót biznesowy do Rosji, po upadku(z pomocą Hitlera)komunizmu. Osaczona ZSRR zrobiła jedyne, co w takiej sytuacji, z punktu widzenia JEJ (a nie polskich) interesów było najlepsze. Sprzymierzyła się z Niemcami, by złapać oddech, zajęła część wsch. Polski m.in. dlatego, by przesunąć linię event. frontu dalej na Zachód. Nie wiem dlaczego na francusko-niemieckim ARTE takie tematy są otwarcie dyskutowane, stosowne filmy dokumentalne pokazywane, a w Polsce to temat tabu. Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oczyma. Polska natomiast własną optykę uważa za jedyną dopuszczalną. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 19:28 > Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oczyma. Polska natomiast własną > optykę uważa za jedyną dopuszczalną. na szczescie nie cala "Polska". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 19:36 to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Ale znakomita większość. W tym rządowa... 20.02.07, 20:39 eva15 napisała: > > to prawda Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:00 helmut.berlin napisał: > > Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oczyma. Polska natomiast własn > ą > > optykę uważa za jedyną dopuszczalną. > > na szczescie nie cala "Polska". Jasne, część Polski ma ma sowiecką optykę widzenia historii, może nawet i niemiecką, widać tu to po waszych wpisach. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:26 Nie przekrecaj sensu, a tak przy okazji, jak myslisz jak duza "czesc"? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:32 Wolałbym dowiedzieć się, jaka optyka widzenia historii jest "właściwa" żeby Rosji i Niemcom zrobić dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:36 Nie wiesz jaka? Najlepiej zadna, z historii mozna sie (co najwyzej) czegos czasem nauczyc ale nie mozna "historia" kierowac nowoczesnym panstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:40 helmut.berlin napisał: > Nie wiesz jaka? Najlepiej zadna, z historii mozna sie (co najwyzej) czegos czas > em nauczyc ale nie mozna "historia" kierowac nowoczesnym panstwem. Ale to ty coś kumkałeś z evusią o "widzeniu historii" nie ja, więc mógłyś odpowiedzieć. Historia zawsze będzie miała znaczenie, bo z wejściem w XXI wiek, wcale nie zmieniło się położenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 21:57 > Ale to ty coś kumkałeś z evusią o "widzeniu historii" Przeczytaj dokladnie co napisalem jako komentarz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=57694830&a=57698952 albo to forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=57694830&a=57700826 Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 22:05 No dobra, to evusia kumkała o "historii", ale jakoś jej nie pouczyłeś, że w obecnych czasach historia powinna odejść do lamusa. Liczą się tylko bieżące sprawy i interesy. Przypomnę, dla Polski interesem jest, aby nie powstała rura, aby zatrzymać falę roszczeń różnych oszołomów, którzy nadal żyją historią, aby nikt nie dyskryminował Polski w handlu i w gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Rosja ma prawo do widzenia historii swoimi oc 20.02.07, 23:12 > No dobra, to evusia kumkała o "historii", ale jakoś jej nie pouczyłeś, że w > obecnych czasach historia powinna odejść do lamusa. Liczą się tylko bieżące > sprawy i interesy. Kaczorey powinny to tez przeczytac;) > Przypomnę, dla Polski interesem jest, aby nie powstała rura, aby zatrzymać falę roszczeń różnych oszołomów, którzy nadal żyją historią, aby nikt nie > dyskryminował Polski w handlu i w gospodarce. Nawet jak rura powstanie to moze ja Polska "dla siebie" wykorzystac. Osmiele sie przypuszczac, ze Rosjanie beda Polske po rekach calowac jak sie Polska na rure zgodzi. Jak Polska dobrze pogra to wytarguje kawalek tej rury, takie targi powinny jednak odbywac sie nnajpierw w zaciszu i kuluarach. Tutaj niestety brakuje Polsce po prosu ludzi. Stosunkom z USA nie zaszkodziloby to napewno, mysle, ze Anerykanie pozyczyli by Polsce kase na te dzialke;) Proste nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 bravor a rozumienie tekstu 20.02.07, 23:31 bravor napisał: > No dobra, to evusia kumkała o "historii", Nie, biedaku pocieszny, spróbuj pojąć czytany tekst. To strzelec51 "kumkał" o historii, a evusia JEDYNIE odpowiedziała, i tyle. >ale jakoś jej nie pouczyłeś, Gdyby helmut.berlin zaczął mnie pouczać tak bystrze jak ty i w twoim tonie, to zwracałabym się doń per "biedaku pocieszny" - a tego, jak wiemy, nie czynię. Nie ma powodu. ale jakoś jej nie pouczyłeś, że w > obecnych czasach historia powinna odejść do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: bravor a rozumienie tekstu 20.02.07, 23:34 Sorry, to był swan_ganz a nie strzelec51 Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 za dużo bimbru w twojej wsi stąd ekstrapolacje 21.02.07, 00:28 Niestety biedny ordynusie, nie mam wpływu ani na twoje słownictwo ani na twój alkoholizm. Ale podziwiam, że się do tego ostatniego tak otwarcie przyznajesz: bravor napisał: > za dużo drinków, Fakt, też to zauważyłam, ale nie chciałam być niegrzeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor evusia się ochlała. 21.02.07, 00:38 No widzisz, jakaś ty jest prosta baba ze wsi, nawet nawet zwykłej ironii nie zauważy i wytacza armaty. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Jesteś nadzwyczajnie mądry inaczej, nawet na miarę 21.02.07, 01:12 Jesteś nadzwyczajnie mądry inaczej, nawet na miarę tego forum, które niejedno już słyszało/widziało. NIC w twoich tekstach nie jest "zwykle", nawet głupota jest nadzwyczajna. O śmieszności nie wypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: bravor a rozumienie tekstu 20.02.07, 23:45 włączyli wam prąd w ambasadzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: bravor a rozumienie tekstu 21.02.07, 00:29 A wam nie, żeście tacy szczekliwi? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: bravor a rozumienie tekstu 21.02.07, 00:39 eva15 napisała: > > A wam nie, żeście tacy szczekliwi? jesteś uroczo głupiutka:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: bravor a rozumienie tekstu 21.02.07, 01:08 Czego o tobie nie da się powiedzieć, do uroku ci daleko, biedulo. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Evcia nic a nic nie wie! 20.02.07, 20:34 Adolf Hitler był głównie pupilkiem Stalina. Wystarczy poczytać biografie takich osobników jak Josepha Unschlicht i Karl Radeck. Ze stalinowskiego punktu widzenia, szalony Hitler, prący do konfliktu zarówno na zachodzie jak i na wschodzie Niemiec, doskonale nadawał się na podpalacza względnie stabilnej (po Wersalu) Europy. Stalinowi zależało na tym, aby w Europie wybuchła krwawa wojna, doszło do nędzy i niezadowolenia społecznego. Wtedy była szansa na "rewolucję", "bunt klasy robotniczej" i "braterską pomoc armii czerwonej". Hitler wcale nie planował ataku na CCCP. Najlepszym tego dowodem jest przebieg walk w roku 1941, zakończony zamarznięciem Wehrmachtu pod Moskwą. Zamarzły nie tylko czołgi (smary były zaprojektowane na temperaturę lata w Europie) ale i żołnierze (nie mieli ciepłej odzieży). Gdyby Hitler faktycznie chciał atakować CCCP, to Niemcy budowałyby nie U-Booty do walki z Anglią ale bombowce dalekiego zasięgu (mogące bombardować Ural), ciężarówki półgąsienicowe a przede wszystkim więcej czołgów i artylerii. To prawda, że jednym z motywów wejścia Stalina do Polski we wrześniu 1939 było przesunięcie linii frontu na zachód, ku Berlinowi. Ale nie w celu obrony. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Evcia kupi ci mapę i książkę, podaj adres 20.02.07, 22:52 Evcia kupi ci mapę i książkę, podaj adres. na Evci koszt, niech zginę ja i pchły moje, jak mawiał... (no kto?). Mapa będzie dotyczyć Polski i jej granic, a książka historii castrum de Coningsberg in Zambia, biedaku skądindąd poczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
asadabas Re: Evcia kupi ci mapę i książkę, podaj adres 20.02.07, 23:16 sa takie teorie, o ktorych pisze zigzaur, mniej lub bardzie potwierdzone, ani gorsze ani lepsze od innych.. a ty tu z ksiazka jakas.. no i? na kazda bzdure znajdzie sie ksiazka.. myslalem ze lektura GW wyzwolila cie z wiary w slowo pisane ;).. no, jak baba ze wsi po prostu.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Evcia kupi ci mapę i książkę, podaj adres 20.02.07, 23:35 o czym perorujesz, nieboraku? Odpowiedz Link Zgłoś
uomonuovo Re: Nikt nie wymaga azeby ich "kochac" 20.02.07, 22:18 helmut.berlin napisał: > > A Rosjanie? Pokazali nam co potrafią w '39r. wbijając nam nóż w plecy. Te > raz > > więc nie ma się co dziwić > > No tak ale to bylo ponad 60 lat temu. Jak pomysle jaka naprawde "straszna" byla > Rosja jeszcze 20-30 lat temu w porownaniu do dzisiejszej to moge ze spokojnym > sercem uznac, ze Rosja zrobila wielki krok do przodu. Sam bylem wiele razy w R > osji w ostatnich latach, mam tam wielu przyjaciol i partnerow biznesowych. Wyda > je mi sie czasem, ze obraz Rosji malowany w Polsce, szczegolnie tej na codzien, > nie zawsze zgadza sie rzeczywistoscia. Jaka zmiana panie kochany. Masz pan ta zmiane na przykladzie tego artykulu i wczesniejszych koncertow Putina i spolki. Zgadzam sie ze mozna sie dogadac z przecietnym Rosjaninem i latwo zaprzyjaznic sie bo mimo wszystko jestesmy podobni w sposobie bycia. Problem w tym ich kultywowaniem sily poprzez strach. Tutaj jest miedzy nimi a nami diametralna roznica, ktora siega wstecz wiele wiele pokolen. Ja nie mam nic do przecietnego Rosjanina ale nadete oszolomy z Putinem na czele, ktore udaja cywilizowanych i wyrozumialych to inna historia. Putin pierwszy wyznawca kultu strachu, nasienie totalitarnej machiny tamtego wieku. To co bylo 60lat temu to bylo. A oni co na to? Putinek nas sobie obral za kozla ofiarnego do swoich knowan w momencie kiedy wprowadzil nowe swieto narodowe nawiazujace do XVII wieku a pan mi tu mowi, ze 60lat juz minelo. jak mozna zapomniec co wyprawiali u nas przez 50lat i nawet wczesniej jak towarisz Putin przypomina niechlubny epizod z XVII wieku? Kto zaczal pod kim dolki kopac znowu? Co my im takiego ostatnio zrobilismy, ze z takim jadem na nas pluja przy kazdej okazji? Poparcie dla Ukrainy ktorzy chcieli prawdziwej demokracji zamiast udawanej z marionetkami Moskwy? Faktycznie moze trzeba bylo cicho siedziec jak reszta Europy wtedy, bo watpie zeby Ukraincy nasze poparcie docenili kiedykolwiek a moze i wrecz przeciwnie. Kto woli wywalac o wiele wiecej milionow na rure po dnie Baltyku niz godzic sie na rure i tranzyt przez Polske i inne demokratycznie kraje? Kto wspiera dyktatora na Bialorusi? Kto morduje dziennikarki u siebie i innych panstwach? Kto kleci intrygii ze zlym miesem i wprowadza niewspolmiernie dlugie embargo na produkty spozywcze i straszy kolejnymi na inne rzeczy? Polska czy Rosja? I oni maja czelnosc pisac o nienawisci i jej rozniecaniu i podsycaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
okoni Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:11 tak,kaczorki izolujcie się wiecej a już niedługo pingwiny na grenlandii nie będą z nami chciały gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
men190 "Dawni bracia z obozu socjalistycznego" 20.02.07, 18:16 Juz po tym wstepie czlowieka lapie bol brzucha ze smiechu :) Odpowiedz Link Zgłoś
middoo Re: "Dawni bracia z obozu socjalistycznego" 20.02.07, 18:31 Dokladnie... Oni od nas brali statki i zywnosc, a my im dawalismy wegiel... Odpowiedz Link Zgłoś
edmonton1 "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:18 Polska jedynie otwiera oczy Europie.Rosyjska polityka jest bardzo zacofana brutalna i sztuczna .Mysle ze elastycznosc i docenienie sasiadow i malych panstw bylaby pierwszym krokiem do przynaleznosci pozytywnej polityki.Prawdopodobnie Rosja nie widzi zagrozenia ze strony Chin i ewentualnie straty czesci Syberi na korzysc Chin .Proces osiedlania sie chinczykow w czesci azjatyckiej Rosji jest bardzo szybki i prowadzony z glebokim chinskim wyrachowaniem .Rosja nie bedzie z tym faktem mogla nic zrobic zacznie sie poczotek konca .Mam nadzieje ze Rosja zmadrzeje i doceni wartosci krajow europejskich .W chwili obecnej nie widac na horyzoncie zadnego rosyjskiego polityka z wizja przyjazna dla sasiadujaca Europa. Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Czy Polske stac na nie posiadanie broni jadrowej? 20.02.07, 18:18 Sowiet wysmiewa sie uzywajac okreslenia "choroba psychiczna"? Zapomnial juz co jego tatus robil z dysydentami? A tak powaznie. Oczywistym jest, ze ani Polska sama sie przed Rosja nie obroni, ani tzw. "sojusznik zza oceanu" palcem nie kiwnie w Jej obronie. Dla Niemcow w razie wojny Polska przedstawia tylko wartosc dodatkowych 500 km na przedpolach Berlina i mozna byc pewnym, ze w razie czego albo sie z Rosja pokojowo podziela tym przedpolem albo beda o nie walczyc z Rosja do upadlego. Nic nowego pod sloncem. Ale przeciez posiadanie armii czasami moze byc uzasadnione tez nie nadzieja na wygranie ale na zadanie tak duzych strat przeciwnikowi, iz jego zwyciestwo przestaje mu sie oplacac. Wydaje mi sie, iz w wypadku malych panstw taka doktryna ma sens. A wiec stawiam pytanie: Czy Polske stac na nie posiadanie broni jadrowej? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Każdy kij ma dwa końce. 20.02.07, 18:21 Prawdą jest, że polityka pyszczenia pod adresem Rosji nadaje się w najlepszym wypadku do jakiejś tragifarsy. Nie zmienia to jednak faktu że retoryka (polityka w zasadzie też) Putina tkwi mentalnie w czasach Breżniewa, krajów satelickich, stref wpływów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Każdy kij ma dwa końce. 20.02.07, 18:33 Nie bylbym az tak krancowy, "kraj satelicki" czy "strefa wplywow" dzisiaj to niekoniecznie pojecia negatywne. Taki np. Liechtenstein jest bardzo zalezny od Szwajcarii i Austrii ale nikomu to jakos nie przeszkadza. Problem lezy raczej w realizacji, Rosji brakuje moze wiedzy albo tez doswiadczenia, azeby swoje "wplywy" rozwijac czy umacniac w bardziej cywilizowany sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: Każdy kij ma dwa końce. 20.02.07, 18:53 helmut.berlin napisał: > Problem lezy raczej w realizacji, Rosji brakuje moze wiedzy albo tez doswiadcze > nia, azeby swoje "wplywy" rozwijac czy umacniac w bardziej cywilizowany sposob. Dokladnie. Zaleznosc Europy od surowcow Rosji jest oczywista, stara jak swiat i nic przeciwto temu nikt by nie mial, gdyby nie ton rosyjskiej polityki. Mogliby z nas wszystkich uczynic sobie przyjaciol i wiele na tym zyskac. Efekt obecnego sposobu traktowania sasiadow jest odwrotny, bo kazdy sie ocknal i zaczyna szukac sposobow na alternatywne pozyskiwanie gazu i ropy. Putin, gdyby mowil ton ciszej nie rozbudzilby europy. Moglby z usmiechem na twarzy podsuwac coraz to wyzsze rachunki, lagodnym tonem tlumaczac koniecznosc zmian i wsio byloby charaszo. Zle to rozegrali i brna juz perfidnie machajac nam rakietami pod nosami. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:22 Zajebisty tekst :)))) Widac ze przeznaczony jest wylacznie dla rosyjskich towarzyszy. Ta redakcja musi zdawac sobie sprawe z tego, ze poza granicami Rosji nikt nie lyknie takiej komedii . Przeszli samych siebie. Ostro musza byc wsciekli :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
chojowaty Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:33 po cholere Rosjanie się wściekają-parcha się wycina lub leczy, a nie dyskutuje się z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: Chojowato zes sie wypowiedzial. Leb za maly? 20.02.07, 18:52 E tam..z tego samego materiału co choj...ot i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
q12w Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:23 Wy sie tu plujecie a putin wlasnie zjechal sobie na nartach niedaleko sochi. w fajnej czerwonej kurtce, bialym golfie i zoltych googlach. porozmawial z dziennikarzami, miedzy innymi na temat ruchu bezwizowego z europa, na temat olimpiady w 2014r. jestem daleki od gloryfikowania, ale wybierzcie sobie nastepnym razem prezia na jakims poziomie, a jeszcze lepiej z klasa, ze smakiem . Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:53 Nalepiej ze służb specjalnych...rezydentury GRU tzn.WSI... Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Putin ma byc na "jakims poziomie, z klasa" 20.02.07, 18:56 q12w napisała: "Wy sie tu plujecie a putin wlasnie zjechal sobie na nartach niedaleko sochi. w fajnej czerwonej kurtce, bialym golfie i zoltych googlach. porozmawial z dziennikarzami, miedzy innymi na temat ruchu bezwizowego z europa, na temat olimpiady w 2014r. jestem daleki od gloryfikowania, ale wybierzcie sobie nastepnym razem prezia na jakims poziomie, a jeszcze lepiej z klasa, ze smakiem ." Taaak, jacy przystojni byli ci SS-mani, prawda? Ze szpicruta, papieroskiem, w blyszczacych butach, ostrzyzeni...sama klasa i poziom. W obozach koncentracynych muzyki klasycznej lubili sobie posluchac... A niektore dziwki w kolorowych magazynach jakie piekne sa, no nie? To dopiero kobiety z klasa! Nie to co jakas tam rozczochrana kura domowa...a ten papier kredowy jaki gladziutki, a te fotografie jakie blyszczace, a te wklejki z reklamami perfum takie swiatowe... Ach, q12w sprawil, ze sie rozmarzylem... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 20:38 Rok 2014 to stanowczo zbyt odległa perspektywa dla Putina. Nie sądzę, aby doczekał tej daty. W Rosji zawsze był niewolniczy serwilizm ale i carobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_patriota Zwlaszcza jak to jewriej napisze ... 20.02.07, 18:35 lubat napisał: > Oj, będzie hałas! Nic tak bowiem nie boli Polaka-katolika jak parę słów prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_patriota Trzeba uczyc? A nie wystraczy "Stalin", "Katyn"? 20.02.07, 18:37 lubat napisał: > Oj, będzie hałas! Nic tak bowiem nie boli Polaka-katolika jak parę słów prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Co nam obca przemoć wzięła,szablą odbierzemy 20.02.07, 18:43 Póki co będziemy tą szabelką wywijać we wszystkie strony i wykrzykiwać minione żale. Aż nas sojusznicy wydymają. Wtedy ucichniemy na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_patriota Jeszcze Polska niz zginela poki my zyjemy ... 20.02.07, 18:47 no, moze nie Ty... kozaczek3 napisał: > Póki co będziemy tą szabelką wywijać we wszystkie strony i wykrzykiwać minione > żale. > Aż nas sojusznicy wydymają. > Wtedy ucichniemy na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
archicon "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:46 Jak na tę gazetę to i tak liberalnie, ani słowa o "zaplutych karłach reakcji", o "sługusach imperializmu" itd. Ocieplenie na linii Rosja- Zachód wręcz w oczy kole. W środku tego wszystkiego tkwi "bękart traktatu wersalskiego" i znowu będzie trzeba coś z tym zrobić- oczywiście wspólnie. Najlepiej dowartościować (dofinansować) lewicę i nowe wybory! A poważnie to i Wschód i Zachód niczego się nie nauczył bo nie musiał. "Czerwony Wschód się z nocy budzi, Z woli wyborców odszedł Churchill A tu transporty żywych ludzi A tu wagony długiej śmierci". Odpowiedz Link Zgłoś
micro5 Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 18:46 Czy naprawdę nikt nie widzi że polacy są głupkami, przecież po obaleniu muru berlińskiego i osiagnięciu demontażu wszstkie kraje UE weszły na teren obecnej Rosji z inwestycjami. Przejęły przemysł spozywczy mleczarski, przejeły przemysł słodyczy , a durni polacy nie myśleli o gospodarce tylko o teczkach. obecnie niech dotrze od dyskutantó celowym jest działanie USA aby tam w Rosji naszych towarów nie było bo Polska rozwinięta gospodarczo i nie będąca na smyczy USA jest zbyt niebezpieczna. POlska zapweni pracę bezrobotnym kupując stare samoloty. Polska bedzie stała na pomywaku jak ją wpuszczą bo do czego więcej się nadaje do zgodnego życia z sąsiadami to raczej nie. Przsłowiue prawdziwe polak mądry po szkodzie. Przykłądem takiej szkody było wstrzymanie a raczej zakończenie budowy elektrowni Żarnowiec bo na technmologii ze wschodu i durnie wyrzucili w błoto około 4 nmld dolarów a finowie odkupili reaktory i zamontowali w swojej kupili po cenie złomu. Ludzie trochę myślcie a nie ziejcie zawiścią w każdym kierunku a i nie właście w dupe tym co potrzebują was do przykrycie swoich interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_patriota Polacy,durniu,musieli najpierw swoj kraj odbudowac 20.02.07, 18:51 micro5 napisał: > Czy naprawdę nikt nie widzi że polacy są głupkami, przecież po obaleniu muru > berlińskiego i osiagnięciu demontażu wszstkie kraje UE weszły na teren obecnej > Rosji z inwestycjami. Przejęły przemysł spozywczy mleczarski, przejeły przemysł > > słodyczy , a durni polacy nie myśleli o gospodarce tylko o teczkach. obecnie > niech dotrze od dyskutantó celowym jest działanie USA aby tam w Rosji naszych > towarów nie było bo Polska rozwinięta gospodarczo i nie będąca na smyczy USA > jest zbyt niebezpieczna. POlska zapweni pracę bezrobotnym kupując stare > samoloty. Polska bedzie stała na pomywaku jak ją wpuszczą bo do czego więcej > się nadaje do zgodnego życia z sąsiadami to raczej nie. Przsłowiue prawdziwe > polak mądry po szkodzie. Przykłądem takiej szkody było wstrzymanie a raczej > zakończenie budowy elektrowni Żarnowiec bo na technmologii ze wschodu i durnie > wyrzucili w błoto około 4 nmld dolarów a finowie odkupili reaktory i > zamontowali w swojej kupili po cenie złomu. Ludzie trochę myślcie a nie ziejcie > > zawiścią w każdym kierunku a i nie właście w dupe tym co potrzebują was do > przykrycie swoich interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: "Polska uczy Europę ... 20.02.07, 19:01 I bardzo dobrze że skończono z Zarnowcem..Zaoszczędzono grube miliardy na polskim Czernobylu..a o biznesowe doświadczenia z Kacapią zapytaj tych co inwestowali w Sachalin..albo udziałowców Jukosu... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Jeden reaktor z przeznaczonych dla Żarnowca 20.02.07, 20:43 kupili Finowie, drugi Węgrzy, ale rzeczywiście obydwa pracują bezawaryjnie do dziś :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Strach przed Prusakami przenosi Polska na Rosję ? 20.02.07, 18:48 Niemcy i ich odwieczne sentymenty marszu na wschód wywołują paniczny strach Polaków , który "kanalizuje" nowy rząd i wskazuje Rosję jako "odwiecznego" wroga. To jest bardzo prymitywny mechanizm, ale jednak działa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_patriota Rosja jest "odwiecznym" wrogiem. Co robiles na ... 20.02.07, 18:53 lekcjach historii? Jeszcze jest czas. Poczytaj ... jan3211 napisał: > Niemcy i ich odwieczne sentymenty marszu na wschód wywołują paniczny strach > Polaków , który "kanalizuje" nowy rząd i wskazuje Rosję jako "odwiecznego" > wroga. To jest bardzo prymitywny mechanizm, ale jednak działa. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin patriota, zmien nicka 20.02.07, 19:23 chyba sie domyslasz na jakiego? Odpowiedz Link Zgłoś
chuligan_wolnosci "Panowie" musiało głęboko wejść w nawyk 20.02.07, 18:59 Ciekawe czy to element propagandy historycznej, zwykłe skojarzenie autora tego tekstu czy może skutecznie zakorzenione poczucie kompleksu wobec polskiej szlachty XVI-XVII w. (zgoda, tej samej, która doprowdziła Rzeczpopolitą do zagłady) czyli "Polskich Panów" jak nazywano herbowych na wschodzie. Poza tym cytowane fragmentu tekstu, jeżeli są rzetelnie tłumaczone, sugerują autorstwo jakiegoś nieszczególnie przenikliwego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 A Rydzyk przyjaciel Moskali..ma zyski ! 20.02.07, 19:01 kto słyszał, by Rydzyk w swoich mediach powiedział coś złego o Rosji czy Putinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: A Rydzyk przyjaciel Moskali..ma zyski ! 20.02.07, 19:10 Aco Rydzyka obchodzi Putin? Niesz czasem cioto werterku..czy ja tam aktualnie się nazwałeś.. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 starduster..cioto, ciotuchno... 20.02.07, 19:32 nie pozwalaj sobie szmondaku..bo wybatoże!..do obory,krowom dupy lizac.. Odpowiedz Link Zgłoś
test-wo Re: A Rydzyk przyjaciel Moskali..ma zyski ! 20.02.07, 19:23 Nie słucham "o.d"Rydzyka /od zawsze/,ale skoro nie mówi on w swoich mediach nic złego o Rosji/tzn. nie pluje,jak większość pozostałych mediów/,to może jest to jednak głos rozsądku? Może jednak warto słuchać "o.d." w tej właśnie sprawie? B.stare polskie porzekadło mówi,ze sąsiada się nie wybiera,a dowodem mądrości jest umiejętność ułożenia z nim korzystnych dla siebie stosunków.Może to jest właśnie istota sprawy!? Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Chcieliby nas herbata poczestowac? 20.02.07, 19:01 Oj czuje ze maja wielka na to ochote! Odpowiedz Link Zgłoś
starduster Re: Chcieliby nas herbata ...Jasne 20.02.07, 19:04 Jasne że by chciał...herbatą z"prądem" tzn polonem 210.. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 [...] 20.02.07, 19:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
igel1 Kochac ich nie mamy za co.A nienawici sami nas n 20.02.07, 19:08 A nienawisci sami i nas nauczyli..... Za tyle krzywd ile wyrzadzili Polsce i polako nie uslyszelismy nawet "przepraszam" nie mowiac juz o zadoscuczynieniu. Napasci na Polske ,morow na ludnosci polskiej oraz okupacji latwo sie nie zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig571 Re: "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" 20.02.07, 19:13 Polska nie obawia się ZSRR lecz neoimperialnej Rosji. Doświadczyli Czeczeńcy dobroci Putinowskiej my jej nie chcemy dlatego jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk W sumie napisali to o czym wszyscy wiedza 20.02.07, 19:17 a co obecnie, w zwiazku z utrata rosyjskich wplywow w polskich sluzbach specjalnych, pozbawia Rosje wszelkiej nadziei na mozliwe osiagniecia w dotychczasowym trybie dzialania polegajacym z jednej strony na "pelzajacych" rosnacych rosyjskich wplywach w polskich niekontrolowanych przez nikogo sluzbach specjalnych, a z drugiej na oficjalnym stanowisku polskich wladz, podobnym do przedwojennego, stawiajacym sobie za cel izolacje Rosji od Europy. Mechanizm zostal w duzej czesci i na dlugo rozbrojony. Oby tylko towarzyszyla temu rowniez zmiana oficjalnego stanowiska polskich wladz w sprawie fantasmagorycznych celow jakimi sie do tej pory kierowaly: izolacji Rosji jako, ze sa po prostu w dzisiejszym swiecie nierealne. Nowe tony w rosyjskich propagandowych mass-mediach odzwierciedlaja tylko nowa sytuacje. Nie musza juz niczego udawac by maskowac dotychczasowa pelzajaca strategie dzialania Rosji w Polsce (i nie tylko). Zdumiewajace rezultaty niedawnej wizyty Putina w Arabi Saudyjskiej byly rowniez w jakims sensie wynikiem podobnej strategi. Nagle jeden z najlepszych sojusznikow amerykanskich jeszcze chyba w tym dziesiecioleciu kupuje rosyjskie nowoczesne czolgi (wiecej niz setke) i jest zainteresowany kupnem 4 rosyjskich elektowni atomowych. Swiat sie wali. Rozwiazanie WSI i publikacja raportu dobrze wykorzystana moze, ale nie musi, pomoc Polsce tworzeniu podstaw do normalnych stosunkow z Rosja. Wszystko zalezy od dalszych konsekwentnych i zdecydowanych dzialan na rzecz poprawy stosunkow z Rosja. Zgoda na amerkanskie instalacje w Polsce do takich dzialan nie nalezy. "Polska uczy Europę nienawiści do Rosji" Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 Rosjanie zwykli ludzie są wspaniałymi ludźmi!!! 20.02.07, 19:25 wiem to na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
test-wo Re: Rosjanie zwykli ludzie są wspaniałymi ludźmi! 20.02.07, 19:27 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
test-wo Re: Rosjanie zwykli ludzie są wspaniałymi ludźmi! 20.02.07, 19:35 test-wo napisał: > Zgadzam się. Dodam,że z moich,wcale nie przypadkowych obserwacji wynika,że tylko u nas tak mocno akcentowana jest antyrosyjskość.Często zupełnie "bezinteresowna "jak inne nasze cechy stosunku do bliżnich... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 bezinteresowna...hmmmm...ciekawe. .! 20.02.07, 21:52 nie mamy przecież powodu aby czuc do nich niechęć. Dzień i noc myśla jak zrobic nam dobrze, ułatwiając wzajemną wymiane handlową, prowadząc polityke z uwzględnieniem także naszych inetesów. Slowem Polacy-pieniecze a ruscy to dobrodzieje ludzkości, tylko Polska niewdziecznica! Tak sie przeciez rozwinęła za Sajuza! Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Polacy zwykli ludzie są wspaniałymi ludźmi! 20.02.07, 20:52 wiem to na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
bravor bibbi 20.02.07, 22:49 bibbi5 napisała: > wiem to na 100% Czy tobie sprawia różnicę, jak morduje ciebie normalny, wspaniały człowiek, a jak to robi zarośnięty bandzior? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Kawał o ,,Prawdzie'' opowiedziany przez tatę... 20.02.07, 19:39 W niebie jest bardzo wiele różnych dzwonków.Te maleńskie dzwonią gdy kłamią małe dzieci.Wieksze ,gdy kłamia dorosli.Jest jeden ogromny dzwon ,który dzwoni przez całą noc.Dzwoni gdy w ZSRS drukują ,,Prawdę''. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_dildo15 skonczyly sie czasy ze mozna bylo ograbiac Polske 20.02.07, 19:42 skonczyly sie czasy ze mozna bylo grabic i mordowac do woli I to ich boli najbardziej pier....ne kacapy , pijane w sztok ... Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 chyba niedługo skonczy sie kacze chamstwo 20.02.07, 21:47 idz sie lepiej pomodlic bo jak Rosja naprawde sie zdenerwuje to Polska bedzie mogła ogłosic upadłosc.Dzis mordują i napadają tylko amerykanie.Rosja ma o wiele potezniejsze narzedzie w reku na takich wasali jak Polska. Jak do tej pory to Rosja wykazuje anielską cierpliwosc wobec polskiego pieniactwa. Zeby sie to jednak nie skonczyło.Wtedy bardzo ciemno widze ten kraj nad Wisła rządziony przez kaczych wasali Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 amanasunta53..esbecja opowiada dowcipy? 20.02.07, 19:44 przeciez to ponure typy.., śmieja sie sami z siebie... Odpowiedz Link Zgłoś