Dodaj do ulubionych

Lustrację czas zacząć

15.03.07, 07:21
Inne kraje postkomunistyczne już dawno przeprowadziły lustrację.
Nie możemy jako jedyni chować głowy w piasek...
Obserwuj wątek
    • hanklo Lustrację czas zacząć 15.03.07, 07:22
      Witam. Wstalem wypilem kawe, zapalilem papierosa i pomyslalem sobie -
      zlustruje sie. Stanalem przed lustrem sciagnalem pizame i zaczalem
      lustrowanie. No tak stare czlonki, duzy brzuch, lysa pala, pomarszczona
      brzydka skora. Musze isc do instytucji pamieci. Moze maja jakies zdjecia z
      mlodosci. Nagle zobaczylem agenta. Gleboko ukryty i utajniony nie przypominal
      tego zuchwalego i bezczelnego z okresu PRL. Za to moje dwa blizniaki wisialy
      sobie spokojnie. Jedno co mnie ucieszylo-nie jestem zydem.
      • jeshua Dlaczego tylko dla 2 milionów? 15.03.07, 07:26
        Przecież w Polsce mieszka 38 milionów ludzi. Czy wyobrażacie sobie, jakie tłumy
        agentów mogą kryć się wśród 36 milionów niezlustrowanych?
        • eugenia_palej Spokojnie, na resztę agentów też przyjdzie czas... 15.03.07, 08:14
          • henryk131 ***Nie Wiem***odpowiedz na pytania Gestapo, KGB,SB 16.03.07, 18:03
            • henryk131 ++Nie znam, nie pamietam++tragicznie wraca 16.03.07, 18:04
        • a.k.traper Popieram, jak wszyscy to wszyscy, babcia też 15.03.07, 10:21
          Całe tłumy podpisało lojalkę z przebiegu swojej słuzby w WSW, WOP, MSW, o całym
          MON-ie nie wspomnę, a pracownicy zakładów obronnych, kto od nich odbierał
          zobowiazania do przestrzegania tajemnicy państwowej. Zołnierze zawodowi to inna
          sprawa ale całe rzesze poborowych podpisywało i teraz udaja ze nic nie było? A
          ci co w ZOMO słuzyli to co, sami kierowcy i kucharze? Oj ucieszy sie ZUS, będa
          zmniejszone emeryturki.Ile to miejsc pracy przybedzie,tylko skad oni ludzi
          nabiorą do roboty? Część juz udaje ze pracuje w rządzie i parlamencie, część w
          urzędach państwowych, teraz spółki skarbu państwa sie wyczysci ze "śpiochów"
          Ale bedzie jazda! a co z prywatnymi?Sprawdziłbym jeszcze po znajomosci języków,
          tych z angielskim nie puszczac na zachód a tych z rosyjskim zwolnić.
      • komtusz Re: Lustrację czas zacząć 15.03.07, 08:59
        Rośnie następca Mrożka! Genialna satyra stary, marnujesz się tutaj. Serio.
        Jesteś śmieszny. Hahaha. Uśmiałem się do łez.
        • podatnik2 Protestuję! Hanklo dostałby naganę od szefa 15.03.07, 09:29
          parlamentu europejskiego za antysemickie i ksenofobiczne sformułowania w swojej
          wypowiedzi.

Jak może się ktoś cieszyć z faktu, że nie jest żydem (jeszcze przez małe "ż")?
          Przecież to czysty antysemityzm...
          • eugenia_palej Re: Protestuję! Hanklo dostałby naganę od szefa 15.03.07, 11:18
            Myślę, że ten nasz talent literacki z jakichś tam powodów też nie lubi lustracji
            i pokrywa to rozporkową ironią...
            • sceptyk40 Re: Protestuję! Hanklo dostałby naganę od szefa 15.03.07, 11:30
              A kto o zdrowych zmysłach może lubić lustrację ? Powiedziane jest " nie
              sądźcie, abyście nie byli sądzeni". Niezależnie od od zakresu lustracja jest
              czymś negatywnym, czymś wchodzącym z butami w nasze prawa obywatelskie.
              Oczyścić można się w konfesjonale a przed sądem to obywatelowi udowadnia się
              winę (krzywdzenie innych)nie odwrotnie.
            • mojboze Re: Protestuję! Hanklo dostałby naganę od szefa 15.03.07, 14:01
              eugenia_palej napisała:

> Myślę, że ten nasz talent literacki z jakichś tam powodów też nie lubi lustracj
              > i
              > i pokrywa to rozporkową ironią...

zero dystansu i poczucia humoru-więc proszę ieńka- nie myśl!
      • a.k.traper Co rano odnosze podobne wrazenie:)))) 15.03.07, 10:23
        Pozdrawiam w konspiracji.
    • fraglesi67 Sabat czarownic 15.03.07, 07:28
      A Polska znowu pośmiewiskiem Europy...
      • jewropejczyk Pośmiewiskiem to była, gdy jako jedyny kraj nie 15.03.07, 07:36
        przeprowadziła lustracji i dekomunizacji !
      • jankos71 Re: Sabat czarownic 15.03.07, 07:36
        A Ty się śmiałeś z Czechów i Niemców jak robili lustrację u siebie?
        • palestrina2005 Ciekawe czy śmiał się z lustracji Niemców... 15.03.07, 07:42
          Lewica daje nam przykłady innych krajów UE gdy jest jej wygodnie...

Ale już o lustracji Niemców SLD nie wspomina... o becikowym sto razy większym
          niż w Polsce też nie... o powszechnym rozdawnictwie i rozdymanych deficytach
          też nie... o przedkładaniu przez stare kraje UE własnych interesów nad interesy
          UE też nie...
          To się nazywa wybiórcze postrzeganie rzeczywistości przez zwolenników lewicy....
          • podatnik2 Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 08:17
            kontra spokój tych, którzy maja czyste sumienia - widać jak na dłoni.

Przed Sądem Ostatecznym będzie tak samo.
            • adas313 Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 08:52
              Podatniku, a zastanowiłeś się ile Twoich pieniędzy pójdzie na lustrację w czasie
              gdy Ty musisz podróżować dziurawymi i niebezpiecznymi drogami?
              • podatnik2 Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 08:57
                W końcu tyle lat dzięki komuchom i ich agentom jeździłem i chodziłem po
                dziurawych drogach i chodnikach, że zdążyłem się przyzwyczaić.

Poza tym myślę, że pieniądze wydane na ujawnienie agentury zwrócą się nam choćby
                w czystszym powietrzu...
                • uchachany Dziurawe dogi to taki wyróżnik polskości jak 15.03.07, 09:03
                  wierzba płacząca czy pastuszek z fujarką na miedzy. Czy będzie wszechlustracja,
                  czy nie - to dziurawe drogi będą zawsze. Więc argument o pozornej opozycji
                  miedzy wydawaniem pieniędzy na łatanie dziur w drogach a na lustrację jest
                  nietrafny i demagogiczny :-)

podatnik2 napisała:

> W końcu tyle lat dzięki komuchom i ich agentom jeździłem i chodziłem po
                  > dziurawych drogach i chodnikach, że zdążyłem się przyzwyczaić.
                  >
                  > Poza tym myślę, że pieniądze wydane na ujawnienie agentury zwrócą się nam
                  choćb
                  > y
                  > w czystszym powietrzu...
                  • podatnik2 Nie zgadzam się, nie łącz dziurawych dróg 15.03.07, 09:09
                    z polskością, stanowczo protestuję!

Pojeździj sobie po Ukrainie albo północnej Chorwacji...

Poza tym kiedyś wpadł mi w ręce album ze zdjęciami przedwojennej Warszawy -
                    polecam! To było cudownie schludne, zadbane miasto. Berlin się nie umywał...

• adas313 Re: Nie zgadzam się, nie łącz dziurawych dróg 15.03.07, 09:13
                      > północnej Chorwacji...

Jeździłem, nie narzekam.

Chyba że masz na myśli zrujnowaną przez wojnę Slawonię.
                      • podatnik2 Re: Nie zgadzam się, nie łącz dziurawych dróg 15.03.07, 09:17
                        Nie wszędzie jeździłeś.
                      • podatnik2 Re: Nie zgadzam się, nie łącz dziurawych dróg 15.03.07, 09:19
                        Poza tym fakt, że u nas rozjeżdżają i dziurawią drogi przeciążone TIRy nie ma
                        nic wspólnego z polskością.
                • adas313 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:06
                  > W końcu tyle lat dzięki komuchom i ich agentom j

Takim jak niewątpliwi zwolennicy lustracji:

- Andrzej Lepper
                  - Andrzej Kryże (a jego tatuś to dopiero!)
                  - Wojciech Jasiński
                  - Stanisław Łyżwiński...

Wymieniać dalej?

Trzy grosze do tego biznesu dorzucił nawet Jaśnie Panujący podkreślając zasługi
                  Lenina dla rozwoju prawa pracy :o)
                  • podatnik2 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:12
                    O ile wiem, to wyżej wymienieni nie zadeklarowali bojkotu lustracji.
                    • adas313 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:14
                      Owszem, nawet poparli ustawę.

Co nie przeszkadzało im pracowicie budować PRL poprzez działalność w Partyji,
                      pracy organach "sprawiedliwości", czy zwykłe donoszenie.
                      • podatnik2 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:16
                        A który donosił? Jak masz takie informacje, to podziel się z nami...

Możesz nawet podważyć ich oświadczenia lustracyjne!
                        • adas313 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:17
                          Łyżwiński się przyznał do współpracy z SB.
                          • podatnik2 Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 09:20
                            OK, ale zdaje się nie proklamował bojkotu?

• mojboze Re: Eeee tam, mogę się jeszcze trochę pomęczyć... 15.03.07, 14:17
                              No tp co, że nie proklamował?

Piszecie o histerii sbeków i ubeków, a to nieprawda.
                              Moim zdaniem należy iść naprzód.
                              Żałuję, ze nie było kiedyś lustracji jak w Czechach czy Niemczech, ale było
                              minęło, trudno.
                              Teraz lustracja więcej pokrzywdzi ludzi niewinnych niż pomoże wyłapać agentów.
                              Teczek prawdziwie niebezpiecznych ludzi już nie ma.Po co mi wiedza, ze sąsiadka
                              nagadywała na babcię, skoro obie nie żyją?

A ja jako PRAWDZIWA Polka chcę, aby były drogi czy cokolwiek innego, potrzebnego
                              dla rozwoju tego kraju. Wolę, aby te miliony poszły na edukację,
                              infrastrukturę,czy faktyczne oczyszczenie powietrza, a nie zabawę zfrustrowanych
                              pajaców w "sbecką mafie"-chodzi mi o słynną grę-takie zgadywanie to jest
                              agentem/mafią.
              • presentation1 Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 09:01
                Pewnie.Nawet taki argument dobry.Powod-nie lustrowac.
              • komtusz Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 09:03
                Stary! Racja! Precz z lustracją!

Precz z wyborami, w ogóle wszystko precz. Zlikwidować wszystko.

I nie będzie niczego!
                • adas313 Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 09:07
                  Nie byłoby to głupie.

Od 1993 roku każde wybory przynoszą coraz bardziej idiotyczne rządy.
              • 7y8u Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 12:17
                adas313 napisał:

> Podatniku, a zastanowiłeś się ile Twoich pieniędzy pójdzie na lustrację w czasie
                > gdy Ty musisz podróżować dziurawymi i niebezpiecznymi drogami?

Wczoraj właśnie powiedzieli w TV, ilu pracowników sądownictwa zostanie
                oddelegowanych do tych igrzysk po uprzednim przeszkoleniu (również za nasze
                pieniądze). W tym ferworze rzadko kto wspomina, że właśnie szykuje się nowa
                ustawa o VAT, dzięki której oszołomy sfinansują te i inne genialne pomysły
                prosto z naszej kieszeni.
                • adas313 Re: Histeria tych, którzy mają coś do ukrycia, 15.03.07, 12:26
                  > Wczoraj właśnie powiedzieli w TV, ilu pracowników sądownictwa zostanie
                  > oddelegowanych do tych igrzysk po uprzednim przeszkoleniu (również za nasze
                  > pieniądze).

Mógłbyś podać tę liczbę?
                  Ciekawe ile to % pracowników polskiego wymiaru sprawiedliwości.
          • adas313 Re: Ciekawe czy śmiał się z lustracji Niemców... 15.03.07, 08:52
            > o becikowym sto razy większym niż w Polsce też nie..

Bo też _progresywne_ becikowe trudno uznać za lewicowe :o)))))
      • palestrina2005 Hmmmm, dziwne że inne kraje nie bały się lustracji 15.03.07, 07:37
        np. Niemcy nie uważały że staną się pośmiewiskiem Europy... inne kraje też
        nie... gdy np. kazdy mógł w teczce już dawno temu, dużo wcześniej niż w Polsce
        zobaczyć czy sąsiad na niego donosił...

Nie rób czerwonej propagandy... bo w innych krajach Europy nie bali się tej
        lustracji tak jak my...
        • eugenia_palej Re: Hmmmm, dziwne że inne kraje nie bały się lust 15.03.07, 08:51
          Myślę, że spora ilość obywateli też się tam bała lustracji, tylko na swoje
          nieszczęście nie miała nadredaktora Michnika, red. red. Żakowskiego, Milewicz,
          Stasińskiego, Pacewicza etc. etc.
        • pisubek towarzyszu palestrina, dobra partyjna wypowiedz, 15.03.07, 09:17
          prosto i po czekistowsku.
          • podatnik2 Walisz na odlew i poniżej pasa, no comments 15.03.07, 09:23
          • presentation1 Re: towarzyszu palestrina, dobra partyjna wypowie 15.03.07, 09:27
            Tusk przeciw lustracji , sld podobnie.Ale i tak nic nie zrobia.
            • eugenia_palej Bojkot lustracji - obłuda do nieba śmierdząca! 15.03.07, 09:39
        • mojboze Re: Hmmmm, dziwne że inne kraje nie bały się lust 15.03.07, 14:20
          Lustrowanie po 17 latach jest śmieszne, wszystkie ważne dokumenty już dawno
          zostały zniszczone i ukryte.
          Lustracja miała sens zaraz po 89 roku-teraz jest po prostu śmieszna...
      • jola_z_dywit6 Po Lustracji Z_A_M_K_N_Ą gazetę wyborczą 15.03.07, 08:28
        W wyborczej tylko Maleszki Milewicze Stasińskie i podobnego typu TW OZI KO na
        usługach od KGB do Mosadu.
        • podatnik2 TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 08:36
          TW "Marcin" to ponoć znany publicysta i wróg lustracji, pisujący w jednym z
          opiniotwórczych tygodników...

Jeżeli za tym pseudonimem kryje się ten dziennikarz, o którym myślę, to akcja
          bojkotu zostanie totalnie skompromitowana.

Nota bene, jakich to karkołomnych łamańców umysłowych dokonuje środowisko GW,
          aby usprawiedliwić łamanie prawa...
          • eugenia_palej Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 08:47
            Czyżby chodziło o tygodnik Polityka?
          • pe1 Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 08:56
            "ponoć" - słowo klucz, pozwalające bezkarnie obrzucać błotem każdego, kto ci się
            nie spodoba.
            • podatnik2 Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 09:02
              Zaraz tam błotem... wolałbym kwieciem, ale jestem rodzaju męskiego, a TW Marcin
              to zdaje się mężczyzna...

• pe1 Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 09:18
                "zdaje się" - następne ulubione słówko manipulatorów
                • podatnik2 Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 09:24
                  Zapomniałeś dopisać "wszelkiej maści", buhahahahahahaha!
                  • pe1 Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 09:51
                    rozliczymy was wszystkich, kartofelki
                    • eugenia_palej Re: TW "Marcin" w gronie bojkotujących lustrację? 15.03.07, 09:56
                      Walter i Wejchert też uciekli przed lustracją?
                      www.kos.media.pl/?p=95#more-95
        • adas313 Żeby SamooBrony Ci nie zamknęli! 15.03.07, 08:55
          Słyszałaś co JK mówił o tej bandzie...
          • uchachany Takiemu skarbowi medialnemu jak Jolce nie pozwolą 15.03.07, 08:59
            się zmarnować - przejdzie do PiSu :-)... (PiS ma "dużo posad" :-D)

adas313 napisał:

> Słyszałaś co JK mówił o tej bandzie...
        • pisubek was towarzyszko jolu tez. 15.03.07, 09:18
          • wyar Re: was towarzyszko jolu tez. 15.03.07, 10:29
            Jest Towarzysz Pisubek, dla niepoznaki ironista - jak to Was tam Ub-ecja uczyła,
            Towarzyszu ? Udawajmy, żeśmy są wszędzie "przeciw" - zawsze możemy powiedzieć,
            że mieliśmy rację, prawda ? :-))
      • komtusz Re: Sabat czarownic 15.03.07, 09:01
        Dzięki takim baranom jak ty właśnie. No, ale zbierz swoich ziomków i podpiszcie
        apel o przyłączenie Polski do Federacji Rosyjskiej. Może jeszcze nie wszystko
        stracone.
    • galan12 w każdym systemie męty i miernoty wyłażą z nor ! 15.03.07, 07:33
      w każdym systemie męty i miernoty wyłażą z nor !
    • jewropejczyk Lustrację czas zacząć, świetny tytuł ... ja bym 15.03.07, 07:34
      dodał lustrację powinno się było zacząć w 1990/91 roku ... już dawno nie byłoby
      SBeków i TW w kluczowych dziedzinach życia społecznego.

Co do list to niech IPN jak najszybciej je ogłasza ... zacząć od nazwisk
      pracowników SB, UB i innych tego typu organizacji. Potem przejść do TW od lat 80
      radzę zacząć ! I trzeba się z tym spieszyć !
      • r_mol Hmmm...a dlaczego nie było by? 15.03.07, 07:49
        Jakie to ma znaczenie?
        • jankos71 Re: Hmmm...a dlaczego nie było by? 15.03.07, 08:16
          r_mol napisał:

> Jakie to ma znaczenie?

Ogromne! Chciałbyś żyć w kraju, w ktorym tajne służby pociągają za sznurki
          i stoją ponad prawem? Przyjrzyj się Rosji - tam tak jest. Tam rzetelnych
          i uczciwych dzienikarzy morduje się w ich własnych domach, a przeciwników
          politycznych wysyła na Sybir. Chciałbyś tam żyć?
          • r_mol Agenci czego pociągają za sznurki? 15.03.07, 08:27
            Bo tak jakby SB nie istnieje od 89 r. Widzę że niektórzy ten okres przespali?
            • jankos71 Re: Agenci czego pociągają za sznurki? 15.03.07, 08:30
              To Ty przespałeś, że SB przemianowało się na WSI.
              • r_mol Prędzej KGB na PiS 15.03.07, 08:31
                sądząc z tego, jak niszczą Polskę.
                • jankos71 Re: Prędzej KGB na PiS 15.03.07, 08:40
                  Widać przespałeś też rządy SLD - gigantyczną korupcję i afery gospodarcze,
                  ułaskawianie przestepców i konszachty polityków SLD z mafią.

A czy zauważyłeś ostatnio rekordowy wzrost gospodarczy i 'bum' w budownictwie?
                  Być może nie przypiszesz tego rządom PiS ale zaprzecza to Twojej tezie o
                  niszczeniu Polski.
                  • r_mol Psują, gdzie mogą 15.03.07, 08:52
                    W gospodarce na szczęście wiele nie mogą ,to i kręci się dobrze (głównie dzięki
                    wrodzonej przedsiębiorczości Polaków i wejściu do UE). PiS rozdaje tylko
                    pieniądze z podatków obywateli na zasiłki dla nierobów i alkoholików. Tam gdzie
                    mogą, psują (polityka kadrowa w sektorze publicznym, zawłaszczenie mediów,
                    ręczne sterowanie prokuraturą, polityka zagraniczna a ściślej jej brak, próby
                    zastraszania sądów, walka z nauczycielami itp.).
              • adas313 Re: Agenci czego pociągają za sznurki? 15.03.07, 08:59
                > To Ty przespałeś, że SB przemianowało się na WSI.

Tak, III departament MSW się nagle stał się kontrwywiadem wojskowym.
                • uchachany Im się te spec-służby PRL bez przerwy mylą :-) 15.03.07, 09:07
                  adas313 napisał:

> > To Ty przespałeś, że SB przemianowało się na WSI.
                  >
                  > Tak, III departament MSW się nagle stał się kontrwywiadem wojskowym.
                • jankos71 Re: Agenci czego pociągają za sznurki? 17.03.07, 10:50
                  Masz rację, SB przemianowano na UOP nie WSI (WSI powstało z wywiadu i
                  kontrwywiadu).
          • adas313 Re: Hmmm...a dlaczego nie było by? 15.03.07, 08:57
            > Ogromne! Chciałbyś żyć w kraju, w ktorym tajne służby pociągają za sznurki
            > i stoją ponad prawem?

O czym Ty piszesz?

Co ma wspólnego ewentualna kryminalna działalność _obecnych_ służb z tym, że
            ktoś 30 lat temu doniósł, że sąsiad nie chce iść na pochód pierwszomajowy?
            • jankos71 Re: Hmmm...a dlaczego nie było by? 17.03.07, 10:23
              adas313 napisał:
              > O czym Ty piszesz?
              >
              > Co ma wspólnego ewentualna kryminalna działalność _obecnych_ służb z tym, że
              > ktoś 30 lat temu doniósł, że sąsiad nie chce iść na pochód pierwszomajowy?

Oczywiście takie donosy nikogo nie obchodzą, ale nie udawaj głupka, nie sugeruj
              ludziom, że tylko takimi pierdołami zajmowały sie służby.
              Służby od samego początku miały charakter kryminalny. Najgorzej było za
              Bieruta, ale także w latach 70-tych 80-tych i 90-tych służby prześladowały
              opozycję i dopuszczały się czynów kryminalnych, z morderstwami włącznie.
      • adas313 Re: Lustrację czas zacząć, świetny tytuł ... ja b 15.03.07, 08:54
        Lustracja nie dotyczy zawodowych _pracowników_ służb PRL.

• galan12 Naczelny Urząd Denuncjatora Publicznego - ha!ha! 15.03.07, 07:35
      Naczelny Urząd Denuncjatora Publicznego - ha!ha!
    • galan12 przydupasy mac carthy'ego urządzają się w 4rp !!! 15.03.07, 07:37
      przydupasy mac carthy'ego urządzają się w 4rp !!!
      • kuba_rappaport Mnie MacCarthy płaci zza grobu okrągłe sumki 15.03.07, 08:45
        co miesiąc, przyznaję się...

Dodatkowo dostaję przelewy z tamtego świata jako przydupas gen. Franco, tudzież
        reakcyjny duch Ronalda Reagana też mi coś tam wypłaca za służbę.
    • presentation1 ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 07:40
      lustracji.Chyba ze zdazyl wyciagnac kopyta.Jezeli sam nie chce, zlustruje go srodowisko.Czas na porzadek w Panstwie.Hamulcowych bylo wielu w koncu jednak bedzie sprawiedliwosc dziejowa.Kary bardzo skromne lecz w sumie nie o same kary chodzi.Najwieksza kara bedzie palec spoleczenstwa.
      • jankos71 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 07:45
        presentation1 napisał:
        > (...)Najwieksza kara bedzie palec spoleczenstwa.

Pewien elektryk co 'kablował' dzisiaj cholery dostaje na samą wzmiankę o jego
        współpracy...
        • presentation1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 07:47
          I wiele innych falszywych autorytetow grzmiacych z mediow niczym klechy z ambony.
          • pe1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 07:55
            np. niejaki Rydzyk - klecha o mentalności lumpa, złodziej i kombinator
            • presentation1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 07:58
              Twoje zdanie.Nikt ci nie zabrania miec takich osadow.Dlatego inni maja przeciwne i twierdza ze III RP byla zlodziejska.
              • pe1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 08:11
                Coś ci się pomyliło, biedaku. III RP nadal istnieje, polecam lekturę Konstytucji.
                • presentation1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 08:13
                  W nazewnictwie napewno w mentalnosci ulega zagladzie.
                  • pe1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 08:57
                    no mentalnie to masz rację - 4RP reprezentuje mentalność mętów
            • eti.gda Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 10:09
              pe1 napisał:

> np. niejaki Rydzyk - klecha o mentalności lumpa, złodziej i kombinator

On chyba uniknie. Nie wierzę, żeby ktoś z IPN ośmielił się cokolwiek o nim
              opublikować, nawet, gdyby coś znalazł.
          • eti.gda Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 10:07
            presentation1 napisał:

> I wiele innych falszywych autorytetow grzmiacych z mediow niczym klechy z
            ambon
            > y.
            Wprawdzie nie jesteś z mojej bajki, presentation, ale sprawiedliwość trzeba
            oddać. Wielu kreowało się na autorytety, a teraz się okaże, jakie to
            autorytety. Była taka książka pt. "Teczki, czyli widma bezpieki". Autor pisze
            tam, że miał w ręku teczkę takiego autorytetu i tak pisał o tym:"...człowiek o
            dużym autorytecie moralnym, lubiący uchodzić za Katona. Obrzydliwy facet.
            Brr..." Teraz zobaczymy, kto to taki. A w innym miejscu przytacza słowa byłego
            SB eka: "...Najgłośniej krzyczą o lustracji ci, którzy byli nasi, bo wiedzą, ż
            dotyczące ich dokumenty zostały zniszczone..." Dziś okazuje się, że nie
            wszystkie. A przecież na początku lat 90 - tych chyba nawet w GW było napisane,
            że : "...najlepiej by było, gdyby ci, co byli związani z "securitate", czyli z
            SB, spokojnie i cicho wycofali się z życia publicznego". Nie usłuchali tej
            dobrej rady. A swoją drogą, kiedy sprawa się rypła, wielu mogło uderzyć się w
            piersi (swoje, żeby była jasność), powiedzieć coś, próbować się usprawiedliwić,
            powiedzieć: "przepraszam, byłem ch...jem, ale już nie będę, itp..." Niestety,
            nie zrobili tego.
            • presentation1 Re: ...Nikt nie uniknie............... 15.03.07, 11:34
              Nie kazdy jest z Basni Andersena ale wiekszosc powinna miec poczucie rzeczywistosci.Nie chodzi o lewice czy o prawice.Chodzi o zburzenie zmowy milczenia.Nie wazne czy to byl biskup czy moze rezydent.Najwazniejsze w tej grze jest to ze ona sie skonczy.Oddajmy mlodszym to co staralismy sie utrzymac na sile pomimo ze bylo to bledne.Tu nie chodzi o skalpy.Tu chodzi o sprawiedliwosc dziejowa czego , jezeli zyjemy w demokracji nie mozna uniknac.
      • cynik.pl Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:02
        resentation1 napisał:

> lustracji.Chyba ze zdazyl wyciagnac kopyta.Jezeli sam nie chce, zlustruje go
        > srodowisko.

Młokosy, które urodziły się dostatecznie późno - w towarzystwie starszych
        cwaniaczków, którym spłonęły teczki :P

> Czas na porzadek w Panstwie.Hamulcowych bylo wielu w koncu jednak bedz
        > ie sprawiedliwosc dziejowa.
        Taa, "sprawiedliwosc dziejowa" - przypomniały się towarzyszu, stare dobre (dla
        was) czasy?
        > Kary bardzo skromne lecz w sumie nie o same kary cho
        > dzi.Najwieksza kara bedzie palec spoleczenstwa.
        No i niech se społeczeństwo wsadzi ten palec w społeczną dupę.
        • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:06
          Komu splonely-temu splonely.Srodowisko czyli kto?Tego chyba nie trzeba tlumaczyc.Mam nadzieje ze beda takze statystyki o samobojstwach z tego okresu.
          • pe1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:12
            np. Jarkowi "spłonęła" lojalka
            • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:17
              Martwisz sie o Jarka?Ja nie.Pomartw sie o tych ktorych codziennie wysluchiwales z mediow.Falszywki sie zaczna konczyc.Na smietnik historii.Pokoleniowa zmiana warty o czym wczoraj pisal Washington Post.
              • pe1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:26
                > Martwisz sie o Jarka?Ja nie.Pomartw sie o tych ktorych codziennie wysluchiwales
                > z mediow.

przykłady poproszę - konkretne nazwiska.
                • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:32
                  Teraz to juz nie moja rola.Niech to zrobia inni.Swego czasu pisalem nazwiskami,teraz to nie moja rola.Z przyjemnoscia siade w fotelu i poogladam w tv lub poczytam w gazetach.
                  • pe1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:55
                    wiedziałem że tak będzie - z wami tak zawsze, kundelki

gdy przychodzi do konkretów, to okazuje się, że wasz "argumenty" to gołosłowne
                    bzdety lub szkalujące kłamstwa. jak zwykle - ZERO dowodów.
            • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:18
              Nowa ustawa lustracyjna w Polsce może doprowadzić do przymusowej zmiany pokoleniowej na wielu stanowiskach - pisze dziennik "Washington Post".

Gazeta powołuje się na prezesa Centrum Stosunków Międzynarodowych Eugeniusza Smolara, który twierdzi, że ustawa szczególnie dotknie starszych Polaków, zmuszając ich do ustąpienia ze stanowisk i zastępując młodszymi osobami.

REKLAMA Czytaj dalej

Motyw może i jest polityczny, ale skutkiem będzie zmiana pokoleniowa - cytuje "WP" Smolara.

Amerykański dziennik podkreśla, że wielu Polaków uważa to (lustrację) za ważny proces oczyszczania, którego nie przeprowadzono natychmiast po upadku komunizmu z powodu palącej potrzeby pojednania narodowego i przebudowy (sytuacji w kraju).

"Wielu Polaków popiera ideę lustracji, a deklaracje wyższych rangą urzędników, że nie należeli do komunistycznych służb bezpieczeństwa, budzą powszechną aprobatę" - czytamy w gazecie.
              • cynik.pl Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:21
                presentation1 napisał:

> Nowa ustawa lustracyjna w Polsce może doprowadzić do
                > przymusowej zmiany pokolen
                > iowej na wielu stanowiskach - pisze dziennik "Washington Post".
                >
                >
                > Gazeta powołuje się na prezesa Centrum Stosunków Międzynarodowych
                > Eugeniusza Smolara, który twierdzi, że ustawa szczególnie dotknie starszych
                > Polaków,
                > zmuszając ich do ustąpienia ze stanowisk i zastępując młodszymi osobami.

Czyli gó..arze chcą wykopać wapniaków od koryta - dlatego młode platfusy były
                tak zgodne z młodymi pisiorami w tym temacie.
                • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:22
                  Masz racje.Wapniakow postkomuny trzeba wykopac.
          • cynik.pl Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:19
            presentation1 napisał:

> Komu splonely-temu splonely.Srodowisko czyli kto?Tego chyba nie trzeba tlumaczy
            > c.
            Ależ trzeba. Czy "środowisko" to ci, na których nie ma haków - np. nawróceni
            jawni współpracownicy typu towarzyszy Wolskiego/Czabańskiego?

> Mam nadzieje ze beda takze statystyki o samobojstwach z tego okresu.
            Z jakiego okresu? Chodzi ci o samobójstwa, które popełnią niesłusznie oskarżeni?
            • presentation1 Re: Środowisko czyli kto? 15.03.07, 08:20
              popelnia falszywki ktorych pelno nie tylko w mediach.
    • rom48 Wszyscy powinni sie zlustrowac. Podpisujac 15.03.07, 07:40
      oswiadczenia, ze wspolpracowali z SB i beda mieli spokoj, jezeli nie bedzie ich na liscie IPN to moga powiedziec, ze dokumenty zniszczone. Ta lustracja to wielka glupota i tak powinni wszyscy ja potraktowac.
      • palestrina2005 Tak mówią głównie SBcy... którzy chcą rozmydlić 15.03.07, 07:45
        wszystko, żeby ukryć swoją hańbę...
        • presentation1 Re: Tak mówią głównie SBcy... którzy chcą rozmydl 15.03.07, 07:49
          Mowia to takze ci ktorym przez lata kontaktu z GW zlasowano mozgi.
        • rom48 Ja jestem starym robolem i SB mna sie nie itereso- 15.03.07, 07:50
          walo a mimo tojestem zdania, ze na lustracyjne szalenstwo jest 18 lat za pozno.
          • presentation1 Re: Ja jestem starym robolem i SB mna sie nie ite 15.03.07, 07:53
            Lepiej pozno niz wcale.A ze tak pozno?Trzeba miec pretensje do ekip rzadzacych przed Kaczynskimi.Bali sie lustracji jak diabel swieconej wody.
            • rom48 Kaczysci najbardziej bali sie najbardziej lustracj 15.03.07, 07:58
              Dopiero jak dorwali sie do teczek i je wyczyscili to robia wielki szum.
              • presentation1 Re: Kaczysci najbardziej bali sie najbardziej lus 15.03.07, 07:59
                Michnik jako pierwszy siedzial w aktach.Przez kilka miesiecy.
                • rom48 Fakt Michnik siedzial razem z Kuroniem w wiezieniu 15.03.07, 08:03
                  Kaczynscy w tym czasie siedzieli na dobrych stolkach. Czy ty nie widzisz roznicy?? Ageci nie siedzieli po wiele lat w wiezieniach.
                  • eugenia_palej Gomułka też siedział w komunistycznym więzieniu. 15.03.07, 09:43
                  • wyar Re: Fakt Michnik siedzial razem z Kuroniem w wiez 15.03.07, 10:40
                    Ok, Michnik i Kuroń są czyści... Tyle, że w walcu tańczonym po 1990 r.
                    bezustannie przytulali różowe pyszczki postkomuny, nawet nazywając Kiszczaka
                    "człowiekiem honoru", o ile pamiętam... Dlaczegóż więc nie chcieli i nie chcą
                    lustracji ? Ot, pardon, oni mówią, że chcą, tylko jakoś tak się dziwnie skłąda,
                    że jej nie popierają, a to w "taki" a to w "srakim" kształcie. No, oczywiście
                    argumenty w stylu "zemsta" i "teraz już za późno" są na porządku dziennym. Tyle,
                    że dlaczego występują oni w imieniu tych skrzywdzonych ??? Oto jest pytanie, na
                    które "różowy salon" zaraz odpowie - "bo siedzieli". No tak. Ci, co siedzieli i
                    chcą rozliczenia, to "siedzieli inaczej", zgodnie z lewackim myśleniem Michnika
                    i spółki, Ci zaś, co siedzieli i nie chcą, "siedzieli za słuszną sprawę".
                    Orwell, jak mi Bóg miły, Orwell się przypomina ze świniami i ludźmi, z ostatniej
                    sceny, kiedy nie wiadomo było, które twarze czyje... No i słynny cytat :"...All
                    animals are equal. But some animals are more equal than others..."
                    • eugenia_palej Michnik siedzial razem z Kuroniem w wiezieniu 15.03.07, 11:15
                      Nie są tacy czyści...

Niedawno przecież odkryto kompromitującą dokumentację rozmów Kuronia z SB, co
                      wywołało śmiertelne oburzenie środowisk michnikowych, po czym sprawę pokryto
                      zmową milczenia.

A jakie sensacje ze swojej biografii ukrywa sam Aaaaaadaś? On sam raczy wiedzieć...
      • miko69 Re: Wszyscy powinni sie zlustrowac. Podpisujac 15.03.07, 11:25
        Jeszcze większe "jaja" byłyby gdyby jakieś 5 milionów ludzi wysłało im różne
        oświadczenia "lustracyjne", wpisując wymyślone nazwisko, imiona rodziców,
        adres, PESEL itd. To byłby fantastyczny burdel, a ile śmiechu do tego.
    • r_mol Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 07:44
      Pierwszy - rażąca nieudolność ustawodawców i realizatorów tej ustawy. Wystarczy
      przypomnieć sprawę Gilowskiej. Ile takich przypadków będzie miało miejsce?
      Drugi -sankcje. Ujawnić kto donosił - ok. Ale już sankcje w rodzaju "zakazu
      pracy dziennikarskiej" są całkiem zwyczajnym łamaniem konstytucji.
      • jankos71 Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 07:56
        r_mol napisał:

> Pierwszy - rażąca nieudolność ustawodawców i realizatorów tej ustawy.
        > Wystarczy przypomnieć sprawę Gilowskiej.

Gilowska przeprowadziła samolustrację na podstawie poprzedniej ustawy.

> Drugi -sankcje. Ujawnić kto donosił - ok. Ale już sankcje w rodzaju "zakazu
        > pracy dziennikarskiej" są całkiem zwyczajnym łamaniem konstytucji.

Ty byś chciał aby agenci kształtowali świadomość i opinie społeczeństwa?
        Nie zatrudniłbyś przcież złodzieja do liczenia swoich pieniędzy, prawda?
        • cynik.pl Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:14
          ankos71 napisał:

> r_mol napisał:
          >

> > Drugi -sankcje. Ujawnić kto donosił - ok. Ale już sankcje w rodzaju "zaka
          > zu
          > > pracy dziennikarskiej" są całkiem zwyczajnym łamaniem konstytucji.
          Ale to jest konstytucja uchwalona przez "komunistów" i broniona przez nie dość
          odzyskany TK ;-)

> Ty byś chciał aby agenci kształtowali świadomość i opinie społeczeństwa?
          > Nie zatrudniłbyś przcież złodzieja do liczenia swoich pieniędzy, prawda?

Nie ma przymusu korzystania z massmediów - natomiast jest koiecznośc korzystania
          z instytucji finansowych. A co do kształtowania świadomości - rozumiem, że
          przeszkadzają tobie agenci jak Mroziewicz czy Wołoszański natomiast akceptujesz
          zlustrowanych lub nie podlegających lustracji pismaków z Faktu piszących o
          wielorybie płynącym Wisłą czy kolejnym bachorze Wiśniewskiego i ozdabiającym to
          wszystko zdjęciem gołych cycków.
          • jankos71 Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:18
            Dosyć mętnie piszesz. Ty jesteś za, czy nawet przeciw?
            • cynik.pl Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:22
              jankos71 napisał:

> Dosyć mętnie piszesz. Ty jesteś za, czy nawet przeciw?

A co cię to obchodzi?
              • jankos71 Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:28
                Ot taka wewnętrzna lustracja...
              • jankos71 Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:33
                Obchodzi mnie to o tyle, że próbuję nadać jakiś sens temu co napisałeś
        • r_mol Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 08:26
          Ja w każdym razie czuję się mocno niekomfortowo, kiedy rządzący (na ktorych
          zresztą nie głosowałem) uzurpują sobie prawo do decydowania, kogo mi wolno
          czytać czy słuchać, a kogo nie.
          • jankos71 Re: Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 08:47
            Za rządów lewactwa tak się nie czułeś? Do tej pory to media prawicowe były
            dyskryminowane i pod ciągłym ostrzałem.

Ja czuję się niekomfortowo gdy media tendencyjnie i stronniczo przedstawiają
            informacje. Czuję się też niekomfortowo gdu nie wim kto jest kim,
            kto 'kablował' a kto nie. A słuchać możesz sobie kogo chcesz, nikt ci tego nie
            zabrania.
            • r_mol Człowieku, pomyśl trochę 15.03.07, 09:02
              Kiedy nie podoba ci się to co jest w jednej gazecie, to kupujesz drugą. PiS
              chce zamknąć usta niewygodnym dziennikarzom - za niepoddanie się lustracji
              sankcją ma być zakaz pracy w zawodzie. A przypomnę że art. 54 ust. 1
              Konstytucji brzmi: "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz
              pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.". I wbrew pozoropm na lustracji
              najmniej stracą dziennikarze - najbardziej stracimy my wszyscy, bo pozwolimy
              urzędnikom decydować za siebie, kto jest "cacy", a kto "be".
              Co tu jeszcze komentować?
              • jankos71 Re: Człowieku, pomyśl trochę 17.03.07, 11:20
                r_mol napisał:

> Kiedy nie podoba ci się to co jest w jednej gazecie, to kupujesz drugą.

To jest proste w przypadku np "Trybuny Ludu", albo "Nie". Ale weźmy przykład
                Gazety Wyborczej. Wielu ludzi dało się na początku nabrać, że jest to gazeta
                opozycyjna. Dopiero później okazało się, że to narzędzie manipulacji w rękach
                byłej nomenklatury. A było tak m.in. dlatego, że nie było lustracji.

> PiS
                > chce zamknąć usta niewygodnym dziennikarzom - za niepoddanie się lustracji
                > sankcją ma być zakaz pracy w zawodzie. A przypomnę że art. 54 ust. 1
                > Konstytucji brzmi: "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów
                > oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.".

Otóż mogą nadal rozpowszechniać informacje, tyle że nie jako dziennikarze. A co
                grozi za kłamstwo lustracyjne? - zakaz wykonywania zawodu przez 10 lat. A jakie
                są konsekwencje przyznania się do wspólpracy ze służbami? - żadne, tyle tylko
                że ludzie wiedzą kto jest kim. I o to właśnie chodzi - o jawność.

> wbrew pozoropm na lustracji
                > najmniej stracą dziennikarze - najbardziej stracimy my wszyscy, bo pozwolimy
                > urzędnikom decydować za siebie, kto jest "cacy", a kto "be".

Urzędnicy o niczym nie decydują - jedyne co mogą zrobić to sprawdzić czy
                oświadczenie jest zgodne z prawdą, czy nie. My zaś jedyne co tracimy to
                ignorancja, a zyskujemy wiedzę o ludziach, którzy kształtują naszą świadomość
                i opinie oraz możliwość prawdziwej oceny serwowanych nam informacji.

> Co tu jeszcze komentować?
                Skomentuj to, że dopiero po lustracji my sami bedziemy mogli ocenić 'kto
                jest "cacy", a kto "be"'. Przy braku informacji jest to przecież niemożliwe.
            • adas313 Re: Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 09:09
              > Za rządów lewactwa tak się nie czułeś? Do tej pory to media prawicowe były
              > dyskryminowane i pod ciągłym ostrzałem.

To dlaczego Gazeta Polska, Nasz Dziennik czy Życie jakoś działały?

• presentation1 Re: Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 09:11
                Masz racje-JAKOS dzialaly..........
                • adas313 Re: Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 09:16
                  Teraz niby mają większy nakład?

Pomijam Życie, bo ono zdaje się splajtowało, ale Wołek nigdy nie awanturował
                  się, że ktoś mu gazetę zniszczył.
                  • presentation1 Re: Ależ nie zatrudniaj, kto ci broni 15.03.07, 09:23
                    Media w Polsce krecily sie wokol bezpiecznika jakim byla Wyborcza.Swego czasu Wyborcza rzeczywiscie reprezentowala spoleczenstwo.Wszystkie wiec elity panstwa uznawaly za najwazniejsze-dobre uklady z GW.Co i kogo dzis reprezentuje Wyborcza?Jest pismem antysolidarnosciowym,opozycyjnym.Kierunek-lewica.Co dzis reprezentuje lewica skupiona z liberalami dawnej UW?Maja powyzej progu wyborczego.Czyli GW reprezentuje niewielki procent spoleczenstwa.Pismo przeszlo dluga droge az w koncu stalo sie tym czym jest.W wielu pozostal sentyment do Wyborczej.Po lustracji to sie zmieni.
      • adas313 Re: Problemy z lustracją są dwa 15.03.07, 08:50
        > Ale już sankcje w rodzaju "zakazu pracy dziennikarskiej" są całkiem zwyczajnym
        > łamaniem konstytucji.

A w dobie blogów po prostu utopią.
    • galan12 byłem agentem-pseudo"mlaskający kaczor"- i co ? 15.03.07, 07:51
      byłem agentem-pseudo"mlaskający kaczor"- i co ?
    • ryyys Miały być igrzyska dla mas, a wychodzą jaja. 15.03.07, 07:59
      Setki tysięcy osób lustrowanych - to przekracza chyba naśmielsze sny obu kaczek
      razem wzietych. A Także znanego Antosia, Wildsteina i innych nawiedzonych.
      Słuchajcie : człowiek mógł i może współpracować ze służbami. To NIE JEST
      PRZESTĘPSTWO, bo kodeks karny takiego przestępstwa nie przewiduje. Zatem jest
      to sprwa wybru, przyzwoitości itp. Czy w normalnym kraju ZMUSZA się obywateli
      by zaświadczali, że są ...., no właśnie, jacy? Przyzwoici?
      PUKNIJCIE SIĘ W ŁBY - zwolennicy tego żałosnego cyrku!
      • jankos71 Re: Miały być igrzyska dla mas, a wychodzą jaja. 15.03.07, 08:08
        Czy Twoim zdaniem USA to normalny kraj? Bo Amerykanie lustrują wszystkich,
        którym dają wizy wjazdiowe. Każdy ubiegający się o wizę musi złożyć
        oświadczenie, że nie był członkiem partii komunistycznej ani faszystowskiej
        itd. Poza tym tam lustracja urzędników, polityków itp jest stosowana od dawna
        i uznana za normę.
        Co więcej każdy kto chce pracować np w zakładach zbrojeniowych czy innych
        instytucjach realizujących kontrakty rządowe, musi być obywatelem USA i mieć
        tzw 'security clearance'.
      • palestrina2005 W innych krajach już dawno każdy miał dostęp 15.03.07, 08:08
        do teczek i mógł zobaczyć czy np. sąsiad na niego nie donosił...

W Polsce długo próbowano chowac głowę w piasek, nasze rządy (inaczej niż rządy
        innych krajów) robiły wszystko by ludzi zrazić do lustracji by ludzie
        zapomnieli...
        No i się odbiło czkawką... jak tego nie zrobimy to przez kolejne 20 lat media
        co tydzień będą wyciągały że ktoś znany był współpracownikiem SB... jak IPN
        tego nie zrobi lustrację przeprowadza media...
    • cyndyndanda za kilka lat autorzy lustracji beda wisieli na rze 15.03.07, 08:09
      znickich hakach - przydupasy rowniez! Czas najwyzszy zeby o tym pomysleli i
      zakrecili sie wokol operacji plastycznej - co prawda kaczorpm to niewiele
      pomoze, bo kurdupli kazdy rozpozna!!!
      • presentation1 Re: za kilka lat autorzy lustracji beda wisieli n 15.03.07, 08:12
        Lewica ma nadzieje na powrot PRLu?Nie wroca czasu gdy mogliscie bezprawnie lamac prawo,mordowac ludzi.Musisz sie przyzwyczaic ze zyjesz w demokracji.Widze ze masz duzy problem.
        • rom48 Ja widze,ze to co robia Kaczynscy przypomina 15.03.07, 08:21
          mi lata45-56 XX wieku itego najbardziej sie obawiam.To co ostatnio powiedzial o Kaczynskich Walesa to sa moje slowa z prze roku. Jestem starym doswiadczonym robotnikiem i wole dmuchac na zimne niz doczekac tego co stalo sie w Niemczech w latach 30 XX wieku.
          • presentation1 Re: Ja widze,ze to co robia Kaczynscy przypomina 15.03.07, 08:24
            Masz prawo myslec jak chcesz.I nikt ci tego nie zabrania w przeciwienstwie do okresu ktory wspominasz.Taka jest wlasnie roznica.
            • rom48 Masz racje na razie moge i chce by tak zostalo. 15.03.07, 08:26

• pisubek towarzyszu presentation! do walki o lustracje, o 15.03.07, 09:20
              pisowska demokracje, najwyzsza forme demokracji socjalistycznej.
    • urbanoid Rydzyk kupil sobie nowego Maybacha , caly ze zlot 15.03.07, 08:14
      Rydzyk kupil sobie nowego Maybacha , caly ze zlota ...wszystko za skradzione
      mienie zydowskie - nikt o tym nie pisze bo boja sie - terror!!!
    • antonioni1 Lustrację czas zacząć 15.03.07, 08:26
      Opublikujcie w końcu tę listę. Pokażcie kto był, kto nie był, kto chciał być ale
      się nie zalogował. Niech wreszcie to wszystko będzie jasne jak jasna cholera.
      Szumowiny dorwały się do władzy i rządzą. Tylko jak długo??? Oto jest pytanie.
      Jednemu z Kaczyńskich "sfałszowano" podobno (sic!!!) teczkę. A innym to
      nie?????? Jak będzie trzeba to znajdą się kwity na ks. Karola Wojtyłę. Studiował
      po 1945 r. w Rzymie czy nie? Jeśli studiował, to musiał otrzymać paszport. Jeśli
      studiował, a studiował w Rzymie na Angelicum to nieskazitelny, niepokalany,
      kryształowy ks. Isakiewicz-Zalewski już go weźmie pod lupę. A nuż coś znajdzie.
      Zamiast rozpocząć wspaniałą epokę Nowej Europy, grzebie się w jakiejś rozpłódzie.
    • kruder76 Lustrowanych przybywa 15.03.07, 08:27
      Ciekawe - wczoraj w TOK FM mówili, że lustracja obejmie 400 tys. osób, wieczorem
      słyszałem, że 700 tys., a dzisiaj GW pisze już o 2 milionach. Czy jutro okaże
      się, że lustracja obejmie 70 milionów Polaków, a pojutrze że 100 milionów?
      • antonioni1 Re: Lustrowanych przybywa 15.03.07, 08:47
        kruder76 napisał:

> Ciekawe - wczoraj w TOK FM mówili, że lustracja obejmie 400 tys. osób, wieczore
        > m
        > słyszałem, że 700 tys., a dzisiaj GW pisze już o 2 milionach. Czy jutro okaże
        > się, że lustracja obejmie 70 milionów Polaków, a pojutrze że 100 milionów?
        W Rzymie jest most, który łączy dwa brzegi Tybru. Papież Sykstus kazał na nim
        wieszać rzezimieszków. Stąd powiedzienie il papa Sisto non perdona neanche
        Cristo! co w moim dowolnym tłumaczeniu brzmi: papież Sykstus nie przebaczy nawet
        Chrystusowi. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ten most prowadzi do Castel
        di S. Angelo, gdzie miała się rozegrać tragedia Toski. Nienawiść, zawiść a
        najczęściej zwykła nieudolność życiowa oślepia ludziom oczy. I na to jeszcze nie
        wynaleziono lekarstwa.
        • wyar Oj, Antonioni, Antonioni... 15.03.07, 12:20
          Zawiśc, nienawiść ? A nie przypadkiem "sprawiedliwość" ? Teraz nazywasz to
          zawiścią i nienawiścią ? Czy Ci, co skazywali hitlerowców, to też
          "nienawistnicy" i "zawistnicy" ? A może "niudolni", co ?
          Zawsze w szkole uczono mnie demistyfikować idiotyzmy, postępować szlachetnie
          ale również kierować się sprawiedliwością. Wg mnie więc sprawiedliwością oddaną
          wszystkim tym, którzy dochodzić jej w Polsce Ludowej nie mogli jest choćby
          lustracja. Być może część z nich nie żyje, a część to już starsi ludzie (ot,
          choćby jak mój Ojciec) , którzy nie wierzą w sprawiedliwość, tym bardziej
          "społeczną". Lecz Ty, niesiony słusznym gniewem zapewne chciałbyś w swoim
          imieniu (co tam inni...) wszystkim przebaczyć, prawda ? Bo oto znalazł się w
          Polsce ktoś, kto na to nie ma ochoty, żądając sprawiedliwości, która dla Ciebie
          zawsze będzie "zemstą". Idźmy dalej tokiem Twego "rozumowania" - kiedy Związek
          Gwałcicieli Polskich się ukonstytuuje, jego pierwszą odezwą zapewne będzie
          "Poniechaj zemsty, zwgwałcone i nienawistne polskie dziewczę" - jestem pewien,
          że w myśl Twojej logiki ten manifest poprzesz.. Tak, jak poparłbyś każdą
          niegodziwość, byleby tylko "zaprzestać nienawiści" ? Brawo, jestem zachwycony...
    • lewanga Lustrację czas zacząć 15.03.07, 09:30
      LUSTRACJA POWINNI BYC OBIECI LUDZIE KTORZY SA I ZAMIERZAJA BYC W ORGANACH
      SPOLDZIELNI MIESZKANIOWYCH POCZAWSZY OD PREZESA JEGO ZASTEPCOW KONCZAC NA RADZIE
      NADZORCZEJ SPOLDZIELNI
    • r_mol Zaufanie do idei lustracji straciłem w momencie 15.03.07, 09:30
      kiedy pan Kaczyński wymachiwał przed kamerami TV swoją teczką z SB oznajmiając
      arbitralnie, co jest w jego teczce oryginałem, a co fałszywką.
      • pierot6 SB-cja rozpoczyna lustracje! 15.03.07, 09:41
        SB-cja dziekuje Kaczyńskim...Znowu maja władze!
        IPN to przedłużenie SB...
      • mark.parker Re: Zaufanie do idei lustracji straciłem w momenc 15.03.07, 16:50
        r_mol napisał:

> kiedy pan Kaczyński wymachiwał przed kamerami TV swoją teczką z SB oznajmiając
        > arbitralnie, co jest w jego teczce oryginałem, a co fałszywką.

To fałszywka wymachiwała teczką. "Samo dobro" lojalkowych PiSubratów: fałsz w
        oczach i otwory gębowe ociekające jadem i monumentalną głupotą. Ich idole:
        kolaborant Jaruzelskiego na usługach Moskwy (ach, jak gorąco bronił "sojuszu" z
        Sojuzem, gdy cały świat zastanawiał się, czy Sojuz interweniuje w Polsce -
        interweniował rączkami czerwonego "narodowca" G.), czerwony prokurator skazujący
        autentyczną opozycję antykomunistyczną według wskazówek KC, neohitlerowiec od
        okradania banków, kryminalista od brony i agent GRU w czarnej kiecce z
        krzyżykiem na piersi. Oto zdrajcy kochający ojczyznę... inaczej. Czy należy się
        dziwić, że chcą ożywić martwą PRL w brunatnej formie? Najbardziej rozwściecza
        ich, że to są fakty, a nie jakieś "poniekąd", "rzekomo" ani "jakoby". Zdrada
        dokonuje się na oczach wszystkich. Tylko ich zausznicy są ślepi; jak dobrze
        wytresowane psy, ujadają na wszystko, co może pachnieć demokracją i
        poszanowaniem konstytucji oraz praw człowieka i obywatela. Albowiem boją się
        sądu nad sobą. Nie lubią wolnej prasy, która patrzy im na ręce, wolą
        funkcjonariuszy Centralnego Biura Aspołecznych psychopatów w roli
        "dziennikarzy". Naczelny stręczyciel Tatr steruje tymi prostytutkami okradając
        budżet państwa, nauczony maczaniem lepkich łapek w FOZZ. Ich tarczą prokurator
        Wyszyński zwany w Polsce zerem. Ich wzorem CzeKa i czistokrownyj poliak
        Dzierżyński. Ich marzeniem Łubianka i Pałac Montelupich. Mariaż "narodowego" i
        "socjalizmu" z ręką wyciągniętą w hitlerowskim pozdrowieniu i ścianami szkół
        oblepionymi świętymi obrazkami, najlepiej niejakiego Maksymiliana Mańki Kolbe.
    • g.r.a.f.z.e.r.o Lustrację czas zacząć 15.03.07, 09:50
      Nieważne czy lustrowanych będzie 400tyś, 700tyś czy 2mln - nawet najmniejsza z
      tych wartości jest wystarczająca do kompletnego zablokowania sądów w Polsce.

Wszystkie dokumnety należałoby zdigitalizować, zaindeksować po datach, miejscach
      i nazwiskach, wsadzić do zabezpieczonych pdf'ów i upublicznić na sieci.
    • rakieter PR0P0ZYCJA!!! 15.03.07, 09:54
      Proponuję, gdy tylko skończy się głupawa władza, wiadomo kogo, lustrować ich do
      końca ich sądnych dni, wynajdując ciągle coś nowego :)
      To byłaby najlepsza kara za ten bajzel...
      • pulsar12 Re: PR0P0ZYCJA!!! 15.03.07, 10:12
        rakieter napisał:
        > Proponuję, gdy tylko skończy się głupawa władza, wiadomo kogo, lustrować ich do
        > końca ich sądnych dni, wynajdując ciągle coś nowego :)
        > To byłaby najlepsza kara za ten bajzel...

Oni ciężko pracują na Trybunał Stanu.
        Proszę im nie przeszkadzać...
        • r0b0l Re: PR0P0ZYCJA!!! 15.03.07, 11:13
          > Oni ciężko pracują na Trybunał Stanu.
          > Proszę im nie przeszkadzać...

to samo napisałem ciut niżej

ale wystarczy w przyszłości wyciągnąć sprawki obyczajowe bo nic tak nie boli jak ujawnione tajemnice alkowy
          będzie super zabawa jak naród się dowie kto z kim , kto lubi tę samą pleć, kto dzieci a kto wcale.
          Może nawet ten i tamten palnie sobie w łeb ze wstydu choć wątpię bo musiałby mieć odrobinę honoru...
      • presentation1 Re: PR0P0ZYCJA!!! 15.03.07, 11:38
        Powrot do stalinizmu to odpowiedz lewicy na demokracje.Czy Wy oprocz zbrodni macie sie czym pochwalic?
    • kuballa Lustrację czas zacząć 15.03.07, 10:02
      bez sensu ta lustracja, zajmie nam sady na 10 lat jakimis bezistotnymi duperelami
      wszyscy tylko o tym trabia jakby nie bylo czegos innego do roboty. To jest
      marnowanie spolecznych pieniedzy. Moze lepiej byloby sie zajac sensem istnienia
      spoldzielni mieszkaniowych w koncu chodzi o to zeby ulatwiac zycie obywatelom a
      nie sprawiac wrazenie ze cos sie robi czyli w przypadku naszych politykow
      ->ciaga po sadach

do dupy taki rzad
      komentarze?
      jakubbar@gmail.com
    • abstracto Dobra pisiory - teraz już możecie spadać 15.03.07, 10:02
      Cel waszej władzy został osiągnięty. Wystarczy już.
    • baretto ja pierd.... ale nuda, żygać się chce, kogo kuwa 15.03.07, 10:22
      to obchodzi.
      • pulsar12 Re: ja pierd.... ale nuda, żygać się chce, kogo k 15.03.07, 10:44
        baretto napisał:
        > to obchodzi.

Powstała w naszym kraju trzecia siła polityczna.
        W wyniku pomieszania pojęć prawicowych z lewicowymi
        powstały nowe: dwulicowe.
        Cel ten sam: władza. Może tylko większa pogarda dla
        ludzi, swoiście dwulicowa... Co innego się mówi,
        a co innego robi. Bez realnej troski o interes kraju.
        Mam nadzieję, że kiedyś, ktoś to rozliczy i wystawi
        sprawiedliwy rachunek.
    • wyar Mały cytacik z Orwella 15.03.07, 10:51
      "...Zapamiętajcie, że za nieszczerość i tchórzostwo zawsze trzeba płacić. Nie
      wyobrażajcie sobie, że przez całe lata można uprawiać służalczą propagandę na
      rzecz radzieckiego lub też jakiegokolwiek innego reżimu, a potem powrócić nagle
      do intelektualnej przyzwoitości. Raz się sku..sz - kurwą zostaniesz..." - sorry
      za brzydkie wyrazy, ale to oryginalne brzmienie... Tak więc pisał Orwell w r.
      1944 w felietonie "As I please" skierowanym do lewackich pacanów, przepraszam,
      "dziennikarzy angielskich"... Dzisiaj niczego te słowa ze swej mądrości nie
      straciły - tak więc jeśli Michnik tańczy swój "różowy" taniec - niech tańczy,
      ale niech wie, kim jest... I kim są wszyscy, którzy ten taniec wspierają... Nie
      ma to nic wspólnego z popieraniem, czy nie popieraniem PiS-u - ma to zaś wiele
      wspólnego z popieraniem idei lustracji.Której nie przeprowadzono przez tyle lat,
      a przeciw której teraz "GW" i jej środowiska wytaczają są te same argumenty, co
      wytaczane niegdyś przez SLD. Tyle w temacie "prawdy"...
      • pulsar12 Re: Mały cytacik z Orwella 15.03.07, 11:05
        wyar napisał:
        > "...Zapamiętajcie, że za nieszczerość i tchórzostwo zawsze trzeba płacić. Nie
        > wyobrażajcie sobie, że przez całe lata można uprawiać służalczą propagandę na
        > rzecz radzieckiego lub też jakiegokolwiek innego reżimu, a potem powrócić nagle
        > do intelektualnej przyzwoitości. Raz się sku..sz - kurwą zostaniesz..." - /.../

To by wiele wyjaśniało. Wielu nieszczerych, zauroczonych socjotechniką,
        tańczy swój "różowy", czarny, czy innego koloru taniec pozorów. Dla władzy,
        władzy dla siebie ! Odfiltruj politykę w ich tańcu a zobaczysz ich prawdziwe
        intencje.
        • wyar Re: Mały cytacik z Orwella 15.03.07, 11:11
          Pulsar - żartujesz chyba...Toć ja nie o polityce (polityków znam, "Tym panom już
          dziękujemy") - ja o tym, co być winno. Czy myślisz, że ja nie wiem, że obóz
          władzy będzie lustrację wykorzystywał dla swoich celów ? Ale lepsza taka
          lustracja (i połowiczna sprawiedliwośc choćby) - niż jej brak, nie sądzisz ? Mam
          współczuć współpracownikowi, że się sku*wił ? Czy raczej tym wspaniałym ludziom,
          którzy życie oddali, lub jego część po to, abym pisał, jak i Ty, to, co mogę
          pisać ? Mam uważać tylko dlatego, że nie lubię PiS-u, że lustracja jest "be", bo
          kiedyś wszystko było "cacy" ? Tak wygląda "pozapolityczna" moralność i
          sprawiedliwość ?
      • r0b0l Re: Mały cytacik z Orwella 15.03.07, 11:08
        raz się sk..wisz , k..wa zostaniesz
        na to przykłady poniżej ;))))

Andrzej Lepper, wicepremier rządu RP - wieloletni członek i działacz PZPR.
        Skazany ponadto prawomocnymi wyrokami za przestępstwa pospolite!

Andrzej Kryże, wiceminister sprawiedliwości - był członkiem PZPR do jej końca
        (1990 r.).
        Skazywał w stanie wojennym. Skazał między innymi Bronisława Komorowskiego z
        PO za udział w demonstracjach antykomunistycznych. Ps. W tym czasie nasz
        strugany `bohater opozycji' Premier Jarosław Kaczyński spokojnie pracował
        sobie w Ośrodku Badań Społecznych Region Mazowsze.

Zbigniew Wasserman - Minister koordynator ds. służb specjalnych, PRL-owski
        prokurator od lat 70-tych. W PRL `szuja' i `prokurator' znaczyły to samo.

Wojciech Jasiński, minister skarbu - członek PZPR w latach 1976 - 1981, szef
        Wydziału Spraw Wewnętrznych w Płockim Urzędzie Miasta, przybudówki SB, co
        ciekawe, w czasie debaty sejmowej, indagowany na okoliczność przynależności
        do PZPR Jasiński nie przyznał się do tego, a w jego życiorysie
        zaprezentowanym posłom nie było na ten temat ani słowa.

Andrzej Aumiller, powołany 03.11.2006 na stanowisko ministra budownictwa -
        zasłużony komunista, wieloletni członek PZPR, a następnie i Unii Pracy.

Anna Kalata od 06.05.2005 minister Pracy i Polityki Społecznej. Członek PZPR
        jak i SLD.

Marek Grabowski - wiceminister zdrowia (członek PZPR i SLD) dzięki
        rekomendacji SLD był zastępcą głównego inspektora sanitarnego w rządach
        Leszka Millera i Marka Belki. Premier powołał go na stanowisko wbrew
        wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie nie będzie osób
        rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Ewa Sowińska od 07.04.2006 Rzecznik Praw Dziecka z ramienia LPR. W latach
        1977-1980 należała do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Dzisiaj już
        nawrócona w `najlepszym rządzie od 17 lat' odpowiada za prawa dzieci.

Krzysztof Zaręba, wiceminister środowiska, były członek PZPR, a w rządzie
        Leszka Millera główny inspektor ochrony danych osobowych. Premier powołał go
        na stanowisko wbrew wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie
        nie będzie osób rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Maciej Łopiński, rzecznik prezydenta RP - w okresie 1975 - grudzień 1981
        należał do PZPR i pracował na nomenklaturowym stanowisku sekretarza redakcji
        gdańskiego tygodnika `Czas', klasycznego pisma partyjnego `po linii i na
        bazie' (szefostwo z PZPR-owskiej nomenklatury, cenzura, wytyczne z KW itd.).

Ryszard Siewierski, zastępca komendanta głównego policji - członek PZPR do
        końca (1990).

Stanisław Kostrzewski, od 25.02.2006 skarbnik PiS - był aktywnym członkiem
        PZPR do końca jej działalności. Żeby było ciekawiej - od 31.12.2005 jest
        wiceprezesem Banku Ochrony Środowiska i nie ma tu żadnego konfliktu interesów
        lub niejasności.

Henryk Biegalski, nominowany i odwołany z funkcji szefa Centralnego Zarządu
        Służby Więziennej, od 1969 r. do końca lat 80. był członkiem PZPR. Od marca
        1982 r. należał do Komisji Bezpieczeństwa i Ładu Publicznego KW PZPR w
        Gdańsku.

Bogdan Socha, ekspert Samoobrony, od 05.05.2006 nowy wiceminister pracy - był
        do samego końca członkiem PZPR. Pracował w Komitecie ds. Młodzieży i Kultury
        Fizycznej, kierowanym przez Aleksandra Kwaśniewskiego. Był organizatorem
        kampanii prezydenckiej Kwaśniewskiego - został wtedy szefem słynnego autobusu
        `Kwach'. Tym autobusem kandydat lewicy objeżdżał Polskę. Po udanej kampanii
        Socha przez dwa lata pracował w pałacu prezydenckim, gdzie odpowiadał za
        organizowanie spotkań Kwaśniewskiego.

Jerzy Bahr, 19.05.2006 mianowany ambasadorem RP w Moskwie - w latach 1976 -
        1980 w randze I sekretarza pracował w Ambasadzie PRL w Bukareszcie (sekretarz
        ds. prasowych). Do stanu wojennego był członkiem PZPR. Za prezydentury
        Kwaśniewskiego był po Siwcu (od marca 2005) szefem BBN i członkiem RBN.

Krzysztof Czabański, mianowany 01.07.2006 na prezesa Polskiego Radia S.A. -
        były dziennikarz m.in. `Sztandaru Młodych' i `Zarzewia'. W latach 1967-1980
        należał do PZPR.

Stanisław Podlewski, szef Samoobrony z Ustki, mianowany 17.07.2006 dyrektorem
        departamentu rybołówstwa w ministerstwie rolnictwa - należał do PZPR do końca
        jej istnienia.

Marcin Wolski, 21.07.2006 mianowany został dyrektorem I programu PR - od 1975
        roku do końca był w PZPR, będąc m.in. sekretarzem POP w PR.

Tomasz Gąska, mianowany 25.07.2006 nowym wiceprezesem Radia PiK z nadania
        PiS - były PZPR-owski aparatczyk, który strzegł linii partii i bronił stanu
        wojennego. Był członkiem PZPR, sekretarzem Podstawowej Organizacji Partyjnej
        w tygodniku `Fakty' i zastępcą redaktora naczelnego tej gazety od 1979 roku,
        przez stan wojenny, aż do upadku komunizmu, odznaczony medalem im. Janka
        Krasickiego. Używając pseudonimu Tomasz Hellen pisał m.in. peany na temat
        WRON, a w tekście `Jaka może być partia' nawoływał do odrodzenia w PZPR
        `ducha leninowskich zasad'.

Romuald Poliński, mianowany 07.08.2006 przez premiera wiceministrem pracy z
        nadania Samoobrony, był przez wiele lat członkiem PZPR, a w rządach SLD
        doradcą ministrów Kołodki i Belki. Premier powołał go na stanowisko wbrew
        wcześniejszym zapowiedziom polityków PiS, że w rządzie nie będzie osób
        rekomendowanych na publiczne funkcje przez SLD

Jan Sulmicki, kandydat na prezesa Narodowego Banku Polskiego, zgłoszony
        11.12.2006 przez Kaczyńskiego - były aktywista PZPR w SGPiS (obecnie SGH),
        także w stanie wojennym. 14.12.2006 zrezygnował z kandydowania z "powodów
        rodzinnych".

Zbigniew Graczyk, 09.01.2007 mianowany wiceministrem gospodarki morskiej -
        przez 20 lat należał do PZPR, będąc między innymi członkiem jej Komitetu
        Wojewódzkiego w Szczecinie. Był również w kierownictwie nomenklaturowej
        spółki Interster, która była folwarkiem partyjnych dygnitarzy, m. in. Sekuły
        i Rakowskiego.

Maciej Giertych były członek PRON i Rady Konsultacyjnej przy gen Jaruzelskim
        poparł dekret o wprowadzeniu stanu wojennego i delegalizację Solidarności.
        Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego (PRON) - organizacja polityczna
        utworzona w okresie stanu wojennego przez PZPR i podporządkowane jej
        stronnictwa polityczne oraz organizacje katolickie w celu propagandowego
        wykazania poparcia społeczeństwa dla polityki partii, a w szczególności
        wprowadzenia stanu wojennego.

Ryszard Bender także członek PRON i poseł na Sejm PRL.

JANUSZ MAKSYMIUK z Samoobrony, negocjował z PiSem jak mówi J. Kaczyński
        `najlepszą od 17 lat koalicję rządową' .W PZPR od 1975 do końca.
        Umieszczony na liście krajowej PZPR w wyborach '89 obok takich tuzów jak
        Kiszczak, Kania, Florian Siwicki, Rakowski. TW "Roman". Figuruje w kartotece
        ogólnoinformacyjnej wydz. II BEiA UOP. zarejestrowany pod nr 46734 dnia
        15.07.83 przez Pion VI RUSW Oleśnica. Nr archiwalny 60430/I, nr mikrofilmu
        60430/1. Miejsce archiwizacji WEiA del. UOP we Wrocławiu. Data zaprzestania
        kontaktów 27.09.89.

Stanisław Łyżwiński, wiceprzewodniczący Samoobrony. W czasach PRL był
        członkiem ZSL, w III RP zaangażował się w działalność powiatowej organizacji
        SLD. Być może było to związane z faktem świadomej i tajnej współpracy ze
        Służbą Bezpieczeństwa, do której przyznał się w oświadczeniu lustracyjnym.

Bolesław Borysiuk wybrany do KRRiT za zgodą Kaczyńskich. Był
        strażnikiem "jedynie słusznej linii Roberta Kwiatkowskiego", przez lata
        prezesa TVP z ramienia SLD i jednego z czarnych bohaterów afery Rywina . Do
        PZPR należał od 1971 r.
        .
        .
        .
        .

odpowiadać nie musisz, odpowiecie wszyscy za zdradę stanu za kilka lat

• wyar Re: Mały cytacik z Orwella 15.03.07, 11:17
          robol, odpowiadam tylko w jednym - co chciałeś udowodnić ? Ja Ci piszę o
          lustracji wszystkich, WSZYSTKICH, a Ty mi piszesz, że jedna z drugą szuja
          zajmuje teraz stanowiska, jest przy władzy ? A czy ja jestem przedstawiciel tej
          władzy, czy głosowałem za PiS-em, czy Samoobroną, czy LPR-em ? Jestem ZA
          lustracją - i nie widzę powodu, bym miał to zmienić. Mimo wszystko jednak znowu
          refleksja - sądzę, że niezły z Ciebie manipulator (były TW ? ) Dlaczego na tej
          liście nie ma towarzyszy z SLD ? PO ? I innych partii, dziennikarzy ? No jasne,
          trzeba uderzyć w obóz rządzący. Nie jestem za PiS ( nie głosowałem na nich )ale
          powinienem się wypierać poglądów tylko dlatego, że oni je głoszą ? No, logika
          rzeczywiście lewacka... Nawet napiszę to jednak : zawsze będę za PiS wtedy,
          kiedy będą wprowadzać w tym kraju coś, co uznam za słuszne. I nie pomogą tacy
          jak Ty manipulatorzy...
          • r0b0l wyar 15.03.07, 11:45
            sorki, nie zastanowiłem się i wkleiłem.
            Jestem nie tyle za lustracją co za ujawnieniem wszystkiego podobnie ja Ty.
            I byłem i jestem zwolennikiem tegoż od 1989. Czerwonych świń nienawidze programowo a wklejone zestawienie to tylko dowód na to że są świniami a obecne władze niczym się od nich nie różnią.

Na liście Wildsztajna znalazłem wystarczająco dużo osób ze swojego otoczenia po których się nie spodziewałem i dlatego jestem ZA ujawnieniem choć to i tak zbyt późno

Tyle że w obecnej formie tzw lustracja jest nie do przyjęcia ponieważ prawdziwa ubecja tarza się ze śmiechu, czerwoni rwą boki, cały proces szkodzi wizerunkowi Polski i Polsce bo kto normalny ten wyjeżdża, niekoniecznie za pracą, w dużym stopniu za świętym spokojem i w nadziei że pozyje szaro, w nudzie i spokoju ale normalnie.

Albo odtajnić i wyświetlić wszystko albo puścić z dymem, niech raz na zawsze się to skończy. Co mi z tego że za 2,5 roku zacznie się kolejna pora trybunałów, komisji, procesów, kolejne warianty tego samego burdelu w wykonaniu mściwych polityków z innej opcji

Nawet Rosja z nas się już śmieje, mamy lustrację a Rumunia i Bułgaria wyprzedziły nas na starcie. A ja głupi i znający te kraje nie wierzyłem że kiedykolwiek zostaną przyjęte do UE....
            pozdrawiam

ps. mam tyle lat że ojcowską rękę ( pałę )prl poczułem na własnych plecach, to boli do dziś
            • wyar Re: robol 15.03.07, 11:48
              No i tu się zgadzamy co do joty :-)
              • r0b0l wyar 15.03.07, 12:05
                żeby rozwiać Twoje wątpliwości: jestem umiarkowanym zwolennikiem prawicy.
                Ale pis zbyt śmierdzi komuną w najgorszym wydaniu z którą mam niedokończone porachunki, PO to zgraja nieudaczników a cała reszta nie warta splunięcia.
                Szkoda bo była partia przyjaciół piwa i chętnie bym na nią zagłosował ;))
                • wyar Re: wyar 15.03.07, 12:25
                  Masz rację, przepraszam zresztą za swoje pierwsze, gdzieniegdzie obraźliwe
                  słowa... Ja jestem zwolennikiem liberalnej gospodarki i konserwatywnej
                  obyczajowości, ale nade wszystko prawdy. To fakt, u polityków jej nie znajdę
                  (nie szukam jej tam zresztą), ale staram się zawsze "oddzielać ziarno od plew" -
                  jednym słowem prawda zawsze mnie interesuje. Poza tym, jak ktoś powiedział :
                  "Etiamsi omnes, ego non" - nawet jeśli wszyscy, ja nie... To moje motto życiowe.
                  Przy okazji pozdrawiam i zdrówka życzę - zwłaszcza po browarze :-)
                  • pulsar12 Re: wyar 15.03.07, 12:43
                    wyar napisał:
                    > Masz rację, przepraszam zresztą za swoje pierwsze, gdzieniegdzie obraźliwe
                    > słowa... Ja jestem zwolennikiem liberalnej gospodarki i konserwatywnej
                    > obyczajowości, ale nade wszystko prawdy. To fakt, u polityków jej nie znajdę
                    > (nie szukam jej tam zresztą), ale staram się zawsze "oddzielać ziarno od plew"
                    > - jednym słowem prawda zawsze mnie interesuje. Poza tym, jak ktoś powiedział :
                    > "Etiamsi omnes, ego non" - nawet jeśli wszyscy, ja nie... To moje motto życiowe.
                    > Przy okazji pozdrawiam i zdrówka życzę - zwłaszcza po browarze :-)

To motto (z Ewangelii w/g Mateusza, sprawdziłem) zdradza, że jesteś
                    buntownikiem. Jakieś 40 lat temu też bliskie mi były takie emocje.
                    Obecne znaki czasu, już niestety na takie ekstrawagancje nie pozwalają.
                    Zbyt wiele złego się dzieje i coraz trudniej uciec od pytania: po co ?.
                • pulsar12 Re: wyar 15.03.07, 12:30
                  r0b0l napisał:
                  > żeby rozwiać Twoje wątpliwości: jestem umiarkowanym zwolennikiem prawicy.
                  > Ale pis zbyt śmierdzi komuną w najgorszym wydaniu z którą mam niedokończone por
                  > achunki, PO to zgraja nieudaczników a cała reszta nie warta splunięcia.
                  > Szkoda bo była partia przyjaciół piwa i chętnie bym na nią zagłosował ;))

Tej wypowiedzi nie potrafię pominąć: czuję podobnie! Miałem tę przyjemność
                  głosowania na PPP, na inne partie też - od lewicy do prawicy. Za program
                  oczywiśćie! Ale totalnie się zawiodłem i ostatnio nie poszedłem na wybory.
                  I to był mój błąd największy, bo tacy jak ja umożliwili decyzję garstce
                  nakręconych... Pozdrawiam.
                  • wyar Re: wyar 15.03.07, 12:34
                    pulsar - ja chciałem kiedyś głosować na Korwina Mike (za program gospodarczy) -
                    i kto wie, może to zrobię... I nie wiem, czy wstyd czy nie wstyd się przyznać -
                    lecz nigdy jeszcze nie głosowałem (poza pierwszymi wyborami na Mazowieckiego
                    - bez komentarza), ze względu na to, na co się napatrzyłem. Poza tym, jak
                    obserwowałem Polskę, w którym kierunku idzie, to nie było to moje państwo,
                    niestety... :-(
      • pisubek Towarzyszu, PiS-Partia dziekuje wam, ze nie 15.03.07, 15:26
        przywolaliscie Ministerstwa Prawdy z 1984 i nie wspomnieliscie o kaczomowie.
        PiS-Partia radzi wam, by Orwellem poslugiwac sie z najwyzsza ostroznoscia, bo
        moga go tez wykorzystac wrogowie naszej Partii.
        • wyar Re: Towarzyszu, PiS-Partia dziekuje wam, ze nie 15.03.07, 20:56
          Nie przywołałem, bo wiem, skąd pochodzicie, Towarzyszu... To ostatni post - bo
          pobrzmiewa mi jakiś dzieciak z piaskownicy przez Ciebie, a to zdecydowanie wolę
          babki z piasku, niż błazeństwo dżdżownicy...
    • r0b0l mam nadzieję że znajdę się na liście ;)) 15.03.07, 11:03
      poczuję się wyróżniony i z przyjemnością wytoczę temu państwu proces o ochronę dóbr osobistych i zgarnę odszkodowanie w wysokości wszystkich podatków ktore mi to państwo zabrało nie dając nic pozytywnego w zamian
      • akcja_antylewacka Nie licz na to. Oszuści będą też ścigani. 15.03.07, 11:30
        • r0b0l oszuści z PISu też??? 15.03.07, 12:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka