macgyverxxx Raz sierpem, raz młotem... 02.06.07, 01:27 Czemu ci lekarze nie protestowali za komuny, za żądów SLD. Teraz strajkują, a co, przedtem im było lepiej ?! Zomo na nich puścić z pałami !!! to może wyleczą się z tych absurdalnie wysokich podwyżek ! PS. Dobrze zrobił (Ja bym ich rozjechał) Odpowiedz Link Zgłoś
macgyverxxx Re: Masz Alzheimera? Bo i wtedy strajkowali. n/ 02.06.07, 11:17 Nie tym tonem GÓWNIARZU ! Alzheimera to masz ty, Gó.. wiesz o tych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
zima0001 Re: Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał o 02.06.07, 01:38 Co ma zmienić łażenie po ulicy i utrudnianie innym życia? Może facet dał w łapę aby sie dostać na zabieg, a potem pocałował klamkę bo strajk. No to sie wkurzył... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał o 02.06.07, 02:15 Szkoda! Lekarze zachowuja sie nieprawidlowo. Powinno ich sie oblac lodowata woda! Rozumnialbym ich gdyby klepali biede, ale tak nie jest. Chyba przysiega zawodowa do czegos zobowiazuje. Dostali 30% podwyzki, a zachowuja sie jak smierdzace groszoroby Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Ludzie,zlitujcie sie,BLAGAM!!! 02.06.07, 04:16 > Dostali 30% podwyzki, a zachowuja sie jak > smierdzace groszoroby Zachodu. 30% od 1000pln to 300pln.Jak ktos zarabial 2000pln,to teraz ma 2600-po opodatkowaniu na reke ma cos rzedu 1700pln-PRZEPRASZAM,TO DALEJ PONIZEJ SREDNIEJ KRAJOWEJ!!!I pomijam juz fakt,ze wiekszosc moich kolegow nawet tych dodatkowych 30% nie widziala na oczy... > Rozumnialbym ich gdyby klepali biede, ale tak nie jest. Taak,kolejny ktory zna sie na rzeczy i wszystkich ocenia...?Dostan sie na AM,skoncz te studia,popracuj w szpitalu i dopiero potem wypowiedz swoja opinie na ten temat-gwarantuje Ci,ze sie "odrobine" zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
rangheros Reforma 02.06.07, 04:58 Zgadzam sie, ze lekarze zarabiaja za malo w Polsce. Jak wielu. Po prostu potrzebna jest calkowita reforma systemu. Studia platne, system stypendiow dla najzdolniejszych, ale ja jako podatnik nie zamierzalbym dokladac do czyjejs kariery. Nie bedzie kogos stac, zby studiowac, sorry. To samo dotyczy i kliki prawniczej wlasciwie, wszystkiego o czym pomysli sie o Kraju. Np. po co Wam 460 darmozjadow w Parlamencie, 100 nie wystarczyloby? Chcecie dublowac USA? Kraj OK. 300 MLN? Po co Wam w Kraju Senat? Po co prezydent - system gabinetowo-parlamentarny jest tanszy, Itd itp... Podrowienia z kraju, moze nie doskonalego, ale przynajmniej na granicy rozsadku. Czyli z Kalifornii. Gdzie lekarze zarabiaja kupe forsy, ale ile nalezy zaplacic za te studia.... Wiec moze przestaniecie bic piane i ktos zabierze sie za reformy, czyli "get to work"? Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 ...ale,co zmienia studia platne,zwlaszcza ze juz 02.06.07, 11:41 sa platne?Raz,podrecznik do glupiej interny to kwota rzedu 400pln,dwa-ISTNIEJA studia platne,zaoczne-ludzie studiuja razem z nami,tyle ze placa po 18 tys pln na rok.I wszystko ok,tylko najlepsze jest to jajo,ze w tym kraju nigdy w zyciu im sie to nie zwroci.../przypomnij sobie,ile w stanach zajmuje lekarzowi splacenie kredytu po studiach/. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Ludzie,zlitujcie sie,BLAGAM!!! 02.06.07, 15:40 hwa_rang84 napisał: > Taak,kolejny ktory zna sie na rzeczy i wszystkich ocenia...?Dostan sie na > AM,skoncz te studia,popracuj w szpitalu i dopiero potem wypowiedz swoja opinie > na ten temat-gwarantuje Ci,ze sie "odrobine" zmieni... Zimy u nich nie bedzie! Nie sa z pewnoscia w sytacji, ktora usprawiedliwialaby ich zachowanie. Mowie tu tylko o lekarzach, a nie o pielegniarkach! Jak takis hojny, to plac im z wlasnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Ludzie,zlitujcie sie,BLAGAM!!! 02.06.07, 15:53 > Zimy u nich nie bedzie! Nie sa z pewnoscia w sytacji, ktora usprawiedliwialaby > ich zachowanie. Mowie tu tylko o lekarzach, a nie o pielegniarkach! Jak takis > hojny, to plac im z wlasnej kieszeni. ...ja przepraszam bardzo,ale czy prawie 500 godzin pracy miesiecznie/czyli,prawie 120godzin tygodniowo=ok.18 godzin na dobe/ za mniej wiecej 3000pln /podliczajac wszystkie etaty/ to faktycznie taki super swietny interes?Jestem jednym z nich.Uwazasz,ze jestem krezusem? Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał o 02.06.07, 06:24 Przysiega zawodowa zobowiazuje wylacznie do rzetelnego wykonywania swojego zawodu, nie ma w niej nic o zwalnianiu sie z pracy czy strajkach. PS Ile godzin miesiecznie pracujesz, wet3? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: iffa4 02.06.07, 17:56 iffa4 napisała: > Przysiega zawodowa zobowiazuje wylacznie do rzetelnego wykonywania swojego > zawodu, nie ma w niej nic o zwalnianiu sie z pracy czy strajkach. > PS Ile godzin miesiecznie pracujesz, wet3? Ty wyraznie pracujesz nadgodziny mielac beznadziejnie ozorem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars a jak sie maja zachowywac? Jak ze Wschodu??? 02.06.07, 06:42 kto wogole w tym kraju dal prawo do wypowiadania sie w sparawach elit lekarskich plebsowi. Do kolejki juz i grzecznie czekac jak nie chcecie placic lekarzom! Moze Was przyjmiemy. No chyba ze prywatnie ale to tez dla elit tylko. Postsocjalistycznemu spoleczenstwu sie wydaje ze nadal bedzie rowno. Odpowiedz Link Zgłoś
uomonuovo Blad rzadu bo zaczal od kasowania lapowek dlatego 02.06.07, 04:58 sie tak zjezyli mafiozi w bialych kitlach. Te stopniowe podwyzki nie rekompensuja straconych nieopodatkowanych dochodow z lapowek. Dlatego tak sie spienili. Gdyby rzad tak nie scigal lapowkarzy w kraju, a wiadomo ze jedna z najbardziej zachwaszczonych lapownictwem grupa sa lekarze, to by nie bylo zadnego strajkowania. To byl taktyczny blad rzadzacych bo gdyby konsekwentnie zwiekszali naklady na sluzbe zdrowia tak jak to jest w planie ale bez ostrego scigania lapowkarzy tak jak to od pewnego czasu robia, to wszystko by sie toczylo do przodu a biala mafia bylaby zadowolona i nie wciskalaby kitow ludziom, ze im przede wszystim o pacjentow chodzi. A teraz jak sobie chca strajkowac to niech sobie strajkuja ale nie blokuja i nie uprzykrzaja dodatkowo ludziom zycia na ulicy. Malo im ze sie wypieli na wszystkich w swoim miejscu pracy to jeszcze ulice blokuja. Wiekszosc lekarzy w Polsce to wyniosli, opryskliwi cwaniacy i cwaniaczki ktorych mamusia i tatus (zazwyczaj lekarz) na sile pchali i wciskali po znajomosciach na medycyne. Mieli szanse jak kazdy z nas na przekwalifikowanie sie i szukanie nowej drogii zycia w nowych warunkach w kraju. Zwlaszcza jak im tak biednie i zle bylo. Niech jada w cholere tak jak to krzycza, ludzi strasza i szantazuja. Moze ich naucza innych standartow i zachowania niz te ktore oferuja. Podwyzki dla lekarzy tak, ale stopniowo co roku, a nie na grande wszystko dla nich teraz, bez myslenia o innych. Wypuscic tego goscia ktory swoja frustracje wyladowal oblewajac paru cwaniakow olejem. Nikomu po gebie nie dal wiec bez przesady z tymi zarzutami. Lekarze(?) sami sprowokowali ten incydent. Podwyzki tak ale stopniowo nie na zasadzie histerycznego i natychmiastowego rekompensowania mniejszych dochodow z lapowek. A prywatni niech sami sprzet kupuja lub wynajmuja a nie korzystaja z panstwowej ifrastruktury. Koniec z cwaniactwem w bialych kitlach, jak sie nie podoba to out droga wolna, paszporty w kieszeniach niech jada w swiat jak tacy zniecierpliwieni i nieszczesliwi sa we wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Boze,co za idiota... 02.06.07, 11:46 ...a jak zachorujesz,znowu potulnie staniesz w kolejce...Nie podoba sie,to sie nie lecz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka.2 Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał ole.. 02.06.07, 06:02 Słyszałam,że protest lekarzy blokujących przejazd nie był uzgodniony ze Związkiem, a więc był nielegalny. Czy w takim przypadku nie powinna natychmiast interweniować policja? Przecież lekarze ci narażali ludzi na różne inne tragedie np.ktoś przez nich nie załatwił swojej życiowej sprawy itd.Czy to się nie liczy?Liczą się tylko pieniądze lekarzy?Ten zdesperowany człowiek, który posunął się do takiego czynu mógł być w takiej sytuacji jak opisałam wyżej, a nikt mu nie pomógł. Ciekawi mnie,czy wszystkim przeciętnym obywatelom, gdyby przyszło do głowy w ten sposób zaprotestować,bo czują się skrzywdzeni np, przez sąd lub mają małą rentę czy emeryturę, uszło by takie zablokowanie ulicy bezkarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał o 02.06.07, 06:44 nie nie uszloby bo kolego elity w kazdym kraju sie szanuje i akurat dobrze ze w Polsce tez. Wlasnie uprzywilejowanie lekarzy to znak ze to spoleczenstwo jeszcze nie zbydlalo do konca. Jest wiec dla Was Polakow jeszcze jakas nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał ole.. 02.06.07, 07:19 I bardzo dobrze zrobił,bo powinien ich oblać gorącą smołą.Ten strajk jest strajkiem politycznym przeciwko ściganiu za łapówki i karami za ten proceder.Nie ma biednych lekarzy w Polsce a biednymi są tylko głupcy i nieudacznicy.Każdy prawie z nich przyjmuje prywatnie co dzień a najtańsza wizyta kosztuje około 50-60 zł WOLNE OD PODATKU.Za używanie sprzętu medycznego w szpitalu nie płacą ani centa.Przyjmują średnio 7 pacjentów dziennie razy 21 dni roboczych ,daje to około 8000 tys. zł netto na miesiąc plus wypłata plus nadgodziny i dyżury i czego oni kur.....a jeszcze chcą????? Dostali 30% podwyżkę jakiej nikt nie dostał jeżdżą nowymi furami że nie każdego stać na takie auto.Do pola z nimi to największa mafia w Polsce.Powyższe napisałem na podstawie osobistych obserwacji w szpitalu Narutowicza w Krakowie,gdzie serwisuję urządzenia medyczne jednej z amerykańskich firm w okresie gwarancyjnym.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
hivision5 trzeba było zatrzymać lekarzy 02.06.07, 07:32 Brawo dla tego gostka, ,,wielcy,,związkowcy się znależli.Trzeba strajkować inaczej i nie przeprowadzać operacji Relidze,i nie leczyć rządu.Ale to pachnie kryminałem,a u.. demonstracją szarych ludzi nooooo to lekarze są odważni.A że byli z nimi pacjenci- a co mają zrobić oficjalnie wystąpić przeciwko temu,który ma go leczyć? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
wokal79 Re: trzeba było zatrzymać lekarzy 02.06.07, 09:28 Oczywiście wszyscy mniej zarabiamy niż w krajach starej UE (no może za wyjątkiem paru prezesów ;-))), ale to nie powód do strajku. Mój kolega zawodowy oficer mniej zarabia niż sprzątaczka w koszarach w Niemczech. Ja też mniej zarabiam niż w ktoś w Anglii czy Irlandii na podobnym stanowisku. I tego nie zmienimy przez kolejne 20 lat, choć systematycznie będziemy odrabiali zaległości. Co do lekarzy to parę moich przemyśleń: 1. Niskie zarobki w państwowych szpitalach i przychodniach, ale ze świecą szukać kogoś kto pracuje pełne 8 godzin. Dlatego lekarze mogą pracować na kilku etatach bo w państwowym szpitalu są 2-3 no max 6 godzin. W moim mieście sprywatyzowano przychodnie i o dziwo lekarz pracuje tak jakie ma godziny przyjęć, choć za trochę lepsze pieniądze. 2. Jak komuś jest mało to niech wyjeżdża do Anglii - płakać nie będziemy, zresztą za chwilę przyjadą lekarze ukraińscy i też będą nas dobrze leczyli. 3. Dobra płaca to 2-3 tysiące netto, no na pewno nie 5 czy 8 tysięcy dla zwykłego lekarza. Dla mnie oczekiwania lekarzy budzą niesmak. 4. Niskie zarobki i korupcja. Parę lat temu byłem na drobnym zabiegu w jednym z szpitali klinicznych i przytrafiła mi się taka sytuacja. Łapówkę wymusił na mnie ordynator oddziału, profesor, który wówczas zarabiał wielokrotność średniej krajowej. Mój znajomy z pokoju nie dał, więc czekał na zabieg już 2 miesiące w szpitalu i nigdy nikt nie miał czasu dla niego. W tym samym szpitalu chciałem dać drobną kwotę młodemu lekarzowi za konsultacje, zresztą bardzo pomocne. Po dyskusji przyjął pieniądze, ale konsulatacje otrzymałem wcześniej bez łapówki. Oczywiście ten młody lekarz zarabiał dużo, dużo mniej niż profesor. Wniosek z tego leczenie od łapówek uzależniają szuje, bez względu na to ile zarabiają. Im masz więcej tym więcej chcesz, mercedes, willa, jacht etc.... Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: trzeba było zatrzymać lekarzy 02.06.07, 12:00 > Oczywiście wszyscy mniej zarabiamy niż w krajach starej UE (no może za wyjątkie > m > paru prezesów ;-))), ale to nie powód do strajku. Mój kolega zawodowy oficer > mniej zarabia niż sprzątaczka w koszarach w Niemczech. Ja też mniej zarabiam ni > ż > w ktoś w Anglii czy Irlandii na podobnym stanowisku. I tego nie zmienimy przez > kolejne 20 lat, choć systematycznie będziemy odrabiali zaległości. ...z tym,ze wszyscy zarabiacie proprocjonalnie do sredniej krajowej.Czyli,jesli oficer zarabia dwie srednie w niemczech,podobnie zarabia w polsce.Lekarz na ogolnie pojetym zachodzie zarabia 5-6razy srednia krajowa.W polsce zarabia polowe sredniej krajowej.Jesli chodzi o Twojego kumpla-zarabia mniej niz w niemczech,ale na bank duzo wiecej,niz srednia krajowa,czy pensja lekarska.Wojsko to JEDYNA dofinansowana instytucja panstwowa. > 1. Niskie zarobki w państwowych szpitalach i przychodniach, ale ze świecą > szukać kogoś kto pracuje pełne 8 godzin. Dlatego lekarze mogą pracować na kilku > etatach bo w państwowym szpitalu są 2-3 no max 6 godzin. W moim mieście > sprywatyzowano przychodnie i o dziwo lekarz pracuje tak jakie ma godziny > przyjęć, choć za trochę lepsze pieniądze. Totalna bzdura powtarzana od czasow towarzysza Gierka. > 2. Jak komuś jest mało to niech wyjeżdża do Anglii - płakać nie będziemy, > zresztą za chwilę przyjadą lekarze ukraińscy i też będą nas dobrze leczyli. Powiem Ci tak:zdarzylo mi sie operowac jakis czas temu z jednym ukraincem-specjalista chirurg,papiery zrobil na ukrainie,w polsce w trakcie nostryfikacji.I wiesz co?Mi nigdy,nawet podczas asyst na studiach nie zdazylo sie rozpier... watroby hakiem...Pomijam fakt,ze im sie nie oplaca zwyczajnie przyjezdzac do Polski-jak juz do uni,to czemu nie np do wlk brytanii? > 3. Dobra płaca to 2-3 tysiące netto, no na pewno nie 5 czy 8 tysięcy dla > zwykłego lekarza. Dla mnie oczekiwania lekarzy budzą niesmak. ...u mnie natomiast niesmak powoduje Twoja wypowiedz.Lekarz rozpoczyna prace zawodowa/ w postaci 6ciu conajmniej lat specjalizacji,na poczatek/ w wieku 27miu lat/6lat studiow,2lata stazu/.Specjalizacje czesto robi w formie wolontariatu/czyli,do 33go roku zycia-zaznaczam,conajmniej!!!/.Dopiero wtedy zwykle zaczyna zarabiac.Do tego czasu natomiast musi leciec na kredycie,albo utrzymywany przez rodzicow.Ze co?Ach,dziekuje,przeprosiny przyjete. > 4. Niskie zarobki i korupcja... Podziekuj wspanialemu panstwu.Ktore to ustawilo sprawy w ten sposob,ze albo bierzesz,albo nie masz na chleb.Albo,pakujesz manatki i uciekasz do normalnego kraju /ja tylko chce skonczyc specjalizacje i wiecej mnie nie zobaczycie./ Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius43 Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał ole.. 02.06.07, 10:31 A co na to Sanepid?Od kiedy w ubraniu roboczym można chodzić poza stanowisko pracy?!Ukarać tych konowałów! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Zreszta,ta dyskusja z zalozenia jest bez sensu. 02.06.07, 14:13 Jako,ze to lekarzy brakuje,a nie pacjentow-to lekarze rozdaja karty w tej wersji brydza.I prawda jest taka,ze gdyby OZZL powiedzial 20tys pln,a nie 5tys pln to panowie z rzadu i tak musieliby przyniesc w zabkach /co niebawem zreszta uczynia/.I nie widze sensu burzenia sie tutaj kolejnych flustratow po zawodowce-wsadzcie sobie gdzies teksty o powolaniu,jest proste prawo rynkowe:towar ktorego brakuje automatycznie nabiera wyzszej ceny.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.t14 Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał ole.. 02.06.07, 15:30 Źle zrobił,ale również bym nie wytrzymal.Tu Lekarze chcą"każdemu po równo"ale dlaczego lekarz pracujący uczciwie,do którego lgną pacjenci i ktory nie liczy godzin pracy/a tacy są/ma tyle zarabiać co krzykacz,ordynus,u ktorego pacjentow nie widać?Był,o ile wiem projekt,by płacić za pacjenta!ale nieroby przeforsowali swoj projekt,abu rowno a teraz chcą ten projekt wzmocnić!i w dalszym ciągu opieprzać się,ślizgać się po pracowitych i uczciwych lekarzach.Lepiej by było gdyby ci cwaniacy bezduszni z Polski wyjechali. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 ...kolejny,co wie lepiej,ze lekarz i lucyfer to 02.06.07, 15:59 jedna i ta sama osoba...swietnie... Dla Twojej wiadomosci:po mojej analizie tego srodowiska podczas studiow i pracy musze Cie rozczarowac-niestety,wbrew Twoim teoriom,mimo iz rownie wspanialym,co teorie ministra Zero,zdecydowana wiekszosc lekarzy okazala sie porzadnymi ludzmi.Chociazby dlatego,ze nie upadli jeszcze tak nisko,zeby jak gornicy&rolnicy wybijac okna w sejmie,bic sie z policja,czy gowniarza bez pokory po prostu przelozyc przez kolano i zlac mu d... Poza tym,skoro prawie wszyscy lekarze to skurczybyki-to lecz sie sam!!!Zawies sobie na szyi niesmiertelnik z wiadomoscia,ze nie wyrazasz zgody na leczenie przez lekarzy-tak,zeby nikt nie musial sie przejmowac reanimacja Twojej osoby,gdy podobny gowniarz,hamujac z piskiem opon potraci Cie na pasach,przykladowo... Odpowiedz Link Zgłoś
dr_bloger Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał ole.. 02.06.07, 19:03 E tam, jestem lekarzem i tak samo bym postąpił, gdyby ktoś mi drogę blokował. Lek. med. Krzysztof Imielski, nr PWZ 2710876, zatrudniony: NWZOZ Piotr Gruszczyk, Skoczów. Strajkować mamy w szpitalach (albo w domach), a nie na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Warszawa: Zatrzymano mężczyznę, który oblał o 02.06.07, 19:19 ...tyle,ze to w szpitalach nic nie daje,a wszyscy dalej probuja nas nabic w balona. Jesli chodzi o tego goscia-ja z kolei za taki numer wprasowalbym go w maske jego samochodu/i do diabla z konsekwencjami!!/.Co mnie obchodzi,ze "musial" palic gumy swoja "bryka",mogl pojechac inna droga,zdaje sie,ze banacha to tylko jedna z ulic w warszawie.Smarkacz,ktory ma za duzo pieniedzy,ot co. Odpowiedz Link Zgłoś