krewiblizna 19.12.07, 15:03 Widzę, że agenci sowieccy ciągle wiedzą jak urabiać żydków z Time. To naprawdę tragiczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tmkmk Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:04 no tak, Putin wpisuje sie w logike Time'a, ludobojstwo w Czeczenii stawia go w jednej linii z Hitlerem i Stalinem Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:42 tmkmk napisał: > no tak, Putin wpisuje sie w logike Time'a, > ludobojstwo w Czeczenii stawia go w jednej linii z Hitlerem i Stalinem Nie zapominaj o Janie Pawle II i Wałęsie. Ta sama linia? Odpowiedz Link Zgłoś
peace_dominator Time: 1938 roku człowiek roku Adolf Hitler ! 19.12.07, 15:55 czy za rok będzie wojna? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Time: 1938 roku człowiek roku Adolf Hitler ! 19.12.07, 16:37 Analogia zapewne w redakcji Time'a niezamierzona, ale zza kurtyny czasów odzywa się zjadliwy śmiech opatrzności ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Time: 1938 roku człowiek roku Adolf Hitler ! 20.12.07, 08:12 "W przeszłości decyzje "Time'a" niejednokrotnie budziły kontrowersje. Tytułami "Człowieka roku" wyróżniono m.in. papieża Jana Pawła II i Lecha Wałęsę, ale także Adolfa Hitlera i Józefa Stalina." (parafrazujac slowa pewnego kretyna zza wielkiej wody nalezy dodac): "You forgot bush, you forgot bush!" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Time: 1938 roku człowiek roku Adolf Hitler ! E tam 19.12.07, 16:54 To było w w 1939r. www.time.com/time/magazine/article/0,9171,760539,00.html a w 1994r. www.time.com/time/covers/0,16641,19941226,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
piotr10530 Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:05 stalin tez mial ten zaszczyt Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkoi Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:06 Putina mozna lubiec albo nie, ale nie mozesz odmowic mu sukcesow w umacnianiu rosji na arenie miedzynarodowej. Pomijajac prawa czlowieka, 'suwerenna demokracje', czeczenie itd itp, Rosja jest liczacym sie graczem w polityce miedzynarodowej, ma gigantyczne rezerwy walutowe i mimo zroznicowania dochodow, pkb na mieszkanca jest najwyzszy wsrod krajow postkomunistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
polar_bear Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:16 mieszkoi napisał: > pkb na mieszkanca > jest najwyzszy wsrod krajow postkomunistycznych Pewnie tak jest, ale jest to stan wręcz katastrofalny. Rosja - magazyn surowców, spichlerz rolniczy, kraj od 300 lat potęzny (BARDZO potęzny!) politycznie, wojskowo, ludny z wieloma narodami, rasami, a z takiego tygla wiele można osiągnąć, od zawsze niepodległy, jednym sowem GIGANT, a efekt - Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:17 Ale przecież Polska, Czechy, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa, Estonia również są krajami postkomunistycznymi ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:26 > Putina mozna lubiec albo nie, ale nie mozesz odmowic mu sukcesow w > umacnianiu rosji na arenie miedzynarodowej. Zgodze sie. Putin to pragmatyczny polityk. > rezerwy walutowe i mimo zroznicowania dochodow, pkb na mieszkanca > jest najwyzszy wsrod krajow postkomunistycznych Tylko US $4,460 co jest nic, ale za to srednia dlugosc zycia Rosjan jest 59 lat. To jest osiagniecie cywilizacyjne Rosji. To jest kraj alkoholikow zapijajacych sie na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:14 mieszkoi napisał: > Rosja jest > liczacym sie graczem w polityce miedzynarodowej, ma gigantyczne > rezerwy walutowe i mimo zroznicowania dochodow, pkb na mieszkanca > jest najwyzszy wsrod krajow postkomunistycznych Dobrze. Zamiast pustosłowia garść faktów, to znaczy liczby, których forumowi miłośnicy Putinowskiej Rosji tak panicznie - ze zrozumiałych względów zresztą - się boją. PKB na mieszkańca za rok 2006 w poszczególnych krajach, liczone w dolarach USA: Czechy - 11632 Węgry - 11365 Estonia - 10554 Słowacja - 8755 Polska - 8753 Litwa - 8388 Łotwa - 6346 Rosja - 5188 Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:36 Podaj źródło. Czyżby to było "Wprost"? według factbook: Polska: GDP (purchasing power parity): $554.5 billion (2006 est.) GDP (official exchange rate): $337 billion (2006 est.) GDP - real growth rate: 6.1% (2006 est.) GDP - per capita (PPP): $14,400 (2006 est.) Rosja: GDP (purchasing power parity): $1.746 trillion (2006 est.) GDP (official exchange rate): $733.6 billion (2006 est.) GDP - real growth rate: 6.7% (2006 est.) GDP - per capita (PPP): $12,200 (2006 est.) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:39 Ależ tak, właśnie z Factbook! Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 18:22 Chyba sam sobie ten factbook pisałeś. Albo podaj link gdzie są takie dane. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 18:29 Nie wiem, co robiłeś na lekcjach matematyki w szkole podstawowej, jednak nie wydaje mi się, żeby były to czynności najbardziej związane z tym przedmiotem. Spróbuj podzielić liczbę nominalny PKB kraju przez liczbę jego ludności (nawet w przybliżeniu, zaokrglając wszystkie dane z Facktbook) a otrzymasz podobne wartości. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
alighieri Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:53 A skąd ty wziąłeś te liczby??? Swoją drogą, kolejność się zgadza. A co powiesz o wzroście PKB? Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp Putin to wielki Prezydent Rosji ! 19.12.07, 15:11 już ma miejsce w historii.Bez wątpienia wyprowadził ten kraj z haosu, ustabilizował i wprowadził na drogę bardzo szybkiego wzrostu gospodarczego. wygasił wszystkie konflikty narodowościowe.Prowadzi bardzo intensywną walkę z terroryzmem i osiągnął duże efekty dla bezpieczństwa Rosji.Tak więc dla Rosji to jest ich wielki Prezydent.Zachodowi to się nie podoba bo woleliby mieć do czynienia z Rosją zdestabilizowaną.CIA robi co może aby zdyskredytować osiągnięcia prezydenta Putina.Bez wątpinia zasłużył na to wyróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re:Putin Wielki Car i Wielki Demokrata 19.12.07, 18:01 Wieczna mu slawa! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin to wielki Prezydent Rosji ! 19.12.07, 16:56 ciaxp napisał: > Bez wątpienia wyprowadził ten kraj z > haosu, ustabilizował i wprowadził na drogę bardzo szybkiego wzrostu > gospodarczego. Żartujesz sobie? W czasach takiej paniki i owczego pędu na giełdach surowcowych JAKIKOLWIEK urzędnik na stołku prezydenta Rosji zostałby okrzyknięty świętym. To cała jego zasługa - akurat przypałętał się we właściwych czasach i postawiono go na korzystnym stanowisku. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:14 krewiblizna napisał: > Widzę, że agenci sowieccy ciągle wiedzą jak urabiać żydków z Time. > To naprawdę tragiczne zydki z Time sa glupsi od polaczkow z wprost, rzep i innych GoWeń, dlatego wybrali ruska putina a nie szwabke, zabojada, makaroniarza czy angola, ponial eskimoska swinia? he...he... he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:20 Prostackie chamstwo jest normą na forach rosyjskich ... Cóż - odmienna kultura, że posłużę się politycznie poprawnym eufemizmem, jednak nie oznacza to, żebyśmy musieli akceptować tego rodzaju zachowania u nas, kapewu? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:23 zgadzam sie z taba majtkowy, ten krewiblizna jest wyatkowy cham. he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:27 wyjatkowym chamem to jestes ty zmiataj na kacapskie fora, gdzie bedziesz sobie mogl rozmawiac na swoim chamskim poziomie z innymi kacapami Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 15:30 na rosyjskich forach jest nuda, nie ma tyle przyglupow co tu. he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 15:35 wlasnie przyglupow i debili jak ty tam 100% inwentarza poniewaz jednak chcesz rzecz jasna poobcowac w lepszym towarzystwie, a taka szanse daje ci to forum, to zachowuje sie na poziomie, a nie jak kacap, czyli synonim chama i prostaka Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 15:39 eee tam, twe towarzystwo mi odpowiada,he a ze poziom ponizej zera to nic, ida swieta i trza biedakam i parobkam pomagac. zdales mature, zes taki kulturalny sie zrobiles? he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 15:46 ja zawsze bylem kulturalny, ale cham jak ty, nie jest wstanie dojrzec kulturalnego zachowania zero absolutne to twoj poziom i twoich wspolplemiencow won na kacapskie fora barbarzynco Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 18:32 gekon1979 napisał: > ja zawsze bylem kulturalny A ja jestem z Marsa :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 21:31 > A ja jestem z Marsa :) jak kazdy bolszewik - czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Witaj jaszczurko inwalida umyslowy! 19.12.07, 16:30 Tak samo o głupocie Polaków i niezmierzonej mądrości Rosjan wyrażał się Rosjanin, który u moich rodziców na czarno malował płot i ściany składziku na narzędzia ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:38 "gekosza", masz krytyczne dni: Putin - najpopularnieszym czlowiekiem roku, Tusk - zdradzil Polsce... A ty w swoim zapadlym kacie jak opowiadal banialuki o Rosji, tak i opowiadasz, nie majac elementarnego pojecia o Rosji, ani chociaz by malejszej wiedzy o jej jezyku... Odpowiedz Link Zgłoś
polar_bear destabilizacja Rosji 19.12.07, 15:47 skąd do głów (może za silne określenie?) chwalców Putina przychodzi ta 'destabilizacja Rosji'? Przecież to absurd do kwadratu! Chciałbyś jeden z drugim sąsiadować przez płot/ścinę z silnym wariatem, do tego uzborojonym po zęby? Nie zuważył żaden z was, że tzw. zachód nieżle sobie radzi bez kolonii, bez wojen (no, większych), handlując itp? Destabilizacja kraju nafaszerowanego głowicami jądrowymi? Uff. Za dużo filmów panowie, za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:48 decyzja time jest bardzo zla, to tak jak kiedys na zachodzie jakas gazetka wybrala stalina Tusk Polski nie zdradzil, popelnia jednak moim zdaniem blad w tej materii a co o kacapstwie i kacapi, nic mnie ona nie interesuje, nie potrzebuje czytac na wasz temat, zeby wiedziec ze jestescie wielka kupa gowna Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:01 > co o kacapstwie i kacapi, nic mnie ona nie interesuje Po co zas tu srerczesz codzienne i masz odstajace uszy, jesli chodzi o Rosji? > nie potrzebuje czytac na wasz temat... A tylko pisac? Dlatego i piszesz rozne bzdury, ze nic nie czytasz. Papier scierpi? > zeby wiedziec ze jestescie wielka kupa gowna > ja zawsze bylem kulturalny... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:04 > Po co zas tu srerczesz codzienne i masz odstajace uszy, jesli chodzi > o Rosji? prawde trzeba krzewic, inaczej gebelsy jak evcia ja zatuszuja > > zeby wiedziec ze jestescie wielka kupa gowna > > > ja zawsze bylem kulturalny... mowienie prawdy jest kulturalne, a prawda jest ze kupa nawozu jestescie i niczym innym Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:13 >prawde trzeba krzewic, inaczej gebelsy jak evcia ja zatuszuja Skad znasz prawde, jesli przedtem mowiles, ze nic na ten temat nie czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:16 moja rodzina, miedzy innymi matka mialy darmowa wycieczke na syberie i do kazachstanu, zafundowana przez przywodce kacapobolszewi wujcia jozefa S. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 20:25 No to marsz do Tbilisi i zloz kwiaty podziekowania pod pomnikiem wojaszka S. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 21:33 tylko ze rzadzil w moskwie i rzadzil kacapstwem Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:30 Czytam jedno rosyjskie forum i nie spotkałem się tam jeszcze z takimi prostackimi replikami Polaków wobec Rosjan jak Twoje tutaj wobec Polaków, natomiast napastliwe, rynsztokowe chamstwo Rosjan wobec Polski i Polaków jest powszechnie akceptowaną normą. Obserwacja tego zjawiska utwierdza mnie w przekonaniu, że istotnie - być może Rosjanie mają coś jeszcze oprócz ropy i gazu ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 15:36 kalson, nie pieprz. rosjanie o polakach albo w ogole nie pisza, albo dobrze. gwno jest bardziej chamskie w stosunku do rosji nizli rosyscy internauci piszace o polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
neuronick Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:27 Skoro mówisz mówisz żydki i jesteś antykomunistą to znaczy, że jesteś faszystą? Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp Bush odpowiedzialny za setki tys. zabitych... 19.12.07, 15:17 cywili w Iraku, Afganistanie, Haiti. Odpowiedzialny za torturowanie jeńców wojennych Itaku.Udział zarówno w torturach więźniów jak i w zabojstwach cywili z Afganistanu ma Polska jako że samoloty CIA lądowały w Polsce wielokrotnie i więźniowie byli torturowani w więzieniach położonych na terytoriu Polski.Tylko kwestią czasu jest kiedy wybuchnie afera z tym związana. Odpowiedz Link Zgłoś
ciaxp Polskie parobki CIA.......... 19.12.07, 15:23 wściekają się bardzo słusznie.Tyle lat wciskania Światu ciemnoty o Rosji i efekty mizerne. Świat jakoś nie bardzo dowierza parobkom na smyczy CIA którzy chcieliby izolacji Rosji i zdestabilizowania sytuacji politycznej w tym kraju.Jakoś nie wychodzi za bardzo.Rosja rozwija się gospodarczo, stabilizuje politycznie i jej potęga w Świecie umacnia się.To bardzo dobrze.W Świecie musi być równowaga sił. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Wyjesz, Kacapie? 19.12.07, 15:32 Straszna skuka, że już Polska poza imperium? I co za radość masz z tego swojego(?) imperium, ruski rabie? Tak Cię kręci, że jednego kopniaka na sto twój właściciel wymierzy nie Tobie, tylko komuś obcemu? Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Demokrata: z placu Czerwonego! 19.12.07, 16:10 Dla wiadomosci bieglego w rosyjskich sprawach: Plac ten nazywa sie nie "Czerwony". Plac (po rosyjsku - площадь) nazywa sie "Krasnyj" (Красный). "Красный" znaczy "Красивый" (po polsku - ladnyj, sliczny, piekny). КРАСНАЯ ПЛОЩАДЬ - КРАСИВАЯ ПЛОЩАДЬ (PLAC PIEKNY, LADNY, SLICZNY)! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Demokrata: z placu Czerwonego! 19.12.07, 16:18 krasny znaczy takze czerwony 1. tłusty; 2. przestarzałe: czerwony; 3. dawniej: piękny, jaskrawy www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=kra%B6ny Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Demokrata: z placu Czerwonego! 19.12.07, 16:35 krasny znaczy takze czerwony 1. tłusty; 2. przestarzałe: czerwony; 3. dawniej: piękny, jaskrawy --------------- Tylko, jesli by ten plac byl w Stettinie, nazywali Polacy i po polsku. www.rian.ru/trend/announcement_Time_19122007/ Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Demokrata: z placu Czerwonego! 19.12.07, 21:34 po polsku jest on plac czerwony, i tak juz zostanie, z ladnym to on nic wspolnego nie ma, pozostaje wiec wylacznie czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
t_uptus Podpisujac sie 19.12.07, 16:01 "demokrata" zaprzeczasz samemu sobie . Rosja i demokracja to dwa przeciwne bieguny. Dodaj jeszcze powszechny alkocholizm spoleczenstwa, dotkliwa biede prowincji i bandyckie metody rzadzenia. Pieniadze w rekach parweniuszy prowadza do katastrofy, tak bedzie i w tym przypadku. Demokrato:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
boguslaw_siemiatkowski przepraszam 19.12.07, 16:06 ale czy Ty czasami nie opisujesz sytuacji w...Polsce? :P Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: przepraszam 19.12.07, 16:17 Przepraszam Pana, czy cos pisze na stronie "z kraju", tylko czytam o wewnetrznych sprawach Polski (w odroznieniu od "gekoszki"). Pisze, jesli chodzi o Rosji i innych panstwach bylego ZSRR, dlatego, ze jestem ich obserwatorem i mam na ten temat wlasne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman131 "Time" wydanie styczen 1939 19.12.07, 16:34 www.time.com/time/magazine/article/0,9171,760539,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 "Time" wydanie grudzień 1994 19.12.07, 16:46 www.time.com/time/covers/0,16641,19941226,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Kij nie podziałał więc nadciąga duża marchewka 19.12.07, 16:39 Tja, straszenie i grożenie Putinowi jakoś mnie przyniosło skutku, więc spece uznali, że pora na marchewkę. Już to widzę, jak Putin z wdzięczności za zamaszyste poklepanie go po plecach ustąpi w ważnych dla Rosji sprawach (np. w Kosowie). Znów się coś USA z innymi krajami eks-Ostblocku pomyliło... Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Kij nie podziałał więc nadciąga duża marchew 19.12.07, 16:44 Sądzisz, że rządy poważnych krajów w ogóle pomyślały o możliwości jakichkolwiek pretensji Rosji do sprawy Kosowa? Z jakiej racji? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Time zrobił psikusa politrukom 19.12.07, 16:45 którzy od lat wypisują o Putinie same głupstwa. I co mądrego wymyśli teraz "ZBiR", jeżeli będzie musiał się do tego faktu odnieść? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Time zrobił psikusa politrukom 19.12.07, 17:08 No nie wiem. Trudno mi uwierzyć, że stary "gruziński opozycjonista" Murdoch, właściciel Time, jest również w USA "opozycjonistą" i robi tam coś US-politrukom na złość. "ZBiR" będzie miał kłopot, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 tutaj jest wyjaśnienie... 19.12.07, 17:12 www.rian.ru/politics/russia/20071219/93185782.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Putin oskarża USA o destabilizację na Ukrainie 19.12.07, 17:34 Czy rzeczywiście Putin wyłączy się z polityki światowej? Jakoś w to wątpię, mam wrażenie, że ta Wielka Gra, którą tak prefekcyjnie rozgrywa, daje mu ogromną satysfakcję, ale zobaczymy. Czytałeś oskażenia Putina w Time pod adresem USA za destabilizację na Ukrainie? en.rian.ru/russia/20071219/93196085.html Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin oskarża USA o destabilizację na Ukraini 19.12.07, 17:39 Taaa ... Przypomniał mi się tekst Wisławy Szymborskiej o największym grzechu, jakim jest myślenie. Dla Putina najwyraźniej największym grzechem jest dążenie do wolności i sprawiedliwości. W każdym razie - mamy tu jakąś paralelę, niezależnie od aspektu jakościowego, nieprawdaż? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin oskarża USA o destabilizację na Ukraini 19.12.07, 17:52 Nooo... A Zapomniałeś jeszcze dodać (jak u góry odnośnie Serbii), że "Ruskim nic do Ukrainy podobnie jak i do Serbii. Wszak i Ukraina i Serbia to stare US- ziemie, jęźzyk i kultura a nie słowiańska wspólnota językowa, kulturowa i po części religijna. Logiczne jest więc, że USa wtykają tam swój nos. Rosji nic do tego. Amen, basta. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin oskarża USA o destabilizację na Ukraini 19.12.07, 18:24 Jak rozumiem - próba zamordowania jednego z kandydatów na stanowsko prezydenta Ukrainy jest w zasadzie czymś normalnym, tak? Może dla Rosjan, przyzwyczajonych do widoku zwłok dziennikarzy, którzy uprzenio szybowali sobie z okien jest. Jednakże - niekoniecznie da innych nacji. Dla Ciebie, według tego modelu rozumowania, Rosja ma pełne prawo wysłać na tamten świat kontrkandydata, który jej nie odpowiada? I poza tym - podstawowe pytanie - dlaczego odmawiasz społeczeństwom prawa do niezależnych, wolnych, tajnych wyborów? Dlaczego wybór Ukrainy budzi w Tobie taki sprzeciw? Przecież to ich wybór, ich sprawa ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin oskarża USA o destabilizację na Ukraini 19.12.07, 19:19 Jaki wybór Ukrainy? Co tzy wygadujesz? Najwyraźniej mało wiesz. To jet "kupiona" rewolucja i wybór USA i takich typków jak Bieriezowski. Dziś niektórzy zleceniodawcy niezadowoleni z wyników pozywają Juszczenkę przed sąd - o zwrot kasy na pomarańczową "rewolucję": Berezovsky wants "orange revolution" money back from Ukraine. Boris Berezovsky, the fugitive Russian oligarch, is suing Ukrainian politicians for nearly $23 million he says he provided to fund the country's 2004 "orange revolution," Ukrainian justice authorities said Monday. en.rian.ru/russia/20070903/76264554.html Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 US-NGOs a "wolne" wybory na Ukrainie 19.12.07, 19:29 A to o US-NGOs na Ukrainie i ich wpływie na te "wolne" wybory: liberalis.pl/2007/06/18/ron-paul-hipokryzja-usa-na-ukrainie/ Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Putin oskarża USA o destabilizację na Ukraini 19.12.07, 19:32 Ale ja miałem na myśli głosowanie, a nie liczenie głosów Ewo ... :D Wiem, wiem - sentencja tow. Lenina (chyba?) zapewne stanowi dewizę Twojego postrzegania świata, jednakowoż w tym wypadku jakoś - kurza twarz - się nie sprawdza. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Putin mówi prawdę 19.12.07, 17:49 Co tu więcej można dodać. Celem Amerykanów jest zerwanie współpracy Rosji z Europą. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 TIME's Interview with Vladimir Putin 19.12.07, 17:56 Naturalnie, że mówi prawdę. Link do ciekawego wywiadu Putina w Time. Gada o wszysrtkim, nawet o Bogiu i wierze: www.time.com/time/specials/2007/personoftheyear/article/0,28804,1690753_1691763_1691291,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
krzysioo69 Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 16:48 Przeczytajcie lepiej to: lazigr.myminicity.com/env Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekijola Porzyteczni idioci 19.12.07, 16:57 Moskale mają długą tradycję w mamieniu naiwnego zachodu, już Wolter nazywał Katarzynę II Semiramidą Północy. Wielu apologetów na Zachodzie miał nawet zbrodniarz wszech czasów Josip Dżugaszwili. Co się dziwić, że wielbią pominiejszego bandziora (mordercę Czeczenów). Władimir Uljanow nazywał takich rusofilów "porzytecznymi idiotami" Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 naiwny Wolter? 19.12.07, 17:00 Zabawne rzeczy piszesz. Wolter naiwny, Zachód naiwny. Jedynie my nie naiwni i ciężko doświadczeni. Zgoda co do ostatniej części - ciężko doświadczeni głupotą własną. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: naiwny Wolter? 19.12.07, 17:29 Nie tylko Voltaire. Weź pod uwagę, jakie bzdurne peany o sowieckiej Rosji wyśpiewywała francuska bohema po 2 wojnie pod wodzą Sartre'a - skądinąd znakomitego pisarza. Po prostu ludzie kultury zachodu nawet nie przypuszczali, że władze państwa stać na tak gigantyczną w swojej skali i kosztowną obłudę, wystawianą w celu zamaskowania prawdy. Podobno kiedy Czcesław Miłosz opowiadał amerykańskim studentom o komunistycznym gułagu, jeden z nich, którego najwyraźniej uwierała ta skaza na wyidealizowanych rojeniach o komunizmie, zapytał: "No dobrze, skoro komuniści byli tacy niedobrzy, to dlaczego więźniowie nie wynajęli sobie adwokata?". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Pstęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 18:03 Było MINEŁO. Dziś nawet Chodorkowski ma zgraję zachodnich adwokatów. Taki postęp uczyniła Rosja. Cytowane pytanie US-studenci mogą dziś już tylko stawiać... USA odnośnie więźniów Guantanamo i Abu Ghraib. Taki postęp uczyniła Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Pstęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 18:42 eva15 napisała: > Było MINEŁO. Dziś nawet Chodorkowski ma zgraję zachodnich adwokatów. > Taki postęp uczyniła Rosja. :D Ewo, dalibóg nie podejrzewałem Cię o takie poczucie humoru! Ba - ja nawet w bezczelności mej rock'n'rollowej nie podejrzewałem Cię o poczucie humoru w ogóle! :D Czy w Rosji istnieje demokracja? Ależ istnieje! Czy w Rosji istnieje sprawiedliwość? Ależ tak! Problem tkwi jedynie w tym, jak wysoką cenę, innymi słowy - jak wiele można zaryzykować, jaką cenę można zapłacić, żeby swojego stanowiska bronić. > Cytowane pytanie US-studenci mogą dziś już tylko stawiać... USA > odnośnie więźniów Guantanamo i Abu Ghraib. > Taki postęp uczyniła Ameryka. Tak, oczywiście. Bandziorów z Guantanamo należy nie tylko wypuścić, ale również przeprosić i wypłacić każdemu paromilionowe odszkodowania. Przecież oni - tutaj przejdę na język polit-popu - urządzając sobie masowe akty ludobójstwa, jedynie wyrażali swoje poglądy. A wyrażanie poglądów jest wszak prawem nienaruszalnym. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Postęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 19:03 Porechotałeś jak do sera, a teraz do rzeczy: - Czy nie jest prawdą, że Chodorkowski ma zgraję adwokatów do dyspozycji z Robertem Amsterdamem na czele? - Czy nie jest prawdą, że więźniowie Guantanamo czy Abu Ghraib na oczy nie widzieli adwokata? Z czego ty właściwie rechocesz? Co cię w tych dwóch FAKTACH wspomnianych przeze mnie tak śmieszy? Głupio sią wkopałeś z przypomnieniem tej scenki ze studentem i pytaniem o adwokatów. To nie moja wina, że dziś to pytanie pasuje już tylko do USA, a nie do Rosji. Mnie z powodu takiego "waterboarding" demokracji w USA wcale nie jest do śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Postęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 19:29 eva15 napisała: > Porechotałeś jak do sera, a teraz do rzeczy: O nie, jeszcze nie skończyłem ... :D Nosisz imię mojej pierwszej, licealnej miłości, więc żywię do Ciebie stosunek sentymentalny. > - Czy nie jest prawdą, że Chodorkowski ma zgraję adwokatów do > dyspozycji z Robertem Amsterdamem na czele? Towarzysz prezydent Putin wyjmuje z kabury swej pistolet, przystawia Społeczeństwu do głowy i pyta: - No co? Lubicie mnie? Odpowiadam wam? A może wam się nie podoba ta nasza demokracja? Społeczeństwo, nerwowo przełykając ślinę potakuje głową. - No widzicie - rzecze władca Putin - Sami twierdzicie, że wam się podobam! > - Czy nie jest prawdą, że więźniowie Guantanamo czy Abu Ghraib na > oczy nie widzieli adwokata? Tego nie wiem, ale gdyby to ode mnie zależało, większość z nich nie zobaczyłaby już świata poza pomieszczeniami zeznań, uzyskiwanych wszelkimi dostępnymi środkami. Istotnie - Guantanamo to po prostu odpowiednik sowieckiego gułagu. Jednak do gułagu wsadzano za opowiadanie nieprawomyślnych dowcipów. Tutaj - za ludobójstwo na terenie innego państwa. Czujesz różnicę, Ewo? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Postęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 19:32 Niewinni więźniowie Guantanamo, których sią teraz cichcem częściowo i na raty wypuszcza LUDOBOJCAMI? I MIMO to bez OFICJALNEGO oskarżenia,procesu i wyroku??? Mimo, że są schwytani????? No to pa, poczciwcze pomyliłam się nieco co do twej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Postęp w Rosji i w Hameryce. Zmiana ról. 19.12.07, 19:37 Nie słyszałaś o takiej instytucji jak areszt śledczy? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: Porzyteczni idioci 19.12.07, 18:13 > Władimir Uljanow nazywał takich rusofilów "porzytecznymi idiotami" Człowieku, zapewne uważasz siebie za intelektualistę wypowiadającego się na publicznym forum, ale jeśli nie znasz podstaw języka polskiego, to jesteś tylko zwykłym gamoniem. I żadne kwitki o jakichś defektach Twojego mózgu tego nie zmienią. Zajmij się więc lepiej czytaniem, zamiast pisać i to do tego publicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
homer9 czy ja dobrze pamiętam, że Hitler i Stalin... 19.12.07, 17:00 ... również byli obwołani "człowiekiem roku" przez Time'a? Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 tak. Ludzie wybitni to nie to samo co... 19.12.07, 17:11 dobrzy. Gdyby Time istniał dłużej to jego "człowiekiem roku" zostałby z pewnością Napoleon Bonaparte, Juliusz Cezar, Oktawian August i jeszcze sporo innych wybitnych postaci. W większości to nie byli tzw. dobrzy ludzie. PS Putin jest dobry dla Rosji i raczej nie jest jego obowiązkiem być dobrym dla innych krajów. Co nie znaczy że jest zagrożeniem. Zagrożeniem jest jedynie dla anglosaskich koncernów naftowych, które Rosję chciały traktować jak swoją afrykańską kolonię. To najęci przez te mafie krzykacze tak bardzo wrzeszczą na Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
piter-pan Taaa 19.12.07, 17:12 Zapomnieli jeszcze dodac, ze zostal takze uhonorowany za walke na rzecz demokracji i praw czlowieka :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Taaa 19.12.07, 17:32 Ależ jak najbardziej Putin jest demokratą i bojownikiem o prawa człowieka. Problem w tym, że definicja "demokracji" i tym bardziej "człowieka" jest w Rosji nieco odmienna niż na zachodzie. Raczej bardzo "nieco" ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
tadjan Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 17:16 Chora Ameryka i jej chore wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu mala ciekawostka... 19.12.07, 17:39 Rosyjska Federalna Służba Bezpieczeństwa (FSB) zdemaskowała w 2007 roku 93 obcych agentów - poinformował szef tej agencji kontrwywiadowczej Nikołaj Patruszew. - W tym roku położyliśmy kres działalności 22 szpiegów i 71 agentów tajnych służb specjalnych - powiedział Patruszew, cytowany przez Interfax. Według AFP, za szpiega uznaje się funkcjonariusza służb wywiadowczych, natomiast mianem agenta określa się współpracownika tych służb. Zdaniem FSB 11 szpiegów złapano "in flagranti podczas prowadzenia nielegalnych działań". W konsekwencji z Rosji wydalono czterech obcokrajowców. W lipcu Moskwa nakazała opuszczenie terytorium Federacji Rosyjskiej czterem brytyjskim dyplomatom. Patruszew dodał, że "działania obcego wywiadu w Rosji charakteryzuje podwyższona aktywność". Według FSB szpiegów przede wszystkim interesuje "kampania parlamentarna i prezydencka". Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: mala ciekawostka... 19.12.07, 17:41 Też mi coś ... A ilu to dziennikarzom Federacja Rosyjska nakazała opuszczenie tego najpiękniejszego ze światów? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
zenkosuzuki Putin demkrata z KGB 19.12.07, 18:05 mogl byc czlowiekiem roku facet z NSDAP i WKPB to i moze z KGB Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 18:21 Człowiekiem roku? Ok. Ale w takim razie wypadałoby ocenić jego dokonania w minionym roku, a nie przez okres całych rzadów. Azaliż to prawda, że na początku tego roku czy też w 2006 w Rosji był jakiś chaos i destabilizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
alaincharnier Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 18:24 W uzasadnieniu tłumaczą, że tytuł to nie nagroda. Polskie tłumaczenie uzasadnienia TIME'a na www.robertamsterdam.com/polska Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Robert Amsterdam słynie z "obiektywizmu" 19.12.07, 18:37 Adwokat Chodorkowskiego jest najbardziej "obiektywny" w tej materii. W Rosji ten pan to persona non-grata. Odpowiedz Link Zgłoś
alaincharnier Re: Robert Amsterdam słynie z "obiektywizmu" 19.12.07, 21:45 wydaje mi się, że Twój komentarz średnio ma się do mojego - mój był o (uwaga) tłumaczeniu uzasadnienia z Time'a, które jest na stronie Amsterdama. Tłumaczenie tekstu ma raczej niewiele wspólnego z obiektywizmem bądź jego brakiem. Stwierdzenie, że przyznanie tytułu człowieka roku nie oznacza, że Timowi podoba się to co robi Putin pochodzi z rzeczonego uzasadnienia. Co do samego obiektywizmu bądź jego braku, to zastanawia mnie kto jest Twoim zdaniem obiektywny na dowolny temat, bo moim zdaniem to dosyć wątpliwa kategoria. To, że ktoś jest adwokatem Chodorkowskiego nie znaczy, że nie może mieć zdania o tym, co się dzieje w Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: Putin "człowiekiem roku" tygodnika "Time" 19.12.07, 18:43 alaincharnier napisała: > W uzasadnieniu tłumaczą, że tytuł to nie nagroda. Fakt, a facjatę Władimir Władimirowicz ma okropną :) Odpowiedz Link Zgłoś
szpion007 Re: Jan van Eyck się kłania i jego Arnolfini 19.12.07, 19:10 Zdecydowanie Władimir W. ma gorszą facjatę :) Odpowiedz Link Zgłoś
veni.vidi.vici1 Gratulacje, on naprawde zaslyzyl 19.12.07, 19:51 to bohater na miare Piotra I. Odpowiedz Link Zgłoś