tulipanek10 Re: coz 21.01.08, 14:02 oby okazalo sie ze jest niewinny, ale 1. Coz za zbieg okolicznosci ze rozstaje sie z kolezankami i wraca sam do domu. (niby przez hotel, w ktorym pracowal, ale podobno tam go nie bylo) zreszta gdyby byl to mialby alibi i w zyciu by go chyba nie wsadzili do aresztu. A tego alibi brak. 2. Kolejny zbieg okolicznosci ze na CCTV idzie za ta zamordowana kobieta 3. i kolejny fakt to to ze DNA wskazuja na niego. Gdzie swiadkowie, ktorzy dowioda ze byl w hotelu w tym dniu? prawie kazdy hotel w UK ma CCTV, gdzie nagrania ze tam byl. wystarczy to sprawdzic aby dowiesc zabojstwa lub je obalic. Ale kilka faktow ktore jego obciazaja sa. rozumiem gdyby byl tylko DNA a nie bylo nagran na CCTV jak idzie za kobieta. jesli jest niewinny obysmy poznali jakie fakty nowe bo wg tego co teraz wiadomo jest na przegranej pozycji. (wg mnie) Nowa wiadomosc ze strony Exeter z dzis o 13 naszego czasu "Trial update noon: DNA matched Tomczak profile, court hears" www.thisisexeter.co.uk/ info na biezaco a z kolei tyle osob stoi w jego obronie, znajomi , przyjaciele. Przeciez nie wystawiali by siebie na ryzyko ze bronia zabojcy. strasznie zawila sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
zebonka5 Re: coz 21.01.08, 14:25 Badanie DNA to bardzo mocny dowod o ile byly prawidlowo zabiezpiczone i pobrane. Jak to sprawdzicć ? Może nalezaloby je powtorzyć Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Re: coz 21.01.08, 15:46 tulipanek10 napisała: > 2. Kolejny zbieg okolicznosci ze na CCTV idzie za ta zamordowana kobieta ZAMORDOWANĄ ??? Ona żyje i ma się dobrze. Tylko pamięć dziwnie straciła tuż po zdarzeniu. Inaczej by po prostu powiedziała że "to nie ten *utas" Ale pewnie Jakub chciał z nią zerwać a ona postanowiła... Baby bywają bezwzględne. Odpowiedz Link Zgłoś
albat Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 14:21 a mnie to w ogole nie obchodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
edytaj5 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 14:28 Czy można wierzyć komuś tak bezgranicznie? Czasem Ci spokojni biją żony że ho ho,a nikt by w to nie uwierzył. Czemu ten Jakub nie ma dziewczyny? Może po imprezce zachciało mu się...., a po wszystkim poszedł zapalić papierosa do hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcxz1 Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 14:28 jest istotna roznica w prawie polskim i angielskim. u nas mamy jakuba t. tam juz jakuba o konkretnym nazwisku. i tak byc powinno. mimo ze goscia oskarzaja o ten gwalt w moim odczuciu nie jest jeszcze gwalcicielem. dla mnie nieistotne jest czy jest polakiem czy nie. mamy po prostu dosc skomplikowany przypadek. sam jestem ciekawy jak to sie skonczy. we wszystkich historiach seryjnych zabojcow, gwalcicieli cala historie zaczyna sie od lat najmlodszych - otoczenie, rodzina, fascynacje mlodego czlowieka... i zawsze jest jakis punkt zwrotny ktory ustawia goscia na to ze pozniej zostaje gwalcicielem, morderca itp. A to zostal wykorzystany seksualnie, a to upokorzony przez starsza kobiete i pozniej sobie nie radzil w relacjach damsko- meskich itd itp. ktos juz tu wspominal bundiego, ja jeszcze polecam lekture o historii Paula Bernardo & Karli Homolka. to prawda wszedzie zaczyna sie od portretu psychologicznego. jak on bedzie perfekcyjnie zrobiony to trafia goscia w slaby punkt i sie przyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcxz1 Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 14:28 jest istotna roznica w prawie polskim i angielskim. u nas mamy jakuba t. tam juz jakuba o konkretnym nazwisku. i tak byc powinno. mimo ze goscia oskarzaja o ten gwalt w moim odczuciu nie jest jeszcze gwalcicielem. dla mnie nieistotne jest czy jest polakiem czy nie. mamy po prostu dosc skomplikowany przypadek. sam jestem ciekawy jak to sie skonczy. we wszystkich historiach seryjnych zabojcow, gwalcicieli cala historie zaczyna sie od lat najmlodszych - otoczenie, rodzina, fascynacje mlodego czlowieka... i zawsze jest jakis punkt zwrotny ktory ustawia goscia na to ze pozniej zostaje gwalcicielem, morderca itp. A to zostal wykorzystany seksualnie, a to upokorzony przez starsza kobiete i pozniej sobie nie radzil w relacjach damsko- meskich itd itp. ktos juz tu wspominal bundiego, ja jeszcze polecam lekture o historii Paula Bernardo & Karli Homolka. to prawda wszedzie zaczyna sie od portretu psychologicznego. jak on bedzie perfekcyjnie zrobiony to trafia goscia w slaby punkt i sie przyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
maxim38 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 14:49 Prawda jest taka,że pewnie szukają"dziury w całym,jelenia"by pozbyć się Polaków z Wyspy.Każdy pretekst jest dobry a ofiara?Tylko jedna.Historia zna takie przypadki(jak atak na WTC i wojna w Iraku).Szkoda mi Chłopaka ale trzeba było siedzieć w domu na D...e. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Dowody i poszlaki versus jego słowo??? 21.01.08, 14:51 Cóż, wszystko wskazuje na to, że dowody z DNA pogrążą pana Jakuba. Na cytowanej juz stronie: www.thisisexeter.co.uk/ jest informacja, że pierwszy test DNA był negatywny z powodu błędu komputera. Pewnie zaraz odezwą się głosy sugerujące jakąś teorię spiskową, ale bądźmy rozsądni - dla mnie dowód z DNA będzie rozstrzygający. Co najwyżej jeżeli jest podwazany przez obronę, może powinien zostać jeszcze raz przeprowadzony test. W ogóle nie rozumiem tej histerii wokół oskarżonego. Cała histeryczna jego obrona opiera się na twierdzeniu rodziny i znajomych że "on nie mógł tego zrobić" oraz na jego opowieści o wizycie w hotelu. Przeciw niemu jest mnóstwo poszlak - był w pobliżu miejsca zbrodni w przybliżeniu w czasie kiedy ją popełniono, odłączył się od grupy, byl sam więc nikt nie da mu alibi, na nagraniu widac jak za ofiara idzie ktoś ubrany podobnie jak oskarżony (nie mówię że to na pewno BYŁ on, ale przynajmniej sylwetka i ubiór się zgadza). Do tego - był podobno w hotelu w czasie popełnienia zbrodni, nie widać go na żadnym nagraniu z kamery? Nie pamięta go nikt kto sprzedawałmu papierosy albo widział w tym hotelu? Baaaardzo dziwne. Do tych wszystkich poszlak dochodzi dowód z DNA. Jak dla mnie patrząc obiektywnym okiem dowody sa mocne. I nie wystarczy mówienie że może to jest jeden z miliarda przypadków kiedy test DNA daje fałszywy rezultat, bo test wspieraja naprawdę mocne poszlaki. Tak więc jakkolwiek karę dożywocia za gwałt uważam za mocną przesadę, to w kwestii winy uważam że jak na razie jest mnóstwo argumentów za jego winą i prawie żadnych przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland Re: Dowody i poszlaki versus jego słowo??? 21.01.08, 15:50 rav107 napisał: > Na cytowanej juz stronie: www.thisisexeter.co.uk/ jest > informacja, że pierwszy test DNA był negatywny z powodu błędu > komputera. Pewnie zaraz odezwą się głosy sugerujące jakąś teorię > spiskową, ale bądźmy rozsądni - dla mnie dowód z DNA będzie > rozstrzygający. Co najwyżej jeżeli jest podwazany przez obronę, może > powinien zostać jeszcze raz przeprowadzony test. Pewnie komp. był z Windows Vista i dlatego spierniczył wyniki badania ..A jak chcesz jeszcze raz zrobić test ? Sperma rozkłada się po 2-3 dniach a Angielka zapewne się już nie raz myła od tamtego dnia. A-ha i krew na jej ubraniu NIE BYŁA ANI JEJ ANI JAKUBa... Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 15:45 Sadow nie bede wyglaszala bo nie mam do tego ani prawa ani nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie ze jest troszke zbyt wiele zbiegow okolicznosci. Akurat ktos prawie identycznie ubrany idzie za ta nieszczesna kobieta i to nie jest Jakub T., pomylili sie w DNA... chlopak odlacza sie od grupy (???) i wraca sam, dziwne troche... Poza tym nie zgadzam sie z autorem pierwszego wpisu, na drugim ujeciu, z innych kamer czlowiek idacy za kobieta ma rowniez krotki rekaw u koszuli, ale moze mnie oczy myla. Poza tym jesli rozmawial z siostra przez telefon, to juz dawno powinno byc to udowodnione, w bardzo latwy sposob przeciez. Ale co ja tam wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
ind-ja Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 16:27 a czy ofiara,ktora zreszta przezyla nie moze zeznawac albo chociaz potwierdzic,czy rzeczywiscie gwalcicielem jest Kuba?I jeszcze jedno mnie zastanawia,czy skoro ma alibi(jesli w ogole informacje zostaly potwierdzone,ze o danej porze przebywal w hotelu)to dlaczego tak sie czepiaja tego chlopaka.Cos mi sie wydaje,ze angole maja dosyc Polakow na swojej wyspie.Robia wszystko,zeby ukarac Polaka.Jesli tak sie stanie,bedzie to juz kolejny przypadek bezpodstawnego wyroku sadowego.Tym razem poszkodowanym bedzie Kuba.Dostanie dozywocie.Prawdziwego gwalciciela znajda przy okazji innego,jeszcze bardziej brutalnego gwaltu.I gdzie ta ich sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
bupu Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 16:42 Ofiara nie będzie zeznawać, bo skutkiem pobicia doznała amnezji. Tak na marginesie DNA podejrzanego samo się w ciele tej nieszczęsnej kobiety nie zjawiło. Poza tym jego alibi zapewne zostało sprawdzone, no chyba że chcecie wierzyć, że adwokat podejrzanego też jest w spisku. W teorie spiskowe o "wrednych Angolach" co chcą się Polaków z Wyspy pozbyć nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys do ind-ja 21.01.08, 17:56 Poczytaj troszke wiecej na ten temat to znajdziesz odpowiedz na swoje pytania. Przede wszystkim kobieta pokrzywdzona nic nie pamieta, dostala, ze sie tak kolokwialnie wyraze. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Alibi??? 21.01.08, 17:02 Gdyby ten proces toczył się w Polsce, to nie byłoby tego całego gadania o "wrednych Angolach" którzy chcą sie pozbyć Polaków i czepili się bogu ducha winnego chłopaka z Polski. Rodzina i przyjaciele zawsze będą bronić oskarżonego, zwłaszcza w procesie poszlakowym. Natomiast jeżeli alibi które przedstawia pan Jakub jest prawdziwe, to jego sprawdzenie powinno byc banalnie łatwe: - był w hotelu? Po pierwsze powinno być nagranie z kamer hotelowych - przy odrobinie szczęścia może udąło by się stwierdzić dokładnie o której przyszedł i o której wyszedł. Nie wierzę że w mieście w którym kamery są na co drugiej ulicy nie ma kamer w hotelach... Dodatkowo pamiętać powinna go po pierwsze osoba która mu sprzedawała papierosy, po drugie ten człowiek z którym tak podobno długo rozmawiał. Czemu nic nie słyszymy o nagraniach z hotelu ani o zeznaniach osób które widziały go tej nocy w hotelu? - rozmawiał przez telefon z siostrą? Proszę bardzo - sprawdzamy billingi z tej nocy i wszysto jest jasne - o której i jak długo rozmawiał. Oczywiście to może niczego nie dowodzić, bo mógł rozmawiac przed albo po gwałcie, ale może akurat wisiał na telefonie w chwili kiedy zrobiono nagranie na kamerze, co świadczyłoby że osoba na filmie to nie był on? Dlaczego nie słyszymy nic o billingach? - Ktoś wspomniał tutaj że znaleziono na ubraniu ofiary krew która nie należała ani do niej, ani do niego - to byłaby mocna poszlaka przeciw jego winie, ale dlaczego w ogóle sie o nim nie mówi? Skąd ta informacja? To co napisałem powinno być banalne i oczywiste dla obrońcy pana Jakuba i powinno co najmniej stworzyć na tyle wątpliwości aby został uniewinniony z niewystarczających dowodów winy - oczywiście pod warunkiem że to alibi jest prawdziwe, ale do udowodnienia tego potrzeba dowodów o których napisałem wyżej, a nie słów oskarżonego i opinii znajomych że "on tego nie mógł zrobić"... Odpowiedz Link Zgłoś
wuwu_1 Re: Alibi??? 21.01.08, 19:51 Śledzę tę sprawę od początku i wiem, że nie chodzi o sympatię do rodaka, tylko o wyjaśnienie prawdy. W hotelu pracował Litwin, do którego dotarła obrona i który dał alibi Jakubowi, ale teraz nic nie słychać o tej linii obrony; billingi z telefonu siostry potwierdziły to, że z telefonu Jakuba dzwoniono na telefon siostry (albo odwrotnie - nie wiem) o tej godzinie, ale sąd odrzucił ten jako dowód, argumentując, że dowodzi to tylko tego, że nawiązano takie połączenie, a nie, kto je nawiązał. Po wyjeździe Jakuba z Anglii napady na kobiety i gwałty powtarzały się w Exeter; 12 listopada 2006 zatrzymano w Exeter taksówkarza, który popełniał już takie przestępstwa, ale wypuszczono go za kaucję i ten zniknął (Jakub natomiast o kaucji nie miał co marzyć i od razu po osadzeniu w Anglii zamknięto go w pojedynczej celi jak najniebezpieczniejszego przestępcę - po interwencji konsula warunki zatrzymania zmieniono). W BBC 21 lutego 2007 ukazał się artykuł, że brytyjska policja zbada ponownie setki! spraw kryminalnych ponieważ istnieje uzasadnione podejrzenie, że wyniki badań DNA nie zostały przeprowadzone prawidłowo (podejrzenie wzbudził fakt, że w sprawie w której były inne dowody winy, badanie DNA tego nie potwierdziło). Rzeczywiście, ponowne badanie DNA pobrane z odzieży ofiary nie jest zgodne z DNA Jakuba i sąd wycofał się z zarzutów ciężkiego uszkodzenia ciała i próby zabójstwa. A teraz okazuje się, że ten koronny dowód, którego nie można powtórzyć (rozumiem, że nie ma już próbki z ciała ofiary) jest zgodny tylko w 50%. W tej sprawie jest bardzo dużo niewiadomych i chyba nikt nie chciałby znaleźć się w sytuacji Józefa K. z Procesu Kafki, a coraz częściej tak myślę o Jakubie. I żadne odszkodowanie, które ewentualnie miałby dostać, tego nie zrekompensuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
black.scholes Nie wiem... 21.01.08, 17:03 Ciezko powiedziec. Jezeli faktycznie DNA w nasieniu sie zgadza, to przeciez nie znalazlo sie (jak rozumiem w pochwie po stosunku) tam przypadkowo... Z drugiej strony nie ma innych dowodow, a badanie moglo byc nieprawidlowo przeprowadzone. Zycze Kubie, zeby okazalo sie, ze to nie on. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa909 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 18:02 Zauważyłem dokładnie to samo, jeszcze zanim spojrzałem na twoją tezę. Masz rację oni są zupełnie inaczej ubrani. Po drugie sam scenariusz wydaje sie być niedorzeczny, Jakub po imprezie ze znajomymi poszedłby po fajki do pracy, a następnie wyszedłby na ulicę, żeby zgwałcić prawie dwa razy starszą od siebie kobietę!! Co jak co ale kobieta w wieku 48 lat (z całym szacunkiem) nie wydaje mi się być atrakcyjną, a już tym bardziej do gwałtu, gdzie najcześciej ofiarami padają kobiety młode i atrakcyjne, przecież gwałciciel jest świadomy swojego czynu i tego, że może ponieść karę, dlatego przeważnie wybiera młode (kara jest ta sama ale, przepraszam za stwierdzenie, przyjemność zupełnie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 18:07 O jakze sie mylisz :) Poczytaj troszke na temat "myslenia" gwalciciela. Gdyby gwalcili tylko mlode i piekne to skad by sie wziely te zgwalcone nie-mlode i nie-piekne! Odpowiedz Link Zgłoś
inhaler Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 21:33 Ale bzdura...gwałcone są staruszki i niemowlęta a Ty o atrakcyjności...tu wcale nie chodzi o czysty popęd... Odpowiedz Link Zgłoś
trustful Re: Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedz 21.01.08, 21:24 no własnie do czego to podobne, na ch...j taki monitoringg jesli "specjaliści" na podstawie ujecia z kilku kamer nie potrafia ocenić czy to ten czy nie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Amnezja i z czym to sie je ? 21.01.08, 23:25 Pojawia sie tu to takie tajemnicze pojecie : A M N E Z J A . Wydaje mi sie , ze wiekszosc internautow rozumie to pojecie tak jak czasami jest definiowane w telenowelach , czyli abstrkcyjnie i w wydumany sposob . Mialem kolege , ktory po wypadku mial amnezje . Nie pamietal wiele rzeczy z bliskiej i dalekiej przeszlosci .Na przyklad , kiedy jechal samochodem w swoim miescie , to mogl zabladzic w jednej dzielnicy , bo akurat ta czesc mozgu zostala zniszczona , a w innej dzielnicy orientowal sie doskonale , bo ten zapis w mozgu zachowal sie nie naruszony . Amnezja jest tylko przejawem uszkodzenia , kalectwa naszego mozgu . Poprostu Amnezja oznacza , ze zamiast zdrowego mozgu nosimy w glowie worek zdegenerowanych i spalonych flakow . Zwykle Amnezji towarzyszsa liczne inne uposledzenia . Amnezja jest oznaka kalectwa i wystepuje min. po silnym fizyczneym urazie glowy . Angielka miala wgniecione twarzowe kosci czaszki , wygladala tak jakby ja sprasowano od przodu . Dostala prawdopodobnie cegla w twarz . Lub uderzona , upadajac na ta twarz ,uderzyla z ogromna sila w betonowy chodnik . Wtedy nastapily nieodwracalne uszkodzenia mozgu . Kobieta zostala ciezka inwalidka do konca zycia . Odpowiedz Link Zgłoś
t184 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 23:18 Nie wierzę, że chłopak jest winny. Jestem resocjalizatorem z dużym doświadczeniem. Wiem, że doszło do poważnych uchybień. Nie pierwszy padają bezpodstawne oskarżenia, które trzeba rzetelnie udowadniać. Inaczej będą zawsze kolejne ofiary, a prawdziwi sprawcy będą się śmiali w twarz "wymiarom sprawiedliwości,bo tak naprawdę będą mieli rację,że są bezkarni.Skoro tak łatwo można się pomylić albo zrzucić winę na kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
t184 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 21.01.08, 23:29 Nie wierzę, że chłopak jest winny. Jestem resocjalizatorem z dużym doświadczeniem. Wiem, że doszło do poważnych uchybień. Nie pierwszy raz padają bezpodstawne oskarżenia, które trzeba rzetelnie udowadniać. Inaczej będą zawsze kolejne ofiary, a prawdziwi sprawcy będą się śmiali w twarz "wymiarom sprawiedliwości",bo tak naprawdę będą mieli rację,że są bezkarni.Skoro tak łatwo można się pomylić albo zrzucić winę na kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Paul Bernardo czyli Gregory Peck 22.01.08, 00:36 Paul Bernardo zgwalcil ponad 50 kobiet w Toronto , Ostatnie 3 zamordowal razem z zona Karla Homolka . Bylem na jego rozprawie . Siedzialem w lawie z dziennikarzami , tuz za plecami przystojniaczka . Paul ma 188 centymetrow wzrostu , wtedy byl szczuply , wysportowany i elegancki . Dzisiaj odsiaduje wyrok wielokrotnego dozywocia . Slyszy sie w mediach , ze uwiodl juz strazniczki wiezienne . Wiadomo ,ze kobiety , ktore go pilnuja , przepadaja za nim i regularnie przynosza mu do wiezienia specjaly z MacDonalda , slodycze z Tim Hortona i pizze z Burger Kinga . Bernardo nawet i w wiezieniu jest stale szarmancki , elegancki i niezwykle ujmujacy . Podobno , tym cos , co go zrobilo monstrum bylo jego bekarctwo . Paul urodzil sie w wyniku skoku w bok jego mamusi . Na dodatek mamusia w jakis okrutny sposob mu to uswiadomila w okresie dojrzewania . Jego nienaturalny ojciec byl sadownie karany za podgladnie nagich sasiadek w kiblu , tudziez pod przysznicem . Homolkowna urodzila juz jakies murzyniatko i zwiala z Kanady gdzies na Karaiby . Moze jest na Kubie , albo Santo Domingo . 12 lat jednak odsiedziala . www.cybersleuths.com/billkelly/bernardo.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Jakub T. - gwałciciel, czy tragicznie posądzony? 22.01.08, 01:03 Jakub T. - gwałciciel, czy tragicznie posądzony? Odpowiem , ani jedno , ani drugie . To jest poprostu tragiczny tytul wymyslony przez jakas kocice , albo kochajacego inaczej kota z Gazety Wyborczej . Odpowiedz Link Zgłoś
dalti Re: Paul Bernardo czyli Gregory Peck 22.01.08, 16:25 Przed kropką i przecinkiem nie wstawia się spacji. Resztę twoich dyrdymałów zostawiam bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
doomsday Re: Paul Bernardo czyli Gregory Peck 23.01.08, 01:43 delti napisal : "Przed kropką i przecinkiem nie wstawia się spacji. Resztę twoich dyrdymałów zostawiam bez komentarza." Co za oszamialajacy wpis , szkoda , ze tylko twoj jeden w tym watku . Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Kara śmierci 22.01.08, 01:12 jestem za karą śmierci ale dla 100% dowodów. A nie opartej na poszlakach. W USA jest całkiem niezły obecnie system. Odpowiedz Link Zgłoś
natkak Re: Kara śmierci 24.07.08, 08:21 krakus24, co Ty bredzisz o idealnym systemie w U.S.A?Wiesz ilu ludzi tam siedzi za niewinność( w Stanach to świetny interes, bardzo intratny)a ilu zginęło na krzesłach elektrycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Czuc szura! 22.01.08, 06:18 Wiadomo kto za tym stoi ale nie ma sensu teraz wytykac i pisac bo to i tak nie pomoze.. Pytanie? Dlaczego ta sprawa jest tak glosno wszendzie opisywana? Wlasnie! $1 million question? Dlaczego na przyklad sprawa Polki ktora byla oblana bezyna i popalona (chyba to bylo w Liverpool) poprzez jej bylego angielskiego chlopaka tylko na jedna malutka ramke gdzies tam na koncu gazety zasluzyla? Sprawa zostala rozdmuchana celowo... komus chodzi o to aby Polak zostal uznany winny w gazetach a nie w sadzie.. nalezy szybko ale wlasciwie wnioski z tego wycianac.. dlaczego? hmm Kto ma monopol medialny w Angli, i nie tylko? hmm No wlasnie? Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
golema Polityczna sprawa. 22.01.08, 06:34 highalt napisała: "Wiadomo kto za tym stoi ...glosno wszendzie... No wlasnie? Kto? " Sadzisz, ze to PiS za tym stoi? Lub siedzi? Tez nie wykluczam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Czuc szura! 22.01.08, 09:30 highalt napisała: > Wiadomo kto za tym stoi ale nie ma sensu teraz wytykac i pisac bo to i tak nie > pomoze.. Pytanie? Dlaczego ta sprawa jest tak glosno wszendzie opisywana? > Wlasnie! $1 million question? Dlaczego na przyklad sprawa Polki ktora byla > oblana bezyna i popalona (chyba to bylo w Liverpool) poprzez jej bylego > angielskiego chlopaka tylko na jedna malutka ramke gdzies tam na koncu gazety > zasluzyla? Sprawa zostala rozdmuchana celowo... komus chodzi o to aby Polak > zostal uznany winny w gazetach a nie w sadzie.. nalezy szybko ale wlasciwie > wnioski z tego wycianac.. dlaczego? hmm Kto ma monopol medialny w Angli, i nie > tylko? hmm No wlasnie? Kto? Śmieszni jesteście z tym wybielaniem prawdopodobnego gwałciciela. I to na jakiej podstawie? Bo rodzina twierdzi że "nie mógł tego zrobić", a w ogóle to "taki fajny misio"? Jak na razie wszystkie poszlaki świadczą przeciwko niemu i coś za dużo tych poszlak żeby bez kontrdowodów uznać to za zwykły przypadek. I naprawdę skończmy z tymi śmiesznymi tekstami że to źli Angole chcą wrobic Polaka albo że "ktoś za tym stoi". To samo mogło zdarzyć się w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu lub dowolnym innym miejscu w POlsce i wtedy byście pewnie głośno krzyczeli o karze śmierci. Sąd zdecyduje, a adwokaci pana Jakuba T. niech sie lepiej wezmą do roboty, bo na razie przegrywają z prokuraturą na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
maria_woz czy eksperci mają kłopoty ze wzrokiem? 22.01.08, 13:14 te filmiki są ewidentnym dowodem, że to nie on zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcą - ja osobiście zwróciłam uwagę na długość spodni i inny chód... ponadto z tymi próbkami DNA?! to bliżej przyjrzała bym się pracy policjantów, którzy mieli z nimi do czynienia oraz postarałabym się bardzo o "wydobycie" twarzy z drugiego filmu!!! - przecież jest taka technika,a dysponujemy oryginalnymi nagraniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Proces: "nie ma wątpliwości co do badania DNA" 22.01.08, 16:45 No i cóż, informacja sprzed trochę ponad 2 godzin z procesu Jakuba T. jest taka, że kolejny ekspert od badań DNA wyklucza możliwość pomyłki podczas badania DNA pana Jakuba T. i potwierdza że pierwszy negatywny wynik wynikał z błędu programu komputerowego. Chyba jedyny punkt zaczepienia obrony legnie w gruzach... Dodatkowo prokurator stwierdził, że gdyby obrona sobie tego życzyła, była możliwość powtórzenia badań, ale obrona z takim wnioskiem nie wystąpiła. Pytam więc - dlaczego? Czyżby obawiali się że druga niezależna próba potwierdzi winę pana Jakuba T.? BTW z tego co mi wiadomo "zanieczyszczenie" próbki DNA może się zdarzyć, ale jest to natychmiast wykrywane podczas badania DNA - albo wówczas nie da się wyodrębnić kodu DNA z próbki, albo wyodrębnia się kody dwóch różnych osób i od razu wiadomo wtedy że coś jest źle i badanie trzeba powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Re: Proces: "nie ma wątpliwości co do badania DNA 22.01.08, 17:12 Kolejna wiadomość z procesu, o której Wyborcza ani osoby broniące Jakuba T. na forum nie pisali - torebkę zgwałconej znaleziono w pobliżu nie miejsca przestępstwa, ale miejsca gdzie mieszkał pan Jakub. No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Jutro chwila prawdy dla Jakuba T. 22.01.08, 18:59 Jutro nastąpi chwila prawdy. Dzisiaj prokuratura zakończyła przedstawianie dowodów. Jutro o 10:30 czasu brytyjskiego swoją szansę na przedstawienie alibi, dowodów, przesłuchanie świadków etc. będzie miała obrona. I okaże się czy Jakub T. ma na swoją obronę coś więcej niż zapewnienia przyjaciół i rodziny że to dobry chłopak. Mam szczerą nadzieję że ma, bo w przeciwnym razie po tym co pokazała prokuratura moim zdaniem jego los jest przesądzony. Odpowiedz Link Zgłoś
ml130676 Od dziś ksywka "Misio" będzie mi się kojarzyć... 28.01.08, 17:23 ...jednoznacznie. To chyba jednak nie był gwałt z premedytacją, bo rasowy zboczeniec zakłada prezerwatywę, żeby nie było śladów. Inny wniosek: nie gwałcić poza granicami naszego kraju. W Polsce, jak się słyszy o takich sprawach, wyroki zapadają na ogół w zawieszeniu albo tak jakoś symbolicznie 2-3 latka i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek aleś ty mądry... 28.01.08, 18:39 ml130676 napisała: > ...jednoznacznie. To chyba jednak nie był gwałt z premedytacją, bo > rasowy zboczeniec zakłada prezerwatywę, żeby nie było śladów. Inny > wniosek: nie gwałcić poza granicami naszego kraju. W Polsce, jak się > słyszy o takich sprawach, wyroki zapadają na ogół w zawieszeniu Podaj choć JEDEN przykłąd podobnej sprawy, gdzie zapadł wyrok w zawieszeniu. CHOĆ JEDEN. Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak ta cala relacja w GW 28.01.08, 19:19 jest jakas taka dziwna. Siostra z nim rozmawia i temat urwany. DNA sie zgadza a moze pomylka. Wyglada jak misio ale niedzwiedzie tez morduja i rozszarpuja ofiary. Badali go na wariografie. A moze obrona nie wie ze takie cos istnieje. A na lekka nute to jak w Szwejku. No juz rok odsiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: ta cala relacja w GW 28.01.08, 19:39 Na wszystkich filmach są te rażące w oczy białe buty. Więc chyba wciąż jest to ta sama osoba. ALE DLACZEGO W OSTATNIEJ SCENIE FACET MA CIEMNE BUTY???Przecież to jest już ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
macarthur ciekawe jaki sprawa przybrałaby obrót gdyby 28.01.08, 20:25 odmówił poddaniu się badania DNA Odpowiedz Link Zgłoś
blekota_ Brytanio, daleko ci do cywilizowanego swiata! 29.01.08, 17:08 To dowodzi jak brytyjczycy sa dalecy od cywilizowanego swiata - skazac bez dowodow, na postawie poszlak i emocji (obraz z kamer to sciema, a DNA to prawdopodobnie manipulacja, bo za pierwszym razem wyniki byly inne, innych dowodow brak). U nas w czasach komunistycznych oskarżano by reżim za niesprawiedliwe sady, a tu jest to sprawiedliwosc demokratycznego kraju o dlugich tradycjach prawnych. Nie jest tajemnicą, ze Brytyjczycy sa najbardziej perwersyjnym narodem Europy, gdzie degeneracja do cna jest szeroko rozpowszechniona, sami sobie wyhodowali bestie, jak ten gwałciciel, ale znalezli sobie ofiare z obcego panstwa, bardzo dalekiego od brytyjskiej seksualnej degradacji. Mnie przekonuje tu otwartosc czlowieka, ktory nie ma nic na sumieniu i sam pomaga policji oddajac material genetyczny. Cos w stylu - ukradl kowal, a Cygana powiesili... Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Brytanio, daleko ci do cywilizowanego swiata! 24.07.08, 09:33 blekota_ napisał: > To dowodzi jak brytyjczycy sa dalecy od cywilizowanego swiata - skazac bez dowodow W tej sprawie dowody były tak mocne, że w Polsce byłaby stuprocentowa pewność wyroku skazującego. Odpowiedz Link Zgłoś
nola9 Wszystko, co o sprawie Jakuba T. trzeba wiedzieć 04.10.08, 00:45 Ogladalam program w ktorym dwoch POLSKICH specjalistow sprawdzalo czy dowody swiadczace o winie Jakuba sa mozliwe, czy dalby rade w takim czasie przejsc tyle i tyle metrow, wszystko dokladnie sprawdzali i mierzyli, otoz nie udalo im sie podwazyc tych dowodow, stwierdzili ze jest to mozliwe, ze mogl to zrobic, nie ma sladow mowiacych jednoznacznie o tym ze na 100% to nie byl on, dlatego mam watpliwosci, przed dobejrzeniem tego programu bylam pewna ze to koziol ofiarny, ze anglicy wola skazac jakiegos tam polaka, ale teraz nie jestem do konca tego pewna... Odpowiedz Link Zgłoś