united-europe 16.02.08, 18:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zeberdee24 Re: Koniec epoki - Polaroid zamyka fabryki 16.02.08, 19:56 Swoją drogą to kolejna z rzeczy które przeminęły zanim polski rynek do nich dojrzał, tak jak telefony stacjonarne(zastąpione komórkami), automatyczne sekretarki w tychże, kuchenki mikrofalowe, stacje dysków 5.25, i parę innych bajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Koniec epoki - Polaroid zamyka fabryki 16.02.08, 20:28 I dobrze... bo co Polaroidy dawały fotografującemu oprócz natychmiastowości otrzymania zdjęcia? Ani jakości, ani poręczności. Odpowiedz Link Zgłoś
epapier Polaroid zbankrutował już w 2001 roku 16.02.08, 22:45 Ale wcale mi nie żal tej firmy, spotkał ja zasłużony los monopolisty. w 1986 roku Kodak przegrał z Polaroidem spór patentowy, uniemożliwiło to wprowadzenie konkurencyjnych rozwiązań w fotografii błyskawicznej. pl.wikipedia.org/wiki/Polaroid_Corporation en.wikipedia.org/wiki/Instant_camera Odpowiedz Link Zgłoś
kaspar5 Re: Koniec epoki - Polaroid zamyka fabryki 17.02.08, 09:49 Przede wszystkim dawały szybki i wierny podgląd zdjęcia w warunkach studyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lesheque A kiedy przeminęły kuchenki mikrofalowe i co je... 17.02.08, 10:22 ... wyparło? Pytam, bo niedawno jedną kupiłem a tu się dowiaduję, że jestem dinozaurem :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: A kiedy przeminęły kuchenki mikrofalowe i co 17.02.08, 10:24 No jak to co wyparło? Kuchenki blu-ray. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 A czy swetry z polaru będą nadal produkowane? 17.02.08, 08:57 Widziałem kiedyś na rynku majty z polaru, ale wydaje mi sie że nie są higieniczne, nie są zdrowe. W końcu polar jest sztuczny - nie rośnie na drzewie, ani na owcy. -- frant.one.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nexen "kolorowego druku technicznego" - a co to? 17.02.08, 10:39 Dyletanctwo aż kole w oczy. Jak już kochany "ałtorze" to druk TERMICZNY. Błagam, skąd GW bierze takich debili... Bez przerwy artykuły błyszczą swoim poziomem. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeniu22 Re: "kolorowego druku technicznego" - a co to? 17.02.08, 10:46 Literówka to jeszcze nie objaw debilizmu. Zawsze jesteś nieomylny? Też się domyśliłem, że to błąd, ale z tego powodu nie wyzywam autora... Odpowiedz Link Zgłoś
dzekson22 Re: "kolorowego druku technicznego" - a co to? 17.02.08, 14:17 kasą sie obłowili teraz niech cyfrówki zarobią s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376 Odpowiedz Link Zgłoś
glomek polaroid 18.02.08, 08:37 a mnie zadziwia jak gladko prywatnej firmie moze pojsc znikniecie z rynku. byl kolos gigantyczne zyski, ale widac ze to przeminelo i nie ma sie co na swiat obrazac wiec za chwile bedzie 150 pracownikow. ze tez to sie tak nie da np z kopalniami. i niewazne ze teraz moga byc dochodowe za chwile znowu nie i generalnie niewiadomo co z nimi robic - teraz. chodzi mi o to ze kiedy wydawalo sie ewidentne ze stanowia tylko kule u nogi to za cholere tej kuli nie dalo sie pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk A ja się cieszę... 18.02.08, 10:24 ...zawsze, gdy postęp techniczny rozwala kolejnego pazernego monopolistę :-) Jeszcze w latach 90. polaroidy w Polsce potrafiły kosztować nawet dwa razy drożej niż w USA - zapewne "budowali sobie markę" na przyszłość, żeby Polacy wzbogaceni za kilka lat postrzegali Polaroid jako markę luksusową. No i się nie doczekali - i dobrze; śmierć Działom Marketingu ;-P Jeszcze zatańczę na grobach producentów i dystrybutorów "legalnych" płyt CD/DVD... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Ja też. 18.02.08, 11:17 kapitan.kirk napisał: > ...zawsze, gdy postęp techniczny rozwala kolejnego pazernego > monopolistę :-) Jeszcze w latach 90. polaroidy w Polsce potrafiły > kosztować nawet dwa razy drożej niż w USA A tam i tak tanie nie były. Moja żona dostała to g... na komunię w Kanadzie. Sama może zużyła dwie paczki filmów, bo nastolatkę nie było stać na kupowanie kaset. Sprzedaliśmy to na allegro jak tylko się dało. Odpowiedz Link Zgłoś
dwatrzy3 Be Em Ix 18.02.08, 15:40 Taaaa! a BMX'y staly wtedy po 40 milionów na allegro!! to byly czasy ale to se ne wrati............ PS wigry3 tez popchnales na allegro? Odpowiedz Link Zgłoś
karinka794 Koniec epoki - Polaroid zamyka fabryki 18.02.08, 18:04 - to jest na prawde koniec pewnej epoki, pamiętam jak w latach 90 ojciec przywiózł coś takiego z NRD :) i robił mi polaroidem zdjecia na Pasowaniu w pierwszej klasie podstawowej... zrobiły straszną furorę te zdjecia, i nikt kopii nie miał ;) :)... a aparat był używany moze jeszcze kilka razy bo rzeczywiscie kasety do niego kupe kasy kosztowały ... szkoda tylko ludzi którzy stracą posady w ich firmach... Odpowiedz Link Zgłoś