lodzermensch7 Preambuła. 15.03.08, 19:52 Przed wydaniem opinii warto zapoznać się z treścią propozycji PiS żeby wiedzieć o co idzie spór. Ja nie wiem co tam jest takiego bulwersującego, że rząd razem z panem marszałkiem tak bronią się rękami i nogami przed wpisaniem tych słów do ustawy. (tekst preambuły) 1. Rzeczpospolita Polska jest i pozostaje suwerennym państwem, którego decyzje mają źródło w woli Narodu dotyczy to w szczególności decyzji o przystąpieniu Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej i kształcie jej członkostwa w tej organizacji międzynarodowej, a także o ewentualnym wystąpieniu z niej. 2. Przepisy Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, która jest najwyższym prawem Rzeczypospolitej Polskiej, z racji jej nadrzędnej mocy prawnej, korzystają z pierwszeństwa obowiązywania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i stosowania przez wszystkie jej władze publiczne przed postanowieniami umów międzynarodowych oraz aktów wydawanych na podstawie tych umów przez organizacje międzynarodowe, w tym przed Traktatem z Lizbony, Traktatem o Unii Europejskiej, Traktatem o funkcjonowaniu Unii Europejskiej i Traktatem ustanawiającym Europejską Wspólnotę Energii Atomowej oraz przed każdym aktem powstałym na podstawie tych Traktatów lub obowiązującym na mocy tych Traktatów. 3. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej zawiera odwołanie do chrześcijańskiego dziedzictwa Narodu, mające istotne znaczenie także w okresie członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej. 4. Podpisując Traktat z Lizbony, Państwa Członkowskie Unii Europejskiej odstąpiły od koncepcji `Konstytucji dla Europy;. 5. Traktat z Lizbony nie daje podstaw do wykładni, która dopuszczałaby, aby w ramach instytucji Unii Europejskiej były podejmowane jakiekolwiek działania uszczuplające suwerenność Państw Członkowskich, godzące w ich narodową tożsamość lub szkodzące ich słusznym interesom narodowym. 6. Karta praw podstawowych Unii Europejskiej w żaden sposób nie narusza prawa Rzeczypospolitej Polskiej do stanowienia prawa w zakresie moralności publicznej, prawa rodzinnego, a także ochrony godności ludzkiej oraz poszanowania fizycznej i moralnej integralności człowieka, co zostało potwierdzone w Deklaracji Rzeczypospolitej Polskiej dołączonej do Traktatu z Lizbony. 7. Istotne wiążące ustalenia, co do zakresu związania Rzeczypospolitej Polskiej Kartą praw podstawowych Unii Europejskiej zawiera Protokół w sprawie stosowania Karty praw podstawowych do Polski i Zjednoczonego Królestwa, dołączony do Traktatu Lizbońskiego, a jakiekolwiek ewentualne poszerzenie owego zakresu w przyszłości wymagałoby zachowania trybu, jakiego Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej wymaga w przypadku przekazania organizacji międzynarodowej kompetencji organów władzy państwowej w niektórych sprawach. 8. Protokół w sprawie stosowania Karty praw podstawowych do Polski i Zjednoczonego Królestwa, dołączony do Traktatu Lizbońskiego, uniemożliwia skuteczne pozywanie Rzeczypospolitej Polskiej, osób fizycznych oraz osób prawnych w oparciu o przepisy Karty praw podstawowych, w tym w sprawach majątkowych dotyczących nieruchomości położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej 9. W Deklaracji Rzeczypospolitej Polskiej dotyczącej Protokołu, o którym mowa wyżej, Rzeczpospolita Polska oświadczyła, że ze względu na tradycję ruchu społecznego `Solidarność; i jego znaczący wkład w walkę o prawa społeczne i pracownicze, w pełni szanuje prawa społeczne i pracownicze ustanowione prawem Unii Europejskiej, w szczególności prawa potwierdzone w tytule IV Karty praw podstawowych Unii Europejskiej. Gdyby ludzie zadali sobie trud przeczytania tej krótkiej preambuły jaką proponuje PiS to wyszłaby na jaw cała obłuda Tuska i jego kompanów. Niestety mało komu chce się to zrobić i większość woli polegać tylko na relacjach medialnych, a tu manipulacja i zakłamanie idą pełną parą. Bo w traktacie jest mały kruczek. Unia zabiera na stałe prawa tego kraju, który sobie z niego zrezygnuje. I już tych praw nam nie odda. To takie proste, a ty nie kumasz. Zrezygnować z niepodległości można bezboleśnie. Jej odzyskanie kosztuje morze krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 Re: Preambuła. 15.03.08, 21:08 Tyle, że preambuła nie ma znaczenia prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Re: Preambuła. 15.03.08, 22:20 Jestem zwolennikiem obowiazywania w Polsce Karty Praw Podstawowych. Nie podzielam zastrzezen poprzedniego rzadu co do skutkow obowiazywania KPP w Polsce. Uwazam, ze w przyszlosci Polacy powinni miec mozliwosc wypowiedzenia sie na ten temat w ogolnonarodowym referendum. Zainteresowal mnie art. 7 preambuly - "7. Istotne wiążące ustalenia, co do zakresu związania Rzeczypospolitej Polskiej Kartą praw podstawowych Unii Europejskiej zawiera Protokół w sprawie stosowania Karty praw podstawowych do Polski i Zjednoczonego Królestwa, dołączony do Traktatu Lizbońskiego, a jakiekolwiek ewentualne poszerzenie owego zakresu w przyszłości wymagałoby zachowania trybu, jakiego Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej wymaga w przypadku przekazania organizacji międzynarodowej kompetencji organów władzy państwowej w niektórych sprawach." Nie wiem dokladnie co oznacza ostatnie zdanie. Co oznacza owo "zachowanie trybu..."? Jezeli oznacza to, ze Polacy w przyszlosci nie beda mogli wypowiedziec sie na temat KPP, to ten art. uwazam za niemozliwy do zaakceptowania, oslabiajacy polska demokracje. Nie wiem dlaczego Polacy mieliby miec zamknieta mozliwosc kontrolowania nieprawnego postepowania wladzy wobec wlasnych obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch7 Re: Poncyliusz: Część posłów PiS może zagłosować 15.03.08, 19:53 Bo w traktacie jest mały kruczek. Unia zabiera na stałe prawa tego kraju, który sobie z niego zrezygnuje. I już tych praw nam nie odda. To takie proste, a ty nie kumasz. Zrezygnować z niepodległości można bezboleśnie. Jej odzyskanie kosztuje morze krwi. Gdyby ludzie zadali sobie trud przeczytania tej krótkiej preambuły jaką proponuje PiS to wyszłaby na jaw cała obłuda Tuska i jego kompanów. Niestety mało komu chce się to zrobić i większość woli polegać tylko na relacjach medialnych, a tu manipulacja i zakłamanie idą pełną parą. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachiensis "morze krwi"? A co robil gieroj Jarcio 13.12.81 ? 15.03.08, 20:00 Ano siedzial u mamci pod pierzyna i sie posrywal ze strachu. Ten typek nie wie co to patriotyzm. To jest nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Trzeba juz wzywac Pana Boga? 15.03.08, 21:10 Cuda Tusia to za malo?Chyba spotka Cie srogi zawod,bo....(p)owce tez moga zaczac myslec-:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Trzeba juz wzywac Pana Boga? 16.03.08, 09:10 jak na razit Pan Bog jest po wlasciwej stronie, nie zauwazylas? Samoobrone pogonil w buraki, LPR zagonil w krzaki, PISua sprowadzil do parteru, czekamy teraz tylko na wlasciwe miejsce dla rydzykowego kleru.... Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardfilip Poncyliusz: Część posłów PiS może zagłosować za.. 15.03.08, 20:42 Nie jestem sympatykiem tego ugr upowania.Ale nie naleze do tych,ktorzy przeciwnikow politycznych traktuja jak wrogow.Wierze w to,ze w szeregach PiS u znajduje sie wiecej odpowiedzialnych politykow typu pp Zalewskiego,Poncyliusza itp.Kaczynski zas niech jedzie do Rydzyka i modli sie o zdrowie.Bo o rozum niestety zapozno. Odpowiedz Link Zgłoś
freemarsjanin Jasne, ze moga, bo widza, ze Jarek to idiota, ktor 15.03.08, 22:23 y niszczy ich partie w imie leczenia swoich nieuleczalnych kompleksow... Odpowiedz Link Zgłoś
jan3211 Za gadżety i władzę oddadzą dranie suwerennosć ? 16.03.08, 00:25 To jest oczywiste , że najpierw trzeba odzyskać banki, a potem mysleć o UE. Odpowiedz Link Zgłoś
janbacz Traktat trzeba odrzucić 16.03.08, 00:35 Traktat trzeba odrzucić bo zabiera nam niepodległość. Ja lubię sąsiadów, chętnie z nimi współpracuję, ale w moim domu to JA rządzę, rada sąsiedzka nie rządziła by lepiej, bo ja najlepiej wiem czego chcę, jakie zasady uznaję za słuszne, a moja hierarchia wartości normalnie by się nie pokrywała z hierachią jaką by przegłosowali sąsiedzi jako obowiązującą wszystkich. Żaden sąsiad pewnie nie był by zadowolony z tej wspólnej hierarchii wartości więc po co mieli byśmy jeść tę żabę? Odpowiedz Link Zgłoś
grubymisiek1 Re: Traktat trzeba odrzucić 16.03.08, 01:41 janbacz napisał: > Traktat trzeba odrzucić bo zabiera nam niepodległość. Ja lubię sąsiadów, chętni > e z nimi współpracuję, ale w moim domu to JA rządzę, rada sąsiedzka nie rządził > a by lepiej, bo ja najlepiej wiem czego chcę, jakie zasady uznaję za słuszne, a > moja hierarchia wartości normalnie by się nie pokrywała z hierachią jaką by pr > zegłosowali sąsiedzi jako obowiązującą wszystkich. Żaden sąsiad pewnie nie był > by zadowolony z tej wspólnej hierarchii wartości więc po co mieli byśmy jeść tę > żabę? Się znalazł gospodarz domu. Czy wszyscy w PiS mają mentalność dozorcy, gajowego, zupaka, peronowego albo cymańskiego? A z tym cymańskim to się rozpędziłem. Ale wkrótce jakaś jednostka chorobowa na pewno zostanie tak nazwana. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Poncyliusz: Część posłów PiS może zagłosować za.. 16.03.08, 01:10 Egzamin dla patriotów. Ojczyzna światowa czy watykansko - rydzykowa? Robią to co Jezuici po uchwaleniu Konstytucji 3-go Maja. Komisja Edukacji Narodowej była im przeciwnikiem, Polak miał umieć się podpisać i czytać biblię. Redemptoryści. Powinien być uchwalony zakaz działania zakonów niepodległych reprezentantowi polskiemu, w tym wypadku kardynałowi. To jest zmowa antynarodowa. Prawdopodobnie ceną ma być bezkarność (darowany podatek z odsetkami za wyłudzone składki na Stocznię Gdańską) oraz dotacje unijne. To gwarantował złodziejom Jajarek Kac Czyński, tak to się wyczuwa. Tak to odbieram. Polska i jej interes nie jest zbieżny z Redemptorystami, to są pasożyty wykorzystujący religię chrześcijańską do luksusowego życia! Nacjonalizacja i zakaz. Radykalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Ktos manipuluje sondazem pod artykulem 16.03.08, 02:44 Obserwuje co sie dzieje z sondazem umieszczonym pod artykulem. Wczoraj wieczorem okolo dziesiatej zdecydowana wiekszosc glosow byla za ratyfikacja traktatu w sejmie (4 tys. glosow) z kilkuset glosami przeciw. Gdzies od okolo polnocy glosy na "nie' zaczely naplywac w blyskawicznym tepie. W ciagu trzech, czterech godzin naplynelo ich ponad 40 tysiecy i to w srodku nocy w Polsce (oczywiscie za oceanem jest wtedy wieczor). Najciekawsze jest to, ze do tej pory te ekspresowe glosy byly tylko na "nie". Teraz w sile zaczela w kosmicznej szybkosci rosnac odpowiedz za poparciem preambuly PiS-u. W ciagu ostatnich trzydziestu minut zebrala juz ponad 3.8 tys. glosow (przedtem jedynie nieco ponad 200). Wydaje mi sie, ze jest to z pelnym uszanowaniem jakas sciema, chyba ze niezbyt uczciwa czesc polonii amerykanskiej wlasnie rzucila sie na kazdy komputer, w kazdej amerykanskiej bibliotece, chyba ze znalezli sposob jak wyslac wiele glosow z jednego komputera. Przez kilka minut pisalem, wiec ciekaw jestem ile teraz ma pomysl PiS poparcia. Zaraz sprawdze. Jakies 6-7 tysiecy? Mozna sie przy tym niezle bawic. Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Nie docenilem, kwadrans pozniej maja juz ponad 9 16.03.08, 02:49 Ponad 9 tysiecy. Ha! Ha! i po co takie glupoty robic, nie szkoda im czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Poncyliusz: Część posłów PiS może zagłosować za.. 16.03.08, 15:50 Żeby jeszcze eurofile z PO czy PiS potrafili wytłumaczyć co my zyskamy na tej ratyfikacji prócz oczywiście utraty suwerenności Polski na rzecz Euroniemiec czy jak to się będzie nazywało. Przykład: to ze strony o tym traktacie "Zwiększy się znaczenie Europy na arenie międzynarodowej dzięki połączeniu instrumentów europejskiej polityki zewnętrznej, zarówno w zakresie opracowywania, jak i realizacji polityki. Traktat lizboński pozwoli Europie zajmować przejrzyste stanowisko w kontaktach z partnerami na całym świecie orazzapewni wykorzystanie potencjału gospodarczego, humanitarnego, politycznego i dyplomatycznego Unii dla promowania jej interesów i wartości na całym świecie przy jednoczesnym poszanowaniu interesów poszczególnych państw członkowskich w zakresie spraw zagranicznych. Nowy wysoki przedstawiciel Unii ds. zagranicznych i polityki bezpieczeństwa i jednocześnie wiceprzewodniczący Komisji zapewni większe oddziaływanie, spójność i widoczność działań zewnętrznych UE. 'o i mamy ministra spraw zagranicznych' Wysokiego przedstawiciela będzie wspomagać nowa Europejska Służba Działań Zewnętrznych. 'o i mamy ministerstwo spraw zagranicznych' Ustanowienie jednolitej osobowości prawnej Unii wzmocni jej pozycję negocjacyjną, zapewniając jej jeszcze większą siłę oddziaływania na arenie międzynarodowej, oraz sprawi, że stanie się ona bardziej widocznym partnerem dla państw trzecich i organizacji międzynarodowych. 'no tak to nie jest państwo' W zakresie europejskiej polityki bezpieczeństwa i obrony zostaną zachowane szczególne zasady podejmowania decyzji, ale równocześnie ułatwiane zostanie podejmowanie działań w ramach wzmocnionej współpracy w mniejszej grupie państw członkowskich. 'mali będą mieli g..no do gadania' Odpowiedz Link Zgłoś