jerjar 29.12.08, 16:47 Pięć razy czytam i jakoś nie mogę znaleźć informacji, gdzie to Michałowo. Zapewne nie jestem uczony, ale warto oświecić i takich czytelników, redaktorzy portalu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
srdan W Sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 17:21 W tekście zamiast "Bobowa" pojawia się "Bobowo". Warto na marginesie przypomnieć, że w południowych regionach Polski nie mam miejscowości zakończonych na "-owo", tam obowiązuje wyłącznie końcówka "-ów" Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Re: W Sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 18:22 srdan napisał: > W tekście zamiast "Bobowa" pojawia się "Bobowo". Warto na marginesie > przypomnieć, że w południowych regionach Polski nie mam miejscowości > zakończonych na "-owo", tam obowiązuje wyłącznie końcówka "-ów" lub "-owa", jeśli miasto nosi nazwę rodzaju żeńskiego. A tak jest w przypadku Bobowej. Ciekawa jest też sprawa dopełniacza nazw żeńskich. W Małopolsce jest to zwykle "-ej" (Limanowej, Sułoszowej itd.). Ale w innych częściach Polski używa się dopełniacza rzeczownikowego "-y". Ciekawa jest też sprawa odmiany nazw miast o końcówce spółgłoskowej: Ostrów Wielkopolski, ale też Ostrów Mazowiecka! Odpowiedz Link Zgłoś
julll Bobowa a nie Bobowo 29.12.08, 19:03 ale reszty zdania gramatycznie jeszcze nie poprawiono: "Bobowa w woj. małopolskim było miastem przez ponad pół wieku." Odpowiedz Link Zgłoś
mag_tz Re: Bobowa a nie Bobowo 29.12.08, 19:28 I jeszcze jeden błąd - Bobowa była miastem nie przez ponad pół wieku lecz przez ponad pięć wieków: od początku (tzn. od 14-go wieku) do 1934 roku Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Bobowa a nie Bobowo 30.12.08, 14:07 mag_tz napisała: > I jeszcze jeden błąd - Bobowa była miastem nie przez ponad pół wieku > lecz przez ponad pięć wieków: od początku (tzn. od 14-go wieku) do > 1934 roku Bobowa rowniez "zalynela" z tego, ze przed bitwa warszawska, po zlozeniu dowodztwa na rece Witosa, niejaki Jozef Pilsudski przerazony ofensywa sowiecka pojechal tam do swojej kochanicy. Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: W Sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 17:30 Pisza, ze woj. podlaskie. Ale moze dopisali to dopiero po twojej uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 funia81 29.12.08, 17:36 funia81 co Ty tak non stop piszesz na tym forum. W ktory watek nie wejde to Twoj komentarz. Moze rusz sie na spacer lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Pilnuj własnego nosa, dobrze? 29.12.08, 18:23 jednorazowy3 napisała: > funia81 > > co Ty tak non stop piszesz na tym forum. W ktory watek nie wejde to Twoj koment > arz. Moze rusz sie na spacer lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Re: W Sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 17:42 Dodali, że podlaskie. To dobrze. Znaczy, że czytają czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
norton2 W sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 17:36 A gdzie jest Kaczorowo z Burmistrzem J.kaczyńskim?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman Michałowo - powiat Białystok 29.12.08, 19:15 Michałowo /białoruskie - Міхалова, Michałowa/- 3.343 mieszkańców w Polsce jest kilka wsi posiadających o wiele więcej elementów zabudowy i infrastruktury miejskiej Tułowice /fabryka porcelitu/ - 4.290 mieszk., Czarnowąsy k/Opola - 3.500 mieszk., Dobrzeń Wielki z Brzeziem /elektrownia Opole/ - 4.750 mieszk., Gracze /kopalnia bazaltu/ Odpowiedz Link Zgłoś
wt82 Re: Michałowo - powiat Białystok 29.12.08, 21:10 Michałowo jak Michałowo, ale Krynki to jest dopiero zadu...Jak gdzies "diabeł mówi dobranoc" to tam, z miastem to nie wiem co oni maja wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik128 Re: Michałowo - powiat Białystok 10.06.13, 21:49 Witam. Mam takie pytanie, czy to jest normalne żeby nauczyciel ze szkoły licealnej podniósł rękę na ucznia? Co o tym sądzicie? A co jeżeli nikt nic z tym nie zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
makabra_cool W Sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 20:05 [...]On sam 1 stycznia obudzi się jako burmistrz, a radni gminni staną się Radą Miasta[...] trochę się "czepnę", ale radę miasta mają tylko gminy z prezydentem na czele - tam gdzie jest burmistrz jest rada miejska ;) bless! Odpowiedz Link Zgłoś
alterego4 Koszta skarbu państwa??? 29.12.08, 20:08 Totalitarny wynalazek jakim jest obowiązkowy dowód tożsamości za brak którego grozi grzywna jest, jakby tego było mało, finansowany przez zmuszanych do jego posiadania obywateli. Bezpośrednio, nie przez podatki. Jakim trzeba być ignorantem, żeby napisać o kosztach wymiany dowodów przez państwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
pbe64 Re: Koszta skarbu państwa??? 29.12.08, 23:40 Akurat nie masz racji. Jeżeli wymiana dowodu jest konieczna z powodu zmiany administracyjnej, to państwo płaci za tę wymianę. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 państwo płaci za wymianę... 30.12.08, 07:47 To znaczy kto konkretnie płaci? Państwo Kaczyńscy? Koń by się uśmiał. Nawet ja będę się musiał dołożyć do tych porąbanych plastików w Bobowej. A zdjęcia do dowodów zrobi ludziom święty Mikołaj? Nic nie piszą o innych kosztach, które połączone przekraczają po wielokroć te głupie 30 zł za dowód: * zmiana danych w prawie jazdy * zmiana danych w dowodzie rejestracyjnym * zmiana danych w bankach * zmiana danych w ZUS-ie * zmiana danych w KRUS-ie * zmiana danych w Urzędzie Skarbowym * zmiana danych w milionie innych urzędów * zmiana danych w księdze wieczystej * zmiana danych w zakładzie pracy ... W ogóle pomijam stracony czas, który może być jeszcze więcej wart (na każdą taką pierdołkę, w warunkach zmasowanego ataku na urzędników, trzeba będzie poświęcić pół dnia). Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 No wlasnie, to ciekawe 30.12.08, 02:58 mieszkam chwilowo w Danii i tutaj nie ma dokumentow typu ID. Moga to byc paszport lub prawo jazdy, ale nie sa obowiazkowe. Generalnie nie musisz miec zadnego dokumentu. Ciekawe, jak oni sobie z tym radza ? Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: No wlasnie, to ciekawe 30.12.08, 03:24 Dlatego Dania to taki biedny i zacofany kraj. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio W sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 20:40 Gratulacie dla wszystkich nobilatów! Odpowiedz Link Zgłoś
pensylwania2 W sylwestra przybędzie miast 29.12.08, 21:32 śliczna ta Bobowa :) pozdrawiam z Jeleniej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Krynki też śliczne! 29.12.08, 22:53 Miasteczko ma wielce osobliwy, okrągły ruynek, tylko trochę zeszpecony blokami z l. 60-tych. Zabytkową synagogę (przed wojną było ich 5, jedną rozwalono po wojnie), bardzo interesujące cmentarze 3 wyznań (w tym b. oryginalny cm. żydowski z przepołowionymi otoczkami jako nagrobkami). A w pobliżu - wieś tatarska. Wszystko to otoczone lasami. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Krynki, Bobowa 30.12.08, 07:51 Bloki z lat 60. to typowy przykład budowania nowego człowieka, inspirowany przykładami zagranicznymi (bynajmniej nie z Zachodu). Podobne zniszczone rynki, na których stoją obrzydliwe bloki, znajdziemy w każdym zakątku Polski: Kaźmierz, Radków, Polkowice, nawet Kołobrzeg (o ile można tam mówić o rynku). Czasami bloki przykryte są pseudohistoryczną fasadą. Tylko że gdyby tych bloków nie było, nikt nie wiedziałby, gdzie jest rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
328i Mieścił się tam znany ośrodek polskiego... 29.12.08, 21:39 "Mieścił się tam znany ośrodek polskiego chasydyzmu ze słynną jesziwą cadyków Halberstamów." :) Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz a ciebie co znowu ugryzło 29.12.08, 23:03 że taki zły jesteś, co? Mikołaj cię pod choinką wdymał? Trzeba było być grzecznym to może by cię tak nie sponiewierał.... Odpowiedz Link Zgłoś
olewus1 No i znowu bedzie trzeba wiesniakow dosponsorowac! 29.12.08, 23:40 Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
neptus W Sylwestra przybędzie miast 30.12.08, 01:06 Ja nie rozumiem po co wymiana dowodów? Przecież tam nie pisze miasto czy wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
robi2009 Re: W Sylwestra przybędzie miast 30.12.08, 02:46 A tu się mylisz. Spójrz z tyłu na "Organ wydający" - w przypadku miasta jest to Prezydent/Burmistrz miasta, w przypadku gminy domyślam się, że Wójt. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: W Sylwestra przybędzie miast 30.12.08, 07:53 > Spójrz z tyłu na "Organ wydający" - w przypadku > miasta jest to Prezydent/Burmistrz miasta, w przypadku gminy > domyślam się, że Wójt. Z drugiej strony dowód to dowód, nawet gdyby wydającym był przewodniczący gminnej rady narodowej. Nawiasem mówiąc miałem w klasie koleżankę, która fikcyjnie zameldowała się u ciotki, żeby nie mieć w dowodzie takiego wpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
miken1200 Re: W Sylwestra przybędzie miast 30.12.08, 11:02 Ale wydał (w przeszłości) nie burmistrz miasta, ale wójt gminy. Nie rozumiem, czemu zmieniać nazwę organu wydającego w przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
robi2009 Re: W Sylwestra przybędzie miast 31.12.08, 01:33 miken1200 napisał: > Ale wydał (w przeszłości) nie burmistrz miasta, ale wójt gminy. Nie rozumiem, > czemu zmieniać nazwę organu wydającego w przeszłości? No, a czemu jak kończyłem liceum to na świadectwie było urodzony w Kielcach, woj. świętokrzyskie, mimo iż w chwili narodzin, województwo zwało się kieleckim? Kto to wie, może żeby nie dochodziło do pomyłek, to już ciągną wszystko "do góry". Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Kalendarz 30.12.08, 07:55 Według kalendarza hebrajskiego, stosowanego w redakcji Agory, nowy rok zaczyna się ostatniego dnia roku. Nie jest jeszcze do końca zrozumiałe, dlaczego piszą "w Sylwestra" - wszak starozakonni nie uznają katolickich świętych. Badania trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Kalendarz 30.12.08, 09:15 @lukask73: Nie wiadomo po co napisales ten post ale badania terenowe nad glupota trwaja i moze sie cos wyjasni. Gie sie znasz poza tym na kalendarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jerjar 30.12.08, 14:02 jerjar napisał: > Pięć razy czytam i jakoś nie mogę znaleźć informacji, gdzie to Michałowo. Zapew > ne nie jestem uczony, ale warto oświecić i takich czytelników, redaktorzy porta > lu. Michalowo (to, ktore otrzyma prawa miejskie) lezy w powiecie bialostockim. Wejdz na "pilot.pl - mapa polski", wypisz nazwe dowolnej miejscowosci oraz zobacz ja na mapie w dowolnym powiekszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś