blue_city Rzad PO.jebów 19.03.09, 09:48 Wezcie sie za kryzys i autostrady,a nie za wymyslanie tematów zastepczych. Rzad Tuska, to najbardziej głupi i leniwy rzad od II wojny . Leczyc sie durnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 09:50 Licznik w każdym samochodzie (przy użyciu zalecanego rozmiaru opon) ZAWYŻA prędkość. Czyli na liczniku jest 90 km/h a rzeczywista prędkość wynosi ok. 88km/h. Jadąc dopuszczalną prędkością nie narażasz się na mandat. Trochę inna sytuacja następuje w wypadku zmiany rozmiaru opon. Np. zamiast zalecanych 195/60 zakładasz 195/65 (2 cm wyższa opona) - w tym drugim przypadku licznik będzie pokazywał prędkość o 3% wyższa - czyli mniej więcej rzeczywistą, a może nawet nieco niższa i tu łatwo o przekroczenie,. Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista skąd się w senacie wzięli tacy ludzie 19.03.09, 09:50 Boże, czemuś Polskę ukarał takimi senatorami... Czy naprawdę trzeba tłuc do głowy, że tolerancja 10 km/h wynika z niedoskonałości pomiaru - zarówno radarów stacjonarnych, suszarek policyjnych jak i prędkościomierzy w samochodach? Przepis jest głupi, do zaskarżenia w Trybunale Konstytucyjnym i najpewniej prezydent go nie podpisze - zdobywając kolejne punkty za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: skąd się w senacie wzięli tacy ludzie 19.03.09, 10:08 > Czy naprawdę trzeba tłuc do głowy, że tolerancja 10 km/h wynika z > niedoskonałości pomiaru - Skąd wziąłeś taki błąd pomiarowy (10 km/h)? Chcesz coś komuś tłuc do głowy ale nie bardzo wiesz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wlodziu Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 09:54 Senat i Sejm najpierw niech zajmą się sprawą naszych dróg.Ich struktury, ich budowy, ich remontu, a potem niech wymaga zachowania się ich użytkowników. Obecne drogi są najgorszymi w Europie. Wg.opinii Naczelnego Sądu Administracyjnego uchwalona ustawa o fotoradarch narusza zasady poprawnej legislacji /art.2 Konstytucji/, oraz narusza legalizm działania władz publicznych /art.7 Konstytucji/. Szykuje nam się kolejny BUBEL ustawodawczy.Co tym posłom i senatorom przychodzi do głowy? a Polacy ich wybrali??? Mandat za przekroczenie 1km/g toć to wielka bzdura.Przestańcie się kompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu75 PO kosztem kierowców budżet łata 19.03.09, 09:55 To pomysł jakiś absurdalny o 1km przekroczona prędkość - jak do tej pory tolerancja była 20 km - bo samochody mają różne prędkościomierze. Senat to większość PO. Mamy kryzys miejsze wpływy mandatami uzupełnimy. To ma na celuprojekt. Kara za przekroczenie 30km/h 300zł to jakaś paranoja, żeby takie kary były kosmiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 09:55 Obiecali znieść podatek Belki, a znów panicznie szukają pieniędzy. Groteska. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 co za debile:) przecież będzie mnostwo procesów... 19.03.09, 09:56 1. predkościomierz samochodu ma tolerancję... 2. urządzenia do pomiaru predkosci mają tolerancje... przekroczenie predkosci o 1 km, nie jest do zweryfikowania czy te młoty uwazają, ze kierowcy powinni jezdzić ze wzrokiem wpatrzonym w licznik? jakim trzeba być ułomnym intelektualnie bucem, zeby cos takiego wymyslic.. przez cholerne 20 lat nie zrobili prawie nic, zeby wybudowac bezpieczne drogi, a jedyne, co umieją, to kolejne ograniczenia, radary i coraz bardziej kretynskie przepisy... za co ta banda kretynów bierze kasę? Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
boki_zrywac Re: co za debile:) przecież będzie mnostwo proces 19.03.09, 10:37 podpisuję się pod tym rękami i nogami!:P Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: co za debile:) przecież będzie mnostwo proces 19.03.09, 12:00 > przez cholerne 20 lat nie zrobili prawie nic, zeby wybudowac > bezpieczne drogi, nie opowiadaj; w czasie tych dwudziestu piętnastokrotnie wzrosło zadłużenia naszego kraju i pozbyliśmy się niemal do zera majątku narodowego a ty uważasz, że to mało zważywszy, że nikt za te szwindle nie poszedł siedzieć? Sam więc widzisz, że nie masz do czynienia z "bandą kretynów" jak piszesz tylko z cwaniakami kutymi na cztery łapy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ceziu75 Kto jest za rozwiązaniem SENATU- podpis 19.03.09, 10:00 W ramach oszczędności budżetowych opowiadam się za rozwiązaniem SENATU. Lepsze tańsze i skuteczniejsze rozwiązanie. Nie będzie idiotycznych pomysłów legislacyjnych nie mających nic współnego ze współczesną nauką techniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
azeta7 Zacznijcie myśleć !!! 19.03.09, 10:00 INACZEJ o "pijanych" kierowcach Nie jeżdżę samochodem po wypiciu alkoholu, odwodzę od tego innych ale nie mogę już słuchać bredni policji, a za nią bezmyślnych dziennikarzy, na temat pijanych kierowców, wypadków, itd. No bo co to za wiadomość, że po jakimś weekendzie zatrzymano 1200 pijanych kierowców, że było 300 wypadków i zginęło 28 osób... Takie komunikaty pisano "za Gierka" i takie milicyjne teksty przyjęła za wzór dzisiejsza policja. Wg kodeksu drogowego jeśli u kogoś stwierdzono 0,2 - 0,5 promila alkoholu to tylko - WSKAZUJE NA SPOŻYCIE... Od 0,5 i więcej to stan nietrzeźwości i o takich kierowcach urzędowo można mówić - pijani. Chciałbym wiedzieć ilu wśród tych 1200 mało ten mniejszy wynik. Może 1199? O nich nie można mówić - pijani. A wypadki? Jeśli podaje się to w jednym zdaniu z "pijanymi" to wygląda tak jakby te 300 zdarzeń spowodowali ci pijani. A może tylko 5 wypadków? Może żaden... Żeby z pijaństwem kierowców walczyć trzeba o tym wiedzieć wszystko! I policja ma takie dane, ale woli nas straszyć, w nadziei, że to zadziała. A to już stało się obojętne.Nie zadziała! Inna sprawa to te 0,2 promila. To za mała czy za duża norma? Większość krajów UE ma dozwolone 0,5 a nawet 0,8 promila. W nowych krajach UE bywa i - 0,0 i to jest bez sensu. Nie zmniejszyła się tam ilość pijących, a potem siadających za kierownicą. A żeby Polska mogła zająć stanowisko w debacie na ten temat w UE (wkrótce będzie to konieczne) powinniśmy znać prawdziwą statystykę, znać prawdę o tych rzekomo "pijanych". No bo jeśli np. wśród tych 1200 "pijanych" kierowców - 3/4 miało ok. 0,2%, a wśród wypadków 10% było z "udziałem alkoholu" to spokojnie można uznać, że do 0,5 promila nikomu nie zaszkodzi. Myślę, że warto o tym zacząć dyskutować. AZET (redblog.poranny.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 zgadzam sie:) to zwykła manipulacja jest... 19.03.09, 10:05 onanizują się liczbą złapanych pijanych lub "pijanych", a ja bym chcial wiedziec, ile wypadków spowodowali pijani:) a ile dziadki- kapeluszniki, baby, narwane szczeniaki, ktorym sperma do głowy bije i sie popisują... i dopiero w takiej sytuacji mozna sie zastanawiac, jak wyglada sprawa z pijącymi i jeżdzącymi aha... i żeby nie było: jestem absolutnym przeciwnikiem jazdy po pijaku! Polak-ateista ps. dziwne tylko, ze Angol czy Hiszpan po 0,8 jest trzezwy a Polak po 0,2 jest prawie przestępcą:) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Kto zostaje policjantem? 19.03.09, 10:15 Zwykły przeciętny kretyn nie potrafiący czytać liczb. Jego logika jest taka - uderzenie młotem o wadze 5 kg w głowę w 90% kończy się śmiercią poszkodowanego. Stąd wniosek, że należy zabronić sprzedaży takich młotków, bo są bardzo zabójcze. Podobnie interpretują wypadki na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
karoozel Re: Zacznijcie myśleć !!! 19.03.09, 10:43 Szczerze ?? To jest jest głupie tłumaczenie pijaństwa. Zgadzam się natomiast co do tych danych. Wydaje mi się jednak ze to nie policja je przekręca a dziennikarze, po prostu tak zestawione ze sobą dane bardziej szokują a nie od dziś wiadomo jakie informacje najlepiej się sprzedają. Wracając do tematu PIJAŃSTWO za kierownicą nie ma żadnego usprawiedliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
astrobotnia Re: Zacznijcie myśleć !!! 19.03.09, 12:07 Ja w ogóle jestem za nie karaniem pijanych z urzędu. Ponieważ na różnych ludzi, alkohol różnie wpływa - jeden po jednym piwku się już chwieje, a drugiemu po jednym piwku dopiero przestają się trząść ręce. Zamiast alkomatów, wprowadziłbym, proste elektroniczne testy na szybkość reakcji, spostrzegawczość, podejmowanie decyzji. Bo oprócz pijanych, którzy czasem rzeczywiście mogą stanowić zagrożenie na drodze, w samochodach jeździ cała rzesza innych niebezpiecznych ludzi (i to nawet bardziej niebezpiecznych). Mówię tu o kierowcach śpiących, zmęczonych, zdenerwowanych itp. Jestem gotów zaryzykować tezę, że więcej wypadków niż pijani powodują kierowcy zasypiający za kierownicą - wcale nie są to tylko kierowcy ciężarówek. Ale takich ludzi w żaden sposób się nie próbuje złapać czy uniemożliwić im jazdę. Łapie się za to pijanych, czy też pod wpływem alkoholu, co jest hipokryzją. Dlaczego w anglii ktoś kto ma 0,8 promila jest jeszcze niegroźny, a w Polsce, już jest tak pijany, że traci prawko na 2 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
test1410 Re: Zacznijcie myśleć !!! 19.03.09, 22:27 Reakcja na dane stężenie alkoholu we krwi, jest bardzo podobna i słabo zależy od cech osobniczych. To, że jeden może wypić 3 piwa, a drugi 1 piwo jest spowodowane szybkością i stopniem wchłaniania/usuwania alkoholu do/z organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
marian391 Niekompetencja? Czy coś gorszego? 19.03.09, 10:04 Taki pomysł kompromituje wnioskodawców. Podstawowe pytanie jak to zmierzyć? Każde urządzenie pomiarowe zarówno prędkosciomierz jak i radar mają margines błędów, sięgajacy nieraz ponad 5%. Czyżby senatorowie nie uczyli się fizyki. Wydaje się, ze istotnym czynnikiem wpływajacym na bezpieczeństwo jest nie uchwalanie nowego restrekcyjnego prawa lecz logika w ograniczaniu prędkości. Bzdurne niczym nie uzasdnione ograniczenia są jedną z przyczyn ich lekcewazenia tam gdzie jest to konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nieruchomy_spin Co wy z ta fizyka??? 19.03.09, 10:04 Od pomiarow to jest METROLOGIA - nie fizyka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Co wy z ta fizyka??? 19.03.09, 11:40 NO NARESZCIE! Bo już myślałem, że tu banda kretynów tylko jest na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Co wy z ta fizyka??? 19.03.09, 11:55 nieruchomy_spin napisał: > Od pomiarow to jest METROLOGIA - nie fizyka!!!! A czy można być metrologiem (twórczym, a nie tylko posługującym się - jak małpa - wytworzonymi przez innych przyrządami) bez dogłębnej znajomości fizyki. Czy to nie fizyka definiuje CO chcemy zmierzyć? Czy to nie fizyka determinuje przebieg zjawisk wpływających na błąd pomiaru (na przykład różna temperatura rzeczywista od tej przy której przyrząd cechowano, albo zmiana ciśnienia w oponie pod wpływem ogrzewania się , etc. etc.)? Jakimż trzeba być kretynem by nie rozumieć że metrologią rządzi fizyka! Odpowiedz Link Zgłoś
xioncpb Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:05 Faszyzm zawsze rodził się w kuluarach demokracji... Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:05 Urządzenia pomiarowe, nie tylko radary mają tzw. uchyb, czyli błąd pomiaru (przy zachowaniu wszystkich standardów, np legalizacji atestu itp.). Nawet tzw. wzorzec metra w Sevres ma uchyb. Określanie prędkości z dokładnością do 1 km to czysty idiotyzm - z w/w powodu a także z tego, ze oznaczenia na liczniku samochodu (kreski) nie pozwalają na to. A jak ja jeszcze mam licznik skalowany w milach (1 kreska to 1,6 km) to już w ogóle absurd. Zresztą niech ktoś spróbuje przejechać kilka kilometrów kontrolując prędkość z dokładnością do 1 km to przekona się, że bardziej rozproszy uwagę niż rozmową przez komórkę. Znów politycy wymyślają prawne bzdury. Na bardzo uczęszczanej drodze Sierpc-Lipno trwa jej przebudowa. Zakres robót jest imponujący. No tak, tylko ze nadal droga będzie przebiegała przez dużą wieś Gójsk(!), bo z jakichś powodów nie ma obwodnicy!! i sołtys postawi 30/godz. i będzie dochodzić do tzw. zdarzeń drogowych. I część pieniędzy wyłożona na przebudowę zostanie zmarnowana!! Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:10 ko_menta_tors napisała: > Urządzenia pomiarowe, nie tylko radary mają tzw. uchyb, czyli błąd pomiaru > (przy zachowaniu wszystkich standardów, np legalizacji atestu itp.). Nawet > tzw. wzorzec metra w Sevres ma uchyb. Określanie prędkości z dokładnością do 1 > km to czysty idiotyzm - z w/w powodu a także z tego, ze oznaczenia na liczniku > samochodu (kreski) nie pozwalają na to. A jak ja jeszcze mam licznik skalowany > w milach (1 kreska to 1,6 km) to już w ogóle absurd. Absurdem jest myśl, że kogokolwiek ma obchodzić jak masz wyskalowany i jak działający miernik prędkości w samochodzie. Istotna jest niepewność pomiarowa fotoradaru i przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:10 > Istotna jest niepewność pomiarowa fotoradaru i przepisy. a nie wydaje ci się, że skoro i fotoradary mają prawo do tolerancji błędu i liczniki w samochodach też to i kierowcy powinni mieć takie same prawo? I jedyne co mi przychodzi do głowy po poznaniu tego senackiego projektu to uchwalenie nowej ustawy w myśl której żaden polski senator nie ma prawa do obrony przed zabiegiem zwanym lobotomią mózgu.... W ich przypadku to bym się nawet zgodził sprzedać ich hurtem (i to teraz a nie po ich śmierci) temu Niemcowi, który zajmuje się plastynacją zwłok.... Przynajmniej by się na coś społeczeństwu przydali robiąc później na wystawie anatomicznej za kulomiotów czy za jakąś venus :-) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:12 swan_ganz napisał: > > > Istotna jest niepewność pomiarowa fotoradaru i przepisy. > > a nie wydaje ci się, że skoro i fotoradary mają prawo do tolerancji > błędu i liczniki w samochodach też to i kierowcy powinni mieć takie > same prawo? Jakbyś czytał co się tu pisze to byś już wiedział, że licznik w samochodzie nie może zaniżyć prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:18 > Jakbyś czytał co się tu pisze to byś już wiedział, że licznik w > samochodzie nie może zaniżyć prędkości. a czy ja pisałęm o zaniżaniu? Pisałem natomiast o błędzie pomiarowym (wszystko jedno w która stronę) bo uważam, że skoro maszyny mają prawo do popełniania swoich błędów to człowiek też powinien mieć do tego swoje prawo..... Takiego prawa odmówiłbym tylko debilom w senacie.... (reszta jak w poscie wyżej) p.s. nie trzeba czytać forum by wiedzieć, że liczniki w samochodach niezbyt wiernie oddają rzeczywistość :-) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:23 swan_ganz napisał: > > Jakbyś czytał co się tu pisze to byś już wiedział, że licznik w > > samochodzie nie może zaniżyć prędkości. > > a czy ja pisałęm o zaniżaniu? Pisałem natomiast o błędzie pomiarowym > (wszystko jedno w która stronę) bo uważam, że skoro maszyny mają > prawo do popełniania swoich błędów to człowiek też powinien mieć do > tego swoje prawo..... Bijesz pianę :D Maksymalna prędkość w terenie zabudowanym to 40 km/h. Ale ponieważ kierowcy mają prawo do błędów to ustalono ją na 50 km/h. Czy tak byłoby lepiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:27 > Maksymalna prędkość w terenie zabudowanym to 40 km/h. Ale ponieważ > kierowcy mają prawo do błędów to ustalono ją na 50 km/h. Czy tak > byłoby lepiej :D nie nie byłoby lepiej... Ja wogóle wszelkie ograniczenia zamieniłbym na odpowiedzialność osobistą; masz ochotę i fantazję jechać 150 w mieście? To sobie jedź tylko pamietaj, że jak coś się złego stanie z twojej winy to do końca swojego marnego życia będziesz nędzarzem wyjętym spod prawa bo będziesz zmuszony rekompensować straty do powstania których się przyczyniłeś... O - takie prawo by mi pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:33 swan_ganz napisał: > nie nie byłoby lepiej... Ja wogóle wszelkie ograniczenia zamieniłbym > na odpowiedzialność osobistą; masz ochotę i fantazję jechać 150 w > mieście? To sobie jedź tylko pamietaj, że jak coś się złego stanie z > twojej winy to do końca swojego marnego życia będziesz nędzarzem > wyjętym spod prawa bo będziesz zmuszony rekompensować straty do > powstania których się przyczyniłeś... I byłoby prawie ok. Prawie, bo nie wszystkie szkody są rekompensowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:40 > I byłoby prawie ok. Prawie, bo nie wszystkie szkody są > rekompensowalne. pewnie, że tak ale uchwalenie nawet najbardziej restrykcyjnych przepisów ich (tych nierekompelsowanych strat) nie usunie; tak czy siak one będą i musimy z tym żyć... Za to byłoby ich mniej gdyby ludzie wiedzieli, że ten dzisiejszy śmiecionurek kiedyś był właścicielem świetnie prosperującej firmy ale stracił ją oraz dorobek całego życia bo uległ trzydzieści lat temu ułańskiej fantazji za kierownicą.... Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 18:21 swan_ganz napisał: > p.s. nie trzeba czytać forum by wiedzieć, że liczniki w samochodach > niezbyt wiernie oddają rzeczywistość :-) > licznik samochodowy dodaje na wskazaniu zwykle 10% do tego co mierzy, zapewne dlatego by producent uniknal niekonczacych sie procesów. W niektórych krajach problem bledu pomiarowego radaru rozwiazuje sie poprzez niepobieranie oplat za przekroczenie ok. 2-3% dozwolonej szybkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:03 > Nawet tzw. wzorzec metra w Sevres ma uchyb dokładnie; niedawno sam przerabiałem ten tzw; "uchyb" w sądem arbitrażowym gdzie zaciągnąłęm Zamawiającego bo mnie niesłusznie wykluczył z przetargu :-) Jeden i ten sam drenik medyczny, którego długość mierzono tym samym interferonem laserowym (podobno to jakieś kosmicznie dokłądne urządzenie) w tym samym Instytucie Badawczym przy zachowaniu tych samych warunków pomiaru ale w różnym czasie pokazał różną długość tego samego drenika.... Taki "uchyb" to fajna rzecz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:41 Dlatego od pomiaru prędkości przez fotoradary odejmuje się automatem maks. dop. błąd wskazania. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
czeslaw.majonez Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:08 No cóż, na debili i ich przydupasów - stróżów drogowych tylko jedno lekarstwo. Czuje że permanentnie będzie mi się przyczepiała torebka foliowa do tablicy rejestracyjnej :D Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-ryszard55 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:08 Polska to wrzod Europy.Gdzie sie nie obrocisz banda kretynow. Jezeli sejm i senat jest emanacja spoleczenstwa,to moje rozmowanie powinno byc prawidlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
antykkk Pan senator chyba nie jest kierowcą . Każda ekipa 19.03.09, 10:11 wymyśla jakieś idiotyzmy służące pseudo poprawie bezpieczeństwa. Każdy producent samochodów podaje że dokładność pomiarowa jest w granicach 1-5%. Samu zużycie ogumienia robi takie błędy. Co do np. Szwecji, tam dróg i autostrad jest tyle że odległość 300 km można przejechać w trzy godziny z prędkością przepisową, i bezstresowo a u nas gdyby jechać przepisowo zajęło by to minimum 5,5 godziny i to w nocy. Ludzie, zastanówcie się przecież sprawcy wypadków którzy przekroczyli prędkość to nie ci co jechali o 1 czy 15km więcej tylko wielokrotnie np. w terenie zabudowanym ponad 100km Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Ukarać przy najbliższych wyborach. 19.03.09, 10:11 Zwolenników pałkarskiego państwa należy ukrać przy najbliższych wyborach. Debile i inne bezmózgie sługusy Tuska nie powinny zajmować się rządzeniem krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
januszcz Dokładność pomiarów nie może być wieksza niż... 19.03.09, 10:38 ... najmniejsza podziałka na przyrządzie pomiarowym. I tak - jeśli najmniejszą podziałką jest milimetr to mierzymy z dokładnością do jednego milimetra, jeśli centymetr, to mierzymy z dokładnością do jednego centymetra. Aby spełnić wymagania przepisów, które ktoś niespełna rozumu i wiedzy chce wprowadzić, należałoby wyposażyć auta w urządzenia pomiarowe mierzące prędkość z dokładnością jednego kilometra na godzinę. Najmniejszą działką na prędkościomierzach samochodowych jest pięć km/godz, nierzadko dziesięć km/godz. Do błędów pomiaru (wskazań prędkościomierza) przyczyniać się również będzie ilość powietrza w ogumieniu... Reasumujac, pomysł senatora jest technicznie nie do wprowadzenia i jestem prawie pewny, że poprawki Senat nie przyjmie. Przecież w Senacie zasiada stu senatorów i mało prawdopodobne jest by większość z nich wszyscy była upośledzona w tym stopniu co senator wnioskodawca. J. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Re: Dokładność pomiarów nie może być wieksza niż. 19.03.09, 10:52 Z tego co widzę to niestety marne szanse są na złapanie w parlamencie pełnosprawnego umysłowo wybrańca narodu. Co to za idiota ciężki wynalazł tę tolerancję co do 1 km/h? Popatrzył debil ciężkomyślący na elektroniczne wskaźniki i coś we łbie mu się urodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Dokładność pomiarów nie może być wieksza niż. 19.03.09, 13:01 "Dokładność pomiarów nie może być wieksza niż najmniejsza podziałka na przyrządzie pomiarowym." Polemizowałbym. Mikrometr analogowy o działce elementarnej 0,01mm umożliwia odczyt do 0,001 dzięki interpolacji; dokładność wskazań dla zakresu 0-25 mm wynosi wg DIN 863/1 ±0,004mm. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a obawiam się, że się niestety, mylisz... 19.03.09, 10:54 Przecież w Senacie zasiada stu senatorów i mało prawdopodobne jest by większość z nich wszyscy była upośledzona w tym stopniu co senator wnioskodawca. :) głupota naszych "wybrańców" nie ma limitów... Odpowiedz Link Zgłoś
marek426 Re: Dokładność pomiarów nie może być wieksza niż. 19.03.09, 16:01 Brak miernika upośledzenia umysłowego powoduje,że nie jestem pewien ilu jeszcze jest równie lub jeszcze bardzie upośledzonych. Najpewniejsze jest zlikwidowanie tej bandy szkodników i darmozjadów - humanitarnie poprzez eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
tirinti Niech to glosowanie bedzie jawne 19.03.09, 10:12 Tak, zeby kierowcy wiedzieli, ktorzy senatorowie sa ich wrogami i nigdy juz na nich nie zaglosowali. Ja jako kierowca bede glosowal tylko na kandydatow bedacych przeciwnikami ograniczen predkosci... nie interesuje mnie w jakiej sa parti i jakie maja poglady na inne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Senator debil? 19.03.09, 10:12 ~"Senator Marek Trzciński z Komisji Gospodarki Narodowej przekonuje, że nie można karać dopiero po przekroczeniu dozwolonej prędkości o 1 km. - To tak, jakbyśmy podnieśli dopuszczalną prędkość o te 0,9 km na godz. - tłumaczy." Wspomina, ta izba dojących państwo, coś o budowaniu dróg? Nie? Dzieci peerelu? Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Nie debil. Wróg. Więcej kreski nie dostanie. 19.03.09, 10:14 Nie ma najmniejszego sensu głosować na ludzi którzy skubią obywatelom kieszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
antykkk Jakie znaczenie ma przekroczenie od 1 do 10 km 19.03.09, 10:14 przy ograniczeniu np. 70km. Pewnie zaraz "znawcy powiedzą że wielkie" to może wprowadzić max prędkość 10km/h nie będzie wcale wypadków Odpowiedz Link Zgłoś
drugi-ryszard55 Re: Jakie znaczenie ma przekroczenie od 1 do 10 k 19.03.09, 10:24 Mylisz sie kolego,beda wypadki.Nie zapominaj,ze beda jezdzic nasi wybrancy. Odpowiedz Link Zgłoś
wube10 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:16 to czysty idiotyzm ze strony"wysokiej izby" bo takiej dokładności określenia szybkości nie dają stosowane dotychczas tachometry,ich dokładność oscyluje w granicach 3-5%/m.in ma na nią wpływ stopień zużycia opon/,więc pomiar szybkości stanowiący podstawę ustalenia wykroczenia winien tą dokładność uwzględniać. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:18 wube10 napisał: > to czysty idiotyzm ze strony"wysokiej izby" bo takiej dokładności > określenia szybkości nie dają stosowane dotychczas tachometry,ich > dokładność oscyluje w granicach 3-5%/m.in ma na nią wpływ stopień zużycia > opon/,więc pomiar szybkości stanowiący podstawę ustalenia > wykroczenia winien tą dokładność uwzględniać. Liczy się rzeczywista prędkość pojazdu a nie to jak kiepski, lub dobry system pomiaru ma kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
tom789 Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:55 W takim razie niech każdy ma profesjonalny sprzęt do pomiaru prędkości fundowany przez państwo, skoro standardowy nie wystarcza. Istnieje jeszcze coś takiego jak dynamiczna jazda i nie spowalnianie ruchu drogowego, za co można oblać egzamin na prawo jazdy.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 11:04 tom789 napisał: > Istnieje jeszcze coś takiego ja > k > dynamiczna jazda i nie spowalnianie ruchu drogowego, za co można oblać egzamin > na prawo jazdy.pzdr Istnieje ale najwyżej jako wyjątkowo ułomne tłumaczenie olewania przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:03 unhappy napisał: > Liczy się rzeczywista prędkość pojazdu a nie to jak kiepski, lub dobry system > pomiaru ma kierowca. Jesteś IDIOTĄ czy tylko udajesz? Samochód, by być dopuszczonym do ruchu, musi przejść PAŃSTWOWĄ homologację. Potem co roku, upoważnione przez PAŃTWO stacje, dopuszczają na nowo samochód do ruchu. Jedynym sposobem dostosowania się kierowcy do wymogów ograniczenia prędkości jest odczyt na tym ZALEGALIZOWANYM przez PAŃSTWO szybkościomierzu jego samochodu. Każda inna zasada i tworzenie PUŁAPEK na kierowców mogłoby łatwo być zaskarżone. Ewentualnie można by mandat zapłacić i zaskarżyć PAŃSTWO o udzielenie homologacji samochodowi NIE spełniającemu norm. W najgorszym razie wygrało by się w Strasbourgu. Jedynym wyjątkiem może być dokonana SAMOWOLNIE przeróbka samochodu - np założenie opon o większej średnicy niż przewidziane dla danego modelu. Ale to łatwo ustalić. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 12:06 wj_2000 napisał: > unhappy napisał: > > Liczy się rzeczywista prędkość pojazdu a nie to jak kiepski, lub dobry sy > stem > > pomiaru ma kierowca. > > Jesteś IDIOTĄ czy tylko udajesz? Obawiam się, że jesteś zwykłym chamem jakich pełno na forach. Naucz się dyskutować jak cywilizowani ludzie i wtedy wróć. Odpowiedz Link Zgłoś
ambush Re: Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:18 lehoo napisała: > 1 km/h stanowi 2% z 50 km/h. Żaden prędkościomierz samochodowy nie ma aż > takiej dokładności względnej. Z tego widać że nad ustawą pracowali absolutni > ignoranci techniczni, by nie powiedzieć durnie. A biorąc pod uwagę, że w > siatce godzin liceum ogólnokształcącego mamy w 1 klasie: 2 godziny religii i 2 > godziny fizyki, w 2 klasie: > 2 godziny religii i 1 godzinę fizyki, w 3 klasie: 2 godziny religii i 0 > godzin fizyki, jest spora szansa na to, że przyszłe parlamenty zdominowane > przez pobożnych jełopów jeszcze większe absurdy produkować będą. Popieram Twoja wypowiedź w 100%. W naszym społeczeństwie jest coraz więcej osób którym wiara przysłania obraz świata. Nie chcę mówić o totalnym kretynizmie technicznym parlamentarzysty który to stworzył, bo szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
nikolas3 Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:19 jestem ciekaw jaka jest statystyka wypadków w miejscu gdzie stoi fotoradar. bo jak na moje jak na razie system fotoradarów spełnia dobrze swoją rolę - ogranicza prędkość, w tych miejscach przynajmniej. Także tworzenie takie "ideowego prawa" jest całkowicie bez sensu. jakby nie mieli do roboty siedzieć nad projektem innych ustaw i sie nudzili wymyslajac jakies mrzonki.. 1) błąd pomiaru czy to przez fotoradar czy też radiowóz z wideoradarem 2) błąd licznika, który jest różny przy różnych prędkościach (wynika z konstrukcji) 3) profil opony.. i mozna by jeszcze wiele wymieniać czynników.. ktore zaburzają odczyt prędkości. Jakbyśmy się poruszali w warunkach "laboratoryjnych" to moze by udalo się to uzyskać ;] tworzenie prawa które jest martwe jest bez sensu, choćby z punktu widzenia, że trzeba włożyć kupe szmalu by taka durnote uchwalić, a potem jej nie egzekwować. Odpowiedz Link Zgłoś
cli-ff Trudno się dziwić 19.03.09, 10:20 Skoro w Senacie zasiadają tacy tytani myśli jak marszałek Borusewicz odmawiający służbowego paszportu pani senator wyjeżdzającej do niemieckiego sądu po pozwie Eriki Steinbach, a nie widzący że w jego oficjalnej delegacji jedzie panienka Misiaka, która mało tego że jedzie, ale bierze też udział w oficjalnej kolacji, to truno dziwić się, że mogą wymyślić tam coś sensownego. Senat do likwidacji! Odpowiedz Link Zgłoś
mwiercik Mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h 19.03.09, 10:20 Te ćmoki sejmowe jak zwykle niemają pojęcia co uchwalają.Nawet w rygorystycznie przestrzegającej przepisy Norwegi kara się dopiero po przekroczniu 5-iu km/g.I to ostro-1500 krn.oczywiście dla nas,bo Norweg zarabia między 20,a 30 tyś.koron na mies.A mają aparaty lepsze o niebo od naszych.I drogi naszpikowane radarami ,jak ziemniaki skwarkami!!!!!Problem śmiertelności na polskich drogach to -STAN TECH.NASZYCH DRÓG-i te pajace dobrze o tym wiedzą.W tym kierunku powinni iść ,a nie wymyślać bzdety.Norwedzy mówią ,że nasz kraj jest piękny ,ludzie otwarci-a szlag ich trafia jak rozmowa schodzi na stan naszych dróg.Mówią,że ogólnie ser szwajcarski lubią,ale NIE NA DROGACH.Tym bardziej ,że chcą zwracać uwagę na widoki,a nie koncentrować się na omijaniu dziur Odpowiedz Link Zgłoś