anie-la
10.11.09, 12:24
Pani Doktor, pediatra podejrzewa u mojej córki zespół złego wchłaniania. Mała odmawia ssania piersi na czuwaniu, je tylko przez sen. Taka sytuacja zaczęła się gdy mała skończyła 3 miesiące. Teraz ma 5 i pół miesiąca. Przyrosty następujące:
1 miesiąc - 1 kg
2 miesiąc - 1,1 kg
3 miesiąc - 600 g
4 miesiąc - 500 g
5 miesiąc - 300g
Córka robi sluzowate kupy.
Lekarz przepisał leki: Debridat, Flumycon, Clemastin i dietę wykluczającą czosnek, cebulę, por, pszenicę, nieukwaszone mleko. Nie jem tez pomidorów, wędlin kupnych, czekolady, orzechów.
Po 2 tygodniach kuracji była wielka radość, mała zaczęła ssać pierś nie tylko podczas snu. W tym okresie miała też wprowadzoną zupkę raz dziennie: z marchwi, dyni i ziemniaka z odrobiną masła. Leki na zalecenie lekarza odstawiliśmy. Po 10 dniach od odstawenia leków sytuacja powtórzyła się, to znaczy córka znowu zaczęła robic zluzowate kupy i przestała jeść cyca (je tylko przez sen). Teraz znowu wprowadziłam i leki i zupki (przez tydzień zrobiłam przerwę bo 2 dni pod rząd wymiotowała po zupce). I sytuacja znowu sie poprawiła. Czy ma Pani jakieś podejrzenia? Czy poprawa sytuacji wynika z podawania zupki, czy leków? Czy pod odstawieniu leków znowu przestanie jeść cyca? Proszę o pomoc, lekarz rozkłada ręce.
Czemu tak się dzieje? Czy ma Pani jakieś podejrzenia?