Dodaj do ulubionych

Sucha plamka na ręce

24.01.10, 11:42
Witam, mam pytanie:
mój synek ma półtora roczku, jest zdrowym, pełnym energii chłopcem, nigdy nie miał uczuleń, czasem tylko jakieś lekkie podrażnienia skóry. Około pół roku temu na prawym ramieniu tuż nad łokciem zrobiła mu się sucha skóra, taka sucha plamka o ok centymetrze średnicy. Myślałam, że to jakieś uczulenie od proszku, płynu do kąpieli itp. wróciłam do kosmetyków najdelikatniejszych (mydełko Bambino lub zwykłe szare, szampon również bambino - używaliśmy tego wszystkiego od urodzenia i synkowi nigdy nic po tym nie było), ale poprawy nie zauważyłam. Gdy plamka nie schodziła już ponad miesiąc zadzwoniłam do naszej lekarki a ona powiedziała żeby mu to smarowac "kremem specjalnym" Emolium, więc kupiliśmy go i smarujemy.. a plamka jak była tak jest:( Ostatnio tak się przyjrzałam jej z bliska, bo powiem szczerze zaczyna mnie to już martwic, wygląda to tak - z brzegu lekko czerwona w środku jaśniejsza i cała sucha, nie jest bardzo widoczna(właściwie to nikt poza nami jej nie zauważa), jedynie w kąpieli robi się cała czerwona (czyli skóra w tym miejscu jest bardzo wrażliwa i cienka)
Może to jakiś grzybek? ja już sama nie wiem:( taką plamkę synek ma tylko jedną, oglądałam go całego dokładnie nie raz..
Czy konieczna jest wizyta u dermatologa?
Obserwuj wątek
    • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 18:34
      czy ktoś może pomóc???
      • mamamaksia07 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 18:42
        Polecam wizytę u dermatologa. Być może to zwykły liszaj i wystarczą
        kompiele w Oilatum.
        • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 18:51
          właśnie się wybieram do dermatologa,
          liszaj to chyba nie jest, wtedy natłuszczanie dawałoby poprawę, ja systematycznie smaruję kremem Emolium a plamka nie schodzi
          • goga13 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 19:38
            Bardzo polecam serię Vitella. My (juz tylko czasem) korzystamy z
            kremiku Vitella ICTAMO. Moja córcia tez miała takie dziwne plamki
            tyle,że jej się rozszerzały na druga rączke, nóżki. Czasem sie
            jeszcze pokazują ale juz mniej , mniejsze i bardzo rzadko.
            Pozdrawiam i polecam wizytę u dobrego dermatologa :)
            • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 19:41
              a jakie było u Was rozpoznanie? co to były te plamki?
            • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 19:44
              znalazłam opis tego kremiku
              www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=86&products_id=3878
              to może byc coś co nam pomoże, ja prawdę mówiąc myślałam czy nie posmarowac mu tego Clotrimazolem, krem ten ma dobre działanie przeciwgrzybicze a przy tym bardzo mało działań ubocznych, bo prawie jestem pewna że to grzybek
              • goga13 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 22:00
                Pan Dr stwierdził,że prawdopodobnie jakas alergia kontaktowa (ale
                nie wiadomo na co :( )
                Jest jeszcze płyn do kapieli-też dobry. Teraz uzywamy Ziajki do
                kapieli-ładnie natłuszcza ale dodatkowo smarujemy oliwka Bambino.
                Powodzenia! :)
                • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 25.01.10, 23:16
                  fajnie jak lekarz stwierdzi alegrię a nie wie na co;) hehe
                  grunt że leki pomogły
                  dzięki
    • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 26.01.10, 10:26
      byłam właśnie w aptece i Pani farmaceutka również poleciła mi krem Vitella Ictamo, powiedziała że nie zaszkodzi on dziecku i żebym przez kilka dni smarowała, może będą efekty

Pani dr proszę o radę..
      • mama_nikodemka Re: Sucha plamka na ręce 26.01.10, 12:38
        moj synek tez mial takie plamki okolo roczku, tylko ze on mial nad lokciem i na
        udach, czasami na brzuszku a ostatnio nawet na czole, wtedy smarowalam roznymi
        kremami ale srednio pomagaly wiec dalam na luz i po tygodniu nie bylo po nich
        sladu, bylam wtedy u dermatologa ktora tez stwierdzila ze sa to zmiany
        podraznieniowe i ze to nie jest zadna alergia, niedawno znow wyskoczyla synkowi
        taka plamka na czole wlasnie i na nozce, z czola zeszla po 2 dniach niczym nie
        smarowana a na nozce jeszcze jest, i tez nie mam pojecia od czego mu sie robia
        te plamki, tak ostatnio pomyslalam ze moze od nieprasowanych rzeczy? bo ja
        prasowalam to byl spokuj a jak ost zaczelam nie prasowac to zaraz wyskoczyly,
        tylko tutaj widze zwiazek choc nie wiem czy to moze miec jakiegolwiek
        powiazanie; no i mi dermatolog powiedziala zeby uzywac kosmetykow
        natluszczajacych a nie nawilzajacych, fajny jest wlasnie ten plyn natluszczajacy
        ziajki do kapieli i balsam do ciala la roche posay lipikar baume
        • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 26.01.10, 18:00
          u nas nie smarowanie nic nie daje, to musi byc czymś wyleczone, a co do prasowania to ja prasuję praktycznie wszystko dla dziecka, może poza rajtuzkami
    • moniaa-1983 Re: Sucha plamka na ręce 19.04.10, 18:29
      wyleczyliśmy naszą plamkę - byliśmy na szczepieniu i lekarka w przychodni odrazu bez chwili namysłu powiedziała, że to jakiś liszaj i na to trzeba mocniejszego środka, przepisała Pimafucort, plamka zeszła, smarowaliśmy prawie trzy tygodnie codziennie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka