24.02.10, 22:19
Witam,

Z tego co mi wiadomo, w szpitalach zaraz po urodzniu podawana jest
szczepionka Euvox z rtęcią. Podobno jest możliwość zakupu
szczepionki ENGERX B, która tej rtęci nie zawiera. Jakie ma Pan na
ten temat zdanie? Jak wyglądają późniejsze szczepienia? W jakich
warunkach trzeba przewieźć ją do szpitala?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Engerix B 25.02.10, 10:12
      meg251 napisała:
      >Podobno jest możliwość zakupu szczepionki ENGERX B,

jak znajdziesz gdzieś tę szczepionke to daj znać - chętnie kupię! tym bardziej
      taką bez rtęci...
      • mewa000 Re: Engerix B 25.02.10, 12:50
        Mój synek dostał 2 dawki tego Euvaxu. Jak pytałam w zeszłym m-cu kiedy przyjść
        na 3 dawkę szczepionki na wzw to pani w szczepieniach razem z moją doktor
        powiedziały mi, że szkoda dziecka szczepić tym koreańskim świństwem i lepiej
        wykupić u nich Engerix za 40zł.
        Dowiedz się w swojej przychodni, też powinni mieć w sprzedaży szczepionki
        • b.bujak Re: Engerix B 25.02.10, 13:16
          mewa000 napisała:
          > Dowiedz się w swojej przychodni,

od tego zaczęłam... mozesz mi podac adres swojej przychodni? moze byc na priv

z góry dziękuje
          • meg251 Re: Engerix B 25.02.10, 14:14
            Hm...ja dostałam receptę na nią od pediatry, ale nie wiem, czy jest ona
            potrzebna.Na razie byłam tylko w jednej aptece...ale mało kompetentni farmaceuci
            tam pracują, bo nic nie wiedzieli o niej ;)
            Także czeka mnie maraton po aptekach, a za dużo czasu nie mam..termin an 4 marca ;)
    • kurzofretka Engerix B - Kraków 25.02.10, 17:04
      Moja rodzina jeździła po Krakowie w poszukiwaniu Engerixu i nie było łatwo. W
      końcu znaleźli w Aptece Pod Jarzębinami (Kraków, os. Kazimierzowskie 30). Wiem,
      że w każdym mieście jest problem ze znalezieniem. Drugi problem jest taki, że
      trzeba szczepionkę szybko przewieźć do szpitala do lodówki. Mnie ledwo
      zaakceptowano mój Engerix, bo był poza lodówką 25 minut (ale ze względu na to,
      że jest zima, powiedzieli, że nie powinna stracić właściwości w drodze).
      Co ciekawe, byłam jedyną osobą posiadającą swoją własną szczepionkę.
      A receptę dał mi mój ginekolog.
      • mewa000 Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 17:14
        b.bujak ja jestem z Wadowic i byłam w przychodni "Medyk".

Dziwi mnie, że tak trudno jest dostać tą szczepionkę w aptekach! Jeszcze kilka
        lat temu była to jedyna szczepionka na wzw w Polsce
        • mewa000 Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 17:20
          Dziewczyny tą szczepionkę można zamówić tu www.doz.pl/apteka/s0-Szukaj i
          odebrać w aptece w swoim mieście
          • kurzofretka Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 17:39
            Też się zdziwiłam, że taki problem z dostępnością. Kobieta w aptece rzekła, że
            to dlatego, że naprawdę rzadko kto pyta, więc mało się tego sprowadza. To też
            mnie zdziwiło, bo tyle się trąbi o tej rtęci, że myślałam, że większość kupuje
            swoje, a tu nie...
            • oleczek555 Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 17:46
              dziewczyny- ale Engerix też ma rtęć, tylko 2 razy mniej niż Euvax.
              • meg251 Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 18:46
                Ma? Hm..ja nie wyczytalam na ulotkach w necie, że ma :) No może nie
                zauwazyłam. W każdym bądź razie tak czy siak lepiej ją podać skoro
                ma mniej:)
                Tylko kurczę...ten transport mnie przeraża...
                • meg251 Re: Engerix B - Kraków 25.02.10, 18:53
                  W Bydgosczy dostępna w wielu aptekach bez problemu. Cena 49 zł.
                • b.bujak Re: Engerix B - Kraków 26.02.10, 09:40
                  ja przewoziłam normalnie (fakt, że było zimno listopad-grudzień); kupiłam w
                  przychodni, zawiozłam do domu, przechowywałam w lodówce; w dniu porodu mąż
                  zawiózł do szpitala;
                  pielęgniarki coś tam mamrotały... ale one zawsze sa niezadowolone, jak ktoś
                  zyczy sobie coś niestandardowego - dały mi papier do podpisu, że ponosze
                  odpowiedzialność za dostarczoną szczepionkę;
                  jak masz dłuższą drogę czy obawy, to możesz przewieźć szczepionkę w torbie
                  termicznej;
                  meg251 - ciekawa jestem, czy te szczepionki, które są dostępne u Ciebie to stare
                  zapasy, czy nowa produkcja (w co wątpię) - mogłabyś mi podać datę produkcji
                  (ważności) szczepionki, którą kupisz ?
                  • mamabaka Re: Engerix B - Kraków 27.02.10, 19:44
                    szczepionki brakuje, ponieważ producent nie zapewnia ciągłości dostaw, jak
                    apteka miała większe zapasy to ją jeszcze sprzedaje a jak maja po jednej sztuce
                    /a tak ma większość / to niestety teraz jest nie do kupienia.zresztą EUVAXU też
                    brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka