keiti-78zg 09.12.10, 16:20 Po posiewie moczu wyszło Pseudomonas aeruginosa 10 taki znaczek 6CFU/ml co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Posiew moczu - wynik 09.12.10, 16:22 10do 6 potegi jednostek w mililitrze Ogolnie ilosc znamienna, ale... zalezy jak ponierane, zalezy jakie jest badanie ogolne... Trzeba patrzec na bardzo wiele czynnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 09.12.10, 16:30 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/500a15f65c3fc69c.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/893a2f3550643f77.html Wczesniejsze badania krwi i moczu Odpowiedz Link Zgłoś
keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 11:37 to jest paleczka ropy błekitnej, czyrzeczywiscie jest tak trudna do leczenia i wymaga hospitalizacji? strasznie sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 12:13 Popatrz na badanie: nie ma ani leukocytow w badaniu ogolnym ani azotynow. Jesli rzczywisci ebyloby tyle bakterii ile pokazuje posiew to .. bylyby i leukocyty i azotyny, a nawet moze i bialko. Do tego pH masz kwasne. Stad bylo pytanie jak pobierany byl mocz. Jak bylo przygotowane dziecko. Widze, ze chlopiec. Jak wyglada ujscie cewki moczowej? To wszystko bardzo wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 20:09 Mojej córce na początku tego roku tez wyrósł pseudomonas aureginosa. Badanie ogolne czyściutkie, ale posiew fatalny (też chyba 10 do 6). Nasz lekarz objerzał wyniki, obejrzał małą i zalecił powtórkę badania. Oddaliśmy gdzie indziej, gdzie wiem, ze robią posiewy na miejscu a nie wożą po mieście. I co?- posiew ujemny, ogólne badanie wzorcowe. Mocz pobierany zgodnie ze sztuką, po wymyciu dziecka, bezpośrednio do kubka ze środkowego strumienia. Podejrzewam, ze coś w labie zanieczysclili i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 21:20 Ja akurat zobaczylam, gdzi ekolezanka oddala. Syevo jest jednym z nielicznych laboratoriow, ktore moga sie pochwalic ISO... Mysle, ze to dosc istotne i swiadczace o poziomie uslug, nei tyl eobsludze klienta lecz wlasnie o tym jak sa wykonywane badania i ze tam sie nei zadarza zanieczyszczenie, bo pani poszla na bok zjesc np. kanapke. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 21:49 No ale sama widzisz, ze ten wynik jest conajmniej dziwny... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Posiew moczu - wynik 11.12.10, 11:39 Od dawna wiadomo, że nie leczy sie wyniku a pacjenta. Stad dobrze znac wiele informacji dodatkowych, przy czym najwazniejsza z nich wydaje sie wlasnie taka jak pobierano mocz. Akurat w przypadku pseudomonasa zdarza sie, ze wychodzi ona czesto w przypadku chlopcow i problemow ze sklejka (nieodklejonym napletkiem), czyli zalegajaca mastka .. Tak to juz bywa. Czyli potem wystarczy dokladniej umyc i jak za dotknieciem magicznej rozdzki bakteria znika w badaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 13.12.10, 00:12 Puk puk, Pani dr? jakos jestem wciaz pomijana.... Jutropowtarzamy wynik na posiew:( mam nadzieje ze wyjdzie odmienny a raczej ujemny Odpowiedz Link Zgłoś