Dodaj do ulubionych

Posiew moczu - wynik

09.12.10, 16:20
Po posiewie moczu wyszło Pseudomonas aeruginosa 10 taki znaczek 6CFU/ml co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Posiew moczu - wynik 09.12.10, 16:22
      10do 6 potegi jednostek w mililitrze

Ogolnie ilosc znamienna, ale... zalezy jak ponierane, zalezy jakie jest badanie ogolne...

Trzeba patrzec na bardzo wiele czynnikow.
    • keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 09.12.10, 16:30
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/500a15f65c3fc69c.html
      www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/893a2f3550643f77.html
      Wczesniejsze badania krwi i moczu
    • keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 11:37
      to jest paleczka ropy błekitnej, czyrzeczywiscie jest tak trudna do leczenia i wymaga hospitalizacji? strasznie sie martwie
      • madziulec Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 12:13
        Popatrz na badanie:
        nie ma ani leukocytow w badaniu ogolnym ani azotynow. Jesli rzczywisci ebyloby tyle bakterii ile pokazuje posiew to .. bylyby i leukocyty i azotyny, a nawet moze i bialko.
        Do tego pH masz kwasne.

Stad bylo pytanie jak pobierany byl mocz. Jak bylo przygotowane dziecko.
        Widze, ze chlopiec. Jak wyglada ujscie cewki moczowej?

To wszystko bardzo wazne.
    • dziub_dziubasek Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 20:09
      Mojej córce na początku tego roku tez wyrósł pseudomonas aureginosa. Badanie ogolne czyściutkie, ale posiew fatalny (też chyba 10 do 6). Nasz lekarz objerzał wyniki, obejrzał małą i zalecił powtórkę badania. Oddaliśmy gdzie indziej, gdzie wiem, ze robią posiewy na miejscu a nie wożą po mieście. I co?- posiew ujemny, ogólne badanie wzorcowe.
      Mocz pobierany zgodnie ze sztuką, po wymyciu dziecka, bezpośrednio do kubka ze środkowego strumienia. Podejrzewam, ze coś w labie zanieczysclili i tyle.
      • madziulec Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 21:20
        Ja akurat zobaczylam, gdzi ekolezanka oddala. Syevo jest jednym z nielicznych laboratoriow, ktore moga sie pochwalic ISO...
        Mysle, ze to dosc istotne i swiadczace o poziomie uslug, nei tyl eobsludze klienta lecz wlasnie o tym jak sa wykonywane badania i ze tam sie nei zadarza zanieczyszczenie, bo pani poszla na bok zjesc np. kanapke.
        • dziub_dziubasek Re: Posiew moczu - wynik 10.12.10, 21:49
          No ale sama widzisz, ze ten wynik jest conajmniej dziwny...
          • madziulec Re: Posiew moczu - wynik 11.12.10, 11:39
            Od dawna wiadomo, że nie leczy sie wyniku a pacjenta.
            Stad dobrze znac wiele informacji dodatkowych, przy czym najwazniejsza z nich wydaje sie wlasnie taka jak pobierano mocz. Akurat w przypadku pseudomonasa zdarza sie, ze wychodzi ona czesto w przypadku chlopcow i problemow ze sklejka (nieodklejonym napletkiem), czyli zalegajaca mastka ..
            Tak to juz bywa.
            Czyli potem wystarczy dokladniej umyc i jak za dotknieciem magicznej rozdzki bakteria znika w badaniu.
    • keiti-78zg Re: Posiew moczu - wynik 13.12.10, 00:12
      Puk puk, Pani dr? jakos jestem wciaz pomijana....
      Jutropowtarzamy wynik na posiew:( mam nadzieje ze wyjdzie odmienny a raczej ujemny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka