Dodaj do ulubionych

problem z wypróżnianiem

03.01.11, 17:03
Mój 2 latek ma problemy z wypróżnianiem.Podaje syrop lactulosum i nie wiele skutkuje.
Proszę o wszelkie rady, o coś skutecznego, bo dziecko strasznie się męczy
Obserwuj wątek
    • milenka-4 Re: problem z wypróżnianiem 04.01.11, 08:52
      oprócz diety laktuloza powinna pomóc, daj większą dawkę taką na jaka młody będzie dobrze reagował,(nie bardzo patrz na etykiete dawkowania laktul.dajemy tyle żeby pomogło, np w Niemczech podawane dawki przez lekarzy są dwukrotnie wyższe niz w Polsce) stosujemy długi czas, powoli zmniejszajac.
    • wiosenka.3 Re: problem z wypróżnianiem 04.01.11, 09:01
      cytuje wypowiedź działu Rozszerzanie diety: zaparcia
      "co do starszego dziecka i Pani radzę przeanalizować ile jecie mięsa
      moje prawie 2 letnie dziecko przez rok męczyło się z zaparciami, odstawiliśmy mięso na kilka dni
      i dziecko zaczęło robić kupy rano i wieczorem
      sama w to nie wierzyłam i nigdy bym nie podejrzewała, ze to od mięsa
      jak się okazuje mięso po prostu gnije w naszych jelitach, w jelicie grubym zamiast bakterii kwasotwórczych powstają bakterie gnilne które powodują zaparcia
      a w ogóle polecam książkę "Leki z Bożej apteki - dzieciom"
      • angela10086 Re: problem z wypróżnianiem 04.01.11, 17:03
        ja podaje len mielony
    • katisza Re: problem z wypróżnianiem 05.01.11, 16:07
      Mój syn jest pod opieką gastrologa z powodu zaparć .
      Dostaliśmy laktulozę i inne leki , ale żeby to pomogło trzeba najpierw oczyścic jelita.
      Syn miał wykonaną enemę przed rektoskopią , więc dostalismy tylko leki przeczyszczające .Po tym jak już go przeczyściło dostaliśmy laktulozę , gasprid , choleostil, badaloine ( coś takiego ) .
      Te leki są na recepte , ale mamy też podawać błonnik dicoman .Dla dwu latka jest dicoman junior wsypujesz z kapsułki , do picia , albo jedzenia , kaszki .Ważne zeby pić dużo wody .
      Dieta dozwolone :
      Buraki , brokuły ,kalafiory , surowe marchewki , kiwi , jabłka ze skórką , mandarynki , gruszki itd nie podawaj bananów .
      Makarony wielozbozowe , kasze jaglana,gryczana ,jęczmienna,
      Zakazane kakao, czekolada , ryz , marchew gotowana ,zupy zabielane , sosy .
      Zamiast jogurtów i serków , kefir .
      Pieczywo żytnie , wieloziarniste.
    • kasiaalbrecht Re: problem z wypróżnianiem 06.01.11, 07:48
      dawka 1-3 ml /kg więc może za mało?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka