dazy9 03.01.11, 17:03 Mój 2 latek ma problemy z wypróżnianiem.Podaje syrop lactulosum i nie wiele skutkuje. Proszę o wszelkie rady, o coś skutecznego, bo dziecko strasznie się męczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milenka-4 Re: problem z wypróżnianiem 04.01.11, 08:52 oprócz diety laktuloza powinna pomóc, daj większą dawkę taką na jaka młody będzie dobrze reagował,(nie bardzo patrz na etykiete dawkowania laktul.dajemy tyle żeby pomogło, np w Niemczech podawane dawki przez lekarzy są dwukrotnie wyższe niz w Polsce) stosujemy długi czas, powoli zmniejszajac. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosenka.3 Re: problem z wypróżnianiem 04.01.11, 09:01 cytuje wypowiedź działu Rozszerzanie diety: zaparcia "co do starszego dziecka i Pani radzę przeanalizować ile jecie mięsa moje prawie 2 letnie dziecko przez rok męczyło się z zaparciami, odstawiliśmy mięso na kilka dni i dziecko zaczęło robić kupy rano i wieczorem sama w to nie wierzyłam i nigdy bym nie podejrzewała, ze to od mięsa jak się okazuje mięso po prostu gnije w naszych jelitach, w jelicie grubym zamiast bakterii kwasotwórczych powstają bakterie gnilne które powodują zaparcia a w ogóle polecam książkę "Leki z Bożej apteki - dzieciom" Odpowiedz Link Zgłoś
katisza Re: problem z wypróżnianiem 05.01.11, 16:07 Mój syn jest pod opieką gastrologa z powodu zaparć . Dostaliśmy laktulozę i inne leki , ale żeby to pomogło trzeba najpierw oczyścic jelita. Syn miał wykonaną enemę przed rektoskopią , więc dostalismy tylko leki przeczyszczające .Po tym jak już go przeczyściło dostaliśmy laktulozę , gasprid , choleostil, badaloine ( coś takiego ) . Te leki są na recepte , ale mamy też podawać błonnik dicoman .Dla dwu latka jest dicoman junior wsypujesz z kapsułki , do picia , albo jedzenia , kaszki .Ważne zeby pić dużo wody . Dieta dozwolone : Buraki , brokuły ,kalafiory , surowe marchewki , kiwi , jabłka ze skórką , mandarynki , gruszki itd nie podawaj bananów . Makarony wielozbozowe , kasze jaglana,gryczana ,jęczmienna, Zakazane kakao, czekolada , ryz , marchew gotowana ,zupy zabielane , sosy . Zamiast jogurtów i serków , kefir . Pieczywo żytnie , wieloziarniste. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: problem z wypróżnianiem 06.01.11, 07:48 dawka 1-3 ml /kg więc może za mało? Odpowiedz Link Zgłoś