Dodaj do ulubionych

skóra sucha, zaogniona.POMOCY

23.02.11, 19:49
witam!moja córka (4 lata) ma od kilku dni strasznie suchą skórę na rękach, zewnętrznych stronach dłoni i na nogach ( w szczególności na udach). skóra jest sucha, szorstka, zaczerwieniona i jakby "zaogniona". próbowałam smarować alantanem, ale to jeszcze pogarsza sprawę - corka sie skarży że ją wtedy piecze skóra. czy to może być uczulenie? czym mogę małej smarować skórę? będę wdzięczna za wszystkie rady
Obserwuj wątek
    • basiu-la123 Re: skóra sucha, zaogniona.POMOCY 23.02.11, 21:30
      może to być Atopowe Zapalenie Skóry (również występuje na skutek alergii)
      wprawdzie na maści alantan jest napisane, że może być stosowana na AZS, ja jednak polecam produkty z serii emolium, bądź oilan(tańsze)
      przy AZS ważne jest systematyczne natłuszczanie skóry i kąpiele w specjalnym emulsjach, z serii oilan jest tanie mydełko
      ponadto noszenie przewiewnych, naturalnych ubrań, bielizna bawełniana
      swędzenie skóry nasila się w okresie zimowym, ze względu min na suche powietrze, grube warstwy ubrań

• agaola1980 Re: skóra sucha, zaogniona.POMOCY 23.02.11, 21:37
        dziękuję za szybką odpowiedź :)
    • kasiaalbrecht Re: skóra sucha, zaogniona.POMOCY 24.02.11, 22:53
      może byc uczulenie ale także podrażnienie od zimna i ew rajstop, warto kąpać w emolientach, nawilżać skórę preparatami do skóry atopowej
    • doris307 Re: skóra sucha, zaogniona.POMOCY 25.02.11, 12:40
      Z doświadczenia matki małej alergiczki, która ma ten sam problem (gdy nie jest jeszcze bardzo źle )polecam emulsje do smarowania Emoliu lub tańsze Diprobase krem, przy większym zaostrzeniu maści przepisane przez dermatologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka