Dodaj do ulubionych

bóle wzrostowe..?

24.02.11, 08:40
Witam drogie mamy i pani doktro.Moja córka 3 lata budzi sie czesto w nocy z płaczem i mówi ,że bola ja nóżki.W ciągu dnia równiez czasami narzeka na ból. Niewiem czy czegoś jej brakuje jakie badania powinnam jej zrobić.Wczoraj na wizycie u rehabilitantki zapytałam sie jej co to moze byc ona powiedziała że to moga byc bóle wzrostowe i podawac jaj panadol przeciwbólowy.Dodam ,że ja sama zauważyłam ,że córka strasznie wybila do góry wiec moze wlasnie to sa te bóle...? bardzo prosze o odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • madzia-16 Re: bóle wzrostowe..? 24.02.11, 09:05
      Jeżeli mogę to również się podłączę do pytania. Moja córcia - 3 lata - również mówi że ją bolą. W nocy wcześniej się budziła parę razy - teraz już nie. W ciągu dnia mówi że boli i pokazuje na kolano. My byliśmy u ortopedy - rada to smarować maścią typu ketonal i coś przeciwbólowego. Nie zauważyłam żeby córcia mocno skoczyła ze wzrostem i trochę mnie niepokoją te bóle.
    • solaris31 Re: bóle wzrostowe..? 24.02.11, 10:15
      zróbcie dzieciom pełną morfologię z rozmazem, odwiedźcie ewentualnie reumatologa lub ortopedę - jeśli badania niczego nie wykażą, można zwalić wine na bóle wzrostowe. problem polega na tym, że jedni lekarze uważają, że ich nie ma, a drudzy - przeciwnie;)

moja starsza miała bóle wzrostowe ewidentne, latałam po lekarzach i robiłam badania - zawsze było ok. ale żeby mówić o bólach wzrostowych, trzeba wykluczyć ewentualnie inne przyczyny, dużo poważniejsze.
    • kasiaalbrecht Re: bóle wzrostowe..? 24.02.11, 23:05
      mogą być związane ze wzrostem ale radziłabym wykonać morfologię z rozmazem
    • scarlet_s Re: bóle wzrostowe..? 24.02.11, 23:42
      U mojej córki zeczęło się jak miała 2,5 roku i trwa do teraz a ma już 6,5. Bóle są bardzo mocne i muszę jej podawać środek rzeciwbólowy. Ortopeda takze zalecił (ze względu na krzywe kolanka i szybki wzrost) codzienie witaminę D. Córka jako małe dziecko bardzo dużo rosła. Jednego roku od 3 do 4 urodzin urosła aż 20 cm z czego 10 podczas 3 miesięcy wakacji. Teraz rośnie przez rok około 10 cm, czyli też za dużo. Badani są ok.
      • dianaro Re: bóle wzrostowe..? 25.02.11, 09:25
        Syn ma to samo, jeszcze przed ukończeniem 2 lat budził się czasem w nocy z wielkim płaczem i pokazywał na nóżki. Wtedy jeszcze nie mówił, więc nie wiedzieliśmy co mu dolega. Powiedzieliśmy lekarzowi, odparł że to bóle wzrostowe, niewiele da się zrobić, kazał lekko masować i uspokajać dziecko. Fakt, w dzień syn nigdy nie skarżył sie na takie przypadłości, ale zauważyliśmy, że właśnie po większej aktywności fizycznej ma takie ataki bólu w nocy. Kiedy już mogliśmy się z nim dogadać, potwierdził, że go bolą nóźki, kopie wtedy mocno i płacze. Zaczęliśmy smarować Amolem i rozgrzewać w ten sposób, potem jak to nie pomagało to smarowaliśmy dodatkowe żelem Fastum. Zrobiliśmy także badania z krwi - morfologia z rozmazem, ASO, elektrolity, wapń, fosfor, potas - wyniki w normie. Dodam też, że syn jest szczupły ale jak na swój wiek wysoki i to zapewne tłumaczy bóle przy wzroście, zwłaszcza, że ojciec i babcia dziecka też mieli te same kłopoty.
        • mamapoli3 Re: bóle wzrostowe..? 03.03.11, 18:39
          moja córka-4 lata-też narzeka czasem na bóle nóżek, też stwierdziłam że to bóle wzrostowe, ale skoro radzicie zrobić morfologie to tak też zrobię...
          • beatkaa32 Re: bóle wzrostowe..? 05.03.11, 16:27
            Mój 3,5 letni synek miał to samo:( budził się w nocy z płaczem:( po kilku takich pobudkach poszłam do lekarza, zrobiliśmy pełną morfologię z rozmazem, CRP , ASO i czynnik reumatoidalny; wszystko OK, lekarka kazała smarować maścią rozgrzewającą i podawać w razie potrzeby coś przeciwbólowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka