Dodaj do ulubionych

pytanie o katar

01.03.11, 22:51
Witam serdecznie
Chciałabym wiedziec co powinnam zrobic alby katar ( z podejrzenia ) alergiczny - wodnisty, cieknący, przeźroczysty - nie zamieniał się w katar ropny ( bakteryjny ) ?
Zdarzyło się nam to juz 3 razy i za każdym razem antybiotyk.
Maja ma 2 latka i 3 msce.
Zastanawiam się skąd bierze sie takie nadkarzenie i jak mu zapobiec, gdy wodnisty katar juz się pojawi.
Kojarzę z uczuleniem ponieważ Majka ma alergię ( opanowaną eliminacją ale czasem coś zjemy nie tak ) i zazwyczaj katarek taki przebiega równolegle z np . kilkoma plamkami na twarzy.
Nie wiem tez, jakie leki powinnam stosować.
Gry katar zzielenieje i zgestnieje pojawiała się gorączka.

I chciałam zapytać o jeszcze jedną kwestię ;
Czy jak dziecko bez jakichkolwiek innych objawów ma " zaflegmioną " tylną ściane gardła, bez kataru i odkaszliwania podaje sie leki ?
Nie wiem jak to opisać ale słychać,że z tyły nosogardła coś zalega. Charczy, warczy i gulgocze ;-)

Pozdrawiam ciepło prawie wiosennie

Celka
Obserwuj wątek
    • supermamuska.online Re: pytanie o katar 01.03.11, 23:12
      1)zielony,zółty nie jest podstawą do antybiotyku,chyba że robicie wymaz i faktycznie wychodzi nadkażenie bakteryjne, a nawet jeżeli juz będzie wynik pozytywny mozna zastosowac antyb. tylko donosowy.
      Moje dziecko zawsze jak ma infekcję najpierw psika później leje sie woda a po 2-3 dniachj katar zmienia sie na gęsty zielony i tylko na katar,kaszel i temperature nigdy nie dostała antybiotyku

Nie wiem jak to opisać ale słychać,że z tyły nosogardła coś zalega. Charczy, wa
      > rczy i gulgocze ;-)

2)Ja podaje wtedy sinupret w czasie kataru ciągle a jak juz go nie widac a zostaje zaflegmienie około to dodatkowo jeszcze około ,4 dni,uważam że lepiej to rozrzedzić i niech szybciej się oczyści,gdy poprawy brak a czasem tak się zdarza po prostu odstawiam go i czekam aż samo odpuści.
      • celcia.5 Re: pytanie o katar 02.03.11, 09:10
        Bardzo dziękuję !
        Rzecz w tym , że gdy lekarz osłuchuje to twierdzi , że te zielone glutki spłyneły już do gardła i trzeba antybiotyk. Zawsze wzywam dr na czas, staram się obserwowac dziecko i nie zwlekać.
        To dla mnie bardzo cenne informacje bo podskórnie czułam,że ten antybiotyk to da się ominąć,że to nie jest az tak konieczne.

Jeszcze raz bardzo dziękuję !!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka