Dodaj do ulubionych

mała główka

18.03.11, 14:21
Witam
Nie wiem czy to ja zaczynam niepotrzebnie się zamartwiać, czy też lekarz za bardzo to bagatelizuje. Do tej pory pediatra nie zwróciła uwagi na to że główka od ok. 3 miesiąca życia synka jest cały czas poniżej 3 centyla. Gdy pytam jak pomiary, mówi że w porządku i dziecko normalnie się rozwija (wiem może i ma jeszcze czas, ale nadal nie przekręca się na plecki, nie siada, nie mówiąc już o raczkowaniu, czy staniu).
Synek urodził się z wagą 4479g, 60cm, obwód głowy 34cm, klatki też 34cm, ciemiączko 3.5 na 3.5. Urodził się po terminie (zielone wody), dostał początkowo tylko 8punktów Apgar (oddech i napięcie mięśni), potem 9. Miał przedgłowie i krwiaka, jeszcze w szpitalu wykonano usg główki i stwierdzono że jest prawidłowe. Synek miał wrodzoną infekcję (pobrano próbkę z ucha), podobno z powodu mojego paciorkowca - chociaż podczas porodu podawano mi odpowiedni antybiotyk. Przeszedł tez wczesną żółtaczkę, miał zaburzenia rytmu serca (poniżej 80).

Misiu ma 8.5 miesiąca, długi na 74cm (75 centyl), waga 8900g (poniżej 50), obwód klatki wynosi 47, a główki niestety tylko 43cm (poniżej 3). Patrząc na siatkę centylową, to na początku główka była na 35centylu, na następnym badaniu na 3centylu i na kolejnych już cały czas poniżej 3.

Nie wiem, ale czy może mieć znaczenie, że ok 3 miesiąca mieliśmy jakieś załamanie wagi (z 25cenytla na 10 i nawet na 3). Czy możliwe, że dziecko chorowało i wtedy ta główka przestała szybko rosnąć?

Obserwuj wątek
    • perelka110 Re: mała główka 18.03.11, 14:26
      prawidłowy przyrost obwodu główki w ciągu roku to 12cm.
    • kasiaalbrecht Re: mała główka 20.03.11, 20:39
      w zależnosci od kwartału zycia przyrost główki wynosi od 1-2 cm na miesiąc, czy pomiary zawsze są wykonywane w tym samym miejscu i przez tą samą osobę? Radziłabym pokazać się neurologowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka