18.04.11, 08:08
Pani Doktor, jak długo mogę stosować Sachol u dziecka smarując mu zaczerwienione, trochę obrzękniete dziąsełko, które leciutko krwawiło podczas ucisku i mycia ząbków? Teraz krwawienie już ustąpiło, pozostało tylko zaczerwienienie. Smaruję dziąsło rano i wieczorem. Dodam, że synek myje ząbki nie częściej niż raz dziennie, robi to sam, raczej nie pozwala mi na żadne poprawki więc nie wiem na ile te zabiegi higieniczne są skuteczne. Dziecko ma 3 lata. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Dziąsło 18.04.11, 14:48
      sacholu w tym wieku raczej się nie zaleca mozna ew aperisan w żelu, sachol zawiera kwas acetylosalicylowy, którego w tym wieku nie nalezy stosować
    • mruwa9 Re: Dziąsło 18.04.11, 19:02
      lepiej sie wybierz do stomatologa. Samodzielne mycie zebow przez 3-latka , i to raz na dobe, to zadne mycie. najczestsza i glowna przyczyna zapalenia dziasel sa bakterie, czyli - zla higiena jamy ustnej. Podstawa leczenia to mycie zebow, 2 razy dziennie, szczoteczka i pasta z fluorem. Do 10-12 roku zycia dzieciom zeby myja rodzice ( stopniowo oddajac pole, ale raczej w okolicach 10, nie 3 lat). Nie powiem dosadnie, co wasze dziecko zapewne ma w buzi, ale zaden sachol nie pomoze, jesli higiena jest do bani.
      Rodzice, lapac za szczoteczke i czyscic dziecku WLASNORECZNIE zeby 2 razy na dobe, czy sie to mlodemu podoba, czy nie. Z czasem zaskoczy, ze nie ma wyboru i ze tak trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka