Dodaj do ulubionych

Salmonella - u dzieci

18.04.11, 16:48
Pani Doktor,
syn dwa tygodznie temu wysoko zagorączkował + biegunka
Po kilku dniach zamiast lepiiej doszedł katar, kaszel - w 9 dni temperatury syn 4 lata dostał Augumentim. Temperatura spadła, biegunka sie ustabilizowała.
Mały w sobotę skończył antybiotyk w piątek wieczorem i w nocy zwymiotował, wczoraj znów wieczorem pojedyńczy wymiot.
Dziś odebrałam posiew kału - wyszła salmonella. Dziecko generalnie w dobrej formie, ale już zmeczony chorobą - wieczorne mdłości mogą być jeszcze wynikiem salmonelli?
Daje mu probiotyki, co jeszcze mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • terpuka Re: Salmonella - u dzieci 19.04.11, 15:50
      moja córka miała podobnie, 2 dni biegunka i wysoka gorączka, pediatra orzekł, że jakiś wirus, ostra biegunka ustąpiła, ale pozostały 2-3 kupki dziennie i to zdecydowanie inne niż wcześniej, zrobiłam posiew i wyszła właśnie salmonella.
      zrobiliśmy antybiogram, dostała biseptol i probiotyki, niestety po kuracji antybiotykiem salmonella nadal się jej trzymała, podawałam probiotyk cały czas, miałam ograniczyć cukier w jej diecie i podawać kiszonki jeżeli lubi. Dopiero po 3 miesiącach wyniki badań wyszły ujemne.
      Dla mnie to strasznie długo ale pediatra stwierdziła, że i tak szybko z tego wyszła. Z tym, że u nas poza tymi kilkoma dniami z gorączką nie było żadnych objawów, więc może u twojego malucha te mdłości to podrażniony żołądek po antybiotyku ?
    • kasiaalbrecht Re: Salmonella - u dzieci 21.04.11, 14:06
      nic więcej, wymioty raczej nie są wynikiem salmonelli obecnej w posiewie kału, nosicielstwa salmonelli sie nie leczy, a salmonellozę leczymy przy krwistej biegunce, złym stanie ogólnym, goraczce, radzę nadal probiotyk 3-4 tygodnie
      • kjarzebska Re: Salmonella - u dzieci 13.06.11, 15:26
        Witam, moja 4-miesięczna córka trafiła do szpitala z biegunką i bardzo wysoką temperaturą. Po kilku dniach okazało się że to salmonella. Ponieważ stan małej był dość dobry, wypisano nas do domu ale z zaleceniami Dicoflor 1x dziennie i gdyby stan ponownie się pogorszył mamy udać się do szpitala na oddział zakaźny. Mała nadal robi kilka kupek dziennie, ale od dzisiaj rana w stolcu pokazała się krew. Walczymy z tym paskudztwem już miesiąc i szczerze mówiąc mamy już dość. Boję się, że niestety skończy się na szpitalu. Do jutra mam obserwować kupki i podawać Dicoflor 2x dziennie. Czy to krwawienie to normalne przy salmonelli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka