Dodaj do ulubionych

dziwna angina...

19.04.11, 17:06
hej
jestem mama 7 letniej dziewnczynki ktora dwa tygodnie temu zachorowala na gardlo.
bolalo ja przy przelykaniu wezly chlonne na szyji powiekszone... ale miala dobry humor energie apetyt bez temperatury... lekarz stwierdzila angine...7dni antybiotyk. i przeszlo. wezly sie troszke zmiejszyly ale zostalt powiekszone . w miedzyczasie zrobilam badania krwi bylo wszystko w porzadku. teraz prz tych zmianach pogody znow bolalo ja gardlo przy jedzeniu ale jak wczesniej bez temperatury i poszlam znow do lekarza. stwierdzil nadwrazliwosc wezlow jeszcze jakas infekcje w gardle i jakby powrot anginy ale nie byl pewien bo cos bialego miala w gardle podobno troszke. corka ma dobry humor tym razem jednak kaszle rano i ma od czasu do czasu cieknacy nos.. ale nie na tyle by byla wielce chora:)...glos tym razem ma tez zmieniony przypominajacy zapalenie krtani ale dziss(drugi dzien) nawet przy tym glosie zachrypnietym z krtani nie boli ja gardlo... dziwne...
co to moze byc???? angina??? bo lekarz drugim razem nie dal antybiotykow tylko syrop na kaszel.... ona jednak dobrze sie czuje ma tylko ten zmieniony glos i dalej lekko powiekszone wezly chlonne na szyji...
co mam robic????? angina bez antybiotykow a powiklania????? a moze z takimi objawami to nie jest i nie byla angina??? :(
wezly chlonne moga sie utrzymywac powiekszone dlugo po anginie lekarz mnie uswiadomil ale i tak sie troszke martwie bo glos ma nieciekawy a antybiotyku nie ma...
a jesli to angina dlaczego lekarz nie leczy anatybiotykiem?
Obserwuj wątek
    • katisza Re: dziwna angina... 19.04.11, 18:58
      mój mąż często przechodzi anginy wirusowe .Są naloty ,niewielkie , gorączki brak .Samopoczucie ok .Wtedy laryngolog leczy , bez antybiotyku .Jak łapie go angina bakteryjna , wtedy ma migdały mocno pokryte nalotem i on się różni od wirusowego( czopy zółte) .Wysoką gorączkę i b.złe samopoczucie .Wtedy antybiotyk .Nie każdy nalot na migdale to od razu angina bakteryjna , ale to wymaga dobrego oka lekarza , albo wymaz , ale na ten czeka czekać około 4-5 dni
      • karla31 katisza 20.04.11, 00:30
        dziekuje bardzo ... troszke mnie to uspokaja:). bardziej boje sie jakis powiklan po anginie nie leczonej antybiotykiem . ale po pierwszym dniu dzis moze jesc twarde produkty i nic. nie ma bolu tylko taki chrypowaty glos ma wiec chyba nie jest tak zle. dzieki..:)
    • kasiaalbrecht Re: dziwna angina... 21.04.11, 18:28
      angina może być wirusowa i bakteryjna( paciorkowcowa) i tylko ta leczymy antybiotykiem, być może to mononukleoza? ciężko odpowiedzieć nie widząc gardła i dziecka
      • karla31 Re: dziwna angina... 26.04.11, 17:58
        no obylo sie bez antybiotyku i wrocilo do normy. glos w porzadku i gardlo nie boli
        ale jakby nie bylo od poczatku sprawy od 5 kwietnia i leczeniu antyb i potem po 2 tyg powrotu "anginy" ciagle ma nie duzo ale powiekszone wezly na szyji.
        znajoma mi wspomniala o chlonniakach!!! i innych chorobach nowotworowych :( z powiekszonymi wezlami.
        corka czuje sie dobrze i morfologie tez miala w miedzyczasie robiona z wynikami w normie:(.
        ostatnio troche poci sie w nocy (glowka i wlosy) ale ostatnio bylo cieplo tez....
        ile czasu te wezly moga jeszce byc powiekszone????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka