Dodaj do ulubionych

witamina D3 i K

24.08.11, 21:12
Córcia ma 5 tygodni. Na początku karmiłam piersią, potem mieszanie, a teraz jest już tylko na butelce. W związku z tym jak z podawaniem witamin? Mleko modyfikowane ma witaminy w składzie.
Witaminę K podaje się do 3 miesiąca życia dzieciom karmionym piersią. Ale witaminę D powinnam podawać mimo, że na butli i do jakiego momentu???
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: witamina D3 i K 24.08.11, 21:34
      Z tego co wiem to w mm już są odpowiednie ilości tych witamin więc po co dodatkowo podawać ?
      Moje dziecko tylko piersiowe- przez pierwsze 6 miesięcy- potem do ukończenia pierwszego roku życia- witaminy D3 nigdy nie dostawał, K owszem zaraz po porodzie i potem jeszcze dwie dawki (zgodnie z tutejszym harmonogramem)- i to tyle ze sztucznych witamin co zna.
    • kasiaalbrecht Re: witamina D3 i K 24.08.11, 22:29
      K odstawiamy jesli jest na mleku sztucznym, vit D3 podajemy jesli nie wypija jeszcze litra mieszanki na dobę bo w litrze jest 400 j vit D3 tyle ile wynosi zapotrzebowanie
    • czarna_12 Re: witamina D3 i K 26.08.11, 12:02
      D podajesz normalnie do 2 lat w/g ortopedów z przerwą w lato, ale to się tylko tyczy dzieci które są wystawiane na słońce wiec Twoja w tym roku ma brac ciagle.
      • kotkowa Re: witamina D3 i K 26.08.11, 12:05
        Jesli jest na mm, to uwzglednia sie dawke, ktora otrzymuje z mlekiem, koniecznie, bo mozna przedawkowac. Litr mm to dawka wit D na dobe, policz ile wypija dziecko i podawaj wit D w zaleznosci od wyniku proporcjonalnie, np co drugi lub co trzeci dzien.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka