Dodaj do ulubionych

guzek na główce

31.08.11, 22:27
Pani doktor,
córka ma 10 m-cy, dwa dni temu zauważyłam (a raczej wyczułam pod palcami) na jej główce guzka (wielkości mniej więcej grochu). Guzek umiejscowiony jest za uchem, na kości, jednak on sam jest raczej miękki i gdy się go dotyka lekko się przemieszcza. Co to może być? Ok 1,5 tyg temu córka przechodziła przeziębienie (z paskudnym katarem i kaszlem) - czy to może być powiększony węzeł chłonny w związku z infekcją?
Obserwuj wątek
    • aganiunia_1977 Re: guzek na główce 01.09.11, 10:33
      Ja też coś takiego wyczułam na główce u swojej córeczki (miała wtedy około 12 mcy). Pokazałam to od razu lekarce i usłyszałam, że to jest węzeł chłonny, który sam powinien się wchłonąć, a gdyby nie, powinien to obejrzeć chirurg. Z tego co pamiętam, to ten guzek był raczej taki twardawy. Pewnie u Ciebie to jest to samo. Zawsze jednak przy okazji wizyty warto zapytać lekarza tak dla świętego spokoju.
      • ktkasik Re: guzek na główce 01.09.11, 16:02
        Dzięki, a powiedz po jakim czasie się wchłonął?
        Moja córka generalnie ma niesymetryczną główkę tzn ta kość bezpośrednio nad karkiem jest z jednej strony nieco większa (i właśnie na tej stronie zauważyłam tego guzka). Zwrócę na to uwagę pediatrze, zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zrobić dziecku morfologii?
        • aganiunia_1977 Re: guzek na główce 02.09.11, 11:44
          Powiem Ci, że nawet teraz (ma prawie 19 mcy) ma jeszcze minimalnie zgrubienie, ale na pewno dużo się zmniejszyło i wchłonęło. Sama zapytam o to lekarkę przy okazji wizyty. Morfologię zawsze warto zrobić, choćby dla samej kontroli i będziesz miała dodatkowy obraz, że nie dzieje się nic złego.
    • kasiaalbrecht Re: guzek na główce 03.09.11, 22:03
      sadzę,że wezeł chłonny po infekcji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka