Dodaj do ulubionych

Problem z kupami u czterolatka

11.10.11, 10:17
Witam.
Nie wiem już, co robić. Moje dziecko od zawsze miało kupy raczej papkowate, niż stałe, po kilku epizodach z krwią w kupie (rzadkich, ale jednak) przebadany został (ostatnio wiosną) od stóp do głów - morfologia, usg brzucha, kał na krew utajoną, posiew kału, moczu, pasożyty, celiakia - wszystko prawidłowe. Nabiał już ograniczyliśmy niemal do zera, na wszelki wypadek.

Tymczasem ciągle jest problem z kupami/brzuchem.
Na przykład teraz - po dłuższym okresie kup w miarę normalnych, zwartych (święto w domu) dziecko znowu robi kupy rzadkie (jedna dziennie, więc to nie biegunka). Czasem jednego dnia ma zaparcie, a drugiego robi rzadką kupę.
Czasami boli go brzuch, ale raczej niezbyt mocno i nie wiem, czy to jest ból, czy po prostu COŚ dziecko czuje w brzuchu, a nie umie tego nazwać.

Nie wiem już, co robić. Dicoflor podajemy niemalże stale (przestaliśmy tylko, kiedy kupy były normalne przez dłuższy czas; po enterolu zawsze wymiotuje, więc nie możemy podawać), innych leków nie, bo nikt nigdy nic nie przepisał. Nie wiem już, co robić. Dziecko niby rośnie i na co dzień mu to w życiu nie przeszkadza (pomijając wiecznie zabrudzone kupą majtki w "okresie rzadkim"), ale przecież to nie jest normalne, żeby czterolatek miał wiecznie papkowatą kupę (od kilku dni na przykład wręcz wodnistą).

Co może być przyczyną takich problemów?
Obserwuj wątek
    • pantografka Re: Problem z kupami u czterolatka 11.10.11, 10:34
      Aha, dodam, że dziecko ma bardzo dobry apetyt, nie je prawie słodyczy, nie pije napojów gazowanych (w domu odżywiamy się raczej zdrowo). Miał też robione próby wątrobowe (też w normie), nie ma też problemów skórnych (poza nawracającą ciemieniuchą - dermatolog ograniczył się do przepisania Squamaxu).
      • teresska Re: Problem z kupami u czterolatka 11.10.11, 12:37
        A jak z nabiałem, dużo zjada? Może źle reaguje na coś z diety. Takie atrakcje mogą być nawet po wodzie z nadmiarem jakiegoś minerału. Dodatkowo ta ciemieniucha może być objawem dodatkowym. Ja bym się udała do gastrologa z dzieckiem skoro pediatra olewa problem.
        • teresska Re: Problem z kupami u czterolatka 11.10.11, 12:42
          Aha i jeszcze kwestia enterolu. Nie rozrabiaj dziecku proszku w dużej ilości wody tak jak jest napisane na opakowaniu. Najlepiej kupić w kapsułkach i zawartość kapsułki wymieszać z łyżeczką wody i taką papkę wciągnąć do strzykawki i podać dziecku jak najdalej do buzi żeby nie czuł smaku. I daj popić od razu. Jak byłam z córką w szpitalu z rotawirusem to pielęgniarki jej tak podawały enterol żeby nie wymiotowała po nim, działało :)
    • kasiaalbrecht Re: Problem z kupami u czterolatka 16.10.11, 07:42
      a jak wyglada dieta? może nietolerancja dwucukrów, nadmiar ich w diecie, niedobór tłuszczu? Radziłabym poradę gastroenterologa dzieciecego, czy sa jakieś alergie? czy dziecko ma stresy? Może tzw zespół jelita drazliwego?
      • pantografka Re: Problem z kupami u czterolatka 16.10.11, 10:12
        Przykładowe menu syna, to jajecznica na śniadanie, jabłko na drugie śniadanie, na obiad makaron ze szpinakiem/pomidorami lub kurczak/schab i ziemniaki, na kolację kanapka z dżemem. Czasami dostaje słodycze, ale niedużo.
        Alergii nie ma - przynajmniej wziewnych, bo trudno wykluczyć pokarmowe chyba jednoznacznie.

Dziecko nie ma stresów, nie chodzi do przedszkola, jest w domu ze mną (pracuję z domu), w domu nie ma konfliktów i tym podobnych rewelacji.

Myślałam o zespole jelita drażliwego, ale czy dzieci mogą na to chorować? Podobno to ma podłoże psychiczne?

Obecnie znowu - dwa dni kupa normalna, dzisiaj rano kupa papkowata/rzadka. Nie jestem w stanie odkryć żadnego związku z dietą, ale mogę czegoś nie dostrzegać.

U gastrologa raz byliśmy, to on zlecał większość badań (celiakia, krew utajona, etc.), ale ponieważ wyszły w normie, to ograniczył się do zalecenia podawania probiotyków. Iść do innego gastrologa dziecięcego?

Mam wrażenie, że kiedy dziecko mówi, że go boli brzuszek, to często jest to tuż po jedzeniu. No ale już sama nie wiem. Nie jestem typem matki szukającej rozwiązań w internecie, najpierw obeszliśmy lekarzy, zrobiliśmy badania, ale już nie wiem, co dalej robić.
        • uczula Re: Problem z kupami u czterolatka 19.10.11, 11:24
          Moj syn jest alergikiem (skaza bialkowa)
          Latem mial podobnie, jak opisujesz - podejrzewam, ze gdzies sie przemycilo jednak mleko.
          Reaguje na minimalna zawartosc mleka w jedzeniu.
          Jak widac w podpisie rowniez ma 4 latka.

U nas pomogl priobiotyk podawany bardzo dlugo - rowniez w okresie powrotu do normalnosci i dieta. Taka czysta - czyli bez ciezkostrawnych rzeczy (jajecznica), gotowane, raczej nie smazone i nie duszone.
          prawie cale wakacje - 2 msc.
          teraz odpukac jest spokoj.
          Ja mam wrazenie, ze u mojego syna cos poddraznilo jelita a one regeneruja sie bardzo dlugo i stad przy kazdej probie podania czegos "lepszego" byla reakcja - a tez bylo dokladnie jak u ciebie, iz po zjedzeniu bolal brzuszek. a rzadka kupka byla raz na dzien - wiec nie biegunka.
          i tez bylam zdezorientowana a pediatra zalecila jedynie diete i priobiotyk.

W koncu zawzielam sie podawalam ten priobiotyk non stop (min. raz dziennie, jak bylo gorzej to 2x dziennie) i staralam sie mocno kontrolowac diete.
          Pomoglo.
    • apati Re: Problem z kupami u czterolatka 19.10.11, 16:10
      a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka