Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pani doktor

20.11.11, 18:48
Witam serdecznie
Pani doktor -moja bratowa urodziła śliczną córeczkę, dzisiaj ma ona miesiąc; co mnie zaniepokoiło to fakt, iż podczas przewijania rozbiera ją ona całkowicie i golutką kładzie na przewijaku (przewijak pokryty jakąś dermą -w każdym razie zimny). Dziecko momentalnie robi się niespokojne, pręży się i zaczyna popłakiwać -dostaje tzw gęsiej skórki, po prostu jest jej zimno). Wiadomo, że umycie i założenie nowych ciuszków trwa kilka minut - a dziecko marznie. Na przewijak nie kładzie pieluszki lub kocyka, bo mała to obsikuje ( obsikuje bo jak zmarznie to sika).
Pani doktor proszę o poradę i informację, czy takie przewijanie i wyziębianie dziecka kilka lub nawet kilkanaście razy dziennie nie jest niebezpieczne dla zdrowia małej. Bo mam wrażenie że dziecko rozebrane z ciepłych ciuszków i położone na zimnym przewijaku przeżywa szok termiczny.
Proszę o poradę - może porada specjalisty przekona rodziców dziecka, że chodzi tu wyłącznie o dobro dziecka.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Zmartwiona ciocia
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Pytanie do Pani doktor 20.11.11, 20:24
      nie do mnie pytanie, ale i tak sie wypowiem :-)
      Oczywiscie taka sytuacja jest daleka od idealu i malo komfortowa dla dziecka, ale nie zagraza zyciu ani zdrowiu dziecka (ani nie ma znamion znecania sie nad niemowlakiem, jakkolwiek ty to odbierasz). pewnie nie raz sugerowalas, zeby cos polozyc na przewijak.Zrobilas swoje, wiec zyj i daj zyc innym, pozwol rodzicom samym decydowac, jak pielegnuja i opiekuja sie swoim dzieckiem.
      Krotko mowiac- nie wtracaj sie.
    • kasiaalbrecht Re: Pytanie do Pani doktor 21.11.11, 14:57
      niczym to nie grozi ale przyjemne dla dziecka nie jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka