Dodaj do ulubionych

Gorączka od 6 dni

15.12.11, 20:27
W piątek synek wrócił marudny z przedszkola (3latek). Wieczorem dostał bardzo wysokiej gorączki. Nie działał paracetamol. W sobotę temp spadła. W sobotę wezwałam lekarza. Przepisał dziecku antybiotyk sumamed forte. Dziecko cały czas ma temperaturę. Co kilka godzin podaje czopek. Po podaniu czopka temp spada, żeby za kilka godzin wzrosnąć i znowu czopek i tak w kółko co kilka godzin. We wtorek dzwoniłam do mojego lekarza. Powiedział, żeby przyjść w piątek, jeśli temp będzie się utrzymywać, więc idę jutro z synkiem do niego. Ale nie wiem już co mam robić, robię okłady na zmianę z czopkami, bo temp nawet we wtorek wyniosła 40,3 stopnie! Dziecko było na pół przytomne. Dodam, że synek nie ma apetytu, dużo pije i poci się, ma baaardzo lekki kaszel i przekrwione dziąsła. Dziąsełka smaruję aftinem. Co to może być? i dlaczego ta temp. tak długo go trzyma? jak mu mogę pomóc jeszcze? może wykonać jakieś badania... Dziękuję za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • aniaurszula Re: Gorączka od 6 dni 15.12.11, 21:59
      ponowna jak najszybsza wizyta u lekarza, nie wiem na co czekasz
    • 1984kobieta Re: Gorączka od 6 dni 15.12.11, 22:36
      a co ja mogę kiedy dzwoniłam do lekarza i prosiłam o wizytę to kazał przyjść jutro jeśli nic się nie zmieni... Nie stać mnie na wizyty prywatne. A syna od soboty widziało już trzech innych lekarzy tak naprawdę... To co ja mam jeszcze zrobić? ratuję go jak mogę. Antybiotyk dostał... Jutro idziemy do lekarza ponownie. Załamana jestem tym wszystkim
      • agii_75 Re: Gorączka od 6 dni 15.12.11, 22:53
        Witam
        Spokojnie, przecież dziewczyna napisała,że idzie jutro do lekarza
        Ja zrobiłabym morfologie i crp juz w trzeciej ,czwartej dobie gorączki , a na pewno nie podałabym antybiotyku w ciemno na gorączkę i brak innych poważniejszych objawów.
        Moja córka gorączkowała przy wirusówce nawet tydzień. Należy obniżać temp pow 38,5, stosowac np ibufen i panadol zamiennie, okłady na łydki ,czoło, ewentualnie znużenie w letniej wodzie (ja wkładam do normalnej jak do kąpieli i stopniowo dolewam chłodniejszej).
        Myśle,że należy koniecznie morfologie + Crp , mocz ogólny i posiew bo może to zapalenie dróg moczowych. Tylko nie daj się namówić na kolejny antybiotyk bez badań .
        Pozdrawiam
        • agii_75 Re: Gorączka od 6 dni 15.12.11, 23:03
          A i jeszcze jedno , nie wiem ile waży dziecko, ale należy pamiętać, że podajemy czopki np: efferalgan zgodnie z wagą tj 10-15 mg/kg masy ciała, czyli czopek max 150mg dla dziecka ważącego 10 kg. Ja przyznam, że zwykle podaje 15 mg /kg.
      • aniaurszula Re: Gorączka od 6 dni 16.12.11, 16:24
        wezwij karetke jak maly zacznie tracic przytomnosc , to moze rzetelnie podejda do sprawy, czasem nie ma innej mozliwosci, ja osobiscie jesli nie moge sie dostac do naszego pediatry po godzinie 18 jade do szpitala i tam tez musza mnie przyjac, choc ostatnio bylam tak wsciekla ze musialam czekac ponad godzine bo przyjmowani byli dorosli ze chcialam wracac do domu i wzywac karetka mala 12 mcy i temperatura 38 stopni, jak to pielegniarka uslyszala od razu lakarz sie znalazl. a jak nie beda chcieli przyjac ci zgloszenia popros o nazwisko dyspozytora musi ci je podac zgodnie z prawem i zagroz ze zglosisz na policje odmowe przyjecia zgloszenia. zycze powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia
    • rulsanka Re: Gorączka od 6 dni 16.12.11, 18:05
      Paracetamol u niektórych bardzo słabo obniża wysoką gorączkę.
      Podajesz ibuprofen?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka